Dodaj do ulubionych

Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków?

IP: *.gdynia.mm.pl 28.03.07, 23:50
"A że za rok do Ameryki będzie można polecieć nawet za 100 dolarów,
zrozumiałe, że mieszkańców USA będzie tu więcej."

Pani Grażyno, eksperci wróżą spadek cen na loty transkontynentalne maksimum o
30%. 100 dolarów to raczej nierealna cena, należy pamiętać, że na takiej
trasie znacznie wyższy (niż w locie wewnątrzeuropejskim) jest koszt paliwa,
którego raczej nie da się zredukować. Myślę też, że nie znajdzie się aż tylu
chętnych do (powiedzmy) 10-godzinnego lotu z kolanami pod brodą, co jest do
przełknięcia na trasach europejskich. Sądzę więc, że "bilet do USA za 100
dolarów" można spokojnie włożyć między bajki.

"Przypomina niedawny sukces Krakowa: czołowe miejsce w rankingu
"najatrakcyjniejszych miast świata", giganta sprzedaży wycieczek turystycznych
przez internet, Orbitz.com."

Kto za rok-dwa będzie pamiętał o tym rankingu? Prezydent Majchrowski, pani
Leja i może jeszcze parę osób. A takich rankingów można tworzyć na pęczki.

"Czy jednak amerykański model zwiedzania turystycznych atrakcji (wycieczki w
stylu: poniedziałek Rzym, wtorek Paryż, środa Londyn...) przysłuży się
Krakowowi? - Nie mamy tu za dużego wyboru. Amerykanie zwiedzają tak Europę i już."

Wyczuwam jakąś nutę pogardy. Sęk w tym, że Amerykanów (z USA) stać na
wycieczkę do Europy (w tym Polski). Ciekawe jak Polacy zwiedzają Amerykę
(mówię o całym kontynencie)? Nawet nie ma jak generalizować, bo próbka za mała ;)

- Czerwony, piętrowy tourbus, setki grubych panów i jeszcze grubszych pań z
aparatami w rękach, rozwrzeszczane nastolatki, które nie wiedzą nawet, gdzie
się znajdują. Naprawdę tego chcemy? - pyta mnie właściciel stylowej kawiarni
na Kazimierzu. Od razu zastrzega, że nie ma nic przeciwko Amerykanom, jednak
robienie dla nich z Krakowa celu jednodniowej wycieczki uważa za idiotyzm. -
Najpierw skonsumujmy pierwsze uderzenie po otwarciu "strefy wolnego nieba" w
marcu 2008. A później postarajmy się nie stać stolicą środkowoeuropejskiej
komercji - radzi władzom miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: eeeee Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.wolfson.cam.ac.uk 29.03.07, 00:04
      100 dolarow plus oplaty lotniskowe - zupelnie mozliwa cena biletu
      • Gość: wer Kamil Kaminski buduj Terminal natychmiast!!!!!!!!! IP: *.hlrn.qwest.net 29.03.07, 03:45
        • znajomy_jennifer_lopez For quiet slim tourists only 03.04.07, 11:03
          Kraków - tylko dla cichych, szczuplych turystów.

"Władze Krakowa nie zasypiają gruszek w popiele. - Przygotujemy specjalny raport. Musimy wiedzieć, czy jesteśmy przygotowani na tak duży szturm - zapowiada Grażyna Leja, "
          Myślałem że wladze nie zasypiają gruszek w popiele i już wysłały autobusy z reklamami, folderami i filmami na DVD do objeżdzania Stanów a nie raport 'Ło matko, co my z nimi zrobimy"
          Z drugiej strony bardzo dobrze - z takim podejściem "Czerwony, piętrowy tourbus, setki grubych panów i jeszcze grubszych pań z aparatami w rękach, rozwrzeszczane nastolatki, które nie wiedzą nawet, gdzie się znajdują. Naprawdę tego chcemy? - pyta mnie właściciel stylowej kawiarni na Kazimierzu" to kury paść a nie zajmować sie turystami.
      • Gość: :O) do wlasciciela kafejki... IP: 81.144.219.* 03.04.07, 09:59
        (...) setki grubych panów i jeszcze grubszych pań z
        aparatami w rękach, rozwrzeszczane nastolatki, które nie wiedzą nawet, gdzie
        się znajdują. Naprawdę tego chcemy? - pyta mnie właściciel stylowej kawiarni
        na Kazimierzu. Od razu zastrzega, że nie ma nic przeciwko Amerykanom(...)

...ale jednak masz.
        1) Powtarzasz stereotyp.
        Obrazlilbys sie gdybys usyszal od Amerykanina ze Polak to smierdziel i nie mowi
        po angielsku (to taki ichniejszy stereotyp). Taki gadaniem znizasz sie
        czlowieku do buractwa.
        2)Stolica komercyjna Europy?
        Nie rozsmieszaj mnie. Pamietaj ze Europa ma takie miasta jak Paryz, Rzym,
        Barcelona, Madryt, Berlin, Londyn, Wieden, Praga,. Budapeszt i mase innych. Te
        miasta jakos sie nie przejmuja tym ze maja turystow. Nie odkryje Ameryki jak
        powiem, ze oni zwyczajnie ich chca. Moglbym ci tutaj przedstawic setki
        argumentow 'za' i na pewno mniej 'przeciw'. Twoim glupim gadaniem i innych
        podobnych do ciebie, najlepiej zamknal bys bramy Krakowa i obserwowal jak sypia
        sie raz za razem kolejne zabytki. Aha sorry, utzrymal bys rt wszystko z
        pieniedzy turystow poslkich i z dotacji Rzadu(!), super.
        Krakow top dalej (oprocz rynku) syfiaste miasto - sorry ze tak mowie, ale dla
        kogos kto przyjezdza z zagranicy to jest to szary syf, a jezeli ci mowia ze
        jest wszystko pieknie to nie wierz - oni sa wtedy po prostu taktowni).
        Na to zeby jak to ty okresliles stac sie stolica komerycjna Europy Krakow
        bedzie musial pracowac i to ciezko. Prezentujesz typowe dla Polaka myslenie -
        nam sie wszystko nalezy za darmo i nie daj Boze powinnismy isc najakiekolwiek
        ustepstwa.
        Chyba ci sie tam w tej swojej smiesznej kafejce poprzewracalo w glowie,
        czlowieku...
        • Gość: eeeee Re: do wlasciciela kafejki... IP: *.wolfson.cam.ac.uk 03.04.07, 10:49

zgadzam sie w calej rozciaglosci; przyjezdzaja, bo jest tanio (dla turystow,
          nie dla Polakow) i to jedyny powod dla ktorego tutaj jakis turysta sie pojawia;
          oczywiscie turysci sa ZACHWYCENI Krakowem, bo w tej cenie na Zachodzie moga
          dostac jedynie kopniaka w tylek, a Krakow oferuje cale spektrum rozrywki i
          morze alkoholu w cenie paru dolarow; zreszta rząd polski i wladze miast w
          Polsce doskonale zdaja sobie sprawe z tego, ze jedyną siłą naszej gospodarki sa
          niskie ceny i tania sila robocza (pokolenie tysiac dwiescie brutto) dlatego
          woli sie sprowadzac Chinczykow do pracy niz podniesc pensje; w sumie nie ma w
          tym nic zlego: miasto przezywa swoj renesans, ludzie troche sobie dorabiają,
          szkolą sie w angielskim, zeby obsluzyc te fale turystow etc.; wszystko jest
          super; obawiam sie jednak, ze dlugofalowe skutki zalewu naszych miast przez
          turystow z Zachodu moga okazac sie zgubne, gdy okaze sie, ze oprocz dolarow i
          jezyka sprzedali nam HIVa, ktorego nosicielem wsrod np. londynczykow jest co
          siodma osoba;
        • Gość: Jacek Re: do wlasciciela kafejki... IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.04.07, 15:50
          Właściciel stylowej kawiarenki jest KRETYNEM. Nie powinien mieć kontaktów z
          KLIENTEM jakiejkolwiek nacji. BURAK !
    • Gość: mario cholerni kowboje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 00:58
      kmioty preriowe - odstrzelić ich!
      • Gość: Terminator Wiec trzeba zaczac od ciebie szczurze z szamba! IP: *.chello.pl 03.04.07, 10:56
    • Gość: gosc Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 01:47
      Może otworzyc kilka barów z wódą dla Amerykanów?Urządzać tam np.wieczory
      kawalerskie.Będzie za.. promocja Krakowa na świecie.Bilbordy w Londynie, Nowym
      Jorku , Waszyngtonie będą nas chwalić; ale tam tania wóda i żarło!
      • Gość: Rogers Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.03.07, 03:08
        No i tu kolego sie pomyliles bo zarcie i alkohol to w stanach jest nawet tanszy
        niz w polce. Jedyne czym mozez ich zachecic to swoboda bo w USA jej nie ma wiec
        zabawy sa jakis takie sztywne oczywisce sa wyjatki ale generalnie tak jest.
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.autocom.pl 03.04.07, 19:24
          Gość portalu: Rogers napisał(a):

> No i tu kolego sie pomyliles bo zarcie i alkohol to w stanach jest nawet tanszy
          > niz w polce.

Moja holka tanci polka... ;-PPP

A serio, to napisz ile kosztuje w USA zwykły wyrób chlebopodobny (bo chlebem
          tego czegoś w żadnym razie nazwać nie można), gdzie w Polsce hamburgery kosztują
          15-20 zł i jakie amerykańskie piwo kosztuje w USA 60-80 centów ???...
      • Gość: jan.grz Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.ghnet.pl 29.03.07, 10:45
        Dolaczam sie do krytyki wypowiedzi o tanim zarciu i piciu. To po prostu brak
        wiedzy autora. Pewna amerykanska Polka czesto odwiedzajaca Krakow jest za
        kazdym razem zaskoczona drozyzna naszego jedzenia. Ja z kolei mam czeste
        kontakty ze Szwecja, niby drozsza i bogatsza od Polski, ale b.dobry lunch z
        dowolna iloscia surowek i kawy zjadam tam za 20-22.-zl(!), a wiele produktow
        spozywczych jest tanszych. Przykladowo wczoraj na placu pomidory kosztowaly 30.-
        zl/kg, a tam kupilem ostatnio po 10.-zl/kg. Przyklady mozna by niestety mnozyc.
        To co promuje Polske i Krakow to chyba tylko ceny piwa i wodki ale w stosunku
        do cen w Europie, nie w USA. Na innego typu, bardziej ambitna promocje Krakowa
        nie potrawia zdobyc sie od lat ani wladze miasta ani "fachowcy" od turystyki.
        Na wszystko brak pieniedzy, lacznie z budowa naprawde nowoczesnego i dobrze
        funkcjonujacego terminala lotniczego i jego polaczen z miastem. Aktualny stan
        jest po prostu zenujacy, nie pasujacy ani do potrzeb ani do miedzynarodowych
        standardow.
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.autocom.pl 03.04.07, 19:38
          Gość portalu: jan.grz napisał(a):

> Dolaczam sie do krytyki wypowiedzi o tanim zarciu i piciu. To po prostu brak
          > wiedzy autora. Pewna amerykanska Polka czesto odwiedzajaca Krakow jest za
          > kazdym razem zaskoczona drozyzna naszego jedzenia.

A my 3 lata temu gościliśmy małżenstwo amerykańskich Amerykanów (emerytów
          nauczycielskich), którzy na koniec swego pobytu zaprosili nas do "Chłopskiego
          Jadła" i po naprawdę obfitej wyżerce bez mrugnięcia okiem zapłacili
          parusetzłotowy rachunek. A potem już w Stanach, jak swoim znajomym opowiadali o
          tym, a zwłaszcza ile to kosztowało, to wszyscy pokładali się ze śmiechu !... No
          i również do ciebie kieruję pytania z postu powyżej...

Ja z kolei mam czeste
          > kontakty ze Szwecja, niby drozsza i bogatsza od Polski, ale b.dobry lunch z
          > dowolna iloscia surowek i kawy zjadam tam za 20-22.-zl(!),

Hehe, ja w Szwecji b. dobry lunch z piwem (oczywiście bezalkoholowym) jadłem...
          za darmo !... :))) I to bynajmniej nie dlatego, że ktoś mnie zasponsorował ! :)

a wiele produktow
          > spozywczych jest tanszych. Przykladowo wczoraj na placu pomidory kosztowaly 30
          zl/kg,

???????????????? Na jakim placu ???? W Krakowie ???!!!!! Po 30 zł ?????????
    • Gość: Agnieszka Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.gfo.seagate.com 29.03.07, 17:56
      Nie wiem czego Krakowianie sie obawiaja. Polska to bardzo malo atrakcyjne
      miejsce dla Amerykanow. Ciekawe, jak Aemrykanin bedzie chcial zrobic siusiu, to
      czy ma isc do pobliskiej bramy? Jak mozna sie wysmiewac, ze sa grubi. A w
      Polsce nie ma grubasow? Mieszkam w USA od prawie 18 lat i nigdy nie rozumiem
      wysmiewania sie Polskow z Amerykanow. W czym jestesmy lepsi? Ja nic takiego
      nie widze. Polacy powinni sie cieszyc, jak turysci chca przyjezdzac. Nawet ci
      z Ameryki. Bo to oni wydaja w Poslce pieniadze.
      • czesiekkk Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? 01.04.07, 20:11
        Jesteśmy szczuplejsi i jemy na szczęście zdrowo, w tym od Amerykanów jesteśmy
        lepsi, zresztą w wielu krajach świata je się zdrowiej a ludzie nie wyglądają jak
        słonie. Wycieczkę Amerykanów potrafię od razu zauważyć, różnią się gabarytami.
        I jeszcze o wyśmiewaniu, skoro Amerykanie śmieją się z Polaków, że to głupki to
        dlaczego my nie mielibyśmy się z was wyśmiewać.
        Wracając do cen, to nie w Polsce jest drogo, tylko wasza waluta jest taka tania.
        Najlepiej zrobicie jak przestaniecie na potęgę kupować chińszczyznę w marketach
        i zadłużać się w Chińskiej Republice Ludowej.
        • mis22 Polacy zdrowo nie jedzą 03.04.07, 10:16
          czesiekkk napisał:
          > Jesteśmy szczuplejsi i jemy na szczęście zdrowo

Zgadzam się, że Polacy są szczuplejsi niż Amerykanie. Polacy ruszają się
          więcej, szybciej chodzą, bo się śpieszą do autobusu lub tramwaju, do pracy, do
          domu, po zakupy. Ale średnio Polacy odżywiają się mniej zdrowo, piją w
          nadmiarze alkohol, w efekcie żyją krócej. Polacy jedzą więcej niż Amerykanie
          wieprzowiny i masła z dużą ilością złego cholesterolu, mniej ryb i jarzyn.
          Wypowiedź na forum potwierdza, że Polacy mniej wiedzą o tym jak się zdrowo
          odżywiać.

Statystyki: Polacy umierają w wieku 71 lat, Polki 79 lat;
          Amerykanie 75 lat, Amerykanki 81 lat.
        • Gość: nibywroclawianin Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:06
          Nawet przy spadku wartości dolara przeciętnie Amerykanin zarabia trzy razy
          więcej od Polaka (w kraju).

Głupie rady zostaw dla siebie. Ameryka ma się bardzo dobrze, w przeciwieństwie
          do Polski. Z Polski ludzie uciekają, a do Ameryki pchają się drzwiami i
          oknami. Taka prawda.
      • Gość: mtp Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 03.04.07, 09:36
        zgadzam sie w 100%...czego ma szukac taki amerykanin w Krakowie, gdzie jest
        kosmicznie drogo, raczej nudno i szaro, pogoda raczej srednia przez wieksza
        czesc roku, kiedy za te same pieniadze moze dzis poleciec praktycznie w
        dowolnie miejsce na swiecie i spedzic 2 tygodnie na pieknej egzotycznej plazy,
        gdzie ludzie chetnie i z przyjemnoscia wezma jego forse, zamiast krecic nosem,
        ze jest za gruby...swoja droga ja bym chcial zobaczyc ta "stylowa kawiarnie na
        kazimierzu" tego pana, co ma takie zle zdanie o amerykanach...ciekaw jestem czy
        ma mydlo i papier w kiblu, bo z tym nawet 17 lat po upadku komunizmu w Polsce
        jakos kiepsko
        • raveness1 Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? 03.04.07, 09:54
          Pewnie wlasciciel owej "slynnej" kawiarni na kazimierzu obawia sie, ze jak
          Amerykanie zaczna sie goscic w Krakowie, to on bedzie musial zatrudnic nowa
          ekipe kelnerow ze znajomoscia Angielskiego...
          A to juz powazne nadszarpniecie kabzy - podwyzka plac o 100zl na miesiac.
          Olaboga !!!
    • Gość: Autor Nie martw sie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.07, 08:41
      ...jeden odcinek "The Amazing Race" sprawil ze nikt z Ameryki nie bedzie chcial
      odwiedzic Polske. A jesli nie wiesz o co chodzi...tego sie nie da okreslic,
      odcinek trzeba zobaczyc na wlasne oczy.
      • Gość: kas Re: Nie martw sie... IP: 213.25.153.* 03.04.07, 09:37
        Opowiedz nam o tym... opowiedz prosimy :D
        • Gość: Autor Re: Nie martw sie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.07, 10:17
          Sprobuje...
          Wyszlo na to ze Polacy sie boja ludzi uposledzonych, straz miejska (czy to byla
          Policja? juz nie wiem, ale byl gosciu w mundurze) nie pomoze zagubionym
          turystom, taksowkarz cie zostawi o 2 rano w lesie jesli nie zaplacisz mu $100,
          i ze od Polskiej kielbasy sie zygac chce. Sorry ale jesli bym lepiej jezyk
          Polski znal to bym lepiej to okreslil. Wiem ze w Kanadzie ogladalo ten dwu-
          godzinny odcinek programu okolo 2 miliony ludzi.

Jak by nie bylo, bardzo kiepska reklama.

Google The Amazing Race All Stars.
          • Gość: Ala Re: Nie martw sie... IP: *.proxy.aol.com 03.04.07, 14:03
            Ogladalam ten odcinek Amazing Race w ostatnia niedziele.Wyszlismy na
            glupkow.Taksowkarz ktory jest bucem ani me ani be po angielsku i w dodatku chce
            100 dolarow za kurs z Krakowa do Skaly.A autorka artykulu chce za te pieniadze
            latac do USA.Smiechu warte.
        • Gość: Autor Re: Nie martw sie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.07, 10:21
          www.cbs.com/primetime/amazing_race11/shows/ep07/
          • Gość: :O) Re: Nie martw sie... IP: 81.144.219.* 03.04.07, 10:30
            Nie mieszkam w stanach, ale znam ten show. Ostatnio zdarzylko mi sie ogladnac
            ktorys ze starych odcinkow, w innym miescie Europy i myslalem sobie, zeby tylko
            nie wysylali ich do Polski bo bedzie trzoda. No i widocznie byla. Juz sobei
            wyobarzam. Wstyd jak nie wiem. Teraz juz wiem o co chodzi...
            Problem Polakow jest taki ze oni w wiekszosci nieststy nie rozumieja na czym
            polega wolny rynek i normalna ekonomia, nadal meiszkajac na innym swiecie. Jest
            absolutna bieda, zlodziejstow, korupcja, nietolerantcja, ksenofobia, strach
            przed pedalami i obcokrajowcami. Tak wiem - to jest wynik wszystkiego tego co
            sie wydarzylo na tych ziemiach od 1772 r. Trudno sie z tym niezgodzic - a
            jakze. Wiadomo ze to jest ten wlasnie powod, nie zmienia on jednak faktu ze tak
            wlasnie, beznadziejnie w tym kraju jest.
    • Gość: Myśląca o budzecie Wprowadźmy im wizy IP: 62.111.149.* 03.04.07, 09:29
      tak po 100$ od łebka, zarobimy trochę szmalu, kochany rządzie ratuj w ten
      sposób nasz budzet. Bo na wzajemność Amerykanów w tym stuleciu nie ma co
      liczyc.
      • xezaq Re: Wprowadźmy im wizy 03.04.07, 09:56
        Wystarczyłyby nawet mniej, żeby nie stanoowiły żadnej bariery w turystyce -
        dawać każdemu, kto tylko pomyśli, że byłby skłonny zapłacić za polską wizę. I
        kase brać :) Acha, najlepiej krótkoterminowe, np. 9-miesięczne - żeby na dwa
        razy nie wystarczyła :P
    • Gość: Renoir Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.tvkdiana.pl 03.04.07, 10:30
      Nie martwcie się portem lotniczym w Krakowie, jak będzie za ciasno, zaczną
      lądować w Rzeszowie
    • wraczek Co Wy? W Polsce nie ma zabytków. 03.04.07, 10:49
      Nie ma co oglądać. To przecież beznadziejny kraj.
    • Gość: Rozsadny Jankesi marza, zeby odwiedzic zgrzybialy krakowek! IP: *.chello.pl 03.04.07, 10:55
      Tak jak ja chcialbym miec zadre w dupie!
      • inteligent-na Racja! Tutaj nie ma zabytków. 03.04.07, 11:00
        Na liście UNESCO Kraków znalazł się całkiem przypadkiem i cała Europa wali go
        zwiedzać też przez pomyłkę.
        • Gość: Wale krakowek Faktycznie go wali. Porownujesz krakowek do Rzymu, IP: *.chello.pl 03.04.07, 11:35
          Aten, Paryza, Barcelony, Florencji czy na przyklad Edynburga? Hahaha,
          faktycznie facet jestes wyrobionym inteligencikiem-krakusikiem!
          • wraczek Zakompleksiony polaczek. 03.04.07, 11:55
            Lista światowego dziedzictwa UNESCO. Numery pod jakimi znajdują się wymienione
            przez Ciebie miasta (numery odzwierciedlają kolejność dodawania na tę listę):

29. Kraków (dodano na 2 sesji w 1978 r. Sesji dotąd było 31)
            43. Barcelona (całe miasto nie jest na liście UNESCO, ale jest tam kilka
            obiektów najwcześniej dodany jest Casa Batlló z numerem 43)
            91.Rzym
            174. Florencja
            404. Ateny
            600. Paryż
            728. Edynburg

• opiniodawca Re: Zakompleksiony polaczek. 03.04.07, 16:35
              Krakow na 29. miejscu a Paryz na 600.? Biorac pod uwage Twoje artmetyczne
              wartosciowanie przeliczam szybko i wychodzi mi, ze Paryz jest 20,69 raza mniej
              ciekawy niz Stolica RP, Rzym zas zaledwie trzykrotnie- przynajmniej jesli
              chodzi o zabytki.

Rada: ochlon, napij sie wody, wybierz sie na wycieczke do Francji i Wloch i
              przestan pieprzyc.

opiniodawca
            • Gość: Do wraczka umyslu A na 14 miejscu Pierdziszonowo kolo Grojca. Koles IP: *.chello.pl 03.04.07, 16:38
              jak ci sie nudzi to policz sobie srajace golebie w krakowku i zrob liste ktore
              najbardziej sraja lajkonikowi na konia. A nie zajmuj ludziom dupy listami
              kretynow z UNESCO dla ktorych krakowek jest na wyzszym miejscu od Rzymu. Pewnie
              wedlug tej listy Wachock jest przed Jerozolima.
      • Gość: Dumny Krakus Re: Jankesi marza, zeby odwiedzic zgrzybialy krak IP: *.ver.airbites.pl 03.04.07, 17:16
        Ależ was wszystkich zazdrość zżera. Prawda jest taka, że do waszych zapyźałych
        mieścin nikt nie przyjeżdża, a mój Kraków odwiedzają miliony z całego świata,
        a będzie ich jeszcze więcej. A wiecie dlaczego tak jest bo Kraków to jedyne
        znane, polskie miasto. Przykład: Makłowicz zwiedzał raz pewien rejon Peru kiedy
        przewodnik dowiedział się że jest z Polski od razu zapytał czy z Krakowa.
        Makłowicz pytał się czy zna jakieś inne polskie miasto, a ten mu odpowiedział,
        że zna tylko Kraków.
    • Gość: wiejska baba najpierw anglicy popijali teraz amerykanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:17
      trzeba im kursów przygotowawczych przed przylotem do naszegop pieknego miasta
      • Gość: glos rozsadku naszego pieknego miasta"? Tej grzybicy i nekropoli IP: *.chello.pl 03.04.07, 11:36
        • wraczek Warszawiak zamknij się z łaski swojej. 03.04.07, 13:30
          • Gość: Rozsadny A to zes pierdyknal jak slepy w latarnie. Jak w... IP: *.chello.pl 03.04.07, 16:33
            seksie masz podobna intuicje, to nie dziwota, ze w twojej rodzinie sa sami
            kretyni.
    • Gość: TOTEZJA Amerykanie czyli kto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:21
      "Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? "
      Jeżeli ktoś myśli,ze za rok Indianie - rdzenni mieszkańcy Ameryki szturmować będą Kraków to są w błędzie. Jeżeli Amerykanie to nie Indianie to kto będzie szturmować za rok Kraków ? Żyd i wszystko jasne !
    • roroism Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? 03.04.07, 11:48
      zgadzam sie cąłym serem z ostatnim akapitem artykułu!
      Pracowałam pzrez chwile w recepcji krakowskiego hostelu (poza sezonem)...
      to naprawde cos strasznego...
      bandy rozwydrzonych i pijanych konsumentów...
      pijanych 24/7, wydajacych odgłosy, i wydzieliny...moze tylko Suschwitz
      niektórym zważy na moment nastruj....
    • mgz Jak mozna... 03.04.07, 11:53
      ...szturmowac cos, o czym sie nic nie wie.
      A o Krakowie nikt w USA nic nie wie. Plus,
      Krakow malo robi, zeby to zmienic. A wiec
      nie martwcie sie o ten szturm urojony.

A z innej beczki - odpowiadajac tym, ktorzy
      napisal ogolnie o Polsce jako miejscu
      turystycznym - zgadzam sie, ze tu nie ma po co
      przyjezdzac. No chyba, ze sie jest Polakiem.
      Wiec ja przyjezdzam, kilka razy w roku, mam
      tu rozne sprawy. I Polske generalnie lubie,
      bo swojska. Ale Amerykanie, ktorzy przyjezdzaja
      ze mna zawsze sprawiaja wrazenie, ze nie widza
      tu nic specjalnego, a napewno nic, co mogloby
      rownac sie z innymi wielkimi miastami europejskimi.

I na koniec moja osobista opinia o Krakowie - rynek ladny,
      a poza nim glownie brud i ruina i bandytyzm. O braku oglady
      Krakowiakow to juz chyba nie trzeba wspominac, bo to jest
      ogolnie znane. Wiec omijam Krakow jesli tylko moge, a jak musze
      tam pojechac, to ograniczam pobyt do minimum.
      • Gość: niebored@gazeta.pl Re: Jak mozna... IP: *.nycmny83.covad.net 03.04.07, 15:30
        Cos mi sie wydaje, ze kazdy ma inne spostrzezenia. Nie, zeby twoje byly bledne
        ale sa uzasadnione twoimi osobistymi spotrzezeniami.
        Ja np ostatnio bardzo jestem zaskoczony jak duzo Amerykanow bylo w Polsce i ze
        znaja Krakow! Wszyscy go uwielbiaja! Zgadzam sie ze, Krakow to nie metropolia
        ale o to wlasnie chodzi. Mloda Amerykanka np bardzo lubila ta swojskosc,
        prowincjonalnosc, niedoskonale budynki ( czytaj odrapane i brudne )Jak jej
        mowilem, ze Krakow sie zmienia to sie przerazila , ze miasto przejma korporacje
        i komeracja...a najbardziej sobie cenila wspaniala zabawe w knajpach...:)))
        inny klimat!
        Znam tez mnostwo Amerykanow polskiego pochodzenia ktorych dziadkowie a nawet
        pradziadkowie przyjechali do USA i teraz sa zainteresowani odwiedzeniem Polski.
        Nie wspomne o Zydach! Czesc nie lubi Polski ale duza czesc nie ma do nas
        rzadnych pretensji a nawet mowi , ze sa tez Polakami! Bo ich dziadek przyjechal
        z Galicji na poczatku 20 wieku chociaz nie bylo wtedy Polski.
        No nic to tylko moje spostrzezenia i mysle, ze z otwarciem rynku lotow
        transantlantyckich jest szansa by Krakow na tym zyskal..
        Pozdrowienia dla wszystkich Polakow za granica i w Polsce
        • Gość: :O) niebored IP: 81.144.219.* 03.04.07, 16:21
          Sorry Niebored, ale musze sie zgodzic z twoim przedmowca. Nie ma mnie w kraju
          juz dlugo. W Krakowie nie bylem przez lata i 2 lata temu postanowilem wzaic
          moja dzieczyne i pokazac jej kawalek Polski, m.in Krakow (tyle sie o nim
          oststnio gada). Zakopane bylo cudpowne, piekne miasto, gory, pogoda.
          Skoczylismy autokarem do Krakowa. Pierwsze spostrzezenie: szare dzielnice,
          ktore prowadza do centrum, odrapane mury, syf, posciel na oparapetach,
          przydrozni pijaczkowie, bezdomne psy, brud. Dwoprzec autobusowy (nie wiem jak
          to teraz wyglada ale 2 lata temu) az sie zdenerwowalem ze to miasto ma taki
          syfiasty dworzec... skandal! Poszlismy na rynek - bylo ok, ale tylko na rynku.
          Zapuscilismy sie w miasto - syf totalny...
          =============================================
          Trudno jets zrozumeic urodzonemy krakowiakowi ze zyje w zapuszczomnym miescie,
          poniewaz nie ma skali porownawczej. Ok - spedzi tydzien tutaj i tam na
          wakacjach (tyle ze to za malo)... wroci do maista i zapomni... dalej mu sie
          wydaje ze miszka w pieknym miescie... Owszem Krakow jest cudwony
          architektoniocznie ale potrzebuej tzw 'facelift' i to porzadnego bo inaczej
          turyscie z zgarnicy bedzie kojarzyl sie tylko i wylacznie z syfem i
          zlodziejstwem.
    • Gość: max Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:13
      Kraków powinien byc z powrotem stolicą Polski, to miasto cudowne, wspaniałe ma
      klimat ma czakram i legenda głosi że kiedy Kraków stolica Rzeczypospolitej to
      nic złego Polsce sie nie stanie, ale sami sobie juz czytajcie legendy ja
      przeprowadzam się do Krakowa od maja::))))))))
    • Gość: Krakus Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:22
      Tak, to Kazimierz:

imgnation.net/images/lcxv.jpg
      imgnation.net/images/lywm.jpg
      imgnation.net/images/rsle.jpg
      imgnation.net/images/hanc.jpg

Oraz cuchnący wymoicinami i moczem dworzec główny, pokryte odchodami psimi planty (u nas wprowadzenie koszów na odchody i woreczków na ich zbieranie jest nieralne - wolimy chodzić zygzakiem), fatalne drogi podmiejskie, brak punktów informacji turystycznej z prawdziwego zdarzenia, niedostateczna ilość szaletów miejskich (Agnielska młódź oddająca urynę na ulicach), brud na ulicach poza najczęściej uczęszczanymi przez turystów trasami (choć już jest o wiele lepiej niż kilka lat temu), lokowanie większości kasy na rozwój w okręgu o promieniu 3 km od Rynku Głównego, brak planu zagospodarowania przetrzennego - np. niszczące krajobraz Pychowic "nowobogackie osiedla a la urban sprawl) itd. itd.

Przepraszam za rozmiar zdjęć (około 800 kB ale nie miałem czasu skalować)
    • Gość: krakus Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.sa.gov.pl 03.04.07, 12:24
      Kraków już ma za dużo turystów. Brakuje miejsca w kafejkach, w hotelach, za
      dużo tłumów na ulicach. Amerykanom już dziękujemy
    • gs-arts.net A moze za 100 zlotych...???albo rubli...100 03.04.07, 12:45
      ...
    • Gość: bolek bez przesady - to Gorale przyjezdzac beda IP: *.emirates.net.ae 03.04.07, 12:46
      nie wiem czym sie pasjonowac - dyc to nase bedo z Zakopca, Zebu, Dunajca Panie -
      na paszportach USA;
      a wiec hotele az tak bardzo sie nie wzbogaca; ok 3/4 z tych 'Hamerykanow' to
      beda nasi wpadajacy do Rodzin lub na wakacje.
    • Gość: Gość Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.hcz.com.pl 03.04.07, 12:53
      Trzeba wprowadzić wizy dla Amerykanów.
      • Gość: graga05 Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.nycmny.east.verizon.net 03.04.07, 13:34
        Chcialam zwrocic uwage zarowno pani Leji, jak tez wiekszosci forumowiczow, ze
        bredza.W swoim ksenobicznym ogladzie swiata wiekszosc forumowiczo po prostu
        bredzi. Trudno, taki narod, gorzej, ze brdzi w podobnym stylu pelnomocnik d/s
        turystyki. Zwroce wiec uwage, ze:
        1. Wprawdzie Amerykanie mowia, ze tak powiem zblizonym jezykiem do Anglikow,
        ale nie pija, chyba, ze sa to Amerykanie, ktorzy niedawno wyjechali z Polski.
        2. Amerykanie, ktorzy jezdza na wycieczki, to co najmniej klasa srednia,
        bardzo duzo emerytow. Kazdy wie, ze im wyzsza klasa tym szczuplejsi. Dlatego na
        wycieczkach przewazaja szczupli.
        3. Bardzo malo jest wycieczek zagranicznych skladajacych sie z
        rozwrzeszczanych nastolatkow, jesli szkola organizuje wycieczki tonie wiem czy
        rodzice godzac sie na ten wydatek beda chcieli dla dzieci taki marginesowe w
        koncu miejsce za nieco nizsza cene. Wyjasniam, ze w odroznieniu od Polski
        amerykanscy nastolatkowie bardzo malo jezdza na wakacje, oni w wakacje po
        prostu pracuja.
        4. Najlepiej ujal to forumowicz, ktory napisal," ze Polska jest taka
        swojska, zwlaszcza dla rodakow" - to kraj ma glownie do zaoferowania.
        5. Po obejrzeniu odcinka "amazing race" z Polska nie bardzo bym planowala
        wycieczke do tego szarego kraju, nawet jesli chcialabym skosztowac pokazanego
        rarytasu - kielbasy.
    • poglodzio Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? 03.04.07, 13:22
      trzeba jeszcze bardziej rozkręcić turystykę dofinansowując agroturystykę oraz
      restaurując zabytki
    • Gość: srac na was [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 03.04.07, 13:29
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: srac na was Przeprosiny!!!!! IP: 167.192.44.* 03.04.07, 18:00
        Przepraszam wszystkich za moj kretynizm. To co napisalem wynika z frustracji i
        co tu duzo mowic z zafajdanego, nieudanego zycia.
    • Gość: Tommyniles Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.04.07, 13:57
      Moze jednak faktycznie,lepiej by bylo,zeby Amerykanie do Krakowa nie
      przyjezdzali.Amerykanie sa majetni,i moga sobie wybrac jakiekolwiek inne
      miasto.Co do ich tuszy-otylosc to cecha glownie kolorowych i klasy nizszej.Tacy
      nie podrozuja.Amerykanie to ludzie zyczliwi,usmiechnieci,weseli,a zagranica
      zachowuja sie bardzo dobrze-sa kulturalni.Polska moim zdaniem nie powinna
      odpuszczac,ale za promocje powinien sie wziasc Wroclaw i Gdansk,rowniez bardzo
      ladne miasta.Krakowowi mozna zostawic mlodych Anglikow.Jednak faktycznie to
      misto zasciankowe.
    • Gość: Eryk Re: Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.proxy.aol.com 03.04.07, 13:59
      Autorka artykulu NIE MA ZIELONEGO POJECIA O KOSZTACH LOTOW.Za 100 dolarow to
      moze sobie kupic waciki!
    • Gość: HighAlt Za rok Amerykanie będą szturmować Kraków? IP: *.bos.east.verizon.net 03.04.07, 14:30
      To nie Amerykanie tylko Zydzi..
      Raczej polecam przyjac ich chlodno..
      • Gość: sram na polakow chrystus tez byl zydem katopojebie IP: *.hsd1.or.comcast.net 03.04.07, 15:00
        tu jakis kotopoyeb zapomnilal ze zydzi to narod chrytusowy,a wy poganie dzicz
        lesna i kmioty? wasi wlodzarze podobno go zaproponowali jako krola i to
        przeglosowanego prawnie za wola przasnych ryjow przy korycie, no do jasnej
        anielki tylko atom moze was wybawic od genetycznej ulomnosci umyslowej, czy
        polakow trzeba zaorac i zasiac trawe? zdecydowanie tak, ekologiczne dobre
        gooowno, ot i cala polska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka