Dodaj do ulubionych

DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI.

10.06.07, 12:13
Witajcie sąsiedzi.Chcę rozwinąć wątek i poznać Wasze opinie na temat drogi
między osiedlowej z której korzysta coraz więcej samochodów nie mieszkających
na OE.Czy Wam to nie przeszkadza - ten ciągły szum silników? Czy nie
bylibyscie za tym skoro i tak nasze bloki są pozamykane-odgrodzone aby zrobić
z obu stron szlabany na pilota tylko dla mieszkańców OE. ??? Macie jakieś
sugestie ? Byłoby ciszej,spokojniej i bezpieczniej. Pozdrawiam i czekam na
Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • kubus_ek Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 18:11
      Zamknięcie drogi pomiedzy osiedlami na szlaban ??? A śmieciarka jak wjedzie, a ewentualnie karetka lub inne służby techniczne. Musiałby byc stróż legitymujący wszystkich i pytających w jakim celu tutaj jadą. Hehehe. Nierealne i glupie. Jedyne rozwiązanie to progi, ale kto zmusi zarządcę drogi do ponoszenia dodatkowych kosztów na jej modernizację. W temacie tej drogi uważam że nic nikt nie wskóra.
      • 6azrael6 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 18:17
        W planach jak powstawała Barcelona, to miał być szlaban od strony Lubostroń. Tak
        więc każda karetka pogotowia, śmieciarka i inne służby byłyby wstanie
        przyjechać, a inne samochody nie skracałyby sobie drogi przez drogę osiedlową
        OE. Ale jak widać plany to tylko na papierze.
        • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 18:23
          No to już brzmi rozsądnie.
          Ja bym się tam nawet dołożył do pomysłu. Ciekawe jak reszta?
    • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 18:20
      Pomysł super. Ale z powodów które wymienił przedmówca chyba nie do zrealizowania. :(
      • kubus_ek Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 18:26
        Faktycznie od jednej strony szlaban byłby fajnym rozwiązaniem. /ja jednak jestem za rozwiązaniem progów. Usiana droga progami co 20 metrów ukrocilaby zapedy rajdowcow na prostych odcinkach drogi i moze jezdzili by oni normalnie Lubostroniem. W koncu fajniej jedzie sie po rowniej drodze troszke dluzej niz krocej przez progi spowalniające. :P
        • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 00:15

Kurcze, mi się progi średnio podobają. Szkoda mi auta. No i to co pisała
          koleżanka chyba poniżej.
    • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 22:53
      Sądze,że pomysł ze szlabanami jest rozsądniejszy od progów ponieważ przy
      progach zachodza kolejne problemy :
      -gwałtowne hamowanie
      -odgłosy stukotu
      -a jak sie rozlegulują "blachy" to pogorszy sprawę hałasu ( nie wspominam o
      remoncie ponieważ szlaban również trzeba serwisowac) :)
      ..ewentualnie progi z kostki brukowej byłyby juz lepsze - niemniej z szablanem
      gdyby było to do zrealizowania sprawa byłaby rozwiązana.
      Jeśli chodzi o śmieciarkę,straż bądź pogotowie to nie ma problemu bo równie
      dobrze działac będzie tak jak w tym momencie-z wjazdami i bramami na
      poszczególne osiedla.
      Jeśli chodzi o mieszkańców to każdy posiadałby pilot - ot sprawa rozwiązałaby
      hałas pomiedzy naszymi blokami.
      Tak sądzę,jak się zorientuję jakie mamy szanse dam znać.
      Dziekuję i spokojnego tygodnia życzę.
      • balubalu1 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 23:11
        zamiast pilota można wykorzystać także karty zbliżeniowe(zapewne tańsze niż
        piloty).
        A zamknięcie uliczki od strony Lubostronia jest jak najbardziej
        słuszne.Tłumaczenie sie ,że karetki,śmieciarki i inne służby nie dojadą jest
        śmieszne,gdyż i tak wszystkie wjeżdzają od Bobrzyńskiego.
        A takie ograniczenie ZNACZNIE uspokoi ruch wewnątrz osiedla:)
        • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 23:17
          Dokładnie tak!
          Czy ktos wie jaki byłby koszt szlabanu na ewentualne karty?Jakies namiary na
          firmy etc...
          O zgodę będzie i tak trzeba wystąpić do NM - ale od czegoś nalezy zacząć -
          dlaczego nie próbować? Zacznę pytać.
          Dziękuje za Wasze zdania :)
    • paryzanka_09 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 10.06.07, 23:01
      Ja tez uwazam,ze szlaban z jednej strony rozwiazalby nam sprawe .Dzisiaj rano
      obserwowalam ile samochodow przekezdza tylko jako skrot to sie
      zalamalam.Zreszta nie tylko wiem to z obserwacji ,ale rowniez od innych
      osob.Troche mnie to meczy ,bo jednak jest glosno a mialo byc kameralnie.
      • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 00:14
        No dokładnie. W dodatku wszyscy Ci przejezdni (zresztą niektórzy osiedlowicze
        również) ostro dają po gazie na tej drodze. O nieszczęście nie trudno,
        szczególnie z małymi dziećmi.

Jestem jak najbardziej za szlabanem.

Pozdrawiam.
        • balubalu1 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 11:12
          i ja popytam o taki szlabanik + zbliżeniówki:) Mam u mnie w pracy taki "system"
          na parkingu dla pracowników.na dodatek jest to wersja hardcorowa:) gdyż dla
          bezpieczeństwa(aby nikt nie odjechal cudzym wózkiem rozwalając szlaban)tuż pod
          szlabanem zamontowano kolczatkę,która chowa się w momencie unoszenia się
          szlabanu:)od conakmniej 4 lat funkcjonuje i jest ok.
          Z pewnością pozwoliłoby to na przywrócenie dawnej roli naszej uliczce ,czyli
          dojazdowi do kwartałów-a nie expersowej przelotówce ..
          • czy.ja.wiem Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 20:49
            Niestety to co sie komu podoba a co nie - nie ma zadnego znaczenia droga nalezy
            do Novo Maru- a my jak ryby glosu nie mamy.
            • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 21:52
              Ryby nie ryby - spróbujemy ! Warto dla spokoju na drodze i dla spokoju duszy że
              coś chciało się poprawić - dam znać - dzisiaj nie miałam czasu ale od jutra się
              biorę za info w NM..potem reszta :) pozdrawiam WAS !
              • maximus_t2 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:01
                i krzyzyk na droge...
                • makitheman Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:09
                  Przestań, trza kibicować, pewnie nic nie załatwi ale kibicować można...
                  BTW Szczurkowa mówiła, że NM nie chce być właścicielem tejże drogi... To może wspólnota by została?
                  Wiecie jakie korzyści z tego wynikają, bo ja widzę same minusy
                  odśnieżanie, dbanie o czystość i łatanie dziur...
                  • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:19
                    Nie myl pojec - nikt nie chce tek drogi na własność - chodzi o jeden szlaban
                    aby nie była to droga skrót tylko droga osiedlowa - tak jest na innych
                    osiedlach i postaramy się też wyciszyć naszą drogę :)
                  • maximus_t2 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:21
                    o tak odsniezanie... w tym roku zima trwala trzy dni ale za to jakich emocji
                    dostarczyla na drodze, ho ho ! do dzisiaj wspominam. mam nadzieje ze w przyszlym
                    roku porzadnie nas zasypie i skuje lodem. bedzie fun ;)...
                    • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:24
                      makitheman oraz maximus_t2 - Wy to Ty!
                      • makitheman Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 11.06.07, 22:26
                        Głupiś?
                        • kubus_ek Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 12.06.07, 18:00
                          A bedzie jeszcze lepiej, bo Ateny sie budują, później NM ma zapewnie wyremontować ul. Piltza, która obecnie stanowi droge gruntową, a to oznacza idealny skrót od ul. Babińskiego do Bobrzyńskiego. I zacznie sie wtedy jazda ;)

Popieram pomysł szlabanu wraz z czujnikami zbliżeniowymi ;)
                          • czy.ja.wiem Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 12.06.07, 21:21
                            A pomyslcie ze Ateny to zaledwie poczatek,w kolejce Amsterdam, Lizbona etc.
                            Ruch sie zrobi nie do wytrzymania.Masa jest grodzonych osiedli w Krk i jakos
                            sobie daja rade z wywozem smieci, karetkami etc.
                            • niunus Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 12.06.07, 23:12
                              Dobry wieczór. Widzę, że pojawił się nowy temat do dyskusji.
                              1. Proszę o podanie osiedla z ok. 800 mieszkaniami, gdzie zastosowany jest
                              system szlabanowo - kartowy.
                              2. Gdzie mieliby parkować odwiedzający nas goście, taxi itp. :)
                              3. Dlaczego nikt nie narzeka jak codziennie kilkaset samochodów mieszkanców
                              porusza się drogą osiedlową (wyjazdy i powroty do i z pracy):(
                              4. Jeżeli będzie już szlaban to czy będzie można sobie przywłaszczyć kawałek
                              chodnika na którym parkuje samochód, ponieważ ilość miejsc parkingowych nie jest
                              dopasowana do ilości samochodów i mieszkanców :)
                              5. Dla bezpieczeństwa pieszych można wykonać dodatkowe chodniki. Np. idąc od
                              strony Alberta w kierunku Pragi niestety nie idziemy cały czas po chodniku. Na
                              granicy etapów chodnik się urywa, pojawia się pseudo trawnik i dopiero przy
                              następnym etapie dalej biegnie chodnik.
                              6. Niedługo ma być remontowana ul. Lubostroń i miejmy nadzieję, że po jej
                              remoncie ruch przez ulicę osiedlową zostanie ograniczony.
                              7. Czy ktoś z Państwa zastanawiał się jaki jest huk od. Bobrzyńskiego?

• konkurs_pk Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 12.06.07, 23:37
                                zauważ, że mowa jest o bramce tylko z jednej strony, od lubostronia. od
                                bobrzyńskiego bylby wjazd jak obecnie. nie chodzi o zablokowanie wjazdu tylko
                                utrudnienie tranzytu.
                                • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 13.06.07, 12:59
                                  Dokładnie. Chodzi o tranzytowców, którzy jadą z prędkością 50km/h i więcej przez
                                  cały parking.
                                  Ja jestem jak najbardziej ZA szlabanikiem przy ul. Lubostroń.
                                  • kubus_ek Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 13.06.07, 18:30
                                    Hałasu od Bobrzyńskiego i tak nie wyeliminujemy, a w planach jest poszerzenie ulicy na serokość 4 pasow oraz linia tramwajowa na ktora jest juz projekt w wydziale architektury :P Oczywiscie potrwa to pewnie ze 5-10 lat ale bądzmy dobrej mysli :) Moze jakos da sie wytrzymac w otaczającym nas swiecie uciążliwych dźwięków. :))
                                    • pragowicz Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 14.06.07, 11:17
                                      Akurat jeżeli chodzi o hałas to na OE chyba nie ma na co narzekać. Póki co. Nie
                                      wiem jak w innych kwartałach ale w Pradze jest naprawdę cicho.
                                      Bądź co bądź, tranzytowców byłoby na pewno dobrze wyeliminować.
                                      • paryzanka_09 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 15.06.07, 23:03
                                        W Pradze moze i jet cicho ,ale u nas w Paryżu to jednak trochę
                                        słychać ,zwłaszcza jak się ma okna od strony własnie tej wewnętzrnej drogi.
                                        Problem się na pewno zacznie jeszcze większy jak uruchomia kolejne osiedla.
                                        A swoją drogą ,jak się przejezdza z Lubostronia to na zakrecie przy Pradze
                                        samochody stoją zawsze na chodniku i bardo łatwo jest zahaczyć.A bedzie tylko
                                        gorzej.
    • balubalu1 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 13.06.07, 20:55
      firma ,która wyposażyła parking w miejscu gdzie pracuję nazywa sie CAME.
      Maja bogatą oferte szlabanów na pilota ,czy na zbliżeniówki,z kolczatkami lub
      bez.Koszt jaki byłby do poniesienia jak na tak liczne grono zainteresowanych
      mieszkańców OE jest naprawde symboliczny.
      Obejrzyjcie ich oferte na www.came.pl
      pzdr
      • vmx Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 13.06.07, 21:44
        balubalu1 napisał:

> Maja bogatą oferte szlabanów na pilota ,czy na zbliżeniówki,z kolczatkami

znajac zycie, to takie zabawki zostana zniszczone ktorejs najblizszej
        nocy po zainstalowaniu przez tych szybkich, ktorym ten tranzyt zamkniemy,
        a nie mam zamiary, co kilka dni skladac sie na remont. do takich zabawek
        potrzebny jest monitoring/straznik.
    • grzesiek_sq9 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 14.06.07, 22:14
      Wszyscy się tu spieracie, a może poprostu z obu stron postawić znaki ze droga
      jest ślepa, czy jak to się nazywa. I może to wystarczy przynajmniej na tych co
      jeżdżą nie na pamięć.
      Bramki na karty czy piloty się nie sprawdzą według mnie bo niby w którym miejscu
      je postawić?
      • ally32 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 14.08.07, 23:31
        Witajcie :)
        A ja po dłuugim urlopiee i cóż spotykam ? Nie dość że droga
        wyłączona chwilowo z ruchu przejazdowego miedzy blokami np.londynu i
        paryża bo ateny budują i ul.Lubostroń zamknęli - ależ spokój mamy!
        To jeszcze te wspaniałe słupki - superek , bezpieczniej i ciszej.
        Co prawda chwilowo ciszej-jak znowu otworzą ul.Lubostroń - robimy
        znaki iż ulica "ślepa" i warto wrócić do tematu szlabanu! Tak -
        sąsiedzi? Miłego urlopowania tym którzy mogą - ja wypoczęłam za
        wielu!! pozdrawiam i co nowego ?
        • konkurs_pk Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 15.08.07, 17:44
          slupki - piekna inicjatywa, ktora doprowadzi do zaglady trawnikow. np. kretyn
          (lub kretynka) z hondy civic SD 23213 (o ile pamiętam) parkujący/a elegancko
          dziś rano na koncu drogi. w koncu do miejsc postojowych przy albercie jest tak
          daleko.
          • tamara00 Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 16.08.07, 12:02
            Też widziałam ten samochód... Ręce opadają.
          • vmx Re: parkowanie na trawie. 17.08.07, 14:57
            *** kodeks wykroczeń ***

Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego
            niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec
            lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się
            pod jego nadzorem, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo
            karze nagany.
            (...)
            • oe1234 Re: parkowanie na trawie. 17.08.07, 16:38
              Można by tak mały pręgierzyk ustawić pod Albertem i urządzać publiczne chłosty :-)
            • maximus_t2 Re: parkowanie na trawie. 17.08.07, 16:43
              a ja uwielbiam wiesniaka ze srebrnej corsy z nadrukiem START co to
              sobie urzadzil parking na trawniku (bylym niestety) na wprost gornej
              bramki rzym. moja cierpliwosc powoli sie konczy - wrrrrr!!!
              • balubalu1 Re: parkowanie na trawie. 17.08.07, 21:57
                mnie tez wnerwia ten picuś...wolne miejsca na ogólnodostępnym są--
                nie--on musi na trawniku,bo blizej bramki.Ten pajac mieszka w Pradze
                w wieżyczce...Wczoraj wieczorkiem jakiś inny cwaniak zajął mu
                miejsce na trawniku...to co biedaczek zrobił????? zaparkował tuż
                przed bramą wjazdową do Pragi...Tok bezmyślności tego"czegoś" jest
                porażający(modne słowo ostatnio:))Może trzeba czasem
                takim "czymś"potrząsnąć,może te dwie kuleczki jakie sie turlają w
                jego czaszce się zderzą i zaiskrzy myśl: może źle robie?
                A jak nie to nie krępować się i dzwonić:
                650 42 80
                689 22 50
                panowie z SM chętnie powitają nowego"sponsora"
                • maximus_t2 Re: parkowanie na trawie. 18.08.07, 02:37
                  sek w tym iz pany z SM nie bardzo sie kwapia na OE. kiedys dzwonilem 2 razy i
                  bez rezultatu. ale tego debila trzeba utemperowac. totalny bezmozg. jak
                  napisales szanowny balubalu1, miejsca sa a ten sie wp... na trawnik jak na
                  swoje.widzialem tez jak parkuje na wjezdzie, a jakze ! tak blisko sciany ze musi
                  wychodzic przez drzwi pasazera. co za k... matol ! ludzie - reagujcie !! czy
                  tylko ja mam sie "wywatrobiac" ???
                  w ten weekend go "pojedziemy". jak nie SM, to znajdzie sie sposob ;)
                  • balubalu1 Re: parkowanie na trawie. 18.08.07, 15:41
                    Brawo dla panów ze Straży Miejskiej:
                    dupneli dwóch cwaniaków parkujących na trawcekoło Wiednia:)
                    szkoda tylko,że nie zauwazyli srebrnej corsy buraka z Pragi...
                    ale to następnym razem:))
                    • czy.ja.wiem Re: parkowanie na trawie. 18.08.07, 18:55
                      Tia zeby mi zgrzytnely jak to zobaczylem, skad sie biora takie
                      buraki?
                  • vmx Re: parkowanie na trawie. 20.08.07, 18:53
                    czy to dzis tak pieknie pojechales po takich
                    dwoch bezmogich, za az ich zatkalo? tak czy siak
                    kilka minut po tej akcji SM zrobila rundke po
                    parkingu w poszukiwaniu dawcow pieniedzy :)
                    • maximus_t2 Re: parkowanie na trawie. 21.08.07, 08:07
                      zrobila bo ich wezwalem. do tego ch... juz rece opadaja. nie ten trawnik, to sie
                      wp... na inny...
                      • geoanja Re: parkowanie na trawie. 21.08.07, 08:59
                        hej,

wlasnie na trawniku stoi srebrne auto PO RAZ kolejny ten sam baran tak zaparkowal na gorze przy pradze.
                        telefon do strazy miejskiej zostal wykonany
                        • maximus_t2 Re: parkowanie na trawie. 21.08.07, 11:08
                          no coz, bez ciecia opon chyba sie nie obejdzie...
    • geoanja Re: dupneli tzn co zrobili? 20.08.07, 07:58
      witam,

mnie tez trafia parkowanie co poniektorych ludzi... wczesniej ktos napisal ze panowie z Sm dupneli 2 gosci parkujacych na trawie. tzn co wlepili mandaty? zalozyli blokady czy odcholowali???
      koles z napisem START juz 2 razy parkowal we wjezdzie do Pragi (przed weekendem mial piekna kartke wcisnieta za wycieraczke, ktos mu pare slow napisal - i dobrze)... i rzeczywiscie nagminnie parkuje w miejscu gdzie powinien byc parking , ale rece mi opadly jak w zeslzym tyogdniu zobaczylam parkujacyc samochod na samej gorze na trawniku... dzownilam do NM podobno slupki to poczatek i zaczynaja myslec jak utemperowac parkujacych inaczej.we wrzesniu niby maja na jakims zebraniu czy czyms takim rozwiazac te kwestie;) w kazzdym razie ja bede we wrzesniu dowiadywac sie dalej co zamierzaja z tym zrobic.aha zglaszalam aby cos zrobili z tym wydeptanym przejsciem do przystanku... moze jakis chodnik? tez bede dalej walkowac ten temat.a nuz cos sie z tym ruszy.
      pare mandatow, blokad i odcholowanych samochodow w mig nauczyloby ludzi poszanowaania zieleni.
    • repsaj Re: DROGA POMIĘDZY OSIEDLAMI. 29.08.07, 13:09
      na zebraniu wspólnoty Paryża, człowiek chyba z Warbudu /był przy
      odbiorach mieszkań/ powiedział, że droga przez osiedle ma być w
      przyszłości /podobno tak jest w planach/ zamknięta a wjazd ma być od
      Lubostronia, a przystanek ma być przesunięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka