Dodaj do ulubionych

Restrykcje MPK - mieszane uczucia...

IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.12.02, 22:48
Nadal mnie wkurzają, bo nie mam jak się wydostać z mojego kochanego
Bieżanowa, ale zacząłem rozumieć MPK po dzisiejszej przejażdżce autobusem
linii #173 (jedyny kursujący z Bieżanowa)... mianowicie podstawowymi
pasażerami tejże linii były cząsteczki N2 (jakieś 68%) oraz O2 (21%), a one
jak wiadomo mają zagwarantowane przez państwo przejazdy bezpłatne...
pozostały 1% to nie gazy domieszkowe, ale Homo sapiens... gdyby MPK
faktycznie puściło wszystkie linie normalnie, poniosłoby gigantyczne
straty... teraz już ich rozumiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Restrykcje MPK - mieszane uczucia... IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 22:51
      Ja też to rozumiem. Jednak w przypadku "11" w dniu jutrzejszym nie zgodzę się,
      ponieważ na cmentarz ludzie jeżdżą w takie dni. Sobotni rozkład dziś popieram,
      ale "17" mogliby puścić. Huta normalnie pracowała.
    • Gość: tomekw74 Re: Locutus-poeta IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 24.12.02, 22:56
      Locutus - jak Ty to ładnie opisujesz. To o tych cząsteczkach... Aż by się
      chciało tak je przytulić, bidulki, na ten mróz. Tak zimno, a one w autobusach
      MPK, nieszczęsne...
      • Gość: Locutus Re: Locutus-poeta IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.12.02, 23:01
        Mnie też ich żal... ale pocieszam się, że ich pełno, to grzeją się od siebie
        (na 22,4dm^3 w warunkach normalnych przypada 6,02*10^23 cząsteczek...) ;-)
        • Gość: Clint Re: Locutus-poeta IP: Odrzanska4:* 24.12.02, 23:05
          dzis o 6:20 na Dworcu w str Mogilskiego w "192" bylo 100% powietrza... no poza
          biednym kierowca ;)
          • Gość: Locutus Cząsteczki N2 i O2 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.12.02, 23:07
            W #1 pod Filharmonią w stronę Wzgórz o 21:30 to samo...
          • pavlack Re: Locutus-poeta 24.12.02, 23:09
            Gość portalu: Clint napisał(a):

> dzis o 6:20 na Dworcu w str Mogilskiego w "192" bylo 100% powietrza... no
            poza
            > biednym kierowca ;)

Tak samo w innych liniach (tramwajowych) - przynajmniej po godz. 19 - moze
            kilka osób na skład.
            • Gość: tomekw74 Re: Locutus-poeta IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 25.12.02, 10:36
              Tu pusto, tam pusto. I tylko biedny kierowca - samotny w pełnym cząsteczek N2i
              O2 autobusie. A w tramwaju to samo, tylko że zamiast słowa "kierowca" proszę
              wstawić słowo "motorniczy". No i czy to nie jest romantyczne?

Niemniej jednak dobrze, że to tylko tak na Wigilię. Bo jakby się zdarzało
              częściej to by nam MPK pozamykało połowę linii...
              • Gość: merphy Re: Locutus-poeta IP: *.krakow.tdci.pl 25.12.02, 10:54
                No włąśnie, i nie było by co marzyć o powrocie 12 .. dzisiaj (25.12) .. jest
                puśiuyko w tramwach ... i sądze że mogły by wyjechać same solówki.. i to
                jeszcze f=30..40 , cześciej i większe składy nie ma sensu :( . samemu
                motorniczemu wystarczy 1 wagon :) ..
                • Gość: tomekw74 Re: Locutus-poeta IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 25.12.02, 10:59
                  Gość portalu: merphy napisał(a):

> samemu motorniczemu wystarczy 1 wagon :) ..

He, he, he. Powinien wystarczyć, no chyba, że gość przy kości...
                  • pavlack Re: Locutus-poeta 25.12.02, 21:12
                    Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> > samemu motorniczemu wystarczy 1 wagon :) ..
                    >
                    > He, he, he. Powinien wystarczyć, no chyba, że gość przy kości...

A pamiętacie na imprezie T4+B4 jak motorniczy mówił o innej motorniczej która
                    się nie mogła z kabiny wydostać? :-)
                    • kuba203 Re: Locutus-poeta 25.12.02, 21:36
                      pavlack napisał:

> A pamiętacie na imprezie T4+B4 jak motorniczy mówił o innej motorniczej
                      która
                      > się nie mogła z kabiny wydostać? :-)

Hahaha, pamiętamy :DDDDDDDDDD
    • kuba203 Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... 25.12.02, 17:52
      Zasadniczo faktycznie nie mamy co narzekać, bo np w GOPie wczoraj komunikacja
      w ogóle kursowała tylko bodajże do 18, a potem już tylko linie nocne :)
      Dobrze, że nie praktykuje się już od kilku lat wycinania np co drugiego kursu
      z rozkładu każdej linii, przy czym oczywiście nie było możliwości się
      dowiedzieć, który kurs jest wycięty, a który pojedzie (raz tylko pamiętam w
      niedzielę wielkanocną któregoś roku dyspozytor na pętli tramwajowej w
      Bieżanowie się zlitował i powiesił odręcznie napisany rozkład tramwajów na ten
      dzień), bo to było już barbarzyństwo, ale nadal nie rozumiem, dlaczego
      zawiesza się takie linie jak 502? I to nie tylko wczoraj, dziś, ale też np
      27.12., przy czym 26. jeździ normalnie? Chyba tylko po to, żeby czasem
      pasażerowie nie mieli zbyt łatwego życia...
      • _hektor Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... 25.12.02, 19:46
        kuba203 napisał:

>nadal nie rozumiem, dlaczego zawiesza się takie linie jak 502?

Ale za to żadnego tramwaju z Bieżanowa nie wycieli. Co za dużo to niezdrowo:)
        • kuba203 Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... 25.12.02, 20:49
          _hektor napisał:

> Ale za to żadnego tramwaju z Bieżanowa nie wycieli. Co za dużo to niezdrowo:)

Cieszy mnie to naprawdę, ale wyjaśnij mi, na jakiej podstawie MPK wnioskuje,
          że jutro linia 502 będzie opłacalna, i może kursować, a pojutrze już nie? Ja
          tu żadnej logiki nie widzę, niech już lepiej 27.12. będzie sobotni rozkład dla
          wszystkich linii, ale niech wszystkie kursują! :)
          • Gość: mouset Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 26.12.02, 21:26
            Ktoś kto to wymyślił ukończył z pewnością Akademię Logiki im ZSRR z siedzibą w
            Kuźniecku, ja moge tylko dopisać że w 114 w Wigilię trzeba było jechac na
            stojaka o 16-ej, 139 po 19 też miał sporo ludzi na pokładzie, a w Boże
            Narodzenie jak jechałem do pracy 247 o 6-ej to było ponad 10 osób
            • kuba203 Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... 26.12.02, 21:54
              Gość portalu: mouset napisał(a):

> Ktoś kto to wymyślił ukończył z pewnością Akademię Logiki im ZSRR z siedzibą
              w
              > Kuźniecku,
              > ja moge tylko dopisać że w 114 w Wigilię trzeba było jechac na
              > stojaka o 16-ej, 139 po 19 też miał sporo ludzi na pokładzie, a w Boże
              > Narodzenie jak jechałem do pracy 247 o 6-ej to było ponad 10 osób

Z drugiej strony dziś ok 18 w 134 byłem jedynym pasażerem, obserwowałem też
              mijane 192 i 152 (na tej ostatniej m.in Jelcz M120 BF287), w każdym może kilka
              osób...
              Ja nie neguję sensu ograniczeń w pierwszy dzień świąt, tylko nie mogę pojąć
              MPKowskiej logiki, jest to rzeczywiście logika rodem z ZSRR :/
              • Gość: tomekw74 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 22:00
                kuba203 napisał:

dziś ok 18 w 134 byłem jedynym pasażerem

No to się musiały zwierzaki w ZOO ucieszyć, że je w same święta nawiedziłeś!
                Musiały byc bardzo samotne w te dni, skoro byłeś jedynym pasażerem
                stotrzydziestkiczwórki...
                • pavlack Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:04

> kuba203 napisał:
                  >
                  > dziś ok 18 w 134 byłem jedynym pasażerem
                  >
                  > No to się musiały zwierzaki w ZOO ucieszyć, że je w same święta nawiedziłeś!
                  > Musiały byc bardzo samotne w te dni, skoro byłeś jedynym pasażerem
                  > stotrzydziestkiczwórki...

A gdzie jest napisane, że on akurat do ZOO jechał? :-)
                  • Gość: tomekw74 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 22:08
                    pavlack napisał:

> Gość portalu: tomekw74 napisał(a):
                    >
                    > > kuba203 napisał:
                    > >
                    > > dziś ok 18 w 134 byłem jedynym pasażerem
                    > >
                    > > No to się musiały zwierzaki w ZOO ucieszyć, że je w same święta nawiedziłe
                    > ś!
                    > > Musiały byc bardzo samotne w te dni, skoro byłeś jedynym pasażerem
                    > > stotrzydziestkiczwórki...
                    >
                    > A gdzie jest napisane, że on akurat do ZOO jechał? :-)
                    >
                    No, oczywiście, że nie DO, ale Z ZOO. Przecież o 18.00 to już chyba zamykają...
                    • kuba203 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:14

> No, oczywiście, że nie DO, ale Z ZOO. Przecież o 18.00 to już chyba
                      zamykają..
                      > .

Zamykają o 15, ztcw, ale mogę się mylić, bo z 10 lat tam nie byłem :D

• pavlack Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:22
                        kuba203 napisał:

> Gość portalu: tomekw74 napisał(a):
                        >
                        > > No, oczywiście, że nie DO, ale Z ZOO. Przecież o 18.00 to już chyba
                        > zamykają..
                        > > .
                        >
                        > Zamykają o 15, ztcw, ale mogę się mylić, bo z 10 lat tam nie byłem :D
                        >

No i już wiemy, że dzisiaj nie jechałeś do ZOO :-)
                        • kuba203 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:24
                          pavlack napisał:

> No i już wiemy, że dzisiaj nie jechałeś do ZOO :-)

Uffffff ;))))))))
                          • Gość: tomekw74 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 22:28
                            kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                            >
                            > > No i już wiemy, że dzisiaj nie jechałeś do ZOO :-)
                            >
                            > Uffffff ;))))))))

Zaraz, zaraz. Przecież o tym, że kuba203 nie jechał DO ZOO wiedzieliśmy już
                            wcześniej. Ale Z ZOO to mógł jednak wracać.
                            • kuba203 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:31

> Zaraz, zaraz. Przecież o tym, że kuba203 nie jechał DO ZOO wiedzieliśmy już
                              > wcześniej. Ale Z ZOO to mógł jednak wracać.

No, kombinuj dalej, jak zamykają o 15, to jest tylko możliwość, że
                              przesiedziałem 3 godz schowany gdzieś między szympansami (nie żebym się wtopił
                              w otoczenie, skądże znowu) ;))))))))))))))
                              • Gość: tomekw74 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 22:41
                                Nie, no nie mogę! ROTFL do kwadratu :)))

A tak a propos samotnych przejazdów autobusami. Kiedyś jechałem w Wawie (gdzie
                                zdarzyło mi się pomieszkiwać parę miesięcy) takim autobusikiem 139, który na
                                Pradze ma podwójną końcówkę (coś jak nasze 103 w Prokocimiu). To była jedna z
                                moich jazd pt.: "Poznajemy linie autobusowe Stolycy". No i byłem sam w
                                autobusie juz dwa przystanki przed końcem trasy, a kierowcy widac nie chciało
                                się jechać na tą pierwszą pętlę, bo rzucił na cały głos: A Pan to prosto, czy w
                                lewo (prosto była pętla pośrednia "Utrata skład", w lewo -zasadnicza:"Utrata")
                                I wiecie co? Chciałem zwiedzić obydwie, ale mi było głupio to powiedzieć, i
                                powiedziałem, że jadę na lewo. No i kierowca był szczęśliwy, że zaoszczędził
                                parę minut, a ja - nieszczęśliwy, bo nie zobaczyłem jednej pętli. Ale w sumie
                                zrobiłem dobry uczynek, co też się liczy. A pętlę "Skład" zwiedziłem tego
                                samego dnia na piechotę.

Wracając do ZOO - co tam słychać u kolegów pawianów?
                                • Gość: tomekw74 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 26.12.02, 22:44
                                  Errata.

Nam chodziło oczywiście o linię 138

Autor
                                  • kuba203 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 23:35
                                    Hehe, ja pamiętam, jak kiedyś jechałem "turystycznie" linią 218, byłem pod
                                    koniec już jedynym pasażerem, a tu nagle kierowca nie wie, gdzie skręcić... No
                                    i zrób tu coś, jak ja tylko chciałem pojechać, pokręcić się 5 minut po wsi i
                                    wrócić, a okolicę widziałem pierwszy raz w życiu :)
                • kuba203 Re: Kuba203-miłośnik zwierząt 26.12.02, 22:04

> No to się musiały zwierzaki w ZOO ucieszyć, że je w same święta
                  nawiedziłeś!
                  > Musiały byc bardzo samotne w te dni, skoro byłeś jedynym pasażerem
                  > stotrzydziestkiczwórki...

No widzicie, jaki altruista ze mnie, troszczę się o wszystkie żywe istoty ;P
              • Gość: mouset Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 27.12.02, 11:13
                kuba203 napisał:

Z drugiej strony dziś ok 18 w 134 byłem jedynym pasażerem,
                mam mieszane uczucia co do 134 uważam że owinien jechać dalej przez przełęcz do
                przegorzał

> mijane 192 i 152 (na tej ostatniej m.in Jelcz M120 BF287),
                M120 na 152 to piyknie, ja pamiętam jeszcze melonki na 152 (starej)

jest to rzeczywiście logika rodem z ZSRR :/
                albo z Białorusi
                • Gość: tomekw74 Re: Restrykcje MPK - mieszane uczucia... IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 27.12.02, 13:37
                  Gość portalu: mouset napisał(a):

mam mieszane uczucia co do 134 uważam że powinien jechać dalej przez przełęcz do
                  przegorzał

No co Ty?! Jechałeś kiedys tamtędy? Przecież tam na wielu odcinkach nie mogą
                  się wyminąć dwa autka osobowe, a Ty byś chciał, żeby tam busa puszczać (nie
                  mówię juz o ograniczeniu tonażu na znakach). Poza tym przecież co to
                  znaczy "dalej"? Żeby jechac do Przegorzał, autobus musiałby wracać się spod
                  ZOO w dół i dopiero potem skręcać w stronę Przegorzał. Nieeee. To chyba nie
                  jest Twój najlepszy pomysł (choć wiele masz świetnych...).
                  • Gość: mouset przegorzały IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 27.12.02, 20:07

> No co Ty?! Jechałeś kiedys tamtędy? Przecież tam na wielu odcinkach nie
                    mogą
                    > się wyminąć dwa autka osobowe,
                    Jadę tam zawsze w godz szczytu ale melon mógłby się zmieścić

Żeby jechac do Przegorzał, autobus musiałby wracać się spod
                    > ZOO w dół i dopiero potem skręcać w stronę Przegorzał. Nieeee.
                    134 ma dwa kursy na godzinę jeden z nich mógłby być do Przegorzał albo
                    wariantowy ZOO _ Cracovia p Salwador

To chyba nie
                    > jest Twój najlepszy pomysł (choć wiele masz świetnych...).
                    MMMMMMMM jak mmmmmmmiło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka