Dodaj do ulubionych

Pytania turystów

13.05.03, 13:42
Czy zdarzyło się Wam, że turyści pytali Was o cos nadzwyczaj egzotycznego?
Żadne tam "jak dojść na Wawel", czy "a kto to taki", kiedy pokazywaliście im
pomnik Mickiewicza na Rynku, ale coś naprawdę zadziwiającego.
Obserwuj wątek
    • gph Re: Pytania turystów 13.05.03, 13:51
      a co jest na prawdę zadziwiającego w Krakowie :o)?
    • Gość: verte Re: Pytania turystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.03, 13:52
      viking73 napisał:

> Czy zdarzyło się Wam, że turyści pytali Was o cos nadzwyczaj egzotycznego?
      > Żadne tam "jak dojść na Wawel", czy "a kto to taki", kiedy pokazywaliście im
      > pomnik Mickiewicza na Rynku, ale coś naprawdę zadziwiającego.

Właściwie klasyka,ale dla mnie było to b.egzotyczne zanim się kapnołem.Turysta
      pyta mnie po angielsku jak dojść do Łołel?What????????The Łołel!Powiedziałem,że
      no idea.
    • swarozyc Re: Pytania turystów 13.05.03, 13:53
      Var är toaletten!
    • joseph.007 Re: Pytania turystów 13.05.03, 14:10
      Kraków w turystów opływa, więc faktycznie trudno czasem nie spotkać się z ich
      strony z pytaniami, które obiektywnie nalezałoby uznać za niedostosowane
      kulturowo. Ale cóż, gość w dom... Ja już wyjaśniałem pp. cudzoziemcom dziwne
      kwestie nastepujące:

- Jak daleko jeszcze na Kazimierz? (pytanie zadał wódz grupki młodych - sądząc
      z nakryć głowy - Izraelitów, zdążających ul. Mogilską w kierunku Nowej Huty,
      mniej więcej w okolicach "Polfy");
      - Które z tych dań są wegetariańskie? (młoda, przystojna, angielskojęzyczna,
      przy samobieżnym grillu, na jednym z kiermaszy na Rynku Głównym);
      - Czy ten pociąg jedzie do Czechowic-Dziedzic? (angielskojęzyczny murzyn, w
      pociągu podmiejskim do Czechowic-Dziedzic; niby w sumie nic dziwnego, ale z
      drugiej strony po co jechać angielskojęzycznemu murzynowi podmiejskim do
      Czechowic-Dziedzic?);
      - Czy ten pistolet jest prawdziwy? (para francuskich studentów, w knajpie, w
      noc sylwestrową 1995 r.; szczegóły ujawnię wyłącznie adwokatowi);
      - Czy to parada z okazji Dnia Zwycięstwa? (obywatel któregoś z krajów WNP, w
      niedzielę u stóp Wawelu, na widok procesji Św. Stanisława ze Skałki).

Pzdr
      • kuba203 Re: Pytania turystów 13.05.03, 21:15
        joseph.007 napisał:

> - Jak daleko jeszcze na Kazimierz? (pytanie zadał wódz grupki młodych -
        sądząc
        > z nakryć głowy - Izraelitów, zdążających ul. Mogilską w kierunku Nowej Huty,
        > mniej więcej w okolicach "Polfy");

- 3 dziewczyny, na oko studentki, w tramwaju linii 3 jadącym w kierunku
        Bieżanowa, tuż przed Prokocimiem: Przepraszam, czy daleko jeszcze do
        dworca? :))

> - Czy ten pociąg jedzie do Czechowic-Dziedzic? (angielskojęzyczny murzyn, w
        > pociągu podmiejskim do Czechowic-Dziedzic;

W pociągu jadącym do Wieliczki późną nocą, angielskojęzyczna rodzina na każdym
        przystanku: Wieliczka? Wieliczka? :)) A tych przystanków jest kilka, więc co
        chwilę musiałem tłumaczyć, że Zabłocie to jeszcze nie Wieliczka, itd :))
    • Gość: Zbigniew Taaa o makdonalda:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 14:11
      Skośnooka kobitka łamaną polszczyzną na rynku mnie zapytała gdzie jest taka
      restauracja Makdonald?:))

Co za czasy !
      • viking73 Re: Taaa o makdonalda:) 13.05.03, 14:14
        Mnie się raz jedna Szwedka zapytała "Co się sprzedaje w tym sklepie?" widząc na
        Grodzkiej szyld z napisem "Drogeria". Ciekawe co miała na myśli;)
        • m.in wprawdzie nie mnie ale 13.05.03, 14:24
          jednak
          w telepunkcie tepsy na wielopolu (miedzy innymi załatwia tam sie sprawy
          zwiazane z internetem) skosnooka turystka łamana polszczyzną zapytała sie
          obsługi: "czy tu mozna skorzystac z internetu"
          odp: nie mozna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka