Dodaj do ulubionych

pole/dwór, jagody/borówki

01.05.07, 17:10
ciekawi mnie gdzie przebiega pólnocna granica pola i borówek, a gdzie
zaczynaja się jagody i dwór.... Wie ktoś coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • rff Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 18:32
      ja sie zastanawiam czy "czy" to tyle samo co "trzy", prosze ciebie [[;
      • marmotam Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 18:43
        to miała być ironia, czy śmieszne?
        • henio56 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 19:21
          Tak mówią w dawnym krakowskim i rzeszowskim, reszta kraju mówi normalnie.
          • marmotam Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 19:53
            te... to Ty chyba krakus nie jesteś jak mówisz że reszta normalnie.... Ja po 7
            latach indoktrynacji zaczynam myśleć na pole ale mówię jeszcze na dwór... To
            wiem że podkarpacie tak mówi, ale jak daleko na północ to sięga... Np. jak mówią
            mieszkańcy no choćby Słomnik
            • 10iwonka10 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:06
              a gdzie jeszcze mowia na proste rogaliki sztangielki?

A szminka i pomadka do ust? A sznycel i kotlet mielony?

• marmotam Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:08
                a gdzie mówią sztngielki? w Krakowie?? Jestem z południowego mazowsza - nie
                mylić z warszawką... i tak jest zarówno szminka jak i pomadka, ale kotlet
                mielony to kotlet... sznycel pierwszy raz jadłam w Żaczku ;-)
                • omamamia1 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:38
                  sznycel przyszedł z NRD.
                  • atv81 Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 11:00
                    Acha, a sznycel to nie mielony, tylko cielęcy sznycel wiedeński z najlepszego
                    mięsa przerobino go na mielony za czasów PRL-lu - to zbrodniarze!W Krakowie
                    używa się poprawnej nazwy, bo tam są silne tradycje cesarsko-królewskie.
                    Pozdrowienia dla red. Mazana.
            • henio56 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:20
              przecież pisałem ,że całe dawne województwo krakowskie mówi 'na pole', Słomniki
              też
              • 10iwonka10 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:48
                Ja mam rodzine w okolicach Dabrowy tarnowskiej i oni juz mowia dwor.

Chyba krakowskie jest tez ...a idze, idze.....ty bajoku
                • arniee Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 22:41
                  W Dąbrowie Tarn. też mówi się na pole
    • mama_tusi_06 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:47
      tragedia z tym polem, wymyślili sobie nie wiem skąd. Okropne to jest!!!!
      • 10iwonka10 Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 20:49
        Ale juz tak jest. Jak mnie ktos poprawia na dwor to ja sie zawsze pytam ..na
        jaki dwor na dach budynku mam wychodzic?
      • peteen Re: pole/dwór, jagody/borówki 01.05.07, 21:18
        tragedia? nie zabieraj głosu w dyskusji, skoro masz tyle do powiedzenia
        "pole" jest nasze od wieków i takie pozostanie, a komu sie nie podoba, ten nie
        jest krakusem...
        • domator211 Re: pole/dwór, jagody/borówki 02.05.07, 10:04
          i "dwór" i "pole" a nawet i "podwórko" /b.płn.Kresy wsch./ mogą być , przecież
          doskonale wiemy o co chodzi , chyba że chcecie sie wykłócać :)))
          Natomiast drażni mnie używanie dopełniacza zamiast biernika na tym, i nie
          tylko, forum, np: gdzie wyrwać z ę b a , gdzie na g r i l l a.
          No to ponarzekałem trochę, pozdrawiam :)))
          • szto_tawariszczi Re: pole/dwór, jagody/borówki 02.05.07, 20:03
            odpocznij po zdenerwowaniu się

tym dopełniaczem

na swojej XVII wiecznej Starówce /z lat 50-tych ub. wieku/...
            • domator211 Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 13:50
              moja starówka to wileńskie Stare Miasto .... dlaczego chciałeś mi dokuczyć? z
              przekory czy z koniecznosci ukazania charakteru "nibydowcipnego". Nie trzeba,
              ludziom przykrości robić ot tak sobie, przecież nie z potrzeby serca :((
        • ziemia.czestochowska Re: pole/dwór, jagody/borówki 02.05.07, 23:58
          Drogi Peetenie słowo "pole" i "dwór" roznicuje sie dopiero w okresie zaborow ,
          a ma to zwiazek z szybszym uwłaszczeniem chłopstwa w Galicji po Wiosnie Ludow i
          pozniejszym po Powstaniu Styczniowym w zaborze rosyjskim gdzie dłużej chłopi
          chodzili do pracy "na dwor" .W dawnej Ziemi Krakowskiej takze w okolicach
          Częstochowy mowi sie dialektem małopolskim w odmianie gwary krakowskiej ale z
          wiadomych przyczyn bez terminu "pole" w znaczeniu wyjscia na zewnątrz natomiast
          jagody i borowki stosuje sie w zaleznosci od uznania.Wklejam link do typologii
          gwar Polski gdzie mozna szczegółowo zapoznac się z zakresem ich wystepowania

artur.czesak.webpark.pl/Stronica/Dialpol.html
          • peteen Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 13:11
            ależ mnie to wcale nie przeszkadza, że dopiero od zaborów...
            :c)
            aha, jak tam u was z wymową "ngwy"? panienka, okienko, sukienka - sprawdźcie

ps. pozdrawiam przyjaciół z grabówki
    • koladam Re: pole/dwór, jagody/borówki 02.05.07, 23:04
      północny zachód Małopolski - powiat olkuski - gminy Wolbrom, Trzyciąż, może też
      Klucze itd. (ok. 40 km od Krakowa) jeszcze się wychodzi na pole, ale granica ze
      dworem gdzieś niedaleko przebiega bo Sląsk i Zagłębie to już "na dwór" wychodzą.
      A "na dworze" to dziedzic panny służebne zwykł macać.
      No i " idze, idze" i w ogóle "-że" też się używa.
      Pewnie ta granica od północy i od zachodu zgadza się mniej więcej z granicą
      województwa.

PS A jak koleżanka z Podkarpacia pracowała w Warszawie to elementem mobbingu
      było: "Czy mogłaby Pani powiedzieć 33? "

• ziemia.czestochowska Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 00:08
        Koldan nie pisz bzdur , ze Małopolska to tylko obecne woj. małopolskie !Teren
        tego wojewodztwa zawiera tylko częsc Ziemi Krakowskiej oraz jeszcze mniejszy
        Ziemi Sandomierskiej(np.Tarnow) .Termin "pole" jest własciwy tylko dla terenu
        dawnej Galicji i jesli nie wiesz to powiat olkuski do niej nigdy nie nalezał
        dlatego tam mowi sie "idę na dwor".Podałem w poscie wyzej link do typologii
        gwar Polski gdzie mozesz zobaczyc zakres ich występowania .
        • koladam Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 00:35
          Ta teoria ze "dworem" jest sprawdzona? Jeśli się ona tyczy Kongresówki, to z
          jakiej racji w Wielkopolsce, na Pomorzu i na Śląsku wychodzi się "na dwór"
          skoro w tamtych rejonach pańszczyzna została zniesiona dużo wcześniej.
          Z tym, że termin "na pole" jest właściwy tylko dla dawnej Galicji, to się nie
          zgodze - w gminach powiatu olkuskiego - wchodzących w skład przedrozbiorowej
          Ziemi Krakowskiej - połoznych zreztą przy granicy zaborów - wymienionych
          wcześniej mówi się "iść na pole".
          A że Olkusz i okolice był częścia zaboru carskiego to wiem dobrze - ze szkoly
          płk. F. Nullo i jego walkę pamiętam, orraz z tradycji rodzinnych -
          pradziadowie mieszkali po obu stronach tamtej granicy
          • ziemia.czestochowska Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 01:28
            Teoria jest zasłyszana od znajmego etnografa i to , ze w Wielkopsce mowi sie
            takze "na dwor" nie swiadczy o tym , ze jest nieprawdziwa poprostu Galicja ma
            swoją specyfikę takze w wyrażeniu "ide na pole". Na Gornym Ślasku w tamtejszej
            gwarze jest inne okreslenie , ktorego w tej chwili nie moge sobie przypomniec
            ale to efekt ponad 700 lat pobytu tego regionu poza granicami RP.Powiat olkuski
            w całosci był częscia przedrozbiorowej Ziemi Krakowskiej tak samo jak
            dzisiejsze powiaty z woj . "ślaskiego" licząc od południa :żywiecki, czesciowo
            bialskiego, jaworznicki , sosnowiecki , dąbrowski , będziński , zawiercianski ,
            myszkowski , częstochowski i kłobucki.W olkuskim czesc mieszkancow
            przygranicznych gmin z dawną Galicją urzywa tego powiedzenia z racji
            przenikania się ludnosci tego terenu i atrakcyjnosci tego terminu jako
            potwierdzenia stania sie krakowskimi neofitami po latach zaborow , pobytu w
            kieleckim i wreszcie katowickim. Poniżej wklejam link do mapy I RP gdzie
            pokazana jest cała przedrozbiorowa Ziemia Krakowska .Pozdrawiam serdecznie z
            miasta swiętej wieży ;)
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Podzia%C5%82_administracyjny_I_RP.png

• hoho00 Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 10:38
      a ja pochodzę spod tarnobrzega i tam też sie mówi "na pole" i "idze,idze..." i
      używa się jeszcze innych zwrotów, które są charakterystyczne dla krakowa...
    • atv81 Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 10:53
      Historycznie tam gdzie kończy się Galicja czyli zabór austryjacki a zaczyna się
      zabór rosyjski. Rusyfikacja zrobiła swoje. poza tym mieszkańcy dworów
      wychodzili na pole, a ci z czworaków na dwór.
      • peteen Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 13:13
        "na pole" - aż do białej, po drugiej stronie, w bielsku, króluje już "dwór"...
    • mamok52 Re: pole/dwór, jagody/borówki 03.05.07, 13:23
      ja jestem "jagody i pole"a pochodze z krakowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka