Dodaj do ulubionych

trawersem przez błonia

12.03.03, 12:04
otóż chciałam donieść, że obecnie to nie błonia, tylko grzęzawisko, bardzo
możliwe, że kilku topielców już leży gdzieś w głebi i dopiero za pare tygodni
wypłyną

próbowałam przejść od rotundy na przystanek 152, ale nawet skacząc z jednej
zlodowaciałej kępy trawy na drugą musiałam zrezygnować po paru metrach - no
ani butów rybackich, ani kajaka nie miałam :(

ja rozumiem, że to nasze ukochane pastwisko w centrum miasta, ale może by je
zdrenowac chociaż? albo parę desek rzucic w poprzek w najbardziej
uczęszczanych miejscach? oblatywanie błoni naokoło to dodatkowe 0,5h
wędrówki, a ludziom czasem się spieszy
Obserwuj wątek
    • Gość: jotkus Re: trawersem przez błonia IP: 195.116.43.* 12.03.03, 12:14
      nowy zawod dla studentow. 10 zlotych oplaty za przenoszenie jottki przez
      blonia. 30% rabatu za mozliwosc obmacywania w trakcie noszenia.
      • Gość: OLO I Re: trawersem przez błonia IP: *.chello.pl 12.03.03, 12:33
        Najlepiej wyasfaltować każdą ścieżkę na Błoniach. Niech panie z pieskami i studenci nie brudzą sobie nóg. Błonia to właśnie łąka, pastwisko!! Wchodzisz tam na własną odpowiedzialność. Łapy precz od Błoń!! Na chodnik!!
        • jottka a słyszałes 12.03.03, 12:38
          kiedyś o drenażu poletek czy pastwisk? to nie są chodniki, tylko w odpowiednich
          punktach zakłada się odprowadzenia dla nadmiaru wody. trawa i inne zielsko
          rośnie spokojnie, zwierzątka się pasą zadowolone, człowiek do nich dojść może,
          nie ryzykując życiem.

no więc parę drenów by nie zaszkodziło na naszym wybiegu
          • gph jottka 12.03.03, 12:40
            jak chcesz połazić po suchym i równym, to podejdź na stadion wisły...:)
            • marceliszpak Re: jottka 12.03.03, 12:42
              gphu wrociles do krakowa?
              • gph no pewno. 12.03.03, 12:44
                marceliszpak napisał:

> gphu wrociles do krakowa?

o, jakiś czas temu. wczasuję się jak mogę..:)
                poza tym coś Ci zara wyślę na telefonik.
          • marceliszpak Re: a słyszałes 12.03.03, 12:41
            droga jottko , drenaz by tu nic nie pomogl, problem w tym ze ziemia jest
            zamarznieta i nie ma jak to wsiakac. za pare dni wszuystko sie roztopi i po
            blocie nie bedzie sladu
            • jottka Re: a słyszałes 12.03.03, 12:54
              kompetencji melioracyjnych nie posiadam, ale jak sięgam pamięcią, to błonia
              toną w błocie z okazji wiosny, lata i jesieni, tj kiedy tylko zdarzy się
              okazja. cos nie wierzę, że to wyzwanie nad siły i że bagno ma byc, bo-to-się-
              panie-inaczej-nie-da

dobre pastwisko też nie polega na tym, że latem połowa ziemi łysa, a
              gdzieniegdzie zryta trawa porasta - czy błonia są skwerem, czy pastwiskiem, są
              zaniedbane :(
              • marceliszpak Re: a słyszałes 12.03.03, 12:57
                jottka napisała:

> dobre pastwisko też nie polega na tym, że latem połowa ziemi łysa, a
                > gdzieniegdzie zryta trawa porasta - czy błonia są skwerem, czy pastwiskiem,

> zaniedbane :(

i to ze sa duze i zaniedbane to jest w nich najfajniejsze :)
                • jottka Re: a słyszałes 12.03.03, 13:00
                  a mnie się bardziej podoba anglosaski trawnik na kilka hektarów niż tychże
                  rozmiarów brudny ugór :(
                  • marceliszpak Re: a słyszałes 12.03.03, 13:13
                    jottka napisała:

> a mnie się bardziej podoba anglosaski trawnik na kilka hektarów niż tychże
                    > rozmiarów brudny ugór :(
                    chyba sobie jottka kraje pomylilas, tak jak u nas nie beda niedzwiedzie polarne
                    po lasku wolskim latac tak i nie bedziemy mieli anglosasiego trawnika na
                    bloniach. przeca ten brudny ugor to nasz polski , narodowy :) wiec najlepszy
                    • jottka tygrysy 12.03.03, 13:17
                      i irbisy po lasku w. latają, więc i błonia mogłyby wyglądać zachęcająco
                • Gość: emka Re: a słyszałes IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 21:04

święta prawda, ze to zaniedbane pastwisko, ale pastwisko, a ono nigdy
                  angielskim trawnikiem nie bywa. No chyba, zeby owieczki perfumowane pasterki w
                  krynolinach pasały.Ale znowu bardziej francusko bedzie, a na Błoniach maja byc
                  krowy. Krowie placki ze stokrotkami tez. 5 lat do szkółki przez Błonia
                  chadzałam, i o tej porze roku nosiło sie ze soba >buty błoniaste< w celu
                  brnięcia po kostki w błocie. Niemniej jednak całkowicie podzielam pogląd, iż
                  nasze reprezentacyjne pastwisko w okresie wiosna-jesień powinno zachwycać
                  bujnością roślinnosci łakowej a nie straszyć łysinami właściwymi dla płci
                  męskiej:))).

emka
              • gph a czymżesz były błonia? 12.03.03, 12:59

jak nie bagniskiem, pełnym chorób wszelakich???
                • Gość: OLO I Re: a czymżesz były błonia? IP: *.chello.pl 12.03.03, 13:40
                  Błonia to Błonia. Nie są ani ogrodem, ani parkiem. Nie podpadają pod kwestie klombów, alejek, zadrzewienia itp. Czasami przyjedzie Papież, to sobie msze odprawi na 2 miliony ludzi, albo jakiś Piłsudski defilade zrobi. Samolot wyląduje, lub balon. Będzie koncert lub nie. Wisła i Cracovia historie piłki w Polsce rozpoczną.
                  A wy tu o jakiś drenażach i alejkach. Błonia już takie są i niech takie zostaną. Czy trzeba je zmieniać bo pare osób do autobusu linii 152 sie spieszy??? Co na to Historia??
    • myst Re: trawersem przez błonia ;-))))))))))))))))))))) 12.03.03, 23:24
      To można zrobic biznes... na wypożyczalni woderów, albo przeprawie promowej
      przez błota niepokonane ;-)))
      Skoro tyle błocka jest, to może by się uchowała jakaś anakonda, albo
      ostatecznie hipopotam.......
      Można także jakieś nowe sporty błotne wymyślić, bo o zapasach jakoś nie mam
      śmiałości wspominać :-))))))))))))
      • Gość: Gryf Re: trawersem przez błonia ;-)))))))))))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.03, 23:31
        A w Szczecinie wiosna. W parku "Kasprowicza" oraz "Jasnych Bloniach" spotkalem
        wielu spacerowiczow.No sucho nie jest ale ludzie chodza!

Tam gdzie dziko kwitnie cnota.
        • myst Re: trawersem przez błonia ;-)))))))))))))))))))) 13.03.03, 01:01
          U nas w Krakówku trochu mokro.......
          Deszczyk siąpi i jak dotąd nie zamierza przestać....
          Ale jeśli wierzyć synoptykom, to będzie za niedługo cosik poniżej zera...
          W związku z czym zapraszamy na krakowskie błonia na łyżwy, a przy odrobinie
          wiatru to i wyścigi bojerów będą mozliwe ;-))))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka