Dodaj do ulubionych

Czaszkę używaną sprzedam tanio

23.07.07, 22:59
zainwestuj w mój szkielet! termin odbioru - za ok. 60 lat, stan dobry, cena do
uzgodnienia ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: krycek Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 23:50
      O ile sam obrót czaszkami z darów powinien być legalny, o tyle przekopywanie grobów w celu kradzieży i bezczeszczenie zwłok kogoś kogo bliscy mogliby sobie tego nie życzyć jest skandaliczne i niemoralne. I gdzie tu etyka przyszłych lekarzy?

Gdyby istniał legalny system sprzedażty za życia czaszek po śmierci - napewno dużo chętnych by się znalazło. Tylko to wymaga stworzenia systemu (przede wszystkim prawnego) i organizowanie instytucji zajmującej się obrotem tym szczególnym "towarem", a nie utrzymywanie fikcji opisywanej w artykule (która nie jest zapewne na tak szeroką skalę powszechna jak to sugeruje artykuł, ale zapewne zbyt częsta). Najlepiej byłoby żeby uczelnia organizowała w ramach swoich struktur jednostkę odkupującą od ludzi ich szczątki po śmierci, a następnie odpłatnie je wypożyczała studentom (bo nie wierzę żeby udało się to sfinansować z publicznych pieniędzy niestety) - bo lepszego pomysłu nie mam.
      • 6x9 Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 24.07.07, 00:05
        np. od lumpów-dać im 1000 zł i po śmierci zagospodarować cały szkilet
        • fnoll Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 24.07.07, 01:28
          6x9 napisał:

> np. od lumpów-dać im 1000 zł i po śmierci zagospodarować cały szkilet

szkielet lumpa może mieć zbyt miękki kręgosłup...
      • Gość: Antykomunista [...] IP: *.ists.pl 24.07.07, 03:36
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: kk Re: Mnóstwo żydowskich czaszek, okazja!!! IP: *.ramtel.pl 24.07.07, 07:02
          Jaka swołocz?? Zanim dostałam się na medycynę nie wyobrażałam sobie, że bede w
          stanie kupić i trzymac w domu czaszkę. Niestety na studiach okazało się, że o
          ile innych kości można nauczyć się z atlasu, o tyle czaszki nie da sie tak
          nauczyć. Jest okragła (w przybliżeniu) , ma tyle szczegółów i szczególików, ze
          żaden atlas tego nie jest w stanie pokazać. KAŻDY lekarz przez to musiał
          przejść, dla nikogo nie była to przyjemnosć. Zreszta i tak nauka kości to był
          najbardziej przyjemny fragment anatomii, czysty, suchy, bez brzydkich zapachów.
          Dlaczego nikt nie napisze o tzw mokrych preparatach, o duszącym zapachu
          formaliny itd. I jeszcze raz podkreślam, KAŻDY lekarz musiał przez to wszystko
          przejść.
          • Gość: XXXyyyZZZ Re: Mnóstwo żydowskich czaszek, okazja!!! IP: 212.182.120.* 24.07.07, 08:10
            KK napisala:
            "Dlaczego nikt nie napisze o tzw mokrych preparatach, o duszącym zapachu
            formaliny itd. I jeszcze raz podkreślam, KAŻDY lekarz musiał przez to wszystko
            przejść."

Opowiedz jest prosta - nikt nogi czy reki nie kupuje i nie niesie do domu.
          • Gość: miki A ile wy tą czaszkę chcecie studiować ... IP: 213.25.153.* 24.07.07, 10:27
            W 2 godziny to na wylot to się zna, więc po groma kupować i trzymać to. Chyba tylko mało zdolni adepci dopuszczają się takich dziwnych praktyk i powinno się ich wydalać z uczelni. Jakiego oni szacunku chcą się uczyć jak zlecają profanację grobów. Potem tylko strajkowanie im w głowach i handlowanie receptami.
            • kroliklesny Re: A ile wy tą czaszkę chcecie studiować ... 28.07.07, 21:25
              O czym ty piszesz jak nie masz pojecia o wyobrazeniu? Jakie 2 godziny? Na
              czaszke bylo przeznaczone 7 dni i kolokwium. A i tak czlowiek byl niedouczony.
              Po prostu za obszerny material. Profanacja, to by bylo kupowanie czachy dla
              zabawy. A mysmy kupili wlasnie od grabarza i gotowali ja w akademiku, zeby
              oczyscic. Wszyscy czuli ten smrod, ale wszyscy rozumieli w jakim to celu. A tu
              sie wlacza geniusz, ktory czaszke opanuje w 2 godziny. Szescia mu zycze, ale
              niech lepiej dalej tyra przy weglu, a nie wlacza do madrej dyskusji, bo czaszke
              to pewnie widzial na horrorze w kinie. Jak by sam pracowal za grosze, to by
              innym nie doradzal w sprawach ekonomii.
              • Gość: eon NIE chcialbym IP: *.chello.pl 29.07.07, 11:43
                zeby kiedys moja czaszke ktos kupil za flaszke od ..ego grabarza i ugotowal
                • Gość: qweta0 a ja nie mam nic przeciwko :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:04
                  przecież to jest śmieszne, co was ludzie obchodzi co się będzie działo z waszymi zwłokami po śmierci? tym przejmować się może najbliższa rodzina, bo dla nich stanowić to będzie ciągle jakąś wartość
                  • Gość: eon a co Ciebie... IP: *.chello.pl 29.07.07, 19:41
                    obchodzi co mnie obchodzi? sam jestes smieszny... mam w d*** czy jestes
                    studentem, gornikiem, pedofilem czy inwalida i tego samego wymagam od Ciebie,
                    podstawy demokracji sie klaniaja, wyrazam swoja opinie i nie zycze sobie, zeby
                    ktos nazywal mnie smiesznym, a jesli tak sie dzieje, to swiadczy tylko o
                    poziomie tej wlasnie osoby
                    • Gość: Alter_Egon Re: a co Ciebie... IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 19:56
                      A ja nie rozumiem bredni, ze w dobie powszechnej nanotechnologii i zalogowych
                      lotow w kosmos nie mozna stworzyc odpowiedniego modelu. Ten argument do mnie
                      nie trafia. Czaszka kazdego czlowieka jest inna i nie musze studiowac medycyny,
                      zeby o tym wiedziec. Zatem nie chodzi tutaj o wielkosc czy grubosc
                      poszczegolnych elementow, a raczej o ich umiejscowienie. A to chyba nie jest
                      zaden problem.
            • Gość: medstudentka Re: A ile wy tą czaszkę chcecie studiować ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 16:03
              Ciekawe jak w 2 godziny nauczyć się samej kości skroniowej, a co
              dopiero całej czaszki. Ledwo skrypt Skawiny z czaszki raz można
              przeczytać przez 2 h, bo ma 100 str. Widać że nie masz o tym
              większego pojęcia.
      • zcinudm Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 24.07.07, 09:19
        Krycek ma rację, to byloby idealne rozwiązanie. Jednak obawiam się, że przy
        naszej bogatej tradycji tzw. drugiego obiegu, tudzież zamilowaniu do
        wszystkiech zakazanych owoców, pomysl taki nie wyeliminowalby tego procederu.
      • Gość: zzz Groby są przekopywane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:57
        Groby są przekopywane, kiedy nikt nie przedłuży opłacenia miejsca na cmentarzu. Zazwyczaj jest to 25 lat. Naturalnie powinna być jakaś kontrola, co się robi z taimi szczątkami, ale nikt na to znając nasze realia pewnie nie patrzy...
    • Gość: c-nik #### Uczyc sie na dresach i blokersach #### IP: 82.139.44.* 24.07.07, 06:53
      Czaszki ogolone az do skory, w dodatku zazwyczaj kompletnie puste.

;-))
    • Gość: Atomek Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.07, 07:14
      "Nie są wyczyszczone" to się bardzo ładnie mówi. Czyściłem czaszkę krowy dla
      studentki weterynarii. To jest po prostu masakra. Sposoby są generalnie dwa:
      1. Włożyć w mrowisko i przyjść za tydzień lub dwa
      2. Obgotować i wyskrobywać

Z racji braku mrowiska i czasu było obgotowywanie. O ile w moim przypadku -
      krowy to było tylko nieprzyjemne i śmierdzące (ot taki rosół). To w przypadku
      ludzkiej czaszki....No ale w końcu to przyszli lekarze, nie mogą mieć zahamowań.
      • Gość: e Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.telnet.krakow.pl 29.07.07, 12:58
        > Z racji braku mrowiska i czasu było obgotowywanie. O ile w moim przypadku -
        > krowy to było tylko nieprzyjemne i śmierdzące (ot taki rosół). To w przypadku
        > ludzkiej czaszki....No ale w końcu to przyszli lekarze, nie mogą mieć
        zahamowań

Cooo? Jaka jest roznica miedzy ludza a krowia czaszka z punktu widzenia tego co
        sie z nia dzieje podczas gotowania? Zaloze sie ze zapach identyczny. Na krowia
        trzeba tylko wiekszy gar znalezc ;-)

Skad u ludzi przekonanie ze ich zwloki sa jakies "specjalne". Cialo kazdego
        ssaka to w sumie woreczek z duza iloscia roztworow i pewna iloscia kamykow
        wrzuconych do srodka. Jesli nas cos od tej krowy odroznia to funkcje ktore mamy
        za zycia. Nie te ktore zostaja po smierci.
    • Gość: Viajero Re: Czy opinia publiczna pozwoliłaby na legalny h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 07:27
      A mnie to się ślicznie składa w jedną całość... Ach ci lekarze - niedość, że
      strajkują, chcą podwyżek i biorą łapówki to jeszcze bawią się ludzkimi
      szczątkami. No tworzenie rzeczywistości medialnej jak za komuny. I do tego
      jeszcze w Wyborczej.. Ehhh
      • Gość: lekarz Re: Czy opinia publiczna pozwoliłaby na legalny h IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.07, 07:53
        No coz, w artykule jest sporo prawdy. Sam pamietam jak zazdroscilem kolegom na
        pierwszym roku ktorych stac bylo na kupno czaszki. Naprawde nauka jest bez
        porownania z modelem plastikowym lub atlasem. W anatomii glowa jest moim zdaniem
        najtrudniejszym dzialem, a na poczatku studiow wszyscy sa jeszcze zestresowani,
        ze nie zdadza itd.
        Co jest absolutna fikcja, to te opowiastki o grabarzach wykopujacych za flaszke
        czaszke. Za moich czasow tez sie o tym gadalo, ale wszystko bylo tylko
        makabrycznym mitem, ktory sie rozpowiada przy piwie. Niestety dziennikarz
        wszystko podchwyci i napisze, byle bylo spektakularne...
    • Gość: lol Ale bzdura z tym grabarzem IP: *.umwd.pl 24.07.07, 08:02
      Ciekaw jestem ktory grabarz za flaszke bedzie kopal prawie 2 metrowy dol zeby
      wykopac czaszke???!!!! czy grabarze to idioci???
      • Gość: Walus Re: Ale bzdura z tym grabarzem IP: 212.182.120.* 24.07.07, 08:11
        Gość portalu: lol napisał(a):
        > czy grabarze to idioci???

W pokaznym odsetku pewnie tak.
    • blackthorn Czaszkę używaną sprzedam tanio 24.07.07, 08:47
      Ale mi odkrycie, nie takie rzeczy w necie mozna kupic...
    • Gość: madra Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.chello.pl 24.07.07, 08:50
      Dajcie spokoj!!!!! nikomu to nie zaszkodzi a tylko pomóc może.
      • Gość: Pinoki Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.07.07, 08:51
        • Gość: Pinokio Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.07.07, 08:55
          Proszę Państwa- tak zatytułować artykuł??
          Szukacie tanich sensacji- żadnego polotu dziennikarskiego, autorowi artykułu
          życzę spotkać lekarza wyuczonego na obrazkach w książkach, albo zapraszam do
          mnie- wcześniej czy później...
          • Gość: wykidajlo2 Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:54
            Dziennikarze robią z wielu drobnych spraw sensację (taki już ich zawód). Gdy
            blisko 40 lat temu, jako młody człowiek leżałem w szpitalu, była tam na
            praktyce grupa studentów medycyny. Podczas obchodów lekarskich byli obecni
            podczas badania każdego chorego, zaglądając nieraz (pod okiem ordynatora) w
            najbardziej wstydliwe miejsca pacjentów. Nikt wtedy się nie oburzał i nikomu
            nie przyszłoby do głowy bredzić o poniżonej godności pacjenta. Teraz to się
            zmieniło, pacjenci podbechtani przez dziennikarzy nie życzą sobie obecności
            praktykantów podczas badania. No a gdzie owi studenci medycyny mają nabywać
            wiedzy praktycznej? Póki co to jeszcze studenci weterynarii nie mają takich
            kłopotów ale wszystko do czasu...
            • Gość: e Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.telnet.krakow.pl 29.07.07, 13:05
              Dokladnie. Ci ludzie nas lecza! Trzeba zrobic wszystko by mieli wlasciwe srodki
              i warunki do nauki. Ten artykul przypomina mi mentalnosc ludzi ze sredniowiecza
              kiedy w imieniu szacunku dla zwlok nie mozna bylo badac trupow w celu
              studiowania anatomii. Trzeba miec nierowno pod sufitem badz byc radykalem by
              uwazac studiowanie zwlok (czy w rozsadnych granicach zyjacych pacjentow) za
              profanacje.
            • Gość: maro18 Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.crowley.pl 29.07.07, 13:47
              A ile jest szpitali akademii medycznych w porównaniu do innych szpitali??
              Znikomy procent! To niech sobie pacjenci ze swoją naruszoną godnością idą do
              innego szpitala, tam gdzie nie ma studentów. Ale ci hipokryci chcą, żeby lekarz
              dużo umiał i był najmądrzejszy na świecie, ale dotknąć się do brzucha to już nie
              pozwalają...
            • Gość: jbk Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:51
              Ja leżałem ostatnio we Wrocławiu na klinkach i mnie macali studenci. Chyba w
              szpitalach akademii to jest normą. Trochę śmiechu przy tym było, bo starali się
              być tak delikatni, że nie mogli wyrostka wyczuć ;)
              • Gość: lekarz Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.chello.pl 29.07.07, 14:33
                nawet noblista medycyny nie wyczuje badaniem palpacyjnym wyrostka! Zapalenie
                można poznać tylko po obj. otrzewnowych, klinice i leukocytozie.
    • Gość: anonymous Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: 195.68.192.* 24.07.07, 08:54
      proponuje zawitac po wakacjach na wiejska tam jest duzo pustych czaszek, w sam
      raz na nowy rok akademicki, czaszki za darmo (moga nawet zawierac zlote zeby
      hehe), czaszki wypoczete po dlugim poselskim urlopie
      • zcinudm Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 24.07.07, 09:13
        Te czachy mają za dużo tluszczu. Przy obgotowywaniu zrobilby się co prawda
        niezly rosól, ale chyba niestrawny.
    • bergman1 tu nawet po śmierci cię okradną! 24.07.07, 09:13
      okropne.
      • Gość: e Re: tu nawet po śmierci cię okradną! IP: *.telnet.krakow.pl 29.07.07, 13:10
        Bzdura. Nie mozna okrasc umarlego. Okrasc oznacza odebrac komus cos co on
        posiada w momencie dokonania kradziezy. Martwy czlowiek juz nic nie posiada.
        Ani w sensie prawnym ani zadnym innym.

Jesli chcesz sie upierac to powiedz jak dlugo ten kawalek materii ktory byl
        cialem pana X do niego nalezy? Czy tkanki miekkie zkedzone przez robaki zostaly
        mu przez te robaki ukradzione? Czy bedziesz sledzil wszystkie atomy ciala pana
        X aby dowiesc ze jakis inny czlowiek po wielu latach nielegalnie uzyl ich (na
        skutek ogolnego obiegu materii w przyrodzie) do zbudowania swojego ciala? Jak
        widzisz implikacje zalozenia, ze pan X jest wlascicielem swojego ciala rowniez
        po smierci sa absurdalne.
    • Gość: AutorAutor Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.07.07, 09:22
      No prosze doktórki od "malutkiego" uczą się kombinować, najpierw czaszeczka,
      pozniej lapoweczka, a jak bedzie malutko to sie zastrajkuje...
    • Gość: rolers Oferta na forum Gazety IP: *.19.165.17.osk.enformatic.pl 24.07.07, 09:23
      Aby daleko nie szukać - oferta znajdzie się również na forum Gazety, np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11117&w=65689720 - p. Mateusz Żurawik, autor tekstu, nie zadał sobie jak widać trudu, by dostrzec belkę we własnym oku. Cóż, podobno najciemniej pod latarnią...
      • Gość: tadam Re: Oferta na forum Gazety IP: *.aster.pl 24.07.07, 09:51
        Autor artykułu chyba właśnie do tego ogłoszenia się odnosi, ponieważ w tekście
        pada nick "kasiamedyk", czyli sprzedającej z ogłoszenia na forum Gazety.
      • Gość: belkawoku Re: Oferta na forum Gazety IP: *.torun.mm.pl 24.07.07, 09:53
        "W ubiegły czwartek umieściliśmy w internecie ogłoszenie. Chcemy kupić czaszkę.
        Odpowiedź przyszła e-mailem po trzech dniach. Za kompletną czaszkę "Kasiamedyk"
        życzyła sobie 300 zł."
        • Gość: rolers Re: Oferta na forum Gazety IP: *.19.165.17.osk.enformatic.pl 24.07.07, 10:50
          Droga belkowoku, czytając ze zrozumieniem z pewnością dojdziesz do wniosku, że odpowiedź wysłana mailem do autora komentowanego tekstu z pewnością nie jest postem na forum. Pozdrawiam!
    • chigliack Gdyby można było kupić mózg... 24.07.07, 09:28
      ...z sejmu napływałyby masowe zamówienia.

• Gość: naprawdetrzezwy Zreasumujmy: IP: *.axelspringer.pl 24.07.07, 09:47
      Studenci potrzebują ludzkich ciał, by się uczyć, ale nie wolno im ich mieć.
      Uczelniom wolno mieć ludzkie ciała, ale ich nie ma.
      Ciało nieboszczyka nie może wejść do masy spadkowej, ale można je zapisać uczelni.
      Tego samego ciała, lub fragmentu ("...a czaszkę moją, po wypreparowaniu, zapisuję stryjecznemu
      kuzynowi, któren to kuzyn pasją swoją anatomię ludzką lata temu uczynił...") nie można zapisać
      studentowi.
      Uczelnie tolerują studentów uczących się na nielegalnych zwłokach miast ich sekować, a nie hołubią
      tych legalnych, mających wprawdzie znikomą wiedzę, ale za to leglanie nabytą.

Tak, to Polska.
      Ważniejsze jest dowalenie agentom - nieważne jakim, byle dowalić.

A! Zwrócilem uwagę na gwaltowne zainteresowanie Kaczyńskich trupami katolików (po 110 tysięcy zł
      na trupa/żyjącego/rannego) i ofiarami trąb powietrznych (15 milionów zł).
      Czyli będą przedterminowe wybory?
      ;>>>
      • Gość: józwa czapa i co z tego, że można kupić czaszkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 09:49
      • Gość: d. Re: Zreasumujmy: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.07, 14:39
        > Tego samego ciała, lub fragmentu ("...a czaszkę moją, po wypreparowaniu, zapisu
        > ję stryjecznemu
        > kuzynowi, któren to kuzyn pasją swoją anatomię ludzką lata temu uczynił...") ni
        > e można zapisać
        > studentowi.

To musisz się spieszyć żeby nie umrzeć zanim ten student zaliczy pierwszy rok.
    • Gość: pepe Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 09:56
      Studenci sami sobie wmowili ze musza miec prawdziwe czaszki, bo po prostu sa
      dostepne. To kompletna bzdura. Ja "jakims cudem" nie mialem z anatomia zadnych
      problemow a czaszki nawet nie mialem zamiaru kupowac. Wystarczyl atlas,
      plastiki i czaszka na zajeciach. Posiadanie prawdziwej czaszki (czyli czesci
      ludzkich zwlok!!!) powinno byc surowo karane. Moze wtedy co glupsi studenci
      nauczyli by sie naleznego ludzkim zwlokom szacunku.
      • Gość: meff Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.chello.pl 24.07.07, 10:06
        www.boneroom.com/skulls/chinese.htm bez problemów można kupić w USA
        dowolne kości ludzkie a nawet całe szkielety
        • Gość: ogorek-kiszony Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.fish.ar.szczecin.pl 24.07.07, 10:26
          Wg mnie aby się lekarz przygotował do zawodu musi uczyć się z jak największej
          liczby preparatów (w tym także ludzkich czaszek). To może studentom-muzykom
          zabrać instrumenty i niech zasuwają na sentyzatorze ;-P
        • Gość: marcin Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.5.15.vie.surfer.at 24.07.07, 10:35
          Gość portalu: meff napisał(a):

> www.boneroom.com/skulls/chinese.htm bez problemów można kupić w
          USA
          > dowolne kości ludzkie a nawet całe szkielety

I uwazasz ze jest to takie ok?Popatrz skad pochodza te kosci...
      • tomash8 Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura 24.07.07, 10:26
        Gość portalu: pepe napisał(a):
        Posiadanie prawdziwej czaszki powinno byc surowo karane.

uzasadnij
      • Gość: Anatom Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.acn.waw.pl 24.07.07, 10:31
        W pełni się zgadzam. Czaszka w domu jest niepotrzebna, a osoby handlujące
        czaszkami powinny być odpowiednio karane. Lęk przed nauką anatomii czaszki
        wynika jedynie z tego, że jest to pierwsza skomplikowana struktura anatomiczna,
        z którą spotykają się studenci. Ośrodkowy układ nerwowy czy anatomia głowy są
        jeszcze trudniejsze, a nikt nie twierdzi jakoby niezbędne było posiadanie
        ludzkiej głowy w domu.

Trzeba skończyć raz na zawsze z procederem handlu ludzkimi szczątkami!
      • Gość: medstudent Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.brnt.cable.ntl.com 27.07.07, 12:55
        Średniowiecze

Zabrońmy też robić sekcji zwłok, operacji, a nawet rozbierania się u lekarza, bo
        ciało jest naszą własnością i musimy cenić swoją prywatność, a lekarze są nam
        niepotrzebni, bo to rządne pieniędzy pijawki, a o życiu i tak zdecyduj Bóg - tak
        było 600 lat temu i średnia długość życia wynosiła wtedy 40 lat
      • Gość: iwi Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: 217.153.204.* 29.07.07, 08:59
        Pozwole sie z Toba nie zgodzic.
        Tez nie mialam czaszki - bo nie bylo mnie na nia stac. Uczylam sie z atlasu i
        ksiazki, wypozyczalam czaszke przed zajeciami w Collegium Anatomicum i uczylam
        sie siedzac na schodach itp itd. Na zajeciach byla 1 czaszka dla 13 osob.
        Sczerze zazdroscilam tym, ktorzy czaszki maja. Niestety moje 'obycie' z czaszka
        bylo duzo nizsze niz ich, ciagle mialam watpliwosci, czy to taki otwor czy inny
        itp itd. I zapewniam Cie, ze nie jestem jakims tepym wyjatkiem - takie samo
        zdanie mieli inni nieposiadacze czaszek. Kolokwium z osteologii zdalam, egzamin
        z anatomii tez, ale kosztowalo mnie to o wiele wiecej wysilku i nerwow niz
        osoby z czaszka.
      • Gość: Hem Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 12:03
        Ja tam byl jednak wolal, aby lekarz byl wyksztalcony na prawdziwych preparatach,
        a nie na atlasas czy fantomach.
      • Gość: e Re: Prawda jest taka...ze to jest bzdura IP: *.telnet.krakow.pl 29.07.07, 13:18
        > Studenci sami sobie wmowili ze musza miec prawdziwe czaszki, bo po prostu sa
        > dostepne. To kompletna bzdura. Ja "jakims cudem" nie mialem z anatomia
        zadnych
        > problemow a czaszki nawet nie mialem zamiaru kupowac. Wystarczyl atlas,
        > plastiki i czaszka na zajeciach. Posiadanie prawdziwej czaszki (czyli czesci
        > ludzkich zwlok!!!) powinno byc surowo karane. Moze wtedy co glupsi studenci
        > nauczyli by sie naleznego ludzkim zwlokom szacunku.
        Szacunek dla zwlok? Moge miec szacunek dla rodzicow, ktorzy wlozyli prace w
        moje wychowanie i utrzymanie, profesorow za trud wlozony w moja edukacje,
        noblistow za trud wlozony w badania naukowe, niektorych politykow za pelna
        polotu wizje przyszlosci i upor w jej realizacji, biznesmena za genialny pomysl
        na nowy potrzebny produkt, itp. Nie rozumiem zas za co mam szanowac zwloki? I
        dlaczego ow niezrozumialy i IMHO niepotrzebny szacunek ma byc wazniejszy od
        celow naukowych i praktycznych. Osobiscie wolalbym sie leczyc u lekarza, ktory
        widzi ludzie cialo w srodku juz ktorys raz z kolei.

O to znaczy "czyli czesci ludzkich zwlok!!!"? I po co te wykrzykniki? Co
        takiego specjalnego jest w ludzkich zwlokach?
    • Gość: kosa kupie oscyloskop IP: 80.50.230.* 24.07.07, 10:34
    • mictlancihuatl Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 28.07.07, 09:18
      chwila moment...skad to oburzenie??? Ilu z Państwa krytykujących w sumie ten
      niesmaczny proceder podziwialo czaszki i cale szkielety osob zmarlych w muzeach
      świata - Luvr, British Museum, Muzeum Archelogiczne? Czesto nawet włącznie z
      trumną i nagrobkiem? I jakos to nikogo nie wzrusza, ze bezczeszczenie zwlok? A
      co innego? Roznica tylko taka, ze te osoby zmarly daaaawno temu i najczesciej
      nie byly chrzescijanami! Ale np. takim Egipcjanom bardzo zalezalo na
      pozostawieniu ich szczatkow tam gdzie pochowane...i co?? Radze troszke
      konsekwencji.
      • Gość: ~mc'med Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.3s.pl 20.07.08, 00:37
        Bardzo łatwo mówić, że wszystkiego można się nauczyć z dobrego atlasu czy zdjęć
        zamieszczonych w internecie...

Pamiętajcie jednak drodzy Państwo, że sama kość skroniowa to 200 anatomicznych
        szczegółów.

Studia medyczne są najdroższe ze wszystkich. Ja, studentka medycyny chcę robić
        wszystko, żeby z tych studiów wynieść jak najwięcej. Część z tego na pewno
        zapomnę. Ale nie sądzicie że ucząc się na takim preparacie zapamiętam więcej?
    • kroliklesny Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 28.07.07, 21:16
      Normalka. Pamietam, ze moja czacha miala na imie "Dyzio". Potem oddalem go
      mlodszym kolegom..
      • onthelake Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio 29.07.07, 09:29
        My mielismy czaszke w domu (do nauki anatomii) pamietam,ze jako dziecko bardzo
        lubilam ja ogladac.
    • mindflayer Histeria czaszek!!! 29.07.07, 10:13
      To histeria studentów medycyny i głupia "świecka tradycja" żeby mieć kości do
      nauki. Też się tego uczyłem bez pomocy domowej czaszki i nie miałem problemów z
      osteologią. Wkuwanie takich pierdół jak kilkadziesiąt otworów w czaszce,
      dziesiątki wycisków, krawędzi, miejsc przyczepów mięśniowych, przestrzeni i
      powierzchni itd. z perspektywy czasu i praktyki jest tylko zaśmiecaniem
      pamięci. Bez porównania trudniejsza jest anatomia szyi albo przedramienia i
      ręki, i tam naprawdę potrzeba preparatów, a jakoś nikt się nie bawi w dr
      Frankensteina po godzinach.
      Po ch.. komu taka wiedza, jak z 19. wieku?
      • Gość: Kras Re: Histeria czaszek!!! IP: *.chello.pl 29.07.07, 15:03
        No to gratuluję geniuszu!!! I kim Ty dzisiaj jesteś?- lekarzem pierwszego
        kontaktu który siedzi w przychodni i wypisuje skierowania do specjalistów bo
        nie potrafi kataru wyleczyć! Ja tam wolę żeby studenci medycyny uczyli się na
        prawdziwych czaszkach i to jak najwięcej (szczególnie jesli w przyszłości mają
        być neurochirurgami, neurologami, laryngologami czy okulistami) bo jesli
        przyjdzie im kiedyś dłubać w strukturach mojej czaszki to wolę żeby dokładnie
        wiedzieli co i gdzie robią!
        • mindflayer Re: Histeria czaszek!!! 29.07.07, 19:01
          Nie mam kompleksów z powodu tego co robię. W przeciwieństwie.

Anatomia jest pożyteczna - odsiewa nierobów, uczy łaciny i podstaw topografii,
          ale z punktu widzenia praktyki jest bardzo ograniczona. Czego się samemu nie
          wypreparuje na sekcji albo nie zobaczy stojąc na hakach, tego się nigdy nie
          zrozumie.
          Dalej uważam, że do nauki anatomii nie potrzeba (często zdekompletowanych)
          czaszek.
    • Gość: Hem Zas se pismaki "sensacje" znalazly IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 12:00
      Nie wiem, czy pan redaktor chcialby, aby pierwsza prawdziwa czaszka, jaka widzi
      lekarz w czasie operacji, byla jego wlasna czaszka...
    • Gość: wrocek Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.kuzniki.net 29.07.07, 12:42
      we wroclawiu na placu uniersyteckim jest instytut antropologii, mozna tam wypozyczyc czaszke wypelniajac rewers. tanio i legalnie.
    • Gość: DODO Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:53
      W epoce komputerów chyba nie jest konieczne kupowanie czaszek. Przecież
      odpowiednio napisany program ze zdjęciami pozwoli na dokładne odwzorcowanie
      czaszki lub czaszek. Programy można powielać i rozprowadzać. Kupiona czaszka ma
      swoją historię, może pochodzić z rozkopanego grobu? Ale to też się skończy, gdy
      ciało zmarłego podda się kremacji.
    • Gość: Q Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: 88.156.66.* 29.07.07, 14:02
      Niedługo studenci zaczną zabijać, żeby zdobyć czaszki! :p
    • Gość: jaitylkoja Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 15:30
      wielka mi historia. co roku bedzie ten sam temat? zaden problem o kupic i zaden
      problem sprzedac.
      ja nie posiadalam czachy i tez zyje i mam sie dobrze na studiach. wiec bez
      histerii. da sie zdac bez posiadania.
      pzdrffiam
      3 rok
    • Gość: kokokokokoko Re: Czaszkę używaną sprzedam tanio IP: *.dolsat.pl 29.07.07, 15:54
      Mam wrażenie że czytałem podobny artykuł jakiś czas temu. Nawet chyba na
      www.gazeta.pl. Sezon ogórkowy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka