Dodaj do ulubionych

wkrótce nowe torowiska :-)

IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 04.01.03, 11:32
Rewolucja na szynach
Gazeta Krakowska

Sobota, 4 stycznia 2003r.

Lepiej radzą sobie w miejskich korkach, są bardziej przyjazne dla środowiska
i ekonomiczne w eksploatacji. W najbliższym czasie w Krakowie wybudowane
zostaną od podstaw 3 linie tramwajowe.

Nowe torowiska połączą ulicę Kapelanka z kampusem UJ w Pychowicach,
nowohuckie osiedle Mistrzejowice z cmentarzem Rakowickim oraz okolice Dworca
Głównego PKP z ulicą Wielicką. Takie rozwiązanie stanowić ma alternatywę dla
istniejących w tych miejscach linii autobusowych i umożliwić klientom MPK
szybszy oraz wygodniejszy dojazd do peryferyjnych osiedli. ,Pychowicki"
odcinek torowiska ma rozpoczynać się na skrzyżowaniu ulic Kapelanka i Brożka,
a potem biec równolegle do Grota Roweckiego - aż do pętli przy ulicy Czerwone
Maki.

- Postanowiono, że szyny ułożone zostaną po północnej stronie ulicy Grota
Roweckiego - wyjaśnia Wojciech Litewka, dyrektor Zarządu Dróg i Komunikacji. -
Znajdą się więc np. między jezdnią a kampusem Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Torowisko spinające Mistrzejowice z Rakowicami przebiegać ma przez Prądnik
Czerwony. Od ulicy Rakowickiej trasa skręci w prawo i pobiegnie wdłuż
Lublańskiej i Bora Komorowskiego.

Przygotowanie obu inwestycji planowane jest w latach 2004-2006. Nieco dłużej
(najprawdopodobniej do 2008 r) poczekają krakowianie na połączenie dworca z
Wielicką. By tak się stało, niezbędne jest wybudowanie tzw. Trasy
Nowopłaszowskiej, która połączy ulicę Lipską ze skrzyżowaniem Wielickiej i
Nowosądeckiej.

Obserwuj wątek
    • Gość: krzyZio Re: wkrótce nowe torowiska :-) IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 04.01.03, 11:46

> Torowisko spinające Mistrzejowice z Rakowicami przebiegać ma przez Prądnik
      > Czerwony. Od ulicy Rakowickiej trasa skręci w prawo i pobiegnie wdłuż
      > Lublańskiej i Bora Komorowskiego.
      >
      czyli jednak nie wzdłuż Meissnera jak niektórzy na forum marzyli ani nie
      wzdłuż Brodowicza jak chcieli inni ani nawet nie wzdłuż Kwartowej i Reduty
      przez Prądnik Czerwony....
    • Gość: mtq Re: wkrótce nowe torowiska :-) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 11:53
      Tak sobie myślę, że jak będą łączyć Rakowicką z
      Mistrzejowicami to pewnie wydłużą 2 i 11 i może wtedy
      dadzą tam GT6...
      Ale nie bardzo rozumiem jak chcą łączyć Dworzec z
      Wielicką...:-)
      • Gość: krzyZio Re: wkrótce nowe torowiska :-) IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 04.01.03, 11:59
        Gość portalu: mtq napisał(a):

> Ale nie bardzo rozumiem jak chcą łączyć Dworzec z
        > Wielicką...:-)

Chodzi im zapewnie o ciąg dworzec, Powstania Warszawskiego, Kotlarska,
        Klimeckiego, nową drogą do Saska/Lipska, nową drogą ponad torami do Wielickiej.
        • Gość: mtq Re: wkrótce nowe torowiska :-) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 12:31
          Aha, no tak, to ma sens, myślałem, że przez most Kotlarski
          i już przy Powstańcow Śląskich/Nowohuckiej włączyć :-)))
          • kuba203 Re: wkrótce nowe torowiska :-) 04.01.03, 13:40

> Aha, no tak, to ma sens, myślałem, że przez most Kotlarski
            > i już przy Powstańcow Śląskich/Nowohuckiej włączyć :-)))

Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby na tym się skończyło :(
            "W najbliższym czasie", czyli w 2006... Ciekawe...
            Przypomnę, że tramwaj do Wieliczki miał jeździć już w 2001, jak zapowiadano w
            1998 :(
            • Gość: krzyZio Re: wkrótce nowe torowiska :-) IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 04.01.03, 14:17
              kuba203 napisał:

> Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby na tym się skończyło :(
              > "W najbliższym czasie", czyli w 2006... Ciekawe...
              > Przypomnę, że tramwaj do Wieliczki miał jeździć już w 2001, jak zapowiadano w
              > 1998 :(

no właśnie...mnie martwi zdanie "Przygotowanie obu inwestycji planowane jest w
              latach 2004-2006." i co to znaczy PRZYGOTOWANIE? czyżby tylko wykup i
              pozwolenie a sama budowa dopiero po 2006? ehhhhh
      • Gość: ADAŚ NAWET TRZY IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 14:13

> Tak sobie myślę, że jak będą łączyć Rakowicką z
        > Mistrzejowicami to pewnie wydłużą 2 i 11 i może wtedy
        > dadzą tam GT6...
        > Ale nie bardzo rozumiem jak chcą łączyć Dworzec z
        > Wielicką...:-)

Ja tam myślę, że "2" i "11" to 2x105Na. "12" - UFO.
        Lub oczywiście ich nowe odpowiedniki, bo tabor będzie trzeba kupić.
        HURRAAAAAAAAA, tramy z Rakowic, yeah yeah
        • mtq Re: NAWET TRZY 04.01.03, 15:02
          Może nawet 2 będzie częściej chodzić? :-)))))))
    • Gość: ADAŚ ODNOGA DO STRZELCÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 14:32
      Pozostaje wierzyć, że od Lublańskiej dobudują odnogę w głąd Prądnika
      Czerwonego. Wówczas nieopodal pętli autobusowej wybudują tramwajową.
      Proponuję od strony Huty wydłużyć tam linie "17" i "20".

A co do Pychowic, to sądzę, że podobnie jak w przypadku Kurdwanowa przy
      remoncie Kapelanki zmienią już układ torowy na łuku przed Borsuczą i "schowają"
      tory dalej od jezdni (ścinając ów łuk) i wybudują zwrotnice ze ślepymi torami
      w kierunku Ruczaju.

I może nie będzie tak źle jak Kuba pisze. Może w 2003 roku nie, ale w połowie
      2004 zaczniemy mieć więcej tramów. OBYYYYY !!!
    • Gość: mouset Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 15:18
      Gość portalu: kzyZio napisał(a):

Gazeta Krakowska
      Sobota, 4 stycznia 2003r.
      widac sobota jest dniem bajek w Krakowskiej, tydzień temu też było o nowych
      liniach, za tydzień może będą mapy
      >
      ,Pychowicki" odcinek torowiska ma rozpoczynać się na skrzyżowaniu ulic
      Kapelanka i Brożka, a potem biec równolegle do Grota Roweckiego - aż do pętli
      przy ulicy Czerwone Maki. Postanowiono, że szyny ułożone zostaną po północnej
      stronie ulicy Grota Roweckiego - wyjaśnia Wojciech Litewka, dyrektor Zarządu
      Dróg i Komunikacji. -Znajdą się więc np. między jezdnią a kampusem Uniwersytetu
      Jagiellońskiego.
      Brawo za pomysł, wreszcie ktoś pomyślał jak trzeba

> Torowisko spinające Mistrzejowice z Rakowicami przebiegać ma przez Prądnik
      > Czerwony. Od ulicy Rakowickiej trasa skręci w prawo i pobiegnie wdłuż
      > Lublańskiej i Bora Komorowskiego.
      I tu się zgina mandolina, albo bedzie demolka na Olszy przy ul. Brogi i
      Miechowity albo wykorzystaja stare tereny Herbapolu i rozpieprzą coś w
      okolicach Stanisława ze skalbmierza, albo co jest najb. prawdopodobne tory nie
      pójda Rakowicką a Krakowska jak zwykle pierdoły pisze, drugi rozdział basni to
      fakt że pójda przez Prądnik, a z tego co wiem Prądnik zaczyna się powyżej Bora-
      Komorowskiego

> Przygotowanie obu inwestycji planowane jest w latach 2004-2006. Nieco dłużej
      > (najprawdopodobniej do 2008 r) poczekają krakowianie na połączenie dworca z
      > Wielicką. By tak się stało, niezbędne jest wybudowanie tzw. Trasy
      > Nowopłaszowskiej, która połączy ulicę Lipską ze skrzyżowaniem Wielickiej i
      > Nowosądeckiej.
      Z tego co pamietam z powodu protestów zrezygnowano z tego wariantu
      • Gość: X Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: 80.48.253.* 04.01.03, 18:21
        Ciekaw jestem jak mają te ich trasy przebiegać. W Prawo na mistrzejowice to mi
        niewiele mówi. Jeśli mówią o osiedlu to mówi się Mistrzejowice Nowe i wtedy
        nikt nie ma wątpliwości. Określa się też końcowy odcinek tej trasy i wtedy
        wszystko wiadomo.
        • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 18:37
          Gość portalu: X napisał(a):

> Ciekaw jestem jak mają te ich trasy przebiegać. W Prawo na mistrzejowice to
          mi
          > niewiele mówi. Jeśli mówią o osiedlu to mówi się Mistrzejowice Nowe i wtedy
          > nikt nie ma wątpliwości. Określa się też końcowy odcinek tej trasy i wtedy
          > wszystko wiadomo.

Na mojej mapie Mistrzejowice Nowe sa na wschod od Piastowa, to troche jakos
          dziwnie...
          • pavlack Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 19:01
            yzb napisał:

> Na mojej mapie Mistrzejowice Nowe sa na wschod od Piastowa, to troche jakos
            > dziwnie...

U mnie tak samo (mapa PPWK Copernicus ;-), a poza tym nie od Piastowa tylko od
            Os. Piastów ;-)
            • Gość: X Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: 80.48.253.* 04.01.03, 19:08
              Bo i tak jest w rzeczywistości. Tak to jest jak jakiś burak bierze się za
              pisanie artkułu. Mistrzejowice to 18 dzielnica KRakowa a Mistzejowice nowe to
              osiedle w dzielnicy Mistrzejowice (on napisał że w Nowej Hucie - to tak jak by
              napisać Rzeszów w Małopolsce - po prostu się nie zna) I terraz nie wiem czy ten
              tramwaj pojedzie do dzielnicy Mistrzejowice (gdzie?) czy do osiedla
              Mistrzejowice Nowe (bez sensu - musiał by jeszcze dodać ulicę Okulickiego do
              całego ciągu). To już prędzej mogli napisać do pętli na os Piastów (bo zapewne
              o to chodzi)
              • Gość: X Poprawka - Mistrzejowice 15 dzielnica IP: 80.48.253.* 04.01.03, 19:10
              • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 19:12
                Jak na razie to w ogole nie wiadomo, o co chodzi, bo tam mozliwosci jest od
                cholery. Jeszcze sie okaze ze pojdzie Strzelcow i Powstancow na
                Mistrzejowicka :)
                • Gość: Fred Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.net.autocom.pl 07.01.03, 16:53
                  yzb napisał:

> Jak na razie to w ogole nie wiadomo, o co chodzi, bo tam mozliwosci jest od
                  > cholery. Jeszcze sie okaze ze pojdzie Strzelcow i Powstancow na
                  > Mistrzejowicka :)

Taa po zadupiach zamiast do dużych osiedli mieszkaniowych?!
                  • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 07.01.03, 23:46
                    Gość portalu: Fred napisał(a):

> > Jak na razie to w ogole nie wiadomo, o co chodzi, bo tam mozliwosci jest o
                    > > cholery. Jeszcze sie okaze ze pojdzie Strzelcow i Powstancow na
                    > > Mistrzejowicka :)
                    > Taa po zadupiach zamiast do dużych osiedli mieszkaniowych?!

Hehehe w MPK everything's possible.
                  • yzb Torowisko do Wieliczki 07.01.03, 23:48
                    Podobno mialo juz dawno istniec - ktos tu tak pisal. Czy byly/sa jakies plany,
                    jak mialoby przebiegac?
                    • Gość: mouset Re: Torowisko do Wieliczki IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 08.01.03, 12:51
                      Nie sądzę chyba myślano o przerobieniu PKP
                      • yzb Re: Torowisko do Wieliczki 08.01.03, 13:03
                        Gość portalu: mouset napisał(a):

> Nie sądzę chyba myślano o przerobieniu PKP

No tez tak sadze, ale co potem? Dalej wzdluz torow jako alternatywa dla 183 i
                        143? Czy tez tramwaj dualny / autobus szynowy?
              • pavlack Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 20:10
                Gość portalu: X napisał(a):

> Bo i tak jest w rzeczywistości. Tak to jest jak jakiś burak bierze się za
                > pisanie artkułu. Mistrzejowice to 18 dzielnica KRakowa a Mistzejowice nowe to
                > osiedle w dzielnicy Mistrzejowice (on napisał że w Nowej Hucie - to tak jak
                by
                > napisać Rzeszów w Małopolsce - po prostu się nie zna) I terraz nie wiem czy
                ten
                >
                > tramwaj pojedzie do dzielnicy Mistrzejowice (gdzie?) czy do osiedla
                > Mistrzejowice Nowe (bez sensu - musiał by jeszcze dodać ulicę Okulickiego do
                > całego ciągu). To już prędzej mogli napisać do pętli na os Piastów (bo
                zapewne
                > o to chodzi)

Zapewne nie. Jak napisał Mistrzejowice, to do pętli tramwajowej Mistrzejowice.
                Tak mi się przynajmniej wydaje...
                • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 20:25
                  pavlack napisał:

> Zapewne nie. Jak napisał Mistrzejowice, to do pętli tramwajowej
                  Mistrzejowice.
                  > Tak mi się przynajmniej wydaje...

No wiec przypominam, ze przed uruchomieniem tramwaju obecna petla "Kurdwanow
                  petla" nazywala sie "Wola Duchacka Zachod". Tym sposobem, po likwidacji 133
                  zachowano stan, w ktorym dwa przystanki nazywaja sie "Kurdwanow" :)
                  • pavlack Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 20:29
                    yzb napisał:

> pavlack napisał:
                    >
                    > > Zapewne nie. Jak napisał Mistrzejowice, to do pętli tramwajowej
                    > Mistrzejowice.
                    > > Tak mi się przynajmniej wydaje...
                    >
                    > No wiec przypominam, ze przed uruchomieniem tramwaju obecna petla "Kurdwanow
                    > petla" nazywala sie "Wola Duchacka Zachod". Tym sposobem, po likwidacji 133
                    > zachowano stan, w ktorym dwa przystanki nazywaja sie "Kurdwanow" :)

No to ja już nie wiem dokąd ta linia miałaby prowadzić :-)
                  • Gość: mouset Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 20:35
                    Nieprawda bo to jest Kurdwanów pętla a prastary przystanek 133 to był
                    Kurdwanów n/ż w okolicach 1999/2000
                    • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 21:40

> Nieprawda bo to jest Kurdwanów pętla a prastary przystanek 133 to był
                      > Kurdwanów n/ż w okolicach 1999/2000

No wiem, ale jest jeszcze petla autobusowa "Kurdwanow", dawniej "Os.
                      Kurdwanow" :) A w 144 i tak pisze "Kurdwanow" zazwyczaj.
                      • Gość: mouset Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 22:05
                        I to jest błąd 144 a wogóle jak sobie przypomne stary 133 to mnie szlag trafia,
                        miał takie fajne przystanki np. Wyrwa obok źródełka
                        • Gość: Locutus Bieżanów Nowy IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:13
                          Największy szajs z nazewnictwem jest w Bieżanowie - nazwę "Bieżanów Nowy" nosi
                          zarówno pętla autobusowa jak i tramwajowa, a w końcu są one od siebie dosyć
                          oddalone. A najlepsze jaja były w wakacje z rozkładem #183, który ma kursy
                          wariantowe na pętlę autobusową BN - otóż na owej pętli powieszono przez pomyłkę
                          rozkłady z Ćwiklińskiej, a przy pętli tramwajowej wisiał rozkład z jednym
                          kursem na cały dzień... ;-)
            • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 19:09
              pavlack napisał:

> U mnie tak samo (mapa PPWK Copernicus ;-), a poza tym nie od Piastowa tylko
              od
              > Os. Piastów ;-)

Oj no wiem, ale to przez to, ze jest Pleszow, Plaszow, Piastow...
              A w ogole to bylo kiedys mowa o linii na Oswiecenia...
              • Gość: Locutus Do Os. Piastów, czy do Piastowa? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:16
                Kiedyś za słowo "spaźniać" można było oberwać linijką po łapach. Dzisiaj
                funkcjonuje ono pełnoprawnie wraz z formą "spóźniać". I myślę, że z tym Os.
                Piastów będzie podobnie - większość ludzi odmienia go tak, jak się odmienia Os.
                Kurdwanów, Os. Bieżanów, czy Os. Płaszów. I myślę, że ta forma deklinacji, jako
                prostsza powinna zostać usankcjonowana. A więc, panowie: DO PIASTOWA! Howgh!
                • pavlack Re: Do Os. Piastów, czy do Piastowa? 05.01.03, 11:49
                  Gość portalu: Locutus napisał(a):

> I myślę, że ta forma deklinacji, jako
                  >
                  > prostsza powinna zostać usankcjonowana. A więc, panowie: DO PIASTOWA! Howgh!

Nie :-)
                  Na mojej mapie tylko nowohuckie osiedla mają "Os." przed nazwą. I tak np. jest
                  Os. Mistrzejowice Nowe, Os. Zielone, Os. Piastów ale już Kurdwanów, Na
                  Kozłówce, Płaszów. I te powinno się odmieniać Do Kurdwanowa, do Płaszowa :-) A
                  pozostałe do Os. Piastów, Do Os. Zielonego itp.
                  • yzb Re: Do Os. Piastów, czy do Piastowa? 05.01.03, 14:01
                    pavlack napisał:

> > I myślę, że ta forma deklinacji, jako
                    > > prostsza powinna zostać usankcjonowana. A więc, panowie: DO PIASTOWA! Howg
                    > Os. Mistrzejowice Nowe, Os. Zielone, Os. Piastów ale już Kurdwanów, Na
                    > Kozłówce, Płaszów. I te powinno się odmieniać Do Kurdwanowa, do Płaszowa :-)
                    > A pozostałe do Os. Piastów, Do Os. Zielonego itp.

Ludzie co wy pieprzycie?! Plaszow, Pleszow czy Kurdwanow to jest nazwa
                    wystepujaca w mianowniku, a Os. Piastow to jest Osiedle Krolow Piastow, tak
                    jak Jagiellonow czy innych Wazow!!! Czyli nie mianownik, tylko cos tam
                    innego :)
                    • pavlack Re: Do Os. Piastów, czy do Piastowa? 05.01.03, 16:26
                      yzb napisał:

> Ludzie co wy pieprzycie?! Plaszow, Pleszow czy Kurdwanow to jest nazwa
                      > wystepujaca w mianowniku, a Os. Piastow to jest Osiedle Krolow Piastow, tak
                      > jak Jagiellonow czy innych Wazow!!! Czyli nie mianownik, tylko cos tam
                      > innego :)

No właśnie! Dlatego do Kurdwanowa, do Płaszowa, do Pleszowa, ale do Osiedla
                      Piastów!

Kurde, mówię jak prof. Miodek :-)
                      • Gość: Locutus Re: Do Os. Piastów, czy do Piastowa? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 16:28
                        DO PIASTOWA! bo krócej ;-)
                        • pavlack Re: Do Os. Piastów, czy do Piastowa? 05.01.03, 17:17

> DO PIASTOWA! bo krócej ;-)

Nie! :-)
                          • Gość: ADAŚ Do Os. Piastów, czy do Piastowa? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 19:05
                            pavlack napisał:

> Gość portalu: Locutus napisał(a):
                            >
                            > > DO PIASTOWA! bo krócej ;-)
                            >
                            > Nie! :-)

No to może "NA PIASTÓW".

Dajcie sobie spokój, przecież to nie jest form językoznawcze
      • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 19:36

> I tu się zgina mandolina, albo bedzie demolka na Olszy
        > przy ul. Brogi i
        > Miechowity albo wykorzystaja stare tereny Herbapolu i
        > rozpieprzą coś w
        > okolicach Stanisława ze skalbmierza, albo co jest najb.
        > prawdopodobne tory nie pójda Rakowicką a Krakowska jak
        zwykle pierdoły pisze,

A założymy się, że tory pójdą przez Rakowicką, Radomską,
        Lublańską?
        ;-)

> drugi rozdział basni to fakt że pójda przez Prądnik, a
        > z tego co wiem Prądnik zaczyna się powyżej Bora-
        > Komorowskiego

Nie wiem, którędy dokładnie pojadą od Lublańskiej, ale
        muszą dotrzeć w rejon ul. Bohomolca i tamtędy ks.
        Jancarza do pętli na mistrzejowicach. Być może np.
        północną stroną Bora-Komorowskiego i gdzieś koło parku
        wodnego skręcą w lewo na północ.

> Z tego co pamietam z powodu protestów zrezygnowano z
        > tego wariantu

Bynajmniej - _ten_ wariant (nieco inny niż
        oprotestowywane trasy m.in. przez środek Starego
        Prokocimia, biegnie przez środek dzikiego wysypiska
        śmieci koło bagrów kilkaset metrów od domów) jest
        elementem trasy centralnej, przedłużenia Klimeckiego do
        Saskiej/Lipskiej i stamtąd do Witosa/Nowosądeckiej
        estakadą nad torami. Ale nie wiem, w jakiej fazie
        przygotowań do budowy znajduje się obecnie.

marcin ha
        • gregry Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 19:45
          Gość portalu: marcin ha napisał(a):

> Gość portalu: mouset napisał(a):
          >
          > > I tu się zgina mandolina, albo bedzie demolka na Olszy
          > > przy ul. Brogi i
          > > Miechowity albo wykorzystaja stare tereny Herbapolu i
          > > rozpieprzą coś w
          > > okolicach Stanisława ze skalbmierza, albo co jest najb.
          > > prawdopodobne tory nie pójda Rakowicką a Krakowska jak
          > zwykle pierdoły pisze,
          >
          > A założymy się, że tory pójdą przez Rakowicką, Radomską,
          > Lublańską?
          > ;-)

Zdaje się Marcinie że miałeś rację. Tyle że ta trasa jest bez sensu - wymaga
          zbyt wielu estakad i zbędnych tuneli. Niemożliwe jest też wprowadzenie jej do
          ronda Mogilskiego (będzie wpadała na zakorkowaną Lubicz). Na Radomskiej i
          Rakowickiej jest tylu pasarzerów co kotek napłakał i tyleż samo na wspomnianym
          odcinku Lublańskiej. Może jeszcze przemyślą to i zmienią projekt (zwłaszcza że
          można ładnie wprowadzić tramwaj pod KCK (jakkolwiek by tego nie uczynili)).
          • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 20:19
            gregry napisał:

> Zdaje się Marcinie że miałeś rację. Tyle że ta trasa
            > jest bez sensu - wymaga
            > zbyt wielu estakad i zbędnych tuneli.

Wymaga raptem dwóch estakad lub tuneli. Wcale nie
            "zbędnych", bo ułatwiajacych bezpieczne przekroczenie
            torów kolejowych i ul. Lublańskiej na relacji która jest
            obecnie zupełnie niedrożna, co ma znaczenie z wielu
            powodów (jednym jest łatwiejsze rozśrodkowanie ludnosci
            biegiem na piechotę w sytuacji zagrożenia).

> Niemożliwe jest też wprowadzenie jej do
            > ronda Mogilskiego (będzie wpadała na zakorkowaną
            > Lubicz).

Oczywiście, że jest możliwe - choć na początek, żeby było
            taniej i prościej rzeczywiście linię można podłączyć do
            Lubicz i tak będzie pewnie jeździć. Ale można też linię z
            Rakowickiej przenieść w Beliny-Prażmowskiego (pod
            względem technicznym jest to bardzo proste) i wprowadzić
            w tunel pod Lubomirskiego.

> Na Radomskiej i Rakowickiej jest tylu pasarzerów co
            > kotek napłakał i tyleż samo na wspomnianym
            > odcinku Lublańskiej.

Na Rakowickiej - owszem, pasażerów jest mało. Ale za to
            na Olszy w izochronie 5-10 minut jest ich bardzo dużo, a
            w dodatku mają _znacznie_ gorszy dostęp komunikacją
            zbiorową do centrum, niż mieszkańcy Brodowicza i Pilotów,
            więc korzyść jest podwójna: wiecej użytkowników i
            bardziej skrócony ich czas dojazdu do centrum. Trzecia
            korzyść - mniej przystanków na całej długości linii,
            większa prędkość handlowa i krótszy czas przejazdu.

> Może jeszcze przemyślą to i zmienią projekt (zwłaszcza
            > że można ładnie wprowadzić tramwaj pod KCK (jakkolwiek
            > by tego nie uczynili)).

Znacznie większy problem widzę po zachodniej stronie KCK
            - jak wyprowadzić tam tramwaje z tunelu w kierunku Plant,
            żeby ominąć Lubicz i powiązać wszystkie główne relacje w
            jeden węzeł przesiadkowy pod peronami dworca :-(((

marcin ha
            • Gość: HW Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.zine.net.pl / *.zine.net.pl 05.01.03, 01:02

> Znacznie większy problem widzę po zachodniej stronie KCK
              > - jak wyprowadzić tam tramwaje z tunelu w kierunku Plant,
              > żeby ominąć Lubicz i powiązać wszystkie główne relacje w
              > jeden węzeł przesiadkowy pod peronami dworca :-(((
              >

Nie będzie takowego wyprowadzenia, są już ścisłe projekty jak to ma wyglądać.
              Jak będziesz chciał zobaczyć to daj znać
              • Gość: Tomek Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ramtel.com.pl / 192.168.4.* 05.01.03, 01:17
                Ja chciałbym zobaczyć te projekty!
                jakiś kontakt?
                Pozdr.
                • Gość: HW Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.zine.net.pl / *.zine.net.pl 05.01.03, 11:38
                  Ja się zmobilizuję to wrzucę je w postaci elektronicznej tak jak Estakadę na
                  Powstańców Wlkp. A tak przy okazji będziemy mieć pierwszy w Krakowie przystanek
                  tramwajowy dwupoziomowy. Jedna linia naziemna, a druga podziemna. Tory idą
                  równolegle do siebie. A przystanek to "Poltechnika".

Pozdr
                  • gregry Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 05.01.03, 16:35
                    Gość portalu: HW napisał(a):

> Ja się zmobilizuję to wrzucę je w postaci elektronicznej tak jak Estakadę na
                    > Powstańców Wlkp.

Gdzie mogę zobaczyć tą estakadę?

> A tak przy okazji będziemy mieć pierwszy w Krakowie przystanek
                    >
                    > tramwajowy dwupoziomowy. Jedna linia naziemna, a druga podziemna. Tory idą
                    > równolegle do siebie. A przystanek to "Poltechnika".
                    >
                    > Pozdr
              • Gość: Tomek Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ramtel.com.pl / 192.168.4.* 05.01.03, 01:17

> Nie będzie takowego wyprowadzenia, są już ścisłe projekty jak to ma
                wyglądać.
                > Jak będziesz chciał zobaczyć to daj znać

Ja chciałbym zobaczyć te projekty!
                jakiś kontakt?
                Pozdr.
              • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 02:10
                Gość portalu: HW napisał(a):

> Nie będzie takowego wyprowadzenia, są już ścisłe
                projekty > jak to ma wyglądać.
                > Jak będziesz chciał zobaczyć to daj znać

Wiem, że nie będzie. Też widziałem projekty, ze dwa lata
                temu - nie sądzę, zeby się zmieniły od tego czasu.

Nie denerwuj mnie nawet.

marcin ha
                • Gość: Locutus Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:20
                  Ależ nie tylko że będzie, ale w zasadzie w znacznej części już istnieje: R.
                  Mogilskie - KCK - Dworzec Towarowy - Kamienna - Długa - Basztowa. Pokręcone,
                  ale nie niemożliwe. Zwłaszcza przy istniejącym układzie torowym na Krowodrzy
                  Górce.
                  • Gość: Locutus POPRAWKA PRZEJĘZYCZENIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:21
                    Oczywiście chodziło mi o układ torowy przy Dworcu Towarowym, a nie Krowodrzy G.
                  • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 12:48

> Ależ nie tylko że będzie, ale w zasadzie w znacznej
                    części już istnieje: R.
                    > Mogilskie - KCK - Dworzec Towarowy - Kamienna - Długa -
                    Basztowa. Pokręcone, ale nie niemożliwe.

Można jeździć do Katowic przez Warszawę, ale po co.

Kilka przystanków ekstra i jakieś 5 minut wydłużenia
                    trasy jak nic (co oznacza +/- konieczność kupna 2
                    dodatkowych tramwajów po 6 milionów złotych aby uzyskać
                    taką samą częstotliwość kursowania).

Psu na buty się taki układ przydaje - zwłaszcza na
                    możliwej relacji Mistrzejowice - KCK - Kurdwanów. Dużo
                    szybciej jest w takim układzie tradycyjnie po Lubicz.

Tyle, że z dowożenia pasażerów bezpośrednio pod dach
                    węzła komunikacyjnego, na perony - mimo wydania kilkuset
                    milionów złotych gie wyszło.

Tak to się w tym mieście wszystko planuje i strategie
                    komunikacyjne uprawa.

marcin ha
                    • gregry Nie to abym był natrętny.... 05.01.03, 16:29
                      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=409&w=4153009&a=4159024
                      :)
                      • Gość: marcin ha Re: Nie to abym był natrętny.... IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 17:55
                        gregry napisał:

> <a
                        href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=409&w=4153009&a
                        >
                        =4159024"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=409&w=
                        > 4153009&a=4159024</a>)

Nie ma. Zresztą zdaje się, że nie jest już aktualny -
                        teraz w ogóle chyba nic nie obowiązuje od 1.01.2003, taki
                        to burdel mamy, bo studium nie ma ;-)

Plan jest wyłożony do wglądu w wydziale architektury przy
                        rynku podgórskim (wejście od limanowskiego).

Inna sprawa, ze takie dokumenty powinny być bezwzględnie
                        publikowane w internecie. Duzo ciekawych błędów by można
                        wyłapać ;-)

marcin ha
                        • gregry Re: Nie to abym był natrętny.... 05.01.03, 19:06

> gregry napisał:
                          >
                          > > <a
                          > href="<a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                          f=409&w=415
                          > 3009&a"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                          f=409&w=41
                          > 53009&a</a>
                          > >
                          > =4159024"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=409
                          > &w=
                          > > 4153009&a=4159024</a>)
                          >
                          > Nie ma. Zresztą zdaje się, że nie jest już aktualny -
                          > teraz w ogóle chyba nic nie obowiązuje od 1.01.2003, taki
                          > to burdel mamy, bo studium nie ma ;-)
                          >
                          > Plan jest wyłożony do wglądu w wydziale architektury przy
                          > rynku podgórskim (wejście od limanowskiego).
                          >
                          > Inna sprawa, ze takie dokumenty powinny być bezwzględnie
                          > publikowane w internecie. Duzo ciekawych błędów by można
                          > wyłapać ;-)

racja (albo naocznego działania na szkodę miasta [czytaj: na korzyść
                          rządzącego])

>
                          > marcin ha

dzięki.
        • Gość: mouset Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 19:51

> A założymy się, że tory pójdą przez Rakowicką, Radomską,
          > Lublańską?
          Z tego co wiem to rakowicka z Radomską nie tworza jednej linii, z Twojej
          pewnosci wnioskuje że zamierzasz coś zburzyć, tylko co? bloki na Gdańskiej,
          bloki na Miechowity/Lublańskiej czy stację Statoil?
          drugi problem to stara Rakowicka i przerzut nad PKP

> Nie wiem, którędy dokładnie pojadą od Lublańskiej, ale
          > muszą dotrzeć w rejon ul. Bohomolca i tamtędy ks.
          > Jancarza do pętli na mistrzejowicach. Być może np.
          > północną stroną Bora-Komorowskiego i gdzieś koło parku
          > wodnego skręcą w lewo na północ.
          Na północ od Bora to teren SuperKraka i żaden tramwaj nie pojedzie wydaje mi
          się że południowa jezdnia albo trawnik i estakada b ędą bardziej prawdopodobne
          a Bohomolca az sie prosi

> Bynajmniej - _ten_ wariant (nieco inny niż
          > oprotestowywane trasy m.in. przez środek Starego
          > Prokocimia, biegnie przez środek dzikiego wysypiska
          > śmieci koło bagrów kilkaset metrów od domów) jest
          > elementem trasy centralnej, przedłużenia Klimeckiego do
          > Saskiej/Lipskiej i stamtąd do Witosa/Nowosądeckiej
          > estakadą nad torami.
          Problem nie jest po stronie Bagrów tylko po strobnie TeleFoniki i małych domków
          przy Wielickiej, a swoją drogą ciekawe jak w Płaszowie będzie to rozwiązane
          • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 20:10

> Z tego co wiem to rakowicka z Radomską nie tworza
            > jednej linii, z Twojej
            > pewnosci wnioskuje że zamierzasz coś zburzyć, tylko co?
            > bloki na Gdańskiej,
            > bloki na Miechowity/Lublańskiej czy stację Statoil?

Nic nie trzeba zburzyć. Jak się tamtędy przejdziesz, to
            zauważysz, że tam jest po prostu od wielu lat rezerwa
            terenu w planie ogólnym miasta specjalnie na tę linię
            tramwajową. Jedyne, co trzeba wyburzyć, to
            _prawdopodobnie_ budynek na samym końcu ul. Rakowickiej
            na rogu Otwinowskiego. W tym miejscu linia tramwajowa
            skręca w lewo i równolegle do Białuchy i torów PKP albo
            daje nura w dół, albo wyskakuje na estakadę tak, zeby po
            drugiej stronie torów trafić ... dokładnie w
            niezabudowany ciąg chaszczy w ul. Radomskiej. Który
            kończy się stacją Statoil w takim miejscu, że obok można
            znowu puścić tramwaj wykopem i tunelem pod Lublańską albo
            estakadą, górą.

> Na północ od Bora to teren SuperKraka i żaden tramwaj
            > nie pojedzie wydaje mi
            > się że południowa jezdnia albo trawnik i estakada b ędą
            > bardziej prawdopodobne

He he... wiesz ile by taki supermarket _dopłacił_ żeby
            mieć przystanek tramwajowy na swoim terenie, sto metrów
            od drzwi wejściowych? Choć oczywiscie żyjemy w Polsce i
            może będą chcieli ekstra opłat ;-)))

marcin ha
            • Gość: mouset Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 20:17

> Nic nie trzeba zburzyć. Jak się tamtędy przejdziesz, to
              > zauważysz, że tam jest po prostu od wielu lat rezerwa
              > terenu w planie ogólnym miasta specjalnie na tę linię
              > tramwajową.
              Przechadzam sie tam często

Jedyne, co trzeba wyburzyć, to
              > _prawdopodobnie_ budynek na samym końcu ul. Rakowickiej
              > na rogu Otwinowskiego.
              I sadzisz że tramwaj zmieści się między cmentarzem a kamieniczkami na
              Rakowickiej?

W tym miejscu linia tramwajowa
              > skręca w lewo i równolegle do Białuchy i torów PKP albo
              > daje nura w dół, albo wyskakuje na estakadę tak, zeby po
              > drugiej stronie torów trafić ... dokładnie w
              > niezabudowany ciąg chaszczy w ul. Radomskiej.
              ..... za którymi są dwa poprzecznie ustawione bloki na Gdańskiej i Krokusowej

Który
              > kończy się stacją Statoil w takim miejscu, że obok można
              > znowu puścić tramwaj wykopem i tunelem pod Lublańską albo
              > estakadą, górą.
              Pobudka!!! Miedzy Statoil a meteorem jest kilkanaście metrów, na Piaskach był
              problem że skrzyżowanie jest za blisko CPNu co było trzy razy tyle terenu!!!

> He he... wiesz ile by taki supermarket _dopłacił_ żeby
              > mieć przystanek tramwajowy na swoim terenie, sto metrów
              > od drzwi wejściowych? Choć oczywiscie żyjemy w Polsce i
              > może będą chcieli ekstra opłat ;-)))
              Hypernova nie chciała oddac terenu pod tramwaj a co dopiero przystanek
              >
              • Gość: marcin ha Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 20:33

> I sadzisz że tramwaj zmieści się między cmentarzem a
                > kamieniczkami na Rakowickiej?

Tam jest bardzo dużo miejsca, a to, co nazywasz
                cmentarzem, nie jest cmentarzem, tylko terenami
                należącymi do cmenatarza (spółka miejska) gdzie wynajmują
                teren zakłady kamieniarskie - widać przez płot. Dalej na
                północ w kierunku Otwinowskiego jest zieleń przycmentarna
                (nie wiem, jaki status własnościowy, ale zieleni się nie
                burzy) i ten budynek, o którym pisałem.

> ..... za którymi są dwa poprzecznie ustawione bloki na
                > Gdańskiej i Krokusowej

A niech sobie stoją. Przecież stoją _obok_.

> Pobudka!!! Miedzy Statoil a meteorem jest kilkanaście
                > metrów, na Piaskach był
                > problem że skrzyżowanie jest za blisko CPNu co było
                > trzy razy tyle terenu!!!

W Polsce obowiązują przepisy - skrajnia tramwaju jest
                opisana w dokumentach ministerialnych i już. Nie ma
                żadnego przymusu lokalizacji stacji beznynowej sto metrów
                od torowiska tramwajowego. Choć niewykluczone, że patrz
                poniżej.

> Hypernova nie chciała oddac terenu pod tramwaj a co
                > dopiero przystanek

Zabawne - nie chcieli extra kilku tysięcy potencjalnych
                klientów dziennie za darmo? ;-))) A swoją drogą ciekawe,
                kto dał ten teren Hypernovej. Wcale bym się nie zdziwił,
                gdyby wiele strategicznych miejsc na trasie tramwajów i
                innych waznych inwestycji, które to inwestycje dotychczas
                znajdowały się w cieniu przewału kasy na mosty było już
                obsadzone przez nowych inwestorów w sposób bardzo
                kosztowny dla podatnika.

Robiłem analizę tras rowerowych w Krakowie - kolizje
                przebiegu najważniejszych tras znajdujących się w Planie
                Ogólnym Zagospodarowania Przestrzennego z inwestycjami
                prywatnymi są horrendalne. Wszystkie stacje benzynowe,
                hipermarkety itp. (a nawet remonty dróg publicznych)
                uniemożliwiły albo znacznie podniosły koszty realizacji
                zapisów obowiązującej polityki transportowej i
                przestrzennej w tym zakresie - chodzi o kwoty rzędu paru
                milionów złotych. W przypadku linii tramwajowych może być
                bardzo podobnie tylko dużo drożej.

marcin ha
                • Gość: mouset Litewka hardcore IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.01.03, 20:49
                  Hahaha no tak panu L grozi zwolnionko więc p......li w prasie co to on nie
                  planuje dziwie się że nie wymyślił jeszcze tramwaju do Złocienia albo Mydlnik
                  czy Olszanicy
                  Jeszcze za uszy powinno się powyciągac ze stołków pół Wydziłu Gospodarki
                  Komunalnej za indolencję w rejonie Górki Narodowej
                • gregry Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 23:08
                  Popieram Cię Marcinie. Ewidentnie buduje się w miejscach gdzie koliduje to
                  później z inwestycjami miejskimi i będzie tak do póty, do póki urzędy w mieście
                  będą sprawowali dorobkiewicze. Chciał bym mieć taką władzę i moc, by móc ukarać
                  tych wszystkich w naszym mieści i państwie, którzy dla własnego zysku zrobili
                  coś czego nie powinni (oj nie znalazł bym chyba jednego uczciwego rządzącego
                  _państwową firmą, miastem czy całym państwem_). Poza tym, że decydują na
                  niekorzyść miasta, państwa lub państ. firmy to denerwuje mnie również fakt, iż
                  dostają następnie za to łapówki lub wręcz po zakończeniu sprawowania urzędu
                  czerpią korzyści z podjętej przed siebie decyzji.
                  Mi również spodobał się pomysł włodarzy pracujących w mieście za darmo -
                  włodarzy idealistów - włodarzy najlepszych przedsiębiorców - włodarzy bogaczy -
                  włodarzy marzycieli - włodarzy: prawdziwych królów.
                  • yzb Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 23:18
                    gregry napisał:

> oj nie znalazł bym chyba jednego uczciwego rządzącego
                    > _państwową firmą, miastem czy całym państwem_

Znalazlbys. Oni sie dziela na nieuczciwych i glupich, niektorzy zaliczaja sie
                    do obu kategorii.

> Mi również spodobał się pomysł włodarzy pracujących w mieście za darmo -
                    > włodarzy idealistów - włodarzy najlepszych przedsiębiorców - włodarzy
                    bogaczy -
                    > włodarzy marzycieli - włodarzy: prawdziwych królów.

Error. Wrong universe :(
                  • viarus Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 23:31
                    gregry napisał:

> Popieram Cię Marcinie. Ewidentnie buduje się w miejscach gdzie koliduje to
                    > później z inwestycjami miejskimi i będzie tak do póty, do póki urzędy w
                    mieście
                    >
                    > będą sprawowali dorobkiewicze. Chciał bym mieć taką władzę i moc, by móc
                    ukarać
                    >
                    > tych wszystkich w naszym mieści i państwie, którzy dla własnego zysku zrobili
                    > coś czego nie powinni (oj nie znalazł bym chyba jednego uczciwego rządzącego
                    > _państwową firmą, miastem czy całym państwem_). Poza tym, że decydują na
                    > niekorzyść miasta, państwa lub państ. firmy to denerwuje mnie również fakt,

> dostają następnie za to łapówki lub wręcz po zakończeniu sprawowania urzędu
                    > czerpią korzyści z podjętej przed siebie decyzji.
                    > Mi również spodobał się pomysł włodarzy pracujących w mieście za darmo -
                    > włodarzy idealistów - włodarzy najlepszych przedsiębiorców - włodarzy
                    bogaczy -
                    >
                    > włodarzy marzycieli - włodarzy: prawdziwych królów.
                    >
                    >

No. Szkoda, że minęły te czasy gdy władzę sprawował w państwie prawdziwy Król,
                    gdy miał tyle pieniędzy, że nie myślał już o dorabianiu się, że nie myślał o
                    tym by oszukać państwo czy miasto (czyli samego siebie). Jeszcze ciekawiej było
                    gdy urodził się Król marzyciel idealista - który potrafił rozdawać swe
                    pieniądze między biednych (gdyż to nie one go cieszyły). Jego cieszyło
                    konstruowanie, budowanie i czynienie państwa lub miasta wielkim. Cieszyło go
                    usprawnianie, upraktycznianie i ułatwianie ludziom życia. Cieszyło go piękno
                    jakie pozostawiał po sobie w mieście. Najwspanialszym ze wspaniałych był ten,
                    który nie myślał, czyniąc to wszystko, o zapłacie przez historię (w postaci
                    pamęci o nim) lecz który czynił to całe dobro, bo po prostu czerpał z tego
                    życie.
                    Czy to się wróci? chciałbym i szczerze tego wszystkim Polakom i Krakowianom
                    życzę.
                    Póki co jednak, póki rządzić może byle chłystek z wyższym wykztałceniem (tak -
                    wyższe wykształenie to jeszcze nie wszystko - trzeba mieć ten dar - ten dar
                    leży czasami wśród ubogich - tylko połączenie tego daru i wykształcenia jest w
                    stanie przenosić góry) to będzie tak jak jest na całym świecie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrówka.

• Gość: skafi Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: 195.150.192.* 05.01.03, 01:35
                      >
                      > No. Szkoda, że minęły te czasy gdy władzę sprawował w państwie prawdziwy
                      Król,
                      > gdy miał tyle pieniędzy, że nie myślał już o dorabianiu się, że nie myślał o
                      > tym by oszukać państwo czy miasto (czyli samego siebie). Jeszcze ciekawiej
                      było
                      >
                      > gdy urodził się Król marzyciel idealista - który potrafił rozdawać swe
                      > pieniądze między biednych (gdyż to nie one go cieszyły). Jego cieszyło
                      > konstruowanie, budowanie i czynienie państwa lub miasta wielkim. Cieszyło go
                      > usprawnianie, upraktycznianie i ułatwianie ludziom życia. Cieszyło go piękno
                      > jakie pozostawiał po sobie w mieście. Najwspanialszym ze wspaniałych był ten,
                      > który nie myślał, czyniąc to wszystko, o zapłacie przez historię (w postaci
                      > pamęci o nim) lecz który czynił to całe dobro, bo po prostu czerpał z tego
                      > życie.
                      > Czy to się wróci? chciałbym i szczerze tego wszystkim Polakom i Krakowianom
                      > życzę.
                      > Póki co jednak, póki rządzić może byle chłystek z wyższym wykztałceniem (tak -

> wyższe wykształenie to jeszcze nie wszystko - trzeba mieć ten dar - ten dar
                      > leży czasami wśród ubogich - tylko połączenie tego daru i wykształcenia jest
                      w
                      > stanie przenosić góry) to będzie tak jak jest na całym świecie.
                      >
                      >
                      >
                      > Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrówka.
                      >

Nie spodziewałem się przeczytać na forum komunikacyjnym, takiej elegii nt.
                      zalet monarchii. Nie, nie wyśmiewam się z marzeń, ale też nie potrafię nie
                      patrzeć na nie krytycznie.
                      Król-idealista przypadał, niestety, na 30 królów-tyranów, -debili lub -skąpców.
                      Płacąc podatki współcześnie narzekamy, że oddajemy państwu, ale czy byłoby
                      milej, mieć świadomość, że płaci się komuś do jego kieszeni? Jemu, dlatego, że
                      urodził się w rodzinie królewskiej? I po to, żeby z tych naszych podatków
                      łaskawie coś nam wybudował?
                      Rację miał Platon, mówiąc, że demokracja, to rządy motłochu, lecz cóż nam
                      lepszego pozostaje?
                      • Gość: X Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: 80.48.253.* 05.01.03, 01:55
                        Gość portalu: skafi napisał(a):

> >
                        > > No. Szkoda, że minęły te czasy gdy władzę sprawował w państwie prawdziwy
                        > Król,
                        > > gdy miał tyle pieniędzy, że nie myślał już o dorabianiu się, że nie myślał
                        > o
                        > > tym by oszukać państwo czy miasto (czyli samego siebie). Jeszcze ciekawiej
                        >
                        > było
                        > >
                        > > gdy urodził się Król marzyciel idealista - który potrafił rozdawać swe
                        > > pieniądze między biednych (gdyż to nie one go cieszyły). Jego cieszyło
                        > > konstruowanie, budowanie i czynienie państwa lub miasta wielkim. Cieszyło
                        > go
                        > > usprawnianie, upraktycznianie i ułatwianie ludziom życia. Cieszyło go pięk
                        > no
                        > > jakie pozostawiał po sobie w mieście. Najwspanialszym ze wspaniałych był t
                        > en,
                        > > który nie myślał, czyniąc to wszystko, o zapłacie przez historię (w postac
                        > i
                        > > pamęci o nim) lecz który czynił to całe dobro, bo po prostu czerpał z tego
                        >
                        > > życie.
                        > > Czy to się wróci? chciałbym i szczerze tego wszystkim Polakom i Krakowiano
                        > m
                        > > życzę.
                        > > Póki co jednak, póki rządzić może byle chłystek z wyższym wykztałceniem (t
                        > ak -
                        >
                        > > wyższe wykształenie to jeszcze nie wszystko - trzeba mieć ten dar - ten da
                        > r
                        > > leży czasami wśród ubogich - tylko połączenie tego daru i wykształcenia je
                        > st
                        > w
                        > > stanie przenosić góry) to będzie tak jak jest na całym świecie.
                        > >
                        > >
                        > >
                        > > Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrówka.
                        > >
                        >
                        >
                        > Nie spodziewałem się przeczytać na forum komunikacyjnym, takiej elegii nt.
                        > zalet monarchii. Nie, nie wyśmiewam się z marzeń, ale też nie potrafię nie
                        > patrzeć na nie krytycznie.
                        > Król-idealista przypadał, niestety, na 30 królów-tyranów, -debili lub -
                        skąpców.
                        >
                        > Płacąc podatki współcześnie narzekamy, że oddajemy państwu, ale czy byłoby
                        > milej, mieć świadomość, że płaci się komuś do jego kieszeni? Jemu, dlatego,
                        że
                        > urodził się w rodzinie królewskiej? I po to, żeby z tych naszych podatków
                        > łaskawie coś nam wybudował?
                        > Rację miał Platon, mówiąc, że demokracja, to rządy motłochu, lecz cóż nam
                        > lepszego pozostaje?

Ja optowałbym za połączeniem tego, co było dobre w monarchii (brak
                        dorobkiewiczowstwa) z tym co dobre w demokracji i z tym co było dobrego w
                        socjaliźmie. O tym też ktoś znany mówił - ale wyleciało mi z głowy jego osoby
                        nazwanie.
                        • Gość: Locutus Baśnie Naszych Forumowiczów IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:27
                          A jaki Jan Kazimierz był wspaniały! Polska lepszego króla od niego nie miała.
                          Przeczytajcie sobie "Potop". Ja właśnie czytam i tarzam się po łóżku ze śmiechu.
                          • yzb Re: Baśnie Naszych Forumowiczów 05.01.03, 14:07

> A jaki Jan Kazimierz był wspaniały! Polska lepszego króla od niego nie
                            miała.
                            > Przeczytajcie sobie "Potop". Ja właśnie czytam i tarzam się po łóżku ze
                            śmiechu

Ja sie ostatnio uczylem o tym, jak to pierwsi Piastowie byli mili i wcale nie
                            zarzynali swoich poddanych, z wlasna rodzina na czele.
                            Albo taki Herod: podobno wzmianki historycznej o rzezi niewiatek nie ma
                            dlatego, ze on takie rzezie robil regularnie na kim popadnie, rowniez z wlasna
                            rodzina na czele.
                            A u nas wyrzynaja sie glownie mafiozi nawzajem, wiec moze juz lepiej niech tak
                            zostanie :)
                      • viarus Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 05.01.03, 14:19
                        Gość portalu: skafi napisał(a):

> >
                        > > No. Szkoda, że minęły te czasy gdy władzę sprawował w państwie prawdziwy
                        > Król,
                        > > gdy miał tyle pieniędzy, że nie myślał już o dorabianiu się, że nie myślał
                        > o
                        > > tym by oszukać państwo czy miasto (czyli samego siebie). Jeszcze ciekawiej
                        >
                        > było
                        > >
                        > > gdy urodził się Król marzyciel idealista - który potrafił rozdawać swe
                        > > pieniądze między biednych (gdyż to nie one go cieszyły). Jego cieszyło
                        > > konstruowanie, budowanie i czynienie państwa lub miasta wielkim. Cieszyło
                        > go
                        > > usprawnianie, upraktycznianie i ułatwianie ludziom życia. Cieszyło go pięk
                        > no
                        > > jakie pozostawiał po sobie w mieście. Najwspanialszym ze wspaniałych był t
                        > en,
                        > > który nie myślał, czyniąc to wszystko, o zapłacie przez historię (w postac
                        > i
                        > > pamęci o nim) lecz który czynił to całe dobro, bo po prostu czerpał z tego
                        >
                        > > życie.
                        > > Czy to się wróci? chciałbym i szczerze tego wszystkim Polakom i Krakowiano
                        > m
                        > > życzę.
                        > > Póki co jednak, póki rządzić może byle chłystek z wyższym wykztałceniem (t
                        > ak -
                        >
                        > > wyższe wykształenie to jeszcze nie wszystko - trzeba mieć ten dar - ten da
                        > r
                        > > leży czasami wśród ubogich - tylko połączenie tego daru i wykształcenia je
                        > st
                        > w
                        > > stanie przenosić góry) to będzie tak jak jest na całym świecie.
                        > >
                        > >
                        > >
                        > > Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrówka.
                        > >
                        >
                        >
                        > Nie spodziewałem się przeczytać na forum komunikacyjnym, takiej elegii nt.
                        > zalet monarchii. Nie, nie wyśmiewam się z marzeń, ale też nie potrafię nie
                        > patrzeć na nie krytycznie.
                        > Król-idealista przypadał, niestety, na 30 królów-tyranów, -debili lub -
                        skąpców.
                        >
                        > Płacąc podatki współcześnie narzekamy, że oddajemy państwu, ale czy byłoby
                        > milej, mieć świadomość, że płaci się komuś do jego kieszeni? Jemu, dlatego,
                        że
                        > urodził się w rodzinie królewskiej? I po to, żeby z tych naszych podatków
                        > łaskawie coś nam wybudował?
                        > Rację miał Platon, mówiąc, że demokracja, to rządy motłochu, lecz cóż nam
                        > lepszego pozostaje?

Ja chciałbym tylko, aby rządzący był człowiekiem przedsiębiorczym i aby robił
                        to z pasją za darmo. Wcale nie namawiam do Monarchii jako takiej.
                        • Gość: skafi Re: Baśnie Gazety Krakowskiej IP: 195.150.192.* 05.01.03, 14:44
                          Pewnie, że to byłoby miłe. A nie jest miłe doknując wyboru przy urnie, mieć
                          świadomość, że żaden z tych facetów nie jest taki jak by się się chciało. Ale,
                          moim zdaniem głosować trzeba - na tego, który ciągnąc ze swojej funkcji
                          prywatne korzyści, zrobi jednak więcej, dla miasta, czy państwa, niż zrobiliby
                          ci pozostali. Smutny wybór, ale cóż - c'est la vie!
                • gregry Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 04.01.03, 23:17
                  Czy ten plan "Ogólny Zagospodarowania Przestrzennego" jest w formie mapy? A
                  jeśli "tak" to czy jest w formie elektronicznej? A jeśli "nie" i "tak" ale
                  jednak w formie elektronicznej to czy mógłbyś mi go podrzucić na e-mail? A może
                  można go gdzieś znaleźć np. na Magicznym (jakoś na niego nie natrafiłem).
          • tymon2 Re: Baśnie Gazety Krakowskiej 08.01.03, 12:41

> > Bynajmniej - _ten_ wariant (nieco inny niż
            > > oprotestowywane trasy m.in. przez środek Starego
            > > Prokocimia, biegnie przez środek dzikiego wysypiska
            > > śmieci koło bagrów kilkaset metrów od domów) jest
            > > elementem trasy centralnej, przedłużenia Klimeckiego do
            > > Saskiej/Lipskiej i stamtąd do Witosa/Nowosądeckiej
            > > estakadą nad torami.
            > Problem nie jest po stronie Bagrów tylko po strobnie TeleFoniki i małych
            domków
            >
            > przy Wielickiej, a swoją drogą ciekawe jak w Płaszowie będzie to rozwiązane

O ile wiem to Telefonika wyraziła zgodę aby trasa Bagrowa przchodziała przez
            jej tereny. Ponieważ przy tych domkach jednorodzinnych stoją hale już nie
            użytkowane, albo które niedługo bedą nie użytkowane. Także stary biurowiec
            zarządu jest zbedney dla Telefoniki. Przy te informacje pochodziły z okresu
            kiedy Telefonika przejęła KFK. Nie wiem jakie są obecnie plany do tych terenów.
            • Gość: mouset Telefonika zmienną jest IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 08.01.03, 12:54
              • tymon2 Re: Telefonika zmienną jest 08.01.03, 13:04
                Albo ile na tym zarobią.
    • Gość: Misiek K prima aprilis??? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 04.01.03, 19:58
      Jak to czytam to mam wrazenie ze ktos sobie w dacie tego artykulu zrobil czeski
      blad - gdyby to byl 1.04.03 to bym sie nie zdziwil, ale 4.01.03??

No coz, powaznie - pozostaje tylko dodac AMEN ;)
      • viarus Re: prima aprilis??? 04.01.03, 23:46
        Ja tam, od jakiegoś czasu, nie wierzę już w podawane w prasie i mediach
        rewelacje. Rewelacje o tym co planuje się, że zostanie wybudowane. Traktuję to
        jako równie wiarygodną informację co nasze marzenia o trasach i rozwoju pisane
        na forum. Wierzę dopiero gdy widzę wykonaną 1/3 całości inwestycji (oczywiście
        jedną trzecią która bez pozostałych 2/3 istnieć nie może). Tak właśnie traktuję
        Nowe Miasto (tu będzie wiele 1/3 - bo będzie wiele etapów).

Tytuł tego wątku jest doskonały - baśnie.

Najbardziej wkurza mnie jednak Wyborcza, która puszcza często podobne plotki by
        później móc robić to co lubi najbardziej - czyli - wyśmiewać się w artykule, że
        coś nie wypaliło a ludzie tak się rozochocili.
    • Gość: marcin ha Re: a moze by tak podrążyć temat :-I IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 02:58
      Gość portalu: kzyZio napisał(a):

> Rewolucja na szynach
      > Gazeta Krakowska
      >
      > Sobota, 4 stycznia 2003r.
      >
      > Lepiej radzą sobie w miejskich korkach, są bardziej
      > przyjazne dla środowiska
      > i ekonomiczne w eksploatacji.

Tak się zastanowiłem nad tym prasowym cytatem. I
      postanowiłem trochę posmęcić ;-)

Po pierwsze, gdyby tramwaje "lepiej sobie radziły w
      korkach", to ich prędkość komunikacyjna nie wynosiłaby
      zaledwie ok. 14,5 km/godz, dużo mniej niż autobusów (17,6
      km/godz - dane za rok 2000 z MPK). To zresztą jest
      krakowski skandal: autobusy są _szybsze_ niż tramwaje, a
      tramwaje mają jedną z najniższych w Polsce prędkości
      komunikacyjnych i przez to nie wykorzystują swojego
      potencjału.

Po drugie, "przyjazność dla środowiska" tramwajów jest
      trochę naciągana. Prawda, nie emitują spalin, bo są na
      prąd, ale prąd jest z... kontaktu a kontakt z
      nieekologicznego plastiku ;-) A poważnie, energochłonność
      tramwajów i ich negatywny wpływ na środowisko może być
      znacznie większy, niż autobusu. Zresztą tę "przyjazność"
      powinno się liczyć w emisjach na pasażerokilometr i ona
      zależy przede wszystkim od organizacji pracy przewozowej
      - patrz poniżej. Jeśli tramwaj wozi dużo pasażerów, mało
      hamuje i zatrzymuje się - jest "ekologiczny", bo zużywa
      na jednostkę pracy przewozowej mało energii. Podkreślam -
      jeśli.

Po trzecie, tramwaje wcale nie są "bardziej ekonomiczne w
      eksploatacji" - wręcz przeciwnie, są bardzo drogie i
      opłacają się _wyłącznie_ tam, gdzie są wielkie potoki
      pasażerskie. Gdyby konsekwentnie stosować rachunek
      ekonomiczny, takie linie jak na Salwator, na Rakowice czy
      do Cichego Kącika najprawdopodobniej dawno by były
      obsługiwane wyłącznie autobusami.

Powyższe bynajmniej nie stoi w sprzeczności z celowością
      budowy proponowanych linii, bo jest wiele przesłanek,
      które świadczą o tym, że tramwaje będą na nich dużo
      szybsze, przyjazne dla środowiska i ekonomiczne. Za to
      jest przykładem jak powstają obiegowe opinie, które potem
      się przekładają np. na decyzje polityczne różnych
      decydentów :-|

marcin ha
      • Gość: Locutus Zbyrus? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.01.03, 03:29
        Zaraz zaraz, czy wy może, towarzyszu, pisujecie na forum infobusa pod
        pseudonimem "zbyrus"??? Bo tak mi to jakoś zbyrusowato zabrzmiało...
        • Gość: marcin ha Re: nie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 03:35

> Zaraz zaraz, czy wy może, towarzyszu, pisujecie na
          forum > infobusa pod pseudonimem "zbyrus"??? Bo tak mi to
          jakoś
          > zbyrusowato zabrzmiało...

Nie.

marcin ha
          • pavlack Re: nie 05.01.03, 10:27

>
            > > Zaraz zaraz, czy wy może, towarzyszu, pisujecie na
            > forum > infobusa pod pseudonimem "zbyrus"??? Bo tak mi to
            > jakoś
            > > zbyrusowato zabrzmiało...
            >
            > Nie.

To ja już nie rozumiem. Ty jesteś za, czy przeciw tramwajom? :-)
            • Gość: marcin ha Re: nie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 12:41
              pavlack napisał:

> To ja już nie rozumiem. Ty jesteś za, czy przeciw
              > tramwajom? :-)

Jestem +za+ tramwajami, ale pod paroma warunkami. Linie
              muszą być bardzo dobrze przemyślane, o dużej prędkości
              handlowej, tam gdzie można przewozić bardzo dużo
              pasażerów, przez co tramwaje są i ekonomiczne, i bardziej
              przyjazne dla środowiska.

Jestem przeciwko robieniu i utrzymywaniu tramwajów tylko
              dlatego, "żeby były".

Wielokrotnie pisałem na tym forum (i nie tylko) że
              idiotyzmem jest na przykład pozostawienie tunelu pod KCK
              wykorzystanego w 10-20 proc. przez jedną tylko linię - na
              Krowodrzę, że trzeba ten tunel jakoś podłączyć do linii
              wokół Plant, aby stworzyć system przesiadkowy. Uważam, że
              linia na Mistrzejowice jest bardzo potrzebna - a jeśli
              nie zrobi się na niej 20 przystanków, tylko najwyżej 5 (i
              to skomunikowanych z loklanymi autobusami) to ma szanse
              się samofinansować.

Z drugiej strony nikt mnie nie przekona, że należy
              rozwijać i budować nową linię w ks. Józefa do Mostu
              Zwierzynieckiego (jest taki plan!) czy utrzymywać linię
              do Cichego Kącika - to trzeba było dawno temu zlikwidować
              i przejść tam na autobusy albo używać tej linii wyłącznie
              jako atrakcji turystycznej. Bo po prostu potoki
              pasażerskie są tam tak mizerne, ze nie wiem, czy z
              biletów się 10 proc. kosztów odzyskuje.

Z trzeciej strony uważam, że tramwaje są znacznie lepsze
              niż potwornie drogie i nieefektywne ekonomicznie metro.
              też pisałem o tym na forum ;-)

Poza tym tradycyjnie odsyłam do analizy systemu
              komunikacyjnego w Kurytybie - na tym rozwiązaniu się
              należy wzorować. Oni nie mają tam tramwajów, tylko
              wydzielone ulice autobusowe, transport zbiorowy obsługuje
              ok. 70 proc. podróży (czyli bardzo dużo, zwłaszcza że
              mają bardzo dużo samochodów prywatnych), a 10 prywatnych
              operatorów nie otrzymuje żadnych bezpośrednich dotacji -
              system się samofinansuje. Planują zastąpić kilka linii
              autobusowych tramwajami, ale dopiero wtedy, kiedy stanie
              się to opłacalne ekonomicznie - tzn. potoki pasażerskie
              będą uzasadniały takie koszty inwestycyjne.

marcin ha
              • yzb Re: nie 05.01.03, 14:15

> Wielokrotnie pisałem na tym forum (i nie tylko) że
                > idiotyzmem jest na przykład pozostawienie tunelu pod KCK
                > wykorzystanego w 10-20 proc. przez jedną tylko linię - na
                > Krowodrzę, że trzeba ten tunel jakoś podłączyć do linii
                > wokół Plant,

Co do tego to chyba nikt poza wladza i projektantami nie ma watpliwosci. Mozna
                bylo przy okazji KCK przerzucic tam wszystkie tramwaje, a na Lubicz zostawic
                tylko 2, 11 (i 12) i autobusy. No ale po co robic cos sensownie?

> Z drugiej strony nikt mnie nie przekona, że należy
                > rozwijać i budować nową linię w ks. Józefa do Mostu
                > Zwierzynieckiego (jest taki plan!)

Ta linia jest po to, zeby zapewnic dojazd z parkingu przy tunelu i chyba
                rowniez wypieprzyc w koncu autobusy z uliczek na Salwatorze.
                Btw, wtedy moze zniknie problem wariantow 100 bo bedzie jezdzic tylko do Ronda
                Grunwaldzkiego :) Zreszta tam mozna wtedy puscic cos wiecej...
      • Gość: skafi Re: a moze by tak podrążyć temat :-I IP: 195.150.192.* 05.01.03, 14:48
        Racja, racja, racja
        • Gość: kier Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.myslenice.net.pl / 10.10.10.* 12.01.03, 21:58
          moze ktos mi wytlumaczy jaki jest sens budowania lini trampowej do kampusu uj ,
          114 i 194 jada do ronda grunwaldzkiego 10-15 m , bez wzgledu na pore dnia,
          zamiast tracic kase na ten wapliwy projekt mozna:
          wybetonowac kawalek torowiska od ronda w kierunku banku , zysk czasowy bardzo
          istony w sytuacji zablokowanego lewoskretu na rondo (do 5min )
          a za reszte kasy dokupic pare autobusow i bedzie to mialo wiekszy sens
          moze jeszcze jakas linia na azory ( przedluzenie 194)
          co ruczajowcy na to , kosztem zmiejszenia czestotliwosci 114,
          • Gość: mouset Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.01.03, 22:09
            Facet, byłeś ostatnio na Ruczaju? Widziałeś ile bloków jest w budowie, a ile
            jest w planach? Musiałbyś chyba armię autobusów kupić
            • Gość: kier Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.myslenice.net.pl / 10.10.10.* 12.01.03, 22:41

> Facet, byłeś ostatnio na Ruczaju? Widziałeś ile bloków jest w budowie, a ile
              > jest w planach? Musiałbyś chyba armię autobusów kupić
              nawet teraz tam jestem ,
              problemem jest rondo grunwaldzkie , a dokladnie lewoskret jadac z ruczaju ,
              tram nie daje Ci zadnej oszczednosci czasu , grota +kapelanka jest drozna i
              bedzie drozna , problem pojawi sie na krzyzowce grota-brozka ale tu tram nic
              nie da,
              a inwwestycje w stylu "szybkiego" z kurdwanowa to kasa w bloto , wiem bo
              mieszkalem tam kiedys i przezylem to rozczarowanie
              • Gość: mouset Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.01.03, 22:55
                Ja też kiedyś mieszkałem na Q i nie rozczarowałem się , nie ma porównania
                tramwaj z tym horrorem który rozgrywał się w 124, 164 czy też 184, Ruczaj pod
                tym względem jest analogiczny, co raz więcej bloków spowoduje ze każda linia
                autobusowa będzie musiała jechać co 10 minut , to dopiero utrudni ruch
                • Gość: kier Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.geol.agh.edu.pl 13.01.03, 10:42

> Ja też kiedyś mieszkałem na Q i nie rozczarowałem się ,
                  nie ma porównania
                  > tramwaj z tym horrorem który rozgrywał się w 124, 164
                  czy też 184, Ruczaj pod
                  > tym względem jest analogiczny, co raz więcej bloków
                  spowoduje ze każda linia
                  > autobusowa będzie musiała jechać co 10 minut , to
                  dopiero utrudni ruch
                  porownaj czas dojazdu z ruczaju w szczycie np w okolice
                  miasteczka:
                  rower -15-20min
                  bryka - 20-25
                  mpk - 30-40
                  myslisz ze tramp cos zmieni na korzysc,
                  moim zdaniem tramp tylko przyblokuje x z brozka a czas
                  dojazdu do ronda bedzie bez zmian , kilka dodatkowych
                  kursow autobusowych rozwiazuje ta sprawe
                  moze w przyszlosci jakis kurs na most zwierzyniecki i
                  planowanym tunelem na piastowska , brakuje tylko tunelu i
                  przebudowy ulicy ruczaj
                  -mpk powinna wprowadzic kursu przyszpieszone z ruczaju i
                  Q
                  np na kapelance i MC bez zatrzymywania , jest tam linia
                  trampowa
                  • Gość: mouset Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 13.01.03, 19:52
                    Do miasteczka tak , szczerze powiedziawszy spodziewałem się wydłużenia 159 p
                    Zwierzyniecki do Kampusu
                  • Gość: laik Re: bezsens trama do kompusu uj IP: proxy / *.geo.uj.edu.pl 14.01.03, 11:53
                    Taaak,
                    najlepiej nic nie budowac, nic sie nie oplaca.
                    Sir Kier,
                    Masz poglady jak wiekszosc ludzi rzadzacych tym miastem jeszcze do niedawna. Z
                    tad krakow wyglada, tak jak nie powinien.
                    • Gość: kier Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.geol.agh.edu.pl 14.01.03, 15:38
                      Gość portalu: laik napisał(a):

> Taaak,
                      > najlepiej nic nie budowac, nic sie nie oplaca.
                      > Sir Kier,
                      > Masz poglady jak wiekszosc ludzi rzadzacych tym miastem
                      jeszcze do niedawna. Z
                      > tad krakow wyglada, tak jak nie powinien.
                      nie jestem za tym zeby nie budowac tylko dalem pomysl
                      innego zagospodarowania tej kasy , czytaj szybszy autobus
                      zamiast trampa)
                      mieszkam na ruczaju i ...wia mnie ze rower 2x szybszy od
                      mkp do centum z tego osiedla , przeciez to jest kpina.
                      a na pierwszym miejscu dla ruczaju zbudowalbym tunel pod
                      kopcem bo to jest najbardziej palaca sprawa
                      • lech20 TRAM NA GROTA 14.01.03, 15:55
                        Tramwaj na Ruczaju (na Azorach, Prądniku i Lipskiej) jest KONIECZNY !!!
                        Na Ruczaj ma jechać "18" i coś tam jeszcze. I TAKA JEST KOLEJ RZECZY.
                        Sieć torowisk ma być powiększana - i żadnych cięć w Pleszowie czy Walcowni.
                        • Gość: mouset Re: TRAM NA GROTA IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 14.01.03, 20:25
                          lech20 napisał:

> Tramwaj na Ruczaju (na Azorach, Prądniku i Lipskiej) jest KONIECZNY !!!
                          I na szczęście powstanie inaczej mielibyśmy korki autobusowe

> Na Ruczaj ma jechać "18" i coś tam jeszcze. I TAKA JEST KOLEJ RZECZY.
                          Właśnie na Kurdwie już jest spokój a był sajgon

> Sieć torowisk ma być powiększana - i żadnych cięć w Pleszowie czy Walcowni.
                          Oooo to już zalezy czy HTS da kasę jeżeli nie ze względów bezpieczeństwa 16 i
                          17 zostaną skrócone do Zajezdni a 22 do Kopca
                          • pavlack Re: TRAM NA GROTA 14.01.03, 20:29

> Oooo to już zalezy czy HTS da kasę jeżeli nie ze względów bezpieczeństwa 16 i
                            > 17 zostaną skrócone do Zajezdni a 22 do Kopca

Hohoho fajnie by było, gdyby Kopiec Wandy znów był używany liniowo :-)
                            • Gość: Locutus Re: TRAM NA GROTA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 15.01.03, 05:50
                              Popieram. Niech lepiej zlikwidują tę trasę do Walcowni, bo chcę zobaczyć
                              liniowe tramy na Kopcu. Ale dlaczego nie przywrócą #22 do Wzgórz?
                              • lech20 TRAM NA GROTA 15.01.03, 11:58

> Popieram. Niech lepiej zlikwidują tę trasę do Walcowni, bo chcę zobaczyć
                                > liniowe tramy na Kopcu. Ale dlaczego nie przywrócą #22 do Wzgórz?

Nie, nie, nie - żadnych likwidacji. A liniowy tram na Kopcu - żaden
                                problem: "4" i "17" przez Ptaszyckiego.
                                • pavlack Re: TRAM NA GROTA 15.01.03, 16:24
                                  lech20 napisał:

>
                                  > > Popieram. Niech lepiej zlikwidują tę trasę do Walcowni, bo chcę zobaczyć
                                  > > liniowe tramy na Kopcu. Ale dlaczego nie przywrócą #22 do Wzgórz?
                                  >
                                  > Nie, nie, nie - żadnych likwidacji. A liniowy tram na Kopcu - żaden
                                  > problem: "4" i "17" przez Ptaszyckiego.

4 i 17 przez Ptaszyckiego jest bez sensu.
                              • pavlack Re: TRAM NA GROTA 15.01.03, 16:22

> Popieram. Niech lepiej zlikwidują tę trasę do Walcowni, bo chcę zobaczyć
                                > liniowe tramy na Kopcu. Ale dlaczego nie przywrócą #22 do Wzgórz?

Kolejna linia na Wzgórzach tojednak trochę za dużo. Moim zdaniem
                                najekonomiczniej byłoby skrócić 22 też do zajezdni, bo do Kopca i tak nikt nie
                                będzie jeździł.

Ale jako miłośnik chcę 22 na Kopiec Wandy :-)
                                • Gość: mouset Skracanie IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 15.01.03, 17:24
                                  16 i 17 do zajezdni bo i tak większość ich kursów się tam kończy i zaczyna,
                                  natomiast 22 z uwagi na częstotliwość potrzebowałby osobnej petli , na
                                  Wzgórzach tłok więc do wandy jest w sam raz
                                  • pavlack Re: Skracanie 15.01.03, 17:32

> 16 i 17 do zajezdni bo i tak większość ich kursów się tam kończy i zaczyna,
                                    > natomiast 22 z uwagi na częstotliwość potrzebowałby osobnej petli , na
                                    > Wzgórzach tłok więc do wandy jest w sam raz

No fakt, w zajezdni mogłoby być trochę za ciasno.
                          • yzb Re: TRAM NA GROTA 17.01.03, 18:44

> > Na Ruczaj ma jechać "18" i coś tam jeszcze. I TAKA JEST KOLEJ RZECZY.
                            > Właśnie na Kurdwie już jest spokój a był sajgon

Zaczne od tego, ze na Kurdwie sajgon w liniach wymienionych przez Cieibe
                            powyzej (124, 164), wywolywany byl glownie przez korki na Kamienskiego, gdzie
                            czas przejazdu od pomnika do Matecznego przekraczal czasem godzine. Poza tym
                            gorzej jeszcze bylo w 174 i 104 (MELONY), ktorymi dzikie tlumy dojezdzaly do
                            tramu na Wielickiej.
                            Druga sprawa, to spokoju wcale nie ma. W 164 po uruchomieniu tramu sajgon trwa
                            nadal, raz jest wiekszy, raz mniejszy, zalezy czy MPK akurat bardziej potnie
                            rozklad, czy pod naciskami zwiekszy f. Jechalem ostatnio o 16 spod Cracovii i
                            moze nie bylo to, co 2 lata temu, kiedy fizycznie nie dalo sie tam wsiasc, ale
                            dobrze tez nie bylo. Sajgon jest kontynuowany przez ciecia na 184 oraz bomby
                            na 24. Wykombinowalem ostatnio projekt nowej, naprawde szybkiej i calkowicie
                            nierealnej do zrealizowania linii tramwajowej, ale o tym w innym watku.
                            • Gość: mouset Re: TRAM NA GROTA IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 18.01.03, 21:27
                              Ja! w 164 jest za dużo dymu aż się prosi szybki 504 który przez łagiewniki
                              poleci na aleje i np do Azorów. Zawsze Biezanów był bardziej uprzywilejowany ,
                              miał C, 502
                              • Gość: Locutus Re: TRAM NA GROTA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 19.01.03, 07:16
                                Oddam 502 w zamian za obsługę naszych linii bombardierami!

Kto tu jest uprzywilejowany?
                                • Gość: mouset Re: TRAM NA GROTA IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.01.03, 13:27
                                  Teraz się zgodzę że kurdwę uprzywilejowali, i tak mam to gdziieś bo się
                                  wyprowadziłem
                                • yzb Re: TRAM NA GROTA 19.01.03, 16:00

> Oddam 502 w zamian za obsługę naszych linii bombardierami!
                                  >
                                  > Kto tu jest uprzywilejowany?

Oddam 504 w zamian za obsluge Biezanowa bombardierami!!!
                                  • Gość: mouset Re: TRAM NA GROTA IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 19.01.03, 20:24
                                    Hehehe jeszcze nie jeździ a Bieżanów i tak dostanie za 2 miesiace bombową "3"
                      • tymon2 Re: bezsens trama do kompusu uj 15.01.03, 08:43
                        W Krakowie powinno się rozwijać sieć alternatywną do Autobusowej. W tym
                        przypadku tramwaj jest obecnie najlepszy. Czytają trwoje wypowiedzi wydaje mi
                        się, że myslisz w krótkich perspektywach czasu. Obecenie Ruczaj rozbudowywuje
                        się bardzo szybko i to zarówno osidla miszkaniowe jak i Kampus UJ w tym budowa
                        akedmików oraz przemysłowo np. Motorola. Inwestycje te spowdoują wzrost
                        ludności w tym rejonie szczególnie studenci, którzy często muszą poruszać się
                        miezy różnymi wydziałami rozrzuconymi po cały mieście.
                        Wydaje mi się, że ze względu na lokalizację tj. Dobr połączenie z autostradą
                        (łatwe wydostanie się z miasta), dobraa sieć drogowa te tereny w przyszłości
                        mogą być bardzo atrakcyjne dla inwestorów co może spowodować kolejny gwałtowny
                        rozwój. Zauważ, że jeżeli zwiąkszy się liczba inwestycji obecne drogi mogą tego
                        nie wytrzymać. Co prawda w planach jest budowa mostu i tunelu ale jest to
                        bardzo droga inwestycja i jak widać na razie miasta na to nie stać (nawet próba
                        znalezienia inwestorów oferując im pobieranie opłata z atunale oraz za całą
                        strefę C nie dała rezutlatów). Więc ta inmwestycja myślę, że przesunie się
                        znacznie w czasie.
                        A co do tramwajów to przy odopoweidniej modernizacji obecnego towrowiska i
                        dobudowanie linii do Ruczaju tow wpłaynie na szybszą komunikację na trasie
                        Ruczaj - Reszta Miasta:
                        Uważasz, że maisto powinno bardziej zainwestować w rozwój dróg i zakup nowych
                        autobósów. Ale to spowoduje zwiększenie się ruchu kołowego w tym rejonie,
                        zakłądając, że przybędzie też więcej samochodów (nie każdy korzysta z
                        komunikacji miejskiej). Wzrost ruchu kołowgo może spowodować, że Kapelanka może
                        być niedrożna wpłynie na wzrost korków wydłużenie się czasu stania w miejscu (a
                        Rondo Grunwaldzkie już ma probelmy z obenym ruchem). Co prawda jest możliwe
                        poszerzenie Kapelanki ale to też są bardzo wysokie koszty (zauważ, że tereny
                        wokół ulicy w większości są już zagospodarowane, co prawda jest jakiś ratunek w
                        tunelu ale on będzie prowadził w kierunku Bronowic i co dalej? Aby dostać się w
                        inną część Krakowa też trzeba będzie stać w korakach na innych trasach. Więc
                        tunel nie jest całkowitym rozwiązaniem problemu. Nie twierdzę, że tunel ten
                        jest niepotrzeby - jestem za tym aby go wybudować. Kolejny problem z tunelem to
                        to, że prawdopodobnie przejazd przez niego będzie płatny - nie każdy będzie
                        chaciał placić więc będzie korzystał z dróg alternatywnych.
                        A tramwaje mają wydzielone torowiska i przy odpowiednim ustawieniu sygnalizacji
                        świetlnej (co jest teraz głównym celem włądz miasta - tj. pierwszeństwo dla
                        komunikacji miejskiej) przejazd tramwajem bęzie krótszy niż autobusem.
                        Dodatkowo mniej linii autobusowych to mniejsza liczba pojazdów na drodze więc
                        mniejsze prawdopodobieństwo stania w korkach.
                        • Gość: mouset Re: bezsens trama do kompusu uj IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 15.01.03, 17:26
                          Po dzisiejszych bredniach rzeczniczki nie wierzę w żadne dobre chęci
    • peyer Re: Tramwaj na Prądniku 20.01.03, 11:51
      linia tramwajowa do Mistrzejowic wzdłuż Bora Komorowskiego bynajmniej nie
      odciązy Prądnika czerwonego - skorzysta na tym co najwyżej Geant a mieszkańcy
      osiedla stracą, bo prawdopodobnie tak jak na Kurdwanowie obetną wtedy część
      kursów. Tramwaj powinien biec przez środek osiedla i wbrew pozorom jest to
      możliwe: linia powinna zaczynać się w Mistrzejowicach, dalej ulicą Reduta,
      wzdłuż potoku Rozrywka, pod wiaduktem na ulicy Strzelców do ul. Majora i dalej
      ul. Brogi do Rakowic. Taka trasa odciążyła by i Olszę i Prądnik. Mam nadzieję
      że jakiś decyzent to przeczyta zanim puści linię przez puste pola dawnego
      lotniska Czyżyna chwaląc się, że wybudował tramwaj do Prądnika.
      P.S. Tramwaj do Prądnika Czerwonego był tej dzielnicy obiecany w zamian za
      wyrażenie zgody za przyłączenie do miasta na początku ub. wieku - jak dotąd go
      nie ma i jeśli wybudują go tam, gdzie planują to dalej nie będzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka