Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka

• Gość: bugas zniszczą trawniki, chodniki IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.09.09, 11:12
      Witam, jest problem, rozjadą nam trawniki, chodniki, do pierwszego mieszkania juz przywieźli płytki, oczywiście jechali po trawniku, do każdego mieszkania będzie dostawa kilka a może kilkanaście razy pod samą klatkę, co z tych trawników zostanie ???Dlaczego bryksy nie pomyślały o dojeździe na wprost do klatki z głównej drogi ???Mówię oczywiście o drugim bloku !!!Ktoś kto ma ciężki sprzęt dostarczyć do mieszkania to podjedzie pod samą klatkę, idzie jesień, deszcze, będą koleiny w błocie a nie trawniki, co z tym możemy zrobić ???Wykonać telefon do bryksów, wiem, bo tu oni zawalili. Proszę o wypowiedź w tym temacie.
      pozdrawiam
      • Gość: gutek Re: zniszczą trawniki, chodniki IP: 195.205.24.* 24.09.09, 11:36
        Zmartwiła mnie ta informacja!
        Wykonałam telefon do Administratora.
        Mamy zapewnienie, że będzie ostateczny odbiór całego terenu z wpisem
        wszystkoch usterek i dewastacji z terminami, w których Inwrstor musi
        wszystko uporzadkować i doprowadzic do stanu jak w umowie.
        Będziemy musieli byc czujni i pilnowac tego.
        Cieszę się, że zauważnane są takie wydarzenia.

• Gość: maven Re: zniszczą trawniki, chodniki IP: 151.193.120.* 24.09.09, 13:04
          Trawa tez jest niezle skopana przez bawiace sie dzieci, a ich rodzice sie ciesza.
          Wedlug mnie z tej trawy przy chodniku nic nie bedzie, jak tak dalej bedzie, a z
          samochodami to przegiecie.
          Czy nie mozna byloby otworzyc parkingu podziemnego tak, aby tamtedy wnosic
          materialy budowlane. Choc z drugiej strony to samochod dostawczy do parkingu
          chyba nie wjedzie, ale moznaby wniesc materialy wozkiem przez parking podziemny
          wprost do windy. To jest jakies rozwiazanie.
    • Gość: bugas pokrywa w garażu IP: *.imsmultimedia.com.pl 24.09.09, 15:31
      wkurza mnie też pokrywa w parkingu, póki co to proszę lokatorów - nauczcie się jakoś w miarę omijać ją, to będzie dobre i dla Was i dla mnie, dla Was bo nie wypadnie wam tak jak mi z tego otworu i nie zniszczy auta, a dla mnie bo juz mam dość tego łomotu !!! Aż niedobrze mi się robi jak myślę co będzie jak drugą zaraz oddadzą naprzeciwko w drugim bloku ...Jak ktoś mieszka na dole obok garażu to na pewno ma już dość tych hałasów !
      • Gość: eeee pękające sciany na korytarzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 14:40
        Czy ktoś z was zauważył, że na korytarzu zaczynają pękać ściany tak
        na wysokości drzwi? Znaczy tynki, ale wygląda to mało estetyczznie,
        po drugie, jak zacznie się sypać, to masakra. Komu to zgłosić??? U
        mnie tak koło drzwi górą popękało i nie jest to efekt moich prac w
        mieszkaniu.
        • Gość: amorena kiedy można zmienić układ ścian w mieszkaniu?? IP: 77.236.0.* 26.09.09, 09:22
          mam pytanie do wszystkich z I bloku, kiedy można zmienić układ wewnętrzny
          mieszkania?? w sensie stłuc ścianę?? czy można samemu i komu ewentualnie to
          zgłaszać?? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę udanego weekendu;))
          • Gość: sasiad Re: kiedy można zmienić układ ścian w mieszkaniu? IP: *.chello.pl 26.09.09, 15:09
            mozna ale tylko scianki dzialowe czyli te cienkie i bez betonu, ale jest ryzyko ze wylewki i sufity sie nie zejda i trzeba bedzie zrobic nowy tynk na suficie i nowa wylewke zrobic. w pierwszym bloku mielismy szanse wprowadzic zmiany jeszcze na etapie projektu wiec nie bylo tego problemu.
            powodzenia
            • Gość: JaCek Re: kiedy można zmienić układ ścian w mieszkaniu? IP: *.chello.pl 27.09.09, 20:49
              Wszelkie zmiany - typu burzenie mozna bylo w 1 bloku robic po otrzymaniu
              zezwolenia na uzytkowanie, ktore zostalo wydane pol roku po odbiorach mieszkan -
              czyli odbiory byly w styczniu, pozwolenie na uzytkowanie pod koniec maja :)
              • Gość: amorena Re: kiedy można zmienić układ ścian w mieszkaniu? IP: 77.236.0.* 27.09.09, 21:04
                serio dopiero wtedy???? przecież to już po remoncie!!!! chyba nikt tego nie
                przestrzegał:D dzięki Wam wielkie za wszystkie informacje;)) pozdrawiam
                • Gość: Tomek z IV Re: kiedy można zmienić układ ścian w mieszkaniu? IP: *.imsmultimedia.com.pl 28.09.09, 00:25
                  no i teoretycznie nie mozna mieszkac do czasu odbioru budynku przez
                  inspektora... ale spoko pani w Bryksach mi powiedziala, zeby kwiatkow nie
                  trzymac na oknie ;)
                  • Gość: gutek Światło na klatce IP: 195.205.24.* 28.09.09, 09:10
                    Wczoraj będąc przez 1/2 dnia na Bochenka zauważyłam, że światło na
                    klatce świeci się cały czas. Czy dziś jest tak samo? Jeśli tak to
                    trzeba będzie zgłosić Administratorow, albo wyłącznik jest zepsuty
                    lub ktoś zablokował. Proszę o odpowiedz.
                    • grandpamk Re: Światło na klatce 28.09.09, 13:25
                      Dzisiaj rano jak wychodziłem do pracy to też się świeciło, a nie widziałem
                      nikogo kto by przede mną wychodził.
                      • Gość: gutek Re: Światło na klatce IP: 195.205.24.* 28.09.09, 15:03
                        Dzięki za odzew.
                        Administrator na moje zgłoszenie odpowiedział, że wysyła
                        konserwatora. Zobaczymy czy będzie ,,ciemno".
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: ania Re: pilot IP: 151.193.120.* 29.09.09, 09:39
                          Prosze zwrocic uwage, ze pilot do bramy wjazdowej nie jest skrecany tylko
                          zlozony w calosc, wiec lepiej go skleic. Mi spadl, rozlecial sie i czesci wpadly
                          mi do kanalizacji sciekowej. Nie wiem skad mam teraz wziac nowy - pewnie trzeba
                          zaplacic.
                          • Gość: Bugas Re: pilot IP: *.imsmultimedia.com.pl 29.09.09, 11:51
                            Mi już parę razy się rozleciał, brama szajs i pilot też szajs.
                        • Gość: eb Re: Światło na klatce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 11:55
                          Coś się chyba całkiem pokręciło z tym światłem. Na 8p. np. ubieły
                          tydzień cały dzień się świeciło, weekend ciemności egipskie. Wczoraj
                          rano szedł do nas do bloku Pan z naręczem żarówek. Jasność
                          powróciła, ale tak jak tydz. temu bez możliwości wyłączenia. Może
                          faktycznie dzisiaj ktoś zadziała.
    • Gość: eeeee sobotnia impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 11:59
      Czy ktoś z Was wie, kto tak cudownie umilał sobotnią noc??
      To jakaś masakra, ja wiem, że należy czasem wyluzować, ale na litość
      to co się działo, to chyb wprawiało w ruch pokrycie dachu:-(

Mam nadzieję, że to nie wejdzie w nawyk.
      • Gość: sebastian Re: sobotnia impreza IP: *.chello.pl 29.09.09, 16:50
        Co za różnica kto? Trzeba było zadzwonić po policję a nie biadolić..
        • Gość: eeeeeeeeeee Re: sobotnia impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 17:06
          I jeszcze jedno: NIE BIADOLE!!!!
      • Gość: sebastian Re: sobotnia impreza IP: *.chello.pl 29.09.09, 16:54
        A i jeszcze jedno, jeśli nie będziemy reagowali to zapewne "WEJDZIE W NAWYK"

Jak znam życie to pewnie albo jacyś studenci albo ktoś kto wynajamuje, jeśli
        przy pierwszym zakłócaniu porządku nie zauważą żadnej reakcji z naszej strony to
        będą pozwalali sobie na więcej. Nie wiem dlaczego tak trudno to pojąć. Osobiście
        jak się wprowadzę za każdym razem mam zamiar dzwonić na policję , straż miejską
        jeśli tylko ktoś będzie przeginał...
        • Gość: eeeeeeee Re: sobotnia impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 17:05
          I tu Cię zaskocze Sąsiedzie. Zareagowałam. Policja była, z 2h
          opóźnieniem ale była. Pytałam tylko dlatego, że chciałam sobie
          wyobrazić, z którego piętra taki masakryczny hałas był odczuwalny i
          wyobrazić, co może mnie spotkać za ścianą. Nie ma się co oburzać.
          To, że nie wszysycy o tym opowiadają, to nie znaczy, że nie
          reagują!!!!
          • Gość: sebatian Re: sobotnia impreza IP: *.chello.pl 29.09.09, 17:08
            W takim razie przepraszam eeeeeee!
            Naprawdę cieszę się że zareagowałaś, tak powinno być. Myślę że konsekwencją w
            takich sprawach możemy wiele zyskać. Jak wprowadzę się do bloku wspomogę te
            działania.

Pozdrawiam
            Sebastian
      • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:12
        Zadzwoniłem na policje 00:08
        • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:24
          No tak, ciągle ich nie ma, 00:24...jak przyjadą po 2 godzinach to wszyscy będą spać ...a nie hałasować
          • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:32
            Nie dziwię się policji, taką pracę jak oni mają to mało kto ma, STABILNA...najpierw kolejna kawka, pogaduszki, dopiero potem interwencja, żmudna robota, kolejny raz na Bochenka ...w prywatnej firmie by juz dawno ich wywalili za opieszałość !
            • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:33
              Ciągle nic 00:34
              • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:36
                A teraz już wszyscy głośno śpiewają, a jest przecież tak późno...ponownie dzwonię - "interwencji dużo, radiowozów jak na lekarstwo ..."
                • Gość: beata Re: Hałas IP: *.autocom.pl 30.09.09, 00:44
                  kto tak ciagle imprezuje?
                  mam nadzieje,ze w II bloku bedzie spokojniej bo jak czytam Wasza posty to
                  zaczynam sie stresowac
                  mam nadzieje,ze w naszym bloku nie bedzie ciagle imprez
                  • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:50
                    Wierz mi że będą, nr do dzielnicowego tam mamy dzwonić jakby było nadal głośno 615-20-40.
                    pozdrawiam
                • Gość: Bugas Hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 00:49
                  00:42 - patrol przybył na miejsce, widać ze to prewencja od napie...nia się ;-) bo miał gość problem z wymówieniem zdania ...podaje nr do dzielnicowego tam mamy dzwonić jakby było nadal głośno 615-20-40 .
                  Zapadła cisza...ufff
    • Gość: Bugas uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 20 40 IP: *.opera-mini.net 30.09.09, 09:47
      Dzwońcie jak pierwsza wizyta policji nie pomaga.
      a może zrobić liste mieszkań gdzie non stop jest głośno ?? , co o tym sądzicie ? Jakoś ich upublicznić ?
      • Gość: sąsiad Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.chello.pl 30.09.09, 12:19

tak to świetny pomysł a najlepiej to zainstalujmy na każdym pietrze oraz przed
        wejściem do bloku kamery wtedy będzie wiadomo kto gdzie mieszka ,kogo
        przyprowadza, kiedy imprezuje i czy nie niszczy naszej własności, możemy też
        wyznaczyć dyżury i sami patrolować teren dzięki temu będziemy mieli wszystko i
        wszystkich pod kontrolą. Trzeba zrobić porządek z takimi co zakłócają nasz
        spokój !!!
        • Gość: eeeeeeeee Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 13:46
          Sąsiad, nie unoś się. Może nie musisz rano wstawać al;bo nie miałes
          okazji przeżyć nie imprezy sąsiada tylko klasycznej rozpierdziuchy.
          Nie chodzi o popadanie w skrajność, ale jak parę razy ktoś Ci zwróci
          zawartość żoładka na taras to zrozumiesz o co biega.
          • Gość: sebastian Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.chello.pl 30.09.09, 20:17
            Cześć,
            Czy możecie podać numery mieszkań w którym była ta impreza? Nie wiem czemu macie
            przed tym taki opór skoro i tak każdy (kto mieszka już) to słyszy i doskonale
            wie gdzie są nocne balangi (pytam bo chcę wiedzieć jak daleko ode mnie to
            mieszkanie). Z góry dzięki

Sebastian
            • Gość: detektyw Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.chello.pl 30.09.09, 20:40
              Impreza chyba była na 5 pietrze, z drugiej strony nie wiem dlaczego takie
              zamieszanie o zakłócanie ciszy nocnej w sobotę o godzinie 0:00, szkoda że nie
              robicie tyle szumu gdy ktoś wierci od rana w niedziele albo wieczorami w
              tygodniu co jest o wiele bardzie denerwujące,

czyli w bloku większość to nudziarze zero parapetów, imienin czy innych imprez a
              jak ktoś inny coś zrobi w sobotę to 22:05 tel. do pana dzielnicowego :)
              • Gość: sebastian Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.chello.pl 30.09.09, 20:49
                Dzięki detektyw za odpowiedź,
                Nie chcę się wypowiadać bo nie mieszkam jeszcze na bochenka i nie słyszałem jaka
                była skala imprezy, ale ogólnie jestem zdania że parapetówka czy urodziny raz na
                pół roku są spoko. Gorzej natomiast jak ma się za sąsiadów np studentów którzy
                co 2 dzień bawią się głośno do rana. Imprezy jak wszystko w życiu można zrobić z
                klasą albo po chamsku. Ja osobiście robiąc zakrapiane nocne imprezy informuję o
                tym sąsiadów okolicznych mieszkań i ani razu nie miałem najazdu policji.

Pozdrawiam
                Sebastian
                • Gość: Bugas Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 21:05
                  No właśnie, studenci, co noc prawie to samo, cicho jest tylko jak ich nie ma. Nie życzę sobie darcia się pod moim oknem. Jakby sobie robili imprezy raz w tygodniu to bym to przebolał, ale u nich to chyba impreza sie zaczyna z chwila wejscia do mieszkania, co dzien..
                  • Gość: sebastian Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.chello.pl 30.09.09, 22:32

Kurcze nie wiedziałem że aż tak ostro jest w naszym bloku, trzeba z tym walczyć
                    ja chamstwa też nie zniosę (też mam małe dziecko i preferuje spokój).

Seba
              • Gość: Bugas !!!!!!! IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.09.09, 21:00
                Jakby Ci spiewali do drugiej w nocy a dziecko nie moglo spac to bys inaczej gadał.
                • Gość: beata Re: !!!!!!! IP: *.autocom.pl 30.09.09, 22:41
                  Drodzy Sasiedzi ,

spokojnie analizujac wiele watkow z tego forum musze przyznac,ze troszke
                  przesadzacie

rozumiem,ze komus moze dziecko nie spac w nocy, ale jest pare osob na forum
                  ktore ze wszystkiego robia problem

a to sa imprezy, a to pies podeptal trawnik, a to ktos nie zgasil swiatła, a to
                  bedzie afera bo ktos wjedzie na trawnik
                  wzywacie policje, straz miejska, dzielnicowego

decydujac sie na mieszkanie w bloku powinniscie zdawac sobie sprawe ,ze nie
                  macie do czynienia z 1 sasiadem zza płotu,ale bedzie ich wiecej
                  nawzajem sobie uprzykrzacie zycie
                  ja bede mieszkac w II bloku i bardzo sie ciesze bo zywie goraca nadzieje,ze
                  bedziemy sie lepiej dogadywac
                  i jak bede miec problem bo ktos kazdej nocy bedzie urzadzal imprezy to zanim
                  zaczne wzywac policje pojde i pogadam po ludzku
                  czy ktos rozmawial z glosnymi lokatorami ?
                  czy tylko potraficie nadawac na forum i zdawac relacje co pare minut ,ze nadal
                  jest głosno

a moze wywiesicie zdjecia na tablicy zle postawionych samochodów, pieska ,ktory
                  podeptał trawe itp
                  dla mnie zaczyna to byc paranoja
                  sama mieszkam teraz w bloku i wiem z wlasnego doswiadczenia,ze wzajemny szacunek
                  i wyrozumialosc wzgldem drugiej osoby potrafia procentowac na przyszlosc

nakrecacie sie nawzajem , szpiegujac , donoszac , wzywajac policje

nie chcialam nikogo urazic moim postem , ale moze da to paru osobom do myslenia,
                  ze sa nie do wytrzymania ze swoim ciaglym narzekaniem

• Gość: sebastian Re: !!!!!!! IP: *.chello.pl 30.09.09, 23:07
                    Zasadniczo nikt Cię nie zmusza do czytania naszych postów pełnych "narzekania
                    nie do zniesienia". Zawsze możesz założyć optymistyczne forum na gazeta.pl np
                    "BOCHENKA 2 BLOK" na którym będziecie się z innymi sąsiadami wymieniali
                    przepisami na babeczki z wisienką oraz opowiadali jak milo minął kolejny dzień.
                    My na forum piszemy o tym co nas martwi i staramy się pewne mieć rękę na pulsie
                    odnośnie pewnych aspektów żeby nie ewoluowały do znacznych rozmiarów.

Wydaje mi się że problem tych bloków polega na tym że mieszkania byly bardzo
                    tanie jak na tamte czasy, kupowali je więc ludzie pod wynajem. Teraz dużo z
                    lokali zamieszkują osoby wynajmujące, które (nie oszukujmy się) nie będą nigdy
                    dbały o otoczenie i stosnki sąsiedzkie tak jak dbaliby właściciele.

Ja też mieszkam w bloku (na kozłówku 200m od bochenka)i wiem że wszystko zależy
                    od sąsiadów, obecnie mam takich że nigdy nie ma żadnych problemów (prawie jak w
                    rodzinie :) ). Jako że zapłaciłem za to mieszkanie ćwierć miliona złotych mam
                    pewne oczekiwania co do samego mieszkania a i łudziłem się że trafię na dobre
                    warunki sąsiedzkie.

Może rzeczywiście dużo narzekania ostatnio na tym forum ale sama widzisz że Ci
                    którzy już mieszkają mają różne jazdy już na samym początku. Ciekawy jestem co
                    będziesz pisała jak sama tam zamieszkasz... chociaż nie -u was mieszkali będą
                    sami porządni i grzeczni ludzie.

kolorowych snów o motylkach siadających na poręczy Twojego balkonu na tle
                    tęczowego zachodu słońca przy śpiewie słowika życzę

Seba
                    • Gość: Bugas Re: !!!!!!! IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:08
                      Seba - super !
                    • Gość: beata Re: !!!!!!! IP: *.autocom.pl 01.10.09, 00:58
                      ---kolorowych snów o motylkach siadających na poręczy Twojego balkonu na tle
                      tęczowego zachodu słońca przy śpiewie słowika życzę --

no mam nadzieje,ze beda madrzejsi i nie beda wypisywac takich głupot jak Ty na
                      zenujacym poziomie
                      choc to nie jest trudne wiec nie powinno byc z tym problemu
                    • Gość: Bugas Re: !!!!!!! IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 12:06
                      Seba ratuj ;-), czy to ja jestem dziwny czy to inni nie doświadczyli tych problemów co ja i nie wiedzą o czym ja piszę ? Chodzi tylko o to, że nie toleruję systematycznie powtarzających sie hałasów po 22.00. Problem polega chyba na tym , że jedni wprowadzili się żeby imprezować i poczuć swobodę (studenci), a drudzy po prostu tu mieszkają, mają rodziny, sajgon w ciągu dnia i chcą w spokoju odpocząć gdy nastanie głęboka noc ...
                      pozdrawiam
                  • Gość: Bugas Re: !!!!!!! IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:06
                    Oczywiscie ze najpierw sie rozmawia, wiesz, ze jak studenci palą papierosy to pety i popiół wpadają mi na balkon ?? Po prośbie następnego dnia chyba specjalnie celowali petami na mój balkon..to jest ok?
            • Gość: bugas lokatorzy IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:15
              23 , dziś cisza, bo przecież wczoraj była impra, chłopaki muszą dzień odpocząć !!
          • Gość: Bugas Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:13
            Są różne pomysły na debili, wzywać policję miałem na samym końcu, ale jak się naczytałem tego forum to stwierdziłem ze trzeba zadzwonić, nie darować bo każda noc kolejna to będzie jeszcze gorzej, że przecież policja od tego jest, przecież płacimy tak duże podatki ...
          • Gość: Bugas Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:22
            Zdziwił byś się jak czasem rano wstaje do pracy ...nieregularnie, i powiem szczerze ze bym byl wkurw.... gdybym nie mógł zasnąć bo akurat jest impreza obok, oni sobie pośpią do 9 czy 10 a ja muszę po ich imprezie zaraz wstać , co to ma znaczyć ? Jest przecież obowiązująca cisza nocna od 22.00 ! Qrwa oni nawet jak nie imprezują to zachowują się głośno , to mnie przeraża, w dupie mają sąsiadów...będę z tym walczył.
          • Gość: Bugas Re: uciążliwi lokatorzy tel do dzielnicowego 615 IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 00:27
            Co tam rozpierdziuchy, strzelali do Ciebie ?
            • Gość: beata Rdo Seba i Bugsy IP: *.autocom.pl 01.10.09, 00:53
              no i wlasnie -popisaliscie sie super
              złosliwosc i ironia
              Pokazaliscie Panowie prawdziwa kulture osobiste
              Brawo Seba
              Brawo

to jest zachowanie z klasa -jestem pod wrazeniem

dziekuje za zyczenia kolorowych snów , o motylkach itp
              Brawo Seba, brawo

i za pouczenie mnie ,ze nie zmusza mnie nikt do czytania Waszych postów
              wyraziłam wlasne zdanie do ktorego mam prawo
              z tym wyjatkiem,ze ja bez ironii
              jesli przyklaskujecie sobie nawzajem to mi pozostaje tylko zyczyc Wam wiecej
              pogody ducha

tym bardziej mam nadzieje,ze w drugim bloku dyskusja bedzie toczyc sie na
              wyzszym poziomie

• Gość: beata Re: Rdo Seba i Bugsy IP: *.autocom.pl 01.10.09, 00:55
                przepraszam za przeinaczenie nicku
                mialo byc --Bugas---a nie Bugsy
    • Gość: Bugas HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 01:35
      Droga Beato
      Jak będziesz karmiła piersią swoje kochane i najukochańsze dziecko a przy tym będziesz słyszała głośne "ku...", gdy dziecko z trudem zaśnie to będziesz słyszeć z balkonu wyżej głośne "HAHA"(daleko po 22.00 oczywiście) to wszystko zrozumiesz, no chyba że jesteś taka że Ci to nie będzie przeszkadzać ...w takim razie sorry, trzeba będzie zadzwonić do Twoich rodziców, bo to Oni chyba popełnili jakiś błąd ...
      • Gość: Bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 01:43
        Wiem, że to nie dom jednorodzinny, to tylko blok , dużo ludzi mieszka obok siebie, jak nie będziemy szanować sąsiadów to uwierzcie mi - będzie źle ! Chodzi tylko o pieprzoną ciszę nocną! Po 22.00 chciałbym mieć ciszę nocną, wszelkie parapetuwy to są tylko występki, wkurzają mnie tylko nagminne hałasy, po 22.00 chce spać i moja rodzina też ! Czy to tak ciężko zrozumieć ??? Dobrze że jutro wolne mam od pracy, ale wiecie jakie pomysły przychoidzą do głowy gdy wcześnie trzeba wstać a sąsiad hałasuje i upominanie go nie pomaga ???
        • Gość: Xaw Re: HAŁAS cd ... IP: 217.147.104.* 01.10.09, 09:14
          Rozumiemy, ale to nie uzasadnia tonu Twoich postów na tym forum.
          • Gość: do Bugasa Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 01.10.09, 10:47
            do Bugas- nie zycze sobie ,abys w postach uzywał tematu Rodziców itp
            Twoje posty sa na zenujaco niskim poziomie
            a kultura osobista pozostawia wiele do zyczenia

• Gość: Bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 11:23
              co Cię obchodzi moja kultura ? Nie masz problemów chyba i czepiasz się tego jak się wyrażam, śpij sobie spokojnie co noc, może pewnego dnia zaczną Ci hałasować "nad uchem" dopiero wtedy doświadczysz tego co ja.
            • Gość: bugass Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 11:46
              >przepraszam za temat"rodziców"
              >dlaczego tak sądzisz na temat moich postów ?
              >kultura osobista - nie znasz jej, masz fałszywy obraz dostarczony przez internet .
          • Gość: Bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 11:41
            No to super , że rozumiecie, czytając posty miałem wrażenie - że nie, dzięki za wyrozumiałość, ciśnieni mi powoli spada więc obiecuję , że już będę poruszał delikatniej ;-)tematy.
            pozdrawiam
      • Gość: beata Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 01.10.09, 10:50
        a Sasiedzi widac dostosowali sie do Ciebie uzywajac słownictwa
        trafił prostak na prostaka

• Gość: bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 11:26
          I kto tu kogo obraża ?
          • Gość: beata Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 01.10.09, 15:12
            ja nie obrazam tylko wyciagnełam wniosek - nie pozwole sobie,abys nawiazywal w
            watkach do Rodziców,karmienia piersi dzieci moich kochanych itp itd
            jak napisalam wczesniej -posty na zenujacym poziomie

jesli ktos wypisuje takie rzeczy jest dla mnie prostakiem
            poczytaj sobie swoje posty , a moze wtedy zrozumiesz, ze kultura osobista to
            rowniez sposob w jaki wyrazamy swoje mysli
            i jesli wymagamy od innych stosowania sie do obowiazujacych norm spolecznych to
            warto zaczac od siebie

ja napisalam swoje odczucia nikogo nie atakujac i nie obrazajac
            a w odpowiedzi dostałam bardzo niegrzeczne Twoje przemyslenia-prymitywne i
            niekulturalne co oznacza prostackie

pozwole sobie nie czytac ani nie reagowac wiecej na Twoje posty zamykajac tym
            samym dyskusje z Toba, aby nie zasmiecac watku

• Gość: Bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.10.09, 16:59
              Super :-)
              • ka.bochenek Re: HAŁAS cd ... 01.10.09, 19:24
                Zdecydowanie popieram Cie Beata,
                tez to zauwazylismy jesli chodzi o to co zamieszcza sasiad bugas
                zenada
                my bedziemy mieszkac w II bloku i tez mam nadzieje,ze nie bedzie zarowno takich
                lokatorów jak studenci jak i Bugas
                • Gość: sąsiad z 2 bloku Re: HAŁAS cd ... IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:50
                  2 blok rulez
                  • Gość: Tomek z IV podjazd zlikwidowany IP: *.ipaper.com 01.10.09, 22:51
                    Podjazd pod 18 od ulicy zlikwidowany. Ciekaw jestem czy wzdluz ulicy pociagna
                    chodnik. Prawde powiedziawszy to strach chodzic tymi ulicami bez chodnika,
                    zwlaszcza jak zalegaja na nich kaluze wielkosci basenow olimpijskich.
                    Jeszcze zostaly lampy do zawieszenia na latarniach i wykonczenia. Trawa pewnie
                    predzej zgnije na zime, niz zakwitnie, no ale moze w przyszlym roku sie
                    zazieleni. A na poreczy balkonu nawet jakis motyl przycupnie ;)
                    Czego sobie i Wam zycze.
                    • frida30 Re: podjazd zlikwidowany 02.10.09, 00:26
                      oj tak -tez czuje ,ze blok II bedzie rzadził :-))
                      i ,ze bedziemy do siebie wyrozumiali

moze urzadzimy sobie jedna wielka wspólna parapetówke? wtedy nikomu nie beda
                      przeszkadzac hałasy ;-))

a motylki niech siadaja :-))
                      • Gość: moze nowy sasiad czynsz IP: *.chello.pl 26.10.09, 18:48
                        witam
                        czy ktoś moze mi powiedziec jakie ryczałty sa zawarte w oplacie tej do developera , tzn chodzi mi o wodę i CO ? ile załozono do zuzycia ? czy mieszkancom pierwszego bloku oplaty spadły czy się podniosly jak doszło do pierwszych rozliczen wedlug miernikow.
                        serdeczni z góry dziękuję
                        pozdrawiam
                • grandpamk Re: HAŁAS cd ... 02.10.09, 08:18
                  Może nie pochwalam języka, którego użył tutaj Bugas, ale zgadzam się z nim. Nie
                  rozumiem też osób, które twierdzą, że w imprezowaniu nie ma niczego złego, a tym
                  bardziej w deptaniu trawników, rzucaniu petów przez balkon, itp. Przecież to
                  jest wszystko nasze. Dlaczego mamy akceptować dewastację otoczenia czy
                  zakłócanie spokoju? Co do spokoju. Dlaczego np. mam być wyrozumiały dla kogoś,
                  kto w ogóle nie przejmuje się innymi, w tym mną? Sam lubię się pobawić czasami
                  na imprezach, ale nie wyobrażam sobie robić imprezy w mieszkaniu co drugi dzień,
                  a tym bardziej takich uciążliwych. Spróbujcie usypiać dziecko w takim hałasie,
                  albo samemu zasnąć, gdy rano trzeba do pracy...

Tym, którzy akceptują nocne imprezy życzę takich właśnie sąsiadów. Tylko niech
                  te osoby mają odwagę przyznać później, że nie jest to jednak takie fajne...
                  • Gość: beata Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 02.10.09, 10:42
                    nie chodzilo o to,ze hałas jest super i nikt nie twierdzi,ze ciagle imprezowanie
                    jest super
                    ale nagonka jaka jest tutaj czyniona przez pare osób moim zdaniem zaszła za daleko

dodatkowo jezyk jakim sa wyrazana te poglady wskazuje ,ze osoba ktora najmocniej
                    krytykuje innych sama powinna uczyc sie kultury

• Gość: sebastian Re: HAŁAS cd ... IP: *.comarch.com 02.10.09, 11:02
                      Nie zgodzę się do końca z Tobą Beato,
                      Kilka postów wyżej piszesz że na forum:
                      "nakrecacie sie nawzajem , szpiegujac , donoszac , wzywajac policje "
                      Odnosząc się do Twojej wypowiedzi chciałbym zapytać:
                      1)na jakiej podstawie wnosisz o "szpiegowaniu"? (zapytałem gdzie są
                      imprezy bo chcałbym wiedzieć czy np w mieszkaniu obok mojego czy
                      gdzieś dalej)
                      2)"Donosząc" gdzie?
                      3)"wzywając policję" - z tego co piszą osoby zamieszkujące już w
                      bloku hałas i imprezy to problem nagminny i w takich sytuacjach
                      częstego zakłócania ciszy nocnej a więc łamania polskiego prawa
                      wzywa się policję, na tej zasadzie na jakiej wzywasz policję gdy
                      ktoś porysuje Ci samochód.

Nie wydaje mi się żeby przytoczone powyżej Twoje zdanie było
                      wypowiedzią neutralną czy wyrażeniem swojego zdania. Sugerujesz ze
                      mieszkańcy są kapusiami, donosicielami. Przyznaj że Twoja wypowiedź
                      też pozostawia wiele do życzenia.

Zgadzam się że wypowiedzi Burgas-a , szczególnie ta o rodzicach była
                      delikatnie mówiąc "nie na miejscu". Natomiast rzucanie
                      epitetów "trafił prostak na prostaka" w kierunku innych osób z forum
                      nie jest chyba do końca fair.

Pozdrawiam

Sebastian
                      • Gość: beata Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 02.10.09, 11:53
                        Sebastianie

jestes wlasnie ta osoba ,ktora przyklaskuje Burgasowi w jego zachowaniu
                        ja napisalam podkreslam raz jeszcze -ze moim zdaniem niektore osoby przesadzaja.
                        Nikogo nie obrazam w przeciwieństwie do innych osób
                        oto wyjasnienie słowa "prostak "-mężczyzna prymitywny, zachowujący się w sposób
                        niekulturalny, chamski, prostacki"
                        jesli dla Ciebie wyrazanie sie w sposob wulgarny (pare postów wyzej uzywanie
                        wulgaryzmów), obrazanie kogos i jego Rodzioców nie jest zachowaniem prostackim
                        to prosze napisz jakiego sformułowania bys użył

i prosze nie przesadzaj sugerujac,ze mieszkanców nazywam kapusiami
                        to jest wlasnie kolejny przykład wyolbrzymiania -jak widac potwierdza to moje
                        wczesniejsze sformułowanie,ze pare osob przesadza

prosze czytaj posty zanim zaczniesz formułowac nieprawdziwe tezy
                        i dlaczego piszesz znowu o rzucaniu epitetów do innych osoób???
                        chodzi konkretnie o jedna osobe
                        nazwalam Ciebie prostakiem?
                        nazwalam kapusiem?

uprzejmie prosze ,abys nie przypisywal mojej osoby wyrazen, ktorych nie uzyłam
                        z gory dziekuje

• Gość: sebastian Re: HAŁAS cd ... IP: *.comarch.com 02.10.09, 12:15
                          Zarzucasz mi że nie czytam ze zrozumieniem tego co piszesz po czym
                          rzcasz tekst:
                          "jesli dla Ciebie wyrazanie sie w sposob wulgarny (pare postów wyzej
                          uzywanie wulgaryzmów), obrazanie kogos i jego Rodzioców nie jest
                          zachowaniem prostackim to prosze napisz jakiego sformułowania bys
                          użył " - przecież napisałem ze moim zdaniem wypowiedz Bugasa jest
                          karygodna (1 post wyżej!!)

Zarzucasz mi że przeinaczam Twoje wypowiedzi na forum po czym sama
                          piszesz: "jestes wlasnie ta osoba ,ktora przyklaskuje Burgasowi w
                          jego zachowaniu"- no to mnie juz rozbawiło do rozpuku , zacytuj
                          proszę jeden choćby post gdzie to robię. To że zgadzam się z nim w
                          temaci zakłócania ciszy nocnej nie znaczy wcale że popieram jego
                          styl wypowiedzi ale to wiedziałabyś gdybyś przeczytała mój powyższy
                          post ze zrozumieniem.

Ponieważ nie jest to forum założone dla przegadywanek i kłótni
                          proponuję zamknąć ten temat i przejść do spraw Bochenkowych. Ja w
                          każdym razie mam zamiar skupić się na tym właśnie aspekcie.

P.S Czy wie ktoś może dlaczego zarówno przed blokiem jak i za nim
                          nie świecą po zmroku latarnie?

Pozdrawiam
                          Sebastian

• Gość: Artur Re: HAŁAS cd ... IP: *.chello.pl 02.10.09, 14:43
                            Ja tam nie widzę żeby ktoś popierał imprezy w tygodniu też bym się na to nie
                            zgodził, ale tez nie piszcie o wyrozumiałości w sobotę, bo jak robiłem parapetów
                            (oczywiście w sobotę) to w okolicach godz. 0:00 policja dostała 5 rożnych
                            zgłoszeń o zakłócaniu ciszy a nikt nie przyszedł powiedzieć że jest za głośnio i
                            mu przeszkadza.
                            Zresztą jak ktoś nad nami robił imprezę też w sobotę to owszem było głośno ale
                            nie na tyle żeby nie dało się normalnie funkcjonować, więc według mnie
                            dzwonienie w sobotę uważam za czysta złośliwość.
                          • Gość: gutek Światło i poszanowanie wspólnej własności i spokoj IP: 195.205.24.* 02.10.09, 15:08
                            Proszę o inf. czy wyłączniki światła działają na klatce schodowej.
                            Kilka dni temu interweniowałąm u Administratora i chciałabym
                            wiedzieć czy działają prawidłowo.

W nawiązani do ,,sterty,, wypowiedzi na temat hałasu:
                            - bardzo dobrze, że są osoby, które zauważają i reagują na wszelkie
                            przejawy dewastacji i zakłócania spokoju. To jest Nasza
                            własność ( za wcale nie małe pieniądze) i miejsce, w którym
                            mieszkamy lub bedziemy mieszkać. NIestety jest to duży blok i duża
                            społeczność.Jak widać emocje są duże ( aż boję się co będzie na
                            ewentuajnym zebraniu...), a sprawa jest prosta -
                            czystość, porządek i kultura ( no i odrobina poczucia humoru też).
                            - Reagowć należy zdecydowanie ( co nie znaczy niegrzecznie).
                            Społeczności(blokowe), które tego nie robiły żałują, bo utrwala
                            się standard egzystencji, którego napewno nie chcieliśmy.
                            - Popieram wypowiedzi sebastiana, grandpm.i Bugasa - z wyjątkiem
                            formy tego ostatniego, ale rozumiem nerwy towarzyszące
                            bezskótecznemu usypianiu Malucha (już nie wspomnę o wstawaniu do
                            pracy!)

Przepraszam za te ,,dywagacje,, i pozdrawiam.
                            • Gość: beata Re: Światło i poszanowanie wspólnej własności i s IP: *.autocom.pl 02.10.09, 17:36
                              no i dokladnie -nikt imprez nie pochwala kazdego dnia
                              ale zlosliwosc osiaga maxymalne rozmiary

nie mozna nawet napisac ze cos sie nie podoba bo zaczynaja czlowieka atakowac,
                              obrazac itp

nie zamierzam sie juz w ogole wypowiadac odnosnie I bloku
                              kłóccie sie, wzywajcie policje ,obrazajcie

mam nadzieje,ze w II bloku bedzie fajnie i bedziemy sie wzajemnie szanowac

• leewek Re: Światło i poszanowanie wspólnej własności i s 02.10.09, 19:04
                                beata wyluzuj :)
                                • ka.bochenek Re: Światło i poszanowanie wspólnej własności i s 03.10.09, 01:22
                                  Beata a my Cie popieramy i nie przejmuj sie kolem wzajemnej adoracji

wyluzowac powinny inne osoby

• Gość: beata Re: HAŁAS cd ... IP: *.autocom.pl 02.10.09, 17:23
                            zopozwol ,ze odpisze po raz ostatni na Twojego posta
                            ja czytam ze zrozumieniem w przeciwieństwie do Ciebie
                            nie zarzucaj mi obrazania kogolowiek kogo nazywam prostakiem jesli sa ku temu
                            powody-a Ty wlasnie napisales ,ze obrazam kiedy uzyłam słów prostak

ciesze sie bardzo,ze Cie rozbawiłam az do rozpuku
                            moze dzieki temu usmiechnales sie pierwszy raz tego dnia :-)))

• Gość: Tomek z Re: HAŁAS cd ... IP: *.ipaper.com 02.10.09, 21:16
                              Jizas! Prosze panstwa, prosze o spokoj na forum. Wiekszy halas sie tu zrobil,
                              niz na tym V pietrze ;)
                              Skupmy sie na konkretach, tak jak kiedys. Wskazujmy co nie dziala, co dziala, co
                              sie nie podoba, a co nie. Gutek przekaze to do administracji albo dewelopera.
                              A tak przy okazji Gutek. Planujemy jakies spotkanie wspolnoty? Chyba juz
                              wiekszosc glosow ma wspolnota na posiedzeniu. Zreszta Bryksy chyba nie
                              specjalnie beda nam przeszkadzac :)
                • Gość: Bugas Re: HAŁAS cd ... IP: *.imsmultimedia.com.pl 03.10.09, 01:27
                  Macie rację, wyprowadzić się trzeba do domu, to jest blok i zawsze będą hałasować, deptać trawniki, parkować na miejscach innych, próbowałem coś zrobić z tym pisząc tutaj, ale wy chyba wszyscy też pochodzicie z bloków i nie rozumiecie tego, nawet moje posty potrafiliście obrócić przeciwko mnie, jednego jestem pewien, nie dam sobie "wejść na głowę" ! To mój ostatni post, internet tworzy fałszywy obraz człowieka, trzeba korzystać z internetu w innym celu. W każdym razie do zobaczenia w windach, klatkach, korytarzach, na ulicy, parkingach, pozdrawiam wszystkich spokojnych mieszkańców.
        • Gość: Xaw windy IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:38
          Dzis zauważyłem, że zdjeto drewniane obicia w windach i powiem szczerze lepiej
          wygladaly jak byly obite tym drewnem ;-)
          Nawet lustra nie ma. Bryksy chyba wybralo najtansza z mozliwych wind otisa.
          • Gość: Lacky Re: windy IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:41
            Tanim rozwiązaniem dla Bryksy było zdjęcie płyt drewnianych z wind w I bloku i zamontowanie ich w II bloku :)
            • Gość: Tomek z IV Re: windy IP: *.ipaper.com 02.10.09, 22:31
              Hehe, dokladnie ;) Serwis pewnie w poniedzialek wymyje winde. Myslalem ze troche
              dluzej te plyty beda zainstalowane, bo jeszcze co jakis czas widze jakies
              przeprowadzki i wozenie plytek.
              • Gość: Lacky Re: windy IP: *.chello.pl 02.10.09, 22:33
                w II bloku noszenie płytek i innych produktów typowo wykonczeniowych to codzienność
                • Gość: Xaw Re: windy IP: *.chello.pl 03.10.09, 14:07
                  moze przynajmniej wyflizuja plytkami podlage w tej windzie aby tak obskurnie nie
                  wygladala?
    • Gość: sebastian Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 03.10.09, 11:58
      Cześć,
      Żeby nie było że znów narzekam :) przytoczę opinię spotkanego dziś na Bochenka
      przypadkowo dostawcy pizzy oraz dostawcy który przywiózł mi elementy remontowe:
      "Wie pan co ale te chodniki to chyba wam jakiś idiota projektował". Z jednej
      strony mnie rozbawiło to, że obaj nie podchodzący emocjonalnie do tematu Panowie
      podzielili się ze mną tym samym przemyśleniem, z drugiej strony ciężko się nie
      zgodzić. Nie wydaje Wam się że przydałby się chodnik w miejscu dawnych płyt aby
      było dojście od strony ul.Bochenka , ul. Podedworze itd do bloku nr 1. Wydaje mi
      się że w tym momencie układ chodników jest mało użytkowy i zaraz pojawią się
      wydeptane ścieżki w tej nowo zasianej trawie. Czy macie podobne wrażenie?

Pozdrawiam
      Sebastian
      • Gość: Artur Re: Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 03.10.09, 13:46
        Absurdem to byłby chodnik prowadzący wprost na ogrodzenie, albo montowanie tam
        dodatkowej bramki, a dostawca płytek, pizzy nie powinien zostawiać samochodu na
        drodze tylko zaparkować na parkingu.
        • Gość: sebastian Re: Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 03.10.09, 19:09
          Witam,
          1)Nie wiem jak dostawca pizzy bo spotkałem go w bramie ale mój dostawca
          zaparkował nie na ulicy tylko przy wacie śmietnikowej skąd nosiłem dostarczone
          elementy.
          2) "Absurdem to byłby chodnik prowadzący wprost na ogrodzenie"- gdy podpisywałem
          akt notarialny to pełnomocnik Bryksy mówił, że od strony Bochenka nie planują
          ogrodzenia. Jeśli masz jakieś nowe informacje na ten temat to napisz. Po drugie
          nie wszyscy dojeżdzają autami, z tego co wiem przy ul bochenka ma być zwykły
          chodnik i z czasem przystanek autobusowy. Jeśli będzie on np na wysokości
          "zakrętu" i "placu zabaw" ciężko będzie osobom idącym z tamtego kierunku za
          każdym razem wchodzić koło wiaty śmietnikowej (chodzenie na około) do 1 bloku i
          wierz mi powstanie dzika ścieżka wydeptana przez "leniuchów" :)(już dziś ktoś z
          sąsiadów nie mogąc podjechać pod klatkę, wyładowywał sobie worki z ziemniakami
          wjechawszy całym autem na trawnik mniej więcej w miejscu starych płyt koło drzewek)

3)"albo montowanie tam dodatkowej bramki"-moim zdaniem nic by się nie stało
          gdyby była brama dla samochodów z bramką koło wiaty śmietnikowej i np druga na
          wysokości 1 bloku, byłoby po prostu wygodniej.

Pozdrawiam
          Sebastian
          • Gość: Artur Re: Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 04.10.09, 20:07
            Jeżeli chodzi o ogrodzenie to bryksy na pewno go nie zrobią ale wspólnota pewnie
            będzie chciała bo z tego co widzę to nie ma jakiś zagorzałych przeciwników,
            także to pewnie kwestia czasu, co do dojścia do przystanków to do ulicy
            Podedworze taka sama droga przez dawne płyty czy wzdłuż bloków więc dodatkową
            bramkę dalej będę uważał za niepotrzebną, zresztą tu nie chodzi o furtkę ale o
            podłączenie domofonów z obu bloków także jedna przy wyjeździe w zupełności
            wystarczy. Przystanek autobusowy na bochenka ? Nigdzie nie mogę znaleźć
            informacji na ten temat, jeśli go nie będzie w miejscu którym piszesz to jaki
            sens ma bramka dla pieszych prowadząca na ulice ?
            pozdrawiam
            • Gość: sebastian Re: Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 04.10.09, 20:53
              Cześć,
              Jeśli chodzi o ogrodzenie terenu to mam nadzieję że wspólnota uchwali jego
              powstanie, sam jestem tego zwolennikiem. Jeśli chodzi o przystanek słyszałem
              kiedyś od pracowników pobliskiego domu dziecka że takie są plany (podobno mieli
              te informacje z urzędu miasta). Nie jest to jednak pewna informacja więc tak
              tylko dywagowałem. Co do drugiej bramki chodziło mi tylko o sytuację kiedy ktoś
              z jakiegoś powodu dochodziłby do budynku od strony tych domków jednorodzinnych
              (nie pamiętam nazwy tej ulicy) tam wedlug w/w informacji miałby być przystanek.
              Pamiętajmy też że jeśli miasto zrobi już z bochenak ulicę z prawdziwego
              zdarzenia to będą po obu jej stronach chodniki a nie tylko asfalt jak w obecnej
              chwili. No nic zobaczymy jak się sprawy rozwiną.

Pozdrawiam
              Sebastian
              • Gość: Tomek z iv Re: Trawa i chodnik IP: *.imsmultimedia.com.pl 04.10.09, 22:19
                Angielska metoda budowy chodnikow wydaje sie byc najodpowiedniejsza w takiej
                sytuacji. Zobaczymy po prostu, gdzie powstana sciezki. Niemniej zgadzam sie, ze
                z czasem powstanie kiedys jedna bramka (o ile, bo nie wiemy co bedzie w
                pawilonie) i wowczas montowanie dwoch domofonow byloby bez sensu, chyba, ze
                jedna bramka bylaby tylko na klucz (dla mieszkancow).
                • Gość: sebastian Re: Trawa i chodnik IP: *.chello.pl 04.10.09, 22:36
                  Możecie mi wytłumaczyć na czym polega problem domofonu przy 2 bramkach (proszę
                  tak z ciekawości), z tego co widziałem mnóstwo ogrodzonych bloków ma takie
                  rozwiązania (np na Ruczaju). Każdy panel domofonu na innej bramce i jedna
                  słuchawka w mieszkaniu -przecież to powszechne.
                  Z góry dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrawiam
                  Sebastian
                  • Gość: Tomek z IV Re: Trawa i chodnik IP: 93.159.143.* 05.10.09, 12:51
                    Sebastian, byc moze sie da, rosną przy tym tylko koszty, bo trzeba osobną
                    instalację zakładać. Ja bym sie raczej zastanawial, co bedzie sie miescilo w
                    pawilonie. Wie ktos moze?
                    • Gość: sebastian Re: Trawa i chodnik IP: *.comarch.com 05.10.09, 15:08
                      Cześć,
                      Jako że nadal wisi ogłoszenie o wyjamie tego pawilonu wydaje mi się
                      że chętnych nie ma. Rozmawiałem też o tym kiedyś z kobietą z Bryksów
                      i podobno zainteresowanie tym szkieletem słabiutkie, oby nie stał
                      tak przez lata :)

Pozdrawiam
                      Seba
                    • Gość: gutek Re: Trawa i chodnik IP: 195.205.24.* 05.10.09, 15:21
                      Niestety nie ma chętnych na wynajem pawilonu.
                      Interesowała się Biedronka i Carrefour ale powieżchnia dla nich za
                      małą i warunki dojazdowe też za skromne. Za duże sieci jak na taką
                      ofertę.
                      Średnikaów podobno narazie nie widać.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Xaw Re: Trawa i chodnik - zabudowa? IP: 217.147.104.* 05.10.09, 17:14
                        A wiecie cos o inwestycjach dookola bloku? Czy w najblizszej przyszlosci planuja
                        nas zabudowac z ktores strony?
                        • Gość: maciek Re: Trawa i chodnik - zabudowa? IP: *.ramtel.pl 06.10.09, 00:15
                          Zabudują z każdej strony, jest to tylko kwestia czasu. Czy w najbliższej
                          przyszłości? Tego chyba na razie nikt nie przewidzi. Po drugiej stronie ulicy
                          Bochenka (na przeciwko wejścia do klatek) były już nawet udzielane pozwolenia na
                          budowę - można było o tym przeczytać przy okazji uchwalania planu
                          zagospodarowania przestrzennego ("Park Rzeczny Drwinka"), a dokładnie, to przy
                          okazji odwołań składanych do tego planu. Generalnie, to wszystkie działki, które
                          niegdyś miały stanowić teren szpitala zostały wykupione przez deweloperów.
                          Trochę dalej niż nasze bloki, wokół szpitala św. Rafała scanmedu powstał już
                          nawet projekt, chociaż nie wiem, czy ktoś ma zamiar go realizować:
                          brk.com.pl/architektura/mieszkaniowa/ul__bochenka.html
                          • Gość: Tomek z IV Re: Trawa i chodnik - zabudowa? IP: 93.159.143.* 06.10.09, 00:44
                            Projekt wyglada fajnie, ale projekt Bryksow tez wygladal fajnie ;) Jezeli
                            powstanie, to wiem jedno... zaczną się korki na ulicy :)
                            • Gość: maciek Re: Trawa i chodnik - zabudowa? IP: *.ramtel.pl 06.10.09, 16:55
                              Z tym korkami to masz racje... bloki powinny być co najwyżej 4-piętrowe albo
                              należałoby tak zmienić prawo budowlane, żeby przy wysokich blokach były wymagane
                              większe odległości między nimi. Jak zabudują te tereny wokół nas wysokimi
                              blokami, to rzeczywiście zrobi się gęsto...
                              • Gość: maven Re: Trawa i chodnik - zabudowa? IP: 151.193.120.* 09.10.09, 13:53
                                Jezdze Witosa i Nowosadecka codziennie.
                                Ciekawe, czy kiedykolwiek bedzie mozliwe ich wyremontowanie, bo na razie te
                                drogi to tragedia - pod asfaltem sa chyba plyty betonowe. Rozumiem, ze jest duzo
                                inwestycji drogowych w miescie, ale zeby zostawiac najwazniejsza trase
                                Kurdwanowa w takim stanie?
    • Gość: Bugas Nic tu się nie dzieje... IP: *.imsmultimedia.com.pl 11.10.09, 21:14
      Cisza na forum, dotąd moje posty zagrzewały do dyskusji, jak bugas nie pisze to nic sie nie dzieje ???? Przecież teraz tez depczą trawniki, pokrywa odpływu w garażu dalej hałasuje, windy wyczyścili ale nie do końca, imprezy dalej są - znowu musiałem interweniować.
    • Gość: Bugas chodniki IP: *.imsmultimedia.com.pl 11.10.09, 21:28
      Czy nie myślicie, że chodniki pod blokiem są dziwacznie zaprojektowane ??? Którędy ktoś ma iść na kozłówek wychodząć z klatki bloku nr 18 ? Jak dowieźć ciężki towar pod windy drugiego bloku nie niszcząc trawników ?? Wszyscy którzy idą do swojego auta zaparkownego naprzeciwko bloku po drugiej stronie ulicy idą po trawniku...dlaczego idąc od strony ul.podedworza przechodzę na drugą stronę ulicy pod blok i nagle muszę sie zmagać ze schodami i jakąś dziwną barierką ? Przecież to jest nielogiczne, że zjeżdżając wózkiem po chodniku z głównej ulicy nagle muszę zjechać z chodnika pod blokiem, żeby nie napotkać stopni ... wystarczyło zrobić podjazd na całej szerokości, pieszy sobie poradzi, ktoś z wózkiem po schodach już ma gorzej.
      • Gość: sebastian Re: chodniki IP: *.chello.pl 11.10.09, 22:29
        Też mi się wydaje że te chodniki są trochę nieprzemyślane a pisałem o tym kilka
        postów powyżej (sam mieszkam na kozłówku teraz i jak muszę przyjść na bochenka
        to tyram pod wiatę śmietnikową i nazad do klatki 1 bloku żeby nie deptać
        trawników ..... Co do interwencji imprezowej- eh niefajnie że dalej są hałasy.

Pozdrawiam
        Sebastian
        • grandpamk Re: chodniki 12.10.09, 06:54
          Mnie akurat nie przeszkadza umieszczenie wejścia od ulicy. Ja jednak zawszę
          chodzę do ulicy Podedworze. W przypadku innych jest to faktycznie problem.
          Słusznie też zauważył Sebastian, że nie ma jak obecnie dowieść rzeczy pod
          klatkę, a od samej bramy jest kawałek. IMHO powinni zrobić chodnik spod naszej
          klatki do samej ulicy Bochenka i dodatkowo go poszerzyć, tak aby samochód mógł
          spokojnie podjechać. Przy tej szerokości chodnika ludzie wjeżdżali albo na
          trawę, albo niszczyli brzegi chodnika.
    • artemia1 halny pod okapem w kuchni 14.10.09, 08:10
      Czy Wy też tak macie że Wam wieje spod okapu w kuchni tak, że mały halny to pikuś. A jak nie to co zrobić żeby toto wyplenić? Jakieś pomysły?
      • Gość: bugas Re: halny pod okapem w kuchni IP: *.imsmultimedia.com.pl 14.10.09, 11:13
        A czy masz urządzenie tłumiące i regulujące wiatr w połączeniu pomiędzy okapem i otworem wentylacyjnym ??? Taki czujnik z klapką co otwiera się jak chcesz wepchnąć powietrze do komina wentylacyjnego np. z okapu , a blokuje wdmuchiwanie powietrza z zewnątrz ?To jest ważna rzecz, być może ktoś kto podłączał Ci okap w kuchni wywalił to bo myślał, że jest Ci to niepotrzebne...bryksy na pewno to montowało w każdej kuchni.
        pozdrawiam.
        • Gość: Tomek z IV Re: halny pod okapem w kuchni IP: 93.159.143.* 15.10.09, 00:23
          Ja z kolei mam inny problem. O ile wszystkie okna i szpary wentylacyjne w nich
          sa mniej wiecej szczelne, o tyle w kuchnii (jakis inny rodzaj szpary) czuc lekki
          powiew znad niej.
          No i przy okazji skoro o oknach pisze, to rozumiem ze sa na gwarancji i poprzez
          Bryksy mozna wezwac "oknowego", bo np. drzwi balkonowe sie lekko osunely?
          • Gość: bugas Re: halny pod okapem w kuchni IP: *.imsmultimedia.com.pl 15.10.09, 01:38
            Okna są rzeczywiście fatalne, klapki wentylacyjne w nich nie zawsze domykają się, a tam gdzie to możliwe to i tak czuć zdecydowany powiew powietrza, okna się poopuszczały, szczególnie te balkonowe - częściej otwierane. Grzejnik gorący ale w mieszkaniu wcale jakoś ciepło nie jest...też zastanawiałem się co z tym zrobić, trzeba będzie zadzwonić do bryksów.
            • grandpamk Re: halny pod okapem w kuchni 15.10.09, 12:05
              Ja z oknem mam problem tylko w kuchni. Bardzo ciężko się zamyka i trzeba uważać
              żeby przypadkiem nie mechanizmu.

Co do grzejników to u nas akurat nie ma problemu. Jak odkręcimy wszystkie
              grzejniki to temperatura w mieszkaniu skacze o 3-4 stopnie i jest tropik. :)
              Mamy zatem odkręcone 2 - w łazience i sypialni, no i to wystarczy na całe
              mieszkanie. :)
              • Gość: Tomek z IV Re: halny pod okapem w kuchni IP: *.ipaper.com 15.10.09, 21:40
                Z grzejnikami mialem problem ub. zimy, bo mimo iz byly odkrecone na full, to
                bylo chlodno. Rozwiazanie jest prostsze niz mi sie wydawalo na poczatku.
                Wystarczy odkrecic bardziej zawor cieplej wody w skrzynce na korytarzu.
                Niemniej jednak ten trik szpar w oknach nie zalata ;)
    • pstrokatka1 Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 16.10.09, 20:31
      Niestety, na własnej skórze przekonaliśmy sie,ze mieszkanie na parterze nie jest
      dobrym pomysłem W zeszłym tyg włamano sie do nas,gdy bylismy w pracy. Ktos,bo to
      była jedna soba, wszedł przez balkon i wywazył drzwi. Pzrykre, ale prawdziwe.
      Oczywiscie nikt nic nie widział. Nie mamy rolet antywłamaniowych wiec bylismy
      łatwym łupem. Zgineło wszystko co cenne i małe,sprzęt został. My mamy juz
      nauczkę, mam nadzieję, ze to pierwsze i ostatnie włamanie do naszego bloku.
      • pstrokatka1 Włamanie 16.10.09, 20:33
        Poprzedni post powinnam była zatytułowac, zeby zwrócic jednak uwage, bo wydaje
        mi sie, ze to wazne
        • Gość: Xaw Re: Włamanie IP: *.chello.pl 16.10.09, 21:25
          Współczuje.
          Monitoring by się przydał...
          • Gość: sebastian Re: Włamanie IP: *.chello.pl 17.10.09, 11:33
            Witam,
            pstrokatka1- wyrazy współczucia, zgadzam sie z Xav- dodatkowe zabezpieczenia by
            się przydały, np ogrodzenie terenu - i to jak najszybciej!!

Pozdrawiam
            Seba
        • pstrokatka1 Re: Włamanie 17.10.09, 13:35
          Mieszkanie mieliśmy na szczescie ubezpieczone, ale poczucia bezpieczeństwa nikt
          nam już nie wróci. Policja faktycznie uprzedzała, ze pewnie jeszcze nie raz tu
          sie pojawi. Nowe bloki zawsze stanowia zainteresowanie włamywaczy z powodów
          które podał wyżej bugas.
          • Gość: lokator Re: Włamanie IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 17.10.09, 13:50
            Oczywiście, trzeba pomyśleć nad dodatkowymi zabezpieczeniami. Chyba nikt temu
            nie zaprzeczy.
            Jednak każdy system jest tak mocny jak jego najsłabszy punkt. Nieprawdaż.
            Piszę o tym gdyż ostatnio, zdażyło mi się wracać bardzo późno do mieszkania
            (około 3 nad ranem). Okazało się że klucz do drzwi wejściowych jest zbędny, gdyż
            było one otwarte i przystawione wycieraczką (dobry sposób gdy trzeba coś wnieść)
            - poczułem że coś tu chyba nie gra. Wygląło to wręcz jak zaproszenie.
            Należy baczniej uważać na te elementarne aspekty naszego bezpieczeństwa.
            Najwięcej włamań jest właśnie dzięki nie uwadze - ułatwienia dostępu.
      • Gość: bugas włamanie IP: *.imsmultimedia.com.pl 16.10.09, 23:54
        niestety, raczej wątpię, że to jest ostatnie włamanie do naszego bloku, teren już został "zwęszony", nie piszę na forum raczej zbyt przychylnie dla wszystkich, ale wierzcie mi - raczej realnie. Żeby się włamać do mieszkania na dowolnym piętrze to wystaraczy wyśledzić kto o danej porze dnia opuszcza mieszkanie i wystarczy, że są to trzy puste mieszkania za drzwiami przeciwpożarowymi i nieszczęście gotowe nawet w ciągu dnia...kto niżej pomyśli, że to włamanie a nie jakiś remoncik ? Hałas przecież tu dookoła ciągle. A złodzieje poradzą sobie z drzwiami antywłamaniowymi. Zaraz po wjechaniu auta do garażu dzieci wbiegają i otwierają małe drzwi wejściowe, dla zabawy, po czym się chowają, ja to widzę, ale przecież nie wszyscy są w stanie to zauważyć(przepędziłem i zamknąłem). Wystarczy tak zrobić i w nocy przez uchylone drzwi przyjść do garażu. Średnio co trzecie auto nadaje się na kradzież na części. Poza tym zawsze jest coś wartościowego w garażu co można spokojnie wyjąć z auta lub z poza niego a potem sprzedać, np.koła zimowe na felgach nie zabezpieczonych śrubami antykradzieżowymi, halogeny, radia itp. Jesteśmy łatwiejszym celem dopóki się nie ogrodzimy, teraz każdy może się tu przypałętać, dzieci z ulicy, gość z ulotkami, pizzą, akwizytor, nie wiemy kto jest kto, wyeliminujmy ich trochę poprzez ogrodzenie i zakazy a będziemy mieli teren na większej uwadze, taka jest moja propozycja, nie potrzebujemy więcej niemiłych sytuacji, lepiej im zapobiegać. Wśród mieszkańców są studenci, oni hałasują, bla, bla, bla, imprezy raz w tygodniu są do przejścia, ale nie co drugi dzień ! Kiedyś grali w tenisa w garażu, a ostatnio jak wjeżdżałem to gość jeździł na deskorolce, aż ta mu uciekała spod nóg, przy takim wyżywaniu się nietrudno obić auto, gość się zaraz zmył bo zaatakowałem go wzrokiem ...
        • Gość: Artur Re: włamanie IP: *.chello.pl 17.10.09, 11:51
          Rada jest prosta żeby przeciwdziałać system alarmowy poniżej 1500 zł/montaż
          monitorowanie z dojazdem grup 50 zł/msc, żeby leczyć ubezpieczenie mieszkanie
          około 300 zł/rocznie w zależności od opcji.
          Dodatkowo gdy budynek jest ogrodzony i osoba monitorowana stwierdzi obecność
          obcych osób na terenie możliwość wezwania grupy żeby ich usunęli.
          • Gość: Ralphik Re: włamanie IP: *.chello.pl 18.10.09, 10:05
            Nam się włamali do auta w podziemiu.Fakt, przez moją głupotę bo zostawiłem pustą
            torbę po laptopie( wybita szyba urwana wycieraczka, wyrwany migacz i zniszczona
            pokrywa silnika - takie straty ). Nic nie zostawiajcie w aucie!!!.Ale swoją
            drogą dostęp do garażu jest bardzo łatwy i każdy z zewnątrz może wejść. Tam
            powinni mieć wejście tylko właściciele miejsc parkingowych a drzwi powinny być
            na automacie. Ogrodzenie terenu moim zdaniem nic nie da,bo nieraz widziałem jak
            młodzi przeskakiwali ogrodzenie idąc w stronę zabudowań obok komina.
            • Gość: sasiad Re: włamanie IP: *.chello.pl 18.10.09, 11:57
              Drzwi do garazu rzeczywiscie sie nie domykaly, po wlamaniu do auta zastanawialem sie kiedy je naprawia, kiedy ktos z forumowiczow zadzwoni do administracji. I tak po miesiacu sam zadzwonilem i po kilku dniach drzwi zostały naprawione. Tak samo bylo z oswietleniem na parkingu,tez byl temat na forum ze jest ciemno bo swiatlo zapalalo sie rowno o 21.05 i tak mijaly tygodnie a dzien stawal sie coraz krotszy. I znowu musiałem zadzwonic do admistracji i po kilku dniach przestawili.
              LUDZIE przez to forum nic nie zalatwicie! To ze ktos napisze ze jest jakis problem a 5 osób przytaknie, nic nie zmieni. Dzwoncie do administracji 126599035, to nie boli, nikt tam na was nie krzyczy, wszyscy mowia po polsku, nawet nie trzeba sie przedstawiac.Im wiecej osob zadzwoni tym szybciej cos bedzie zrobione/naprawione.
              Miłego popołudnia!
    • Gość: gutek Zebranie IP: 195.205.24.* 19.10.09, 12:31
      Sądzę, że nadszedł juz czas pierwszego Zebrania Wspólnoty
      (zapoznawczego i rozpoznawczego). Narasta ilośc spraw do wyjaśnienia
      lub rozwiązania. Zgłosiłam do Administratora prośbę o wszczęcie
      postepowania przygotowawczego do spotkania.
      Proponuję temety do poruszenia na zebraniu z prośbą o uzupełnienie
      (konkretne i jednoznaczne sprawy dotyczace całej Wsólnoty):
      - ogrodzenie, bezpieczenstwo,
      - dojazd do naszego budynku( sprawa skomplikowana, gdyz
      dojazd tymczasowy po płytach był na terenie gminnym. Nasza
      działka konczy sie na krawędzi chodnika),
      - ostateczny odbiór terenu otaczajacego ( dopiero po uzyskaniu
      pozw. na uzytk. dla 2-ego bloku),
      - zgłaszanie usterek ( np. rdzewiejące balustrady na balkonach),
      - samowole budowlane na terenie Wspólnoty,
      - .
      - .

Termin zebrania - 4.11.2009r., godz. 18.00(dostepna do 21.00)
      Miejsce - Szkoła Podstawowa 27 (5 min. od bloku)
      Pojemność - 80 osób
      Koszt - bardzo grzecznościowy: 3 ryzy papieru A4 (~30 kilku
      złotych).

Pozdrawiam i czekam na ewntualne uzupełnienia.
      • Gość: Lacky Re: Zebranie IP: 91.199.246.* 19.10.09, 12:41
        Myślę, że to dobry pomysł. Jednak uważam, że jeszcze lepszym pomysłem byłoby zorganizowanie takiego spotkania wraz z lokatorami drugiego bloku gdyż powyższe tematy ich też mogą dotyczyć.
        • Gość: sebastian Re: Zebranie IP: *.comarch.com 19.10.09, 14:07
          Świetny pomysł z tym spotkaniem, rzeczywiście można by wywiesić info
          o nim w obu klatkach schodowych. Czy kiedy termin będzie pewny ktoś
          z osób już mieszkajacych mógłby to zrobić?- im nas więcej tym lepiej.

Pozdrawiam
          Sebastian
      • Gość: artemia Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 14:11
        wyjaśnienie kosztów i stawek wchodzących w skład tzw "czynszu" + rozliczenie
        windy 2 razy dla właścicieli garaży (ciekawe czy właściciele komórek też płacą
        dwa razy)
        • Gość: Lacky Re: Zebranie IP: *.chello.pl 19.10.09, 17:36
          Proszę sąsiadów z pierwszego bloku o informację w jaki sposób nastąpiło i w jakim terominie od odbioru kluczy do mieszkań utworzenie wspólnoty mieszkaniowej? Czy to deweloper wzywał na pierwsze zebranie czy jakąś uchwałę należało podpisać przy umowie ostatecznej? Pytam bo nie wiem w jaki sposób będzie to rozwiązane w drugim bloku. Czy drugi blok zostanie dołączony do istniejącej wspólnoty pierwszego bloku? Czy może będzie musiała być utworzona nowa wspólnota dla drugiego bloku? Bo uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podejmowanie wspólnych decyzji dotyczących obydwu bloków razem. Chodzi o ewentualne ogrodzenia, monitoring, sprawy garaży podziemnych itp.
          • Gość: Tomek z IV Re: Zebranie IP: *.ipaper.com 19.10.09, 18:31
            Hej, to deweloper wzywal na pierwsze zebranie mieszkancow Bochenka 18.
            Osobiscie tez uwazam, ze lepsza bedzie wspolnota dwoch blokow.
            Niemniej jednak nie ma co czekac na mieszkancow drugiego bloku, bo mieszkania
            wykupilo okolo 50 wlascicieli. A na Bochenka 18 czekalismy prawie pol roku, az
            wiekszosc udzialow we wspolnocie beda miec mieszkancy a nie deweloper. 4
            listopada jest ok.
          • Gość: artemia Re: Zebranie IP: *.chello.pl 19.10.09, 18:40
            Najprawdopodobniej wspólnoty będą oddzielne, bo każdemu blokowi w innym terminie
            minie narzucone administrowanie przez TBS Małopolska, a sama wspólnota została
            utworzona około 2-3 miesięcy od momentu odbioru kluczy.
            • Gość: eb Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.09, 10:14
              Oczywiście, że tak.
              Koniecznie róbmy zebranie, czas najwyższy i nie czekajmy na 2 blok,
              bo to jeszcze potrwa kolejne pół roku. Wstępne rzeczy w mniejszej
              grupie mimo wszystko łatwiej obgadać.Jakby nie było my tu już chwile
              mieszkamy, to wiemy jak jest. Drugi blok dopiero zaczyna
              sie "zadomawiać".
              • grandpamk Re: Zebranie 20.10.09, 12:34
                Dzisiaj rano nie mogłem w ogóle wejść do wiaty śmietnikowej. Pojemniki były
                pełne, a dookoła pełno worków, kartonów, nie wiadomo czego. Miałem wrażenie, że
                MPO o nas kompletnie zapomniało. Rozmawiałem jednak w tej sprawie z
                administratorem i mają ponoć podstawić osobny kontener na śmieci dla bloku 16, a
                wiata będzie póki co dostępna tylko dla bloku 18. Zobaczymy czy to pomoże.
                • Gość: eb śmietnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:19
                  Nie sądzicie, że narobili wokół wejścia i śmietnika bezsensownych
                  zjazdów i schodów? Otwierając te drzwi do śmietnika, jak jest ten
                  uskok obśniezony, to można sobie zęby wybić, bo się zjeżdża w dół. A
                  może ja mam tak mało siły, ale beznadziejne to jest, po cholere ten
                  zjazd ze śmietnika?;-(
                  • Gość: Tomek z IV Re: śmietnik IP: *.ipaper.com 20.10.09, 20:31
                    Zjazd jest pewnie po to, zeby smieciarze mogli spokojnie wyjechac spod wiaty
                    koszem wazacym ok. 200 kg. Niemniej chodniki na obydwu dzialkach sa
                    beznadziejnie rozplanowane.
    • Gość: Ralphik Ogrzewanie garażu podziemngo IP: *.chello.pl 22.10.09, 22:37
      W przejściu do garażu jest termostat do ogrzewania. Ktoś ciągle nastawia go na
      maxa - i po co? Przecież będziemy płacić za dodatkową energię. Tam nie potrzeba
      żeby było ciepło( na termostacie 30 st ), przecież do auta wsiadamy w kilka
      minut. I auto nie potrzebuje wysokich temperatur. Myślę że tam zawsze będzie
      powyżej zera i to wystarczy.
      • Gość: nowy_sasiad odbiór drugiego bloku IP: *.chello.pl 23.10.09, 00:43
        hej
        a czy ktos sie orientuje czy był juz odbior drugiego bloku ( nadzór budowlany) czy moze niestety Bryksy ma cos uzupełniać i termin otrzymania pozwolenia na uzytkowanie sie przesunie ? wiem, że od złozenia wniosku jakos na dniach bedzie mijal ustawowy termin 30 dni...
      • grandpamk Re: Ogrzewanie garażu podziemngo 23.10.09, 06:55
        A to aby na pewno jest termostat dla garażu? Nie kojarzę aby tam było jakieś
        ogrzewanie.

Generalnie mam wrażenie, że CO jest jakoś regulowane dla całego budynku
        (automatycznie/ręcznie). Obecnie grzejniki ustawione na 5 ledwo są ciepłe.
        Przecież po to są regulacje przy kaloryferach, aby to właściciel decydował o tym
        czy chce mieć cieplej czy zimniej w mieszkaniu. Jak zaczęli grzać to było super,
        teraz mamy wszystkie grzejniki na maksa i jest tylko 19 stopni w mieszkaniu.
        • Gość: artemia Re: Ogrzewanie garażu podziemngo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 08:02
          my mamy na 3 i jest ciepło, nie musimy podkręcać. Może wyreguluj sobie bardziej gorącą wodę przy zaworze w skrzynkach na korytarzu i to pomoże.
          • grandpamk Re: Ogrzewanie garażu podziemngo 23.10.09, 13:00
            Na korytarzu mam na maksa. Chyba, że z zaworem jest coś nie tak...
            • Gość: eeee Re: Ogrzewanie garażu podziemngo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 16:37
              To u mnie jest tak samo. Dzisiaj rano np. tylko w łazience był letni
              kaloryfer, w 2 pozostałych pokojach ledwie, że wyczuwalne ciepło:-(
              I też wszystko ustawione na maxa.
            • Gość: Xaw Re: Ogrzewanie IP: *.chello.pl 25.10.09, 09:20
              Cos moze byc nie tak ogolnie bo u mnie tez kaloryfery letnie.
              • grandpamk Re: Ogrzewanie 26.10.09, 14:17
                Rozmawiałem właśnie z administratorem budynku w sprawie ogrzewania. Tak jak
                podejrzewałem, na zewnątrz budynku jest czujka zainstalowana przez MPEC. Nie
                wiem czy dobrze zrozumiałem, ale z czujki dane o temperaturze na zewnątrz
                trafiają do wymiennika ciepła, który w zależności od ustawionych parametrów
                odpowiednio reaguje. Czas reakcji na zmianę temperatury nie jest natychmiastowy
                i może wahać się w granicach 2-3 godzin (np. zmiana temperatury w nocy).

Niestety jeżeli chcielibyśmy cieplejszych grzejników w mieszkaniach to wiąże się
                to ze zmianą umowy z MPEC'em (moc zamówiona). Za tym z kolei idzie większa kasa
                za ogrzewanie. Decyzję taką możemy jednak podjąć tylko na zebraniu wspólnoty.

Warto chyba jednak zorientować się w kosztach takiej zmiany, bo w przeliczeniu
                na mieszkanie może to nie być aż tak dużo, a w zimie możemy mieć problem.
                Pamiętam, że na początku roku musieliśmy stale dogrzewać mieszkanie, bo było
                przeraźliwie zimno, a mieliśmy malutkie dziecko. Nie wiem jak będzie teraz jak
                przyjdą mrozy...

Przy okazji zwróciłem administratorowi uwagę na ten termostat w garażu.
                Stwierdził, że się temu przyjrzy...

Mogłem zapytać jeszcze o tą pokrywę w garażu, ale niestety skleroza nie boli...
                może następnym razem. :)
      • Gość: Xaw Palenie papierosow IP: *.chello.pl 25.10.09, 09:17
        Jak jest u nas z zakazem palenia? Czy on obowiazuje w windzie czy tez jest na
        klatkach?
        Czy nie uwazacie ze przyjemniej by sie wchodzilo do bloku i jezdzilo winda gdyby
        tam byly wyrazne znaki informujace o zakazie palenia? Winda niestety ma bardzo
        kiepska klimatyzacje i jezeli ktos pali w niej to dym papierosowy zostaje w niej
        na dlugo.

• Gość: bugas pokrywa w garażu IP: *.imsmultimedia.com.pl 25.10.09, 01:05
      Proszę, to takie proste - omijajcie albo bierzcie ją między koła auta, można się nie tłuc wjeżdżając do garażu ! Przecież nikt tej pieprzonej pokrywy już nie zmieni, w miarę sprawny kierowca umie ją ominąć..
      • Gość: Xaw Re: pokrywa w garażu IP: *.chello.pl 25.10.09, 08:12
        Ja bym sugerowal zglosic to administracji. Taka przerobka tej pokrywy to chyba
        niewielki koszt.
        • Gość: nowy sąsiad czynsz i opłaty IP: *.chello.pl 26.10.09, 18:55
          Witam
          czy ktoś moze mi powiedziec jakie ryczałty sa zawarte w oplacie tej do developera , tzn chodzi mi o wodę, wodę ciepłą i CO ? ile założono do zużycia ? Czy policzono to od metra metrazów mieszkan czy w jakiś inny sposob. Czy szanownym mieszkańcom pierwszego bloku opłaty spadły czy się podniosły jak doszło do pierwszych rozliczeń według mierników.
          Serdecznie z góry dziękuję.
          Pozdrawiam
          P.S. o energię elektryczną nie pytam bo wiadomo , że to sobie każdy sam ustala z Enionem.
          • grandpamk Re: czynsz i opłaty 26.10.09, 19:35
            Wszystko jest liczone według metrażu, zarówno kwestie administracji, kosztów
            remontowych, etc., jak i windy czy wywozu śmieci. Teraz po rozliczeniach według
            liczników wyszła nam nadpłata. Niewielka, ale zawsze jednak.

Niestety na samym początku nie mogliśmy dojść z sąsiadami w jaki sposób oni to
            rozliczają (do czasu podpisania aktu notarialnego), bo różnica w opłatach była
            dość spora, mimo, że wielkości mieszkań nie różniły się zbytnio.

Co do Enionu to rozbawiło mnie rozliczenie początkowe, bo Enion założył zużycie
            prądu na poziomie 50kWh na miesiąc... :) Po kolejnym przeliczeniu według
            liczników i tak jest zbyt mało (przed wprowadzeniem mieliśmy minimalne zużycie).
            Z całą pewnością teraz przyjdzie wyrównanie... ;)
            • Gość: nowy sąsiad Re: czynsz i opłaty IP: *.chello.pl 27.10.09, 10:31
              dziekuję bardzo za odp.
              co do prądu to zawsze mozna chyba zadzwonić do Enionu i poprosic zeby zwiekszyli "prognozę"
              • Gość: Xaw Re: czynsz i opłaty IP: 217.147.104.* 27.10.09, 12:27
                a nie lepiej zaplacic mniej i pozniej doplacic :)?
    • Gość: Ralphik Sprzedam brodzik IP: *.chello.pl 28.10.09, 18:54
      Mam do sprzedania tanio brodzik - nowiutki !!
      Płytki - wymiar 90x90
      Kupiłem go w promocji z kabiną i nie wykorzystałem bo zamontowaliśmy brodzik
      głęboki.
      Chętnych proszę o maila ralphi@interia.pl
      • Gość: Ralphik sorki błąd w mailu IP: *.chello.pl 28.10.09, 19:00
        sorki błąd w mailu ralphi.g@interia.pl
    • Gość: Ra zły mail IP: *.chello.pl 28.10.09, 19:13
      sorki podałem złego maila ralphi.g@interia.pl
    • artemia1 wentylacja i jej mankamenty 28.10.09, 19:39
      Nie wiem jak Wy, ale mam wrażenie, że z wentylacją jest coś nie tak: ciągi są
      nie w tą stronę co trzeba - pięknie mi wwiewa lodowate powietrze przez "kratko -
      kółka" wentylacyjne, szczególnie w łazience, ale to kuchnia bije wszelkie
      rekordy: przez okap (mój nie włączony) przenikają wszelakie zapachy (nie mówiąc
      o dźwiękach - szczególnie wieczorem) z mieszkań w tym samym pionie - teraz żeby
      nie czuć zapachów smażonej cebuli - pozdrawiam sąsiadów i życzę smacznego:)-
      musiałam włączyć swój własny okap - Paranoja! - zresztą nie po raz pierwszy i
      pewnie nie ostatni....
      • Gość: qwerty Re: wentylacja i jej mankamenty IP: *.chello.pl 28.10.09, 21:13
        Pomiedzy okapem a pionem wyciagu powinnas miec zalozone cos w rodzaju przepony aby nie miec ciagu wstecznego, pewnie tego niemasz wiec zglos reklamacje fachowcowi co okap montowal. Swoja droga mogli przy odbiorach o tym uprzedzic ze pion do okapów nie ma wymuszonej wentylacji i moze zaciągac zapachy.
        • Gość: artemia Re: wentylacja i jej mankamenty IP: *.chello.pl 28.10.09, 21:45
          Ale ja to wszystko mam zamontowane, i pomimo tego mam takie niespodzianki :)
    • Gość: bugas cisza IP: *.imsmultimedia.com.pl 31.10.09, 00:39
      wyraźnie imprezy ucichły, Wszystkich Świętych wkrótce i większość studentów wyjechała do swoich rodzinnych stron !!!:-)
    • Gość: bugas zebranie IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.11.09, 11:22
      co slychac, kto idzie na zebranie ? wpisywac sie prosze ;-). Szkoda tylko ze czesto wlasciciele mieszkań sa daleko - np.irlandia, Londyn... studenci przeciez nie przyjdą, ich nic nie obchodzi oprócz picia i imprezowania, ale ja będę !!!!
      • grandpamk Re: zebranie 02.11.09, 12:24
        Ja się wybieram. :) Mam nadzieję, że nic mi wtedy nie wypadnie.
      • Gość: artemia Re: zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 12:51
        ja też się wybieram i mam nadzieję że domowa epidemia mi w tym nie przeszkodzi :)
        • Gość: ania Re: zebranie IP: *.chello.pl 02.11.09, 18:25
          Jakie spotkanie?
        • Gość: gutek Re: zebranie IP: 195.205.24.* 03.11.09, 09:30
          ...również się pojawię. Osobniki z ,,epidemią" chyba nie wskazane...
          Pozdrawiam.
          • Gość: artemia Re: zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 11:09
            osobniki z epidemią małoletnie... tylko trzeba im zorganizować opiekę :)
            • Gość: bugas Re: zebranie IP: *.imsmultimedia.com.pl 03.11.09, 12:27
              to co ? Chcesz babcię zarazić ?? ;-)
              • Gość: artemia Re: zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:05
                a co niech też ma :) nie tylko same przyjemności :)
                • Gość: eeee Re: zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 16:29
                  Idziemy, idziemy, ja tam kogo znam, to gonię. Jesli nie pójdziemy to
                  po chińczyka tu pisać co nam nie pasuje a co by trzeba. Żadna
                  uchwała nie zapadnie sensowna jak nie bedzie większości. Takie
                  zabrania nie organizuje się co miesiąc, więc Panowie, Panie do
                  zobaczenia jutro o 18.00:-)
                  • Gość: carpe diem Re: zebranie IP: *.autocom.pl 05.11.09, 00:07
                    Bede wdzieczna za informacje co sie dzialo na zebraniu, jakie sprawy byly
                    omawiane itp

pozdrawiam przyszlych Sasiadów
                    • Gość: wujek Re: zebranie IP: *.chello.pl 05.11.09, 15:16
                      Witam wszystkich forowiczow!

Na wczorajszym spotkaniu dowiedzialem sie, ze jest takie forum.
                      Szukajac w necie najpierw znalazlem inne forum:
                      www.bochenka.fora.pl/
                      ale tam jest jakis maly ruch...

Wlacze sie teraz w dyskusje.

Pozdrawiam.
                      Andrzej z IV
                      • Gość: Bartek Re: zebranie IP: *.chello.pl 05.11.09, 21:44
                        Czyli okazalo sie, ze pawilon za blokiem ma jednak wlasciciela :)
                        - Czy wiadomo czy ten pawilon znalazl wlasciciela? I czy cos tam bedzie, czy
                        bedzie przez lata tak straszyl?
                        - Tak ten pawilon ma juz wlasciciela i to od dawna.
                        - Nie wiedzielismy. I kto nim jest?
                        - Firma Bryksy!
                        - Acha...
                        • Gość: jerz internet IP: *.chello.pl 05.11.09, 21:55
                          Pytalem sie w GH Necie i jest dostep do internetu, ale tylko w bloku 16. W bloku 18 bedzie, jesli znajda sie przynajmniej 3 osoby. Szkoda, ze tak pozno, skoro kiedys nie mielismy wyboru i musielismy wziac UPC.
                          • grandpamk Re: internet 06.11.09, 06:44
                            Od początku było można korzystać z dwóch firm - UPC lub IMS Multimedia. Jak
                            patrzyłem na ulotkę GH Net'u to stwierdziłem, że wcale nie mają rewelacyjnych cen...
                            • Gość: jerz Re: internet IP: 151.193.120.* 06.11.09, 12:44
                              Tez tak widze - np. dziwne jest, ze w nocy jest 5 Mb/s a w dzien 2 Mb/s - kosztuje 63 PLN na 12 miesiecy (przez pierwsza polowe umowy 39 PLN).

Z drugiej strony maja symetryczne lacze.

UPC 8 Mb/s download, 1 Mb/s upload przez cala dobe i jest 75 PLN.
                              • grandpamk Re: internet 06.11.09, 13:56
                                Łącze symetryczne jest fajną sprawą, ale akurat dużego upload'u nie potrzebuję.
                                Osobiście wolę zminimalizować koszty niż porywać się na wysokie przepustowości.
                                w IMS mam łącze 1 Mbps i płacę 36 zł. Póki co mi wystarczy. :)
                    • Gość: jerz Re: zebranie IP: *.chello.pl 05.11.09, 21:52
                      Generalnie byly omawiane te sprawy, ktore byly w planie spotkania w zaproszeniu.

Nie bylo kworum (bylo ok. 47% wlascicieli).
                      Nie mozna bylo glosowac - bedzie to mozliwe dopiero na spotkaniu sprawozdawczym w nowym roku.
                      Generalnie 99% mieszkan ma juz swoich wlascicieli, wiec Bryksy juz nie maja glosu.

1. Skad sie wziaz zarzad (dwuosobowy).
                      2. Kwestia oplat - ile co kosztuje i dlaczego tak drogo. Sposob rozliczen - na powierzchnie mieszkania, czy na osoby zamieszkujace - musimy zdecydowac.
                      3. Ogrodzenie bedzie aktualna sprawa, gdy bedzie juz wspolnota w drugim bloku.
                      4. Usterki.
                      • adik_82 Re: zebranie 06.11.09, 22:07
                        Witam. Wspólnota w drugim bloku utworzona. Czekamy tylko na zarejestrowanie jej
                        i możemy działać. Osobiście nie byłem za ogradzaniem budynku, ale się to
                        zmieniło gdy jacyś gó...arze z osiedla obok próbowali zatopić statek piracki!!
                        Masakra, przecież to jest nasza własność za którą większość z nas będzie płacić
                        do końca życia.

Teraz krótko:
                        1. Czy nr 18 ma w czynszu składkę remontowo/modernizacyjną?
                        2. Przy założeniu 0,7zł/m2 dodatkowej opłaty po niecałym roku bylibysmy w stanie:
                        - ogrodzić budynek,
                        - zrobić dwie bramki wejściowe połączone z stsyemem domofonów w obu blokach,
                        - zamontować bramę wjazdową na wysokości lokalu do wynajęcia (niestety
                        parkingu przed nr 16 nie da się ogrodzić).

Jeżeli jesteście zainteresowani dalszym pociągnięciem tego tematu, jestem w
                        stanie przygotować wstępny projekt, przybliżony kosztorys i sprawdzić jakie
                        formalności będziemy musieli spełnić aby w ogóle módz rozmawiać o ogrodzeniu.
                        • Gość: bugas Re: zebranie IP: *.imsmultimedia.com.pl 07.11.09, 00:49
                          Statek juz by dawno zatonął, dziwi mnie brak reakcji na wandali, mnie juz na sąsiednim osiedlu poznają, bo sam ich przeganiałem od początku...
                          • Gość: carpe diem Re: zebranie IP: *.autocom.pl 07.11.09, 02:46
                            Witam -ja wprawdzie jestem z bloku 18, nawet jeszcze sie nie wprowadziłam :-))
                            ale jestem jak najbardziej za ogrodzeniem
                            i monitoringiem

a rozmawialiscie cos na temat zacieków na blokach,ktore juz sa?
                            te bloki nie maja nawet jeszcze roku, a juz sa plamy :-(
                            i podobno maja to byc Malwy ...w to lato ich nie bylo-kiedy bryksy zamierza je
                            posadzic -moze to szczegół- ale czym wiecej zieleni to lepiej
                            • Gość: maven Re: zebranie IP: *.chello.pl 07.11.09, 09:36
                              Najwazniejsze, ze lokal za blokiem 16 ma juz swojego wlasciciela.
                              I jest nim firma Bryksy :)
                        • Gość: Ralphik Re: zebranie IP: *.chello.pl 12.11.09, 19:35
                          Jestem zdecydowanie za ogrodzeniem bloku, chociaż widziałem jak gó...arze
                          przeskakiwali ogrodzenie idąc w stronę zabudowań koło komina
    • Gość: jerz winda IP: *.pikonet.pl 07.11.09, 12:24
      Czyli jesli dobrze zrozumialem to windy sa na takiej gwarancji, za ktora co
      miesiac placimy 1300 PLN - troche duzo. Jak zrezygnujemy z tej oplaty to
      stracimy ta gwarancje.

Rozumiem, ze jak kupie sobie TV to podobnie za gwarancje powinienem placic co
      miesiac np. 50 PLN.
      • Gość: jerz smietnik IP: *.pikonet.pl 07.11.09, 12:30
        Powiedziano nam, ze za smietnik placi blok 18, a nikt z bloku 16 nie korzysta z naszego smietnika tylko wyrzuca smieci do kontenera.

Juz to widze, ze tak jest.

Smieci budowlane ida pewnie i do kontenera i do smietnika, a smieci normalne pewnie do smietnika za ktory placi blok 18.
      • Gość: adik_82 Re: winda IP: 93.186.20.* 07.11.09, 13:10
        Nie tak latwo zrezygnowac z tej oplaty, no chyba |e zrezygnuje si z windy.
        Z jednej strony jest gwarancja, a z drugiej UDT, ktory wymaga aby urzadzenia pionowej komunikacji zbiorowej byly serwisowane co miesiac. Trgo nie da si przeskoczyc.
        Nr 18 placi na chwile obecna prawie 2000 co miesiac.
        • Gość: wujek Re: winda IP: *.chello.pl 08.11.09, 14:41
          Przeglady UDT sa raz w roku, a comiesieczne to wylacznie wymog
          gwarancji...
          • Gość: adik_82 Re: winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 22:28
            Niestety chciałbym aby było tak jak piszesz.
            www.udt.gov.pl/pdf/akty/EksUTB.pdf str 13044 pkt 21.
            Co 30 dni.
            • Gość: Wujek Re: winda IP: *.chello.pl 10.11.09, 00:02
              No to administrator na zebranu nie wiedzial co mowi:(
              W takiej sytuacji zaczynam rozumiec...
              W umowie gwarancyjnej moze byc zapis i wydaje sie naturalny, ze w
              okresie gwarancji by jej nie stracic comiesieczne przeglady wind
              powinien wykonywac przedstawiciel producenta.
              Z tego wniosek, ze z omiesieznych przegladow nie mozna zrezygnowac,
              a jedynie rozwazyc zmiane firmy wykonujacej te przeglady,
              jesli "nieatoryzowane" przeglady wychodza taniej...
              Warto sprawe rozeznac, a takze przeliczyc ile nas ta gwarancja
              kosztuje.
              Jestem niemile zaskoczony brakiem kompetencji administratora
              budynku, bo twierdzili, ze z badan comiesiecznych mozemy
              zrezygnowac, a jedyna konsekwencja miala byc utrata gwarancji:( Co
              wiecej sugerowali, ze tak sie po 1 roku eksploatacji zwyczajowo
              robi, gdyz w tym okresie powinny juz wyjsc ewentualne wady ukryte
              wind...
    • Gość: bugas hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 08.11.09, 22:22
      Grandpamk, jak znosisz to głośne towarzystwo co mieszka obok Ciebie ??
      • grandpamk Re: hałas 09.11.09, 07:39
        Rozumiem, że chodzi o sąsiada zza ściany. Generalnie do tej pory nie było
        żadnych problemów. Imprezy były raz na jakiś czas i w zasadzie nie słychać było
        żadnej muzyki, tylko jak się ludzie schodzili... o przepraszam, raz dość głośno
        grali w twistera. ;) W ten weekend tylko jakiś gość się wydzierał, jakby go tam
        żywcem palili. Może też kwestia tego, że od mojej strony jest sypialnia, a pokój
        dzienny z drugiej strony, dlatego też tak nie słychać. Chyba bardziej denerwuje
        mnie koleś, który wyjeżdża co weekend i ciągnie przez korytarz walizkę na
        kółkach, co czyni niezły hałas. :)

Rozumiem Bugas, że dopiekli Ci w weekend. Mieszkasz pod czy nad nimi?
        • Gość: bugas Re: hałas IP: *.imsmultimedia.com.pl 09.11.09, 08:39
          Sorry, ale nie odpowiem Ci na to pytanie, i w ten weekend nie dopiekli mi tak bardzo jak kiedyś wcześniej parę razy, troszkę jest już u nich spokojniej teraz ;-), (albo raczej nie drą się na balkonie bo już zimno) , ale dalej odwiedzają się i ciągle ktoś do nich nowy przychoodzi i po alkoholu trochę zapominają, że po 22.00 powinno się zachowywać trochę ciszej ... generalnie strasznie ich slychać, oni nawet na trzeźwo nie zachowują się cicho, widać, że innych mają w "dupie". Zadzwoniłbym do właściciela który wynajmuje, pogadał z nim, ale nikt mi chyba nie da telefonu do niego.
          • grandpamk Re: hałas 09.11.09, 10:24
            Rozumiem i nie upieram się. :)

Nie wiem tylko czy rozmawiamy o tym samym mieszkaniu. Bo tam akurat mieszka
            właściciel wraz z kompanami. Student, fakt, ale akurat nie mam z nim żadnych
            problemów. Czasami tylko, któryś zawyje, ale jest to dość sporadyczne. :)
    • Gość: Tomek Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 188.33.88.* 12.11.09, 21:10
      Myślę że możesz sobie odpuścić, ta firma to katastrofa, spytaj się ich jak sobie poradziła na łobzowskiej, bo tam jest niezły koszmar, inwestycja oddana, mieszkania sprzedane a wszystko się wali, a bryksy ma to gdzieś, zero dbałości o klienta, chodzi tylko o kasę.
      • Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.chello.pl 12.11.09, 21:25
        Grunt to odpisać komuś po 3 latach :) Braaawo Tomek!

sebastian
        • Gość: Artur Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.chello.pl 12.11.09, 22:16
          adik_82 dlaczego nie da się ogrodzić parkingu, śmietnika ?
    • Gość: bugas email IP: *.imsmultimedia.com.pl 17.11.09, 21:12
      Witam, jaki jest e-mail do administratora budynku 18 ? Chciałem coś tam napisać, pytanie kieruje szczególnie do pstrokatka1 ;-), kojarze po prostu ludzi, pozdrawiam.
      • Gość: Tomek z IV nowe cyferki na drzwiach korytarzowych IP: *.ipaper.com 19.11.09, 20:44
        Heja, po prosbie do administratora w/s oznakowania mieszkan znajdujacych sie za
        drzwiami ppoz mamy juz cyferki na owych drzwiach.
      • Gość: Xaw Re: email IP: *.chello.pl 29.11.09, 11:04
        No wlasnie jaki jest mail do administracji?
        • Gość: Xaw Re: email IP: *.chello.pl 15.01.10, 20:02
          Ponawiam pytanie, czy z nasza administracja mozna porozumiewac sie
          elektronicznie? np. zglaszac usterki, propozycje itp?
    • Gość: JaCek cieknie w parkingu podziemnym IP: *.chello.pl 22.11.09, 00:33
      Na poczatku myslalem, ze cieknie z jednej rury, a to chyba cos w scianie. Jest
      juz niezla kaluza w parkingu podziemnym zaraz przy drzwiach.
      • Gość: lokator Licznik ogrzewania IP: *.chello.pl 25.11.09, 08:09
        Witam, próbowałem ostatnio znaleźć wspomniany wyżej licznik, lecz niestety go
        nie znalazłem ;D wiem, że to dość infantylne pytanie ale czy mógłby mi ktoś
        powiedzieć gdzie się znajduje?

• grandpamk Re: Licznik ogrzewania 25.11.09, 10:10
          Liczni jest na korytarzu, w skrzynce z zaworem. Nie wiem jak to jest rozwiązane
          dla tych mieszkań obok wind, ale u mnie jest osobna skrzynka z zaworem i
          licznikiem dla wody ciepłej oraz zimnej, a osobna dla ogrzewania.
    • Gość: artemia lustro w windzie IP: *.chello.pl 25.11.09, 11:47
      Ktoś kiedyś wspominał o lustrze w windzie - no to się dziś doczekał
      • Gość: asiaaiuto co robią na placu po drugiej stronie Bochenka?? IP: 94.42.115.* 26.11.09, 11:42
        dzisiaj rano widziałam koparkę, która coś tam równała, na
        tym "strasznym" terenie, na rogu bochenka i podedworze. nie ma
        żadnej tablicy informacyjnej. ciekawe co tam będzie, może jakiś blok
        postawią??? ktoś wie coś na ten temat?
        • Gość: ksee Re: co robią na placu po drugiej stronie Bochenka IP: *.autocom.pl 26.11.09, 21:43
          Tak. Będziemy mieć sąsiadów. Na stronie internetowej jeszcze nic nie
          ma ale na Kurdwanowie wisi baner,że Activ buduje blok na Bochenka.
          Jest nawet wizulizacja, 5 kondygnacji, lokale usługowe na parterze,
          kolorystyka beżowo-brązowa :) Pytanie z naszej bajki, czy ktoś może
          reklamował nieszczelne okna?
          pozdrawiam,
          k.
      • Gość: Xaw Przemyslowe drzwi przeciwpozarowe w bloku IP: *.chello.pl 29.11.09, 11:02
        Witajcie,

Czy ktos z Was porownywal lekkosc z jaka otwieraja sie dzwi przeciwpozarowe na
        naszych klatach z tymi co są w drugim bloku? - roznica jest diametralna. W bloku
        nr 16 aby otworzyc drzwi wystarczy minimalna sila w bloku nr. 18 trzeba sie
        niezle nameczyc.
        Gdy ktos idzie obladowany zakupami to problem sie potenguje, szczegolnie, ze z
        garazy podziemnych do mieszkania moze miec nawet troje takich drzwi do pokonania....

Bryksy niezle pewnie zaoszczedzilo na tych domykaczach w bloku nr. 18, ktore
        wygladaja mi na standard przemyslowy, a nie mieszkalny!

Co Wy na to aby to przyszlosci powymieniac albo calkowicie usunac domykacze?
        • Gość: nowy sąsiad Szumiące grzejniki IP: *.chello.pl 29.11.09, 16:00
          Witam sąsiadów,

czy ktoś z Was obserwuje u siebie "szumienie kaloryferów"? Odgłos ten powoduje prawdopodobnie przepływający wewnątrz czynnik grzejny. Czy tak powinno być? Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tym, że słychać działanie grzejnika.
          • Gość: sasiad Re: Szumiące grzejniki IP: *.chello.pl 29.11.09, 22:02
            U mnie jest cicho i raczej nikt na to nie narzekal.
            Moze masz zapowietrzone i wtedy rzeczywiscie moze byc jakis odglos , radze odpowietrzyc.
          • Gość: Ralphik Re: Szumiące grzejniki IP: *.chello.pl 06.12.09, 10:21
            Jeżeli chodzi o szumy w grzejnikach to mogą być one zapowietrzone. Z lewej
            strony jest zaworek odpowietrzający, trzeba podłożyć jakieś naczynko i
            śrubokrętem go odkręcić. Wyleci trochę wody i powietrze. Powinno pomóc.
        • Gość: Tomek z IV Re: Przemyslowe drzwi przeciwpozarowe w bloku IP: *.imsmultimedia.com.pl 29.11.09, 18:55
          Domykacze o ktorych wspomniales rzeczywiscie powoduja, ze drzwi sie ciezko
          otwiera. Wymienic pewnie mozna, jezeli tak zdecyduje wspolnota, ale usunac
          raczej nie. Sa to drzwi ppoz i musza pozostawac zamkniete. Juz kiedys sie
          zastanawialem dlaczego w ogole Bryksy nie zamontowaly przeszklonych drzwi ppoz,
          dzieki temu jasniej by bylo obok wind. No coz... c'est la vie...
    • Gość: eb drzwi wejściowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 09:24
      Zgłosiłam do TBS Małopolska to co się dzisiaj dzieje z drzwiami
      wejściowymi. To jakaś paranoja! żeby nie można było normalnie wyjść
      o poranku.
      • Gość: Sąsiad z II bloku Odwiedziny duszpasterkie IP: *.chello.pl 27.12.09, 18:52
        Witam wszystkich.

Mam takie skromne pytanko. Do jakiej parafii kościelnej należa nasze 2 bloki? Czyli z którego kościoła nas nawiedzą kolendnicy? :)
        • Gość: maven Re: Odwiedziny duszpasterkie IP: *.chello.pl 27.12.09, 21:29
          Nalezymy do parafii p.w. Matki Bozej Rozancowej - kosciol przy przystanku
          tramwajowym "Piaski Nowe". Oficjalne zapisanie do parafii dla bloku Bochenka 18
          bedzie przy okazji wizyty duszpasterskiej, na ktorej bedzie proboszcz. Wizyta ta
          bedzie miala miejsce w poniedzialek 4 stycznia - chyba od 14:00. Z drugiej
          strony mogloby byc troche pozniej (pora dnia).
          • grandpamk Re: Odwiedziny duszpasterkie 28.12.09, 14:43
            Od 15:30. :) Swoją drogą ksiądz proboszcz chce obejść oba bloki w tym dniu.
            Ciekawe o której skończy. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka