Dodaj do ulubionych

Matura: trudny rozszerzony polski

• Gość: mm Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: 212.106.16.* 06.05.07, 10:47
      schultz to idiota narkoman i pisal na haju ;p a my mamy to interpretowac :/
      matura w polsce to tragedia... zaluje ze uczylam sie 2 dni do polskiego :/ na
      tegoroczny egzammin nie trzeba bylo wiedziec praktycznie nic!! nie wiem co ci
      tam wysoko chca przez to osiagnac..ale chyba matura to sprawdzian nie tylko
      umiejetnosci ale i wiedzy... nie dziwie sie ze tyle mlodych wyjezdza za granica
      bo w polsce system edukacji to dno !!
      • Gość: Twoj Romus Re: Trudny to macie brak dziecinstwa IP: *.chello.pl 06.05.07, 22:06
        > idiota?? bo na haju :D a biblia byla pisana przez "nawiedzenie ducha swietego"
        wiec chyba tez na haju??? :D:D
    • Gość: Asik Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 11:31
      Nie każdy ma w planach po pisemnym rozszerzonym iść na human, wiec mogli chociaż
      trochę postarać sie o to, żeby nie oblać 50% uczniów.. z tego co słyszałam po
      maturach większość nie zastanawia sie nad tym na ile zda, lecz czy zda wg!
    • Gość: kirri Matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:05
      wszystko fajnie, matura nowa... ale dlaczego wiekszosc nauczycieli przygotowuje
      do matury wedlug starego systemu!!! nikt nie uczy nas analizowac teksty tylko
      kaza wkuwac cos zupelnie nie przydatnego jak sie okazuje!!!
    • Gość: mama Jo Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 09:55
      Fakt - sama probowałam po latach. polski był u mnie na 5. Ale... faktycznie w
      kilku miejscach trudno wyczuć "co poeta miał na mysli" układając pytanie do
      odpowiedzi w jednej linijce. trzymam kciuki za moje LATOROŚLE!
      dziś za angielski!
    • Gość: Tatt Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 12:23
      To Wy myślicie, że będziecie znali wszystkie lektury z zakresu rozszerzenia? Że
      ładnie je ktoś z Wami przerobi? Yyy... To jak nie wiecie, na czym polega
      rozszerzony (Że trzeba myśleć i opierać się na zdobytej wiedzy, a nie przelewać
      to, co dokładnie pani gdzieś na lekcji powiedziała), to po co się wybieraliście
      na niego? Ok, test był trudniejszy niż próbny, ale spokojnie dało się napisać.
      Szczególnie dwa obrazy prowincji. Poza tym, na jakimkolwiek spisie lektur na oba
      poziomy zawsze na dole jest: "Uwaga: tematy na poziomie rozszerzonym będą
      zobowiązywać do analizy i interpretacji utworów spoza wyżej wymienionych, ale
      utrzymanych w znanej uczniom poetyce lub konwencji." Więc o co Wam chodzi? Do
      roboty, nikt Wam wszystkiego pod nos nie podstawi. Jeszcze trochę i będziecie
      płakać, bo angielski po angielsku musicie zdawać ;/

Dla niewierzących w cytat, który przytoczyłam, podaję przykładową stronkę:
      www.lo1.wroc.pl/polski1/lektury.htm
      Do pracy!!
      • Gość: Iwona Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 12:32
        Tam komuś nie chodziło o to, że chce, aby wszystko było omówione na lekcji,
        tylko o to, żeby nauczyciele kładli większy nacisk na analizę tekstów, niż
        uczenie się na pamięć treści literackich na pamięć...
        A tu akurat to zależy od szkoły, klasy i nauczyciela...
        A tak na marginesie, to skąd te wrogie postawy? Przecież wiadomo, że trzeba
        sobie ponarzekać - to normalne.
    • Gość: piga Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.komputersat.pl 07.05.07, 13:17
      uważam, iż rozszerzony język polski powinien zawierać tematy, które dadzą
      możliwość wykazać się przystępującym do egzaminu, gdyż mają oni pokazać swoją
      wrażliwość, a także dociekliwość w rozumieniu metafor i innych środków
      stylistycznych występujących w wierszu...a oni dali nam tematy, w których trzeba
      sztywno trzymać się jakiegoś klucza...zupełnie jak w naukach ścisłych...to było
      błędne posunięcie układających tematy...(ich błąd nasza zguba)...to tyle na
      tematach odczuć związanych z tegoroczną maturą na poziomie rozszerzonym...
    • agaw1818 Matura: trudny rozszerzony polski 07.05.07, 13:20
      Jestem zaskoczona wypowiedzią pana dyrektora co do tematów matury rozszerzonej z
      języka polskiego. Przez 3 lata ciężko pracowałam nad tym aby dobrze zdać maturę
      a teraz nie jestem pewna czy ją w ogóle zdam. Skoro uczniowie powinni być
      przygotowani na tak wymagający poziom to niech pan dyrektor będzie łaskaw
      wyjaśnić dlaczego na maturze próbnej pojawiły się tak popularne pozycje
      literackie jak "Potop", dzieło Mirona Białoszewskiego i wiersz pani
      Szymborskiej. Po egzaminie próbnym byliśmy przekonani że pojawi się przynajmniej
      jedna dobrze nam znana pozycja gdyż miał to być poziom rozszerzony z elementami
      PODSTAWOWEGO! Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz jak na maturze może pojawić się
      przypis kim jest autor wiersza to chyba świadczy o tym, że układający ten arkusz
      sami nie wiedzieli co to za człowiek! Niech Ci ludzie zastanowią się czasem że
      mogą przekreślić czyjąś przyszłość a nie robią maślane oczy do dziennikarzy i
      udają że wszystko jest w porządku!!!!!!!!!!!
    • Gość: belka głupek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:56
      przeczytaj uważnie koncówke jeszcze raz a nie oskarżaj jak nie jestes pewien

tam chodziło o to ze nikt nie wyleciał z KRAKOWSKIEGO okręgu!!!

co za ludzie chodza po tym świecie...
      • Gość: wielbiciel schulza Mi się podobaly tematy rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:23
        Jak widać jestem w zdecydowanej mniejszości.... cóż, nie uczylem sie przez
        trzy lata, sam rozwijam swoje zainteresownaia i tak się zlożyło, że schulza
        uwielbiam a pania bovary czytalem.... pozdrawiam wszystkich "wystukanych,
        pewnych siebie sredniaków" :) i po co wam to bylo, na maturze trzeba przede
        wszystkim myslec.
    • Gość: gfg Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:28
      podstawowy wcale nie był przystepny!!!!!
    • Gość: mum. Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.autocom.pl 08.05.07, 18:06
      Moim zdaniem- tematy ciekawe, mądre. Nie piszcie, że trzy lata nauki w liceum
      nie pomagają- chodzi o obycie się z literaturą, narzedziami jej interpretowania
      i nabycie ogólnych (dla wszytskich tekstów!) umiejętności analizowania. Taki
      jest chyba cel 'przerabiania' tekstów; nie dla wbicia w głowy uczniów jakichs
      szczegółów, dat, postaci czy czego tam jeszcze... Dobrze, że nie sprawdzają z
      podręcznikowej wiedzy, a- z myślenia, analizy.. I dlatego - materiał na którym
      się to sprawdza nie powinien raczej być 'z kanonu'- jesli będzie lekturą,
      niestety, uczniowie od razu wpadną w schematy lekcyjne (wyuczone, powtórzone
      etc.) A chodzi o osobiste zmierzenie się z tekstem.

Co innego klucz.. tego bronić nie będę:-)
      • Gość: zdam ?nie zdam?... Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.68.88.142.ustrzyki88.tnp.pl 16.05.07, 11:11
        oczywiście zgadzam się że system matury jest beznadziejny i niesprawiedliwy
        itp. ale nie o tym . ja po maturze załamałam sie bo nie wiem czy moje
        wypracowanie jest w ogóle na temat i czy zdam :( na próbnej pisałam o
        szymborskiej bo lepiej czuję się w interpretacji poezji miałam 85%, byłam w
        drugim etapie olimpiady z polskiego, mam 6 z pol na koniec i to nie ot tak za
        nic,ale za prace i umiejętności. i co teraz może sie okazać że nie zdałam. ja
        rozumiem że z takich przedmiotów jak biologia, historia muszą być pewne
        schematy odp bo w tych dziedzinach nie ma miejsca na subiektywizm , ale żeby
        polski!!! przecież nie można go sprowadzić do schematu :( ktoś kiedyś mi
        powiedział że nowa matura krzywdzi najbardziej ludzi uzdolnionych...
        • Gość: matematyk Re: Matura: trudny rozszerzony polski IP: *.68.88.142.ustrzyki88.tnp.pl 16.05.07, 11:37
          zgadzam sie nawet na matmie(przedmiot jak najbardziej ścisły) w kluczu jest
          kilka możliwych rozwiązań...matura z polskiego jest żałosna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka