Dodaj do ulubionych

moim zdaniem emigracja zarobkowa

19.07.06, 18:28
już w krótkim czasie spowoduje wzrosta płac w Polsce. I dużo szybciej niż
jeszcze nam niedawno się wydawało zbliżymy się do zarobków w UE. Gospodarka
to taki samoregulujący się twór:)
Gorzej z bużetówką (lekarze), ale zarabiając więcej będziemy płacić większe
podatki i lekarze też więcej będą zarabiać.
Obserwuj wątek
    • longwehicle Re:Czasem warto poczytać- nie tworzyć!! 19.07.06, 18:30

Źrodło: Życie Warszawy

Jutro na konferencji poświęconej zahamowaniu emigracji zarobkowej minister
      pracy Anna Kalata (Samoobrona) ma przedstawić pomysł na zatrzymanie fali
      emigracji zarobkowej Polaków. Tym pomysłem jest podniesienie płacy minimalnej z
      900 do 930 pln brutto (netto z 650 do ok. 675). Zmiana ta ma być sygnałem, że
      pensje w Polsce będą rosły i sprawi, że osoby myślące o emigracji zmienią
      zdanie i poczekają na kolejne posunięcia rządu. Drodzy emigranci, może wrócicie
      do kraju wzruszeni taką troską ze strony rządących?

sd
      • zbigniew74 Taaaa 19.07.06, 18:34
        Kolega zatrudniał elektryka od lat oczywiście na zlecenie. Ale jak w okilicy
        dwóch wyjechało do Angli to i on chciał i inne firemki chciały go podkupić. I
        co zrobić zatrudnił go na etat z całkiem dobrą pensją:)
        • longwehicle Re: Taaaa 19.07.06, 18:39
          Ilu jest wtym tsunami zarobkowym fachowców? ,wyjeżdząją już wszyscy!!.Bo za 635
          zeta życie to kpina i podłość systemu!!.
          • zbigniew74 Re: Taaaa 19.07.06, 18:41
            longwehicle napisał:

> Ilu jest wtym tsunami zarobkowym fachowców? ,wyjeżdząją już wszyscy!!.Bo za
            635
            >
            > zeta życie to kpina i podłość systemu!!.

No temu elektrykowi musiał dac znacznie więcej.
            Wszyscy nie wyjeżdżają z moich znajomych nikt! A trochę ich mam, na razie
            wyjeżdża bużetówka i niefachowcy.
            • longwehicle Re: Taaaa 19.07.06, 18:43
              Z budowlanki 65% wyjechało,nie wiem czy nie więcej???
              • longwehicle Re: Taaaa 19.07.06, 18:46
                Niedość tego,ceny szaleją !!Materiały budowlane podrożały o 20-35% nie chcę
                wiedzieć ile będzie kosztowało mieszkanie na jesieni.Rozdawnictwo,też robi
                swoje- inflacja juz nie stoi,pomimo dobrych wyników w eksporcie!!
              • zbigniew74 Re: Taaaa 19.07.06, 18:46
                longwehicle napisał:

> Z budowlanki 65% wyjechało,nie wiem czy nie więcej???

Przesadzasz, może 6,5%. Kto niby te domy pod Krakowem buduje? A buduje się
                bardzo dużo o wiele więcej niż jeszcze 2 lata temu. Fakt, że ceny usług
                budowlanych rosną ale to dobrze moim zdaniem.
                • longwehicle Re: Taaaa 19.07.06, 19:09
                  Czy jesteś trąbą pisuarów???! lipca poszła stal o 20 %n-ty razod ubiegłego
                  roku;drzewo i tarcica ok15%;
                  szkło budowlane 22%;
                  A co zatym idzie wyroby finalne;
                  Zacżałem od d-strony:
                  PALIWO;
                  ZUS;
                  UBEZPIECZENIA SAMOCHODÓW?niestety polska stoi na transporcie samochodowym/
                  Nie chce mi się wyszczególniać dalsztch rzeczy bo się w*rwiam-jak dwóch kaczorów
                  mogło tak zamydlic oczy!!!
                  • maximus1982 Re: Taaaa 20.07.06, 12:18
                    oddałem głos na Tuska.
                    Przegrałem.

Podnoszę kwalfikacje(za własne, a nie Państwa pieniądze, wyjeżdżam.

Termin wyjazdu?

Jesień 2007.

Czy wrócę>??

NIE. Bo i po co, do czego?
                  • zbigniew74 Wątek jest o wyjazdach za granicę. 20.07.06, 12:32
                    longwehicle napisał:

> Czy jesteś trąbą pisuarów???! lipca poszła stal o 20 %n-ty razod ubiegłego
                    > roku;drzewo i tarcica ok15%;
                    > szkło budowlane 22%;
                    > A co zatym idzie wyroby finalne;
                    > Zacżałem od d-strony:
                    > PALIWO;
                    > ZUS;
                    > UBEZPIECZENIA SAMOCHODÓW?niestety polska stoi na transporcie samochodowym/
                    > Nie chce mi się wyszczególniać dalsztch rzeczy bo się w*rwiam-jak dwóch
                    kaczoró
                    > w
                    > mogło tak zamydlic oczy!!!

A nie o cenach. Nie wiem ile tarcica zrosła czy szkło budowlane. Faktem jest że
                    sporo młodych osób zaczyna domy budować wystarczy pojeździć po okolicznych
                    gminach. Pewnie, że kredyt tani jak nigdy, ale zdolność muszą mieć.

Co to trąby pisuarów to nie obrażaj mnie.
                    • skks Re: Wątek jest o wyjazdach za granicę. 20.07.06, 12:42
                      I dobrze, że wyjeżdżają:(
                      Kiedyś będą rodzicom, dziadkom przysyłać dulary. Albo i nie będą.
                      A co ich tu trzyma?
                      Perspektywa życia w omc faszystowskim kraiku?
                      Za drobne.
                      I bez perspektyw.
                      Przepisy jakby przez idiotów klecone, sądy zastraszone, wydają wyroki bez
                      pojęcia byle się "państwu" przypodobać i pracy nie stracić.../i proszę mi nie
                      pisać o niezawisłych sądach/.
                      Jakbym miał o 25 lat mniej to już bym sobie firmę w Niemczech albo innej
                      Irlandii otwierał. A i tak zastanawiam się czy nie otworzyć - bo i system
                      sprawniejszy i logiczniejszy i łatwiej o finansowanie.
                      Firmie z siedzibą w Paryżu czy Madrycie nie mówiąc o Berlinie to "polskie"
                      banki do dupy by wlazły z kredytem. Polakowi to nawet prawdziwej i
                      odpowiedzialnej informacji nie chcą udzielić, traktujęc jak "niepełnosprawnego".
                      eh.
                      • longwehicle Re: Wątek jest o wyjazdach za granicę. 20.07.06, 13:14
                        Bo Polak z założenia jest głupi!!Tak myślą decydenci,są w błędzie polak widzi i
                        ocenia-ocena jest jedna..... do dupy!!!
                  • sarmacki.zul Re: Taaaa 20.07.06, 12:40
                    to nie Polska, to nie Kaczory winne sa... to sa tredy swiatowe!!! ja zarabiam
                    $5k i wciaz mi brakuje.
                    • Gość: Paw1 Re: Czarnoi to widze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.105.239.* 20.07.06, 13:55
                      Widac jak na dloni jak pracuja mechanizmy samoregulacyjne w gospodarce .
                      Moja prognoza jest taka:
                      Odplyw wysoko wykwalifikowanej sily roboczej bedzie powodowal znaczny
                      wzrost pensji w kraju , ale glownie fachowcow nastepstwem czego beda
                      duze dysproporcje zarobkow . To bedzie mialo dobre i zle strony , dobre
                      to te ze bedzie sie w Polsce tworzyc klasa srednia ktora powinna byc
                      sila napedowowa spoleczenstwa , zle ze wzrosnie inflacja i znaczaco
                      obnizy sie nasza konkurencyjnosc. Jesli chodzi o zarobki fachowcow
                      to dziala tu prawo podazy i popytu . Wypuszczajac fachowcow na rynek
                      europejski pozwalamy innym krajom utrzymac inflacje w ryzach ( zarobki
                      ich fachowcow nie wzrastaja bo wstrzymuje to podaz naszych na ich
                      rynku pracy. Nasze pensje nigdy nie beda rowne europejskim ale sie
                      beda do nich zblizac wtedy stracimy konkurencyjnosc i biznesy zaczna
                      inwestowac na wschodzie Ukraina , Rumunia itp. I tu jest nasz wielki
                      problem bo ten rzad nie ma pomyslu na przyszlosc co zrobic jak
                      wyczerpie sie nasz podstawowa "przewaga konkurencyjna " jaka daja nam
                      niskie stosunkowo place . Jezeli nie bedziemy wstanie szybko zbudowac
                      infrastruktury ktora przyciagala by kapital to przegramy wyscig o
                      inwestycje z bardziej liberalnymi krajami. Trzeba tu jeszcze dodac ze
                      wysokie pensje fachowcow beda obciazone bardzo wysokimi kosztami pracy
                      potrzebnymi zeby utrzymac reszte nieudacznikow i rozbudowana pisowska
                      administracje rzadowa to bedzie jeszcze przyspieszac proces utraty
                      konkurencyjnosci.
                      • Gość: nonna Re: TEŻ Czarno to widze!!!!!!!!!!! IP: 82.139.60.* 20.07.06, 18:09
                        Odpływ fachowców...potem wyrównanie płac z Unią, utrata konkuryencyjności w
                        taniej sile roboczej naszego kraju. Brak nadzieji, że obecny rząd patrzy
                        perspektywicznie i znajdzie rozwiązanie. Nie te głowy?
                        Tak streszczając zrozumiałam z powyższy post.

Chcę zwrócić uwagę na poszanowanie wartościowych, mądrych ludzi. Jeśli będą tak
                        dłużej traktowani też ich utracimy i będziemy skazani po wsze czasy na ciemnogród.
                        Walka polityczna też ma swoje granice...
                        Emigracja zarobkowa..., to dla mnie bardzo bolesna sprawa. We wtorek słyszałam
                        w reportażu radiowym z podkarpackiej Dukli pt: "Dukla we Włoszech", że co drugi
                        mieszkaniec z tej miejscowości utrzymywany jest przez osobę pracującą we
                        Włoszech. Nie musze udowadniać, że w wielu naszych miejscowościach jest
                        podobnie.Bardzo poruszający dokument. Autorka starała się znależć nutkę
                        optymizmu. Np. młoda rodzina sprzedaje niewykończony dom i wyjeżdza do WB a dom
                        kupuje brytyjski emeryt, bo mu się podoba u nas przyroda. Optymistyczne? Trochę.
                        Moja rada, bisnesmeni budujcie domy starców i cmentarze!
                      • Gość: nonna Re: Czarnoi to widze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.139.60.* 20.07.06, 18:13
                        "longi" .... :)) kto to napisał?

Nim rozdziobią nas kruki, wrony,
                        sami sobie głosem puszczyka
                        zgotujemy na Zachód odloty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka