Dodaj do ulubionych

Progi na Płaskowickiej

30.10.13, 12:28
Czy ktoś orientuje się czemu zostały usunięte z pasa w stronę Puławskiej?
Oczywiście zrobiło się nie dość, że szybciej, to jeszcze niebezpieczniej, bo samochody jadące od strony reala usiłują omijać swoje progi... A było tak pięknie.

Wydawało mi się, progi zniszczyli wandale bo przy mnie Straż Miejska w postaci dwóch wątłych pań, usiłowała zapakować truchło do Fiesty, i miałam nadzieję, że w związku z tym zostaną szybko z powrotem naklejone, ale dwa tygodnie minęły i nic, więc może jednak to nie wandale a decyzja jakiejś "mądrej głowy"????
Ktoś coś słyszał na ten temat?
Obserwuj wątek
    • dorala Re: Progi na Płaskowickiej 30.10.13, 14:53
      Ja widziałam, że po prostu odpadły od jezdni. Leżały na niej krzywo. Być może ktoś im pomógł.
    • kamunyak Re: Progi na Płaskowickiej 30.10.13, 18:25
      a co za różnica? od kiedy uruchomiono obwodnice to i tak był tam nieustanny korek, na pewno nikt nie jechał szybciej niz przepisy nakazują.
      Zamiast progów warto postawic tam sygnalizację, dla pieszych, bo rozumiem, że to oni mają kłopot z przejściem.
      • world_cup111 Re: Progi na Płaskowickiej 30.10.13, 18:48
        Całkowicie się zgadzam z przedmówcą. Wystarczy tam postawić światła dla pieszcych uruchamiane wyłącznie po naciśnięciu przycisku - rozwiązanie powszechnie stosowane w wielu krajach, u nas z niewyjaśnionych przyczyn nie...
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Progi na Płaskowickiej 04.11.13, 21:57
          U nas są różne inne rozwiązania niż światła dla pieszych. Na przykład znaki "przejście dla pieszych" na jaskrawożółtym tle, takież znaki wymalowane na jezdni. Nawet przed przejściami dla pieszych zaczęli malować od jakiegoś czasu linie zatrzymania. Czasem też klatkę na fotoradar ustawią, czasem w ogóle przejście dla pieszych zlikwidują a ulicę odgrodzą barierkami od chodnika. Największe zaś wrażenie na kierowcach robi znak "Agatka" dołączany do znaku "przejście dla pieszych", przed którą wszystkim noga sama usuwa się z gazu.
          Wiele jest u nas znakomitych rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo pieszych, nasi drogowcy i zarządcy dróg nie są niewolnikami paradygmatu sygnalizacji świetlnej.
    • xo_ox Re: Progi na Płaskowickiej 05.11.13, 11:15
      Polozenie progow zwalniajacych w miejscu, gdzie w szczycie na godzine przejezdza okolo 1000 samochodow jest TOTALNYM ABSURDEM. W ciagu tej godziny przechodzi tamtedy srednio 1 pieszy z psem (slownie: jeden pieszy)!!!

Dlatego tam powinny byc swiatla na guziczek! Nieliczni piesi byliby calkowicie bezpieczni, podobnie jak zawieszenie samochodow, ktore jezdzilyby normalnie przez pozostale 23 godz i 30 minut na dobe!!! Do tego mniejsze spalanie, a co za tym idzie mniej spalin w okolicznych mieszkaniach.
      • pimpinellanisum Re: Progi na Płaskowickiej 05.11.13, 16:53
        Dokładnie xo_ox!

A tak przy okazji - czy ktoś przejeżdzał przez te progi przy 30km/h tak jak jest to oznaczone?? Bo ja się boję a i większość kierowców prawie przed nimi staje!

Ktoś chciał to rozwiązać po kosztach i wyszło jak wyszło... A przy taki ruchu ja na Płaskowickiej obawiam się, ze beda z nimi wieczne problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka