Gość: mieszkaniec Alej IP: *.ip24.pl 07.11.06, 23:15 A Aleje przełkną wszystko ... ciekawekiedy skończy się cierpliwośc mieszkających przy Alejach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stefan Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.autocom.pl 07.11.06, 23:24 Idąc tropem strefy B na Westerplatte i Lubicz, proponuję wprowadzić strefę B na terenie całego miasta. Albo jeszcze lepiej, zakazać ruchu samochodowego w całym mieście. A teraz serio: skoro rozważa się strefę B na Lubicz, to po co wydano tyle naszych (podatników) pieniędzy na ten remont??? I jak ja, mieszkaniec spoza centrum Krakowa miałbym dojechać na ul. Lubicz, gdzie często muszę bywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.autocom.pl 07.11.06, 23:54 Najlepiej komunikacją miejską ;-) Zresztą to ją powinno się faworyzować w centrum miasta, a samochody zostawiać poza drugą obwodnicą - nic się nikomu nie stanie, jeśli 10 minut podjedzie trwamwajem lub autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr_gr Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.autocom.pl 08.11.06, 00:07 ok, wszystko w porzadku, ale jak w takiej sytuacji dojechac na dworzec? Dojazd od kazdej strony bedzie zablokowany (no, oprocz Pawiej). Wiecie co tam sie wtedy bedzie dzialo? Pomysl jest absurdalny. Poczekajmy az skoncza Rondo, zobaczymy jak to wtedy bedzie wygladac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.bph.pl 08.11.06, 08:25 Jestem za, tylko powiedz, gdzie moge zostawic BEZPIECZNIE samochod? Gdzie sie podzialy parkingi P+R? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm a co zrobić z teczką i laptoem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:02 "dziękuję ci bardzo" za takie pomysły i podpowiedzi - ale uwierz mi codzienne tułanie się tramwajem lub autobusem w tłoku - w garniturze i ciężką teczką z dokumentami w jednej ręce i teczką z laptopem w drugiej - do przyjemnych nie należy... a jak mam się chwycić uchwytu (przeważnie nie ma miejsc siedzących) ? jeszcze raz dziękuję za takie pomysły - niektórym się wydaje że to takie proste dojeżdżać MPK - bo do pracy zabieracie tylko woreczek z drugim śniadaniem... ja dwa razy spróbowałem bez samochodu - i... jeśli nie będę musiał go znowu odstawić do warsztatu - raczej nie skorzystam ponownie z MPK !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: a co zrobić z teczką i laptoem ? IP: *.autocom.pl 08.11.06, 19:24 Święte słowa. Ja jeszcze w bagażniku normalnie mam skrzynke z dokumentami (jako podręczne biuro). Taki rodzaj pracy. Więc niech wujaszkowie "dobra rada" najpier myślą zanim doradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 00:27 Pytanie jakie mam po lekturze artykułu to: po co rozszerzać strefę B na kolejne ulice, skoro praktycznie nikt tego nie kontroluje. Doszło już do tego, że w ścisłym centrum miasta notorycznie tworzą się korki spowodowne przez samochody, które wogóle nie miały prawa tam wjechać! Wystarczy spojrzeć, co się dzieje np. pomiędzy Bagatelą, a Piłsudskiego, na Basztowej i w wielu innych miejscach. Strefa B została ustalona w taki sposób, aby pozostała możliwość dojazdu do centrum, jednak bez możliwości wykorzystania jego do tranzytu międzydzielnicowego. Tymczasem brak kontroli powoduje, że wielu kierowców zamiast np. dojechać do danego punktu w centrum korzystając z tras na których jest to dozwolone, skraca sobie drogę przejeżdżając przez strefę - np. w/w odcinki pod Bagatelą, czy na ul.Basztowej. Nagminne ignorowanie zakazów powoduje wygenerowanie większego ruchu w centrum, a tym samym powstawanie większych korków w tym również na skrzyżowaniu pod dworcem. Oprócz zakazu wjazdu do strefy ignorowane są rónież inne rozwiązania, które w założeniu miały zniechęcić kierowców do wjazdu do centrum. Przykładem jest skrzyżowanie Dietla/Stradomska. Na Stradomskiej prawie cały czas jest korek spowodowany głównie przez samochody, które pomimo zakazów przejechały od ul. Krakowskiej, lub skręciły w lewo z Dietla. Może zamiast zastanawiać się nad nowymi koncepcjami, wysłać po prostu kilku strażników miejskich, którzy stale kontrolowaliby sytuację na newralgicznych wjazdach do strefy?. Myślę, że szybko odczulibyśmy poprawę sytuacji w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 02:57 uwielbiam fanatyków KM którzy nie raczą wziąść pod uwagę, iż niektórzy mają trochę więcej rzeczy niż torebkę i przejechanie 10 tramwajem - tuż po cudownym odnalezieniu miejsca patkigowego w promieniu 1kn od przystanku - może być mniej męczące, czasochłonne i opłacalne niż zarobienie 50PLN na mandat za wjazd w strefę B. kumunikacja miejska z racji swojego niskiego standartu usług nie stanowi godneh alternatywy dla samochodów - póki co. i jeszcze jedno jestem przeciwny remontowaniu za pieniądze miejskie ulic które potem zostają objęte zakazem ruchu, te sumy można przeznaczyć na łatanie dziur w bardziej newralgicznych punktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec B Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:27 Proponuje podniesc mandat na 200 zl, problem zniknie w jednej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms a mandaty przeznaczyć na MPK i P+R ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:52 a mandaty miasto niech przeznaczy na MPK i P+R ;) Kilka problemów rozwiąże się samoczynnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grqe Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 83.175.180.* 08.11.06, 07:13 oczywiście jest to tak proste ,że aż dziwi ,ze nie stosuje się kontroli ciągłej tylko po co skoro tyle pojazdów może wjechać na podstawie różnych tytułów zaopatrzenie : kto sprawdzi czy jedzie zaopatrywać czy też skraca sobie przejazd lekaże z eskulapem : kto sprawdzi czy wjedzie leczyć czy skraca sobie przejazd z identyfikatoram mieszkańców: kto sprawdzi czy jedzie mieszkaniec a nie ten który z mieszkańcem spisał umowę najmu pojazdu i pomimo że mieszkańcem nie jest dostał bez problemu dostał identyfikator z identyfikatorem Urzędu Miasta : nikt nie sprawdza bo formalnie ten identyfikator do niczego nie upoważnia lecz przecież stażnicy nie będą karali urzędników bo to ten sam urząd z kartą parkingową inwalidy : kto sprawdza czy jedzie byczek - wnuczek z karta nieżyjącego dziadka czy też kto inny skraca sobie drogę o czym więc rozmawiać jak więcej jest patologii wspomaganej przez wadliwie skonstruowane przepisy gminne uważam ,że tylko Policja drogowa , która nie pieprzy się z jakimiś układami i nie boi sie ważniaków w tym mieście potrafi zrobić porządek na zasadzie stałej kontroli tylko ciekawe jak jest w krakowie sprawdzane przestrzeganie prędkości w strefach pewnie niektórzy otwieraja oczy ze zdumienia i nie wiedzą nawet ,że w centrum jest ograniczenie prędkości do 30 a w strefie zamieszkania ( B ) do 20 km na h wpierw trzeba zrobić porządek a później analizować i dokonywać zmian , remontów , cyklów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm gdzie masz takie ograniczenia prędkości ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:09 nie widziałem ich nigdy na oczy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korkociąg Ślepi kierowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:17 Gość portalu: mmm napisał(a): > nie widziałem ich nigdy na oczy !!! Bo jak większość kierowców jesteś ślepy :-( W obrębie Plant stoją znaki D-40. Nikt, włącznie z Policja ich nie respektuje. Sprawdź w rozporządzeniu o znakach co ten znak nakazuje. W większości ulic śródmiejskich stoją znaki strefy ograniczonej prędkości (np. na Krowoderskiej - na wlocie jest znak B-43 a na nim ograniczenie do 30 km/godz) ale jak nie ma korków, to samochody jadą 60-70 km/godz. i nikogo to nie obchodzi. A kierowcy oczywiście "żadnego znaku nie widzieli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korkociąg Kontrola stref! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:19 Gość portalu: krakus napisał(a): > Pytanie jakie mam po lekturze artykułu to: po co rozszerzać strefę B na > kolejne ulice, skoro praktycznie nikt tego nie kontroluje. Bo Kraków to jak za króla Ćwieczka. 20 lat temu ustawiono tablice ze strefą A, B itp. i stoją. Czas ucieka, a na na świecie jest tak: www.chilloutzone.de/files/06102401.html widziałem w Niemczech, widziałem we Francji, w Szwajcarii... Jak ktoś jest "sprytyny" to ma problemy. Na marginesie: fajne stojaki rowerowe mają. Inne fajne rozwiązanie to www.cclondon.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms dobre, dobre, takie coś przydałoby się w strefie B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:58 też polecam zerknąć, jak ograniczenie ruchu w centrum faktycznie rozwiązuje się w krajach wyższej cywilizacji ;) www.chilloutzone.de/files/06102401.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Nie dla strefy B na Wersterplatte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 08:24 Po naszym mieście nie da sie już teraz jeździć! Chorzy ludzie z tytułami prof. chcą zakazać całkowicie jazdy po śródmieściu. Tych ludzi trzeba leczyć. Jak dojechać do dworca PKP, od strony południowej? Przez rondo Mogilskie, w korkach ,bez możliwości parkingu i zatrzymania się? Najlepiej ogłosić stan klęski i szukać fachowców od kompleksowego uzdrowienia komunikacji w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Westerplatte IP: 62.233.214.* 08.11.06, 08:47 od lat aż prosi się zainstalować jakiekolwiek swiatła na skrzyżowaniu ul kopernika - wESTERPLATTE kILKAKROTNIE ZWRACAŁEM SAM NA TO UWAGĘ STOSOWNYM wadzom i nie sądzę bym był jedynym który to robił. Kto tamtendy jeździ wie jak piesi tam tamują ruch. Druga sprawa to KTO ZEZWOLIŁ na kompleksowy remont ul LUBICZ pomiędzy Rakowicką a Rondem? Co będzie po 20 miesiącach z tym odcinkiem? Zamiast KOMBINOWAĆ zamykanie ulic czy nie lepiej DOBRZE oznakować dojazdy na parking przy Galerii? Dodatkowo zamieszczać co jakiś czas mapki dojazdu w gazetach lokalnych oraz w folderach Galerii? Panią dyrektor z jej wizjami zatrudnić jako pisarkę, natomiast ruch regulować z sensem BIEŻĄCO i NATYCHMIAST reagować na sytuacje w mieście. Wizje + Galeriia + Dworzec Autobusowy mamy właśnie teraz. Szkoda gadać jacy świetni organizatorzy i planiści pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Westerplatte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 08:58 Strefa B na ul. Westerplatte i Lubicz jak najbardziej TAK. Żadne znaki dojazdu do Galerii w niczym nie pomogą, bo kierowcy i tak pojadą "sprawdzonymi" trasami. Rozszerzenie strefy jest koniecznie ze względu na coraz większą liczbę aut. Pod dworzec przyjeżdżają ludzie idący do Galerii czy Dworca. Nie chcą płacić za parking, więc nie wykupując kart postojowych bezczelnie zabierają miejsca tym, co tam mieszkają i płacą oraz innym uczciwym użytkownikom ruchu. Strefa B winna objąć całą ulicę Westerplatte, Lubicz (ale jedynie do wiaduktu kolejowego), Radziwiłłowską, Zamenhoffa, Kopernika (do wiaduktu), Skłodowskiej, Librowszczyna, Bonerowska, Zyblikiewicza oraz całą I obwodnicę. Strefa C winna z kolei powinna być rozszerzona na ul. Blich i ościenne oraz Lubicz do linii Rakowicka. Dojazd na Dworzec tylko alejami i Wita Stwosza. Niejeden zauważy różnicę in plus, choć od razu snuje czarne wizje. To nie są wymysły "profesorków" jak ktoś wcześniej napisał. To są dzisiejsze potrzeby. Jeśli masz ochotę na przyjazd do centrum to 15 minut spacerkiem ze Starowiślnej nikogo nie zbawi. Osobna sprawa dotycząca kontroli. Zgadzam się z przedmówcą, tych jest za mało. Także bardzo nieudolne jest Biuro Strefy Parkowania, które nie potrafi zadbać o swoje pieniądze, z których żyje. Zatem raz jeszcze - STREFA B na Westerplatte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zacharsky Re: Westerplatte IP: *.chello.pl 08.11.06, 23:33 Aleś się waćpan zagalowpował... Strefa c na Blich?? A gdzie tam się da zaparkować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Westerplatte IP: *.pchelp.2-0.pl 08.11.06, 12:03 A po co strefa B na Westerplatte, korki przewaznie sa na odcinku Poczta Glowna Kopernika, czyli do przejscia dla pieszych przy Domu Turysty, a od Kopernika do Dworca juz ich nie ma. A tworza sie od momentu jak zamkneli skret z ulicy Blich w lewo w Kopernika. Moze juz teraz lepiej wprowadzic wszedzie w okolicach rynku i plant strefe A. Moze niech dostawcy i ludzie tam pracujacy dojezdzaja tramwajami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Westerplatte IP: *.autocom.pl 08.11.06, 23:20 Kiedy z Blichu można było skręcić w lewo w KOpernika? Chyba tylko podczas jkaichś remontów, bo w normalnych warunkach w ostatnich 30 latach napewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
imprezagt A ja mam tanie, alternatywne rozwiązanie problemu 08.11.06, 09:24 Moim zdaniem wystarczy zrobić nastęującą rzecz. Podzilić parkingi należące do galerii krakowskiej tak, aby wjeżdżając od strony Starego Miasta można się było dostać tylko na drogie miejsca parkingowe (np. podwójna opłata) płatne za każdą minutę. A jadąc od Alei Trzech Wieszczów albo 29 Listopada na miejsca tanie, np. początkowo bezpłatne. (tak to chyba teraz wygląda z opłatami) Do takiego podziału wystaczy przecież kilkanaście separatorów na prkingach i informacja dla klientów. W kilka dni problem się rozwiąże bo ludzie z pewnością pojadą tam gdzie parking będzie tańszy. I korki z centrum znikną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:07 pokopany pomysł !! kto wogole wydal zgode na budwe galerii w cenrum krakowa niech oni moze teraz cos wymysla podkreslam madrego!!! reasumujac teraz jadac z rynku kleparskiego pod poczte musiałbym jechac alejami pod cmentarz rakowicki lub mogilskie grzegurzeckie grzegurzecka itd no swietny pomysl napewno nie bedzie tam korków zastanówcie sie z jakimi pomysłami wychodzicie a co do komunikacji miejskiem owszem czasem mam ten sredni zaszczyt poruszac sie w ten sposób i co w poniedzialek pod galeria krakowska czekałem bliko godizne na 129 super funkcjonuje po prostu wystarczy zobaczyc na przystanki przed 8 rano ludzie sie nie mieszcza do auobusów skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
kimmi4 Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy 08.11.06, 10:17 proszę przejechać się swobodnie alejami około godziny 16-18 raczej nie należy to do najłatwiejszych i można postać jakąś dobrą godzinę. Moim zdaniem rozładowywanie tam korków jeszcze bardziej pogorszy sytuację. Chyba nie ma optymalnego rozwiązanie. Może faktycznie lepiej przesiąść się na komunikację miejską (bynajmniej nie zapewniającą dojechania na czas) lub jeździć dzikimi obrzeżami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:18 Strefa B? A jaki problem? To uderzy tylko w zwykłych zjadaczy chleba. Urzędnicy i cała masa cwaniaków i tak ma identyfikatory (służbowe lub inwalidzkie) uprawniające do wjazdu w Planty. Swoją drogą tych "inwalidów" jest cała masa... Zwiększanie strefy B nic nie da - to działanie doraźne i krótkowzroczne. Przy takim myśleniu za chwilę okaże się że strefa B musi sięgnąć drugiej obwodnicy. Rozwiązaniem mogą być tylko podziemne parkingi w centrum i za godziwe pieniądze tak by nie powtórzyła się sytuacja np. z pl. Szczepańskiego gdzie godzina postoju kosztuje 7 PLN i jest pusto a dookoła "kipisz". Aleje? Przecież nie da się nimi już jeździć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 234g2 Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 83.175.180.* 08.11.06, 11:32 na parkingu w Portofino jest jeszcze drożej niż na parkingu Pl.Szczepański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korkociąg Rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:40 Gość portalu: robert napisał(a): > Strefa B? A jaki problem? To uderzy tylko w zwykłych zjadaczy chleba. > Urzędnicy i cała masa cwaniaków i tak ma identyfikatory (służbowe lub > inwalidzkie) uprawniające do wjazdu w Planty. Swoją drogą tych "inwalidów" > jest cała masa... > Zwiększanie strefy B nic nie da - to działanie doraźne i krótkowzroczne. W obecnym kształcie - strefa B a tym bardziej jej rozszerzanie nie ma sensu. Ale gdyby podzielić śródmieście na SEKTORY, do których wjazd jest TYLKO z II obwodnicy (Aleje III Wieszczów, Dietla, Rondo MOgilskie, Powstania Warszawskiego) i ruch odbywa sie WYŁĄCZNIE w jednym kierunku, na skrętach w prawo (żeby skręcające w lewo auta nie blokowały sobie ruchu) z wymuszonym organizacją ruchu natychmiastowym wyjazdem z sektora (bez możliwości przejazdu do innych sektorów) to sytuacja by wyglądała zupełnie inaczej. Na przykład wjazd do centrum z Alej przez Krowoderską (jednokierunkową do centrum), wyjazd przez Pl. Biskupi (jednokierunkowo) oraz Basztową do Łobzowskiej (jednokierunkowa ale odwrotnie, w przeciwnym kierunku niż obecnie). Na przykład wjazd do centrum przez Wielopole, pod Pocztą Głowną skręt TYLKO w prawo w Westerplatte i dalej TYLKO w prawo w Kopernika i TYLKO w prawo w Lubicz, bez jazdy na wprost do Galerii i w lewo w Basztową. W każdym sektorze da się zlokalizować parking podziemny, obsługiwany jednokierunkowo (w przykładach powyżej: parking pod pl. Biskupim lub placykiem między Basztową, Dunajewskiego, Asnyka i Garbarską, wjazd Krowoderską, wyjazd Łobzowską; w drugim przykładzie - pod Pocztą Główną, wjazd Wielopole, ewakuacja przez Kopernika i/lub Lubicz). Oczywiscie, taka rewolucja musi poczekać na budowę Ronda Mogilskiego i układu drogowego koło Galerii Krakowskiej z tunelem pod Dworcem Głównym, czyli na domknięcie II obwodnicy wewnątrzmiejskiej. Przejazd miedzy sektorami i wjazd do strefy "zastrzeżonej" (wewnątrz Plant, rozszerzona strefa B) byłby tylko dla taksówek i autobusów, oraz samochodów mieszkańców. Mógłby być kontrolowany elektronicznie lub wręcz dla nie-mieszkańców płatny - choćby SMS-em choć do tego trzeba by zmienić ustawę o drogach). Wtedy strefa B by się mogła zaczynać na Lubicz koło Strzeleckiej czy na Pawiej przy nowym skrzyżowaniu ze Szlak. Jeszcze raz przypomnę link, jak działa skuteczna blokada ograniczająca wjazd nieuprawnionych pojazdów do stref miejskich: www.chilloutzone.de/files/06102401.html - to działa od lat w wielu krajach. I da się zrobić tak, że płaci się na miejscu sms-em: podajesz numer rejestracyjny samochodu i bulisz (to dla samochodów dostawczych), mieszkańcy i taksówki mogą mieć inne urządzenia otwierające. Choć z drugiej strony Kraków jest takim miastem, że tutaj sie _NIC_ nie da zrobić ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awers Chora sytuacja, IP: *.zax.pl 08.11.06, 12:08 żeby samochody miały priorytet nad komunikacją miejską. A przy okazji może warto pomyśleć o wyłączeniu świateł skoro jest policjant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk winne światła nie galeria IP: *.wil.pk.edu.pl 08.11.06, 12:47 Nie jestem zwolennikiem galerii, ale wszyscu uważają za pewnik iż galeria spowodowała korki. Po pierwsze ruch wcale nie jest większy niż przed remontem. Jeżeli jest to niezauważalnie (i to raczej w weekendy). Pamiętam korki jakie były przed remontem, i to nie tylko na Westerplatte, ale i na Pawiej, a teraz Pawią jeździ się w zasadzie płynnie (do postawienia następnych świateł). Po drugie większość samochodów jadąca Westerplatte nie jedzie do galerii. Wystarczy trochę poobserwować sytuację przed galerią, by się o tym przekonać. Winne jest przede wszystkim ustawienie świateł - najlepszy dowód - policja daje sobie bez problemu radę z rozładowaniem korków. I nie mogę już słuchac odpowiedzi typu "sytuacja się poprawi po zakupie nowego sterownika", a ten co jest to jest stary? Kto za to płaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: winne światła nie galeria IP: *.autocom.pl 08.11.06, 15:18 Gość portalu: kkk napisał(a): > Nie jestem zwolennikiem galerii, ale wszyscu uważają za pewnik iż galeria > spowodowała korki. Bo tak jest i nie ma z czym polemizować. Dowód ? NIGDY (podkreślam: NIGDY) przed otwarciem "galerii" w niedzielne popołudnie nie było korków na Westerplatte. Odkąd ją otwarto jest jeden nieustający korek... Pomysł na wprowadzenie strefy B na Westerplatte i Lubicz oceniam jako debilny, a władze miasta powinny leczyć schizofrenię w Kobierzynie ! Bo jak inaczej, biorąc pod uwagę deklarowaną od ponad 10 lat politykę wyprowadzania ruchu samochodowego z centrum wyjaśnić zgodę na inwestycję w tymże centrum, która w sposób oczywisty ruch samochodowy generuje ???... Podobnie oceniam padające tutaj pomysły na dojazd do dworca tylko Alejami, a pomysłodawcom radzę samym z ich własnych pomysłów skorzystać... :-P No i nie zapomnijcie zagłosować na Majchrowskiego i jego "kumpetentnych" urzędników !!! ;)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zacharsky Re: winne światła nie galeria IP: *.chello.pl 08.11.06, 23:42 Zgadzam się z przedmówcą. Mam niestety nieprzyjemnosc przejeźdżać Westerplatte 2 razy dziennie i nic na to nie poradzę, bo po prostu dostarczam towar do apteki. Prawda jest taka,że jeśli w mieście tworzą się korki i przyjeźdża policja to często gęsto korek jest jeszcze większy niż bez niej. Ale na Westerplatte udaje się im je rozładować w 5 minut ! Skoro rondo mogilskie jest zamkniete i ruch od strony Lubicz jest prawie Zaden, to jak można tak ustawić swiatła , ze w porywach na jednej zmianie przejedzie 5 samochodów? a czasem zaden jak sie trafi na jakiegos debila motorniczego (pozdrawiam pana z lini nr 19) który widząc ze zmieniają się swiatła własnie podjeźdża i wysadza ludzi. Wyłączcie te swiatła w cholerę i korków nie będzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. 08.11.06, 13:05 Basztowa i tak jest w zasdzie w strefie B, podobnie jak pól Długiej. ZXrobienie z westerplatte stefy B nic nie zmieni. Przecież żeby dojechać do dworca od strony alej, to trzeba przejechać na około całe miasto. Co za cymbał to wymyślił. Tam jest korek przede wszytkim dlatrego, że jest separator i na sie jechać dwoma pasami. A nowopawia (co za idiotyczna nazwa) już widać,ze niedługo bezie skończona, tylko wtedy zakorkuje się włąjzd na estakdzie nad 29 listopada. A kiedy któś się zajmie regulacja ruchu na prądnickiej, żeby samochody i autobusy nie stały 20 minut w korku, bo jakis sioerota nie potrafi tam odpowiednio ustawic priorytetu swiateł a potrafił tylko wybudować wysepki i krawęzniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony profesorek zasrany, jakby se pojezdzil po miejscie IP: *.autocom.pl 08.11.06, 15:14 to by nie pitolil takich durnot o wprowadzaniu strefy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty77 Re: profesorek zasrany, jakby se pojezdzil po mie IP: *.crowley.pl 08.11.06, 16:28 Otóż ten profesorek jest jedynym promotorem miejskiej komunikacji zbiorowej, jakiego znam, który sam również z niej korzysta. A przez skromność nie przypomniał, że jego Instytut już przynajmniej 6 lat temu wydał opinię, że otwarcie w tym miejscu takiego kompleksu z taka ilością miejsc parkingowych (a otwarto przecież dopiero część) bez budowy nowych ulic doprowadzi do czegos takiego co teraz widzimy. Bo taka jest polityka komunikacyjna w miescie: najpierw komercja a potem sie zobaczy. A ja twierdzę, że nawet po przebudowaniu Ronda Mogilskiego i wybudowaniu drogi pod dworcem PKP poprawy nie bedzie. I co wtedy? Dupa zbita. Nowych dróg już nie wciśniesz. Pozostaja jedynie ograniczenia: strefy, zakazy, płatne parkowanie, itp. Niestety. I to nie jest wina profesorka, że kolejni prezydenci "wiedzą lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.comarch.com 08.11.06, 17:16 zróbmy zakaz wjazdu. korki znikną zupełnie!!! co za głupie pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 80.50.251.* 08.11.06, 18:41 tylko głupiec jeździ tamtędy, lepiej jest przez mogilskie i wita stwosza. Zresztą dzisiaj jadąc z Podgórza lepiej wybrać drogę przez aleje i wita stwosza niż westerplatte, pomyślcie zanim bezsensownie wbijecie się w westreplatte Za niedługo (30listopada)będzie otwarta nowa Pawia która dojdzie do alej, więc będzie można darować sobie nawrotke koło cmentarza rakowickiego. Po otwarciu ronda mogilskiego ruch się zmniejszy bo będzie druga alternatywna droga dojazdowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korkociąg Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:53 Gość portalu: havi napisał(a): > Za niedługo (30listopada)będzie otwarta nowa Pawia która dojdzie do alej, więc > będzie można darować sobie nawrotke koło cmentarza rakowickiego. > Po otwarciu ronda mogilskiego ruch się zmniejszy bo będzie druga alternatywna > droga dojazdowa No i zgodnie z pierwotnymi planami tak właśnie miało być. Prywatna firma wybudowała Galerie zgodnie z planem, tylko urzędnicy sie spóźnili z bagatela całą infrastrukturą, drogami, tramwajami, tunelami, rondami itp. Jak zwykle :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DS Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 83.175.180.* 08.11.06, 21:29 dobra spytajmy się Krakowian co wolą stanie w korkach i Galerię czy bez Galerii a 4 pasmówkę na Pawiej i ciekawe co odpowiedzą lecz ich się nikt nie pytał mówiły urzedasy ,że będą miejsca pracy tak , za grosze parobki polskie pracują i tak całe pieniądze zostawią handlującym a zyski zamiast w inwestycje w Polsce w sposób grabieżczy idą za granicę i tak bez wojny załatwili Polskę po chrześcijańsku , bez przelewu krwi , gospodarczo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: *.autocom.pl 08.11.06, 19:28 Gość portalu: havi napisał(a): > tylko głupiec jeździ tamtędy, lepiej jest przez mogilskie i wita stwosza. > Zresztą dzisiaj jadąc z Podgórza lepiej wybrać drogę przez aleje i wita stwosza > niż westerplatte Propozycja w rodzaju "wypędzania diabła Bezlebubem", bo Aleje są jeszcze bardziej zakorkowane... Jak masz dużo wolnego czasu, to możesz sobie tak jeździć ale ja z Dietla na dworzec nie zamierzam przez Szczecin ! Dlaczego skutki kretyńskich decyzji władz miasta zawsze muszą spadać na mieszkańców ?... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolargol Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: 62.233.214.* 08.11.06, 20:53 A jeszcze lepszym sposobem na całkowite rozładowanie korków będzie wprowadzenie strefy A. Tylko to rozwiąże problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: 62.233.214.* 08.11.06, 20:59 My teraz na Rakowickiej mamy swój koszmar ! Ponad 3 miesiące remontów, problemy z parkowaniem, korki a jeszcze wczoraj jakiś debil skończony zamontował kolejną tabliczkę zakaz parkowania (czytaj: szanowny kierowco lepiej nie kupuj samochodu bo i tak go nie zaparkujesz, a jak już kupisz to pojeździsz sobie w kółko 30-40 minut w poszukiwaniu miejsca do parkowania zużywając sporą dawkę paliwa w trosce o środowisko naturlne i zdrowie okolicznych mieszkańców. Jak stwierdził Pan Profesor wszystkiemu winny jest koleny supermarket w centrum miasta. Zacznijcie wreszcie matoły uczyć się i pytać o zdanie profesorów i specjalistów w tej dziedzinie. Już niedługo będzie głośno na temat tego jak makabryczne błedy popełniono przy przebudowie ulic Rakowickiej i Lubicz i to za unijne środki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 83.175.180.* 08.11.06, 21:22 powinno być tak jak w Tokio jak nie masz garażu nie kupisz auta a nie gnoje kupują graty za 500 zł i goście zajmuja miejsca a bryki za 100000 parkują na krawężnikach to jest komuna sztuka liczy się sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gollum Re: Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy IP: 212.160.172.* 09.11.06, 10:15 co za DEBILE wymyslaja takie rozwiazania?!?!?! najlepiej to caly krakow wlaczyc do strefy B ! najpierw jakis IDIOTA wydal pozwolenie na wybudowanie wielkopowierzchniowych sklepow w centrum miasta sam pomysl stworzenia czegos takiego jest OK ale nie w takim wydaniu jak zostalo zaserwowane w Krakowie - w centrum miasta galeria handlowa ?!? gdyby to byly bary szybkiej obslugi i sklepy przydatne podroznym to rozumiem ... a tak to nie potrzeba nawet badan przeprowadzac i analiz zeby przewidziec ze bedzie wzmozony ruch w takim regionie ... dlaczego nie mozna bylo przebudowac tak torow tramwajowych (oczywiscie tam gdzie to mozliwe) zeby byly jak najblizej chodznika i zeby ludzie nie musieli przechodzic przez jezdnie miedzy samochodami ktore sa zmuszone ich przepuszczac?!?! mozna to bylo zrobic spokojnie przy skrzyzowaniu Westerplatte i Lubicz tak samo jak na Kalwaryjskiej bylaby mozliwosc zastosowania takiego rozwiazania - a wzdluz chodnikow postawic barierki zeby piesi nie wlazili na ulice w miejscach nieprzeznaczonych do tego (skorzystaja na tym rowniez i kierowcy) ale po co ruszyc mozgownica po co ulatwic zycie wszystkim - kierowcom, pieszym, MPK - skoro mozna pojsc po najmniejszej linii oporu i wlaczyc kolejne ulice w strefe ... jakos nie kojarze zeby w Wiedniu np byly takie strefy ... no coz ale co kraj to obyczaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jcz Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:06 najlepiej zamknac wszystkie ulice na ktorych sa korki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRóL SAS Korki pod dworcem znikną dopiero, gdy skończy s.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:49 zamknąć wszystkie drogi wokół galerii krakowskiej!!!! przecież wiadomo było wszystkim że cienka stara ulica nie puści cał e g o ruchu!!! proponuje już rozpisać projekt na dojazd do galerii górą!!! można by przy okazji oglądnąć panorame krakowa-acha oczywiście za nasze podatników pieniądze!!! w końcu żyjemy w demokratycznym kraju-i musi być dojazd do galerii!!! w końcu na WAWEL dziedzictwo narodowe-jak byśmy chcieli posłać dzieci żeby pozwiedzały-to trzeba by na bilety wydać więcej niż do disneylendu pod paryżem!!, a co zabytki dla chamów?-nie dla bogaczy!!!-choć najwięcej na te zabytki płacą chamy-bo choć podatki płacą małe-to jest ich dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mik Policjanci kierujący ruchem... IP: *.krakow.pl 09.11.06, 20:54 Na skrzyzowaniu jest źle bo policja kieruje ruchem.. Dla przykładu, jadąc przez Rondo Grzegórzeckie można dostać szału. Gdy policjanci kieruja ruchem panuje tu totalny chaos!!! Dzisiaj mało co dwa tramwaje na siebie nie wjechały :D a jak juz kieruja to mogliby swiatla wylaczyc; stanie sobie taki jeden z drugim na srodku, kieruja ruchem ale sie nie potrafią zgrac, auto stoją na zielonym, ludzie stoją na czerwonym, i nie wiadomo co robic... chaos! zrobcie cos z tym! Lepiej było zanim dali tu policjantów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Policjanci kierujący ruchem... IP: *.autocom.pl 09.11.06, 22:43 W Krakowie jest rondo Kotlarskie. Nazwa Grzegórzeckie jest dla tych spoza Krakowa. Z kodeksu drogowego wynika, ze sygnaly kierujacego ruchem policjanta są ważniejsze od sygnalizacji świetlnej i należy się stosować do tych wydawanych przez policjanta. Ale prawdą jest, że jak ktoś widzi czerwone to ma odruch, żeby się zatrzymać. Sam tak wielokrotnie robię i poliscjant na mnie nerwowo macha. Powinni bezwzględnie wyłączać światła jak policjant kieruje ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Policjanci kierujący ruchem... IP: *.motorola.com 10.11.06, 14:29 Znaki dawane przez policjanta są ważniejsze od świateł, tylko trzeba się skoncentrować na jeździe a nie na umc-umc z radia albo gadaniu przez komórkę. Rondo się nazywa Grzegórzeckie. Owszem, obie nazwy się spotyka, ale prawidłowa jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś