Dodaj do ulubionych

Bombardier bez reklam

21.01.03, 21:46
Dlaczego na żadnym tramwaju Bombardier niema żadnych reklam, jaki jest tego
powód?
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Bombardier bez reklam IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 21:51
      Za nowe, za ładne, za drogie !!!
      • krakus.mp Re: Bombardier bez reklam 21.01.03, 22:06
        Umieszczenie ładnej reklamy nie wiąże się ze zniszczeniem pojazdu.Są nowoczesne
        techniki oklejania karoserii folią.Za przykład może posłużyć Subaru
        Impreza "KUZIEGO" którym ostatnio ścigał się na torze lodowym z panczenistą.W
        ciągu paru dni z niebieskiego autka,zrobiono w całości reklamę TNT,przy pomocy
        specjalnej folii,wytrzymałej na waunki atmosferyczne.Folię można w razie
        potrzeby usunąć,nie uszkadzając karoserii.Takie reklamy są estetyczne i szybkie
        w montażu.
        • Gość: Locutus PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.01.03, 00:06
          W OGÓLE!!!
          • lech20 Re: PRECZ Z REKLAMAMI 22.01.03, 08:48
            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> W OGÓLE!!!

A właśnie, że nie. Jak najwięcej kolorowych stopiątek i Norymberg. Niebieski
            tramy czasem wyglądają ponuro (np. skład 491+492 od czasów Cieszynianki nie
            miała żadnej reklamy, a było to chyba ze trzy, cztery lata temu. Teraz skład
            ten jest paskudny. Przypuszczam, że nie smarują na nim żadnej reklamy, bo chyba
            zaniedługo pójdzie do NG - to ostatni nie wyremontowany "czterysta
            dziwięćdziesiąt ...").
            Reklamy są ładne i powodują napływ dodatkowej kasy. I to jest ważne !!!
            Zatem raz jeszcze, WIĘCEJ ŁADNYCH I KOLOROWYCH REKLAM.
            • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 22.01.03, 13:35
              PRECZ Z REKLAMAMI! To jest ohyda!
              • Gość: memphis Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.mirkas.pl 22.01.03, 14:42
                pavlack napisał:

> PRECZ Z REKLAMAMI! To jest ohyda!

Popieram! Tramwaje, czy autobusy mają reprezentować przedsiębiorstwo, a nie
                służyć za billboardy.

A co do pieniędzy - nie są to aż takie kokosy, żeby trzeba było obsmarkać
                reklamami każdy pojazd. Np. taki Meteor Jaworzno ma prawie 60 autobusów i nigdy
                nie miał żadnej reklamy na nich (nie licząc nalepek centrów handlowych jak
                jeździ na ich liniach).
                • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 22.01.03, 14:55
                  Gość portalu: memphis napisał(a):

> Popieram! Tramwaje, czy autobusy mają reprezentować przedsiębiorstwo, a nie
                  > służyć za billboardy.

Dokładnie. Chociaż niektóre (ale tylko niektóre) reklamy nawet się ładnie
                  prezentują... Ale nie zmienia to faktu, że reklam na pojazdach nie powinno być!

> A co do pieniędzy - nie są to aż takie kokosy, żeby trzeba było obsmarkać
                  > reklamami każdy pojazd.

W MPK Kraków jest to ok. 12.000 zł za pojedynczy wagon, 5500 zł za Jelcza 120M
                  oraz 7000 zł za Ikarusa 280, wszystko za roczny okres ekspozycji.

Dla porównania, roczne koszty uruchamiania linii 185 (wtedy, gdy jeszcze nie
                  płaciła za nią gmina) to 15.000 zł.
                  • Gość: memphis Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.mirkas.pl 22.01.03, 16:25
                    pavlack napisał:

> Dla porównania, roczne koszty uruchamiania linii 185 (wtedy, gdy jeszcze nie
                    > płaciła za nią gmina) to 15.000 zł.

Ile ta linia ma kilometrów i ile jest na niej kursów?
                    • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 22.01.03, 16:42

> pavlack napisał:
                      >
                      > > Dla porównania, roczne koszty uruchamiania linii 185 (wtedy, gdy jeszcze n
                      > ie
                      > > płaciła za nią gmina) to 15.000 zł.
                      >
                      > Ile ta linia ma kilometrów i ile jest na niej kursów?

W zasadzie to ta linia już nie istnieje, bo została przekształcona w 287,które
                      jest finansowane przez gminę Zielonki :-) Ale nic się nie zmieniło :-P

Ale jest/była to linia obsługiwana przez jednego Autosana H-6, 14 kursów/dzień
                      (co 1 h 15 min). Nie wiem ile to ma kilometrów, może mouset wie :-)
                      • Gość: mouset Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.01.03, 20:08
                        nie wiedziałem że tyle kosztuje InterCity do Zielonek, kosztowna przyjemność
                        zważywszy na frekwencję po minięciu Kuźnicy, a kilometrów owszem wiem jest 196
                        dziennie,kursów jest 17 dla porównania tyle kursów 115 wariantowo miałoby
                        raptem 51 kilometrów ale byłoby ..... droższe dlaczego ? nie wiem, zapytana
                        przeze mnie FS odpowiada że takie rozwiązanie jest niemożliwe bo 115 jako linia
                        strategiczna ma duże opóxnienia i Marszowiec nie wiedziałby czy ich wariant
                        jechał już czy stoi w korku
                        • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 22.01.03, 20:19
                          Gość portalu: mouset napisał(a):

> nie wiedziałem że tyle kosztuje InterCity do Zielonek, kosztowna przyjemność

Tak twierdziła Ciocia jak zamieniali 185 w 287, ale coś mi się nie chce
                          wierzyć... piszesz, że dziennie jest 196 wozokm, to daje 71540 wozokm
                          rocznie... Teraz dzielimy 15000/71540 i wychodzi nam... 20 gr za wozokm!

Albo Ciotka musiała się rąbnąć, albo chodziło o 15000 zł miesięcznie (szczerze
                          mówiąc nie pamiętam) - to byłoby już bardziej prawdopodobne, bo wychodzi stawka
                          2,46 zł / wozokm czyli całkiem realna.
                          • Gość: memphis Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.mirkas.pl 23.01.03, 01:34
                            pavlack napisał:

> Tak twierdziła Ciocia jak zamieniali 185 w 287, ale coś mi się nie chce
                            > wierzyć... piszesz, że dziennie jest 196 wozokm, to daje 71540 wozokm
                            > rocznie... Teraz dzielimy 15000/71540 i wychodzi nam... 20 gr za wozokm!
                            >
                            > Albo Ciotka musiała się rąbnąć, albo chodziło o 15000 zł miesięcznie
                            (szczerze
                            > mówiąc nie pamiętam) - to byłoby już bardziej prawdopodobne, bo wychodzi
                            stawka
                            >
                            > 2,46 zł / wozokm czyli całkiem realna.

No własnie, też mi coś nie pasowało z tymi kosztami :-)

2,46 za melona?!?!?! Rany boskie, żyć nie umierać. Przeróżne nyski jeżdżą u nas
                            poniżej 1,50 za wozokm. A za 2,46 to niektóre firmy by przeguba dały ;-)
                            • Gość: mouset Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.01.03, 07:56

> 2,46 za melona?!?!?! Rany boskie, żyć nie umierać. Przeróżne nyski jeżdżą u
                              nas poniżej 1,50 za wozokm. A za 2,46 to niektóre firmy by przeguba dały ;-)

No właśnie, ale wlaściciele nysek nie mają na głowie ulgowych i bezpłatnych
                              pasażerów, dzięki temu koszt jest mniejszy, nie mają na swoich barkach
                              przychodni , ośrodka wypoczynkowego, itp
                              • Gość: memphis Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.mirkas.pl 23.01.03, 16:30
                                Gość portalu: mouset napisał(a):

> No właśnie, ale wlaściciele nysek nie mają na głowie ulgowych i bezpłatnych
                                > pasażerów, dzięki temu koszt jest mniejszy, nie mają na swoich barkach
                                > przychodni , ośrodka wypoczynkowego, itp

Ulgowe, czy bezpłatne przejazdy to akurat właścicieli większych firm
                                przewozowych (jeżdżących w publicznej KM) też nie interesują. A dom wczasowy
                                spośród wszystkich przewoźników KZK to posiadają tylko Tramwaje Śląskie, a na
                                dodatek jest on dochodowy ;-)
                            • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 23.01.03, 16:56

> 2,46 za melona?!?!?! Rany boskie, żyć nie umierać. Przeróżne nyski jeżdżą u
                              nas
                              >
                              > poniżej 1,50 za wozokm. A za 2,46 to niektóre firmy by przeguba dały ;-)

Takiego przeguba: www.3b.glt.pl/moje/melon_przegub.html ? :-P
                              • Gość: memphis Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.mirkas.pl 23.01.03, 18:46
                                pavlack napisał:

> Takiego przeguba: <a
                                href="www.3b.glt.pl/moje/melon_przegub.html"target=
                                > "_blank">www.3b.glt.pl/moje/melon_przegub.html</a> ? :-P

Heh, nie - za Ikarusa 280 ;-)
                                • pavlack Re: PRECZ Z REKLAMAMI 23.01.03, 18:51

> Heh, nie - za Ikarusa 280 ;-)

Przecież ten mój to prawie jak Ikarus! :-P
                          • Gość: mouset Re: PRECZ Z REKLAMAMI IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.01.03, 07:54
                            Ciotka na pewno wzięła kwotę z sufitu, byc może jest to sama dotacja do 287, bo
                            nadrzędnym celem MPK przy tej zamianie było wyłudzenie kasy od gminy, i
                            słusznie! bo ich szkoła jest w Zielonkach a wożą się do witkowic i jeszcze mają
                            jakieś ale..
    • gregry Re: Bombardier bez reklam 21.01.03, 22:04
      !!! :)
    • malopolanin Re: Bombardier bez reklam 21.01.03, 22:10
      Ja nie mam nic przeciw umieszczaniu reklam na wszystkich wozach MPK pod
      warunkiem, że nie będą one zalegać również na szybach ( jak w reklamie GEANT na
      Ikarze).
      I jeszcze jedno - by pieniądze tą drogą pozyskane szły na racjonalizowanie
      połączeń.
      • Gość: Locutus Re: Bombardier bez reklam IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.01.03, 00:07
        MPK i racjonalizowanie połączeń... aleś wymyślił... ROTFL
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka