Dodaj do ulubionych

Kraków stolicą Polski

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.01, 18:03
Nie przenoście nam stolicy do Krakowa
co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adrins Re: Kraków stolicą Polski IP: *.interklub.pl 14.02.01, 18:29
      Tylko nie do krakowa nie chce tu mieć żadnych protestów pod nosem ani polityków !!!!
      • Gość: Leon Re: Kraków stolicą Polski IP: 10.1.200.* 14.02.01, 19:02
        Przecież nikt nie zamierza przenosić. Spiewające kompleksy? :-)
        • Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:04
          Kraków jest OK.

ale Rzeszów to paździerz! Leoś :)
          • Gość: Leon Re: Kraków stolicą Polski IP: 10.1.200.* 14.02.01, 19:06
            A czy ja mówie, że Kraków nie jest OK? Z Rzeszowa bliżej do Krakowa niż z Wrocławia, Jasiu :-)
            • Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:20
              DARKU
              Geograficznie tak...

a cywilizacyjnie ?
            • Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:21
              dosylam zagubione:

:))
            • Gość: Pepe Re: Kraków stolicą Polski IP: *.246.106.8.NewYork1.Level3.net 16.02.01, 19:23
              W ogole dobre czasy w Polsce byly wtedy, gdy stolica byla w Krakowie. Wraz z przeniesieniem stolicy do W-wy, zaczal sie powolny proces upadku
              Niektorzy twierdza, ze "zloty wiek " wroci wraz z powrotem stolicy do Krakowa .
              Hindusi wierza, ze stolica kraju powinno byc miasto, ktore posiada tzw. czakram, czyli zrodlo jakiejs mistycznej energii. Dlatego maja stolice w Delhi, a nie np. w Bombaju, czy Kalkucie.
              Krakow jest jednym z siedmiu miejsc , posiadajacych taki czakram ( Rzym, Delfy, Aleksandria, Jerozolima..) Wokol tych miejsc rozwijaly sie wielkie cywilizacje, lub dopiero rozwina - jak w przypadku Krakowa.
              • Gość: Agu Re: Kraków stolicą Polski IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 16.02.01, 23:23
                Ciekawe rzeczy piszesz, napisz coś jeszcze.
                • Gość: Piotrek Re: Kraków stolicą Polski IP: *.MZ1.srv.t-online.de 17.02.01, 18:12
                  mow krotko Pepe !
                  WSZYSTKIE NIESZCZESCIA SPADLY NA POLSKE ODKAD STOLICE PRZENIESIONO DO WARSZAWY - powtarzam to wszyskim warszawiakom.
                  Ale swoja droga chyba dobrze nam tak.
              • Gość: Wanda Re: Kraków stolicą Polski - astrologicznie IP: *.as5300-13.dialup.nyc.ny.metconnect.net 19.02.01, 07:48
                Krakow jest spod znaku Barana.
                Warszawa - Ryb.
                Jak wiadomo, cecha znaku Ryb jest ofiara (Jezus byl spod znaku Ryb i zapoczatkowal ere Ryb, dzieki swojej ofierze opanowal Ziemie).
                Przeniesienie stolicy do Warszawy zapoczatkowalo w Polsce okres ofiary (moze ironicznie: ofiary losu). Powrot stolicy do Krakowa okres ten zakonczy.
                Co zyska Polska na tej ofierze? Mowia o tym teorie mesjanistyczne z XIX w. Slowacki,Mickiewicz...
                • Gość: maryna Re: Kraków stolicą Polski - astrologicznie IP: 131.102.42.83, 193.5.216.* 16.03.01, 11:40
                  ciesze sie, ze jestem takze jak moje ukochane miasto "baranem", zostawmy
                  stoleczne "ryby" w warszawskiej wisle
              • Gość: konter Re: Kraków stolicą Polski IP: *.bci.pl 24.03.01, 14:10
                i co jescze . popieram następny list.
              • Gość: uchol Re: Kraków stolicą Polski IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 11:26
                Gość portalu: Pepe napisał(a):

&#62 W ogole dobre czasy w Polsce byly wtedy, gdy stolica byla w Krakowie. Wraz z pr
                &#62 zeniesieniem stolicy do W-wy, zaczal sie powolny proces upadku
                &#62 Niektorzy twierdza, ze "zloty wiek " wroci wraz z powrotem stolicy do Krakowa .
                &#62
                &#62 Hindusi wierza, ze stolica kraju powinno byc miasto, ktore posiada tzw. czakram
                &#62 , czyli zrodlo jakiejs mistycznej energii. Dlatego maja stolice w Delhi, a nie
                &#62 np. w Bombaju, czy Kalkucie.
                &#62 Krakow jest jednym z siedmiu miejsc , posiadajacych taki czakram ( Rzym, Delfy,
                &#62 Aleksandria, Jerozolima..) Wokol tych miejsc rozwijaly sie wielkie cywilizacje
                &#62 , lub dopiero rozwina - jak w przypadku Krakowa.

I co jeszcze? moje wspomnienia ztego miasta, to:
                - wita mnie śmierdzący dworzec kolejowy (20 grudnia 1999 r)
                - pozamykane knajpy o 8 rano,
                - rozklapciale ruskie pierogi w dworcowym barze,
                - zapaskudzony przez gołębie, nigdy chyba nie sprzątany Rynek, zatkane ulice.
                Co mi po Waszym Czakramie. Weżcie się za porządki. Mieszkam we Wrocławiu, też
                wiocha na skraju Rzeczypospolitej, a jakoś umiemy tu zadbać o nasz wizerunek. Nie
                mamy natomias chorobliwych rojeń o byciu stolicą. "To se ne vrati".
    • Gość: smok Re: Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.01, 00:06
      ale woleliście mnie otruć niż dać mi żreć, skąpiradła jedne...
      • Gość: Dratewka Re: Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.01, 14:51
        Milcz, warszawska mordo...
      • Gość: panna Re: Kraków stolicą Polski IP: *.nowytarg.pl 26.02.01, 16:39
        Smok jadł dziewice.
        Zginiesz z głodu smoku jeden
        • Gość: maro Re: Kraków stolicą Polski IP: 193.9.133.24, 193.9.133.131, 193.9.134.* 26.02.01, 18:01
          Gigantyczny kompleks prowincjusza. Kraków stolicą ? Tak tak i Gniezno i Małkinia jak szaleć to szaleć!
          • Gość: sawa Re: Kraków stolicą Polski IP: *.pl 03.03.01, 12:46
            A ja mam dość znakomitych gości zatykających Krakowskie Przedmieście i Nowy
            Świat! Jestem za stolicą w Krakowie bo to i tak historycznie....
            Może wam metro ufundują...
            Pozdrawiam, Warszawianka rodem z Wilna.
            • Gość: Smok Re: Kraków stolicą Polski IP: *.whitemouse.com.pl 05.03.01, 10:03
              Dzięki Ci Sawo ale niech już zostanie tak jak jest. Już Sikorowski śpiewał "nie
              przenoście nam stolicy do Krakowa...". A jeszcze by zbudowali stacje metra w
              mojej grocie!
              • Gość: ort Re: Kraków stolicą Polski IP: *.mtmc1.on.wave.home.com 22.03.01, 01:03
                Gość portalu: Smok napisał(a):

&#62 Dzięki Ci Sawo ale niech już zostanie tak jak jest. Już Sikorowski śpiewał "nie
                &#62
                &#62 przenoście nam stolicy do Krakowa...".

Hmmm... Widze, ze Sikorowski w orginalny sposob leczy kompleksy.
            • Gość: ceper Re: Kraków stolicą Polski IP: *.nowytarg.pl 06.03.01, 12:52
              Aby być Warszawiakiem lub Warszawianką wystarczy być w tym mieście jeden dzień.
              Aby być Krakowianką lub Krakowiakiem trzeba co najmniej mieć przodków siedem
              pokoleń wstecz, którzy osiedlili się w Krakowie.
              Tak słyszałem.
              Ile jest w tym prawdy.
              • Gość: wędzonka Re: Kraków stolicą Polski IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 14.03.01, 19:34
                Slyszales dobrze, ceper, ale nie do konca.
                Przyjezdny w Warszawie to warszawianin, miejscowy to warszawiak. Roznica dla
                niewtajemniczonych trudna do zauwazenia i czesto mylona, ale ten pierwszy to
                najlepszy powod do pieprznych kpin dla drugiego.

Natomiast specjalnymi "honorami" ciesza sie tylko tzw. "warsiawiaki zza Buga".

Uwazaj wiec na "goscinne" usmiechy w stolycy :)
                • Gość: Einstein Re: Kraków stolicą Polski IP: *.hwr.Arizona.EDU 01.04.01, 00:27
                  Jaki bylby rodzaj zenski od warszawiak i warszawianin?

Einstein

Gość portalu: wędzonka napisał(a):

&#62 Slyszales dobrze, ceper, ale nie do konca.
                  &#62 Przyjezdny w Warszawie to warszawianin, miejscowy to warszawiak. Roznica dla
                  &#62 niewtajemniczonych trudna do zauwazenia i czesto mylona, ale ten pierwszy to
                  &#62 najlepszy powod do pieprznych kpin dla drugiego.
                  &#62
                  &#62 Natomiast specjalnymi "honorami" ciesza sie tylko tzw. "warsiawiaki zza Buga".
                  &#62
                  &#62 Uwazaj wiec na "goscinne" usmiechy w stolycy :)

• Gość: baran Re: Kraków stolicą Polski IP: 131.102.42.83, 193.5.216.* 16.03.01, 12:15
                zapytaj profesora Rozka
    • Gość: ort Re: Kraków stolicą Polski IP: *.mtmc1.on.wave.home.com 22.03.01, 01:13
      A niby dlaczego stolice mialoby sie przeniesc do Krakowa akurat? A moze do Kalisza, Gniezna,
      Gdanska, Szczecina lub Zalesia Gornego? Dlaczego mialoby sie ja w ogole przenosic? Od ponad
      czterystu lat jest ona w Warszawie i chyba warto sie trzymac tradycji (pomijam juz oczywisty fakt, ze
      stolicy i tak nikt nie przeniesie ale pofantazjowac zawsze mozemy). : )
      • Gość: klopek Re: Kraków stolicą Polski .dla orta IP: 143.167.76.128, 143.167.1.* 22.03.01, 13:15
        Gość portalu: ort napisał(a):

&#62 A niby dlaczego stolice mialoby sie przeniesc do Krakowa akurat? A moze do Kal
        &#62 isza.

Tak ty durniu,przeniesmy stolice do Kalisza
        a twoj mozg do dupy.
    • Gość: mały Re: Kraków stolicą Polski IP: *.bci.pl 24.03.01, 14:09
      Jeżeli chcemy mieć więcej " smrodu " to można, ale nie polecam. Kraków jest
      trochę zamały na miejsce dla
      protestujących . ???????????????????????????????????????????????????????????????
      ??????????????????????????????????????
    • Gość: Raper Re: Kraków stolicą Polski IP: 150.254.191.* 27.03.01, 13:21
      Po co chcecie byc stolicą? Zostawcie cały ten syf warszawie. PO co przenosić do
      siebie chamstwo, biurokrację i menelstwo. Zostancie lepiej kulturalną stolicą
      Polski co wam się obecnie chyba udaje. Pozdrowienia z Poznania!
      • Gość: GIFT NIGDY WIĘCEJ Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.01, 13:54
        WY TO SIĘ NADAJECIE! TERAZ TO MOŻECIE!
        TRZEBA BYŁO WTEDY WALCZYĆ O TO. A TAK PODRZUCILIŚCIE NAM TO ŚMIERDZĄCE JAJO!
        WEŻCIE JE SOBIE JA NIE MAM NIC PRZECIWKO!
    • Gość: anka9009 no ale IP: 213.76.114.* 08.04.01, 21:44
      Kraków to wspaniałe miasto
      lepiej go nie paskudzić polityką
      protestujący bezrobotni (a jest ich dużo) mogliby coś zniszczyć itd
      LEPIEJ ZRÓBMY Z KRAKOWA KULTURALNĄ STOLICĘ ŚWIATA
    • Gość: anka9009 a wawa..... IP: 213.76.114.* 08.04.01, 21:56
      Wawa śmierdzi o tym każdy wie jak moglibyśmy pozwolić
      żeby Ków...
      i jużb
      PS Kraków odstrasza inwestorów
    • Gość: Krak Re: Kraków stolicą Polski IP: *.whitemouse.com.pl 10.04.01, 14:55
      EJ LUDZIE!!
      Mieszkam w Krakowie od zawsze i naprawdę lubię swoje miasto.
      I przyłączam się do opinii wszystkich tych, którzy uważają za zbędne u nas
      wszelkiego rodzaju demonstracje itd. Poza tym jeszcze by chcieli nam tutaj coś
      zbudować, żeby stolica była bardziej "reprezentatywna" (tak, jak teraz
      Warszawa...) i walnęliby wielki biurowiec na środku rynku, który by pasował do
      otoczenia jak pięść do nosa.
      A sprawa dworca...owszem, nie mam zamiaru tu nikogo bronić...Powiedzmy to
      głosńo: KRAKOWSKI DWORZEC ŚMIERDZI!

ale...

WARSZAWSKI ŚMIERDZI CONAMNIEJ TAK SAMO!!

I jeszcze jedna, bardzo ważna sprawa: jak Kraków może być europejskim miastem
      kultury, skoro właśnie postanowiono likwidację jedynego państwowego liceum
      artystycznego w mieście?? Tak, to prawda, i to jest moim zdaniem skandal,
      artystyczne LOXXI zostanie zlikwidowane, albo przeniesione do odzieżówki. Macie
      miasto kultury.
      • Gość: k Re: Kraków stolicą Polski IP: *.cern.ch 11.04.01, 19:20
        Stolicy w Krakowie nie trzeba ale przydalby sie lepszy
        klimat dla inwestycji, rozruch ekonomiczny i troche
        gotowki dla miasta, zeby nie trzeba bylo likwidowac
        instytucji kulturalnych/szkol/etc... Moze ludzie tez
        byliby troche weselsi. Mieszkam w Krakowie od zawsze (z
        malymi przerwami) i stwierdzam, ze to dolujace miasto
        na dluzsza mete.
      • Gość: k Re: Kraków stolicą Polski IP: *.cern.ch 12.04.01, 11:06
        Stolicy w Krakowie nie trzeba ale przydalby sie lepszy
        klimat dla inwestycji, rozruch ekonomiczny i troche
        gotowki dla miasta, zeby nie trzeba bylo likwidowac
        instytucji kulturalnych/szkol/etc... Moze ludzie tez
        byliby troche weselsi. Mieszkam w Krakowie od zawsze (z
        malymi przerwami) i stwierdzam, ze to dolujace miasto
        na dluzsza mete.
    • Gość: wirus Re: Kraków stolicą Polski IP: 195.116.48.* 17.04.01, 21:18
      A bierzcie sobie ten cały Sejm, Senat, Prezydenta i reszte tych darmozjadów.
      Przynajmniej u nas nie będzie demonstracji, takich korków itd. bo mam już tego
      serdecznie dość!
      Pozdrawiam Kraków
      • Gość: Daniel Re: Kraków stolicą Polski IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 11:36
        Gość portalu: wirus napisał(a):

&#62 A bierzcie sobie ten cały Sejm, Senat, Prezydenta i reszte tych darmozjadów.
        &#62 Przynajmniej u nas nie będzie demonstracji, takich korków itd. bo mam już tego
        &#62 serdecznie dość!
        &#62 Pozdrawiam Kraków

Dawaj tego prezydenta...
    • Gość: ARTUR Re: Kraków stolicą Polski, gdyby nie CRACOVIA IP: 212.244.184.* 18.04.01, 17:08
      Kraków piękna okolica, gdyby nie cracovia, byłaby stolica. Pozdrowienia dla
      kibiców Wisełki z Gdańska.
    • Gość: nocoment Re: Byłoby lepiej dla Wawy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.01, 19:55
      Gość portalu: ankieter napisał(a):

&#62 Nie przenoście nam stolicy do Krakowa
      &#62 co o tym myslicie?

Przenoście stolicę do Krakowa jak najszybciej, bo mam dosyć życia w jednym
      mieście z posłami Rokitą, Niesiołowskim i Ikonowiczem. Przynajmniej nie będzie
      się zjeżdżała do Warszawy cała Polska na demonstracje. Pozdrawiam was wszystkich
      serdecznie!

NO COMMENT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka