Gość: IJ Obawiam się, że ta lista to dobrowolny red watch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:32 W Polsce nie brakuje dobrych katolików, którzy na różne sposoby będą szykanować ateistów, a teraz jeszcze dostaną do ręki gotową listę. Komuś wybiją szyby w mieszkaniu, ktoś inny wyleci z pracy, a dziecko innego ateisty zostanie pobite w szkole przez dzieci katolickie. Polska religijność bardziej przypomina irańską. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Obawiam się, że ta lista to dobrowolny red wa 31.07.07, 10:02 Czytając komentarze pod tym artykułem muszę z przykrością przyznać Ci rację. Poziom większości komentarzy i jad, który się z nich sączy dowodzą, że religia katolicka jest tylko pozornie religią dominującą w tym kraju- dominuje ksenofobia, zawiść i pogarda. Ani to katolickie ani demokratyczne. Wychodzi na to, że część Polaków nie dorosła do tego aby zrozumieć co oznacza pozwolić żyć godnie- tak jak się pragnie, według zasad które się samemu wyznaje- bez oficjalnej doktryny i "trzymania za pysk". "Ideał, do którego dążyła Partia, cechowały rozmach, monstrualność i połysk: był to świat ze stali i betonuj świat gigantycznych maszyn i straszliwej broni, świat wojowników i fanatyków maszerujących naprzód noga w nogę, identycznie myślących i skandujących te same hasła, wiecznie zapracowanych, walczących, triumfujących i szpiegujących się wzajem - trzysta milionów obywateli o jednej twarzy." (G. Orwell, Rok 1984) Tak ma wyglądać idealne państwo? Jedna religia, światopogląd? Zabijajcie różnorodność, wolność słowa i zrzeszania się a będzie mieli taki model. Tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Dobry Katolik nikogo nie szykanue, wierzy w Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:38 a nie w Rydzyka, kocha bliźnich i wstydzi się za fanatyków... Szanuje innych i modli się za nieprzyjaciół... Ze jest nas mało... Wcale nie tak mało, tylko nie krzyczymy tak jak inni. Pokój Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstryk Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.icpnet.pl 31.07.07, 09:49 TO FAJNY PROTEST . TO TAK JAKBY LUDZIE CHCIELI POKAZAC ZE ISNIEJE TEZ LINUX I INNE CIEKAWE PROGRAMY OPERACYJNE , I NIE MAJA OCHOTE PRACOWAC NA ŁINDOŁSIE. I TYLE. JAK KTOS MA WGRANY PROGRAM OD 5 CZY 6 ROKU ZYCIA TO TRUDNO MU POKAZAC , PRZETLUMACZYC COKOLWIEK INNEGO SKORO POTRAFI PORUSZAC SIE TYLKO W OBREBIE TEGO PROGRAMU/ iNDOKTRYNACJA DZIECI .STOOP IDNOKTRYNACJI DZIECI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Stop indoktrynacji dzieci. 31.07.07, 10:31 Szczerze powiedziawszy, uważam, że wiele religii dobrze wyszłoby na odejściu od zwyczaju chrztu niemowląt, zastępując go chrztem w okresie osiągania dorosłości. Dzięki temu do związków religijnych należały by tylko osoby prawdziwie zaangażowane, dojrzali wyznawcy, a nie tłuszcza z nagonki, która nic do organizacji nie wnosi pozą niejedną rysą na jej wizerunku. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Stop indoktrynacji dzieci. 31.07.07, 11:07 "Pierwszy i podstawowy stopień wtajemniczenia, od którego można rozpocząć edukację najmłodszych dzieci, nazywa się w nowomowie zbrodnioszlaban. Oznacza to zdolność niemal odruchowego zatrzymania i zmiany toku myśli, gdy tylko przybierają potencjalnie niebezpieczny kierunek. Pod pojęciem tym zawarta jest także umiejętność niewyciągania wniosków i zamykania oczu na błędy logiczne oraz nierozumienia najproszszych argumentów wrogich wobec angsocu, a ponadto automatyczne uczucie nudy i wstrętu do rozważań, które mogłyby prowadzić do nieprawomyślnych wniosków. Zbrodnioszlaban, innymi słowy, oznacza głupotę ochronną." (G. Orwell, Rok 1984) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziad_klozetowy Precz z katolicką ciemnotą! IP: 62.29.157.* 31.07.07, 09:50 Odpowiedz Link Zgłoś
public_enemy Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 09:51 Najdziwniejsze jest to że najbardziej syczą i plują żółcią na tym wątku katolicy. Coście się tak zawzieli, ateiści nie wierzą w żadnego boga a nei tylko w waszego. Juz panika bo lista ateistów powstaje. Wciskacie ciemnote na siłe juz w przedszkolu bo religia jest specjalnie w środku zajęć "no bo to przecież nie zaszkodzi". Bajki to ja mogę czytać dzieciom w domu. Ponoć chrześcijaństwo to religia wiary, nadstaw drugi policzek itp. A tutaj znowu rydzykowa agresja. Jestesmy bardziej chrześcijanami niż wy, pseudokatolicy co plujecie na wszystko co inne, a my szanujemy wasze prawo do wiary w cokolwiek chcecie, nawet wielkiego potwora spaghetti. Przecież jest wolność wyznania, dlaczego więc religia ma być na maturze... A nie chce mi sie bo to jak walić głową o beton. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 10:16 "Ideologia Partii negowała pośrednio nie tylko świadectwo zmysłów, lecz samo istnienie świata zewnętrznego. Za największą herezję uznawano zdrowy rozsądek." (G. Orwell, Rok 1984) Analogie aż się cisną na usta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:32 equilibrysta napisał: > "Ideologia Partii negowała pośrednio nie tylko świadectwo zmysłów, lecz samo > istnienie świata zewnętrznego. Za największą herezję uznawano zdrowy rozsądek." > (G. Orwell, Rok 1984) > > Analogie aż się cisną na usta... masz 100% racji - orwellowski wielki brat to nieudolne nasladownictwo boga.. ..dlatego analogie beda oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.07.07, 10:17 Za 25 lat ateisci beda zdecydowana wiekszoscia w tym kraju. Niemala role w ateizacji Polski odgrywa kler katolicki ktory skutecznie obrzydza ludziom takie slowa jak "bog" czy "kosciol". Ich namolne dzialania sprawiaja, ze ludzie przestaja bezkrytycznie przyjmowac nauki kosciola i zaczynaja myslec za siebie. Po prostu jezeli dostrzega sie smiesznosc u ludzi z tego samego kregu ideologicznego to zaczyna sie przygladac blizej podstawom na ktorych ta ideologia sie opiera. I nie oszukujmy sie: blizsza analiza tych podstaw wypadnie zawsze na niekorzysc kosciola i religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateistka od zawsze Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:21 w końcu,nareszcie,może ten nasz "katolicki"naród zrozumie ,że opcja życia bez jakiejkolwiek wiary w siły nadprzyrodzone jest mozliwa,a takie życiw w Polsce nie jest wcale łatwe.Wiele lat temu usłyszałam z głośników ustawionych na zewnątrz kościoła,że ludzie bez wiary,to jak zwierzęta bez duszy ,co uwłacza godności zarówno niewierzącym jak i zwierzętom.Jak się można wpisać na listę?Może zaczniemy pokazywać,że mamy prawo do poszanowania naszych poglądów i wynikających stąd praw. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 10:34 lista.racjonalista.pl/ Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Jak wpisać się na listę 31.07.07, 10:35 lista.racjonalista.pl Proszę bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . ateizm to przekonanie, zeby nie powiedziec: wiara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:27 wiec nie mam nic przeciwko temu, zeby innowiercy wspolnie deklarowali swoja wiare Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 10:45 Z chęcią przyznam Ci rację. Ateizm to dla mnie wiara w nieistnienie sił nadprzyrodzonych - przecież nie mamy żadnej możliwości weryfikacji ich istnienia. Niemniej budujemy swój światopogląd i reguły rządzące życiem w zgodzie z założeniem, że siły nadprzyrodzone nie istnieją. Analogicznie, wyznawcy różnych religii przyjmują założenie, że u podstawy wszechrzeczy tkwią istoty duchowe. Dlatego uważam, że niesłuszne jest nazywanie ateistów osobami niereligijnymi. Ateizm także jest, w pewnym sensie, religią - jej specyfika polega na poszukiwaniu źródeł moralności i prawd życia w ludzkim sumieniu, a nie w nadrzędnych bytach duchowych. Odpowiedz Link Zgłoś
public_enemy Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 11:21 Tutaj trochę przegiełaś, wiara w niewiarę. Ateizm to po prostu przyjmowanie rzeczy jakimi są a wiara to próba wytłumaczenia niezrozumiałych spraw przy pomocy czegoś nieistniejącego, jakichś sił nadprzyrodzonych. To nie tak że ja wierzę że nie ma sił nadprzyrodzonych, ja uważam że ich nie ma i że ci co wierzą nie mają racji. I tyle, dla mnie najwyższą wartością jest człowiek którego trzeba szanować. Szanuj siebie i innych to wtedy nie będziemy potrzebowali żadnych bogów. Przez tysiąc albo więcej chrześcijanie w imie boga zabili miliony ludzi, to samo nadal robią muzułmanie i inne wyznania. Religia jest źródłem wszelkiego zła jakie jest na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 11:33 Ty mówisz o siłach nadprzyrodzonych "uważam, że ich nie ma", ja zaś "wierzę, że ich nie ma". W gruncie rzeczy mówimy to samo - że sił nadprzyrodzonych, naszym zdaniem, nie ma, że rzeczy są takimi, jakimi są, i że w związku z tym najwyższą wartością jest właśnie człowiek. :) Używam w tym kontekście słowa "wierzyć", gdyż w ten sposób porównuję ateizm do każdego innego stanowiska dotyczącego religii. W tej dziedzinie wszystko opiera się na wierze. Gdyby pociągnąć tę analogię dalej, ateizm mógłby otrzymać podobną ochronę konstytucyjną, co inne wyznania - czyli stanowiska wobec kwestii religii. W moim przekonaniu to całkiem słuszne rozwiązanie. Zarejestrujmy Związek Wyznaniowy Ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:38 > Gdyby pociągnąć tę analogię dalej, ateizm mógłby otrzymać podobną ochronę > konstytucyjną, co inne wyznania - czyli stanowiska wobec kwestii religii. W moi > m > przekonaniu to całkiem słuszne rozwiązanie. Zarejestrujmy Związek Wyznaniowy > Ateistów. dobre:)) ale m.zd. zaden ateista sie nie przyzna do tego, ze jego swiatopoglad to tylko wiara.. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 11:44 Głupoty pleciecie- ateizm to nie jest wiara. Jeśli nożyczki leżą na stole to wierzycie czy wiecie że leżą na stole? Czy to że leżą na stole a nie na krześle to kwestia wiary? Czy istnienie Boga czy nie istnienie to kwestia wiedzy czy wiary? Dla ateisty ten problem nie istnieje, wiara nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli już o czymś mówicie to mówicie o przekonaniu- religia to między innymi rytuał- czy widzieliście gdzieś ateistę celebrującego nożyczki które leżą na stole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:48 equilibrysta napisał: > Głupoty pleciecie- ateizm to nie jest wiara. Jeśli nożyczki leżą na stole to > wierzycie czy wiecie że leżą na stole? Czy to że leżą na stole a nie na krześle > to kwestia wiary? Czy istnienie Boga czy nie istnienie to kwestia wiedzy czy > wiary? Dla ateisty ten problem nie istnieje, wiara nie ma tu nic do rzeczy. pisalem o tym ponizej, ale jeszcze raz - jaki jest dowod na nieistnienie boga? nie ma, wiec nieistnienie boga to kwestia wiary, nie wiedzy podobnie jak w przypadku latajacego potwora spaghetti zreszta:) > Jeśli już o czymś mówicie to mówicie o przekonaniu- religia to między innymi > rytuał religia - tak wiara - nie Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 11:54 Rachunek jest prosty- brak dowodu na istnienie oznacza że Bóg nie istnieje. Jak chcesz udowodnić nie istnienie czegoś co nie istnieje? Idem per idem? I naprawdę wierzysz w latające talerze spaghetti? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:02 podaj mi dowod na istnienie czarnych dziur - istnieja czy nie? i moze odnies sie do mojego postu tuz ponizej, bo nie mam ochoty sie powtarzac ps. a w latajace talerze spaghetti nie wierze, poza rozroba we wloskiej restauracji:) - ale nie twierdze kategorycznie, ze ich nie ma ps2. pamietaj, ze te nozyczki tez nie istnieja, jest tylko matrix:) Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 12:19 Na najbardziej podstawowym poziomie analizy każdy fakt, dowód i przekonanie są przyjmowane na wiarę. Jeżeli widzisz, że nożyczki leżą na stole, to nie myślisz, że musiałeś ten fakt przyjąć na wiarę, ale tak właśnie było. Uwierzyłeś, że to, co podsuwają Ci zmysły i rozum jest prawdziwe, więc nawet nie próbujesz tego weryfikować - to najbardziej zinternalizowana forma wiary, zakorzeniona tak głęboko, że nawet nie myślisz o niej jako wierze. Odnotowujesz ją dopiero, kiedy okaże się, że uwierzyłeś w nieprawdę, ponieważ na przykład coś Ci się przywidziało. To, na czym leżały nożyczki, to nie był stół, ale skrzynia, którą wziąłeś za stół na podstawie niepełnej informacji wzrokowej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:25 podobno ulubionym dowcipem uczniow rembrandta bylo malowanie na podlodze dukata - i nawet podobno nieraz udawalo im sie wprowadzic starego w przekonanie, ze ten dukat tam lezy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:36 absolutnie mieszasz kwestie wiary z tym, co sie robi w imie wiary ateizm (w odroznieniu od agnostycyzmu) to _jest_ wiara w nieistnienie okreslonych sil nadprzyrodzonych czy bytow niematerialnych z empirycznego punktu widzenia _nie_ma_ dowodu na nieistnienie boga, wiec rzetelny racjonalista powinien jedynie powiedziec, ze nic nie wiadomo o istnieniu lub nieistnieniu boga - ale ateizm zaklada, ze boga _nie_ma_ zreszta, ateisci nie sa w stanie wytlumaczyc zjawisk absolutnie rzeczywistych empirycznie, ktore nie daja sie w sposob racjonalny w zaden sposob uzasadnic, natomiast staja sie calkowicie wytlumaczalne w modelu zakladajacym istnienie niemierzalnej fizycznie boskiej sily (a przeciez wspolczesna fizyka wszechswiata to nic innego jak budowanie teoretycznych modeli, ktore nie sa sprawdzalne, ale do ktorych pasuja okreslone stwierdzone juz zjawiska) ps. jezeli juz rysujesz obraz religii jako zrodla wszelkiego zla, to dopisz do tej listy zbrodnie dwudziestowiecznych panstw ateistycznych, popelnione w imieniu ateizmu jako religii panstwowej.. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 11:37 Również za daleko pojechałeś- trzymając się Twojej koncepcji należałoby stwierdzić, że ateiści nigdy nikogo nie skrzywdzili, że nie popełniają przestępstw i są wzorowymi obywatelami -> co jest nonsensem bowiem zło jest sprawą indywidualną każdego człowieka i nie zależy od jakiegoś systemu religijnego czy jakiegokolwiek innego. Czarne owce są wszędzie- nie widzę powodu aby obarczać odpowiedzialnością innych tylko dlatego, że w ich grupie znajduje się ktoś kto mniej lub bardziej świadomie występuje przeciwko obowiązującym zasadom. Ale żeby być sprawiedliwym: religia religii nierówna, w każdej wewnętrzna sprzeczność i brak logiki prowadzi do rozłamu i zwykle krzywdy- po prostu nie ma gotowej recepty na godne życie- samemu trzeba sobie wszystko w głowie poustawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Re: Ateizm to przekonanie, a wręcz wiara. 31.07.07, 12:08 Absolutnie zgadzam się z ostatnim akapitem Twojego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: ateizm to przekonanie, zeby nie powiedziec: w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:48 to właśnie jest problem naszego malutkiego kraiku. wszyscy muszą być innowiercami. Ty nazywasz ateistów innowiercami. Oni Ciebie (mnie, per analogiam, też) klerykałem. poplujecie na siebie na wzajem. jedni drugich będą mieli za nieracjonalnych idiotów. pytanie tylko, po co?? W ten sposób dochodzimy do kwiatków typu transparenty "Błagamy o jedność narodu" ludzi, którzy jednocześnie tworzą całe kategorie wykluczonych z tej kategorii, tylko dlatego,że mają inne poglądy na parę (niekoniecznie wcale religijnych) kwestii. Jak ktoś mnie nazwie katolem, to się nie obrażę, ale pewnie nie będę wiązał z rozmową z nim specjalnych nadziei. Trudno oczekiwać, że jak się kogoś nazwie innowiercą, czy jakimkolwiek podobnym określeniem, będzie traktował tę rozmowę poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko [...] 01.08.07, 09:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abjarden boga nie ma 31.07.07, 10:51 ale, jak by okazalo sie ze jest, to pierwszy pomeczylbym sie chwilke dla calej wiecznosci choc wystarczy, "tylko" byc madrym. poza tym, nawet bog nie chodzi do kosciola Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 10:59 wlasnie sie na liste wpisalam. bardzo sie ciesze, ze nasze spoleczenstwo zaczyna dzialac-nie mozna dac sie zwariowac ekstermistom katolickim i oraz czarnej swicie, ktora bezczelnie bogaci sie na naiwnosci owieczek.poza tym ja osobiscie mam dosc ciaglego mieszania sie sfery swieckiej z religijna.mieszkam w niemczech wiec sprawa nie dotyczy mnie bardzo osobiscie ale ciagle nawracanie przez rzad, wszelkie polskie instytucje a nawet osoby prywatne(kiedy jestem w kraju) dziala juz zwyczajnie na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Do zobaczenia za 10 lat w kalifacie jewropejskim IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:10 Jak Cię Islamiści zakutają w burkę a za każde odstępstwo będzie KAMIENIOWANIE. Postępowa chołoto sama sobie kopiesz grób... Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Kalifat 31.07.07, 11:25 Jeżeli muzułmanie przyjdą zakutywać nas przymusowo w burki, złapiemy za karabiny i będziemy bronić swoich przekonań tak samo, jak bronimy ich teraz przed agresywnym najazdem niektórych członków Kościoła w naszą prywatność i naszą wspólną strefę publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Kalifat 31.07.07, 13:23 Właśnie to chciałem napisać. Jakieś zrozumienie jest w narodzie :) Mi naprawdę jest bez różnicy kto mnie pozbawia wolności- reagować zawsze będę niezależnie czy to jest chrześcijanin, muzułmanin czy jakiś ateista- reakcja adekwatna będzie do przyczyny- będą kamienie we mnie to będą i kamienie w rzucających. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko oh, jak przyjemnie byc Muzulmaninem! 31.07.07, 20:59 Ale jaja, kto by sie spodziewal ze tylu jest durniow w Polsce. Czas zalozyc Katołycką Republikę Polską i pojsc na jihad z inowiercami, diabelskimi protestantami ktorym sie nawet 10 przykazan pomieszalo. Wsteczna chołota tez ma prawa w demokratycznej Polsce. > Jak Cię Islamiści zakutają w burkę a za każde odstępstwo będzie KAMIENIOWANIE. > Postępowa chołoto sama sobie kopiesz grób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Staszewski jest przecież Jechowym!!! IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:07 A wogóle to ateizm był już państwową religią nad Wisłą... przed 1989 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Staszewski jest przecież Jechowym!!! IP: 217.168.133.* 31.07.07, 11:19 Nie zauważyłem, jako dziecko miałem wręcz odwrotne przekonanie. Nigdy nie musiałem łazić do kościoła tak często jak za PRLu. A "komuna" doskwierała tak samo katolikom jak i ateistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Musiałeś??? IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:24 Ktoś Cię zmuszał? Rodzice? A może daltego że na plebanii dawali paczki z ciuchami i żarciem? W okresie PRL panował reżim ateistyczny bez dwóch zadań - urzędowo, prawnie, konstytucyjnie. Rżadziła pratia komunistyczna ex definitio ateistyczna, nie "neutralna światopoglądowo" jak się to teraz określa, ale bolszewicko ateitstyczna i antyrelilgijna. SB prześladowała wierzących (nie tylko katolików) i duchownych. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Musiałeś??? 31.07.07, 13:35 Nikt dzisiaj nie chce powrotu do tamtych układów tylko zwyczajnej neutralności w życiu publicznym. Żadnego produkowania nowych męczenników, dyskryminacji, prześladowań i narzucania innym swojej woli- porównywanie dzisiejszych ateistów do komunistów to niesprawiedliwe nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.ci.uw.edu.pl 31.07.07, 11:14 Szanowni wierzący. Z roku na rok liczba osób niewierzących będzie w tym pięknym, aczkolwiek zacofanym kraju rosła. Wraz ze wzrostem stopnia zamożności oraz wyedukowania społeczeństwa, religia będzie traciła na znaczeniu. Tak już jest od kilku dekad we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Radzę nie zapominać o tym, że to niewierzący będą niedługo stanowili większość w tym umęczonym przez ciemnogród kraju. Ateizm przyszłością ludzkości. Protesty zacietrzewionych katoli niczego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giaur Za kilka lat to będziesz ale ... IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:17 klepać 8 razy dziennie modły do Allaha bałwanie. Żyjecie sobie w tym cieplutkim polski grajdołku w błogiej nieswiadomści dżihadu, srajcie dalej na Kościół a daleko zajedziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Za kilka lat to będziesz ale ... IP: 217.168.133.* 31.07.07, 11:25 Nie będę płakał za Kościołem, a za wolność do nie wiary w Boga, Allacha, czy inny byt nadprzyrodzony być może oddam kiedyś głowę. "Byt to wielkie odkrycie" z cyklu "Stój Halina" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 A to życzę wszystkiego dobrego!. IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:27 Powodzenia np. w autobusie w centrum Warszawy czy Krakowa wysadzanym przez gorliwego wyznawcę Allaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Za kilka lat to będziesz ale ... IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 11:42 Przepraszam, czy chrzest katolicki (czy inny) jest w RP obowiązkowy? Czy obowiązkowa jest przynalezność religijna (jak w ... Niemczech??? Postępowcu...). Rydzyka za dużo w TV i "czarnych" na ulicach? Nie wiem, może stwórzcie jakiś zakon osiwieconych ateuszy-masonów dla równowagi, konstytucja Wam to gwarantuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Za kilka lat to będziesz ale ... IP: 217.168.133.* 31.07.07, 12:13 Chrzest niestety jest, ja nie miałem wyboru. Przynależność też jest obowiązkowa, jako katolik nie wiesz jak to jest przyznać się rodzinie że jest się ateistą (nie zamordują, ale łatwe i miłe to nie jest), "Grzyb" jaki jest każdy widzi i niema o czym gadać, lista to pierwszy krok aby nie dać się zwariować. Konstytucja wiele gwarantuje ale życie jest życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Demoagogia, przykro mi :( IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 12:23 Czy wobec tego proponujesz socjalistyczno-postępowo wyrżnąć resztę "katoli" żeby się statystyki polepszyły? Wy socjaliści zawsze myślicie "ststystycznie", a także wydaje się Wam że przy pomocy uregulowań mozna zmieniac i kształtowac ludzką tradycję i zwyczaje. Ale to już było (Adolf, batiuszka Jozef Dżugaszwili, Mao, Pol Pot, Kim Ir Sen et consortes) Odpowiedz Link Zgłoś
critto demagoga poszukaj w lustrze 31.07.07, 15:12 wyraznie masz jakies urojenia na punkcie przymusowej ateizacji. Dlaczego myslisz, ze wspolczesni, nowoczesni i otwarci Ateisci popieraja metody zbrodniczych rezimow, ktore poslugiwaly sie Ateizmem rownie instrumentalnie, jak np. Krzyzacy Chrzescijanstwem, czy nazisci - Chrzescijanstwem i Poganstwem?? Nikt nie oskarza wszystkich Chrzescijan o to, ze chca niesc swoja wiare ogniem i mieczem, wiec dlaczego oskarzasz ateistow o to samo?? Demagoga poszukaj w lustrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkk Re: Za kilka lat to będziesz ale ... IP: *.etelko.pl 31.07.07, 11:26 Nie chrzań morałów, wyjechał i się mądrzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vekna Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.07.07, 11:53 Popieram. Myślę, że spadek liczby wierzących spowodowany jest również postępowaniem kleru, który najwyraźniej ignoruje Biblię, czyli podstawy wiary katolickiej. Zastraszają piekłem wszystkich, którzy myślą inaczej niż oni. Jak można robić z Boga sadystę, który skazuje na wieczne męki, skoro poświęcił dla nas własnego Syna. Wyłudzają pieniądze na każdym sakramencie, a w piśmie pisze wyraźnie "darmo dostaliście, darmo dawajcie". Gromadzą ogromne majątki (patrz- jak mieszka i czym się wozi najbliższy biskup, pomijając co bardziej "gospodarnych" proboszczów)- "łatwiej wielbłądowi przecisnąć się przez igielne ucho, niż bogatemu wejść do Królestwa Bożego". Najbardziej radykalnym przykładem jest Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realo Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.pool.einsundeins.de 31.07.07, 15:00 Gość portalu: Vekna napisał(a): > Popieram. Myślę, że spadek liczby wierzących spowodowany jest również > postępowaniem kleru, który najwyraźniej ignoruje Biblię, czyli podstawy wiary > katolickiej. Zastraszają piekłem wszystkich, którzy myślą inaczej niż oni. Jak > można robić z Boga sadystę, który skazuje na wieczne męki, skoro poświęcił dla > nas własnego Syna. A poswiecenie wlasnego syna i poslanie go na masakre to nie sadyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 15:15 > A poswiecenie wlasnego syna i poslanie go na masakre to nie sadyzm? tez sie nad tym zastanawiam. Jezus - niewatpliwie dobra istota, kimkolwiek byl (Czlowiekiem, Bogiem Najwyzszych, jednym z wielu Bogow czy Duchow), zlozyl siebie w ofierze za ludzkosc. Pozniejsze koscioly chrzescijanskie nawoluja kazdego Chrzescijanina, aby sie poswiecil dla wiary, itd, 'wyrzekl sie siebie' i swoich potrzeb; czyli, de facto, rowniez ZLOZYL OFIARE (w sensie duchowym i mistycznym) Z SIEBIE. Czegos takiego nie wymaga zadna inna wiara, moze poza Islamem (i to tylko u fanatykow). Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:00 nawet nie wiesz ilu przed tobą już tak myślało w poprzednich wiekach - i każdy się pomylił... martw się o siebie - Bóg da sobie radę :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 nie rozumiem tego typu inicjatyw... 31.07.07, 11:55 to trochę jak z paradami równości - koniecznie muszę zamanifestowac swoja inność, koniecznie w spośób medialny i hałasliwy... a co mnie obchodzi człowieku w co ty wierzysz? i po co mi to publicznie oznajmiasz? w tym kraju póki co nikt nikomu nie zabrania być ateista, buddystą, katolikiem itp, itd. wiec po co się w ogle z tym tematem publicznie obnosić religia (albo jej brak) jest sprawa prywatną i taką powinna pozostać... i czy się to twórcom strony podoba czy nie cżłowiek w zdecydowanej większości jest istotą religijną, taką był i taką pozostanie (u mnie do "osiedlowego" kościoła" na trzy niedzielne msze chodzi więcej osób nie podpisało ten "apel") więc nie znosi prózni "braku religijności" i jesli zniszczyć mu jedną religię, szybko znajdzie sobie drugą racjonaliści.pl nadal pozostaną racjonalni, ale pod ich bokiem zamiast katolcyzmu wyrośnie islam - i wtedy zobacza co to znaczy rzekomy brak tolerancji (o ktorym teraz tak krzyczą) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: nie rozumiem tego typu inicjatyw... 31.07.07, 12:35 zbig76 napisał: > to trochę jak z paradami równości - koniecznie muszę zamanifestowac swoja > inność, koniecznie w spośób medialny i hałasliwy... > > a co mnie obchodzi człowieku w co ty wierzysz? i po co mi to publicznie > oznajmiasz? w tym kraju póki co nikt nikomu nie zabrania być ateista, buddystą, zbigu76 drogi, a czy ja zabraniam komukolwiek chodzenia na procesję w Boże Ciało czy peilgrzymkę na Jasną Górę? Czymże innym jak nie publicznym manifestowaniem światopoglądu jest coniedzielna wizyta w kościele na mszy? Napisałeś: manifestacja inności. Czy wynika z tego, że manifestować mogą tylko Ci, co są większości? Wpisałem się, jako ateista. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: nie rozumiem tego typu inicjatyw... 31.07.07, 12:47 moj drogi rzecz nie polega na tym zeby publicznie manisfestowac przekonania. chodzi jedynie o to, ze poniewaz niektorym ludziom w polsce wydaje sie ze maja monopol na przekonania ( patrz katolicy) a co za tym idzie monopol na slusznosc, prawde, szlachetnosc a nawet edukacje itd itd... nalezy tej grupie przypomniec, ze sa rowniez inne swiatopoglady i ze musimy ten fakt umiec zaakceptowac.czas krucjat juz minal, europa jest wielowyznaniowa.polska tez musi do tej sytuacji dorosnac.czas najwyzszy. > zbig76 napisał: > > > to trochę jak z paradami równości - koniecznie muszę zamanifestowac swoja > > > inność, koniecznie w spośób medialny i hałasliwy... > > > > a co mnie obchodzi człowieku w co ty wierzysz? i po co mi to publicznie > > oznajmiasz? w tym kraju póki co nikt nikomu nie zabrania być ateista, > buddystą, > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Przestańcie wycierać sobie buzię katolikami! IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 13:14 To tak w ramach "tolerancji" ok? A kim jest Małysz? Były premier Buzek? Pilch? - protestantami. Czy oni są napiętnowani? Nienawidzeni? Jak w Irlandii Pólnocnej? Po rozum do głowy proponuję! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Przestańcie wycierać sobie buzię katolikami! 31.07.07, 13:46 Tu nie chodzi o "wycieranie sobie gęby" kimkolwiek. I masz rację, ze wymienione przez Ciebie osoby są ogólnie szanowanymi obywatelami naszego społeczeństwa. Ale, niestety, na prywatnym podwórku nie jest już tak dobrze. Lekcje religii w szkole (plus cyrk z wliczaniem średniej do świadectwa i zdawanie matury), obecność kleru katolickiego wszędzie tam, gdzie ich być nie powinno, sianie nienawiści na łamach katolickiego radia i telewizji - to wszystko nie świadczy dobrze o katolicyzmie, jako całości. Co jednak nie zmienia faktu, że personalnie należy oceniać ludzi, a nie przez pryzmat religii czy organizacji, do której należy Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Re: nie rozumiem tego typu inicjatyw... 31.07.07, 12:39 Manifestacja przekonań służy temu, abyśmy nie zapomnieli, że inni ludzie mają inne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: nie rozumiem tego typu inicjatyw... 31.07.07, 21:01 gwynedd napisał: > Manifestacja przekonań służy temu, abyśmy nie zapomnieli, że inni ludzie mają > inne poglądy dokladnie!! nikt Katolikom nie zabrania wyrazania swoich przekonan na rozmaitych procesjach i pielgrzymkach; niewiele osob rowniez widzi w tym cos zdroznego. Pora wiec na inne wyznania i bezwyznaniowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: 83.238.201.* 31.07.07, 11:53 jak ateiści są tłamszeni w Polsce to przecież nikt nie zabrania im wyemigrować np. na Białoruś, gdzie nie będą tłamszeni. Po co się męczyć w katolandzie i codziennie życ nienawiścią do tych krzyzy, kościołów i procesji? Odpowiedz Link Zgłoś
gohha2 Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:07 bardzo przepraszam ale nie czuję sie bombardowana żadnymi opiniami biskupów czy egzorcystów. Jestem wierząca i jest mi z tym dobrze. I zupełnie nie rozumiem dlaczego ateisci krzyczą "bycie ateistą to nie wstyd"???? Oczywiście, że nie. Tak samo jak bycie katolikiem, muzułmaninem, prawosławnym czy buddystą. O co to całe hallo???? Odpowiedz Link Zgłoś
tredve94 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:26 Twoje rozumowanie jest jak palacza- jestem tolerancyjny, niepalący mi nie przeszkadzają, a oni ciagle się czegoś czepiają. Otóz, chodzi o to, że posyłając dziecko do przedszkola, szkoły jesteś zmuszana do wyrażania/zdradzania swojego światopoglądu, co narusza konstytucję. Bo jak odmówić ksiedzu że nie chcesz by dziecko uczestniczyło w religii, nie deklarując automatycznie że nie jesteś katolikiem? Polecam artykuł: www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4344081.html Odpowiedz Link Zgłoś
public_enemy Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:29 Powiedz to proboszczowi z małego miasta. Twoje dzieci nie zaznają spokoju ani w szkole, ani na podwórku; a ludzie na ulicy będa cię pokazywać palcami. To jest właśnie tolerancja w polskim wydaniu. Ja do tej pory jestem szkalowany przez księdza jak przychodzi do rodziców po kolędzie bo się wypisałem z religii po 18tych urodzinach. Przeciez nie ma problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
metalwrona Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:36 Ja wpisałam się na listę z zasady. W bogów nie wierzę, Kościołą Katolickiego nie lubię za to apodyktyczne "panoszenie się". Mój chłopak ma dokładnie takie same poglądy jak ja, za to jedna z przyjaciółek wrecz przeciwnie- jest bardzo wierząca i zaangażowana w życie Koscioła. I co? I oboje kocham. Ania mnie szanuje, ja ją też. Dlaczego wszyscu katolicy nie mogą być tacy jak ona? Tylko od razu plują jadem? Wstydźcie się, wstydźcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vekna Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.07.07, 12:34 Może o to, że kościół próbuje mieszać się do wszystkich dziedzin życia publicznego i polityki: religia w szkołach(czemu nie zrobią religioznastwa albo etyki?? skoro jest nauka o chrześcijaństwie, czemu nie np. o buddyźmie, taoiźmie, islamie) próba przeforsowania ustawy antyaborcyjnej, ostentacyjna uległość rządu wobec Rydzyka itd. itp. A w końcu należy oddać "Bogu, co boskie, cesarzowi, co cesarskie" znaczy się kościół i polityka powinny zostać rozdzielone. Ja również jestem wierzący, ale ni mogę znieść wyraźniego odstępstwa księży od nauk Jezusa- patrz: mój poprzedni komentarz. Poza tym jestem tolerancyjny i niech każdy wierzy, w co chce: Boga, UFO, a nawet Koziołka Matołka. Pod warunkiem, że nie narzuca siłą swoich poglądów innym i nie krzywdzi ludzi w ich imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 BZDURA IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 12:39 W liceum na religii proboszcz uczył o wszytskich wyznaniach - także niechczrześcijańskich!!! Bez zadecia "kto jest ważniejszy". Kraków 1990-1994, II LO Ks. proboscz Janowiak od oo Karmelitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vekna Re: BZDURA IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.07.07, 12:42 Hej, to gratuluję postępowego katechety!:) Ja niestety miałem pecha i poznałem jedynie takich, co tylko o jedynych słusznych poglądach mówili, a dyskusji bali się jak ognia. Cieszę się, że są jeszcze normalni księża. Odpowiedz Link Zgłoś
critto religioznawstwo zamiast religii w szkolach!! 31.07.07, 21:06 dlatego tez nauczanie o religiach nie powinno zalezec od szczescia lub pecha, tylko od odgornych zasad i programu. Powinno byc RELIGIOZNAWSTWO, na ktorym beda poznawane rozne religie oraz poglady typu Ateizm, Agnostycyzm czy Humanizm - bez jakiegokolwiek przekonywania i indoktrynacji. W duzej czesci krajow europejskich maja przedmiot pod nazwa "Religious Education" i oznacza to poprostu wiedze o religiach, ktore w koncu stanowia wazna czesc kultury ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: 198.28.69.* 31.07.07, 12:27 a ja sądziłam, że Janerka jest wierzący.... jakaś niedoinformowana byłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ted-47 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 12:50 _____________ Najwredniejsze istoty, jakie kiedykolwiek zamieszkiwały na ziemi, to ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_hrabia Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 13:18 Ojciec dyrektor mógłby sie wpisać na listę, pasuje do tego towarzystwa. Jak znam gazete, to jednak namówi do tego bpa. Życińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.aster.pl 31.07.07, 13:20 Wysłuchaj wystąpienia znanego ateisty, któremu nie brak odwagi myśleć po polsku. Prof.dr hab. Bogusław Wolniewicz: Co to jest lobbing? Znajdziesz na stronie www.radiomaryja.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indywiduum Konformizm IP: *.umwd.pl 31.07.07, 13:33 i oportunizm jest źródłem siły katolicyzmu. Bardzo wiele osób niechętnych Kościołowi i krytykujących "czarnych" bierze ślub kościelny, chrzci dzieci i posyła do pierwszej komunii. Taka jest tradycja i nie ma co się wyłamywać. A jeżeli ktoś ma zdecydowane, jasne poglądy - czy to ateista czy mocno wierzący - jest dziwakiem. W nadprzyrodzone nie wierzę, do kościoła nie chodzę a na listę i tak się nie wpiszę bo ciąży nad nią zbyt duży balast ideologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Szacunek! 31.07.07, 14:50 Gość portalu: indywiduum napisał(a): > i oportunizm jest źródłem siły katolicyzmu. I nie tylko. To samo było np. z PZPR. > Bardzo wiele osób niechętnych Kościołowi i krytykujących "czarnych" > bierze ślub kościelny, chrzci dzieci i posyła do pierwszej komunii. Tu nie do końca się zgadzam. Członkowie Kościoła mają prawo do krytyki, inaczej byli by tylko bezwolnymi "moherami". Aczkolwiek faktycznie WIELE osób niewierzących przystępuje do sakramentów "dla świętego spokoju". Inna rzecz, że ich wiara się ZMIENIA w czasie. W jedną, lub druga stronę. [...] > W nadprzyrodzone nie wierzę, do kościoła nie chodzę a na listę i tak się nie > wpiszę bo ciąży nad nią zbyt duży balast ideologiczny. Pełna zgoda! Ja wierzę, do kościoła chodzę, i szanuję twój wybór. Nie jesteśmy po dwóch stronach barykady, bo tej barykady po prostu NIE MA między nami. Odpowiedz Link Zgłoś
critto szacunek i zyczliwosc 31.07.07, 15:55 > Ja wierzę, do kościoła chodzę, i szanuję twój wybór. Nie jesteśmy po dwóch > stronach barykady, bo tej barykady po prostu NIE MA między nami. przybij piatke - NIE MA ZADNEJ BARYKADY miedzy ludzmi roznych wyznan; innej, niz ta, ktora tworza ludzie ograniczeni i nienawidzacy odmiennosci. Ja jestem Rodzimowierca slowianskim i tez szanuje zarowno Katolikow, jak i Ateistow. Przyszlosc nalezy do SWIATLYCH i OTWARTYCH, a ci o zamknietych horyzontach poprostu wymra, bo nikt nie bedzie chcial miec z nimi dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko nikt nie bedzie chcial miec dzieci z Katolykami 01.08.07, 09:37 critto napisał: > > Ja wierzę, do kościoła chodzę, i szanuję twój wybór. Nie jesteśmy po dwóc > h > > stronach barykady, bo tej barykady po prostu NIE MA między nami. > > przybij piatke - NIE MA ZADNEJ BARYKADY miedzy ludzmi roznych wyznan; innej, ni > z > ta, ktora tworza ludzie ograniczeni i nienawidzacy odmiennosci. Ja jestem > Rodzimowierca slowianskim i tez szanuje zarowno Katolikow, jak i Ateistow. > Przyszlosc nalezy do SWIATLYCH i OTWARTYCH, a ci o zamknietych horyzontach > poprostu wymra, bo nikt nie bedzie chcial miec z nimi dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.07, 13:38 gdzie jest ta lista? prosze o link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOE52 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 13:45 Qrcze !! Mieli się wpisywać ateiści i agnostycy, a tu co drugi to nawiedzony katotalib (fundamentalista katolicki jakby ktoś nie wiedział) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 [...] IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 31.07.07, 13:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaspoleczna Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę 31.07.07, 14:25 Właśnie się wpisałam, chociaz sympatyczką portalu racjonalista.pl nie jestem, ale akcja podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Ta organizacja jest chora i KŁAMIE 31.07.07, 14:40 Na początek wyjaśnienie: nie mam nic przeciwko ateistom. Uważam również, że ateiści w Polsce mają pod pewnymi względami gorzej od katolików (np. lekcje religii i NIC W ZAMIAN dla ateistów). Teraz do rzeczy: TA ORGANIZACJA JEST CHORA! Oni zieją jadem! To są tacy sami fanatycy, jak niektórzy muzułmanie, tylko że ich wyznanie to wiara brak Boga. Każdy fanatyzm jest (z definicji) zły. Katolicki równiez. Tak samo, jak ateistyczny. Kolejna sprawa: Kazik NIE JEST ATEISTĄ, choć jest antyklerykałem. Kiedyś należał do Świadków Jehowy. "Prawie" robi wielką różnicę, nieprawdaż ? Zresztą, w narodzie, gdzie przynajmniej kilka milionów ludzi deklaruje ateizm udało się znaleźć KILKANAŚCIE znanych osób. Co z resztą ? Może po prostu nie chce się bratać z FANATYKAMI ? Kolejna sprawa: Zjazd egzorcystów JEST WYDARZENIEM, niezależnie od wyznania. Podobnie relacje z pielgrzymki do Mekki, czy uroczystościami na Grabarce. Ateiści nie mogą czuć się poszkodowani, bo NIE MA RELACJI Z WYDARZEŃ W ICH RELIGII. Ich religia polega na BRAKU wyznawania Boga, stąd też braku uroczystości i wydarzeń o charakterze religijnym. Religia w szkołach - widzę wiele nieprawidłowości, ale samo wykorzystanie sal lekcyjnych do nauczania religii jest OK - dzieciaki nie musza dymać do parafii. Nawet za komuny przez krótki czas była religia w szkołach! Reasumując: zajmijmy się tym co złe, ale samą religię w szkołach zostawmy. Teraz o portalu racjonalizm.pl - czytałem tam parę artykułów. Szczerze mówiąc byłem wręcz zdziwiony poziomem indoktrynacji. Nie można powiedzieć, że to było prymitywne, ale z pewnością nachalne i jednostronne. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ta organizacja jest chora i KŁAMIE 31.07.07, 14:51 Kazik nigdy nie należał do Świadków Jehowy, choć faktycznie z nimi sympatyzował i studiował Biblię. Natomiast jego żona, owszem, jest ochrzczonym członkiem tej religii. Sam Kazik jest do dziś sympatykiem tej organizacji. Info z pierwszej ręki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Polskie państwo kościelne IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 31.07.07, 16:07 and_nowak napisał: > Religia w szkołach - widzę wiele nieprawidłowości, ale samo wykorzystanie sal > lekcyjnych do nauczania religii jest OK - dzieciaki nie musza dymać do > parafii. > > Nawet za komuny przez krótki czas była religia w szkołach! Reasumując: > zajmijmy się tym co złe, ale samą religię w szkołach zostawmy. Złe jest budowanie IV PR czy też II PRL jako państwa religijnego z rządową religią katolicką. Na szczęście od lat mieszkam w Stanach gdzie nie ma raligii państwowej i jest rozdział państwa od kościoła. W szkołach publicznych nie ma tutaj lekcji religii. Wszystkie dzieci są traktowane jako równe bez względu na to czy ich rodzice są religijni i wdrożyli ich do jakiejś religii czy też nie. W Polsce są "dobrzy" obywatele, którzy deklaruja się jako katolicy i ci gorsi, którzy się tak nie deklarują. Teraz znalazła się garstka odważnych deklarująca się jako niewierzący w Boga czy wręcz wierząca, że nie ma żadnego boga. W PRL ci "lepsi" obywateli musieli się zdeklarować jako niewierzący. Teraz w II PRL Kaczyńskich od tych "lepszych" obywateli oczekuje się deklaracji lojalności wobec kościoła katolickiego. Nie podobała mi się dawna PRL, nie podoba mi się teraz II PRL gdzie PiS usiłuje zastąpić PZPR, a Rydzyk sekretarza partii odpowiedzialnego za propagandę i ideologię. Chciałbym aby Polska stała się demokratycznym państwem gdzie wszyscy ludzie są róni, nie ma rządowej religii którą dzieciom wmusza się w szkole, gdzie jest wolność słowa dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ta organizacja jest chora i KŁAMIE 31.07.07, 20:54 > Teraz do rzeczy: TA ORGANIZACJA JEST CHORA! Oni zieją jadem! To są tacy sami > fanatycy, jak niektórzy muzułmanie, tylko że ich wyznanie to wiara brak Boga. > Każdy fanatyzm jest (z definicji) zły. Katolicki równiez. Tak samo, jak ateisty > czny. wiesz, racjonalista.pl to portal SPOLECZNOSCIOWY; a w spolecznosci, jak to w kazdej spoledcznosci - znajduja sie ludzie madrzy i glupi, tolerancyjni i zaslepieni, otwarci i fanatyczni. Nie warto sie do nich zrazac po jednym artykule czy jednej wypowiedzi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: 195.205.97.* 31.07.07, 15:14 I to mi się podoba NARESZCIE!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede90 Re: Ateiści i agnostycy wpisują się na listę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 15:39 Ja też podpisałem się pod listą. Odpowiedz Link Zgłoś