wasyl76 13.06.06, 23:10 Marny kandydat. Nie będę na niego głosował i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nm Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.dyndsl.versatel.nl 13.06.06, 23:15 O nie, jakiś przerośnięty ministrant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Spokojny, rzeczowy gość. Dobry radny. Ma mój głos! IP: *.crowley.pl 14.06.06, 00:14 To świetna kandydatura. Gość, który jest rzeczowy i nie skłóca ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantomas Re: Spokojny, rzeczowy gość. Dobry radny. Ma mój IP: 62.148.86.* 14.06.06, 13:04 a zamiast programu ma historię i życiorys :D może dość już tego kombatanctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otake Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.06.06, 00:16 Ja też nie głosuję na P.Boronia. Zdaje się że trzeba będzie z Polski w...ć a z Krakowa to napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.aine.pl 14.06.06, 00:29 sp#*alaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Weźcie pod uwagę IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:15 że sylwetkę Boronia przedstawiono tu piórem dziennikarza Gazety Wyborczej. Jeżeli więc wyszukano mu tak niewiele wad i ułomności to znaczy, że jest postacią bardzo pozytywną (ten numer z ministrantem jest na poziomie GW... znam kupę różnych ludzi, którzy kiedyś byli ministrantami i nie ma to żadnego "przełożenia" na ich dzisiejsze życie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.208-200-80.adsl.skynet.be 14.06.06, 17:44 > O nie, jakiś przerośnięty ministrant. e tam, popatrz jaki sliczniutki chlopczyk..... ups, dziad, mialo byc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.cust.bredbandsbolaget.se 15.06.06, 00:47 Niezla twarz, jak z Malczewskiego. A w ogole to nie znam, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Jestem za Majchrowskim IP: *.server.ntli.net 13.06.06, 23:15 Jestem za Majchrowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nes Tylko nie Majchrowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:18 Kazdy jest lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
trelos1 Lepszy Majchrowski niż Boroń 14.06.06, 08:27 Tylko nie Boroń. On jest nijaki. Po co nam taki kandydat. PiS pokazuje jak nie należy rządzić w kraju, to dlaczego mamy ich wpuścić do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Re: Lepszy Majchrowski niż Boroń IP: *.208-200-80.adsl.skynet.be 14.06.06, 17:46 > Tylko nie Boroń. On jest nijaki. Po co nam taki kandydat. PiS pokazuje jak nie > należy rządzić w kraju, to dlaczego mamy ich wpuścić do Krakowa No chyba po to zeby byl SamPiss + nazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redryk Re: Jestem za Majchrowskim SB PZPR etc. IP: *.aine.pl 14.06.06, 00:30 PIes wam mordy lizał!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marceel Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.lama.pl 13.06.06, 23:35 jak narazie to tylko Kracik byl dość sensowym kandydatem, a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak marnie wybrał leper z kaczyńskimi IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.06, 23:36 co to za gość przestraszony !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Modlić się potrafi. A zarządzać Miastem? NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Czerwiński: opamietaj się chłopie!!! IP: *.citynet.pl 14.06.06, 00:39 Jak nie przegonisz od siebie ludzi typu: P.Sularz,K. Matusik - Lipiec, G.Lipiec, A. Pawelec, czy R.Stelmachowski to bedziesz osmieszany codziennie. Przestrzegam przed danie wolnej ręki w/w przy układaniu list kandydatów do rady miasta, czy nawet rad dzielnic. Wszystko zepsują! A rada miasta Krakowa bez PO, też będzie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Czerwiński: opamietaj się chłopie!!! IP: 195.225.58.* 14.06.06, 20:44 człowieku..co Ty tak stale o tym Sularzu i Lipcach...przy kazdym artykule dotyczącym PO..ulewasz żółci.Jakie masz upoważnienie do wycierania stron internetowych cudzym nazwiskiem,az tak mało masz cywilnej odwagi podpisac się pod swoimi nienawistnymi wypocinami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DocBrown Re: Czerwiński: opamietaj się chłopie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 17:07 Jeszcze jeden dowód że w PO nie umieją przegrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Modlić się potrafi. A zarządzać Miastem? NIE! IP: *.bcn2.dialup.uni2.es 15.06.06, 00:49 zgadzam sie z toba PIS mysli ze jesli przedstawia kandydata jako przykladowego katolika to zdobedzie glosy milionow sluchaczy radia maryji!!!kosciól od setek lat zawsze kojazyl sie z warstwami rzadzacymi a nie biednymi i tak tez jest teraz szkoda tylko ze mimo,iz minely wieki ludzie dalej sa tak slepi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Przygotujmy się na ciężkie czasy IP: *.chello.pl 14.06.06, 00:54 Nawara za plecami nowego prezydenta miasta? Dziękuję, nie skorzystam. Niestety, wygląda to na drugą kadencję profesora w pierwszej turze i kilka lat przepychanek, kto bardziej nic nie zrobił dla miasta. Chyba że... Lassota! Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.autocom.pl 14.06.06, 01:12 Miły facet. Ale do rządzenia nie ma smykałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimra Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 04:02 a kogo to obchodzi że se jakiś pis coś zaakceptował, ja k..a nie zaakceptowałem, no i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Skad ten gość .. od Rydzyka ???? IP: 194.150.99.* 14.06.06, 04:21 Skad taka kandydatura -niech siedzi w Kurii -co on z miasta chce zrobic oaze.. guzik mnei interesuje to ze byl ministrantem niech spada do rydzyka .dosc juz mamy pissowcow .. widac co zrobili w ciagu paru miesiecyz tego kraju -wszyscy chca emigrowac . a my starzy mieszkancy Krakowa gdzie... juz 100 RAZY LEPSZY MAJCHROWSKI !!!!!!!!!!!! ahac nie jestem z jego opcji ale wole Majchrowskiego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Przestraszony?! IP: *.chello.pl 14.06.06, 05:57 Ja raczej dostrzegam ołów w jego oczach i obym był fałszywym prorokiem! Poza tym - albo właśnie dlatego - on jest z tych, co to byli najciężej prześladowani. Wobec czego ma się za co rewanżować. Choćby przez los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Sam Piss IP: *.208-200-80.adsl.skynet.be 14.06.06, 17:51 > Ja raczej dostrzegam ołów w jego oczach i obym był fałszywym prorokiem! > Poza tym - albo właśnie dlatego - on jest z tych, co to byli najciężej prześlad > owani. Wobec czego ma się za co rewanżować. he he, zgadzam sie z Toba - SamPiss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludz Re: Skad ten gość .. od Rydzyka ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 20:36 Ludzie, to ze ktos byl mistratem, to jeszcze nie tragedia, to nie przekresla czlowieka na cale zycie... Nie kompromitujcie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Skad ten gość .. od Rydzyka ???? IP: *.chello.pl 29.06.06, 09:40 Jeśli był ministrantem, to nie tragedia. Jeśli jednak nadal nim jest - warto się zastanowić... Bo to tak bywa, że jak ktoś już sobie coś wymodli (a wymodlił, że hej - wicemarszałkostwo), to potem jego poddanym nie pozostanie nic innego, jak pokorna modlitwa. I czekanie na jej efekt - choćby do życia wiecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sentymenciak Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.06, 08:09 Jak krakowanie nie chca zaścianka i ciemnogrodu w miejsce nowoczesności i tradycji to niech wysuwają jak najszybciej kandydata z PO najlepije burmistrza Niepołomic. Precz z PiSioroami pokorjou Ziobro i innych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DS Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.ghnet.pl 14.06.06, 08:10 no tak wszystko jest poukładane nie ma skazy nie będą go szantażować ale czy poradzi sobie z systemem zarządzania miastem doprowadzonym do upodlenia przez obecnego władcę przez podejrzane decyzje w Rynku , inwestycjach , firmach, miemiu ? tutaj potrzeba gościa , który wyp..doli połowę pracowników urzędu a szczególnie dyrektorów, którzy pomagali w przekrętach obecnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark zdecydowane NIE dla rządów Kurii !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:30 Odpowiedz Link Zgłoś
ddaa Re: zdecydowane NIE dla rządów Kurii !!! 14.06.06, 08:41 Ciekawa kandydatura, choć facet malo znany. Trzeba poczekac jak sie bedzie prezentrował w debatach, jaki przedstawi program - i podjąc decyzję. W każdym razie trzeba zrobic wszytko, że by odsunąć Majchra od władzy bo taka kolejna kadencja oznaczac bedzie olbrzymie zlaeglosci wzgledem Gdanska, Wroclawia, czy Poznania. Spadniemy do 2 ligi miast w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: zdecydowane NIE dla rządów Kurii !!! IP: *.bcn2.dialup.uni2.es 15.06.06, 01:02 znam pana boronia i moge ci powiedziec ze jest osoba o pogladach konserwatywnych.gdyby zostal on prezydentem to krakow bylby rzadzony przez kosciol i byl jeszcze bardziej zacofany- istny ciemnogrod!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Re: zdecydowane Tak dla bolszewikow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:45 Tak dla bolszewickich kandydatow i spadkobiercow PZPR. Niech zyje przyjazn SLD i UW. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl76 Dziecinada pis-u trwa. 14.06.06, 10:19 Widzę, że Cię wpuścili do komputera i piszesz pierdoły gdzie popadnie. Poza tym masz chyba problemy z osobowością - najpierw Krakus teraz Tak. To co się dzieje obecnie w kraju to jest powrót do czasów PZPR. Jedna słuszna opcja, która jest niepodważalna i nienaruszalna. Jak ktoś się z Tobą nie zgadza to od razu jest bolszewikiem, Niemcem, Żydem i teraz ostatnio popularne gejem albo pedofilem. Zapomniałbym od wczoraj również popiera legalizację narkotyków. Śmiech na sali. Najłatwiej jest używać języka nienawiści. Po co komu merytoryczna dyskusja, po co komu dyskusja. Łatwiej jest przywalić i uciec. Zagrać na emocjach a "ciemny" naród kupi. Na całe szczęście coraz rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tinah Re: Nędza kadrowa PiSu, że aż piszczy 14.06.06, 08:39 On niby ma walczyć i wygrać z Majchrowskim? Cóż to znowu za pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:18 na pewno wygra _____ Restauracja Winiarnia Kraków Restauracja Staropolska Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: 194.150.99.* 14.06.06, 09:32 fajny facet ale na ambone lub do konfesjonału ... a nie na miasto... lepiej niech zostanie szefem kólka rozancowego w parafii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: 81.21.194.* 14.06.06, 09:55 Miej nas Panie w opiece! Przeczytałam życiorys Boronia (senatora). "Od 1990 r. pracuje jako nauczyciel historii w V Liceum Ogólnokształcącym im. A. Witkowskiego w Krakowie." "Jest działaczem kultury, pomysłodawcą i organizatorem m.in. kilku wystaw muzealnych, tzw. Majówek pod Kopcem Kościuszki i Małopolskich Przeglądów Pieśni Patriotycznej. Współtworzył Zwierzyniecki Salon Artystyczny. Jest także wydawcą kilku śpiewników pieśni historycznych, autorem albumów i kilkuset artykułów prasowych. W 1994 r. założył i redaguje "Tygodnik Salwatorski". W latach 1998- 2002 był wiceprzewodniczącym Komitetu Obywatelskiego Miasta Krakowa. Jest członkiem m.in. Bractwa Kurkowego, Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa oraz Akcji Katolickiej" Imponujący dorobek jak na menedżera!!! Nauczyciel historii na gospodarza wielotysiącznego miasta???? KOSZMAR! Bezkonfliktowy? No to juz widzę jak zrobi porządki w UM. Do wszystkich będzie sie uśmiechał! Niechby był i najuczciwszy i tak wszystko zawali w krótkim czasie. Czy naprawdę nie ma w Krakowie uczciwego przedsiębiorcy, który chciałby kandydować? Jestem przerażona kolejną kadencją Majchrowskiego, ale przy takim "rywalu" obawiam się że wygra wybory!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.chello.pl 29.06.06, 09:53 Co się dziwisz! Nauczyciel też może być dobrym gospodarzem, tak jak kamerdyner Namiestnikiem. Nawet lepszym, bo dla nauczyciela istnieją bohaterowie, a dla kamerdynera - jak stwierdził kiedyś Hegel - nie. Nawet kurator mógłby być dobrym premierem. Gdybyż choć mówić po polsku umiał (ów b. kurator - ob. premier)! A p. Boroń umie mówić po polsku! To mało? Skoro sam Prezydent RP nie umie? Już drugi taki, tyle że nie po kolei. Kwaśniewski umiał i wymagania urosły. Co jeszcze "nasz" kandydat umie? Długo by wymieniać. Umie być miły. Niemiły zresztą też. Nie chce mi się dalej wyliczać, bo i tak nie mam szans się załapać. Wyręczą mnie inni, którzy takowe szanse mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:43 Wasyl glosuje na bolszewickich kandydatow. Zyciorys Piotra Boronia wyglada dobrze. Nie jest upaprany w skandale, ronda, tunele, lochy Tajstera... Jezeli dostarczy wiarygodny program to wygra. Proponuje zaczac od odbudowy nawierzchni drogowej w Krakowie aby Krakow nie byl stolica dziur. Nastepny punkt to zlikwidowac panstwo w panstwie czyli ARM. Jako trzeci punkt rozpisac konkurs na apolitycznego, profesjonalnego dyrektora ZDIKu ktory bedzie sluzyl spoleczenstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl76 Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr 14.06.06, 10:06 > Wasyl glosuje na bolszewickich kandydatow. Mam zdecydowanie większe doświadczenie w byciu mną niż ty, więc dlaczego mnie wyzywasz dzieciaku od bolszewiku. Co masz doświadczenia rodzinne z SB czy Kurski cię uczył, aby walić w ludzi oszczerstwami. Wyraziłem swoją opinię, nie atakując w ciebie. Ty nie mając argumentów musiałeś uderzyć we mnie. Żenujące. Wracając do tematu to porozmawiajmy o faktach. Życiorys Boronia jest nijaki (studia podyplomowe z historii Watykanu). Nigdy nie piastował ważnych funkcji decyzyjnych, jak był w radzie ds. kultury nic nie zdziałał. Tylko pisał petycje i zaśmiecał urząd. Chociaż, żeby jedna zakończyła się sukcesem, a tu nic, zero. Przejedzmy do współczesności. Dopiero pod naciskiem lokalnych mediów zaczął walczyć o dotacje dla Balic, którą odebrał m.in. Ziobro i Wasserman. Jeżeli chodzi o podział środków unijnych to również miał to gdzieś, bo to przeciw partii. Dopiero jak larum podniosła gazeta i dziennik polski włączył się do akcji. Jak ten człowiek ma reprezentować interesy Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.krakow.pl / *.ar.krakow.pl 14.06.06, 10:22 Fatalna i bezbarwna kandydatura. Człowiek bez szans nawet przy marnym kandydacie z innej parti. Mam nadzieję, że jeśli przestępca wielokrotny może być wicepremierem to Kracik może zostać prezydentem Krakowa. Jestem za tym całym sercem bo to jedyna szansa dla rozwoju Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.ghnet.pl 14.06.06, 13:02 zaraz , zaraz zadaniem prezydenta nie jest rozprowadzanie prywatnych interesów w mieście o co zdaje się cały czas chodzi lecz urzędowanie i reprezentowanie a do tego nie trzeba mieć , jak to się mówi , smykałki biznesowej Odpowiedz Link Zgłoś
qazzaq Postoje. 14.06.06, 10:57 "Najważniejszy jest życiorys i historia, z którą osoba się prezentuje". Z "pewna taka niesmialoscia" zapytam - czy zarzadzanie miastem to jest program "Urzekla mnie twoja historia"? Mnie ani troche nie interesuje jakie osobiste i mniej osobiste przezycia Pan, Panie Kandydacie, masz. Nie interesuje mnie czys Pan walczyl z "systemem" i z iloma "systemami". Czy Pan jestes spoza "ukladu" i czy "uklad" ten chcesz rozbijac. Mnie, Drogi Panie Kandydacie, interesuje jak Pan zamierzasz ZARZADZAC miastem. Bo od tego jest prezydent. Jesli dla Pana, Panie "zaangażowany w życie religijne i kulturalne Parafii Najświętszego Salwatora 'jako ministrant, lektor, oazowicz (animator) i uczestnik Duszpasterstwa Akademickiego' ", program nie jest najwazniejszy - to ja Panu dziekuje. "Dziekuje, postoje" - mozna by rzec. Postawa jaka Pan tym zdaniem reprezentuje jest asolutnym zaprzeczeniem powagi, z jaka nalezy podejsc do zadania, do ktorego szykuje Pan swoje raczki. "Dziekuje, postoje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek precz z pisowskim nasieniem!!!!! IP: *.chello.pl 14.06.06, 12:02 wszyscy mają tego pisowskiego shitu już dość to sa obiboki i nieudolni zarządcy nie chcemy ich w Krakowie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krakszczur Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr 14.06.06, 12:27 Piotr jest bardzo sympatycznym i rozsądnym człowiekiem. Pomysł, aby "zasłaniać" się zastępcami, nie wydaje mi się rozsądny. Majchrowski wykazał, że posiada, szczególną, ale jednak charyzmę. Prawicowy, ale jednak choć trochę "charyzmatyk" i sprawa wygrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:17 Fatalna kandydatura !!! To piękne miasto nie ma ostatnio szczęścia. Majchrowski to tragedia. Ale ten nie jest lepszy. I jeszcze w cieniu Nawara. Czy pamiętacie afery związane z tym człowiekiem. To wszystko jest przerażające... Szkoda,że w tak dużym mieście nie może się znaleźć ktoś mlody kto wziąłby sprawy w swoje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EK Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:19 Z opisu wynika, że Pan Boroń ma pelne kwalifikacje, żeby poprowadzić pielgrzymkę do Częstochowy. Ale to nie są niestety kwalifikacje, jakie powinien posiadać kandydat na prezydenta europejskiego miasta Krakowa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.208-200-80.adsl.skynet.be 14.06.06, 18:03 > Z opisu wynika, że Pan Boroń ma pelne kwalifikacje, żeby poprowadzić > pielgrzymkę do Częstochowy. Ale to nie są niestety kwalifikacje, jakie powinie Lekajcie sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent V LO Marny nauczyciel i marny kandydat na prezydenta IP: *.delphi.com 14.06.06, 14:25 Jezeli bedzie tak rzadzil Krakowem jak uczyl mnie historii to marna przyszlosc wroze temu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jopper Marny nauczyciel ZGADZA SIĘ IP: *.chello.pl 15.06.06, 12:26 jeśli bediz takim prezydentem jak był nauczycielem to porażka:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Piotr Boroń kandydatem PiS-u na prezydenta Kr IP: *.ghnet.pl 14.06.06, 15:12 działacze PO z ulgą przerżną te wybory i dalej będą utyskiwać przez 4 lata zapomnieli ,że PIS wygrał dzięki kościołowi i w przypadku Boronia będzie to samo mochery pójdą głosować i wygra Boroń przed innymi ,których nie lubią i dobrze Kraków nie musi mieć najbogatszego prezydenta w Polsce a także kogoś czyja głupota i bezczelność doprowadziła do skandalu międzynarodowego w czasie wizyty prezydenta światowego mocarstwa Odpowiedz Link Zgłoś