Gość: wnr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 15:29 Czy ktoz zna odpowiedz na pytanie czy w krakowie bedzie kiedykolwiek metro ? miasto tej wielkosci , slawy nieposiada metra ? jak to mozliwe ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuba203 Re: czy w krakowie bedzie kiedy kolwiek metro ? 14.08.03, 15:31 A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JMA Re: Metro - a po co? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 14.08.03, 16:06 Nigdy nie będzie. Po pierwsze dlatego,że nie ma i nie będzie kasy Po drugie dlatego,że nie ma takiej potrzeby - w Krakowie nie ma potoków pasażerskich uzasadniających budowę ciężkiego systemu podziemnej komunikacji miejskiej. Nawet,gdyby ktoś miał zachciankę zbudowania metra,to na szczęście nasza bieda na to nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Metro - a po co? 15.08.03, 13:21 Myślę że cięzkie metro byłoby dość drogim rozwiązaniem, ale jakieś lżejsze, takie jak np w Bonn - jest to właściwie tramwaj wysokopodłogowy ośmio ośowy ( pantograf ), dość często wyjeżdża na powierzchnię, lepiej się wspina po pochylniach, ma ostrzejszy promień skrętu niż wagon metra tradycyjnego - A samo miasto Bonn jest 3 razy mniejsze niż Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JMA Re: Metro - a po co? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 18.08.03, 14:52 Tramwaj jest taki piękny,że naprawdę szkoda go chować pod ziemię. To niepotrzebne koszty i dodatkowe kłopoty dla pasażerów. Pomysły niemieckie z lat 50,60 i 70-tych są dzisiaj nieaktualne,szczególnie w odniesieniu do takiego miasta jak Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fassi Re: Metro - a po co? IP: *.chello.pl 18.08.03, 22:43 w Krakowie nie ma warunków na budowę tuneli, to jakieś kable i rury niewiadomego przeznaczenia, to jakieś poniemieckie tudzież poaustriackie bunkry... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Metro - a po co? 19.08.03, 18:17 balsen napisał: > Posrało was chłopaki? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Metro - a po co? 20.08.03, 13:44 Sorry, wymsknęło mi się - wciąż jestem wqrwiony na firmę autocom. Ale jest faktem że nie podoba mi się mówienie że nie powinno się u nas budować metra (chociaż lepiej użyć słowa komunikcji podziemnej) a skoro jesteśmy zacofani w stosunq do Niemiec o jakieś 50 lat, to ich pomysły wydają się być dla nas jak najbardziej aktualne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Metro - a po co? IP: *.cm-uj.krakow.pl 20.08.03, 15:04 Na początek kupmy 20 Manów NG313, 24 bomardiery i 15 Omni, potem bedziemy rozmawiać o metrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JMA Re: Metro - a po co? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 21.08.03, 10:43 Z tego opóźnienia jest jedna korzyść - nie musimy powtarzać błędów innych m.in. Niemców i Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Metro - a po co? 21.08.03, 12:51 Fakt jest taki że niemcy są potęgą gospodarczą europy a amerykanie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Metro - a po co? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.08.03, 00:24 A metro w Krakowie to pomyłka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Metro - a po co? 23.08.03, 00:27 lepiej używać określenia szynowa komunikacja podziemna a nie metro Odpowiedz Link Zgłoś