Gość: eeeee IP: *.wolfson.cam.ac.uk 07.12.07, 22:16 tę dziurę po wywietrzniku to najlepiej zakryć Mitorajem; Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Control X Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 22:26 Mitorajem, ale OD SPODU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupsko pytanie zasadnicze: na czym kupa gołębia ładniej IP: *.telprojekt.pl 08.12.07, 09:37 się prezentuje przypuszam, ze jednak na budzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? jak mozna byc takim ignorantem i idiota??????!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.07, 10:13 "Zdaniem miejskiego plastyka Jacka Marii Stokłosy obecna forma wywietrznika jest faktycznie nietrafiona, ale właśnie dzięki temu nie pozostawia ona wątpliwości, że to element tymczasowy.(...) Jeżeli pojawiłaby się tam nowoczesna rzeźba miejska, mogłoby to wywołać wrażenie, że ten element pozostanie w tym miejscu na stałe. A nie o to chodzi - tłumaczy plastyk." Powiedzcie mi jak mozna byc takim ignorantem i idiota ??????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Buda pokryta gołębimi odchodami? 08.12.07, 14:20 Ja tylko chcę przypomnieć, że ta błyszcząca rzeźba też będzie pokryta gołębimi odchodami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violkafiolka Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.cable.ubr06.hari.blueyonder.co.uk 07.12.07, 22:31 zajefajna ta kijanka, napewno lepsza od psiej budy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nie z krakowa Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.ipt.aol.com 08.12.07, 11:01 kijanka wporzo ale po krotkim czasie bedzie zasrana jak wszystko w krakowie... dziwie sie ze nikt jeszcze nie podjal decyzji o opanowaniu tej zarazy jaka sa golebie, mogliby chociaz zakazac dokarmiania tych ptaszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 21:05 Durnoto ty moja - zakaż dokarmiania gołębi , postaw 100 ochroniarzy do pilnowania zakazu. No i sypnij groszem na pensje dla nich. Ech barany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: 61.171.159.* 09.12.07, 04:56 "może przypominać kijankę, słuchawkę telefoniczną lub sterowiec."... ALBO KUPĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielak Obciach jest - wystarczy IP: 83.175.188.* 07.12.07, 22:33 przyjrzeć się dwóm krakowskim lodowiskom pod chmurką, niechlujnym i siermiężnym. Jedno znajduje się na Błoniach, drugie pod Galerią Krakowską - tuż pod wyjściem z Dworca Głównego. Materiały, z których są nasze ślizgawki wykonane to przede wszystkim coś w rodzaju dykty, a może płyty paździerzowej, podpartej obskurnymi barierkami. "Infrastruktura" mieści się w stylizowanych "psich budach". Obydwa "kompleksy rekreacyjne" mogą wpędzić w spore kompleksy - przypominają mi Ułan Bator w początku lat 90-tych ubiegłego stulecia, tuż po upadku komunizmu. Ciekawe kto wydaje zgody na rozstawianie takich syfów po naszym mieście - równie skutecznie straszących turystów jak i mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Obciach jest - wystarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 00:33 A mialo byc tak pieknie. Czyniono nawet porownania do Rockeffeler Center w NY. A jak wyszlo wszyscy widza; male bajorko obklejone plakatami CocaColi, wszystkie bebechy na wierzchu, budki z kielbaskami juz czekaja na pierwszych klientow. Obciach pelen.Wazne, ze wrocila Magda z oscypkami do przejscia pod skrzyzowaniem. Dlatego tez na miejscu p.Stoklosy bylbym ostrozniejszy ze ferowaniem wyrokow, co jest w tym miescie niemocy tymczasowe. Jak na razie zanosi sie na dlugie oczekiwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:17 no proszę Was... nie wstawiajcie tej rury na Rynek!!! Śmiejecie sie z Warszawy, krytykujecie jej zapchanie architektoniczne, bezguście i brak jednolitości, a sami co robicie? NIE PRZENOŚCIE NAM STOLICY DO KRAKOWA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.ghnet.pl 07.12.07, 23:34 dzięki za taką upupiającą miłość...obsrana buda lepsza, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seledynowy Rycerz A jasne że lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:47 Wystarczy tylko, żeby siedział w niej sam Niezatapialny-Dyrektor-Co- To-Wszyscy-Wiedzą-Który i robił "hau, hau, hau". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.ramtel.pl 07.12.07, 23:52 tego typu pomysły sa bezsprzeczni epotrzebne temu miastu...ta kijanka czy coś to naprawde kierunke w ktorym powinno sie isc!!! brawa dla tego czlowieka!!!...a psia buda ? osobę ktora jest odpowiedzialna za postawienie czegos takiego to ja bym z miejsca z roboty wywalil za brak wyczucia i poczucia odpowiedzialnosci...dziadostwo a nie Rynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.fema.krakow.pl 08.12.07, 01:24 Ta rura trochę za duża. Poza tym też będzie obsrana przez gołębie. Chrom zlezie i dopiero będzie gó... Może lepiej złoty róg? To by przynajmniej było dowcipne. A może cała sprawa polega na braku sprzątania Rynku? Tak na poważnie chyba jednak powinien to być element może nawet i chromowany, ale nie udający rzeźby w nędzny sposób, tylko będący jakąś wytworną artystyczną trawestacją wywietrznika. Panu eeee dziękujemy, niech pan sobie zakryje swój wywietrznik i przestanie zanieczyszczać cyberprzestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Kijanka Mitoraja 08.12.07, 05:56 To glowa czy pupa nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: 82.160.10.* 08.12.07, 06:16 bo nie da sie tego ogrodzić i niech se bedzie buda nie buda tylko sie cwaniaczki czaicie na kasiore pod byle pretekstem pozdrawiam wyższe sfery inteligencje robotniczo-chłopską Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa wentylacje zamaskowac,lub umiescic na dachu. HALO! 08.12.07, 07:10 Az mnie zastanawia czy ludzie za to odpowiedzialni, az do tego stopnia nie posiadaja zadnej wyobrazni....Przeciez kazdy logicznie rozumujacy czlowiek wpadlby na pomysl...zamaskowania wentylacji, ktora ma byc umieszczona na reperezentacyjnej przestrzeni, albo o umieszczeniu ujscia dla tego systemu wentylacjyjnego na dachu jednego z pobliskich budynkow przy rynku... Nie rozumiem dlaczego taka dysza/ wentylator ma stac na srodku rynku wyeksponowany jak jakis pomnik? Jesli nie mozna umiescic dyszy na dachach pobliskich budynkow to moze zbudowac ciekawe laweczki kamienne z roslinnoscia, za ktorymi moze kryc sie wentylator. Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Małe ALE... 08.12.07, 13:17 Sprawdź no u źródeł, czy tak można bez końca wydłużać kanał wentylacyjny, tudzież manipulować przy różnicy poziomów. Kijanka nie kijanka - to jest rewelacyjny pomysł by postawić coś co pełniąc funkcję użytkową przykuwać będzie oko. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa wiecej kamiennych schodkow, laweczek na rynku! 09.12.07, 06:34 Z ta kijanka czy jak jej tam, mysle ze bylaby jedynym nowoczesnym elementem rynku, nie robilbym z prostego wentylatora...sztuki. Poza tym cos takiego bardziej pasuje w misz-marszowej Warszawie albo np Chicago, juz tam maja takie cos co sie zwie; "the bean/groszek". en.wikipedia.org/wiki/Cloud_Gate Ja raczej widzialbym wentylator schowany za czyms takim, a wiecej miejsc siedzacych przydaloby sie na rynku, mozna zmodyfikowac ksztalt, forme i styl na bardziej krakowski: commons.wikimedia.org/wiki/Image:Banco_serpiente_Parc_Guell_Barcelona.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Re: wiecej kamiennych schodkow, laweczek na rynku 09.12.07, 11:49 No to Mistrzu decyduj się - dzieło sztuki na Rynku czy podarunek na czyimś dachu? Bo to lekka różnica i w dwóch różnych postach piszesz o dwóch różnych rzeczach. Odnośnie kijanki. Dla mnie to i tak większa "atrakcja" niźli zakichany "Mitoraj" obok wieży Ratuszowej. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Re: wiecej kamiennych schodkow, laweczek na rynku 10.12.07, 06:34 niezle mieszasz...teraz nie dziwie sie ze ludzie z podobna mentalnoscia do twojej nie potrafia dojsc do jakiegos konsensusu i nie potrafia na nic sie zdecydowac, chca uparcie wykorzystac sytuacje do promowania swojego prywatnego interesu itd. Krakowski Rynek to nie miejsce na sztuke nowoczesna, nie ma miejsca tam na zadne blaszane kijanki. Ale kamienne lawki, w czy to w formie tradycyjnej czy w formie schodow, takich jakie widac przy fontannach czy innych ulicznych elementach meblach, to jest to. Ale oczywiscie ty promujesz swoja kijanke, z akcentem na "swoja". Autor tej kijanki to ty, wspolnik czy kolega? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: Małe ALE... 09.12.07, 07:56 mozna: problem z bardzo wysokimi kosztami takiego przedsiewziecia - nie tylko koszty rury ale przede wszsytkim "dmuchawy" a swoja droga i psia buda i tuba - koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Re: Małe ALE... 09.12.07, 11:46 Nie do końca można. Dochodzisz do momentu w którym nie znajdziesz na rynku urządzenia które zapewni odpowiednie działanie układu. A jeśli kolega chciałby komuś sprawić podarunek ładując wywietrznik na dachu, to dochodziłaby jeszcze całkiem niezła gimnastyka przy montażu kanałów :) W praktyce: idzie się najprostszą drogą do celu. Właśnie z powodu o którym napisałeś: koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.moherowych Trzy karty na Florianskiej IP: *.ver.airbites.pl 08.12.07, 07:14 Widziałem wygrywających i widziałem oszukanych (podmianka karty tak ze wszyscy oprocz przegranego widzieli) nigdy nie grałem a glaby opowiadali ze grali i wygrali (zobaczycie co ja Wam bede opowiadal) - dlaczego nie dokuczacie glabowi polskiemu? - dlatego ze Wam kiedys dokuczano i bylo niemilo czy nie macie czasu - czesciej spotykamy innych niz niektorych i pewne sciemy musza byc kontynuowane i tworzone z mysla o rozwoju (benzynka przerobiona na LPG przed okresem zakonczenia gwarancji moze sie zmienic w diesla ale bedzie smiesznie) a postacie z rozbudowana psychologia - w telewizji przyklejaja szklanki do stolu na wizji (wczoraj wiadomosci) a nie udaja ze sa czlonkami Monty Pythona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scur Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 07:48 to nie kijanka tylko glut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi9930 Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 09:01 ano, moi kochani, autor zdjęc manipuluje opinią publiczną, zauważcie, że wszystkie zdjęcia z tym metalowym "czymś" są ładne, kolorowe, a zdjęcia z psią budą biało czarne jednak porównując powiem tak - ani to ani tamto nie jest ładne. Panowie włodarze - wymyślcie coś naprawde fajnego , a nie jakieś prowizorki typu metalowy embrion lub konstrukcja drewniana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzepicha Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.eimperium.pl 08.12.07, 09:51 zdecydowanie wolę psia budę bo ta rura pasuje jak pięść do oka do tych zabytkowych budynkow i do sukiennic. Masakra. Totalne bezguście. to może jeszcze hełmofon dla mickiewicza. też będzie połączenie nowoczesności z tradycją. i nie czarujmy się że to jest wybór albo albo albo psia buda albo to paskudztwo. nikt nie może zgłosić kolejnego projektu który nie wali po oczach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 10:29 Postawic na dziurze wywietrznika neogotycka pionowa fontanne jak w Norymberdze, i wszyscy beda zachwyceni. A z kasy wrzucanej przez turystow do fontanny (dzial promocji miasta moglby od razu wcisnac odpowiednia legende)moznaby finansowac remont podziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.07, 09:52 Wiecie co? Oba są beznadziejne. Mnie po dzis dzień straszy fontanna pt fortepian chopina. Koszmar. Juz wolałam tę socjalistyczną przed. Żaden z tych projektów to nie jest sztuka. Żaden z nich nie jest ani piękny formą, ani oryginalnością. Nie pasuje. Szpeci i odstrasza. Nie jestem konserwatystką. Ale sądzę, że Kraków zasługuje na coś lepszego. A nie na "niechlujstwo" i "brak koncepcji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.autocom.pl 10.12.07, 00:16 > Nie jestem konserwatystką. Ale sądzę, że Kraków zasługuje na coś > lepszego. A nie na "niechlujstwo" i "brak koncepcji". Owszem, jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tedan Może ktoś mi powiedzieć coś odnośnie fonntanny ... IP: *.chello.pl 08.12.07, 10:29 która była na rynku głównym, czy ona wróci na swoje miejsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekly Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.12.07, 10:37 Tych dupkow z ratusza w krakowie powinno sie popedzic. napychaja sobie kieszenie i zalatwiaja wszystko po znajomosci. najlepszym dowodem sa sprawni fizycznie "inwalidzi" codziennie prezentujacy swoje mercedesy, bmw i inne drogie pojazdy na plycie rynku i na przylegajacych ulicach. krakow to miasto ukladow, ukladzikow i spolecznej degrengolady... apel dp prezydenta krkaowa..... panie prezydencie chce pan zrobic z krakowa MIASTO PRZYSZLOSCI to prosze zajac sie naprawa ulic i chodnikow, dac dotacje na remont fasad budynkow, wybudowac sciezki rowerowe wzdluz wisly, chocby w kiernku na tyniec...to tyklo kilka propozycji...reszta nalezy do pana (tu mam na mysli pana uczelnie i inne ciekawostki "wyrwane" z zycia....pan wie o czym pisze) Odpowiedz Link Zgłoś
precesja gratulujemy Prezia Krakowowi 08.12.07, 12:17 proponuję by zamiast kijanki i budy dla psa postawić tam pomnik naszego prezydenta. Żeby było wiadomo kto jest odpowiedzialny za tę dziurę w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka, Krakow Re: gratulujemy Prezia Krakowowi IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.07, 14:02 hahah! doskonaly pomysl! i na oczy mu czarną opaskę! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: gratulujemy Prezia Krakowowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 19:54 I duze cygaro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskarek Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 14:06 mam pomysł!!!!! : metalowy embrion należy przykryć drewnianą psią budą, wtedy i wilk bądzie syty i owca cała!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.net.autocom.pl 08.12.07, 14:12 To jakiś koszmar. Buda jest obskurna i ohydna, ale ta kijanka? Nie mam słów żeby opisac to paskudztwo. A Pan Architekt z Panem Prezydentem będą to wycierać z gołebich odchodów i polerować? Przecież po tygodniu stania na wolnym powietrzu kijanka bedzie wyglądać jak ta buda. Tylko że "nowocześniejsza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja A Pan Architekt z Panem IP: *.netcontrol.pl 08.12.07, 17:25 A Pan Architekt z Panem > Prezydentem będą to wycierać z gołebich odchodów i polerować?"-brawo!dobre! nawet b.dobre!! Odpowiedz Link Zgłoś
momy Oby, oby, oby! 08.12.07, 15:09 Wreszcie jakiś świeższy powiew na zatęchłym krakowskim Rynku. Bo od tych pseudoantycznych latarń już niedobrze się robi. Mitoraj do lamusa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 15:38 Nie koniecznie kijanka,ale coś nowoczesnego ,co nasze czasy wniosły by w historię tego miejsca wpółgrając z tym co istnieje i jest naszę dumą .Tyle,że ta duma to z dokonań poprzednich pokoleń z tego co pozostawiły po sobie,może my też zostawimy jakiś swój ślad .Architekci do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Niemcy zbudowali Krakow 08.12.07, 16:14 Gość portalu: mika napisał(a): > Tyle,że ta duma to z dokonań poprzednich pokoleń z tego co > pozostawiły po sobie,może my też zostawimy jakiś swój > ślad .Architekci do dzieła. Najwyrazniej to prawda, ze Niemcy zbudowali Krakow i dlatego stary Krakow przypomina miasta poludniowych Niemiec. Dlatego trzeba te niemieckie slady zatrzec i nadac Krakowowi swojski charakter. Psia buda, glowa Mitoraja i kijanka sa dobrym poczatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.chello.pl 08.12.07, 16:28 szkaradne ta rura, naprawdę trzeba być kompletnym debilem, żeby coś takiego wymyślic, ale co mnie najbardziej przeraża sądząc po głosach w sondażu ludziom się to podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 22:16 a czemu sie dziwisz ze sie podoba? porownujac zdjecia kijanki z buda, kijanka bezapelacyjnie wygrywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Wentylacja Rynku: kijanka zamiast psiej budy IP: *.ksi-system.net 08.12.07, 16:31 Uważam, iż ani psia buda anie tym bardziej kijanka nie pasują do Rynku Głównego! Psia buda wygląda na nim żałośnie a kijanka będzie wyglądać beznadziejnie (będzie się za bardzo rzucać w oczy;/) Na Rynek Główny nie pasuje każdy twór artystyczny jaki powstaje...Gdyby był to plac nowoczesny to proszę bardzo, wtedy można tam stawiać wytwory sztuki nowoczesnej ale jest to miejsce o XIII wiecznej tradycji...nie można tam postawić czegoś co kompletnie tam nie pasuje...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Wielki Artysta moze sie obrazic! 08.12.07, 18:38 Gość portalu: krakowianin napisał(a): > Uważam, iż ani psia buda anie tym bardziej kijanka nie pasują > do Rynku Głównego! > Psia buda wygląda na nim żałośnie a kijanka będzie wyglądać > beznadziejnie (będzie się za bardzo rzucać w oczy;/) Na Rynek > Główny nie pasuje każdy twór > artystyczny jaki powstaje...Gdyby był to plac nowoczesny to proszę > bardzo, wtedy można tam stawiać wytwory sztuki nowoczesnej > ale jest to miejsce o XIII wiecznej > tradycji...nie można tam postawić czegoś co kompletnie tam > nie pasuje...!!!! Co Pan wygaduje! Kijanka czy Pupa Kijanki to wspanialy pomysl i Wielki Artysta bedzie usczesliwony jak mu sie zaplaci kilka milionow za nastepna rzezbe. Poprzednia laskawie zostawil na Rynku za darmo aby wiedziano jak Wielkim Artysta jest. Najlepiej te wszystkie szwabskie starocie z Rynku usunac aby zrobic miejsce dla wspolczesnej sztuki! A Psia Bude mozna zostawic obok Pupy Kijanki. "The more the merrier" jak mawiaja w wielkim swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś