Gość: ankieter IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.01, 18:03 Nie przenoście nam stolicy do Krakowa co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adrins Re: Kraków stolicą Polski IP: *.interklub.pl 14.02.01, 18:29 Tylko nie do krakowa nie chce tu mieć żadnych protestów pod nosem ani polityków !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Kraków stolicą Polski IP: 10.1.200.* 14.02.01, 19:02 Przecież nikt nie zamierza przenosić. Spiewające kompleksy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:04 Kraków jest OK. ale Rzeszów to paździerz! Leoś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Kraków stolicą Polski IP: 10.1.200.* 14.02.01, 19:06 A czy ja mówie, że Kraków nie jest OK? Z Rzeszowa bliżej do Krakowa niż z Wrocławia, Jasiu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:20 DARKU Geograficznie tak... a cywilizacyjnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahoo Re: Kraków stolicą Polski IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 19:21 dosylam zagubione: :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Kraków stolicą Polski IP: *.246.106.8.NewYork1.Level3.net 16.02.01, 19:23 W ogole dobre czasy w Polsce byly wtedy, gdy stolica byla w Krakowie. Wraz z przeniesieniem stolicy do W-wy, zaczal sie powolny proces upadku Niektorzy twierdza, ze "zloty wiek " wroci wraz z powrotem stolicy do Krakowa . Hindusi wierza, ze stolica kraju powinno byc miasto, ktore posiada tzw. czakram, czyli zrodlo jakiejs mistycznej energii. Dlatego maja stolice w Delhi, a nie np. w Bombaju, czy Kalkucie. Krakow jest jednym z siedmiu miejsc , posiadajacych taki czakram ( Rzym, Delfy, Aleksandria, Jerozolima..) Wokol tych miejsc rozwijaly sie wielkie cywilizacje, lub dopiero rozwina - jak w przypadku Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agu Re: Kraków stolicą Polski IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 16.02.01, 23:23 Ciekawe rzeczy piszesz, napisz coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Kraków stolicą Polski IP: *.MZ1.srv.t-online.de 17.02.01, 18:12 mow krotko Pepe ! WSZYSTKIE NIESZCZESCIA SPADLY NA POLSKE ODKAD STOLICE PRZENIESIONO DO WARSZAWY - powtarzam to wszyskim warszawiakom. Ale swoja droga chyba dobrze nam tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Kraków stolicą Polski - astrologicznie IP: *.as5300-13.dialup.nyc.ny.metconnect.net 19.02.01, 07:48 Krakow jest spod znaku Barana. Warszawa - Ryb. Jak wiadomo, cecha znaku Ryb jest ofiara (Jezus byl spod znaku Ryb i zapoczatkowal ere Ryb, dzieki swojej ofierze opanowal Ziemie). Przeniesienie stolicy do Warszawy zapoczatkowalo w Polsce okres ofiary (moze ironicznie: ofiary losu). Powrot stolicy do Krakowa okres ten zakonczy. Co zyska Polska na tej ofierze? Mowia o tym teorie mesjanistyczne z XIX w. Slowacki,Mickiewicz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryna Re: Kraków stolicą Polski - astrologicznie IP: 131.102.42.83, 193.5.216.* 16.03.01, 11:40 ciesze sie, ze jestem takze jak moje ukochane miasto "baranem", zostawmy stoleczne "ryby" w warszawskiej wisle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konter Re: Kraków stolicą Polski IP: *.bci.pl 24.03.01, 14:10 i co jescze . popieram następny list. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchol Re: Kraków stolicą Polski IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 08.04.01, 11:26 Gość portalu: Pepe napisał(a): > W ogole dobre czasy w Polsce byly wtedy, gdy stolica byla w Krakowie. Wraz z pr > zeniesieniem stolicy do W-wy, zaczal sie powolny proces upadku > Niektorzy twierdza, ze "zloty wiek " wroci wraz z powrotem stolicy do Krakowa . > > Hindusi wierza, ze stolica kraju powinno byc miasto, ktore posiada tzw. czakram > , czyli zrodlo jakiejs mistycznej energii. Dlatego maja stolice w Delhi, a nie > np. w Bombaju, czy Kalkucie. > Krakow jest jednym z siedmiu miejsc , posiadajacych taki czakram ( Rzym, Delfy, > Aleksandria, Jerozolima..) Wokol tych miejsc rozwijaly sie wielkie cywilizacje > , lub dopiero rozwina - jak w przypadku Krakowa. I co jeszcze? moje wspomnienia ztego miasta, to: - wita mnie śmierdzący dworzec kolejowy (20 grudnia 1999 r) - pozamykane knajpy o 8 rano, - rozklapciale ruskie pierogi w dworcowym barze, - zapaskudzony przez gołębie, nigdy chyba nie sprzątany Rynek, zatkane ulice. Co mi po Waszym Czakramie. Weżcie się za porządki. Mieszkam we Wrocławiu, też wiocha na skraju Rzeczypospolitej, a jakoś umiemy tu zadbać o nasz wizerunek. Nie mamy natomias chorobliwych rojeń o byciu stolicą. "To se ne vrati". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.01, 00:06 ale woleliście mnie otruć niż dać mi żreć, skąpiradła jedne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dratewka Re: Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.01, 14:51 Milcz, warszawska mordo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Re: Kraków stolicą Polski IP: *.nowytarg.pl 26.02.01, 16:39 Smok jadł dziewice. Zginiesz z głodu smoku jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Kraków stolicą Polski IP: 193.9.133.24, 193.9.133.131, 193.9.134.* 26.02.01, 18:01 Gigantyczny kompleks prowincjusza. Kraków stolicą ? Tak tak i Gniezno i Małkinia jak szaleć to szaleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawa Re: Kraków stolicą Polski IP: *.pl 03.03.01, 12:46 A ja mam dość znakomitych gości zatykających Krakowskie Przedmieście i Nowy Świat! Jestem za stolicą w Krakowie bo to i tak historycznie.... Może wam metro ufundują... Pozdrawiam, Warszawianka rodem z Wilna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Kraków stolicą Polski IP: *.whitemouse.com.pl 05.03.01, 10:03 Dzięki Ci Sawo ale niech już zostanie tak jak jest. Już Sikorowski śpiewał "nie przenoście nam stolicy do Krakowa...". A jeszcze by zbudowali stacje metra w mojej grocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ort Re: Kraków stolicą Polski IP: *.mtmc1.on.wave.home.com 22.03.01, 01:03 Gość portalu: Smok napisał(a): > Dzięki Ci Sawo ale niech już zostanie tak jak jest. Już Sikorowski śpiewał "nie > > przenoście nam stolicy do Krakowa...". Hmmm... Widze, ze Sikorowski w orginalny sposob leczy kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: Kraków stolicą Polski IP: *.nowytarg.pl 06.03.01, 12:52 Aby być Warszawiakiem lub Warszawianką wystarczy być w tym mieście jeden dzień. Aby być Krakowianką lub Krakowiakiem trzeba co najmniej mieć przodków siedem pokoleń wstecz, którzy osiedlili się w Krakowie. Tak słyszałem. Ile jest w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Kraków stolicą Polski IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 14.03.01, 19:34 Slyszales dobrze, ceper, ale nie do konca. Przyjezdny w Warszawie to warszawianin, miejscowy to warszawiak. Roznica dla niewtajemniczonych trudna do zauwazenia i czesto mylona, ale ten pierwszy to najlepszy powod do pieprznych kpin dla drugiego. Natomiast specjalnymi "honorami" ciesza sie tylko tzw. "warsiawiaki zza Buga". Uwazaj wiec na "goscinne" usmiechy w stolycy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Einstein Re: Kraków stolicą Polski IP: *.hwr.Arizona.EDU 01.04.01, 00:27 Jaki bylby rodzaj zenski od warszawiak i warszawianin? Einstein Gość portalu: wędzonka napisał(a): > Slyszales dobrze, ceper, ale nie do konca. > Przyjezdny w Warszawie to warszawianin, miejscowy to warszawiak. Roznica dla > niewtajemniczonych trudna do zauwazenia i czesto mylona, ale ten pierwszy to > najlepszy powod do pieprznych kpin dla drugiego. > > Natomiast specjalnymi "honorami" ciesza sie tylko tzw. "warsiawiaki zza Buga". > > Uwazaj wiec na "goscinne" usmiechy w stolycy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baran Re: Kraków stolicą Polski IP: 131.102.42.83, 193.5.216.* 16.03.01, 12:15 zapytaj profesora Rozka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ort Re: Kraków stolicą Polski IP: *.mtmc1.on.wave.home.com 22.03.01, 01:13 A niby dlaczego stolice mialoby sie przeniesc do Krakowa akurat? A moze do Kalisza, Gniezna, Gdanska, Szczecina lub Zalesia Gornego? Dlaczego mialoby sie ja w ogole przenosic? Od ponad czterystu lat jest ona w Warszawie i chyba warto sie trzymac tradycji (pomijam juz oczywisty fakt, ze stolicy i tak nikt nie przeniesie ale pofantazjowac zawsze mozemy). : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klopek Re: Kraków stolicą Polski .dla orta IP: 143.167.76.128, 143.167.1.* 22.03.01, 13:15 Gość portalu: ort napisał(a): > A niby dlaczego stolice mialoby sie przeniesc do Krakowa akurat? A moze do Kal > isza. Tak ty durniu,przeniesmy stolice do Kalisza a twoj mozg do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Kraków stolicą Polski IP: *.bci.pl 24.03.01, 14:09 Jeżeli chcemy mieć więcej " smrodu " to można, ale nie polecam. Kraków jest trochę zamały na miejsce dla protestujących . ??????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raper Re: Kraków stolicą Polski IP: 150.254.191.* 27.03.01, 13:21 Po co chcecie byc stolicą? Zostawcie cały ten syf warszawie. PO co przenosić do siebie chamstwo, biurokrację i menelstwo. Zostancie lepiej kulturalną stolicą Polski co wam się obecnie chyba udaje. Pozdrowienia z Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIFT NIGDY WIĘCEJ Kraków stolicą Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.01, 13:54 WY TO SIĘ NADAJECIE! TERAZ TO MOŻECIE! TRZEBA BYŁO WTEDY WALCZYĆ O TO. A TAK PODRZUCILIŚCIE NAM TO ŚMIERDZĄCE JAJO! WEŻCIE JE SOBIE JA NIE MAM NIC PRZECIWKO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 no ale IP: 213.76.114.* 08.04.01, 21:44 Kraków to wspaniałe miasto lepiej go nie paskudzić polityką protestujący bezrobotni (a jest ich dużo) mogliby coś zniszczyć itd LEPIEJ ZRÓBMY Z KRAKOWA KULTURALNĄ STOLICĘ ŚWIATA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 a wawa..... IP: 213.76.114.* 08.04.01, 21:56 Wawa śmierdzi o tym każdy wie jak moglibyśmy pozwolić żeby Ków... i jużb PS Kraków odstrasza inwestorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Re: Kraków stolicą Polski IP: *.whitemouse.com.pl 10.04.01, 14:55 EJ LUDZIE!! Mieszkam w Krakowie od zawsze i naprawdę lubię swoje miasto. I przyłączam się do opinii wszystkich tych, którzy uważają za zbędne u nas wszelkiego rodzaju demonstracje itd. Poza tym jeszcze by chcieli nam tutaj coś zbudować, żeby stolica była bardziej "reprezentatywna" (tak, jak teraz Warszawa...) i walnęliby wielki biurowiec na środku rynku, który by pasował do otoczenia jak pięść do nosa. A sprawa dworca...owszem, nie mam zamiaru tu nikogo bronić...Powiedzmy to głosńo: KRAKOWSKI DWORZEC ŚMIERDZI! ale... WARSZAWSKI ŚMIERDZI CONAMNIEJ TAK SAMO!! I jeszcze jedna, bardzo ważna sprawa: jak Kraków może być europejskim miastem kultury, skoro właśnie postanowiono likwidację jedynego państwowego liceum artystycznego w mieście?? Tak, to prawda, i to jest moim zdaniem skandal, artystyczne LOXXI zostanie zlikwidowane, albo przeniesione do odzieżówki. Macie miasto kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kraków stolicą Polski IP: *.cern.ch 11.04.01, 19:20 Stolicy w Krakowie nie trzeba ale przydalby sie lepszy klimat dla inwestycji, rozruch ekonomiczny i troche gotowki dla miasta, zeby nie trzeba bylo likwidowac instytucji kulturalnych/szkol/etc... Moze ludzie tez byliby troche weselsi. Mieszkam w Krakowie od zawsze (z malymi przerwami) i stwierdzam, ze to dolujace miasto na dluzsza mete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kraków stolicą Polski IP: *.cern.ch 12.04.01, 11:06 Stolicy w Krakowie nie trzeba ale przydalby sie lepszy klimat dla inwestycji, rozruch ekonomiczny i troche gotowki dla miasta, zeby nie trzeba bylo likwidowac instytucji kulturalnych/szkol/etc... Moze ludzie tez byliby troche weselsi. Mieszkam w Krakowie od zawsze (z malymi przerwami) i stwierdzam, ze to dolujace miasto na dluzsza mete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirus Re: Kraków stolicą Polski IP: 195.116.48.* 17.04.01, 21:18 A bierzcie sobie ten cały Sejm, Senat, Prezydenta i reszte tych darmozjadów. Przynajmniej u nas nie będzie demonstracji, takich korków itd. bo mam już tego serdecznie dość! Pozdrawiam Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Kraków stolicą Polski IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 11:36 Gość portalu: wirus napisał(a): > A bierzcie sobie ten cały Sejm, Senat, Prezydenta i reszte tych darmozjadów. > Przynajmniej u nas nie będzie demonstracji, takich korków itd. bo mam już tego > serdecznie dość! > Pozdrawiam Kraków Dawaj tego prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Kraków stolicą Polski, gdyby nie CRACOVIA IP: 212.244.184.* 18.04.01, 17:08 Kraków piękna okolica, gdyby nie cracovia, byłaby stolica. Pozdrowienia dla kibiców Wisełki z Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocoment Re: Byłoby lepiej dla Wawy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.01, 19:55 Gość portalu: ankieter napisał(a): > Nie przenoście nam stolicy do Krakowa > co o tym myslicie? Przenoście stolicę do Krakowa jak najszybciej, bo mam dosyć życia w jednym mieście z posłami Rokitą, Niesiołowskim i Ikonowiczem. Przynajmniej nie będzie się zjeżdżała do Warszawy cała Polska na demonstracje. Pozdrawiam was wszystkich serdecznie! NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś