Dodaj do ulubionych

Krzesła na Placu boh. Getta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:59
Remontowali, remontowali, a teraz poustawiali krzesła. Czy jakiś sensowny cel
przyświecał autorowi projektu, bo mnie się obecny wystrój nie podoba.
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Krzesła na Placu boh. Getta 21.05.06, 22:30
      nie wiem, czy to pisałeś (aś) serio, doprawdy nie wiem...

ale skoro serio, to znaczy, że nie słyszałaś nigdy o getcie, konkursie,
      krzesłach, a nawet o haniebnym zachowania majchrowskiego
      skoro są pomnikiem, to nie traktuj ich jak "wystroju" placu...
      • Gość: ann Re: Krzesła na Placu boh. Getta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 23:20
        a ja uważam, że to bardzo dobry pomysł
        • mrug Re: Krzesła na Placu boh. Getta 22.05.06, 10:16
          Pomysł bardzo dobry, ale wykonanie już nie za bardzo.
          Po kiego grzyba one są rozmieszczone tak równomiernie. I wszystkie tej samej
          wysokości...
          • jazzinator Re: Krzesła na Placu boh. Getta 22.05.06, 10:33
            powinny byc poprzewracane.Oczywiście z opinia mieszkańców protestujacych przed
            tworzeniem kolejnego pomnika pod oknami(gdzie czuja sie jak na cmentarzu) nikt
            sie nie liczył.
            • mrug Re: Krzesła na Placu boh. Getta 22.05.06, 10:37
              Jest niewątpliwie lepiej niż było.
              Tylko trzeba było to troszkę bardziej dopacować. A tak, to trochę zmarnowany
              pomysł...
              • helenka17 Powiedz to Janowi Klajsterowi 22.05.06, 16:35
                a napewno się ucieszy. Jak to klajster.
                Oczywiście, że ZDiK g... obchodziło to, jak projekt zostanie wykonany.
                Któryś mędrek napisał tu, że podobno nieliczono się z opinią mieszkańców.
                I owszem - to nieprawda.
                Ale że mędrek nie jest mieszkańcem Podgórza, więc wie tyle, ile zobaczy z Wiślnej.
            • Gość: Tulipan 26 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:06
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Tulipan A krzesła po Innuitach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:59
              Kiedy będą?
      • Gość: wredna_jedza Re: Krzesła na Placu boh. Getta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 10:37
        Te krzesła powinny być poprzewracane, rozrzucone, bo wtedy rzeczywiście
        oddawałyby dramat ludzi w getcie i to, jak ich wypędzono do obozu w Płaszowie.
        Tak równiutko ustawione kojarzą mi sie tylko z wojskiem...
        • Gość: był taki ktoś Re: Krzesła na Placu boh. Getta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:15
          pytanie - dlaczego ?

Oto właśnie chodziło, o postawienie takiego pytania - dlaczego ?
          Kto szuka odpowiedzi ten znajdzie.
        • helenka17 A Polska powinna być bogatym krajem 22.05.06, 16:37
          - ale że nagrodzony został projekt z "niepoprzewracanymi" krzesłami, więc są
          "niepoprzewracane".
          Oczywiście wiemy, że Twój projekt byłby lepszy, ale nie wiem, czy zdążyłaś go
          zgłosić do konkursu?
          Bo jeśli nie - to ten konkurs trzeba chyba unieważnić?
          • Gość: jazzinator Właściwie to powinienem od razu uprzedzić IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 22.05.06, 18:38
            wetkniecie nosa h17,bo to juz klasyka że kiedy o żydach mowa ta zawsze musi
            swoje 3 grosze,jeśli o opinie mieszkańców chodzi to h17ta łże,lepiej jestem
            zorientowany w Pogdórzu jak na Wislnej a jesli chodzi o ścisłość(Wiślna to
            symbol)
            mam nawet wycinki z gazet (prócz GW) gdzie mieszkańcy okolic Placu Zgody byli
            oburzeni stawianiem im kolejnego cmentarza jako pejzarzu widokowego przed
            oknami,co do projektu to trudno powiedziec ,ilu fachowców tyle opinii.
            • o13y no to proszę 22.05.06, 21:28
              zapytać u źródła czyli tu
              www.podgorze.pl/
              czy są oburzeni, a nie pp xyz z gazety cytować

krzesła miały być mniej "uładzone", ale tak jest właśnie wskutek konsultacji

A cmentarza to-to żadną miarą nie chce przypominać- proponuję bardziej uważną
              wycieczkę na Plac
              • Gość: jazzinator Re: no to proszę to żródło z mętną wodą jest IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 22.05.06, 21:38

Ponadto wysycha jakby coraz szybciej i szybciej a krzesła zaczynają skrzyp pić !
                Gdyby to Forum odwiedzali normalni ludzie zadałbym pytanie do mieszkańców Placu
                Zgody i wtedy udzielono by prawdziwej odpowiedzi i z prawdziwego żródła nie
                skazonego kłamstwem i obłudą.
                • o13y mój drogi 22.05.06, 21:51
                  androny tosię łatwo plecie
                  Próbowałeś podziałać?
                  - a źródło i owszem
                  Może i Jazzinatora nie pytali osobiście
                  To trzeba było samemu sie zgłosić
                  zaprotestować
                  dymu narobic, że krzesła be są
                  Ale tu trzeba minimum czasu i wysiłku poświęcić
                  popisać na forum prościej
                  Ale od tego sie nic nie zmieni

Akapit o skażeniu jest fatalny stylistycznie, choć początek był obiecujący :-)
                  • Gość: jazzinator Nie jestem twoim drogim i nie o styl toczy sie spó IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 22.05.06, 22:42
                    rrrr lecz o to by.......dawniej od 13tej podawano z zakąską dzisiaj lepiej sie
                    to komponuje od h17tej fajfoclock w Feniksie.
                    • Gość: rock wiesz co, jazzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:01
                      no
                      dokładnie to, cw..u
                      • Gość: jazzinator [...] IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 23.05.06, 19:27
          • Gość: Tulipan A Holokaust Eskimosów? Przepraszam Innuitów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:54
            A kuku! Tu Radio Nuuk!
          • Gość: wredna_jedza Re: A Polska powinna być bogatym krajem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 08:58
            Czy pisałam, że zgłaszałam jakiś projekt do konkursu??
            Nie wmawiaj mi kobieto swoich urojeń :/
      • Gość: Tulipan 26 Domagam się ochrony obywateli ter.zamorskich Danii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:04
        Natychmiastowej ochrony! Nie jesteśmy kimś gorszym od Żydów a cierpimy bardziej.
        • Gość: Hela Dobrze się bawisz? IP: *.pnet.com.pl 23.05.06, 13:18
          The Inuits’ subsistence traditions are threatened, they inform us, by
          catastrophic warming caused by our wanton use of fossil fuels.
    • helenka17 Przeczytaj Bluszczyku, i oceń (sam siebie) 22.05.06, 16:44
      Autorzy rewitalizacji podgórskiego placu docenieni. Biuro Projektowe Lewicki i
      Łatak zostało wyróżnione w prestiżowym konkursie architektonicznym.
      European Prize For Urban Public Space to wyróżnienia ufundowane siedem lat temu
      przez organizacje architektoniczne z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Finlandii,
      Francji i Austrii. Co dwa lata trafia do twórców projektów przywracających do
      życia miejskie przestrzenie publiczne. W tym roku jury obradujące w Barcelonie
      doceniło projekt rewitalizacji pl. Bohaterów Getta autorstwa Biura Projektowego
      Lewicki Łatak. Krakowska realizacja otrzymała jedno z dwóch wyróżnień.
      Zwyciężyli ex aequo Chorwaci za projekt realizowany w mieście Zadar i Holendrzy
      pracujący dla władz miejscowości Zaanstad. - Polska piłka nożna nie istnieje na
      rynku światowym, tak jak i Polska architektura. A nam udało się zaistnieć -
      cieszył się z sukcesu Piotr Lewicki, współautor zwycięskiego projektu, którego
      znakiem rozpoznawczym jest 70 krzeseł.
    • Gość: takisobiebolo Pl. Zgody IP: *.cna.at 22.05.06, 17:42
    • Gość: jazzinator Re: Najbardziej to nie mogę jak... IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 22.05.06, 21:19
      Masz takie prawo w d....kracji ! wolno Ci !
    • Gość: Tulipan 26 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:20
      • Gość: jazzinator Ostrzegałem Cie Tulipan że H alabarda Cie zetnie? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 22.05.06, 21:43
        Uznano że Twój nikczemny tekst nawoływał do giewałtu i przemocy a to jest tu
        karane przez ściecie,no chyba że nawolujesz aby giewałt obrócic przeciwko
        nikczemnym ciemnogrodzianom i moherowym babkom,wtedy hey,do woli.
    • Gość: julek W momencie oddawania placu do użytku-po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:44
      remoncie-przy zejściach z pzystanków,były zamontowane jakieś duże wyświetlacze.
      Zaraz po tzw."oddaniu"-je zdemontowano.Co to było?.
    • Gość: Tulipan A co z piknikiem? A z Eskimosami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:57
      Czuję że kopa mi dojrzewa...
    • Gość: Tulipan A krzesła po Innuitach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:00
      No co z nimi?
      • Gość: Hela Tu masz IP: *.pnet.com.pl 23.05.06, 13:14
        canada.archiseek.com/unbuilt/manitoba/winnipeg/cmfhr/charlescorrea_associates/1_lge.html
        • Gość: Tulipan [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:00
    • Gość: eeeee Re: Krzesła na Placu boh. Getta IP: *.wolfson.cam.ac.uk 23.05.06, 22:37
      wnioskujac na podstawie jakosci wykonania wczesniejszych remontow w krakowie
      mozna sie spodzeiwac ze te metalowe krzesla zaczna rdzewiec po jakims miesiacu;
      • Gość: Tulipan Mam nadzieję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 23:33
        Akuku tu radio z Nuuku!
    • fnoll Re: Krzesła na Placu boh. Getta 23.05.06, 23:49
      na początku t nowa aranżacja placu getta była dla mnie dziwaczna, hermetyczna,
      ale do przyjęcia - natomiast gdy poznałem stojącą za nią historię, gdy nabrała
      głębi - o, to JEST poruszające, niezwykłe miejsce, zagospodarowanie przestrzeni
      naprawdę znakomite

i tylko jedna uwaga wobec tego: brak opisania historii stojącej za tym projektem
      na samym placu, tak, żeby ten opis rzucał się w oczy

dziś takich ignorantów jak ja jest przecież sporo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka