Dodaj do ulubionych

Rusza akcja "Lokal bez papierosa"

13.02.07, 23:08
czas najwyzszy! mam dosc wychodzenia z krakowskich knajpek smierdzac dymem.
Mieszkam od pewnego czasu w Irlandii i co jest tu wielkim plusem wracajac po
wieczornym piwku z pubu nie musze wszystkiego co mialej na sobie wrzucac
odrazu do pralki bo moje ciuchy poprostu nie smierdza dymem.
Obserwuj wątek
    • trueveritas Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 00:57
      Pij piwo wiec w domu i nie dyskryminuj tych co popalić lubią
      • drogownik Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 07:09
        Pal w domu i nie dyskryminuj innych ...
        • jpl5 Re: Rusza "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 08:05
          Osobiście nie widzę problemu. Większość lokali ma po kilka sal i świetną
          wentylacje.
          Właściciele szybko dojdą do słusznych wniosków i tak będą dzielić miejsca w
          lokalach, by jedni i drudzy znaleźli miejsce dla siebie.
          Tak się zresztą już dzieje i AKCJE moim zdaniem są ZBĘDNE.
          Tzw świeże powietrze drodzy niepalący to już chyba tylko w LESIE.
          POZDRAWIAM
          • kazek100 Re: Rusza "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:01
            Wiekszośc właściwieli lokali boi się, że gdyby wprowadzili zakaz palenia, to
            straciliby klientelę.

Tymczasem to nieprawda - bo niepalący chodziliby tym chętniej, a palący, którzy
            zazwyczaj sa po prostu leniwi, po prostu wychodziliby na dwór, w rezultacie
            spaliliby mniej, następnego dnia nia mieliby takiego bólu głowy, i w rezultacie
            byliby zadowoleni.

Wiem co piszę, bom kiedyś współpracował z takim lokalem., Podobno było to
            niemożliwe, a udało się znakomicie . To był zwykły pub, w którym podobno zakazu
            palenie nie sposób sobie wyobrazić...

w Poznaniu w Plazie nie możńa nawet wejść do empiku... Bo tam jest kawiarnia, w
            której wolno palić. W związku z czym człowiek wchodzi kupić książkę i wychodzi
            w śmierdzącym ubraniu. Więc chodzę tam rzadko.
            • mis22 Powoli rozsądek wkracza do Polski 14.02.07, 19:03
              We wszystkich rozwiniętych krajach na świecie ludzie dbają coraz bardziej o
              zdrowie. W Stanach przez ostatnie 25 lat procent dorosłych ludzi palących spadł
              z 40% do mniej niż 20%. Niemal wszedzie w zamkniętych pomieszczeniach
              publicznych jest zakaz palenia.

Ciekaw jestem czy Polacy, zwolennicy palenia, sądzą o przewlekłej śmierci na
              raka płuc spowodowanej paleniem papierosów. Czy ich wyobraźnia tak daleko nie
              sięga? Czy nie wiedzą o chorobach powodowanych przez palenie lub uważają te
              informacje za propagandę ufoludków?
              • skaflok Re: Powoli rozsądek wkracza do Polski 14.02.07, 19:13
                yhm :] ja ostatnio slyszalem sad ze palenie fajek i picie wodki to wiejska zabawa ;] zabawa naszych ojcow i dziadkow. teraz modnie jest sie spizgac jakims mozgo.j.ebem jaka tableta czy spidem :] to jest teraz trendy. wodka i faje sa passe ;] ehh a dziadek opowiadal jak na disko bral z kumplami blachan samogonu i rame 'popularnych' :)
              • cornellius ;) 11.03.07, 11:27
              • cornellius Re: Powoli rozsądek wkracza do Polski 11.03.07, 11:30

>
                > Ciekaw jestem czy Polacy, zwolennicy palenia, sądzą o przewlekłej śmierci na
                > raka płuc spowodowanej paleniem papierosów. Czy ich wyobraźnia tak daleko nie
                > sięga? Czy nie wiedzą o chorobach powodowanych przez palenie lub uważają te
                > informacje za propagandę ufoludków?

zareczam Ci,ze my ciemna masa slyszelismy o tym jasniepanie obiezyswiacie. moje zdrowie - moje ryzyko. jak jazda na motorze lub jedzenie w MC
            • cornellius Re: Rusza "Lokal bez papierosa" 11.03.07, 11:24
              wolny kraj. niech wlasciciele - jezeli chca - stosują zakaz palenia. i dla jednych i drugich jest miejsce. ja do knajp dla niepalących nie bedę chodzil, bo palic lubie i nie widze piwka albo kawki bez dymka ( i z tego co widze w knajpach to okolo 70 % ludzi podobnie). a zakazy jakos mnie mierza. dobrze wietrzona osobna sala lub knajpa bez dyma i tyle w temacie, ale nie!!! odgorny zakaz na cale miasto. a propozycje wychodzenia na zewnatrz.... pardon ale to troszke uwlaczajace, szczegolnie w zimie ;)
              • Gość: MANKOketon Re: Rusza "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 18:30
                Corneliusie: www.lbp.pl - my serio dajemy WYBOR.
            • Gość: maciek240281 Re: Rusza "Lokal bez papierosa" IP: 195.46.43.* 12.03.07, 14:56
              Wtedy ludzie palacy pojda do innego pubu gdzie mozna palic, proste. dlatego nikt
              sie nie odwazy, chyba ze bedzie nakaz, ze wszystkie puby musza tak zrobic.
          • niebored Do jpl5 15.02.07, 14:43
            Zbedne? Chyba zartujesz! Niedawno bylem w Krakowie i wiesz co pierwsza rzecz
            jaka mnie zszokowala bo wieloletniej przerwie w odwiedzaniu baru to palacy
            ludzie w kazdym barze!!!!
          • Gość: MANKOketon Re: Rusza "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 18:24
            Coz... My pomozoemy wlascicelom, zeby bylo jak w lesie!
        • dx7 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:20
          > Pal w domu i nie dyskryminuj innych ...

Daj wybor wlascicielowi czy chce zakazu w swoim lokalu czy nie. Nie dyskryminuj
          jego prawa do stanowienia zasad we wlasnym lokalu.
        • skaflok Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:10
          Ty zabraniasz mu palic a nie on Tobie pic piwa w lokalu :) jak nie pasi to siedz w domu. i zeby nie bylo sam nie pale papierosow, ale i nie scigam palaczy. jak mi nie pasuje to wychodze i tyle. a wy chcecie wygonic innych zeby wam pasowalo
          • elajulia1 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:15
            jak nie palisz to zastanow sie co mowisz

chcialabym wypic piwko ze znajomymi w lokalu a tu co buuu... dym gryzie i
            zabija mnie to cudne
            • pantau007 wszystkiego zakaz! 14.02.07, 23:06
              Wyjsc, bo to nie jest najwyrazniej lokal dla Ciebie. Znajdz taki,w ktorym sie
              nie pali, albo zaloz sama. Rozumiem, ze nastepnym krokiem bedzie np.
              wprowadzanie obowiazku wpuszczania klientow tylko z wyzszym wyksztalceniem i
              schludnie ubranych. Muzyka - tylko Lutoslawski.
      • paragraf1 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 11:06
        A moze to ty zamkniesz sie w 4 scianach z fajkami i flaszka? Biedny nalogowcu.
        Cyt. :"Pij w domu" - a bo co? TO TY masz chlopie problem, bo jestes
        uzalezniony. A co bys zrobil gdyby TOBIE ktos np. puszczal baki prosto w nos? I
        tak 2 godziny non-stop? Chcialbys wachac te smrody?
        • babaqba Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:05
          ragraf1 napisał:

> A moze to ty zamkniesz sie w 4 scianach z fajkami i flaszka? Biedny nalogowcu.
          > Cyt. :"Pij w domu" - a bo co? TO TY masz chlopie problem, bo jestes
          > uzalezniony. A co bys zrobil gdyby TOBIE ktos np. puszczal baki prosto w nos? I
          > tak 2 godziny non-stop? Chcialbys wachac te smrody?

Chyba zacznę palić. Nie dlatego, że lubię dym, ale dlatego że lubię się znajdować do lepiej wychowanej
          stronie barykady. W tym przypadku jest ona zdecydowanie po stronie nałogowców.
          • Gość: hehe Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: 213.134.181.* 09.03.07, 17:41
            taa, żeczywiście

szczególnie jeśli mają takie "argumenty" buahahaha
            • Gość: hehe Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: 213.134.181.* 09.03.07, 17:43
              wychowani, nie ma co hahaha

bo palą? nie pleć
      • Gość: anty Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: 213.134.181.* 09.03.07, 17:40
        jaks obie lubią popalić to na wolnej przestrzeni, na świeżym powietrzu nie zatrują innych, nie to co w zamkniętym pomieszczeniu

palenie już ci mózg chyba wypaliło...:/
    • kapoosta Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 08:22
      a ja gorąco popieram tą akcję, bo mam dziecko i z powodu papierosów bardzo
      trudno jest mi znaleźć lokal, gdzie bez dymu można zjeść objad lub napić się
      kawy. Sale dla niepalących to fikcja, nie oszukujmy się.
      • kazek100 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:03
        Mam dokładnie to samo - popieram Twój post!

Nie mogę z dzieckiem przejść się nigdzie, bo zawsze trzy metry obok ktoś
        śmierdzi. Jak bym mu narzygał na stół, to pewnie byłby oburzony.

krótko - palenie w lokalu to buractwo. Niezależnie od przepisów. Tyle.
        • babaqba Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:08
          kazek100 napisał:

> Mam dokładnie to samo - popieram Twój post!
          >
          > Nie mogę z dzieckiem przejść się nigdzie, bo zawsze trzy metry obok ktoś
          > śmierdzi. Jak bym mu narzygał na stół, to pewnie byłby oburzony.
          > krótko - palenie w lokalu to buractwo. Niezależnie od przepisów. Tyle.

Cóż, wygląda na to, że sam masz problem. Z wymiocinami. Często tak ozdabiasz stoliki w lokalach?
          Zwyczajnie nie wchodź do lokali dla palących. Jak z tego powodu spadną restauratorom obroty, to
          natychmiast i skutecznie zlikwidują palenie :) Prawda? Czy jednak czujesz się słabiutki i potrzebujesz
          pomocy sądów i policji, by przepchnęła twoją wizję? Taka ustawowa ochrona uczuć katolickich... tfu!
          uczuć niepalących.
        • cornellius Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 11.03.07, 11:35
          idz do vegetarian. a dzieci w pubie .... acha w porzadeczku do sex shopow tez razem chodzicie?
      • Gość: KillingMESoftly Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:35
        restauracje bez fajek ok. knajpy - żenada. to jest czesc knajpianej kultury bo
        to kultura smierci!mieszczanstwo sklada w ten sposob ofiare za swoj spokojny
        zywot wiec jesli ktos nie rozumie jakim rytualnym miejscem jest knajpa. jesli
        ktos nie rozumie ,ze picie wodki (ktora zabija) i palenie papierosow to jest
        taki melancholijny, metafizyczny rytual odbierania sobie sekund zycia to
        powinien najzwyczajniej w swiecie otworzyc swoja siec knajp, albo umawiac sie na
        plantach albo no nie wiem... zrobic cos ze soba bo to nic zlego umrzeć!:)

to tak jakby w swiatyni buddyjskiej zakazac palenia kadzidełek ,albo w kosciele
        katolickim wprowadzic zakaz posypywania glowy popiolem, sasiadom zakazac
        robienia grilla etc.

swoja droga to bardzo zastranawiajace (ale z drugiej strony typowe) dlaczego w
        krakowie w ktorym glownym problemem 'dymu' jest nowa huta i samochody i ktory
        jednoczesnie jest takim mieszczanskim, wygodnym, leniwym grajdołem jego zacni
        mieszkancy (zapewno z prowincji ktorzy przyjechali tu zdobyc wyksztalcenie)
        biora sie za tuning od tej najbardziej mieszczanskiej, nietolerancyjnej
        dupy-strony. zalozcie stowarzyszenie przeciwko pracy nowej huty ktora dymi
        wiecej niz wszystkie fajki wypalone w krakowskich lokalach od XIX wieku i
        sforsujcie przepis zeby raz w tyg. aleje byly zamykane na cala dobe...?! zbyt
        radykalnie co? jeszcze nie daj boze cos sie zmieni i nie bedzie mozna zarobic na
        stowarzyszeniu hajsu i nie bedzie oco walczyc. eh studenci z ekonomicznej:)
        • Gość: ponoc prowincjuszk Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:32
          Witam,
          To ciekawe, że poruszyłeś sprawę prowincji. Jestem z Wrocławia, popieram akcję
          lokal bez papierosa, uważam, że trzeba promować miejsca, w których nikt nikogo
          nie truje tylko dlatego, że właśnie ma na to ochotę. Czy to znaczy, że jestem
          prowincjuszką, nie to co wielkomiejski krakus z krwi i kości?
          • cornellius Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 11.03.07, 11:40
            robcie akcje ale bez przymusu, a nie huzia na kazdego palacego juzia, bo raz do roku do knajpy wyruszacie. sa knajpy dla niepalacych i jakos tam tlumow nie ma.
            • Gość: aga Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:35
              no jedyny problem to to, ze ich nie ma. gdyby nie to, napewno bym tamchodziła. i
              sporo znajomych też. ale narazie tych miejsc bez papierosów jest bardzo mało i
              sa to głównie jakieś odmienne lokale (herbeciarnie, knajpki wegetariańskie
              itp.). a ja bym chciała czasem iśc się pobawić i nie śmierdzieć po wyjściu
              papierochami.
        • Gość: ponoc prowincjuszk Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:35
          I jeszcze jedno - w odpowiedzi na zarzut nicnierobienia w sprawie
          zanieczyszczenia środowiska w Krakowie. Wystarczy wejść na stronę internetową
          ludzi, którzy organizują tą akcję żeby zauważyć, że nie tylko "bawią się" w
          oddymianie lokali. Oni zajmują się ekologią. I to na poważnie.
        • Gość: MANKOketon Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 18:11
          Dobre, bardzo dobre: tylko, ze w stowarzyszeniu Manko prawie nikt nie jest na
          etatcie, a do tego prowadzimy roczna kampanie proekologiczna: Miedzynarodowe
          Seminarium EcoZone, Event EcoArt, dwudniowy zjazd mediów poswiecony
          odpwiedzialnemu biznesowi CSR oraz swiadomosci ekologicznej - EkoMedia, roczna
          kampanie segregacji odpadow na uczelniach - EkoUczelnia, jest tez
          Miedzynarodowy Festiwal Filmu Spolecznego. Faktycznie troche sie dzieje i
          chyba jestesmy glupcami, ze nie wpadlismy jeszce na pomysl trzepania na tym
          hajsu... No ale jak tu trzepac hajs, skoro np. aktywny udzial lokalu w kmapanii
          LBP miesiecznie kosztuje 150pln brutto... Z tej fortuny z pewnoscia nie tylko
          wydrukujemy plakaty, ulotki, utrzymamy biuro dla 20 osob oraz dwie strony
          internetowe. Wystarczy tez wycieczke na Hawaje w najblizszy weekend... Ale nic
          to - zapraszamy do wspolpracy, u nas faktycznie mozna grubo zarobic! I nie
          jestesmy z Ekonomicznej!
    • panikrakowa24 Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 08:56
      no wreszcie!!!bo przed tym dymem to nie można nigdzie uciec!wszędzie ten smród z
      papierosów-może dzięki tej akcji i innym incjatywom coś zacznie się w końcu w
      sprawie lokali wolnych od papierosów robić (i nie tylko lokali)!
      • chaperone Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 09:45
        Szkoda ze redaktor Romanowski nie podal adresu tej strony internetowej ktorej obrazek widnieje obok artykulu.
        • petersylia Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 10:23
          tja.....przynajmniej będą wiedzieć palacze, które knajpki trzeba omijać
          szerrrrrokim łukiem.....
        • ewalbp Adres strony www.lbp.pl 14.02.07, 10:32
          Znalazłam adres strony akcji: www.lbp.pl.
          Jestem jak najbardziej za, taka kampania w Polsce to dobry pomysł. Każdy
          powinien miec wybór gdzie i w jakich warunkach chce spędzać wieczór w
          restauracji czy klubie. Rzeszywisty wybór, zatem sale wolne od dymu
          nikotynowego z prawdziwego zdarzenia to konieczność. Gratuluje pomysłu akcji:)
    • afrika Palacze tytoniu to ludzie o słabej psychice, 14.02.07, 14:42
      nerwowi i podatni na konformizm grupowy (ulegający presji grupy). Współczuje im
      ale dla mnie całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych byłby OK.

Jak ktos chce sie truc to niech to robi nie szkodząc innym.
      • babaqba Re: Palacze tytoniu to ludzie o słabej psychice, 14.02.07, 18:10
        afrika napisał:

> nerwowi i podatni na konformizm grupowy (ulegający presji grupy). Współczuje im
        > ale dla mnie całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych byłby OK.
        > Jak ktos chce sie truc to niech to robi nie szkodząc innym.

Tylko pamiętaj: przestań palić w piecu i nie korzystaj z samochodu. Nie życzę sobie Twoich spalin pod
        moim oknem. Nie zabijaj dymem!!!
        • elajulia1 Re: Palacze tytoniu to ludzie o słabej psychice, 14.02.07, 19:21
          ja nie jezdze samochodem nie pale w piecu i chce zeby nikt mi nie palil pod
          nosem gdziekolwiek bym byla

ludzie potrafia isc przed kims pod wiatr z papierosem i nawet nie zauwazaja ze
          na kogos za soba kopca dymkiem -
        • afrika Tylko potwierdzasz to co napisalem.... 15.02.07, 15:25
      • cornellius Re: Palacze tytoniu to ludzie o słabej psychice, 11.03.07, 11:46
        afrika napisał:

> nerwowi i podatni na konformizm grupowy (ulegający presji grupy). Współczuje im
        > ale dla mnie całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych byłby OK.
        >
        > Jak ktos chce sie truc to niech to robi nie szkodząc innym.

wolno mi takim byc, skoro taki twoj osad. jak ze znajomymi popalimy razem w domu to tez bedzie nalot sekcji genetiks i dyby? czy moze zarzut proby ogolnego zabojstwa? a tak a propos czy ktos zmusza do wejscia do knajpy w ktorej pala?? jak ci nie odpowiada muzyka to nie wchodzisz, towarzystwo - nie wchodzisz, dym - nie wchodzisz. to nie srodki lokomocji. wolny wybor for all - restauratorow , klientow etc. precz odgornym zakazom
    • wincenty.pipka Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 16:37
      Specjalnie dla palaczy:

www.youtube.com/watch?v=rcBFBtsTJew
    • paddinktun Wolnosc 14.02.07, 18:06
      U nas knajpy dostaja certyfikaty "Lokal przyjazny niepalacym". Palilam
      papierosy i wiem co to nalog, nie pale od roku, wiadomo nie chce siedziec w
      dymie. Mysle, ze spolecznosc dobrze sytuaowanych palaczy wplynie na powstawanie
      knajp dla palacych, gdzie bedzie mozna sie wędzic. Mamy wolny rynek.
      • babaqba Re: Wolnosc 14.02.07, 18:14
        paddinktun napisała:

> U nas knajpy dostaja certyfikaty "Lokal przyjazny niepalacym". Palilam
        > papierosy i wiem co to nalog, nie pale od roku, wiadomo nie chce siedziec w
        > dymie. Mysle, ze spolecznosc dobrze sytuaowanych palaczy wplynie na powstawanie
        > knajp dla palacych, gdzie bedzie mozna sie wędzic. Mamy wolny rynek.

Dokładnie. Wolny rynek i to on zadecydował o ilości knajp gdzie wolno i gdzie nie wolno palić. A wy
        postulujecie powrót do komunizmu: władza wie lepiej i chcecie odgórnych zakazów i sankcji. Ludzie
        twierdzą co innego: chcą palić. Ja na ten przykład bardzo cierpię z powodu psich gówien w całym
        mieście i szczekania całymi dniami (pan w pracy, psiunio się nudzi w domku), ale nie mam nic do
        gadania, bo "wielbiciele" zwierząt mają życzenie męczyć pieski w małych mieszkankach i zasrywać
        parki i chodniki. To dlaczego wy macie mieć prawo do regulowania życia palaczom? Oni chcą palić i nic
        wym do tego, prawda?
        • takzwany Re: Wolnosc 14.02.07, 18:33
          babaqba...

piszesz takie pierdoly, ze az szkoda na to patrzec. piszesz o wolnosci, o jakims
          powrocie do komunizmu.. to czysty kretynizm.
          sam palisz te smierdzace faje, wiec sobie je pal sam, wiesz dobrze o duzej
          szkodliwosci biernego palenia i masz to w dupie.
          chce pojsc do lokalu i nie smierdziec fajami jak stary cep. a ten wolny rynek na
          ktory sie tak powolujesz sprawi, ze lokale z zakazem palenia papierosow to
          kwestia czasu. popatrz na tendencje na swiecie i zwroc uwage ze powoli
          przychodzi do nas moda na niepalenie, wiec niedlugo nie bedziesz mial co
          komentowac i bardzo dobrze 'fajkowy smierdzielu'.
        • imperatyw_kategoryczny Re: Wolnosc 14.02.07, 18:41
          Ok, pozostajac w konwencji knajp "my kontra oni" postuluje objecie wiekszosci
          lokali zakazem wstepu z dziecmi ponizej lat dziesieciu, bo mnie wk....ja. A moze
          powinnam po prostu wybrac inny lokal, w ktorym chwilowo nie ma dzieci?
          • elajulia1 Re: Wolnosc 14.02.07, 19:05
            no tak ale te osoby mowia ze chcialy by pojsc do kawiarni albo restauracji
            gdzie sie nie pali w koncu to tez lokal - a ty jak nie chcesz widziec dzieci to
            idz do baru z piwem albo do jakiejegos clubu
          • saaroo Re: Wolnosc 15.02.07, 17:54
            Co za słownictwo! Musi być z ciebie straszna, śmierdząca franca.
        • elajulia1 Re: Wolnosc 14.02.07, 19:01
          no tak tylko lepiej bedzie jak pies wyląduje w malym boksie w schronisku tak to
          rozsadne :-/ a i jeszcze cos psia kupa byla ppierwsza niz pomysl zeby powstaly
          toalety :-P kupki to dobry nawóz a ty nie chodz po trawniku bo zniszczysz
          zielen i jeszcze w cos wdepniesz -
          • dx7 Re: Wolnosc 14.02.07, 19:43
            > oczywiscie jestem za knajpami tylko dla niepalacych jak ktos chce to niech sie
            > sam truje i sam placi za swoje leczenie a nie za pieniadze biednego NFZ

To sobie zaloz knajpe dla niepalacych i daj wlascicielom innych knajp wybor czy
            chca miec zakaz palenia czy nie. Nie podoba sie to nie chodz do takiego lokalu -
            nie masz obowiazku.
          • imperatyw_kategoryczny Re: Wolnosc 14.02.07, 22:47
            Jestem sklonna placic wyzsze skladki zdrowotne. Tak jak wielu innych palaczy.
            Bywamy odpowiedzialnymi ludzmi.
            Ale moze Ty tez masz ochote placic na NFZ troszke wiecej? Bo na pewno tez czasem
            robisz niezdrowe rzeczy- wcinasz frytki, lubisz lezec na plazy w pelnym sloncu,
            a w sobote rano -poogladac telejajko przy kawie i croissancie zamiast pobiegac
            /byle nie po trawniku- mozna i zdeptac, i wdepnac;-)/
          • cornellius Re: Wolnosc 11.03.07, 12:42
            elajulia1 napisała:

> no tak tylko lepiej bedzie jak pies wyląduje w malym boksie w schronisku tak to
            >
            > rozsadne :-/ a i jeszcze cos psia kupa byla ppierwsza niz pomysl zeby powstaly
            > toalety :-P kupki to dobry nawóz a ty nie chodz po trawniku bo zniszczysz
            > zielen i jeszcze w cos wdepniesz -
            • Gość: lEn Re: Wolnosc IP: *.leuk.ses-americom.net 11.03.07, 14:06
              >po drugie jesli pi
              > eprzysz o pieniadzach to tak sie sklada ze osoba palaca i pijaca znacznie wiece
              > j wklada dobudzetu niz abstynent (akcyza)

co za bzdury - co ma akcyza ktora idzie na nie wiadomo co ze skladkami na NFZ,
              pozatym choroby na ktore zapadaja palacze i ci co ich truja sa drogie w leczeniu
              to nie jakies katarki czy inne takie ale np. nowotwory
              • cornellius Re: Wolnosc 11.03.07, 15:40
                Gość portalu: lEn napisał(a):

> >po drugie jesli pi
                > > eprzysz o pieniadzach to tak sie sklada ze osoba palaca i pijaca znacznie
                > wiece
                > > j wklada dobudzetu niz abstynent (akcyza)
                >
                > co za bzdury - co ma akcyza ktora idzie na nie wiadomo co ze skladkami na NFZ,
                > pozatym choroby na ktore zapadaja palacze i ci co ich truja sa drogie w leczeni
                > u
                > to nie jakies katarki czy inne takie ale np. nowotwory
                a powinny bo czesc ma isc na przeciwdzialanie i leczenie. wiecej wiedzy.
      • gaalbarth Re: Wolnosc 14.02.07, 19:10
        paddinktun napisała:

> U nas knajpy dostaja certyfikaty "Lokal przyjazny niepalacym". Palilam
        > papierosy i wiem co to nalog, nie pale od roku, wiadomo nie chce siedziec w
        > dymie. Mysle, ze spolecznosc dobrze sytuaowanych palaczy wplynie na
        powstawanie
        >
        > knajp dla palacych, gdzie bedzie mozna sie wędzic. Mamy wolny rynek.

Byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie. Są knajpy dla palących i dla
        niepalących. Każdy miałby możliwość dokonania wyboru gdzie iść. I byłby święty
        spokój.
        • Gość: iOToChodzi Re: Wolnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:46
          Przecież właśnie o to w tej akcji chodzi! Żeby dać ludziom wybór! Nikt nikomu
          niczego nie karze. chodzi o promocję miejsc, w których się nie pali po to, żeby
          można było spokojnie wybrać czy chce się siedzieć w dymie papierosowym czy nie.
          W czym tu problem? Skąd takie oburzenie?! Przecież nie chodzi o wojnę palacze
          kontra ich przeciwnicy. Ludzie!
          Czytam te wszystkie komentarze i zastanawiam się, dlaczego w Polakach jest tyle
          złości i agresji????? Skąd taka frustracja??????
          • cornellius Re: Wolnosc 11.03.07, 12:46
            no wlasnie chodzi o to, ze czesc totalitarnych niepalaczy bardzo by nie chciala wyboru. tylko odgornego zakazu. w tym caly problem. jeszcze wyzywaja ludzi od smierdzieli etc.
            • Gość: MANKOketon Re: Wolnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 18:28
              LBP to mapa, dzieki ktorej wybierasz. wchodzisz, nie wchodzisz - Twoja sparwa.
              Grunt, ze wiesz, gdzie idziesz!
    • kabane Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:57
      TAK! TAK! TAK! marzenie moje i moich znajomych trwajace juz dluuuuuuugo...
      czasem wiele kilometrow trzeba pokonac by znalezc lokal po wyjsciu z ktorego
      jedynym marzeniem nie bylby jak najszybszy prysznic i natychmiastowe pranie
      wszystkiego co ma sie na sobie... ;)
      wlasciciele WROCLAWSKICH lokali pomyslcie!!!! PROSZE!!!!!!
      GWARANTUJE, ZYSKI NIE SPADNA, A WRECZ PRZECIWNIE!!!!
      gdyz wielu ludzi (i to wlasnie tych z kasa!) od bywania w tych miejscach
      skutecznie odstrasza papierosowa zawiesina.. :)
      • elajulia1 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:07
        masz racje
        przez dym w knajpach chodze tam raz na pol roku a tak chodzilabym co tydzien
        • szyderczy_szyderca Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:45
          > masz racje
          > przez dym w knajpach chodze tam raz na pol roku a tak chodzilabym co tydzien

Tak sie wlasnie wpada w szpony alkoholizmu - chadzajac co tydzien do knajp.
          Powinni zabronic w takich lokalach sprzedazy alkoholu.
      • xp17 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:08
        Tez jestem z wroclawia.palacze to tragedia.Ale ok ,nie musze chodzic do knajp
        ,to nie chodze.Ale pare razy w tygodniu jem w restauracjach i jest zaledwie pare
        miejsc, gdzie nie smierdzi. TO TAM ZOSTAWIAM PIENIADZE ,drodzy wlasciciele!Jest
        jeszcze jedna rzecz ,palacze okienno-balkonowi!Nie mam pojecia jak z tymi
        prymitywami walczyc,bo to zwykle buraki i chamy.Zero kontaktu.NIE MAM ZAMIARU
        WDYCHAC WASZEGO SMRODU SMIERDZIELE WE WLASNYM DOMU!zrozumcie to ,ciekawe
        jakbyscie zareagowali jakbym codziennie wawalał wam gnojowke pod okna.A moze to
        jest sposob?
    • palaczka8 Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 18:57
      TO I JA BEDE MIAłA OKAZJE ZłOżYć DONIESIENIE DO PROKURATURY O DYSKRYMINACJę.
      LUBIę PALIć I JUż. INNI MORDUJą I JUż I KRADNą MILIARDY I JEST IM DOBRZE I NIKT
      NIE MOżE ICH ZNALEźć (AKURAT) A YERAZ BARDZO MODNE DO PROKURATURY ZA WSZYSTKIM
      DYMAć TO WRESZCIE BęDE MIAłA OKAZJę. PRZYKłAD IDZIE Z GóRY. NASI POLITYCY
      NIEDłUGO WOGóLE NAS Z POLSKI WYRZUCą BO IM OKROPNIE ZAWADZAMY NO TO WYMYSLAJA I
      WYMYśLAJą. NIECH GłODNYCH NAKARMIą, KRYMINALISTóW POSADZA A LUDZI SIę NIE
      CZEPIAJA. A TE AKCJE WYMYśLANE PRZEZ EMERYTOWANYCH, POPEERELOWSKICH
      PROFESORóW.....STRACH SIE BUDZIć
      • kabane Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:00
        to spij dalej slodko.. dobranoc.. :)
        • takzwany Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:11
          kabane napisała:

> to spij dalej slodko.. dobranoc.. :)

najlepiej gdzies w walii :)
      • elajulia1 Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:13
        nie jestem politykiem, a jednak za tym zeby nie bylo lokalow dla palacych

jak chcesz dyskryminacji to sama przeczytaj co piszesz, to ty dyskryminujesz
        tych co nie pala
        • szyderczy_szyderca Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 14.02.07, 19:48
          > a ztych pieniedzy za leczenie palaczy mogloby sie duzo osob najesc

Jak beda duzo jedli to nabawia sie nadwagi i wtedy ja bede musial placic za ich
          leczenie - a na to sie nie zgadzam.
    • pantau007 TAK! ale.... 14.02.07, 22:54
      Akcja jest ok! Oznaczcie knajpy, w których nie wolno palić. Niepalący, jak i
      palący będą wiedzieć, gdzie chodzić. Tylko nie dajecie się ponieść absurdom z
      zakazami. Jeżeli będzie więcej klientów w lokalach dla niepalących, to taki
      zakaz sam się pojawi, wprowadzony ze względów ekonomicznych przez właściciela.
      Nie widzę powodu, dla którego miałbym domagać się zakazu palenia w jakimś
      miejscu, bo JA nie palę. Dlaczego ja mam być ważniejszy od 10 palaczy? Bo mi
      szkodzi? A czy istnieje obowiązek odwiedzania takich miejsc! Jak w tym miejscu
      się pozwala na palenie, to wybieram inne. I tyle.
      • saaroo Re: TAK! ale.... 15.02.07, 17:59
        Problem w tym, że takich miejsc jak na lekarstwo. A wyznaczone sale dla
        niepalących to czysta kpina. Najwyżej 2 stoliki i smród w nich taki sam jak w
        salach dla trujących się dymem palaczy.
        • Gość: basia Re: TAK! ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 07:24
          Właśnie. Szanowni palacze się oburzają, krzyczą o wolność...prosze obiektywnie
          przyznać, która z grup do tej pory była dyskryminowany w naszym pięknym Krakowie?

Do pewnego czasu starałam się nie zauważać problemu, miałam paru palących
          znajomych i ulubione knajpki, potulnie prałam ciuchy wracając do domu...aż
          pewnego dnia po takim wieczorku dostałam mdłości i potwornego bulu w klatce
          piersiowej. Powiedziałam sobie: dość! Zmieniłam knajpki. Nie zmieniłam
          znajomych:) ale bardziej cenie sobie tych, którzy nie palą przy mnie.
    • meaningfull Wspaniale!!!!! 15.02.07, 22:02
      szukam wytrwale takich miejsc bez papierosa!!!
      Mam nadzieję że będzie ich więcej, coraz więcej!
    • Gość: lila fajeczka i szklaneczka IP: *.chello.pl 16.02.07, 10:19
      Popieram akcje!!!Uważam,ze jesli ktos chce zatruwac siebie to moze to robic ale
      niech nie zatruwa zycia innym.jesli nie miejsca wyodrebnione dla palaczy to
      calkowity zakaz palenia. i az mi sie niedobrze robi jak na takie argumenty
      czytam opinie o metafizyce nieodlacznej szklaneczki i fajeczki-chcesz palic to
      wyjdz i nie smrodz innym ,ktorzy nie pala! ta zasada funkcjonuje juz w wielu
      cywilizowanych krajach i z doswiadczenia wiem ,ze nie obniza to frekfencjii
      nawet najlepszej knajpy,a kto chce palic idzie do specjalnie wydzilonej palarni
      i tam sie wedzi.Sama palilam kilka lat temu,jestem szczesliwa ze przestalam i
      przyznam ze teraz znacznie rzadziej odwiedzam rozne lokale a szczegolnie
      wieczorem kiedy dym jest wszechobecny...wiec moze niech restauratorzy/rki i
      wlasciciele nocnych lokali pomysla nad zyskiem jaki mogby im przyniesc zakaz
      palenia w lokalu- przez rzesze niepalacych a do tej pory omijajacych lokal
      wieeelkim lukiem...
    • Gość: Arnika Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.smpk.krakow.pl 16.02.07, 14:01
      Znakomity pomysl! Wcale nie musimy czekac na jakies ofiacjalne zarzedzenia w
      tej sprawie. Terror papierocha trwa bo nie ma co liczyc na zrozumienie,
      szacunek , zyczliwosc czy rozsadek palaczy.Dyktatura rozumnych? Tak!
    • Gość: XYZ Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 11:00
      "Pan Bóg temu wybacza kto zabija placza" był gdzieś taki napis w lokalu, nie
      pamiętam gdzie, ale mi się podoba
    • niacin Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 19.02.07, 01:53
      W moim obecnym kraju zamieszkania od pewnego czasu obowiazuje calkowity zakaz
      palenia w restauracjach (urzedy, biura, miejsca pracy to juz od dawna). I
      rzeczywiscie, nie ma nawet jak porownywac przyjemnosci zjedzenia kolacji w
      restauracji bez dymu z wiekszoscia, nawet wysokiej klasy, restauracji w Polsce,
      gdzie dym "atakuje" smak jedzonych potraw i ubrania. Po prostu inaczej smakuje
      (a co do idealnie pracujacej wentylacji, to jeszcze takiej nie doswiadczylem).

Klientow nie tylko, ze nie ubylo, ale nawet powiekszyla sie ilosc smakoszy. Juz
      za pare miesiecy zostanie wprowadzony zakaz palenia w knajpach i klubach.
      Tylko na to czekam, by znow moc pojsc napic sie piwa "w lokalu" i jednoczesnie
      nie udusic. Wczesniej, pare klubow jazzowych postawilo na polityke niepalenia.
      Zdalo to fantastycznie egzamin. Jesli ktos musi zapalic, wychodzi na zewnatrz,
      a reszta ludzi delektuje sie muzyka, piwem lub winem, bez smrodu nikotyny.

Wcale nie nalezy patrzec na zakaz palenia jako dyskryminacje palaczy, wystarczy
      spojrzec na to pod katem zdrowia oraz komfortu wszystkich (nawet palacze
      przyznaja, ze choc sami pala, to niezbyt lubia pomieszczenia gesto zadymione)
      korzystajacych z restauracji.

Podobnie bylo z lotami samolotowymi. Byla w samolocie czesc dla placzy i (tak
      samo smieidzaca i zadymiona) czesc dla niepalacych. Linie lotnicze zdecydowaly
      sie ladnych pare lat temu na calkowity zakaz palenia. Liczba latajacych nie
      spadla, a pasazer dolatuje na miejsce bez bolu glowy spowodowanego dymem
      papierosowym. I palacze jakos to wytrzymuja ;-)

• palusie Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" 23.02.07, 20:35
      Czy ktoś mógłby napisać gdzie takie lokale w Krakowie się znajdują bo chętnie
      poszlibyśmy na piwko bez konieczności prania wszystkiego...
    • Gość: still waiting Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 19:32
      jedna fajna knajpka bez dymka w centrum i ludziska będą walić drzwiami i oknami!!
    • Gość: i Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 18:09
      To akcja promująca nie zakaz palenia we _wszystkich_ lokalach, a lokale z
      zakazem palenia, państwo wojujący z obu stron barykady.
      Jestem za.
      Szkoda tylko, że po miesiącu od ukazania się artykułu na stronie akcji wciąż nie
      ma listy lokali dla niepalących...
    • Gość: prezes Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 07:44
      POPIERAMMMMMMM
      moze zaczne wychodzic na miasto znowu, nie tylko w barach i kawiarniach ale
      przede wszystkim w restauracjach powinni zakazac palenia w ogole, co to za mila
      kolacja jak przyjdzie jakis wiesniak czesto z wiesniaczka / nie obrazajac
      mieszkoancow wsi / i zacznie ci dmuchac dymem z drugiego stolika....kretyni,
      nawet nie pomysla ze zle robia i komus to przeszkadza...a jak juz sie chce
      wejsc gdzies z dzieckiem , nie mam mowy, smorod , dym itp...a wlasciciele nie
      reaguja, szczuc ich straza miejska!!!!
    • Gość: fran Re: Rusza akcja "Lokal bez papierosa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:49
      polecam dynie na krupnczej i nowy swiat na zwierzynieckiej -nie palaca
      baaardzzo od 1 stycznia;)
      • Gość: Basia Galeria Przyrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 15:58
        Urocza, jak ktoś kocha rybki,to niech zobaczy koniecznie, jak się niespecjalnie
        orientuje, niech zapyta miłego pana. My wysłuchałyśmy bardzo ciekawego wykładziku:)

ul. Studencka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka