Gość: Zojka IP: *.ghnet.pl 28.12.06, 09:52 MPK bardzo źle zrobiło likwidując tygodniowe karty przejazdu.Wiem ,że wiele osób z tego korzystało.Bilety dobowe nie zastąpią "tygodniówki"..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zizi Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.187.224.13.ip.airbites.pl 28.12.06, 09:54 Może wreszcie ktoś sobie przypomni o Swoszowicach - jedynej krakowskiej dzielnicy, która nie ma bezpośredniego połączenia z centrum miasta, a do najbliższej pętli (Borek Fałęcki lub Kurdwanów) autobus jeździ raz na godzinę, a czasami i rzadziej. MPK nas olało już wiele razy, więc może konkurencja będzie bardziej sprawna... bo MPK to firma "sprawna inaczej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisek Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:02 A kto może być tańszy: PKS, MalBus? A swoją drogą, ciekawe czy w przetargu dla konkurencji będzie wymóg niskiej podłogi albo maksymalnego wieku autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINGA Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 11:18 Nie zazdroszczę.... sama mieszkam na osiedlu gdzie tez jest beznadziejny dojazd, jest tylko jeden autobus na Mogilskie (obecnie bez sensu tam jechać) i jeden na Dworzec Wschód, kilka innych co godzinę na Plac Bohaterów Getta. Czyli w praktyce wszędzie z przesiadkami trzeba jechać, a teoretycznie mieszkam 15 minut od Centrum samochodem !! tylko MPK może tak wymyślić połączenie, zeby z 15, 20 minut zrobić godzinę (jak sa korki to póltorej). Może ta konkurencja wprowadzi choc jedno sensowne połączenie?? Choć raczej mało w to wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.autocom.pl 28.12.06, 10:24 Nic tak dobrze nie robi jak konkurencja. Czekamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Potrzebne: bilet 15-minutowy, tygodniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:24 aby zwiększyć atrakcyjność komunikacji miejskiej na krótkich odcinkach, potrzebne są bilety na 15 czy 30 minut jazdy. Obecnie 2-3 przystanki każdy idzie pieszo lub wsiada w auto, a wiele osób chętnie by wtedy skorzystało z autobusu czy tramwaju. Brakuje biletu tygodniowego. Potrzebne są linie przyspieszone-szczytowe na obleganych kierunkach, np. Ruczaj-Aleje. Może by tak puścić jakiś autobus z Matecznego czy Nowej Huty/Powstańców Wlkp. na Kurdwanów prosto przez Turowicza, skoro już mamy nowe, szybsze trasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Potrzebne: bilet 15-minutowy, tygodniowy IP: *.chello.pl 28.12.06, 16:28 Zgadzam się: bilet 15 minutowy, np. za 1 zł to znakomite rozwiązanie. Ja z reguły człapię 2 przystanki, bo - jak to krakowski centuś - żal mi 2,5 zł za tak krótki odcinek. A poza tym, nasi szlachetni włodarze zrezygnowali z podwyżki! Ach jacy dobrzy, przecież w Krakowie bilety należą do najdroższych, a bilet całodobowy jest dużo tańszy nawet w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir_wawelski Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK 28.12.06, 10:27 jak to jest ze studentami powyżej 26r. życia? przysługuje w końcu zniżka na przejazdy mpk czy nie? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.autocom.pl 28.12.06, 21:38 wampir_wawelski napisał: > jak to jest ze studentami powyżej 26r. życia? przysługuje w końcu zniżka na > przejazdy mpk czy nie? Wie ktoś? Oczywiście, że przysługuje ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KSC Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:32 bez sensu, przyjdzie nowa firma z jakimis strymi rupieciami, a juz sie cieszylismy ze ikarusy odchodza do lamusa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluecab Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.st.kolornet.pl 01.01.07, 21:38 Wcale nie do lamusa jeno do Huty i os. Piastów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.crowley.pl 28.12.06, 10:55 ludzie zobaczycie jakimi złomami będziemy jezdzic a pan trzmiel ma chyba w tym jakis interes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi doktorant chodzi pieszo, bo go nie stać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 11:54 Sama jestem doktorantką na UJ i z uwagi na bardzo wysokie ceny biletów (nie mam zniżki) chodzę na nogach. Po prostu mnie nie stać na bilet miesięczny sieciowy - MPK zabierałoby mi dużą część stypendium. Tak robi bardzo wielu moich znajomych. Tak więc MPK zamiast zyskiwać na tym braku ulgi, tak naprawdę traci. Bardzo chciałabym, żeby doktoranci mieli przyznane przejazdy ulgowe- nie musiałabym chodzić w mroźny dzień na nogach przez pół Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Racja IP: *.chello.pl 28.12.06, 15:04 Nowoczesne miasto uniwersyteckie, którego nie stać na zniżki komunikacyjne dla młodych naukowców to żenada. Iluż tych doktorantów jest, kilkuset? To chyba nie są jakieś znaczące oszczędności w budżecie Krakowa, wyciekają z niego na głupstwa o wiele poważniejsze kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:28 > Iluż tych doktorantów jest, kilkuset? Na samym AGH ponad pięciuset, a na UJ siłą rzeczy więcej. Jeśli dodać do tego mniejsze uczelnie to będzie może dwa góra trzy tysiące osób. Ale to i tak najwyżej kilka procent wszystkich studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Re. mimi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:07 Mimi - doktorantka? pisze:> MPK zabierałoby mi dużą część stypendium. > Tak więc MPK zamiast zyskiwać na tym braku ulgi, tak naprawdę traci. Czemu uczepiłaś si e MPK, jak osr.. koszuka d... Skoro jesteś doktorantką to chyba umiesz czytać ze zrozumieniem. 1. Nie MPK Ci zabrało - tylko radni 2. To nie MPK traci tylko miasto Jeszcze zacytuję urywek z omawianego tekstu "Profesor Starowicz zapowiada jednak, że już dziś zaproponuje prezydentowi, by przekonał radnych do przegłosowania korzystnej dla młodych naukowców uchwały." Zwróć uwagę "...zaproponuje prezydentowi, by przekonał radnych..." a nie Prezesowi MPK. Nie myl pojęć i nie siej wrogiej propagandy. Ps. Mieszkańcy Swoszowic nie narzekajcie na MPK tylko gnajcie swoich wybrańców, na których głosowaliście do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm no to trzeba zacząć pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:27 zamiast żyć na garnuszku" społeczeństwa.... jak można tak otwarcie narzekać że reszta ludzi nie funduje ci tych przejazdów ? chyba brak ci honoru... a mnie jak myślisz kto funduje przejazdy do pracy/na zakupy/do rodziny/etc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalin Re: doktorant chodzi pieszo, bo go nie stać IP: 195.136.253.* 28.12.06, 22:45 Doktorantko UJ, nie mówi się: na nogach tylko piechotą. Chodzić na nogach fatalnie brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: doktorant chodzi pieszo, bo go nie stać 28.12.06, 22:46 W Krakowie mówi się "na nogach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brdo Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.chello.pl 28.12.06, 16:37 "Aby wprowadzenie nowej firmy na rynek komunikacyjny się powiodło, krakowski magistrat chce początkowo zakazać MPK startu w przetargu na obsługę nowych linii" Czemu brak mpk w przetargach ? az tak sie obawiaja, ze by wygrala, cenowo, jakosciowo, czy moze ktos ma interes w konkurencyjnym przewozniku ?? odpowiedzcie mi bo nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pirulo Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK 28.12.06, 18:05 MPK w Krakowie jest bardzo drogie... w zasadzie kosztuje prawie tyle samo co podróż samochodem... A to jest dużo za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.autocom.pl 28.12.06, 18:43 dlaczego uczniowie szkół podstawowych nie mają ulgowych ustawowych takich jak studenci????????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK 28.12.06, 19:49 Ktoś wspomniał o rupieciach, rupiecie już jeżdżą mamy coraz starsze tramwaje. Dobrze, że będzie konkurencja zawsze lepiej jak jest niżby jej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:05 Czemu wszyscy Państwo na forum tak bardzo narzekacie?? Przecież odremontowano (czytaj: wybudowano na nowo)torowisko na Kapelance! Cudnie wygląda! Fakt faktem, że niskopodłogowe nie mogą jeździć, za wysoko jest chodnik i drzwi nie dają rady otworzyć... I dlatego jeżdżą tylko stare nieogrzewane tramwaje... Przypomnę, że z Borku na Hutę jedzie się około godziny... No cóż, byle do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:13 chcialem zwrocic uwage, iz doktorantom przysluguje lga ustrawowa studencka, co wynika z ustawy oraz orzeszen SO w Krakowie stosujacego ustawe o szkolnictwie wyzszym. MPK powoluje sie na wyjasniania z Ministerstwa Edukacji, jednakze nalezy pamietac ze interpretacja urzdnicza nie jest dla nikogo wiazaca i moze byc chybiona co potwierdzaja wlasnei orzeczenia sadow krakowskich w sparwach doktorantow oddalajace roszczenia mpk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer bo ceny teraz są złodziejskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:58 ja się w pełni zgadzam z autorem tego tekstu: www.krakopolis.pl/felieton,39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steffano Re: bo ceny teraz są złodziejskie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:23 a ja tam jade sobie bez biletu i mam to mpk daleko w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7kktn7c Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: 195.150.92.* 29.12.06, 08:58 Wszystkie te komentarze i uwagi to jest głupie gadanie. Dorosli ludzie a mówią jak Jasio o budowie traktora. ...no cóż, z drugiej strony - normalka, ludzie ględzą na każdy temat. Tak trzymać! Niech żyje magiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: 80.50.23.* 30.12.06, 07:11 ten gość kpi czy o drogę pyta? twierdzi że na początek konkurencyjna firma mogłaby wziąc kilka procent rynku połączeń bo miasta nie stać na więcej a za chwile przekonuje że konkurencja jest tańsza niż MPK! ale z tymi doktorantami to niezłe - nie mają zniżki bo może się to nie spodobać prezydentowi lub radnym ale spodobało się im podniesienie stawki dla MPK o 10%!!! I na to była kasa!! Z drugiej jednak strony musze przyznać, że mamy świetną komunikację w porównaniu z Górnym Śląskiem - Katowice, Bytom - MASAKRA! Fakt, że mamy jeszcze kilka Ikarusów ale nikt nie zaprzeczy, że od kilku lat systemantycznie wprowadzane są nowe lepsze tramwaje i autobusy w których jest czysto i ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluecab Re: Będzie konkurencja dla krakowskiego MPK IP: *.st.kolornet.pl 01.01.07, 21:50 "Systemantycznie" a nawet stanowczo zaprzeczam "kilku" ikarusom oraz "nowym lepszym" tramwajom. Wystarczy przejechać się do Huty i już stężenie ikarusów i koszmarnych tramwajów zabija jakikolwiek komfort jazdy, o ile w ogóle o komforcie w przypadku MPK można mówić. Szkoda, że z os. Piastów nie da się jechać do centrum rowerem, bo MPK straciłoby dochód z mojej kieszeni rocznie wynoszący ok. 1000pln. Ale by było. Odpowiedz Link Zgłoś