adamm5 Rozsądne gospodarowanie taborem 22.11.06, 21:52 Ludzieeee tu nie ma do sprawy żadna polityka! Żadne SLD, żadna prawica, czy PiS! Jeśli zajezdnia jest przygotowana do obsługi Scanii, to kupno Solarisa, czy Jelcza oznacza wzrost kosztów funkcjonowania (magazyn części zamiennych, kwalifikacje mechaników itp.) Jeśli ktos opowiada głupstwa o cenie detalicznej, to nie ma pojęcia o czym mówi. Pozostaje zatem pytanie: W czyim interesie powstał ten tekst w "Gazecie", na czyje zamówienie i za jakie pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:10 Takie ustawianie przetargów to stały dochód dla niektórych przedsiebiorstw! W ostatnim przetargu dla jednej z jednostek podległych Ministerstwu Zdrowia (Krajowe Centrum Bankowania Komórek i Tkanek) tak ustawiono przetarg, ze zawierał on kilka urządzeń, plus jedno, które może dostarczyć jedynie jeden dostawca! Przetarg ustawiony na kilkaset tysięcy złotych! Dostawca z Warszawy już umówił się z zamawiającym na 10% prowizji pod stołem. Przetarg ogłoszony na 7 dni! I tak aby nikt spoza Warszawy nie miał szans wystartować!!!!!!!!! Kto jest w stanie dać ofertę? Jedynie nagrany wcześniej kontrachent! Podobnie z innymi przetargami! Wystarczy popatrzeć na stronę www.kcbtik.pl Ogłoszono przetarg na sterylizator z taką specyfikacją jaką ma jedynie jednen dostawca! W ciągu 7 dni przetarg rozstrzygnięto. Poszło z kasy MZ 280 tys. zł!!! Zobacz jak kasa ucieka z Ministerstwa Zdrowia. Normalne takie urządzenie kosztuje ok 7 tys zł!!!!! Kto zarobił 200 000???? Czy PiS i Agencja Antykorupcyjna nie widzą tego tematu? A może sami z tego czerpią zyski w majestacie papierków!!! GDZIE MOJE PODATKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Precz z cwaniactwem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wku..ony Co jest ? A gdzie Kasa na płace dla lekarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:15 Ciągle słyszę,że Ministerstwo Zdrowia nie ma kasy na szpitale, ze zadluzone, ze lekarze dostaja po 1500 zł i emiguja na zielona wyspe. Kto tu rządzi KU..!!! Dlaczego dupki z MZ jeżdżą brykami z agrube setki tysięcy? A ja mam kiblowac na sali pięcioosobowej i bez leków!??? Bo jakiś Kutafon nakradł ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikelik Gazeta wyborcza manipuluje artykulami? IP: *.freeshell.ORG 22.11.06, 22:30 Jesli redaktorowi Pilatowi nie robi roznicy, czy autobus Castrosua byl zakupiony za 600 czy 800 tys. zl, to latwo sie domyslic, jakie kwoty chodza przy sponsorowaniu przeklamanych artykulow. (a moze przetargowa cena 600 tys. zl to "blisko 800 tys.zl"?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortal combat To normalne omijanie przy tej ustawie IP: *.chello.pl 22.11.06, 22:49 Występuje w każdej gałęzi publicznej - wystarczy spojrzeć na dowolne specyfikacje przetargów zgodnych z obecnie obowiązującą ustawą o zamówieniach. Czasem naśmiewamy się, że "dostawca musi mieć nazwę na X i kończącą się na Y i zawierającą n liter i co najmniej 2 Z w środku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: To normalne omijanie przy tej ustawie IP: 83.175.180.* 23.11.06, 16:41 ale jak ma być inaczej skoro MPK S.A Kraków to lokalny monopolista ,dla którego prezydent Majchrowski dostał od prezesa UZP zgodę na bezprzetargowe usługi na kilkanaście lat to robią teraz co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor A listonosze to darmozjady 22.11.06, 23:39 Darmozjady z poczty: akcje.blox.pl/2006/11/Darmozjady-z-poczty.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miros Panie Piłat weź się pan wreszcie IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:41 naucz pisać!!!!!!Nie mówię o rzetelności bo tego akurat się nauczyć nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKM Denerwuje mnie jak się jakiś pismak wymądrza ... IP: *.gwardii.osi.pl 23.11.06, 01:22 Nie ukrywajmy, że Solarisy to złom, Jelcze nie są najgorsze... Wszystkie miasta owczym pędem kupują SOLARISy... Poza tym Kraków to jedno z najlepszych w Polsce przedsiębiorstw komunikaji miejskie - WZOROWO ZARZĄDZANE - o czym świadczy wysoki poziom oferowanych usług i polityka taborowa... Decyzję o zakupie tych "SKAŃ" podjęli ludzie, którzy mają pojęcie o dobrych autobusach, które wcześniej przetestowali ... Jak szybko rozpadają się solarisy widać na przykładach MZA Warszawa, METEOR, czy PKM Sosnowieć... Doskonale wiadomo, że 1-2 lata różnicy w przypadku rynku motoryzayjnego powoduje sporą różnicę cenową... Czemu ktoś kto mógł zaoferować za takie same autobusy nie zgłosił się do przetargu ???... Poza tym dziennikarz żądny sensacji zawsze nagina fakty, aby wywęszyć WIELKĄ AFERĘ ... Odczepcie się od MPK Kraków... lepiej zabierzcie sie za KZK GOP, które oferują usługi przewozu osób w komunikacji miejskiej na żenująco niskim poziomie !!! Na Śląsku jeździ złom z całego kraju.. Trafiają tam wycofane z eksploatacji pojazdy m. in. w Krakowie (tramwaje i IKARUSY), w Poznaniu... Czemu mądry dziennikarz nie opracuje poprawy komunikacji na Śląsku... Ta wielka aglomeracja jest praktycznie pozbawiona KOMUNIKACJI NOCNEJ ... i wiele jeszcze by tu wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Re: Denerwuje mnie jak się jakiś pismak wymądrza IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.11.06, 01:32 MKM to chyba syn dyrektora który właśnie wziął w łape za kontrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Denerwuje mnie jak się jakiś pismak wymądrza IP: *.server.ntli.net 23.11.06, 02:17 1. Porownaj sobie wyglad i stan 10-letniego Jelcza M181MB "odkurzacza" czy M121MB "gniota" z MZA Warszawa ze stanem 10-letniego MANa NL202/NG272 czy Neoplana N4009/4016/4020 z MPK Poznan. Nawet biorac pod uwage lepsza jakosc serwisowania w Poznaniu (tutaj chyba nikt mi nie zaprzeczy :P) jelczyki po prostu nie trzymaja sie kupy :) 2. Skoro solarisy to takie badziewie, a jelcze sa takie swietne, to pokaz mi wygrany przez firme Jelcz przetarg na niskopodlogowce w Polsce, w ktorym cena stanowila mniej niz 80% kryterium :) Pokaz mi rowniez, gdzie w innych krajach UE o dochodzie narodowym brutto na glowe wiekszym niz Polska (czyli - w przyblizeniu - bogatszych) przetargi na dostawy taboru wygrala firma Polskie Autobusy S.A. (Jelcz/Autosan)? Fakty cos chyba przemawiaja przeciwko Tobie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabore.. IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.11.06, 01:28 Robię zakłady , ile wziął do łapy durektor Krakowskiego MPK. Można sie opomylić o 100 000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 300 000 CBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:42 Niech ktoś prześwietli te "przetargi". Umożliwiaja zakup bez podania merytorycznej podstawy sporządzenia specyfikacji. To dziura!!!! przez którą kombinatorzy wysysają z budżetu nasze pieniądze. MPK KCBtiK to przykłady. Może CBA zacznie działać, a nie bawić się w politykę. Jak już powstało to niech wyjaśnia takie sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdk MPK w Krakowie manipuluje przetargami IP: *.wszib.krakow.pl 23.11.06, 08:55 Tak MPK w Krakowie manipuluje przetargami. Przykłady podane w artykule są potwierdzane przez samych pracowników tej firmy. Jeden z szefów zajezdni autobusowej nie ukrywa tego, że MPK musi kupować co jakiś czas Jelcze, pomimo tego, że są od nich lepsze marki. I wreszcie ktoś zauważył głupotę związaną z brakiem klimatyzacji w nowych autobusach i tramwajach. Jesteśmy bodaj jedynym dużym miastem w Polsce które kupuje nowy tabor bez klimatyzacji. Chyba nikt kto o tym decyduje nie korzysta w lecie z krakowskiego MPK (bo jeżdżą swoimi samochodami ...). Pozdrawiam tych, którym na sercu leży dobro krakowskiej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INTELIGENT Re: Już dawno jeździli byśmy Citarami IP: *.chello.pl 23.11.06, 13:07 Gdyby nie bezmyślność pracowników MPK i kupowanie jelczo złomów i nie stawianie w 100% w cene a w jakość to napewno jeźdźili byśmy super Mercedesami Citaro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilo Re: MPK w Krakowie manipuluje przetargami IP: 83.175.180.* 23.11.06, 16:38 ale jak ma być inaczej skoro jest monopolista ,na którego prezydent Majchrowski dostaje od prezesa UZP zgodę na bezprzetargowe usługi na kilkanaście lat to robią co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabo IP: 83.175.180.* 23.11.06, 16:38 ale jak ma być inaczej skoro jest monopolista ,na którego prezydent Majchrowski dostaje od prezesa UZP zgodę na bezprzetargowe usługi na kilkanaście lat to robią co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabo IP: 83.175.180.* 23.11.06, 16:40 ale jak ma być inaczej skoro MPK S.A Kraków to lokalny monopolista ,dla którego prezydent Majchrowski dostał od prezesa UZP zgodę na bezprzetargowe usługi na kilkanaście lat to robią teraz co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
holmes1964 Re: Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabo 23.11.06, 21:22 Dlaczego wszyscy się czepiają tego MPK. Napisał jakiś pismak wyolbrzymionych bzdur i wszyscy sie podniecają niezdrowo. Kupcie se wszyscy samochody i jeździjcie sobie. Ja jeżdżę autem i komunikacją i nie narzekam. Juz kiedys zbeształem jednego pismaka z Gazety krakowskiej bo napisał głupot o Bombardierach i chłop tak sie przejął, że wyszukał mój telefon i zadzwonił kto ja jestem, a ja mu na to, że normalny pasażer i hobbysta. Pozdrawiam autora artykułu, jeszcze jeden taki artykuł nierzetelny i rezygnuje z Wyborczej jak kiedys z czytania Krakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Niegospodarność czy rozsądne zarządzanie tabore.. IP: *.telos.com.pl 24.11.06, 09:08 Najlepsze autobusy w Krakowie to SOLARIS-y. Komfort,wygląd i nasz producent. Same zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lepsze Many IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 01:24 A może by tak wznowić produkcję wspaniałych jelczy "ogórków"? Tyle lat nam słyżyły poczciwe,a teraz to archiwum!!! Co z tego,że silnik był w komorze,ale to miało swój urok!!! Nikt chyba nie zaprzeczy,że ten warkot silnika,te drzwi zamykane i otwierane przełącznikem wachadłowym-góra-dół,ten wspaniały przełącznik kierunkowskazów podświetlany!!!To było piękne!! Było,jest i będzie piękne!!Młode pokolenia tego nie znają,a szkoda bo naszego Krakowa ten ogór pasuje i jakoś ciepło się przytula do historii!!! Ale to tylko zrozumie ten,kto jeżdził takim busem. Ale nam potrzeba Scanii,Mercedesów itp.Niech by nasza młodzież miała możliwość pojeżdżenia po Krakowie takimi busami"ogórkami", to wiem,że wtarły by się w ten nasz kochany Kraków.Wierzcie mi lub nie najwięcej młodych jeżdziłoby ogórkami,tak tymi starymi jelczami, które do nie dawna nam służyły.Wtedy ludzie też mieli wózki inwalidzkie, też mogli spokojnie jechać,kierowca poczekał,aż wszyscy wsiądą i ruszał w kurs!!!Jak autobus nawalił,to trudno,trzeba niekiedy było deptać na piechotkę w nocy o północy.Np.124-pętla-Olsza,a teraz byle wsiąść do autobusu,podjechać,przesiąść się na inny i do celu,im szybciej tym lepiej!!! Nie chcę,tu na forum mówić nazwisk,bo to tak nie może być!Szkoda,bo wiem,kto zniszczył i sprzedał MPK w Krakowie obcym,kto się podłożył,by mieć coś dla siebie!!!Szkoda,że mamy to co musimy,a nie to co chcemy...To smutne lecz prawdziwe.A co do wymogów Unii też pozostawia wiele do życzenia zarządowi MPK!!! Odpowiedz Link Zgłoś