Dodaj do ulubionych

Od Nowego Roku ZUS postanowił

29.12.07, 00:31
dobić pracodawców i firmy: dziś płaci się składkę 800, od Nowego Roku 1000 zł od zatrudnionego w pełnym wymiarze czasu pracy. No to policzmy (mała firma): 1000-2000 ZUS (1-2 osoby zatrudnione), prąd, czynsz i inne konieczne koszty stałe 2000-4000, księgowość, wydatki inne i dodatkowe acz konieczne koszty 1000. No i zysk w postaci pensja lub dwie minimum - brutto w sumie 2000 - 3000! W sumie miesięcznie 6000 - 10000. Czyli szewc, ślusarz, kioskarz, weterynarz, optyk, tapicer, taksówkarz itp. muszą dziennie uzyskać przychód około 300 - 500 netto, czyli obrót dzienny brutto 400 - 650 zł około... teraz wystarczy przeliczyć to na realną możliwość uzyskania tych kwot. Ile to par butów, okularów trza zrobić, ile kluczy wyszlifować, kursów po mieście zrobić, piesków zaszczepić, bilecików sprzedać (5 groszy na bilecie zysku), pokserować stronic, poprzepychać kibli (hydraulik), poszyć (poprawki krawieckie)?
Ogłaszam powolną agonię sfery usługowej i małego biznesu, Kochani.
Obserwuj wątek
    • janigor1 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 00:39
      Możesz podać źróło tych strasznych wieści?
      • klaczkafiglaczka Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 00:54
        Proszę...
        www.bhp.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=951&mode=thread&order=0&thold=0
        gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,2422125.html
        oraz informacje w samych ZUSach... :(
        • tempe Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 01:03
          ale to z gazety to 2004 jest
          • klaczkafiglaczka Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 01:18
            A, to coś w linkach pochrzaniłam... od tego nocnego dłubania w fakturach. Ale dopytajcie się w ZUS lub u doinformowanych księgowych.
            • kr_kr Dwa razy sprawdź, zanim zaczniesz siać zamęt ... 29.12.07, 11:03
              To z BHP też jest lekko "nieświeże"
              Popytaj DOBRZE doinformowanych księgowych, bo to co linkujesz miało, owszem, wejść w życie jakieś trzy lata temu.
              Ale ostatecznie nie weszło.

1. Owszem, wzrost składek na ZUS przedsiębiorców będzie - bo wynika wprost z wzrostu przeciętnego wynagrodzenia.
              2. Wzrost składek za pracowników może być - o ile płacisz pracownikowi śmieszną PŁACĘ MINIMALNĄ (ale i tak część rentowa będzie mniejsza).
              3. Jak płacisz pracownikowi więcej niż nowa płaca minimalna, to nie tylko nie będzie wzrostu ale wręcz obniżka.

Tylko że żaden z tych punktów nie ma związku z tym, co linkujesz. A już zwłaszcza z wzrostem SKŁADKI za pracownika z 800 do 1000 zł - kwoty wyssałaś chyba z palca, bo do niczego one nie pasują ...
    • silvestro Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 11:05
      Szanowna Pani Klaczkofiglaczko - ZUS w naszym państwie nie stanowi prawa ( o
      czym wie przeciętnie wyedukowane dziecko z podstawówki)a jedynie wykonuje
      stosowne ustawy. To może należałoby zmienić adresata
      tego rozdzierającego protestu.
      • zwolennikpisu Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 14:11
        Oczywiście, że ZUS nie stanowi prawa ale je realizuje.
        I ten system zusowsko-podatkowy zajeździ przedsiębiorców wcześniej lub później
        bo POwiaki tak samo jak wcześniej PiSiaki a jeszcze wcześniej LSDowcy nic nie
        robią by urealnić system podatkowy.
        A gadanie o potrzebie takich zmian przez posranych polityków już mi bokiem wychodzi.

No ale, żeby wyjaśnić i uszczegółowić to:
        Oczywiście wszystko w zaokrągleniu i z dokładnością do 100zł:
        1. minimalna pensja w 2008r to 11oozł
        2. obowiązkowe!! składki to 500zł
        3. najprostsze obowiązkowe koszty to 1000zł
        4. ubezpieczenia to 200zł
        5. ZUS własny to 800zł
        ---------------------------------------------------
        3600zł

3600zł: 30 dni = 120zł/dzień

naprawa butów: to 20-40zł - w tym materiały 10zł
        malowanie pokoju to 40zł/godz - w tym materiały 20zł
        naprawa samochodu to 60zł/godz- w tym materiały 40zł

Jak ma zdrowie to niech policzy czy bycie uczciwym pracodawcą jest możliwe, czy
        można uczciwie płacić daniny ZUSowskie, skarbowe
        i cokolwiek zarobić.

Z doświadczenia wiem, że nie ma takiej możliwości - przedsiębiorca MUSI
        zatrudnić pracownika na czarno by cokolwiek zarobić, niestety.

I tego "politycy" nie są w stanie zrozumieć - "politycy" obojętnie jakiej
        porypanej partyjki czy kanapy.

• kr_kr Możesz konkretniej? 29.12.07, 15:08
          > No ale, żeby wyjaśnić i uszczegółowić to:
          > Oczywiście wszystko w zaokrągleniu i z dokładnością do 100zł:
          > 1. minimalna pensja w 2008r to 11oozł
          > 2. obowiązkowe!! składki to 500zł

Jakie obowiązkowe składki? Bo chyba nie mówisz o ZUS od pracownika, którego część obciżająca pracodawcę przy wynagrodzeniu brutto w wysokości 1100 zł (==płaca minimalna w 2008 roku) wynosi około 225zł.
          Skoro więc nie ZUS za pracownika - to jakie składki?

> 3. najprostsze obowiązkowe koszty to 1000zł

???
          Co to są OBOWIĄZKOWE koszty? Bo ja jakoś nie mam takowych. Mam pewne koszty tzw. stałe (zdecydowanie niższe).
          Ale obowiązkowe?
          Nie wiem, może mafii za opiekę płacisz? Ale to miej pretensje do mafii, że Cię doi, nie do Państwa.

> 4. ubezpieczenia to 200zł

Hmmm ... jakieś konkrety? ZUS masz wyżej, więc jakie to aż tak duże (2400 zł na rok) koszty ubezpieczenia uwzględniasz?

Dalej następujące przekłamywanie rzeczywistości pominę, bo to co powyżej wystarczy.
          • zwolennikpisu Re: Możesz konkretniej? 29.12.07, 19:13
            A więc, widzę, że tobie trzeba jak krowie na miedzy:

Zakładam, że minimalną pensją BRUTTO jest: 1126zł.
            Płatności pracodawcy:
            "społeczne i FP" ....................... - 363,93zł
            "zdrowotne"............................. - 87,45zł
            podatek................................. - 39,00zł
            ---------------------------------------------------
            Razem................................... - 490,38zł!!!!!!!!!!!

Pracownik do łapy dostanie ............. - 845,17zł
            A te 845zeta Pracodawcę kosztuje: ...... -1355,55zł /w kosztach/

Pracodawca z mocy Ustawy jest Płatnikiem ZUS i Podatku i MUSI mieć
            i odprowadzić te 5 stów - pod groźbą WYROKU KARNEGO.
            I nie jest ważne czy obciąża to koszty pracodawcy czy jest podatkiem, "zus"em
            płaconym przez pracownika.

"najprostsze obowiązkowe..." to np:
            koszt lokalu, telefonów, księgowość, konto bankowe, OC działalności
            gospodarczej, media, ogłoszenia, reklama itd, itp.
            10 stów to i tak malutko.
            A kpiny o "mafii" to wyraz głupoty i nieznajomości realiów - klasyczne chamstwo
            urzędasa zusowskiego lub kretyna z Urzędu Skarbowego.

"ubezpieczenia 200zł"
            To OC samochodu, ubezpieczenie od ognia i zdarzeń losowych - 2400zł/rok to i
            tak założyłem gó..aną kwotę.

A gdzie zarobek PRACODAWCY? i stosowne od tego obciążenia?
            Mam nadzieją, że 800 to ilość złotówek, której wielkości nie kwestionujesz. I to
            wszystko MUSISZ płacić BEZ względu na to czy Firma przynosi dochody czy nie.

Przekłamywanie rzeczywistości?
            Jak się na czymś znasz - Urzędasie - to nie kłap dziobem.

• kr_kr Re: Możesz konkretniej? 29.12.07, 20:29
              > A więc, widzę, że tobie trzeba jak krowie na miedzy:

Mówisz do lustra? Bo to co TERAZ piszesz jest OK. Tylko że ma niewiele wspólnego z tym, co POPRZEDNIO pisałeś.

> Zakładam, że minimalną pensją BRUTTO jest: 1126zł.
              > Płatności pracodawcy:
              > "społeczne i FP" ....................... - 363,93zł
              > "zdrowotne"............................. - 87,45zł
              > podatek................................. - 39,00zł
              > ---------------------------------------------------
              > Razem................................... - 490,38zł!!!!!!!!!!!

Zgadza się.

> I nie jest ważne czy obciąża to koszty pracodawcy czy jest
              > podatkiem, "zus"em płaconym przez pracownika.

Jest ważne jeżeli liczysz sumę. Bo TERAZ wyszło Ci 1355, a poprzednio 1500. Widzisz tę różnicę? Czy mam dokładniej wypunktować?

> "najprostsze obowiązkowe..." to np:
              > koszt lokalu, telefonów, księgowość, konto bankowe, OC działalności
              > gospodarczej, media, ogłoszenia, reklama itd, itp.

To nie są "najprostsze obowiązkowe" tylko po prostu tzw. koszty stałe. Nie wiem, czy szewc prowadzący jednoosobowo działalność (o którym piszesz w poprzednim poście) będzie miał je aż takie. Szczerze pisząc i znając nieco realia z różnych mniejszych i większych firm - wątpię. A dodatkowo biorąc pod uwagę, że kwotę składek za pracownika wyssałeś z palca - tym bardziej te koszty wyglądają na wyssane z sąsiedniego.

> klasyczne chamstwo urzędasa zusowskiego lub kretyna z
              > Urzędu Skarbowego.
              > Przekłamywanie rzeczywistości?
              > Jak się na czymś znasz - Urzędasie - to nie kłap dziobem.

To, że masz o czymś blade pojęcie a ktoś Ci to wypunktuje nie znaczy że od razu jest urzędasem, zusowcem czy "kretynem z US". Tak się bowiem składa że sam prowadzę działalność od kilkunastu lat - nie twierdzę, że obciążenia są małe, ale siedząc w temacie twierdzę, że swoje kwoty wysysasz z palca. Czego zresztą nie musiałem udowadniać, bo sam to (w kwestii składek) za mnie zrobiłeś.
              • zwolennikpisu Re: Możesz konkretniej? 29.12.07, 21:04
                szkoda mojego czasu, nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

To działaj, pracuj.
                Życzę szczęścia.
                • kr_kr Re: Możesz konkretniej? 29.12.07, 22:24
                  A co tu jest do rozumienia? Proste pojęcia, prosta matematyka.
                  Fakt, trzeba WIEDZIEĆ dwie rzeczy:
                  1. że wynagrodzenie minimalne podawane jest jako kwota BRUTTO.
                  2. co to jest wynagrodzenie BRUTTO i dlaczego nazywa się BRUTTO.
    • amii2 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 14:27
      Założenie firmy i jej w miarę uczciwe prowadzenie jest szaleństwem! Dla mnie czy ZUS 800 czy 1000 złotowy jest i tak o wiele za wysoki, zwłaszcza dla małego przedsiębiorcy czy usługodawcy. Bo jak widzę ile trzeba dni tyrać na same składki to mi się gdzieś sens funkcjonowania małej firmy zamazuje. Kolejne rządy pozwalają na to, by ZUS istniał sobie w formie tak szkodliwej dla gospodarki. ZUS nie ustanawia praw, ale ciągle piszczy że mu mało! I trafia mnie jasny szlag, że KRUS to groszowe składki płacone przez rolnika, który rzekomo nie ma dochodów, biedny jest; płacony przez tysiące pseudorolników. A ty człowieku, płać ZUS i tak da ci on z czaasem jedno wielkie g...
      • dariaaa1 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 23:25
        kr_kr 29.12.07, 15:08 naisał:
        Jakie obowiązkowe składki? Bo chyba nie mówisz o ZUS od pracownika, którego
        część obciżająca pracodawcę przy wynagrodzeniu brutto w wysokości 1100 zł
        (==płaca minimalna w 2008 roku) wynosi około 225zł.
        Skoro więc nie ZUS za pracownika - to jakie składki?

225zł to chyba wyliczyłaś ćwierć etatu?
        bo coś ci sie chyba pokręciło? przy podanej kwocie 1100zł pensji minimalnej
        ,składka za pełen etat wyniesie dokładnie ok,500zł co juz wyżej skrupulatnie
        wyliczono.

Nie wiem jaką działalnośc prowadzisz-być może sprzedajesz sznurówki na chodniku
        ,no ale ja czynsz płacić muszę,tak samo jak płacić muszę za
        media(prąd,woda,telefon),wiec pisanie tylko po to aby pisać jak dla mnie mija
        się z celem.
        Zaniżyc koszta możesz- w swoich snach.

• melapela2 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 29.12.07, 23:34
          Przy wyliczaniu kosztu zatrudnienia nie możesz sumować wszystkich skłądek
          przekazywanych do ZUS i kwoty brutto bo część odprowadzanych pieniędzy mieści
          się w kwocie wynagrodzenia.
        • kr_kr Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 30.12.07, 00:07
          dariaaa1 napisała:

Czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną:

> kr_kr 29.12.07, 15:08 naisał:
          > Jakie obowiązkowe składki? Bo chyba nie mówisz o ZUS od pracownika,
          > którego CZĘŚĆ OBCIĄŻAJĄCA PRACODAWCĘ przy wynagrodzeniu BRUTTO w

Podkreślę raz jeszcze: CZĘŚĆ OBCIĄŻAJĄCA PRACODAWCĘ.

> wysokości 1100 zł (==płaca minimalna w 2008 roku) wynosi około 225zł.
          > Skoro więc nie ZUS za pracownika - to jakie składki?
          >
          > 225zł to chyba wyliczyłaś ćwierć etatu?
          > bo coś ci sie chyba pokręciło? przy podanej kwocie 1100zł pensji
          > minimalnej ,składka za pełen etat wyniesie dokładnie ok,500zł

PEŁNE składki - tak. Ale wówczas koszt to nie 1100+500 tylko 800+500.

> co juz wyżej skrupulatnie wyliczono.

Wyliczono niechlujnie pokazując koszty jako sumę płacy BRUTTO plus składki
          pracownika (zawarte już w płacy BRUTTO) i składki pracodawcy.
          • zwolennikpisu Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 30.12.07, 08:44
            Słuchaj genialny biznesmenie, profesorze od składek i podatków:

Forum to nie podręcznik ekonomii, to nawet nie poradnik biznesmena.
            Napisałem, ze zaokrąglam, że piszę dla NIEfachowców, że nie będę -
            bo nie ma miejsca ani sensu, uszczegóławiał zasad zusowskich i podatków - bo i
            tak mało kogo to interesuje.
            Na FORUM, geniuszu, chodzi o ZASADĘ działania, o KIERUNEK a nie o to czy coś
            nazywa się "kosztem" i czy wpisane jest w księgach po jednej czy po drugiej
            stronie. Kogo to interesuje???
            Ważnym jest, że WYSOKOŚĆ składek i niejasność zasad podatkowych utrącają
            działalność gospodarczą.

Czy zrozumiałeś krku?
            Jeszcze raz: forum to nie podręcznik ekonomii!!
            Masz problem, chcesz porady: napisz na zwolennikpisu@gazeta.pl
            w szczegółach i na poziomie jakim sobie życzysz podyskutujemy.
            Masz jeszcze większy kłopot, czy to zusowski, czy podatkowy:
            napisz na pocztę, umówimy się, podyskutujemy o szczegółach - może być u mnie w
            firmie, może być i u Ciebie.
            • kr_kr Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 30.12.07, 22:45
              > Słuchaj genialny biznesmenie, profesorze od składek i podatków:

Profesorem nie jestem.

> Napisałem, ze zaokrąglam, że piszę dla NIEfachowców, że nie będę -

Tak. Napisałeś - że zaokrąglasz do 100zł. Od kiedy to 225 zaokrąglone do 100 daje 500?
              A że piszesz dla "NIEfachowców" to znaczy, że możesz ich wprowadzać w BŁĄD? Według mnie TYM BARDZIEJ trzeba pisać poprawnie. Bo fachowiec wie, że popełniasz podstawowe błędy, NIEfachowiec przyjmie to za pewnik. I właśnie dlatego takie błędy TRZEBA punktować i wyjaśniać.

> Na FORUM, geniuszu, chodzi o ZASADĘ działania, o KIERUNEK a nie o
              > to czy coś nazywa się "kosztem" i czy wpisane jest w księgach po
              > jednej czy po drugiej stronie.

Na FORUM chodzi również o to, aby podawać PRAWDZIWE informacje, podając obliczenia podawać je POPRAWNIE.

> Ważnym jest, że WYSOKOŚĆ składek i niejasność zasad podatkowych
              > utrącają działalność gospodarczą.

No to na przyszłość pisz o tym, bez podawania wyssanych z palca i z pozoru dla NIEfachowca wyglądających prawidłowo wyliczeń.
              Będzie ok.

> Masz problem, chcesz porady: napisz na zwolennikpisu@gazeta.pl

Ja problemu nie mam, a już na pewno osoba która nie rozumie pojęcia płacy minimalnej, nie wie, co zawiera wynagrodzenia brutto itp. nie ma podstaw, aby udzielać mi porad.
              Bo raczej sama potrzebuje takiej porady.
              • trudny2002 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 30.12.07, 23:42
                ze doradcami w kazdej kwestii moga byc jedynie zwolennicypisu...i
                nawet nie wiem czy tego nie zadekretowano...i tak powinno byc.
                t
                Kompozytor i wykonawca znakmitego peronu W. jest juz wysokim
                chlopcem i klaszcze , klaszcze...ale nie mial roku
                najszczesliwszego...:)))nie wiem czy by nie robic kasy na kolczykach
                z tych lez...
                t
          • dariaaa1 Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 31.12.07, 18:53
            wynika z tego,ze żyjemy w raju- Alleluja!
            Toż niecna księgowa:P,płacę przez nią pewnie więcej,bo sie jej cos porypało :P

• kr_kr Re: Od Nowego Roku ZUS postanowił 02.01.08, 09:25
              > wynika z tego,ze żyjemy w raju- Alleluja!

Ty twierdzisz, że od minimalnego wynagrodzenia dla pracownika w wysokości 1100 zł płacisz JESZCZE 500 zł składek (w sumie 1600).
              Ja twierdzę, że z 1100 zł minimalnego wynagrodzenia, pracownik dostaje niecałe 800, a Ty płacisz lub odprowadzasz w jego imieniu 500 zł składek i 100 podatku + zdrowotnego (w sumie 1400).

Która z tych sytuacji jest rajem? 500:1100 czy 600:800 ?

> Toż niecna księgowa:P,płacę przez nią pewnie więcej,bo sie jej cos porypało :P

Jeżeli tak Ci liczy jak piszesz - to zmień księgową bo masz dwie możliwości:
              1. nie wie co robi.
              2. okrada Cię.
            • klaczkafiglaczka Re: Rzeczywiście - Alleluja - kraj dla biznesu! 04.01.08, 01:14
              W branży medycznej od tego roku muszę robić dwie różne inwentaryzacje...
              Jedną dla Skarbówki a drugą dla Nadzoru Farmaceut. Powód? Ktoś wymóżdżył, że trzeba farmaceutyki rozliczać podając ilość opakowań (nieważne, ile w buteleczce czy innym opakowaniu zostało) i cenę, zaś w drugim przypadku cena nieistotna, ale mililitry farmaceutyku. No to teraz jest zabawa przy rozchodzie leków... Podatki, rozliczenia, galopada świstków i papierzysk a przede wszystkim niejednoznaczność przepisów przeraża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka