Gość: bosman Górale nie są zbyt inteligentni IP: *.intersoft.pl 23.11.07, 12:56 Ci prości ludzie nie rozumieją, że jak nie będzie drogi to nikt do nich nie będzie jeździł i nic nie zarobią. Ludzi stać na to, żeby pojechać w Alpy za te same albo mniejsze pieniądze i jeździć na nartach w cywilizowanych warunkach. A górale wrócą do XVIII wieku, kiedy wypasali owce i pies z kulawą nogą do nich nie zaglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeb Glupis! Jak BUT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 14:01 Gorale wiedza dobrze, ze drogi byly jeszcze gorsze i przyjezdzali. I beda przyjezdzac. A przestana wlasnie jak bedzie droga szybkiego ruchu pod oknem. Goowno wiesz o zyciu, a sie wysmetniasz. Alpy? Jak ktos ma zdrowie na 20 godz jazdy zima w obcym kraju gdzie Coca to 10 zl to pojedzie. I niech jedzie. Wiekszosc i tak przyjedzie w nasze Tatry. Urzednicy od tegosa zeby myslec jak ma isc droga, by wszyscy byli zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Re: Glupis! Jak BUT! 23.11.07, 14:47 taaak ... ja już nie jeżdzę ..wolę np. Krynicę za Nowy Targ się nie zapuszczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osmial Re: Glupis! Jak BUT! IP: *.acn.waw.pl 23.11.07, 16:39 Sam jesteś głupiś. 1. Z wawy da się dojechać do zillertalu w 13 godzin (mój rekord - są szybsi). Wystarczy jechać do granicy (3/5 drogi to autostrada) w Słubicach, a potem już rura i przez niemcy i austrię (tu wolniej:) 2. Jezeli w wozie są dwie osoby, które prowadzą na zmianę, to problem nawet z długa podróżą odpada. 3. Faktycznie na stokach tam jest drożej, ale nie ma az takich różnic. U nas na stoku ile kosztuje herbatka? chyba ze 4 złote, może 5 9wiadomosci z drugiej reki). Tam 2E czyli 7 zł. 4. Jadąc samochodem można żarcia nabrać do bagażnika:) Wyjdzie taniej. 4. Miejscówka w Alpach jest w podobnej cenie co w PL, a warunki lepsze. I ludzie jacyś tacy milsi (nawet jeżeli to poza - to choć się starają 5. Kiedyś może ludzie wytrzymywali gorsze drogi, ale to było kiedyś. Czasy się zmieniają Podsumowując, Tatry i Zakopane, ze względu na infrastrukturę, rozmiar samych gór, drogi itd, staną się miejscem wypoczynku 2-giej kategorii. a wtedy będziecie też mieli turystów 2-giej kategorii i ceny. Powodzenia, ja Zakopane dawno temu olałem i nie planuję wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokfuhrer Re: Glupis! Jak BUT! IP: 62.233.214.* 23.11.07, 18:33 Gość portalu: osmial napisał(a): > Sam jesteś głupiś. > 1. Z wawy da się dojechać do zillertalu w 13 godzin (mój rekord - są szybsi). > Wystarczy jechać do granicy (3/5 drogi to autostrada) w Słubicach, a potem już > rura i przez niemcy i austrię (tu wolniej:) Cymbale!, Niemcy, Austria, Polska pisze się z dużej litery, więc zamiast jeżdzić "do zillertalu przez niemcy i austrię a wcześniej przez polskę" zabierz się za słownik ortograficzny i nie ośmieszaj Narodu, bo nietety stanowisz Jego część. Do nauki, Młocie !. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm to ty sie ośmieszyłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 19:28 ostatnio tak pisuje sie w necie że nie stawia się znaków pzrestankowych i nieużywa się wielkich liter !!! to nie wypracowanie z języka polskiego ! hehe :-) czasami wręcz ludzie pisza na necie w taki sposób : ZaKOpaNe, WaRszAWa, MieSZkAnKo, itp... i raczej nie powinno to być powodów do wyzywania kogokolwiek - jak ci to przeszkadza to sobie poczytaj wypracowania swoich uczniów (mniemam ze jesteś nauczycielem bo nikt normalny sie nie czepia formy tylko jeśli już co - merytoryki wypowiedzi)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Glupis! Jak BUT! IP: *.chello.pl 23.11.07, 21:37 Czas jazdy w Alpy - często ten sam, zwlaszcza z pd.-zach. Polski. Czasem nawet krócej w Alpy. Ceny noclegow i karnetow - podobne, czasem w Alpach taniej. Ceny zarcia wyzsze, ale mozna wziac z soba. A kiedys nie bylo opcji wyjazdu w Alpy - paszporty, wizy, niewymienialna zlotowka, ale to sie (na szczescie) skonczylo, czego chyba gorale nie zauwazyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londoner Zakopianka zatrzymana! IP: *.ipt.aol.com 23.11.07, 13:08 Ludzie, a czemu wy sie dziwicie....??? W polsce od setek lat niczego sensownego nie udalo sie wybudowac to dlaczego mialoby sie to udac wlasnie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Poronin oleją, a na Podhale i tak dojadą... 23.11.07, 13:13 Ja juz teraz jężdżę do Zakopca przez Zawoje ,a potem do Witowa.Z Nowego Targu też można zrobic mały objazd, klopotliwe ,ale lepiej jechać niż stac w korku. Poroninianie sami sobie są winni,po co stawiali chłupy przy drodze wiedząc ,że jest w projekcie rozbudowa trasy.A teraz Ci którzy są poza zasiegiem odszkodowań najbardziej krzyczą (licza sie tylko dudki) Odpowiedz Link Zgłoś
j.czop Zakopianka zatrzymana! 23.11.07, 13:55 WNOSZĘ APEL! Drodzy Rodacy! Szanowni Turyści! LUDZIE LUBIĄCY GÓRY! Już czas powiedzieć DOŚĆ zachłanności Góralom z Zakopanego, Poronina, Kościeliska i innych miejscowości. Żądają tylko pieniędzy, wnoszą roszczenia nie oferując nic w zamian. Marne pokoje, drogie i niesmaczne jedzenie. Ale czy nie ma ładniejszych, tańszych bardziej konfortowych miejsc blisko Zakopanogo i Poronina? APELUJĘ - NIE CHCĄ DROGI, NIE JEDZMY TAM NIE STÓJMY W 5 GODZINNYM KORKU. Sami sobie będą winni, sami sobie będą jeżdzić swoimi furmankami po pustej zakopiance. My TURYŚCI spotkamy się w Czechach, Austrii i innych miejscach do których można bezpiecznie dojechać. Z powaaniem J.Czop Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Zakopianka zatrzymana! 23.11.07, 14:23 > Drodzy Rodacy! Szanowni Turyści! LUDZIE LUBIĄCY GÓRY! dla takowych polecam Atlas Wysoki - pusto, cicho i nie ma problemów z drogami, bo ich po prostu tam nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dro Zakopianka zatrzymana! IP: *.aster.pl 23.11.07, 14:34 OK. Proponuję wytyczyć obok nową drogę, bezpośrednio na Słowację, tam jest ładniej, bardziej miło i ja osobiście swoje pieniądze z przyjemnością zostawię góralom ze Słowacji. Nasi nie chcą - trudno, nie można nikogo na siłę uszczęśliwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Zakopianka zatrzymana! 23.11.07, 15:02 Zakazać wywłaszczeń - to sposób na protest górali, nie wolno odbierać komuś własności!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~~~~~~~~~~~ Zakopianka zatrzymana! IP: *.aster.pl 23.11.07, 15:30 Poprowadzić drogę z dwadzieścia kilometrów od tych kmiotów a tam zostawić te drogi co są teraz i zapomnieć o remontach na piędziesiąt lat i zero inwestycji w samej wsi. Może następne pokolenie będzie trochę mądrzejsze to drogi im się może podremonruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Ci co kochają Tatry i tak przyjadą! IP: 141.53.201.* 23.11.07, 16:21 Obojętnie jakie będą drogi na Podhalu. I to są prawdziwi turyści!A nie jak ci, którzy by najlepiej chcieli mieć autostradę aż pod Giewont, a na Kasprowym hotel. Takich my tu nie chcemy.A my z głodu nie zginiemy. To Warszawa potrzebuje Podhale, lecz Podhale wcale nie potrzebuje Warszawy. Serdecznie pozdrawiam z Dzianisza i zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osmial Re: Ci co kochają Tatry i tak przyjadą! IP: *.acn.waw.pl 23.11.07, 16:27 jestem z Wawy, kocham narty i góry zimą (i nie tylko). I kocham tez wygodę, wygodny wypoczynek i bezpieczne drogi. Za to nie lubię tłoku, chamstwa i pazerności (jaką często - dużo częściej niż za granicą) można było spotkać wśród naszych górali. Lubię lepsze warunki hotelowe i nartostrady o łącznej długości sieci autostrad w PL:) Więc nie ma mnie w Tatrach o 6 lat i raczej szybko nie będzie. Szkoda tylko, ze pieniądze (i to dość spore) wydaję za granicą a nie w Polsce - ale nie upięprze sobie życia ze względu na sentymenty. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Tatry kocham ale nie przyjadę 23.11.07, 16:29 Właśnie z tego powodu o którym napisałeś już mnie w Zakopanym nie zobaczycie (ani moich pieniędzy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Ci co kochają Tatry i tak przyjadą! IP: *.chello.pl 23.11.07, 21:41 Tatry sa i na Slowacji. Chodze po gorach, wspinam sie, jezdze na nartach, a w Zakopanem nie bylo mnie juz 10 lat. I jak pomysle o 7-godzinnym korku to wcale mnie nie ciagnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osmial I jeszcze odłączyć podhale! IP: *.acn.waw.pl 23.11.07, 16:22 od Polski To wtedy można będzie od ceprów wieej brać - w końcu będzie wywczas zagraniczny. Z wawy mam do alp jakieś 12-13 godzin jazdy (przez poznań i niemcy), do zakopca jadę (a raczej jechałbym) minimum 6 godzin, a jak jest korek to 8-9. Jaki tutaj sens. Infrastruktura nieporównywalna, od kiedy Euro tanie wcale tak drogo nie jest itd. Jeszcze muszę zobaczyć jak się na słowacji ostatnio pozmieniało bo dawno nie byłem. Wiec faktycznie niech nie budują tej drogi - nie będzioe potrzebna, gdy się wszyscy przestawimy na Słowację + Alpy/Dolomity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabatka Re: I jeszcze odłączyć podhale! IP: 62.233.214.* 23.11.07, 19:07 Gość portalu: osmial napisał(a): > od Polski > To wtedy można będzie od ceprów wieej brać - w końcu będzie wywczas zagraniczny > . > Z wawy mam do alp jakieś 12-13 godzin jazdy (przez poznań i niemcy), do zakopca > jadę (a raczej jechałbym) minimum 6 godzin, Ty też zamiast jeżdzić z "wawy przez poznań i niemcy do zakopca" pomóż ojcu w inspektach, żeby nie musiał sam harować jak koń na syna przygłupa, który za granicami ośmiesza Ojczyznę. Weż Buraku słownik ortograficzny, zanim zaczniesz coś bazgrać i naucz się na pamięć, że głupek można pisać małą literą a Niemcy i Warszawa dużą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Prywata jak zwykle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 16:27 Im bardziej narodek katolicki, tym glupzy i tym bardziej egoistyczny... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm nie wiem tylko dlaczego mieszasz do tego katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 19:36 kompromitujesz się chłopczyku (bo mniemam po poziomie wypowiedzi że nie masz więcej niż naście lat) ! po pierwsze : chyba w zyciu nie widziałeś Żydów ?! ci sa dopiero chciwusy i dusigrosze... a po drugie - dlaczego ugólniasz ? dlaczego na podstawie "niewielkiej próbki" danej populacji lub grupy społecznej (w tym przypadku katolików) wypisujesz "prawdy zyciowe" i calej tej grupie ?! <szok> to tak jakby napisać że wszyscy mieszkańcy twojej miejscowości to bandyci, gdyż złapano tamże dwóch złodziei !!! zastanów się co piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalizator Po ...uj droga do Zakopanego? Niedzwiedzie nie je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 17:07 Po ...uj droga do Zakopanego? Niedzwiedzie nie jezdza samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z poronina pytanie do turysty IP: 141.53.201.* 23.11.07, 17:20 drogi turysto, czy przyjedziesz do mnie, gdy z pokoju będziesz miał widok na ekran, a nie na góry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: pytanie do turysty IP: *.chello.pl 23.11.07, 21:45 Gdy mam jechac z Katowic do Zakopanego 9 godzin (zima nierzadko), przy czym do Krakowa 50 minut a reszta przypada na dalsza czesc drogi, to nie przyjade wcale. Bez wzgledu na widok za oknem, jako ze w 9 godzin jestem w Alpach, a w 3,5 na Chopoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiciu Zakopianka zatrzymana! IP: 213.25.35.* 23.11.07, 17:28 ostatni raz byłem z własnej woli w zakopanym.mam jechać na dechę wole karpacz.a jak tatry to słowackie tych buraków mam dość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Zakopianka zatrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 17:31 Hej, Górale! Jak nie będzie dobrej drogi, to którędy do wos przyjadą dutki... A całkiem poważnie: uważam, że miedzy N. Targiem, a Zakopanem nie musi być drugiej jezdni. Przecież tam już nie ma żadnego tranzytu, tylko dojazd docelowy do Zakopca i okolic. Póki co, to nie mogą skończyć odcinka do Lubnia, bo też ktoś protestuje. Obwodnica Lubnia ma być gotowa chyba za rok, a dalsza część, czyli do Rabki to dopiero faza projektowania. Niech lepiej najpierw to skończą. Jeżdżę często w Tatry, ale uważam, że odcinek: N. Targ - Zakopane jest najmniej pilny do modernizacji. (Może jak się droga całkiem zapcha i dutki zaczną jeździć w inną stronę to Górale zmiękną i nie będą już tak protestować...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brenks Re: Zakopianka zatrzymana! IP: *.aster.pl 23.11.07, 17:44 No i git, zbudowac droge do Chyżnego i na granice. Zakopane niech dalej będzie zakopane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Zakopianka zatrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 18:10 Ja na narty jezdze m.in. na Slowacje (na Hopok). Polske, Zakopane omijam bo drogo, wszedzie kolejki, za wszytko sobie kaza placic, na kazdy wyciag inny bilet. Ostatnio niektorzy grodza sie w poprzek stoku... Na Slowacji juz dawno doszli do wniosku ze razem (cala wies, obszar) moze wiecej. Sa dlugie wyciagi, znizki na kapiele termalne w jenej okolicy. Wiedza jak robic interes! U nas nadal skansen. Kazdy ciagnie koldre w swoja strone. Taki Byrcyn sadzi drzewa w poprzek stoku i ma cala Polske w du... - bo to jego pole i koniec. Za zdjecie na Krupowkach w tle z miskiem czy innym przebranym baranem karza sobie slono placic... Jeden goral madrzejsy od drugiego. Nic wspolnie nie umieja zrobic i daleko tak nie zajada bo teraz sie robi interesy inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Zakopianka zatrzymana! IP: *.chello.pl 23.11.07, 21:49 Zgadzam sie. W Alpach (a i na Slowacji juz) karnet jest jeden i nie na ilosc wjazdow a czasowy (kiedys policzylam ze jak na Goryczkowej kolejka do wyciagu jest akurat krotsza to wychodzi drozej niz w Alpach), skibus za darmo (co i ruch samochodowy w miejscowosciach gorskich odciaza), wstep na basen przewaznie w cenie apartamentu, w sumie wiec wychodzi taniej, ale u nas najchetniej za kazda trase narciarska osobno pieniadze bralby wlasciciel danego poletka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Zakopianka zatrzymana! IP: 62.233.214.* 23.11.07, 18:18 A czy MSWiA nie wie co w takiej sytuacji robić?, to niech się rozwiąże a pracownicy zmienią pracę i popróbują w charakterze przedszkolanek. To nienormalne, żeby jedna grupa społeczna paraliżowała interes społeczny i interes całego Państwa. Podpowiem tym "delikatnym i niezdecydowanym", - armatki wodne, oddziały prewencji, gaz i pała, bo to jest finansowane przez całe społeczeństwo w takich m.in celach. Nastąpi szybkie przystosowanie społeczne i zrozumienie wsród widzących tylko swój interes, że Polska to nie tylko górale i co to jest interes narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan mozna budowac pod ziemia jak w Ga-Pa, no ale u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 18:37 tunelu nikt nie zna, bo dawno bylyby juz przeciez gdybysmy znali. A ile to by kosztowalo, skoro autostrada doktora na plaskim kosztuje prawie tyle ile we Wloszech z tunelami w gorach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: mozna budowac pod ziemia jak w Ga-Pa, no ale IP: 62.233.214.* 23.11.07, 18:56 Może dlatego, bo jak każdy trochę ukradnie to i koszt jest wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Problemem jest gęste zabudowanie małopolski 23.11.07, 19:24 w małopolsce nie ma miejsca w którym nie było by widać gdzieś domu. Więc musi ta droga iść koło domów a to rodzi protesty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Po co Zakopianka? Podhale się i tak dusi IP: 212.76.37.* 23.11.07, 21:08 Ktoś proponował kiedyś racjonalny wariant: koniec drogi ekspresowej z Krakowa w Nowym Targu, tam parkingi i szybki tramwaj jadący dalej. Zakopane i Tatry są zbyt małe na obecny ruch, a jeśli jeszcze dodamy ekspresówkę to w ogóle będzie koniec. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzela Re: Po co Zakopianka? Podhale się i tak dusi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 08:25 Nie po to kupowalam samochod zeby jezdzic jak wiesniak tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
karsten_pflaum Zakopianka zatrzymana! 23.11.07, 23:07 zakopane, a co to takiego, że mam czekać w korku kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz "Kto zachce się u nas zatrzymać, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:44 skoro z okna będzie miał widok na betonową ścianę." No tak, do tej pory widok na asfalt i pędzące (a raczej stojące) samochody z okna tylko zachęcał do tego, żeby się u was zatrzymać baco. Kto w ogóle wynajmuje pokoje przy tej trasie? Chyba tylko uzależnieni od spalin i miejskiego hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś