Dodaj do ulubionych

Kraków - Słomniki 2 zł, Kraków - Miechów 4 zł.

IP: 213.25.129.* 11.04.03, 07:12
Widziałem ostatnio na dworcu PKS, jak do autobusu oznakowanego tak właśnie
jak w tytule tego wątku wsiadały tłumy ludzi. Serce się raduje. Może jest
jeszcze szansa, żeby krakowski PKS odzyskał tą trasę od pieprzonych
busiarzy. Wystarczą konkurencyjne ceny. PKS Olkusz stosuje tą strategię już
od kilku lat na trasie Kraków - Olkusz z powodzeniem (chociaż trzeba
przyznać, że niektórzy kierowcy mają nadal mentalność rodem z PRL-u, ale
jednak frekwencja na tej trasie w PKS-ach jest niezła). Szkoda, że krakowski
PKS oddał tyle lokalnych linii busiarstwu prawie zupełnie bez walki. Cóż,
mądry Polak po szkodzie. Ale może to połączenie Kraków - Miechów to
zapowiedź zmian na lepsze.
Obserwuj wątek
    • adas29 ZAJ...BAĆ BUSY 11.04.03, 08:41
      Pod tym podpisuje się Adaś / Adaś 29
      • Gość: ADAŚ ZAJ...BAĆ BUSY IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 17:19
        adas29 napisał:

> Pod tym podpisuje się Adaś / Adaś 29

Oraz Adaś 29 / Adaś
        • Gość: mouset Re: ZAJ...BAĆ BUSY IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.04.03, 19:58
          Oraz mouset (ale tylko za niektórymi busami)
          • kuba203 Re: ZAJ...BAĆ BUSY 12.04.03, 21:27
            Gość portalu: mouset napisał(a):

> Oraz mouset (ale tylko za niektórymi busami)

Wiem, wiem, chodzi Ci o tego słynnego już na tym forum Merc-busa. Ciekawy
            jestem, czym on się wyróżnia, bo widzieliśmy go dziś a Adasiem na Moście
            Grunwaldzkim, w środku taki tłum, że szyby zaparowane, busiarz, który zabiera
            więcej osób niż ma miejsc stojących (!!!) w aucie zdecydowanie nie powinien
            jeździć!!!
            • Gość: mouset Re: ZAJ...BAĆ BUSY IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 12.04.03, 21:56
              Spytaj się w PKS czemu na weekend do Zawoi nic nie jedzie, Merc bus jest ok
              podobnie jak wozy firmy ORAWA
              • kuba203 Re: ZAJ...BAĆ BUSY 12.04.03, 22:30
                Mnie się wyświetliły 2 połączenia do Zawoja Centrum, obydwa kursują
                codziennie :))
                Ale to trzeba zrobić tak, żeby PKS jeździł częściej, a nie busiarze!!! Do
                wielu wioch podwielickich PKS nie jeździ wcale, ale czy stan rzeczy z zasr***
                busiarzami ma trwać wiecznie??
                • kuba203 Re: ZAJ...BAĆ BUSY 12.04.03, 22:32
                  kuba203 napisał:

> Mnie się wyświetliły 2 połączenia do Zawoja Centrum, obydwa kursują
                  > codziennie :))

Ale jeszcze widzę, że nie tylko do centrum PKS jeździ:
                  Zawoja Markowa - 5 połączeń, wszystkie kursują codziennie.
                  To w sumie 7 kursów, nie wierzę, że busiarz wykonuje więcej.
                  • Gość: mouset Re: ZAJ...BAĆ BUSY IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 13.04.03, 21:44
                    Małopolanin wyjął mi te słowa z klawiatury hihihi, jeżeli podejście PKS jest
                    takie: do Zawoi p Jordanów, do Szczawnicy z przerwą na peta w Mszanie, do
                    Zakopanego p Myślenice, CHORE!!!!!!!!!!!!!!!!!

PKS jest najmniej mobilną instytucją przyzwyczajoną do odgórnej egzystencji,
                    jedyny PKS z sensem jaki znam to sądecki
                    • malopolanin A taki Korbielów 13.04.03, 22:04
                      No właśnie Mouset...

Weźmy inny przykład. Do Korbielowa jest z Krakowa 90 km ( przez Sułkowice,
                      Suchą, Jeleśnię). Niestety żaden PKS ( Z Suchej, Żywca, czy Krakowa) nie wpadł
                      na pomysł, że w sezonie letnim, a jeszcze bardziej zimowym, opłacałoby się tam
                      jeździć z Krakowa. Wystarczyłby na początek jeden kurs rano i powrót wieczorem.

Niestety nie kursuje tam też żaden prywaciarz.

Tak więc, by pokonać te 90 km muszę wyjechać z Krakowa o 6.00 do Żywca, na
                      miejscu jestem ok. 8.50 tam 20 minut na przesiadkę do PKS-u w kierunku
                      Korbielowa. Na miejcu jestem o 10-tej(!).
                      Z powrotem najpóźniej z Korbielowa do Żywca trzeba wyruszyć o 16-tej, by zdążyć
                      w tym powiatowym mieście na pociąg (jedyny) do Krakowa o 18.05. W Krakowie
                      jestem ok. 20.45.
                      Tak więc, by spędzić 6 godzin w górach (Pilsko) muszę jechać ( licząc z
                      przesiadkami) DZIEWIĘĆ GODZIN!!! A przy bezpośrednim połączeniu byłoby o 6 h
                      krócej. Tak oto myśli PKS.
                      • Gość: mouset A taki Poprad IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 13.04.03, 22:12
                        A ja lubię Tatry Słowackie, jak tam mam dojechać w piątek na weekend skoro z
                        Zakopanego p........y PKS odjeżdża 13.10? Dla kogo?
                        Już nie mówie o wymyślenie kursu z Krakowa bo to pksowskie mózgi przerasta o
                        lata świetlne, więc jedzie się do N Targu a potem busem
    • malopolanin Merc -bus 13.04.03, 21:33
      PKS do Policznego jedzie prawie 3 h, Merc-bus 1,5 h i wcale nie łamie przy tym
      przepisów. Bus jedzie po prostu najkrótszą drogą przez Sułkowice, a PKS przez
      Myślenice.
      Fakt, kierowca czasem przegina i zabiera nadkomplet, ale jeśli chcę spokojnie
      wejść na Babią, następnie na słowacką Orawę ( chwilowo przejście turystyczne
      zamknięte), to jestem w sumie 3h do przodu. Do tego, gdy znajdzie się paru
      turystów zmierzających również na Królową Beskidów, to kierowca za parę złotych
      dowiezie aż na Przełęcz Krowiarki.

• kuba203 Re: Merc -bus 14.04.03, 21:24
        No to fakt, że PKS jeździ jak ciągnięty przez konia, ale ja bym
        raczej "naprawił" PKS niż wspierał rozwój busiarzy (oczywiście bdybym miał na
        o jakikolwiek wpływ ;)) ).
        PKS do Katowic jedzie 2 godz, co daje średnią prędkość 40km/h ://
        • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 14.04.03, 21:50
          Naprawa PKS to chyba wymiana mózgów u wszystkich decydentów w PKS, wtedy może
          ktoś coś wymyśli co dla zwykłych pasażerów jest oczywiste
        • malopolanin Re: Merc -bus 19.04.03, 12:39
          kuba203 napisał:

> No to fakt, że PKS jeździ jak ciągnięty przez konia, ale ja bym
          > raczej "naprawił" PKS niż wspierał rozwój busiarzy (oczywiście bdybym miał na
          > o jakikolwiek wpływ ;)) ).
          Też popieram PKS jako, mimo wszystko, solidnego przewoźnika realizującgo w
          końcu m.in. misję społeczną, ale nie sądzę, by moje pieniądze z przejazdów szły
          na rozwój. Tu trzeba zmiany sposobu myślenia, co widać na przykładzie
          wspomnianych PKS-ów Sanok i Łańcut.
          Dlatego wolę być 6 godzin dłużej w górach niż tylko dla zasady klekotać się w
          PKS-ie.

> PKS do Katowic jedzie 2 godz, co daje średnią prędkość 40km/h ://

I dlatego jest on nastawiony raczej na tranzyt przez Kraków turystów i ludzi
          pracujących na Śląsku i w Zagłębiu z i do województwa małopolskiego,
          podkarpackiego i świętokrzyskiego.
          • kuba203 Re: Merc -bus 19.04.03, 17:12
            malopolanin napisał:

> Dlatego wolę być 6 godzin dłużej w górach niż tylko dla zasady klekotać się
            w
            > PKS-ie.

Oczywiście, masz rację, bo przy różnicy w czasie przejazdu rzędu 3 godzin, to
            nawet nie ma co mówić o PKSie :((

> I dlatego jest on nastawiony raczej na tranzyt przez Kraków turystów i ludzi
            > pracujących na Śląsku i w Zagłębiu z i do województwa małopolskiego,
            > podkarpackiego i świętokrzyskiego.

A tego fragmentu to nie rozumiem. Już chyba każdy woli się "tranzytować"
            pociągiem, który jedzie półtorej godziny, i jedzie cały czas do przodu, a nie
            kręci się w kółko.
            • malopolanin Re: Merc -bus 19.04.03, 18:46
              kuba203 napisał:

> Oczywiście, masz rację, bo przy różnicy w czasie przejazdu rzędu 3 godzin, to
              > nawet nie ma co mówić o PKSie :((
              >

Dodam jeszcze, że nie chodzi mi tutaj o cenę. Jeśli na długich trasach mam do
              wyboru PKS i o 2 zł tańszego busa, to (gdy nie ma rażących różnic w
              przejeździe) wybieram naturalnie PKS.

> > I dlatego jest on nastawiony raczej na tranzyt przez Kraków turystów i lud
              > zi
              > > pracujących na Śląsku i w Zagłębiu z i do województwa małopolskiego,
              > > podkarpackiego i świętokrzyskiego.
              >
              > A tego fragmentu to nie rozumiem. Już chyba każdy woli się "tranzytować"
              > pociągiem, który jedzie półtorej godziny, i jedzie cały czas do przodu, a nie
              > kręci się w kółko.

Chodziło mi o to, że sporo autobusów z Katowic i Gliwic jeździ do miejscowości,
              gdzie pociągów nie ma wcale lub kursują w ograniczonym zakresie ( Busko,
              Iwonicz, Ustrzyki, Szczawnica itd.). Zbierają ludzi w podgórskich
              miejscowościach, a w Krakowie jest już mała rotacja pasażerów z przyczyn, które
              wymieniłeś.
              • kuba203 Re: Merc -bus 19.04.03, 18:57
                > Chodziło mi o to, że sporo autobusów z Katowic i Gliwic jeździ do
                miejscowości,
                >
                > gdzie pociągów nie ma wcale lub kursują w ograniczonym zakresie ( Busko,
                > Iwonicz, Ustrzyki, Szczawnica itd.). Zbierają ludzi w podgórskich
                > miejscowościach, a w Krakowie jest już mała rotacja pasażerów z przyczyn,
                które
                >
                > wymieniłeś.

Aha, fakt, tu masz rację.
                • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.04.03, 11:42
                  Autobusy ze Śląska tranzytują głównie do sanatoriów, do których i tak mało kto
                  jedzie i wymiana pasażerów odbywa się jak najbardziej w Krakowie
            • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: *.cm-uj.krakow.pl 28.04.03, 15:38
              kuba203 napisał:

> A tego fragmentu to nie rozumiem. Już chyba każdy woli się "tranzytować"
              > pociągiem, który jedzie półtorej godziny, i jedzie cały czas do przodu, a nie
              > kręci się w kółko.

A do Zakopca pociąg to męka
              • kuba203 Re: Merc -bus 28.04.03, 18:41

> A do Zakopca pociąg to męka

Wiem o tym, ale te pociągi mają powodzenie, nie da się ukryć. Wczoraj jechałem
                jednym osobowym Kraków - Zakopane, a sfociłem innego, tym razem z Płaszowa,
                obydwa bardzo pełne :))
                • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: 149.156.15.* 28.04.03, 18:46
                  Kwestia dokąd pełne
                  • kuba203 Re: Merc -bus 28.04.03, 18:48

> Kwestia dokąd pełne

Nie dalej niż do Suchej, to akurat wiem :))
                    • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.04.03, 08:37
                      Wnioski są oczywiste
                      • Gość: Jakub K. Re: Merc -bus IP: 213.25.129.* 29.04.03, 09:00

> Wnioski są oczywiste
                        Tak, oczywiste. Busy do piachu!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • kuba203 Re: Merc -bus 29.04.03, 22:07
                          Gość portalu: Jakub K. napisał(a):

> Tak, oczywiste. Busy do piachu!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z ust mi to kolega wyjął :))
                          • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: 217.96.109.* 03.05.03, 18:24
                            Zapomnieliście o 428 do piachu
                            • Gość: Jakub K. Re: Merc -bus IP: 213.25.129.* 03.05.03, 18:30

> Zapomnieliście o 428 do piachu
                              Ja osobiście nie mam nic przeciwko 428
                              • Gość: Locutus Re: Merc -bus IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.05.03, 23:33
                                A ja mam nadzieję, że niedługo pozostanie już tylko na emkaemskich zdjęciach...
                                • Gość: mouset Re: Merc -bus IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 04.05.03, 14:40
                                  Precz z 428!!!!!!!!!!!!!!Do piachu!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka