viking73 13.05.03, 13:42 Czy zdarzyło się Wam, że turyści pytali Was o cos nadzwyczaj egzotycznego? Żadne tam "jak dojść na Wawel", czy "a kto to taki", kiedy pokazywaliście im pomnik Mickiewicza na Rynku, ale coś naprawdę zadziwiającego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gph Re: Pytania turystów 13.05.03, 13:51 a co jest na prawdę zadziwiającego w Krakowie :o)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Pytania turystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.03, 13:52 viking73 napisał: > Czy zdarzyło się Wam, że turyści pytali Was o cos nadzwyczaj egzotycznego? > Żadne tam "jak dojść na Wawel", czy "a kto to taki", kiedy pokazywaliście im > pomnik Mickiewicza na Rynku, ale coś naprawdę zadziwiającego. Właściwie klasyka,ale dla mnie było to b.egzotyczne zanim się kapnołem.Turysta pyta mnie po angielsku jak dojść do Łołel?What????????The Łołel!Powiedziałem,że no idea. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Pytania turystów 13.05.03, 14:10 Kraków w turystów opływa, więc faktycznie trudno czasem nie spotkać się z ich strony z pytaniami, które obiektywnie nalezałoby uznać za niedostosowane kulturowo. Ale cóż, gość w dom... Ja już wyjaśniałem pp. cudzoziemcom dziwne kwestie nastepujące: - Jak daleko jeszcze na Kazimierz? (pytanie zadał wódz grupki młodych - sądząc z nakryć głowy - Izraelitów, zdążających ul. Mogilską w kierunku Nowej Huty, mniej więcej w okolicach "Polfy"); - Które z tych dań są wegetariańskie? (młoda, przystojna, angielskojęzyczna, przy samobieżnym grillu, na jednym z kiermaszy na Rynku Głównym); - Czy ten pociąg jedzie do Czechowic-Dziedzic? (angielskojęzyczny murzyn, w pociągu podmiejskim do Czechowic-Dziedzic; niby w sumie nic dziwnego, ale z drugiej strony po co jechać angielskojęzycznemu murzynowi podmiejskim do Czechowic-Dziedzic?); - Czy ten pistolet jest prawdziwy? (para francuskich studentów, w knajpie, w noc sylwestrową 1995 r.; szczegóły ujawnię wyłącznie adwokatowi); - Czy to parada z okazji Dnia Zwycięstwa? (obywatel któregoś z krajów WNP, w niedzielę u stóp Wawelu, na widok procesji Św. Stanisława ze Skałki). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Pytania turystów 13.05.03, 21:15 joseph.007 napisał: > - Jak daleko jeszcze na Kazimierz? (pytanie zadał wódz grupki młodych - sądząc > z nakryć głowy - Izraelitów, zdążających ul. Mogilską w kierunku Nowej Huty, > mniej więcej w okolicach "Polfy"); - 3 dziewczyny, na oko studentki, w tramwaju linii 3 jadącym w kierunku Bieżanowa, tuż przed Prokocimiem: Przepraszam, czy daleko jeszcze do dworca? :)) > - Czy ten pociąg jedzie do Czechowic-Dziedzic? (angielskojęzyczny murzyn, w > pociągu podmiejskim do Czechowic-Dziedzic; W pociągu jadącym do Wieliczki późną nocą, angielskojęzyczna rodzina na każdym przystanku: Wieliczka? Wieliczka? :)) A tych przystanków jest kilka, więc co chwilę musiałem tłumaczyć, że Zabłocie to jeszcze nie Wieliczka, itd :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Taaa o makdonalda:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 14:11 Skośnooka kobitka łamaną polszczyzną na rynku mnie zapytała gdzie jest taka restauracja Makdonald?:)) Co za czasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Taaa o makdonalda:) 13.05.03, 14:14 Mnie się raz jedna Szwedka zapytała "Co się sprzedaje w tym sklepie?" widząc na Grodzkiej szyld z napisem "Drogeria". Ciekawe co miała na myśli;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in wprawdzie nie mnie ale 13.05.03, 14:24 jednak w telepunkcie tepsy na wielopolu (miedzy innymi załatwia tam sie sprawy zwiazane z internetem) skosnooka turystka łamana polszczyzną zapytała sie obsługi: "czy tu mozna skorzystac z internetu" odp: nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś