Dodaj do ulubionych

Co najbardziej szpeci Kraków?

09.04.07, 23:17
To nie dobrze, bo Kraków to jakby nie było wizytówka Polski, mimo iż Kraków
jest ciutkę biedniejszy od Wrocławia i Poznania to powinien asygnować większe
kwoty na ten cel od ów miast. Nawet biedniejsza Łódź wydaje więcej. Dziwny
macie ten magistrat.
Obserwuj wątek
    • Gość: krakus Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 23:29
      Tu nawet nie chodzi o pieniadze, tylko o gospodarskie podejscie do sprawy.
      Przyklad: ulica Zwierzyniecka. Za wielkie pieniadze odstawiono ja na wysoki
      gwizdek, wybrukowano, porobiono placyk, wykonano zatoczki na drzewa, postawiono
      pacholki chroniace przed wjezdzaniem na chodniki. W pare lat pozniej
      zaniedbania, a wlasciwie brak konserwacji widac golym okiem. Wiekszosci drzew
      juz nie ma, bo uschly niepodlewane upalnego lata, badz spalila je sol uzywana do
      topienia sniegu. W ich miejsce leza plyty chodnikowe, czesc pacholkow wylamali
      zmotoryzowani robiac miejsce pod samochody. Drugim przykladem je bruk przed
      teatrem Slowackiego. Po kazdej zimie wylatuje pare kostek, a zaraz potem buty
      przechodniow rozkopuja pozostaly bruk az powstanie wielka dziura. Kolo pomnika
      Grazyny przewalone wichura drzewo wylamalo i pogielo ogrodzenie. Pol roku
      pozniej szkody nie naprawiono. Mowimy o samym centrum Krakowa, ktore powinno byc
      miejscem szczegolnie pielegnowanym.
      • Gość: crac.87 kraków bogaty a czasem brzydki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 23:33
        tu nie chodzi o kasę, bo ta jest, tylko o kulturę mieszkańców. jeśli im nie
        przeszkadza, że żyją w szarej i obleśnej kamienicy, to o czy m tu w ogóle
        rozmawiać?
        • Gość: ko-yama Re: kraków bogaty a czasem brzydki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 15:33
          Może i przeszkadza ale co sami mieszkańcy mogą zrobić. Tu raczej chodzi o
          właścicieli kamienic. Poza tym dla Krakowa o wiele istotniejszym problemem są
          korki, a sposób na to jest tak prosty jak radykalny. Trzeba zamknąć centrum dla
          ruchu prywatnych samochodów osobowych (albo wprowadzić wysokie zaporowe opłaty)
          i wybudować parkingi na obrzeżach. Kraków byłby o wiele ładniejszy bez
          blachosmrodów.
      • malpiarnia Re: Co najbardziej szpeci Kraków? 09.04.07, 23:33
        jaki gospodarz taki Krakow
        teraz wybierzcie go dozywotnie
    • Gość: ja Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.chello.pl 10.04.07, 00:32
      może zinteresujecie się ciekawym zjawiskiem-w tym roku praktycznie nie było
      zimy, mrozów, a drogi dziurawe jak zwykle. w dodatku zaoszczędzono na braku
      śniegu mnóstwo pieniędzy więc dlaczego drogi wyglądają jak
      wyglądają?!!!!!!!!!!!!!!
    • pendrek_wyrzutek Glowa Mitoraja i kaleki Piotr Skarga 10.04.07, 02:53
      Jak w tytule
      • Gość: master of dizaster Re: Glowa Mitoraja i kaleki Piotr Skarga IP: 62.121.128.* 10.04.07, 10:32
        popieram przedmówcę! skoro wiosna i porządki, to wywalić ten łeb paskudny na
        śmietnik - albo do punktu skupu złomu wysłać!
      • Gość: zwierzyniecki Glowa Mitoraja jest OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:13
        kochani nie chrzancie. wielu sie podoba, w tym mi.
    • Gość: Jacek Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.ghnet.pl 10.04.07, 04:50
      Heh:) Widzę, że kolega nie śledzi budżetu, ale i tak myśli, że Kraków jest
      biedniejszy od Wrocławia i Poznania. Nie jest. Dochody ma sporo większe, więc i
      na sprzątanie pewnie by się mogło znaleźć trochę więcej. Ale może oni chcą
      najpierw wybudować tą spalarnię śmieci, a potem inwestować w zwykłe oczyszczanie.
    • Gość: Chicagopl Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.04.07, 05:23
      Ja nie wiem skad wzioles to ze Krakow jest biedniejszy od Wroclawia czy
      Poznania. Bo po Warszawie, Krkaow ma najwiekszy budrzet podwzgledem innych
      miast Polskich. Tylko ze mniej Krakow wydaje na czyszczenie to juz wina
      urzednikow.
    • Gość: abc Szkieletor oraz śmieci IP: *.kur.kolornet.pl 10.04.07, 05:55
      to szpeci.
    • Gość: krak Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.kur.kolornet.pl 10.04.07, 05:57
      Breslauer z kompleksami?
    • Gość: abc/cba Brudne ulice, Szkieletor i odpadające tynki IP: 91.150.162.* 10.04.07, 05:58
      Nie tylko przesypujące się śmietniki i przysłowiowy syf na ulicach szpecą
      miasto. Górujący nad rondem Mogilskim Szkieletor woła o pomstę do nieba! To samo
      z kamienicami w Kazimierzu i Podgórzu mam wrażenie, że kiedyś mi się tynk na łeb
      posypie:/ W innych miastach samorządy wymogły na właścicielach kamienic
      obowiązek dbania o elewacje (vide Toruń czy Rzeszów), w Krakowie się nie da...
      Ale może tam tylu właścicieli kamienic nie ma w radzie miasta ?:)
      • Gość: zwierzyniecki wlascicieli kamienic ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:18
        akurat ten argument troche chybiony bo wlascicielem wielu (albo wiekszosci)
        starych kamienic w centrum jest samo miasto - sa komunalne. myslcie troche.
    • hihiboy Re: Co najbardziej szpeci Kraków? 10.04.07, 07:54
      paskudne szyldy, brudne ulice i studenci agh
      • Gość: ponurak Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 21:19
        szpeca takie palanty jak ty, cwoku.
        studenci agh sa de best.
    • Gość: ex-krakowianka Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.04.07, 08:09
      Koslawe chodniki, ktore po kazdym deszczu sa pelne wody, tak ze piesi maja
      problemy z przejsciem. Jednym z takich przykladow jest chodnik pomiedzy Rondem
      Grzegorzeckim a Mogilskim. Tak na dobra sprawe, to nie wiem, czy istnieja
      jakies cale chodniki. Niestety pod tym wzgledem wiekszosc polskich miast tak
      wyglada.
    • Gość: krakauer Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:38
      Magistrat jest dziwny, bo nie nasz krakowski. To efekt karierowiczostwa
      przyjezdnych kosztem naszego miasta, które tonie w chaosie, chamstwie i głupiej
      złośliwości ludzi pokroju prezydenta czy jego dyrektorów. Może kiedyś
      dźwigniemy się z tego upokarzającego nas położenia, ale dużo w tym czasie wody
      upłynie w Wiśle, zanim władza zrozumie, że lepszy stary chodnik ale czysty niż
      nowy położony zwykle byle jak za grube pieniądze, zabrudzony gumą do żucia i
      psimi odchodami!
    • Gość: rocco Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:39
      musze niestety napisac ze okropny jest rejon rog Szerokiej iMiodowej paskudny
      parkan ,skwerek na Szerokiej od lat nie siana trawa klepisko , przejscie z
      Szerokiej na Starowislna i na koniec okropny brudny smierdzoncy bez trawy
      cuchnoacy moczem zaulek ul.Lewkowej. WSTYD tysace turystow odwiedza Kazimierz a
      nikomu od lat nie zalezy na tej wizytowce Kazimirza KIEDYS TO NAWET ROSLY
      KWIATKI TRAWA BUJNA I ZIELONA ,teraz ani gmia miasta ani gmina zydowska sie tym
      nie iteresuje a pieniadze zapewne zadne i bylo by cudnie i juz.
    • Gość: B Galeria Krakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:56
      Totalny bubel architektoniczny nie pasujący do otoczenia!
    • Gość: AdamM Kraków Co najbardziej szpeci Kraków? IP: 193.110.80.* 10.04.07, 09:56
      Codziennie przechodzę uliczkami Krakowa i codziennie omijam na chodniku
      pozostałości piesków ,tylko gdzie ich własciciele i straż miejska? Za co biora
      premie i wypłaty jak nie mogą znalesc włąścicieli czworonogów, ja ich spotykam
      ale nie mam uprawnień a dośc mam utarczek słownych bo to nie pomaga.
      • Gość: agnieszka Re: Co najbardziej szpeci Kraków? IP: 82.109.94.* 02.05.07, 09:57
        dosc mam tego oblesnego slalomu wsrod kup psich!
        Europejskie miasto??? piekna wizytowka!!....
        wstyd!
        a co najwazniejsze; Radni to maja tez pod nosem, ale zupelnie w nosie.
    • Gość: mmm zaryzykowałbym stwierdzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:13
      że Kraków nie jest biedniejszy od Wrocławia - ma tylko o wiele gorsze
      zarządzanie !!!
      • Gość: wroclaw Re: zaryzykowałbym stwierdzenie IP: 156.17.100.* 10.04.07, 10:43
        We Wrocławiu też nie jest tak czysto. Raczej te kilka milinów więcej na
        sprzątanie nic nie zmienia.:( Mamy brudne ulice, przepełnione kosze na śmieci,
        zdewastowane parki i skwery, bo urzędnicy zapominają kontrolować firmy, które
        mają utrzymywać czystość i zieleń na ulicach. Też mieszkańcy nie są nauczeni
        dbać o czystość swojego otoczenia. Sami wyrzucają śmieci na ulicę zamiast do
        koszy, nie sprzątają psich kup itd. Straż miejska nie kontroluje stanu czystości
        posesji prywatnych. Jednym słowem, widoczny jest brak dobrego, gospodarnego
        podejścia do spraw estetyki i czystości w mieście.
      • sothink Re: zaryzykowałbym stwierdzenie 10.04.07, 11:07
        Dochód na głowę Wrocław ma większy, ale nie oto chodzi skoro Łódź ma większy
        budżet na sprzątanie, a przecież nie czerpie takich dochodów z turystyki jak Kraków.
        • mojetrzygrosze Re: zaryzykowałbym stwierdzenie 11.04.07, 22:43
          sothink napisał:

> Dochód na głowę Wrocław ma większy

No i co z tego? Luksemburg też ma dochód na głowę większy niż Niemcy :-)
    • Gość: Justyna Co najbardziej szpeci Kraków?Fontanna i Eros! IP: 213.134.176.* 10.04.07, 10:34
      Najbardziej szpaci Kraków ta "szopenowska" fontanna Marii Jaremy na plantach koło Franciszkanów. Fontanna w stylu socrealistycznym (wiem, wiem, nie takie były zamierzenia artystki, ale to wygląda jak socrealizm) pasuje do stylu architektonicznego placu Wszystkich Swiętych, Wiślnej czy Collegium Novum jak nie powiem co. Gorzej wygląda niż ten Eros na Rynku.
    • bamjozia Co najbardziej szpeci Kraków? 10.04.07, 10:46
      Albo mam pecha albo jest cos co psuje wizerunek Krakowa.Albo portier placowy
      jest nieprzyjemny ,Albo kelner w lokalu jest mało grzeczny a to portier w
      szpitalu jest niesympatycznie upierdliwy ,Ato kierowcy sa chamscy btrabia a tp
      policjant nie umie sie przedstawic przy legitymowaniu zprzykroscia pisze to
      jako Krakus ktury wyjechał prawie 40 lat temu z tego sentymentalnie pieknego
      Krakowa.
    • Gość: T Co najbardziej szpeci Kraków? IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.07, 10:57
      Psie kupy i bazgroły na murach.
    • tim999 Re: Puknij sie w głowe 10.04.07, 11:06
      Kraków biedniejszy od Wrocławia i Poznania?? Cos ci się nie pomyliło? Łódż
      prawie 2 razy wieksza od Poznania tyż biedniejsza?
      • sothink Re: Puknij sie w głowe 10.04.07, 11:09
        Dochód na głowę oczywiście. To jakby napisać, że Indie są bogatsze od Polski.
      • Gość: KRAKUSKAAAAA TAK CZYTAM te wasze wpisy i ... IP: *.devs.futuro.pl 11.04.07, 02:40
        JEDNO CO PRZYCHODZI NA MYŚL......ILE LUDZI TYLE ZDAŃ, TAK JEST, BYŁO I
        BĘDZIE.BEZ SENSU ZAKŁADAĆ TAKIE WĄTKI, BO I TAK KAŻDEMU PRZESZKADZA CO
        INNEGO....TRAGEDIA :-/ NIE WIEM CZY NIE GORSI OD TYCH RÓŻNYCH NIEDOCIĄGNIĘĆ
        KRAKOWA SĄ SAMI LUDZIE...I NIE MAM TU NA MYŚLI KRAKUSÓW TYLKO OGÓLNIE
        LUDZKOŚĆ :-/ MOŻE NAJPIERW POSPRZĄTAJMY SOBIE W GŁOWACH ,NAUCZMY SIĘ BYĆ MILI
        DLA SIEBIE NAWZAJEM, TOLERANCYJNI, UŚMIECHNIĘCI DLA SIEBIE, A DOPIERO POTEM
        NAUCZMY SIĘ JAK DBAĆ O NASZE MIASTA........OGÓLNIE...DO BANI Z SAMYMI LUDŹMI
        EHHHH , SZKODA,ŻE NIE MA MOŻLIWOŚCI WYLOTU NA INNE PLANETY, GDZIE "ISTOTY" SĄ
        DLA SIEBIE NAWZAJEM KOCHANE :) A I PLANETA WYGLĄDA CAŁA PRZEZ TO CUDNIE :))
    • Gość: kika Co najbardziej szpeci Kraków? IP: 62.111.245.* 10.04.07, 11:20
      koszmarne zagospodarowanie po raz kolejny rogu ul.Straszewskiego i Podzamcza.
      Przecież to miejsce po samym WAWELEM!!!!!!!
    • cover_wielki Re: Co najbardziej szpeci Kraków? 10.04.07, 12:45
      Szyldy na pewno i taki jeden maszkaron co udaje smoka
      obrazek.blox.pl/2006/11/Obrazek-z-sentencja-Ewolucja.html
      moze juz czas zamienić na bardziej efektownego.
    • boleka Co najbardziej szpeci Kraków? 10.04.07, 13:47
      Myślę że warto też popatrzeć pod nogi, a tam: na trawnikach , na chodnikach psie
      kupy. A zwróć takiemu właścicielowi psa uwagę.
    • langston Dlaczego z Rynku usunieto plyte Hold Pruski 1525? 10.04.07, 14:11
      ?
      • pendrek_wyrzutek Re: Dlaczego z Rynku usunieto plyte Hold Pruski 10.04.07, 15:39
        Bo nie pasuje do glowy Mitoraja.

Plyta upamietniajaca slubowanie Kosciuszki
        tez powinna byc usunieta bo jest polozona
        obok glowy. Starocie nie powinny zawadzac
        genialnym wytworom sztuki wspolczesnej.

Takze pomnik przestarzalego Mickiewicza powinien
        byc jak najszybciej zastapiony bardziej dostosowanym
        do naszych czasow dzielem:

www.typicallyspanish.com/news/uploads/mitoraj.jpg
    • jarema6 Co najbardziej szpeci Kraków? 10.04.07, 14:15
      Najbardziej szpeci Kraków prezydent Majchrowski z jego kliką, która nic nie
      potrafi zrobić. Wszystkie większe inwestycje idą do Wrocławia, Łodzi. itd. W
      krakowie jedyne inwestycje jakie widać to potężne bilbordy zasłaniające
      kamienice na rynku od kilku lat i niekończące się remonty rynku i ronda
      mogilskiego. Ogólny brud w centrum i wszędzie parkujące samochody,
      uniemożliwiające przejście pieszym. No i zakomserwowanie wielkiej korupcji w
      wydziale architektóry. Za łapowkę można wystawić każdy koszmar w centrum, a bez
      latami czekąc na pozwolenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka