Gość: basek IP: *.ha3.agh.edu.pl 15.12.01, 09:40 Gdyby Ktoś mógł powiedzieć mi coś nt. egzaminu wstępnego na architekyurę na PK, jak się uczyć, z czego (może u kogo)itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbigniew Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 13:42 Gość portalu: basek napisał(a): > Gdyby Ktoś mógł powiedzieć mi coś nt. egzaminu wstępnego na architekyurę na PK, > > jak się uczyć, z czego (może u kogo)itp. Wprawdzie nie studiowalem architektury na PK, ale podobno sam wydzial organizuje jakies kursy po ktorych jest latwiej sie dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AX Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.chello.pl 16.12.01, 23:14 A Ja zdawalem 2 razy. Niestety nie dostalem sie-ale niewiele braklo. Co prawda bylo to pare lat temu ale mysle, ze sie niewiele zmienilo. Jesli nie chodzisz na lekcje (najlepiej u kogos znanego) lub kursy to zapomnij!!!!. Egzamin: 3 rysunki-przez 3 kolejne dni czas trwania egzaminu okolo 4 godzin. Egzaminy sa wczesniej niz na innych uczelniach, jak by co zalapiesz sie na inna czelnie. Pierwszy dzien- martwa natura tzn. taboret+ materiał lub deseczka; kompozycja z kilku figur np. sześciany, graniastoslupy itp. generalnie jest to sprawdzian na proporcje,perspektywe, kompozycje, rozplanowanie na kartce itp. Nie musisz rysowac tego dokladnie tak jak widzisz z swojego miejsca!!! mozesz z wyobrazni byle proporcje i perspektywa grala. Rysunek oczywiscie 3D tzn, niewidoczne krawedzie tez musisz pokazac+cieniowanie. Dzien drugi- tutaj roznie ja mialem motyw parasola i ulice. Interpretacja dowolna tzn. moze to byc parasol jako taki (caly rysunek) lub tylko jako fragment calosci (parasole przy stolikach w knajpie). Liczy się konstrukcja, perspektywa !!!! Dzien czeci- cos z zielenia np. motyw wody i lasu (interpretacja dowolna) lub jakis budynek. Czesto bywa kapliczka. (w formie budynku!!). Generalnie musisz dobrze rysowac w perspektywie!!!!! zdolnosci plastyczne nie sa takie wazne. Jeden moj znajomy (po plastyku) rysowal wizualnie duzo lepiej niz ja ale dostal slabsza punktacje z perspektywy. Jesli jescze nie rysujesz to radze kupic deske (50x70 cm- jesli dobrze pamietam) i cwiczyc rysowanie (taborecik kuchenny bedzie jak znalazl)oraz kreski tzn. musisz rysowac jednym pociagnieciem reki a nie odcinkami. Zycze powodzenia na egzaminie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 22:50 Najlepiej chodzic na jakis kurs rysunku. Nie wiem czy kursy na PK sa dobre, ja chodzilam na prywatny na ulicy Kieleckiej (b. dobry, wiekszosc sie dostala). Trzeba sie zaczac przygotowywac rok wczesniej - duzo, duzo rysowac, znac zasady perspektywy, itp. Powodzenia na egzaminie :). Kicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.01, 11:36 Ja jestem na architekturze. Głowna zaleta kursow na wydziale jest to, ze sa, tzn. mozna sie pokazac, pan asystent cie pozna. Polecam zdecydowanie kurs z kieleckiej (sam chodzilem przez dwa lata), obecnie sie przeniesli na ul. koletek, ale to ci sami ludzie - moim zdaniem najlepsi. Trzeba duzo rysowac - na kursie sa zajecia raz w tygodniu przez 4 godziny, oprocz tego powinno sie w domu robic okolo 3 rysunki na b2 (50x70). Co do egzaminu - od bodajze dwoch albo trzech lat jest tak, ze sie robi dwa rysunki (2 dni), liczy sie tez konkurs swiadectw (polski, majca, historia, geografia, jezyki obce). Generalnie trzeba sie uczc rok, ja sie uczylem dwa lata, ale przez pierwszy malo sie przykladalem. Kursy kosztuja (niestety). Zycze powodzenia, jak chcesz kontakt do tych ludzi, co prowadza kurs to napisz. Pozdrowienia dla Kici (na ktorym jestes roku?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.12.01, 21:52 > Pozdrowienia dla Kici (na ktorym jestes roku?) Hej :) Jestem na 4 roku. a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.01, 11:08 a ja na trzecim (uff, jak ciezko). pozdrawiam swiatecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 12:35 Na trzecim roku jest troszke ciezko, ale nie martw sie, na czwartym jest straszny luz. Az mam kaca moralnego ze ciagle obijam i nic nie robie. ;) W drugim semestrze trzeciego roku uwazaj na egzamin z Miast. Moze byc ciezko :/. Trzymaj sie! Pozdrawiam tez innych studentow WA PK :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: estrelle Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.01, 14:39 > Az mam kaca moralnego ze ciagle obijam i nic nie robie. ;) Hehehe Kicia zaczela dopiero NARAWDE studiowac ;) > W drugim semestrze trzeciego roku uwazaj na egzamin z Miast. Moze byc ciezko :/ Moze ale nie musi... najlepiej jak bedziesz wiedzial duzo o swoim rodzinnym miescie i juz masz co najmniej 4 ;) Specjalne pozdrowienia dla Kici :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.12.01, 14:43 > > W drugim semestrze trzeciego roku uwazaj na egzamin z Miast. Moze byc ciez > ko :/ > > Moze ale nie musi... najlepiej jak bedziesz wiedzial duzo o swoim rodzinnym > miescie i juz masz co najmniej 4 ;) Jak sie dostanie 4 to spoko. Ale nawet najwiekszemu wrogowi nie zycze stanac oko w oko z Pania B. na egzaminie ustnym ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.01, 21:30 dzieki za ostrzezenia co do Miast, mam szanse ze mnie to ominie, bo 6 semestr bede robil w ramach stypendium sokratesa w niemczech. o krakowie wiem sporo, tak mi sie przynajmniej wydaje... na razie sie boje troche hapolu u B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: ARCHITEKTURA NA PK IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.12.01, 02:03 No nie wiem czy Cie Miasta omina... Nie bylabym taka pewna czy pani B. pozwoli kontynuowac studiowanie bez zaliczenia jej przedmiotu ;). Ale zycze Ci aby ominela Cie "przyjemnosc" spotkania sie z nia oko w oko ;). Z HAPolu najlepiej jest miec wysoka ocene z pracy i byc zwolnionym z egzaminu ustnego. Ponoc tez nie nalezy do najprzyjemniejszych egzaminow... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś