Dodaj do ulubionych

Siostry w Koranie

IP: *.pio.uni-heidelberg.de 05.05.06, 13:04
Jasne islam jest cacy, jak to szczegolnie widac we wszystkich krajach Europy
ktore przyjely duza ilosc imigrantow z krajow arabskich. Muzulmanie miluja
pokoj, sa tolerancyjni, szczegolnie dla chrzescjan np arabia saudyjska i
darza glebokim uczuciem tych wspolbraci ktorzy z islamu przeszli na
chrzescjanstwo. Kobiety w islamie maja rowne prawa i sa bardzo szanowane
daje sie im prawo do nauki i decydowania o sobie(patrz afganistan po rzadami
talibow) Dla entuzjastek islamu proponuje wyjazd szkoleniowy tamze. A jak
islam przyczynia sie do rozwoju techniki i nauki szczegolnie to widac po
idustralizacji krajow arbskich po prostu HI TECH. Czy Wybiorcza zrezygnowala
z bezposrednich atakow na chrzescjnstwo i przeszla do bardziej zaawansowanych
technik tzn propagacji religii najbardziej wrogich chrzescjanstwu??? Takich
glupot na temat islamu to juz dawno nie slyszalem jak w tym artykule....
Obserwuj wątek
    • Gość: lukrad Re: Siostry w Koranie IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 05.05.06, 13:13
      W Polsce mało ludzi zdaje sobie sprawę ze skali zjawiska, poza tymi co byli za granicą (raczej nie w kurortach turystycznych tylko w drugorzednych dzielnicach miast UK, Francji i Niemiec). U nas dyktat "antymoherowy" chetnie promuje Islam (ale niektórzy tzw. "moherowcy", cokolwiek to znaczy", popierali z kolei bezmyślnie muzłmańskiech Czeczenów bo bili "Ruskich"). Nie mam nic przeciw muzułmanom na płaszczyźnie religijnej (oddzielam religię od zachowań ludzkich), ale dziwnym trafem bedąc w Anglii zetknąłem się osobiście z ciężko pracującymi (własne firmy) oraz bardzo miłymi ludźmi z krajów arabskich którzy są Chrześcijanami, nie poznałem natomiast osobiście żadnego Muślima, bo Ci zdają się alienować a nie integrować z kulturą i społeczeństwem Brytyjskim.
      • Gość: Krzysztof Re: Siostry w Koranie IP: *.pio.uni-heidelberg.de 05.05.06, 13:32
        Dokladnie tak.Niestety zauwazylem to samo. W Niemczech ( gdze zyje i pracuje)
        chrzescjanie z krajow arabskich bardzo ciezko pracuja i dorabiaja sie i bardzo
        szybko ucza mowic sie po niemiecku . Natomiast prawowierni wyzanwcy islamu zyja
        w brudzie i gettach i jedyne co potrafia to robic duzo dzieci na utrzynanie
        ktorych biora socjal oraz miec w pogardzie ten niewierny kraj, ktory w
        dodatku jest tak glupi ze im daje pieniadze chociaz sie
        opierniczaja..Wspaaanial religia
        • Gość: agnosticus Islam był pozytywną reformą IP: *.eranet.pl 07.05.06, 12:27
          biorąc stan cywilizacyjny pustynnych Arabów z VII wieku.

Islam = przepisy prawne od Boga.

W skrócie było tak: na pustyni nie obowiązywało żadne prawo, tylko wola
          silniejszego i obowiązek zemsty na wrogach własnego plemienia. Plemiona były
          skłócone.

Mahomet chciał to zmienić, więc wziął prawodawstwo od Żydów, trochę pododawał
          od siebie, i zaczął ich indoktrynować, że to jest objawiona mu wola Boga, w
          związku z czym muszą się podporządkować jego zestawowi praw. I dla Arabów to
          była naprawdę pozytywna reforma. Oni wcześniej nie mieli prawa pisanego.

Problem polega na tym, że prawa, które mają sens gdy się żyje na pustyni
          zupełnie nie przystają do życia w XXI-wiecznej Europie. Nie jesteśmy bandą
          nomadów, których trzeba straszyć metafizycznym potępieniem, żebyśmy poddali się
          rządom prawa, w naszym przypadku określanym przez Sejm.

Należy też pamiętać, że prawodawstwo Mahometa nie mogło być zbyt nowoczesne, bo
          by go żaden macho-samiec nie zaakceptował. Dlatego kobiety są jednak gorsze w
          jego prawodawstwie.

A wprowadzenie Islamu było dla Arabów bardzo pozytywne: jeden Bóg, jedno prawo,
          jeden prorok-Wódz Naczelny, a więc jedno państwo. Dzięki temu wojowniczość
          Arabów zamiast do wewnątrz została skierowana na zewnątrz. I w tym momencie to
          reszta świata zaczęła mieć problem.

p.s. Zastanówcie się, iż podobne wytłumaczenie jest dla 10 przykazań. Słabe
          plemie żydowskie żyło w dekadencji, więc stary Mojżesz poszedł na górę, chwilę
          pomedytował i wrócił z 10 przepisami prawnymi i Bogiem jako straszakiem.
          • Gość: zakuty-ateista Re: Islam był pozytywną reformą IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.05.06, 13:45
            To samo bylo z Manitou ,Budda ,Krishna i innymi ngmondu.
            Trzeba bylo ciemnocie zalatwic sile wyzsza,ktorej nie rozumie i wtedy mozna nia
            rzadzic.
            • Gość: gosc uwielbiam goraco wierzacych ateistow hehehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:28
              chcialbym byc tak wierzacy jak ateista :)
              • Gość: arm Re: uwielbiam goraco wierzacych ateistow hehehehe IP: *.chello.pl 07.05.06, 20:40
                ja również - nei wolno nikomu wierzyć, tylko sobie :)
            • marcus_crassus wyjasnienie jest bardzo proste 07.05.06, 19:11
              dlaczego? poniewaz islam reguluje kazda dziedzine zycia. jest najdoskonalszym
              system ucieczki od wolnosci. mowi nie tylko jak sie modlic ale doslownie jak
              zachowac sie w WC i jak przy stole.

jest to jedyna totalitarna religia na swiecie (totalitarna - chcaca uregulowac
              kazdy aspekt zycia czlowieka)

wiele kobiet mowiac wprost lubi patriarchat i kiedy ktos im mowi co maja robic.
              maja wtedy jasne wybory do dokonania.

poza tym islam odwoluje sie w swojej propagandzie do emocji. mezczyzni to
              racjonalisci - od razu widza cale zaklamanie tej propagandy. kobiety zas daja
              sie czesto nabierac na tanie slowka. tak jest chocby w sektach gdzie kobiety
              nawet czasem uwierza ze guru to Bog i jak je przeleci to beda obcowaly z sama
              istota najwyzsza :) takich historii jest od groma.

natomiast argumenty typu ze "islam przyznal prawa kobietom" to bzdura. to jakie
              kobiety mialy prawa zalezalo glownie od tego jaka pozycje w spoleczenstwie
              zajmowaly. spojrzmy chocby na egipt - i na Kleopatre albo Nefretiti. Kto wskaze
              kraj muzulmanski doby poczatku islamu gdzie rzadzilaby kobieta?

islam rzeczywiscie z poczatku na tle tamtych czasow nie byl zacofany. tyle ze
              minelo 1300 lat a teraz to wyglada jak dinozaur.

rownie logiczne jest argumentowanie "chce studiowac architekture w egipcie bo
              egipcajnie wybudowali piramidy wiec sa najwiekszymi budowniczymi i najlepszymi
              architektami":)
              • Gość: ciekawy Re: wyjasnienie jest bardzo proste IP: *.sympatico.ca 07.05.06, 20:18
                a gdy nie masz innego wyjscia i musisz zalatwic "potrzeba" tam,gdzie
                demokratyczna i wielokulturowa i wielokolorowa dzicz wyzwolona - tak naprawde
                zniewolona,tez to zalatwia - to od razu przypomina sie ten slogan :
                nie mysl chamie,ze srasz smalcem - nie wycieraj dupy palcem!
            • dagmaranowicka Re: Islam był pozytywną reformą 08.05.06, 10:48
              a czym to straszyl Budda, chlopczyku? i niby skad ci sie wzielo, ze Budda
              byl/oglosil sie/odwolywal do jakiegokolwiek boga? Kriszny juz nie skomentuje,
              bo rece mi OPADYWAJA nad twoim postem.
          • Gość: Mufti Bzdura i islamska propaganda. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.05.06, 15:52
            Co do rzekomwego postępu wprowadzonego przez Koran to bzdura i muzułmańska
            propaganda. W sprzeczności z tą tezą stoją zarówno świadectwa historyczne jak i
            źródła muzułmańskie. Np. muzułmanie twierdzą, że przed Mahometam kobiety w
            Arabii nie miały żadnych praw. Bardzo ciekawe, tylko dlaczego wdowa Chadżidża
            mogła w przedmuzułmanskiej arabii być bogatą bizneswoman zatrudniającą mężczyzn
            a po wyjściu za mahometa - de facto jej utrzymanka - w dalszym ciągu
            kontrolowała swój majątek i trzymała wszystko w garści? Warto jej pozycję
            porównać z możliwościami kobiet w czasach islamskich.

Tak naprawdę prawa zawarte w Koranie to większości tradycyjne arabskie prawa
            zwyczajowe.
            • Gość: agnosticus Musisz rozróżnić między IP: *.eranet.pl 07.05.06, 17:30
              Arabami miejskimi a pustynnymi. Dokonanie Mahometa to narzucenie jednolitego
              prawa wszystkim plemionom, pod groźbą kary metafizycznej.

Prawo nie jest prawem, jeżeli w każdej wiosce obowiązuje inne lub jeżeli prawo
              jest jedynie wolą silniejszego.

Ale zgadzam się, że arabskie prawa zwyczajowe także miały znaczenie.
              • Gość: Mufti To o czym piszesz to fakt, a nie zasługa. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.05.06, 19:41
                Zbrodniarze Tamerlan, czy Hitler również narzucili podbitym ludom jednolite
                prawa.
                • Gość: agnosticus nie dokońca rozumiesz mnie IP: *.eranet.pl 07.05.06, 20:47
                  Jeżeli porównywać Mahometa do figur historycznych, to na przykład do
                  Garibaldiego, Bismarcka. Zjednoczył rozbity, wewnętrznie skłócony naród i
                  ukierunkował go na zewnętrzne podboje.

Porównanie do Hitlera jest za daleko posunięte.
          • Gość: gossc Re: Islam był pozytywną reformą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:43
            dla mnie sie liczy charakter czlowieka, chociaz sama jestem katolikiem ale
            wiara w islam nie odpowiada mi popieralam naszego papieza dazyl dojednania
            religii - wiary umial uszanowac dobro powinno zwyciezac w kazdej religii a
            zemsta
        • Gość: karma w Nowym jorku jest inaczej IP: *.cable.mindspring.com 07.05.06, 16:03
          tam Zydzi, Chrzesicajnie, Hindusi, Muzumanie i ateisci zyja razem, pracuja
          razem, razem chodza do knajp, Muzumanki w wiekszosci nie nosza chust a niektore
          wrecz ubieraja sie jak laski z MTV (moze poza pepkiem i cyckami na wierzchu),
          nikogo nie obchodz skad kto jest i jest zajebiscie.
        • Gość: ja [...] IP: *.hsd1.ca.comcast.net 07.05.06, 19:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: smiacz Re: Siostry w Koranie IP: *.adsl.alicedsl.de 07.05.06, 22:36
          Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Dokladnie tak.Niestety zauwazylem to samo. W Niemczech ( gdze zyje i pracuje)

Jakie zycie takie obserwacje, szanowny panie. Widac Turek za obijanie sie slabo
          placi, ze takie pierdoly wypisujesz?
          • Gość: Krzysztof Re: Siostry w Koranie IP: *.pio.uni-heidelberg.de 08.05.06, 16:45
            Dla twojej informacji nie pracuje u Turka ale na Uniwersytecie Fizjologii w
            Heidelbergu jako naukowic, (z doktoratem i habilitacja kotku)Moje pobory to 2.5
            tys euro miesiecznie netto I jestem z zawodu neurologiem. Obserwacje mam takie
            jakie mam i nic tu nie pomoze ze ktos uwaza inaczej, Najzesciej najbardziej
            chamskie bydlo na ulica wrzeszczace i nic nie robiace to niestety goscie arabo
            jezyczni...
            • Gość: ojojoj Re: Siostry w Koranie IP: 81.52.161.* 11.05.06, 16:13
              no i pewnie Islam nakazuje im byc chamskimi???? moze rzucisz jeszcze jakis
              werset z Koranu na potwierdzenie swoich uwag!!!! Ppl wake up!Ja z kolei
              Doktorku pracowalam u Marokanczyka i Paki i bardzo sobie chwale te wspolprace,
              nigdy mnie nie obrazano ani nie slyszalam oblesnych uwag jak to maja w zwyczaju
              Angole serwowac dlugonogim pracownicom, czy to znaczy ze wszyscy muzulmanie sa
              super albo nie??? oczywiscie ze so chwasty w kazdym ogradzie. Uwiez mi ze ci
              ktorzy serio traktuja Islam nigdy nie beda obijajacymi sie nierobami bo to mena
              obowiazek zeby po pierwsze na rodzine zarobic!
      • Gość: gosc Re: Siostry w Koranie IP: *.0102.adsl.tele2.no 07.05.06, 12:41
        Tylko wspolczuc tym kobietom.Wyksztalcone to nie znaczy inteligentne,potrafiace
        logicznie myslec.Ta bezradnosc i slepe podddanie sie woli mezczyzny swiadczy
        tylko o tym za kogo one same siebie uwazaja. Na szczescie sa i takie ktore zyja
        w rodzinach ,gdzie sa szanowanie i respektowane przez sowich mezow. Widac nie
        kazda moze miec to co by chciala to bierze to co musi i tlumaczy sobie jak jej
        z tym dobrze.
        • polka_potrafi Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 13:04
          Jeśli kobieta jest masochistką i chce słuchać męża, a nawet być bita, należy
          bezwzględnie jej pozwolić!
        • Gość: Katostikus Re: Siostry w Koranie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.06, 14:01
          Gosciu spojrzyj tylko na kobiety w twoim katolickim kraju,jak sa traktowane
          kobiety polki przez swoich mezow,bite, ponizane, gnebionezeszmacane do bolu
          co ,moze nieprawda? to nie znasz zycia biedaku,pracuje z muzulmaninami i nie
          slyszalem zeby ktoras puszczala sie z innym mezczyzna jak robia to niby POBOZNE
          katoliczki,ktore kleczac przed oltarzem w mini sukienkach odlaniaja swoje
          wdzieki zeby zlapac frajera,a gola d....pa daje te mozliwosci,wiec nie pieprz
          bzdetow jak patrzysz na swiat przez rozowe okulary .
          • Gość: qaz ale pajac z ciebie IP: *.gl.digi.pl 07.05.06, 16:19
            patologia jest w kazdym narodzie i kulturze. ale tylko muzulmanie maja
            oficjalne nakazy, w ktorych kobieta ma mniejsze prawa niz mezczyzni
          • Gość: nett ale gosciu trolujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:59
            taaa jasne wiekszosc Polek nie moze wyjsc z domu bez towarzystwa mezczyzny ,
            wydaja ja za maz na sile, maz wypowiada forumulke i ja zostawia zabierajac
            dzieci, jesli ktos zgwalci kobiete to ja potem moga inni gwalcic...
            A jesli jestes w sklepie , to masz prawo krasc bo ci sie opakowanie jakiegos
            produktu podoba??? Podobnie jest z kobietami , ktore sie stroja i moga byc
            wyzywajace, po prostu lubia eksponowac czym je bozia obadarzyla, ale nie dla
            psa kielbasa i to cie pewnie boli. A te pozal sie boze muzulmanki do Arabii
            Saudyjskiej wyslac na kolonie , okazuje litosc ,bo nie pisze ze do Afganistanu.
            Jeszcze jedne co wierza ,ze swiat moze byc rozkoszny i idealny..
      • kamil_max1 Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 20:42
        Gość portalu: lukrad napisał(a):

> W Polsce mało ludzi zdaje sobie sprawę ze skali zjawiska, poza tymi co byli
        za
        > granicą (raczej nie w kurortach turystycznych tylko w drugorzednych
        dzielnicach
        > miast UK, Francji i Niemiec). U nas dyktat "antymoherowy" chetnie promuje
        Isla
        > m (ale niektórzy tzw. "moherowcy", cokolwiek to znaczy", popierali z kolei
        bezm
        > yślnie muzłmańskiech Czeczenów bo bili "Ruskich"). Nie mam nic przeciw
        muzułman
        > om na płaszczyźnie religijnej (oddzielam religię od zachowań ludzkich), ale
        dzi
        > wnym trafem bedąc w Anglii zetknąłem się osobiście z ciężko pracującymi
        (własne
        > firmy) oraz bardzo miłymi ludźmi z krajów arabskich którzy są
        Chrześcijanami,
        > nie poznałem natomiast osobiście żadnego Muślima, bo Ci zdają się alienować a
        n
        > ie integrować z kulturą i społeczeństwem Brytyjskim.

Moze twoja priori-dyskryminacja tworzy taki obraz o muzlumanach. Ja tez
        mieszkam w anglii i akurat studiuje w Cam i mam kontakt z ludzmi z krajow
        muzlumanskich (i nie tylko) i nie zauwazylem alienizacji. Ja zauwazylem ze
        ludzie niewierzacy wlasciwie sie nie integruja ze spoleczenstwem. ale nie
        dziwie sie bo poznalem wielu polskich katolikow w anglii i krew sie gotuje im w
        zylach ( wiekszosci bez obrazy) na slowo muzluman czy wyznawca innych religii.
      • Gość: Vvoi Re: Siostry w Koranie IP: 81.193.7.* 07.05.06, 21:00
        To nie poznaliśmy tych samych ludzi. Mam paru bardzo bliskich przyjaciół -
        muzułmanów, poznanych przypadkiem, właśnie we Francji i w Anglii.
        --
        new-art.blogspot.com
      • Gość: Rob Re: Siostry w Koranie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.05.06, 10:09
        Oh, kolejna bzdura. Mieszkam od roku w londynie, conajmniej 50% moich
        przyjaciol i kolegow z pracy to muzulmanie, chyba jakos o tym specjalnie nie
        mowia. Ale wystarczy sie z nimi troszke zblizyc. Ja zauwazylem ze to ludzie
        wyjatkowo zyczliwi i pobozni. Nic dodac nic ujac. Aha zeby nie bylo sam jestem
        powiedzmy- buddysta zen.
    • Gość: Gosio£ Re: Siostry w Koranie IP: *.ac / 213.56.118.* 05.05.06, 13:49
      Pochlebny ten artykul... Szkoda, ze to, co tak apetycznie przedstawiaja
      dziennikarze "Wyborczej", wyglada zdecydowanie mniej kolorowo i radosnie za
      granica, w krajach, gdzie mieszka duzo imigrantow-muzulmanow...

We Francji wiekszosc z nich zachowuje sie, jakby wszystko im sie nalezalo,
      zwlaszcza pomoc spoleczna, zapomogi, a mlodym - luksusowe, drogie ciuchy,
      samochody itepe. Poza tym - kraju, ktory ich przyjal - nie szanuja, traktuja go
      wylacznie jako skarbonke.

A o tym, jak traktuja kobiety, mozna przekonac sie, czytajac prasowe
      doniesienia - o muzulmanskich dziewczynach spalonych zywcem pod blokiem, bo nie
      chcialy zalotow jakiegos krajana, o zmuszaniu nieletnich do malzenstwa
      w "starym kraju" podczas niby wyjazdu na wakacje, o praktykowanych ciagle i
      pokatnie obrzezaniach... O tym, ze dziewczyny nie noszace na glowach chust sa
      uwazane w niektorych blokowiskach za... dziwki i szmaty.... Dlugo by pisac.
      Zreszta po co, przeciez i tak wizja autorow artykulu jest najlepsza i jedynie
      sluszna. ;-)
      • Gość: Krzysztof Re: Siostry w Koranie IP: *.pio.uni-heidelberg.de 05.05.06, 14:04
        Ten artykul mozna chyba tylko tak wytlumaczyc ze Wybiorcza zorientowala sie
        ze jej bezposrednie napady na kosciol ludziom sie juz przejadly, artykulow o
        biednych przesldowanych pedalach w Polsce tez maja dosyc , wiec zaczela
        promowac hmoseksualizm jako cool styl zycia (patrz homoseksualista to dobry
        konsument) oraz w nienawisci do koscila staje sie traba islamu...Czekamy na
        dalszy ciag np Tolerancja tzn. islam, Kobita wolna tzn zyjaca w islamie,
        Pokojowa nagroda Nobla dla Bin Ladena itd itd
        • polka_potrafi Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 13:05
          Jak widzę nawt w artykule o kobietach w Islamie niektórzy dostrzegają apoteozę
          homoseksualizmu. Gratuluję.
        • tierralatina Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 21:23
          ????? dziwne wnioski wysuwasz... Wydaje mi sie, ze czytalismy dwa rozne
          teksty...
      • nenil009 Troche empatii ;) 07.05.06, 12:52
        Przeciez ten artykul az sie lepi od ironii. Ewidentnie autorka NIE zgadza sie z
        wypowiedziami swoich rozmowczyn! ;)
      • robb48 Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 18:17
        > We Francji wiekszosc z nich zachowuje sie, jakby wszystko im sie nalezalo,
        > zwlaszcza pomoc spoleczna, zapomogi, a mlodym - luksusowe, drogie ciuchy,
        > samochody itepe. Poza tym - kraju, ktory ich przyjal - nie szanuja, traktuja
        go

Średni argument jeśli ocenić polaków emigrantów np: w stanach - więkrzość
        pijaki i ćpuny, patologia.
        • Gość: jerzy Re: Siostry w Koranie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.06, 11:22
          a ty nieuk,analfabeta
    • rsrh No cóż ! Wyrazy współczucia 05.05.06, 14:26
    • Gość: Allah pokrecone !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.05.06, 15:03
    • Gość: Wiest Gratuluję wyboru IP: 213.134.191.* 05.05.06, 15:24
      Przekonają się dziewczyny co to znaczy islam wychodząc za araba.Nie zdają sobie sprawy biedactwa co ich czeka.Niech przeczytają wyznania kobiet które wyszły za arabów.Proponuję wyjazd do jednego z krajów arabskich,w europie nie ma miejsca na islam bo wszyscy już wiedzą co może oznaczać.
      • Gość: Kasia Re: Gratuluję wyboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:51
        ja za to gratuluje ograniczenia umysłowego Tobie!
        coz za piękne szufladkowanie! Religia ma bardzo mało wspolnego z tym jakim sie jest czlowiekiem. Jakos nikt sie nie przejmuje biednymi kobietami ktore wychodza za maz za chrzescijan, ktorzy co niedziele lataja do kosciolka, a potem ida sie uchlac i bija swoje zony... czy tu religia jest wazna? nie wydaje mi sie... Moj narzeczony jest muzułmaninem, moge z czystym sumieniem powiedziec ze nie znalam nigdy nikogo bardziej uczynnego, kochajacego i troskliwego.
        • Gość: gosc Tez sie o tym przekonałem IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.06, 11:23
          .. nie ma bardzej fałszywych ludzi... niz fanatycy JAKIEJKOLWIEK RELIGII!!!
        • Gość: Krzysztof Re: Gratuluję wyboru IP: *.pio.uni-heidelberg.de 06.05.06, 15:52
          religia ma bardzo duzo wspolnego z tym jakim sie jest. Chrzescjanin nie moze
          1 krasc
          2 zabijac
          4 klamac
          5 zdradzac sojej zony
          6 zadzroscic komus czegos
          7 nie dbac o rodzicow i ludzi starszych
          8 pracowac jezeli nie musi w niedziele
          9 przeklinac
          10 byc chciwym
          Musi pomagac ludziom i miec milosierdzie dla innych
          To chyba proste nie?

• maria_luiza Re: Gratuluję wyboru 07.05.06, 13:47
            to w Polsce chyba nie ma chrześcijan?
            • Gość: andy Re: Gratuluję wyboru IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 07.05.06, 14:22
              nie w Polsce, tylko wsrod twojej rodziny i znajomych!
          • Gość: zakuty-ateista Re: Gratuluję wyboru IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.05.06, 13:52
            A czy moze pierdziec?
        • Gość: Jurek Re: Gratuluję wyboru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:42
          Dzien po slubie zmienisz zdanie o swoim mezu, muzulmaninie ;)
          • Gość: Kazik. Re: Gratuluję wyboru IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.06, 14:15
            Jureczku a co powiesz na to ,ja przed paronastoma laty bylem na slubie i weselu
            mlodych ludzi,ktorzy kochali sie jak nikt chyba inny w tej miejscowosci,wszyscy
            stawiali ich za wzor ,a wiec kosciol msze i inne wydarzenia koscielne,i co ?
            gdzies kolo 1.00 w nocy pan mlody zmienil sie z kochajacego katolika w dzika
            bestie ,tak ze swiezo poslubiona malzonka wyladowala w szpitalu z ciezkimi
            obrazeniami,nie bylo swiadkow gdyz wyszli niby na spacer poza dom ,znalazly ja
            dopiero przypadkowi sasiedzi,oczywiscie wyrok 4,5 lat a dziewczyna (urodziwa)do
            konca zycia kaleka .Wiec nie sadz ludzi wedlug wiary ,bo tej i innej wierze sa
            ludzie i potwory.
            • Gość: Jurek Re: Gratuluję wyboru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 17:34
              Nie mowie, ze w katolickiej wierze tak nie jest, ze facet bije kobiete. Tylko,
              ze wyznawcy proroka sa bardziej nastawieni antykobieco. Najpierw sa mili, a
              pozniej po slubie pokazuja swoje prawdziwe oblicze, moze nie wszyscy ale 90%. A
              co do Twojej znajomej, to skoro chodzila przez 4,5 roku z gosciem i nie
              potrafila go poznac dobrze, to chyba nie najlepiej swiadczy o niej. Ale moge
              sie mylic poniwaz jej nie znam, wiec moja ocena jej osoby moze byc niepelna.
              • robb48 Re: Gratuluję wyboru 07.05.06, 18:29
                Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Nie mowie, ze w katolickiej wierze tak nie jest, ze facet bije kobiete.
                Tylko,
                > ze wyznawcy proroka sa bardziej nastawieni antykobieco. Najpierw sa mili, a
                > pozniej po slubie pokazuja swoje prawdziwe oblicze, moze nie wszyscy ale 90%.
                A

90%? -nie popadajmy w skrajności:) Moja matka wyszła za muzłumanina. Co prawda
                mój ojczym miał do kobiet stosunek lekko lekceważący ale z tego co wiem to w
                koranie jest surowo nakazany szacunek do kobiet i moja matke szanował.
                W końcu się rozwiedli:P Pewna siebie, asertywna kobieta napweno długo z
                muzłumaninem nie wytrzyma:)
        • Gość: Delfina Re: Gratuluję wyboru IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 07.05.06, 12:50
          Na razie to narzeczony Kasiu, poczekaj, aż będzie twoim mężem a wtedy przejrzysz
          na oczy. Miłość jest ślepa
        • Gość: Vicente Re: Gratuluję wyboru IP: *.mad1.adsl.uni2.es 07.05.06, 13:02
          Znasz chrzescijan, ale nie masz pojecia jacy sa muzulmanie.
          Oni prawie zawsze sa uprzejmi, ale to tylko ludzie o dwoch
          obliczach.^Pracowalem i pracuje z nimi, zawsze mili, ale
          portfel lepiej zawsze miec przy sobie.
          O organizatorach y zamachowcach z Madrytu znajomi i sasiedzi
          z bloku w ktorym sie wysadzili mowili ze zawsze byli uprzejmi ,mili,
          bezproblemowi.
          Znam kilka polek ktore sie przejechalo na nich.Sam ich poznalem-
          bardzo uczynni.Przekonaly sie o nich jacy sa naprawde, gdy wyjechaly z nimi
          do ich kraju./Juz nie sa z nimi/
        • Gość: ziri Re: Gratuluję wyboru IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 07.05.06, 13:54
          polecam Pani artykul Sylwi Gawron, w ktorym opisuje swoje malzenstwo z
          muzulmaninem, tez byl kochajacy, troskliwy i czuly. Oraz oddany, zebym nie
          zapomniala dodac. Rodzice go ubostwiali. milosc taka, ze az dreszcze czlowieka
          przechodza, kiedy o tym czytal...

www.mateusz.pl/wdrodze/nr382/08-wdr.htm
        • Gość: rafcio Re: Gratuluję wyboru IP: *.ph.ph.cox.net 07.05.06, 19:36
          ja wlasnie zlalem swoja zone. juz drugi raz dzisiaj. raz przed pojsciem do
          kosciola, a drugi po powrocie. o.. jeszcze raz polece jej wp...c. chyba
          poszukam sobie zony muzulmanki, bo one takie wrazliwe; a ja, k..., katolik nic
          nie robie tylko bijam swoja stara. Eh zycie katolika jest takie nudne. musze
          konczyc musze znowu przylac mojej starej
        • Gość: SweetRockChild Re: Gratuluję wyboru IP: *.range86-133.btcentralplus.com 08.05.06, 00:49
          witaj w klubie!! moj chlopak tez jest z Islamu :) widzac jak Polacy sie
          zachowuja tutaj gdzie mieszkam (UK) stwierdzilam, ze zycia z nimi nie bedzie!!
          to jest okropne i przynosi hanbe dla innych Polakow, ktorzy tacy nie sa.
        • Gość: jerzy Re: Gratuluję wyboru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.06, 11:27
          nie mów jeszcze hop, poczekaj aż będzie twoim mężem i wyjedziesz z nim do jego
          kraju - tam dopiero doświadczysz, gdzie twoje miejsce i ile masz do
          powiedzenia .
    • Gość: ostra_ziutka Jakaś nowa moda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:25
      W redakcji?
    • martamaria10 Re: Siostry w Koranie 05.05.06, 17:29
      Nie czytałam i nie będę czytać ani Koranu, ani Biblii. Historia współczesna
      pokazuje, jak można różnie interpretować fakty i wydarzenia, jak przeinaczać
      historię. Kaci stają się ofiarami i odwrotnie. Jak mogę wierzyć Słowu, które
      powstało kilkadziesiąt lat po śmierci Jezusa czy Mahometa? Słowu, które napisał
      i interpretował człowiek? Wiara w Boga nie oznacza dosłowne cytowanie
      wersetów...
      I wracając do tekstu.
      Prawdą jest, że obie strony w małżeństwie nie mogą podejmować decyzji.
      Według mnie: Istnieje takie słowo jak TOLERANCJA, które bardzo ułatwia życie w
      rodzinie. A oznacza, że czasami albo jedna, albo druga strona tą decyzję
      podejmuje.
      Anna twierdzi, że to mąż podejmuje decyzje w małżeństwie, ponieważ kobiety
      są „roztrzepane i roztargnione”.
      Według mnie: Anno, mów za siebie. Nie jestem, i myślę, że większość kobiet nie
      jest, ani jednym ani drugim.
      Katarzyna i Safija uważają, że „typowa europejska rodzina pogrąża się w
      kryzysie, a kobiety często mają w domu zamiast mężczyzny dodatkowe, wyrośnięte
      dziecko płci męskiej”.
      Według mnie: Zgadza się, z wyjątkiem słowa „typowa”. Ja znam niewiele takich
      rodzin.
      Safija twierdzi: „Islam daje rodzinie mocniejsze fundamenty. Jej zdaniem islam
      wykłada jedyną funkcjonalną koncepcję rodziny. Jedyną możliwą.”
      Według mnie: Dlaczego?
      „Bo mogę, ale nie muszę pracować”, czy dlatego, że mężczyzna może mieć 4 żony?
      Według mnie: Co do pracy to zazdroszczę, zwłaszcza w polskich realiach.
      „To Bóg nas stworzył i to on świetnie wie, dlaczego zezwolił mężczyznom, by
      mieli więcej niż jedną żonę” - tłumaczy Safija.
      Według mnie: Tak sądzisz Safijo? Rozmawiałaś z Bogiem na ten temat?
      „Monogamia nie leży w męskiej naturze - dodaje Dorota. - Jeżeli miałaby
      doprowadzić mężczyznę do choroby psychicznej, to dlaczego nie ma sobie wziąć
      drugiej żony?”
      Według mnie: monogamia nie leży w żadnej naturze, również kobiecej. Doroto! Nie
      wpadałabym na to. Mężczyzna nie może być monogamistą, bo będzie chory
      PSYCHICZNIE.
      „Islam daje receptę na szczęśliwe życie - puentuje Katarzyna”.
      Według mnie: Być może, ale na pewno nie na moje życie.
      Pozdrawiam, Marta
      • bjde a ja je rozumiem 06.05.06, 21:05
        to takie wygodne pozbyć się odpowiedzialności. zawsze móc powiedzieć "bóg tak
        chciał", to "mąz jest odpowiedzialny" Ale niech nie wymagają, żeby uważać je za
        LUDZI
      • Gość: P&R Hallo Marta IP: *.pool.mediaWays.net 07.05.06, 12:06
        super, bardzo inteligentny statement i bardzo trafne krótkie komentarze do
        wypowiedzi polish muslim women. Mieszkam od dawna w europie zachodniej i znam
        ten problem "muslim women" doskonale. Najczescej zyja te kobieta, osoby 2.
        klasy, w wiekszosci analfabetki w warunkach, które polskim muzulmankom z
        pewnoscia nie sa znane.
        Ale to na razie tyle. Pozdrawiam.
        • jan.kulczyk Re: Hallo Marta 08.05.06, 01:53
          Polska lenguidz muito trudna, no?
      • Gość: spiq Re: Siostry w Koranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 09:38
        >Nie czytałam i nie będę czytać ani Koranu, ani Biblii.
        Aha, rozumiem: tylko analfabeta może być szczęśliwym ateistą!
    • atosatos1 Dobrze być muzułmanką w Polsce, 05.05.06, 22:11
      można studiować, realizować swoje pasje. Dobrze również w Polsce wychowywać
      dzieci, zwłaszcza płci żeńskiej, uważane za mniej wartosciowe od chłopcow.
      Inaczej wyglądałoby zycie tych pań w krajach islamskich, wsród krewnych męża.
      Wystarczy przeczytać kilka książek o dramatach białych kobiet, ktore pojechały z
      mężami arabami o ich krajów.
      • Gość: Krzysztof Re: Dobrze być muzułmanką w Polsce, IP: *.pio.uni-heidelberg.de 06.05.06, 12:41
        Dlaczego uwazasz ze w Polsce uwaza sie dziewczynki za mniej wartosciowe??? Ja
        jako facet bardzo chcialbym miec corke, duzo bardziej niz syna moze tak kiedys
        bylo (wiazalo sie to z tym np na wsi kto przejmie gospodarke, zaopiekuje sie
        rodzicami na strosc itp.)ale teraz to powtarzasz bzdury
        • bjde dziewczynki mniej wartosciowe 06.05.06, 21:18
          to nie ja napisałam, ale ja Ci odpowiem: dlatego że byłam dziewczynką, jestem
          kobietą i wiem. Wiem, że mój Tata (którego skądinad bardzo kochałam) chciał
          mieć syna. I jego Mama, a moja Babcia też. Dlatego, że profesor wyzszej
          uczelni, która kończyłam, na jednym z egzaminów, który powinnam była oblać,
          powiedział " a , w zasadzie... czy Pani jest męzatką?" " Nie , .. ale..." "No
          to..." i dał min 3+, , mówiąc, ze i tak pewnie niedługo zacznę rodzić. Dlatego,
          że to ja zdałam po kolei 3 egzaminy państwowe fachowe - i ja jestem lepszym
          organizatorem - ale szefem komórki został mój kolega... ( zdał 1) Lubię go i
          cenię - ale... Dlatego, że we wszystkich dyskusjach dotyczących kobiet najmniej
          słucha się kobiet. Dlatego , że w polskim parlamencie procent posłane jest
          cokolwiek niższy od 51 - a tyle jest kobiet w Polsce. I nie mówcie że one nie
          chcą, że same mogą sie wybierać, że... Byłam kiedyś w Syrii. Tam kobiety sa
          tak wychowane, że w ogóle nie wiedzą, co tracą, nie będąc MĘŻCZYZNAMI.
          Jeśli nie rozumiesz, trudno. A jeśli masz możliwość - spróbuj powtórzyć
          amerykański eksperyment dot. poczucia dyskryminacji.
          • colombina do Krzysztofa i bjde 07.05.06, 13:04
            W kwestii formalnej do Krzysztofa, cos nie do konca chyba zrozumiales wypowiedz
            <atosatos>. Chodzilo mu/jej o to ze jest roznica w traktowaniu corek , z
            korzyscia dla ich wychowywania i traktowania w Polsce niz gdyby np. zyly w
            krajach islamskich.

Do <bjde> odnosnie poczucia dyskryminacji, co proponujesz? Czy wychowywanie
            dziewczynek na osoby bez wlasnych ambicji i zabicie w nich checi poznawania, a
            jedynie wymatrycowanie ich mentalnosci do z gory ustalonej roli jest lekarstewm
            na ich poczucie szczescia?
            Byc moze jestes dyskryminowana, co ogranicza Twoje mozliwosci awansu, ale
            dyskryminacja nie spowoduje u Ciebie zaniku inteligencji, kompetencji, wiedzy.
            A co pokazuje historia chociazby ostatnich lat w Polsce, ludzi inteligentnych
            nie da sie na dluzsza mete dyskryminowac, bo sie nie dadza.
        • bjde chciałbyś mieć córkę 06.05.06, 21:22
          Jeśli masz zamiar, kochając swoje dziecko, dązyć do jego sukcesu - jednak
          życzę Ci syna. W Polsce syn łatwiej osiągnie jakiś sukces
          • Gość: Delfina Re: chciałbyś mieć córkę IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 07.05.06, 12:54
            Co za bzdura, jestem kobietą i nikt z tego powodu nie litował się nade mną, nie
            dawał mi forów na egzaminach itp. Widocznie jesteś słaba i się usprawiedliwiasz
            albo trafiłaś na wyjątkowych szowinistów. Jeśli jesteś naprawdę dobra, szybko
            przekonają się, ile jesteś warta. Nie użalaj się nad sobą
    • Gość: 123 Re: Siostry w Koranie IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 06.05.06, 01:41
      Pokuszę się o nieco szerszą refleksję na temat konwertyzmu religijnego i kulturowego. Oczywiście nikomu nie mam zamiaru narzucać poglądów, uwazam że wolność wyznawanej religii (własciwie pojęta) jest naturalna rzeczą, podobnie jak wolność zmiany tejże na inną bądź bycia ateistą itp. To w sumie banały. Jak stwierdził kika lat temu Dalai Lama, nawiązując do mody w świecie zachodnim (szczególnie wśród "celebrities") przechodzenia na buddyzm, zjawiska takie raczej budzą jego podejrzliwość i dystans. Wg niego religie wyrastają i ściśle wiążą się z dziedzictwem kulturowym i historycznym danej częsci świata - np.Chrześciaństwo i Judaizm na Zachodzie, Buddyzm w Azji. To tkanka kulturowo-cywilizacyjna stanowiąca od wieków podstawy obu cywilizacji, oczywiscie nie wykluczając synkretyzmu. Wspólczesny świat zmniejszył się, przyblizył i wymieszał religie i kultury, jednak porzucanie własnej tradycji( religijno-duchowej czy chocby świeckiego stylu życia i zachowań) na rzecz innej może rodzić nieciekawe skutki - "trwaj przy swoim ale szanujmy i poznajmy się nawzajem" - taki sens w skrócie miała jego myśl. Bez wskazywania która kultura czy religia jest lepsza czy wazniejsza. A co ciekawe,jego wypowiedź towarzyszyła słynnemu spotkaniu z Janem Pawłem II. Nie chodzi to o jakieś nadzwyczajne ekumeniczne sygnały, ale własnie o pokojowe i przyjazne współistnienie odmiennych religii i kultur!
      W Polsce od kilkuset lat żyją Tatarzy. Nie pojawili się nagle, nie przejęli Islamu w ramach mody czy trendu. Pokojowo współzyją z chrześcijańskimi sąsiadami a ich religia nie budzi w nikim sprzeciwu. Nie zostali "sztucznie zaimplementowanai" wewnątrz zachodzniego świata, w przeciwieństwie do większości muzułmanów z Azji i Afryki zaludniających podmiejskie getta zachodniej Europy.
      Deprecjacja Chrześcijaństwa w Europie Zachodniej przy jednoczesnym wspieraniu na siłe multikulturalizmu (czyli nie intergacji na zasadzie asymilacji, tylko zatomizowania wielorasowoego i religijnego społeczeństwa) powoli wychodzi z mody, bo coraz więcej "autorytetów" zaczyna zdawac sobie sprawę ze skutków tej polityki. No ale w Polsce jak zwykle czkawką odbija się to nieco później i w innej formie. W kraju niemalże monoetnicznym (nawet jak na Środkowoeuropejskie warunki) na siłę próbuje się szukać ognisk "nienawiści rasowej" czy religijnej, nietolerancji (słynnej!) itp. Jakoś fakt że np. nigdy nie istniał tu antagonizm typowy dla innych krajów Europy między Katolikami a Protestantami (KOMU PRZESZKADZAŁO ŻE BYŁY PREMIER BUZEK CZY MAŁYSZ SĄ EWNAGELIKAMI - ZNACIE KOGOS TAKIEGO?), podobnie jak do praktykujacych przedstawicieli innych religii. Oczywiście nie twierdzę że wszystko jest idealne bo byc nie może i zawsze gdzieś się czarne owce znajdą, ale to naturalne. Brak problemów rasowo-etniczno-religijnych autorytety w naszym kraju starają się zastąpić sztucznym dmuchaniem balona legendarnej nietolerancji, antysemityzmu, ksenofobii i kleryklalizmu. Pada to czasem na podatny grunt bo "katolicyzm"(oczywiście nikt nie mówi w tym kontekscie o chrzescijaństwie, tak jakby były to zupełnie oddzielne kultury i religie!!!) przestaje być "trendy". Odpowiednia doza ignorancji i niewiedzy plus cicha propaganda czasami padają na własciwy grunt - czy to zawodowych uczestników bolszewickich parad równo-lepszości, czy to wojujących feministek, czy też własnie "konwertytów" nie do końca znających zarówno Koran jak i Biblię...
      • Gość: Kangi Re: Siostry w Koranie IP: *.inet.dkfz / *.inet.dkfz-heidelberg.de 07.05.06, 21:44
        Masz sporo racji
      • Gość: kris Re: Siostry w Koranie IP: *.server.ntli.net 08.05.06, 09:45
        madry list
      • Gość: jerzy Re: Siostry w Koranie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.06, 11:51
        bardzo mądra i trafna ocena, całkowicie popieram
      • zdanka1 Re: Siostry w Koranie 08.05.06, 11:54
        123 zapomniałeś o jednej rzeczy - Polska nie była krajem monoetnicznym. Cała
        ogrmna grupa Zydów mieszkała tu kiedyś i szczerze, to po holokauście ten kraj
        wyglada jakby amputowano mu nogę. Dzieciak w szkole zapytał kiedys jak to
        możliwe, ze w polskiej literaturze co ksiazka pojawiała sie jakaś postać Żyda ,
        albo tradycyjnego, albo choć z zydowskim pochodzeniem, a on nigdy nie widział
        zadnego Żyda w Polsce... No i własnie tylko w tych rzeczach zachowała się
        pamieć o ogromnej grupie ludzi, którzy nagle zniknęli, tak jak poznikały ich
        synagogi...
    • slonesia1 Re: Siostry w Koranie 06.05.06, 08:33
      Zenujące ...
      Proponuje wycieczkę do Arabii Saudyjskiej.
      Mysle ,ze to cale przebranie to jest dobre w POlsce - jest trendy .... kilka lat
      temu Malenczuk tez oglosil ze jest muzulmanem.Co innego gdyby szacowne ,skromnie
      ubrane grono nawiedzilo kraj islamski gdzie nie ma wyboru ubranek ,zakazane sa
      pudry ,szminki i lakiery , gdzie kobiety sa okaleczane i sluza jedynie swojemu
      mezowi , ktory w imie Allaha bije . Wstyd ale juz ze zdjec widac ze to jakies
      zakompleksione istoty ...a szmatławiec powinien sie zastanowic co i jak pisac -
      juz JPII glosil ,ze islam jest pokojowy ....to bylo najgorsze zlo ,glupota
      ktora popelnil ,calowal koran ktory mowi ze niewiernych trzeba zabijac ...

wracajcie na polwysep ,
    • Gość: gość Kazda religia to choroba !!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.06, 10:59
      .. a juz totalnie nie rozumiem kobiet ... zarówno w chrzescijanstwie jak i w
      islamie kobieta jest PODCZLOWIEKIEM... który ma być na każde wezwanie swojego
      mężczyzny... Obie te religie to TWORY MĘSKIE - SZOWINIZM !!!!
      • Gość: Krzysztof Re: Kazda religia to choroba !!!! IP: *.pio.uni-heidelberg.de 06.05.06, 12:45
        Gdzie masz w chrzescjanstwie ze kobieta jest podczlowiekiem?Zacytuj jakis
        fragment nowego testamentu ktory o tym mowi..... , moze najpierw pomyslisz
        zanim napiszesz bzdury.Dla przypomnienia jednym z uznawanych za najbardziej
        swietych i godnych czci w calej religi katolickiej jest pewien czlowiek a
        dokladniej kobieta imieniem Maryja.
        • Gość: gosc Re: Kazda religia to choroba !!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.06, 15:21
          "Niech na zgromadzeniach milczą, bo nie pozwala się im mówić, lecz niech będą
          poddane, jak i zakon mówi. A jeśli chcą się czegoś dowiedzieć, niech pytają w
          domu swoich mężów, bo nie przystoi w zborze kobiecie mówić" (1Kor 14: 34-35)

"Nie pozwalam zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża, natomiast powinna
          zachowywać się spokojnie" (1Tm 2:12).

chesz wiecej?
          • Gość: Krzysztof Re: Kazda religia to choroba !!!! IP: *.pio.uni-heidelberg.de 06.05.06, 15:33
            Nie znam Koranu a co do cytatu z Bibli ani wznoszenie sie kobiety na mezem ani
            meza nad kobieta nie jest dobre (no chyba ze mowimy o lozku zmiana pozycji jest
            wysoce pozadana). A na powaznie czesc kobiet podchodzi do dyskusji itp za
            bardzo emocjonalnie (szczegolnie w pewnych dniach w miesiacu)co moglo by dawac
            niezbyt mile rezultaty w nauczaniu w swiatyniach. Ale nadal nie widze gdzie
            kobiety sa gnebione przez chrzescjanstwo . A poza tym listy apostolskie nie sa
            prawdami wiary mozesz ich sluchac albo nie, to zalezy od ciebie tak jak kazania
            niektorych ksiezy bywaja madre lub glupie i wcale nie musisz sie do nich
            stosowac
            • Gość: gość Re: Kazda religia to choroba !!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.06, 15:57
              Krzsztofie chciałes przykład z biblii wiec go otrzymales.. moge przygotowac
              wiecej... bibila zawiera wiele dziwnych rzeczy.. które mają sie nijak do
              dzisiejszego kościoła.. ale dla wygody sa przemilczane. Mało takze osob ktore
              biblie czytają.. Odnosnie koranu - ten jest tylko napisany na podstawie
              biblii.. od taka jeszcze nowsza wersja chrzescijaństwa... Tylko kontarsty w
              koranie sa bardzej widoczne - biblia pozostawia w glowie mentlik - raz mowi
              tak , innym razem co innego.. Ten element bardzo chętnie wykorzystywany jest
              przez całe rzesze osób. Np... zabijanie dzieci gdy te sa nieposłuszne..
              rozmaite obrzydliwosci w oczach boga - roznice miedzy starym a nowym
              testamentem? DLACZEGO? TOZ TO TEN SAM BOG... nagle zmienil zdanie?
              Religia to twor ludzki... tak jak polityka i filozofia.. i tak jak kazde z tym
              jest dalekie od doskonałości. Jednak jest potęzna rożnica miedzy tymi
              tworami.. : ZADNE NIE MA NA SUMIENIU TYLU OFIAR - ILE MA RELIGIA - religia jest
              złem ktore czlowiek sam sobie przygotował i trwa w tym otłumanieniu..
              Nie trzeba być wyznawca zadnej religii aby być czlowiekiem dobrym,
              wartosciowym... Religia jest dla ludzi wygodnych, którym nie chce sie odbierać
              swiata po przez wlasne obserwacje i doswiadczenia... wolą skorzystać z gotowych
              wersetów.
              • Gość: krzysztof Re: Kazda religia to choroba !!!! IP: *.pio.uni-heidelberg.de 06.05.06, 17:46
                Roznica miedzy starym i nowym testamentem jest ogromna Stary testament byl
                bardziej dla ludow pymitywnych ktore trzeba bylo prowadzic za raczke stad 10
                przykazn bardzo szczegolowwo mowiacych co jest be a co ok. Natomast nowy
                testament byl dany juz dla bardziej dojrzalego spoleczenstawa Patrz przypowiesc
                o dobrym samarytninie - kaplan ktory minal potrzebujacego pomocy nie zlamal
                zadnego z 10 przykazan czyli jest ok wg starego ale juz nie bardzo wg nowego
                testmentu ( miluj blizniego swego) Chrystus to nawet wyraznie powiedzial w
                rozmowie o rozwodach gdzie zydzi pytali go o to czy mozna sie rozwodzic ( "dla
                zatwardzialosci waszej tak Mojzesz mowil")Co do ilosci ofiar to troche
                przegiales Komunizm ma na sumieniu duzo wiecej ofiar niz jakakolwiek rleigia i
                prosze nie powoluj sie na wojny krzyzowe (bo to byla kwestia polityczna tj
                obrona europy przed islamizacja wymgla zjednoczenia owczesnych panstewek w
                jakims powszechnie uznanym celu np. wyzwolenia grobu panskiego), czy tez
                inkwizycje (byl to trybunal stwierdzajacy jedynie zgodnosc nowych teorii z
                doktryna ktolicka, zreszta wprowadzajacy nowosc w tamtych czasach tj
                postepowanie dowodowe i adwokata, tak tak w tamtych czasach wystrczylo jedynie
                zprzysiezone zeznanie osoby wzszej stanem aby skazc kogos nizszym stanem )
                ogolnie inkwizycja nic nie miala do karnia osob wyznjcych poglady nie zgodne z
                religia to juz robila wladza swiecka bo tak jakos wtedy bylo ze wladza swiecka
                wspierala sie religia i wystapienie przeciw religii bylo buntem przeciw
                krolowi czy tez cesrzowi. Ogolnie rzecz biorac ludobojstwo w czasie II wojny i
                w czasach komunizmu zwiazane bylo ZAWSZE z odrzuceniem chrzescjanstwa nie
                zauwarzyles tego??? Komunisci i nazisci BOGA NIE UZNAWALI i co z tego
                wyniklo??? Ocywiscie ze nie trzeba byc wierzacym zeby byc dobrym czlowiekiem
                ale masz racje chrzescjnstwo daje ci ta wygode ze dokladnie wiesz co masz robic
                aby postapic dobrze (Miluj blizniego swego i dla mniej inteligentnych 10
                przykazan)
                Pozdrawiam
                • Gość: trill [...] IP: 82.148.96.* 07.05.06, 11:59
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • danjes Re: Kazda religia to choroba !!!! 07.05.06, 20:58
                gosciu,zgadzam sie z toba 100%
    • Gość: Joe Re: Siostry w Koranie IP: *.phil.east.verizon.net 06.05.06, 17:33
      Neofici zawsze sa najlepszmi wyznawcami kazdej religi.Najczesciej zmienia sie
      wyznanie nie znajac dobrze swojego przekazanego przez rodzicoow.Zyjac w
      otoczeniu wiekszosci chrzescijanskiej,muzulmanie sa tolerancyjni/na pokaz/,ale
      sytuacja sie zmienia w gdy sa wiekszoscia.Smutne,ze nie szanujemy
      swoich"korzeni"a przeciez nasza kultura i mentalnosc pochdzi z
      chrzescijanstwa."Wyborcza" nie jest zla gazeta na tle innych brukowcow,ale
      odbija sie na niej pietno jej szefa.Mam czasem wrazenie,ze jest czyjas tuba.
    • Gość: edi Re: Siostry w Koranie IP: *.byu.edu 06.05.06, 19:07
      kobiety latwo ulegaja psychomanipulacji i znacznie latwiej niz mezczyzni wstepuja do roznych kultow i
      sekt, religii. Maja duzo potrzebe przynaleznosci i potrzebuja opieki, a sekty tworza iluzje
      bezpieczenstwa przez przynaleznosc do grupy i zorganizowania im czasu roznymi duperelami, tak ze
      nie maja czasu myslec normalnie. Mam mozliwosc obserwacji tych mechanizmow na co dzien i jestem
      pewien ze gdyby nie islam, to i tak wstapilyby w inne gowno.
    • Gość: kibic Re: Siostry w Koranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 22:33
      Te głupie c... powinny mieć zapewnione odpowiednie muzułmańskie
      traktowanie ich , przez chłopów swoich i nie swoich.
      Głupota nie zna granic.....Ale jeżeli buźki mają wredne , to może i
      lepiej je zasłaniać.
      • Gość: ktos Re: Siostry w Koranie IP: *.chello.pl 07.05.06, 11:32
        Zgadzam sie, ze lepiej zasłaniać, po prostu mają jakieś kompleksy i dlatego tak
        się ubierają i tłumaczą to islamem, głębią i innymi pierdołami
    • mario.osh współczuję 07.05.06, 10:26
      świat pełen jest ludzi z psychiką niewolnika.
      cóż poradzić? wolny wybór. Pozostaje jedynie współczucie.
      • Gość: ilka Re: współczuję IP: *.kolonianet.pl 07.05.06, 12:01
        Coś gładko gazeta prześliznęła się nad problemem terroryzmu. Z wypowiedzi
        naszych pań muzułmanek wynika wszakże jasno,że podporządkowane swojemu
        mężczyźnie, bez słowa sprzeciwu zrobią wszystko, co on każe. Więc skoro np.
        każe przechować jakieś papiery, jakiegoś gościa, gdzieś pójść, coś zanieść,
        zrobią to bez gadania. Na początek. A tak na marginesie, skoro godzą się na
        drugą (i ew. trzecią żonę)to pewnie i zgodzą się, żeby ukochany mąż wydał
        siedmioletnią córeczkę za mąż.P.S. Zauważcie, że te głupie JUŻ kwestionują
        polskie prawo, krótka droga do bardziej czynnego działania. Męczenników nie
        trzeba będzie importować.
        • camel_3d terroryzm? ..a nasze II wojny to co to bylo? 07.05.06, 15:08
          przeciez to bylismy my..chrzescijanie...
          • Gość: Mufti Jesteś genialna! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.05.06, 15:55
            Nie może być! To II wojna światowa miała motywy religijne? W sumie racja, o ile
            za religie uznamy ideologie nazizmu i komunizmu.
    • Gość: Kuba Są rózne sekty. Cudze chwalicie.. IP: *.aster.pl 07.05.06, 11:54
      Opowiadanie jak ludzi z sekty. Genialna religia. Jakby chciała to w rodzimej religi znalzała by jeszcze wiecej dobrego. Ale wkońcu to wina matki. Mogła dziecku nie kazac czytać biblji.
    • wojtekqwerty Nieszkodliwe dziwactwo 07.05.06, 11:59
      Dopóki się tylko modlą, nawet 20 razy dziennie, to jest to ok. Jak zakłądają
      stare prochowce i bandany na głowę to też. Jak robią wszystko co do nich należy
      to nie ma sprawy. Gorzej, gdy za jakiś czas zaczną zmuszać do tego dzieci...
    • olimpia36 Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 11:59
      Uważam, że ta religia nie jest tak idealna jak jest opisywana przez te panie.
      Wybrały ją ze względu na swoich mężczyzn i powinny o tym mówić wprost, a nie
      przez pryzmat np.: wysubtelnienia, poczucia bezpieczeńtwa. Religia
      chrześcijańska również daje kobiecie poczucie bezpieczeńtwa, kultywuje rodzinę,
      macierzyństwo i rolę kobiety w społeczeństwie.
      Zauważyłam pewną prawidłowość, nigdy muzułmanin nie przechodzi na inna religię
      bo wie, że za tą decyzją jest wyrok śmierci dla niego, a więc dla kobiety,
      która chce być z takim mężczyzną jest to konieczność. Piszcie prawdę a nie
      zajmujcie się mydleniem oczu jak to się stałyście damami. Więcej rosądku i
      szacunku dla własnej kultury i religii, która Was ukształtowała.

• fruchtzwerg Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 12:02
      oh, jest.. islam jest super.

islam jest mieszanka religii i ideologii politycznej negujaca autonomie
      jednostki, demokracje, rownosc plci, sankcjnujaca dyskryminacje religijna,
      rasizm (tak, tak, w koranie jest napisane, ze ludzie o "czarnych twarzach" beda
      potepieni), niewolnictwo i pedofilie.

Zalozyciel islamu, byl pospolitym bandyta, pedofilem i masowym morderca.
      Pmuslcie o tym, zanim zaczniecie domagac sie"szacunku" dla tego morderczego
      kultu stawiajac ja na rowni z chrzescijanstwem, czy buddyzmem, albo judaizmem
      jest dla nich obraza.
    • Gość: abhaod Re: Siostry w Koranie IP: *.adsl.alicedsl.de 07.05.06, 12:13
      Ziemia jest tylko jednym krajem, a wszyscy ludzie jego obywatelami.
    • Gość: CyRyL Re: Siostry w Koranie IP: *.net / 82.160.17.* 07.05.06, 12:22
      Religia jest też wazna w zachowaniu. Chcociaż są niektórzy mili muzułmanie ale np bijący chcrzścijanin i chlejący nazywany jest pijakiem to nie chodzi o roligiew to jest PATOLOGIA jestem chrześcijaninem i u nas pisze NIEZABIJAJ przy czym a muzułmanów Ten pójdzie do nieba kto zginie w walce z chrześcijaninem albo płonące budynki przez ukazanie karykatur Mahometa?? przy czym żaden chrześcijanin nie będize zabijał przez film KOD LEonarda Da Vinci jest oburzony po co pisać takie głupoty??
      • prenatka Re: Siostry w Koranie 07.05.06, 12:47
        dziewczyny opowiadają o swoim przejściu z katolicyzmu na islam... ciekawe, co
        będzie, gdy ich dziecko zdecyduje się z kolei na przejście z islamu na
        katolicyzm, jesli zdecyduje powrócić do chrześcijańskich korzeni... Chyba nie
        będzie miało tak łatwo, bo za to w islamie jest kara śmierci.Poprawcie mnie,
        jeśli się mylę. A to imię Aisha, nieodmiennie kojarzy mi się z mała dziewczynka,
        kilkuletnią, córką przyjaciela Mahometa, którą twórca islamu wybrał sobie na
        żone, bo taka według niego była wola Allaha... To imie to dla mnie symbol
        tragedii dziecka, nie rozumiem, jak można sobie takie imię wybrać...
        Mój wybór to Biblia, mój wybór to Jezus. Im więcej czytam takich artykułów, tym
        bardziej upewniam się, że to wybór dobry.
    • mtsk Re: Potrzebny nam Sobieski 07.05.06, 12:42
      Sobieski uratowal Europe przed inwazja Islamu.
      Chwala mu za to.
      A teraz Europa zamienia sie w Eurazje i za 50 lat bedzie tam panowalo prawo
      Sharii i talibani.
      Chyba , ze sie obudzi.
      Nadzieja Europy sa nowe kraje, szcegolnie chrzescijanskie. Jak Polska.
      Ale widac , ze i tutaj islamisci atakuja. Strategia jest oczywista. Zachowac
      pozory, zenic sie z glupimi polkami i rodzic jak najwiecej dzieci.
      Za 50 lat Europa bedzie nasza.
    • Gość: gucio Re: Siostry w Koranie IP: *.net132.okay.pl 07.05.06, 12:47
      No cóż - głupota nie boli, a Polki jak zwykle będą mądre po szkodzie - szkoda
      tylko że "moda" na islam zaćmiewa im umysł. Opamiętajcie się - to jest jak
      ptasia grypa, póki co nic się nie dzieje, ale jak wyjdzie to ZABIJA!!!
    • nenil009 Bogowie, miejcie je w opiece!... 07.05.06, 12:48
      Oredowniczki szowinizmu - czy one siebie nie slysza? Z ich opowiadania nie
      wynika, ze kobieta w islamie jest istota wolna, wrecz przeciwnie. Nie zycze im
      tego, zeby brutalnie im zostalo to udowodnione (przez gwalt czy pobicie), ale
      zeby same zrozumialy. Sa dorosle i zapewne inteligentne, tylko na plaszczyznie
      emocjonalnej sie znalezc nie potrafily. Potrzebowaly silnego i dominujacego
      mezczyzny - teraz go maja, tylko jakim kosztem...
      • polka_potrafi Bogowie mają je gdzieś :-/ 07.05.06, 13:07
        > Oredowniczki szowinizmu

A czy w Polsce również nie kobiety szowinizm przenoszą? Kto w moherach łazi?
        • nenil009 Wole nie wnikac jakie gdziec masz na mysli 07.05.06, 13:34
          W mohairach? Hmm, starsze kobiety, ktore mialy ciezkie zycie (wojna, komunizm) i
          przyzwyczaily sie, ze skoro facet przynosi jedzenie i nosi bron, to jest godny
          czci boskiej (chociazby dla wslanego bezpieczenstwa). Poza tym na wsi nadal
          funkcjonuje patryjarchalny model rodziny, myslenie tych ludzi dopiero powoli sie
          zmienia (dla kobiet na lepsze). Tylko, ze te nowo-muzulmanki to tez Polki ;) Z
          tym, ze relatywnie mlode, ale zmadrzeja po szkodzie, jak to w naszej nacji bywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka