Dodaj do ulubionych

Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane

09.02.08, 05:52
aprpoo architektury... wsumie to jestem gotow polozyc na to lage
co sie w tym miescie od...stawia i jakie buuuraki o tym decyduja, wydaje misie
ze gdzies na forum produkowalem moje obawy odnosnie kamienic przy ulicy
lubomirskiego wowczas troskalem sie ze odnowia je
w jakis nowy "gustowny" sposob. atu wtelewizji mni mignal jakis smutny cyc, ze
EKRANY tam zamontuje no bo mieszkancy ockneli sie ze nie mieszkaja na wsi
tylko w centrum miasta kolo dworca. Nic moze to i dobrze ze wycisza im
mieszkania w ten sposob zamiast pruc budynki by
wstawic tam oknoplasty na pale i wogole po co te rudery poddac renowacji. nie
wiem klade na to lage. ide galerii, albo do pawilonu
zaraz jak je tylko otworza, o 10tej
Obserwuj wątek
    • Gość: tirupati Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 10:16
      Nie no, za każdym razem jak patrzę na GK to nie mogę uwierzyć że ona
      tam stoi. Chyba się już nigdy nie przywyczaję, bo przecież minęły
      już prawie 2 lata..
      • Gość: SalwatorKS Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.autocom.pl 09.02.08, 10:25
        Galerie wyburzyc.Inwestora pogonic z Polski
        Asymetrie zamknac
        • Gość: KR Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.gemini.net.pl 09.02.08, 13:26
          GALERIA JEST OK, ZNAM MNOSTWO LUDZI COTO NARZEKALI NA GK A TERAZ
          CIAGLE TAM CHODZA, BO PRAWDA JEST TAKA ZE TAM JEST JAKAS ROZRYWKA
          WSPOLCZESNA.
          WIEM, ZAWSZE ZNAJDA SIE MARUDERZY KTORYM DO ZYCIA WYSTARCZA JEDYNIE
          ZABYTKI, ODPICOWANE STAROCIE ITP. ALE PAMIETAJCIE JEDNO!
          TO WLASNIE TACY JAK WY CHAMUJECIE POSTEP!
          GDYBY WAMI SIE KTOS KIEDYKOLWIEK PRZEJMOWAL, NADAL TKWILIBYSMY W
          ROMANIZMIE( W NAJLEPSZYM WYPADKU)
          PRZECIWNICY GK TO LUDZIE TZW. HAMULCOWI ROZWOJU MIASTA, CO TO
          NAJCHETNIEJ SIEDZA W DOMU PRZED TV, A JAK WYJDA NA MIASTO TO
          PODNIECAJA SIE W NIESKONCZONOSC ZABYTKAMI KTORE ZNAJA NA PAMIEC
          ZERO POLOTU,
          PS. POCZEKAJCIE AZ WYBUDUJA OKOLICZNE BUDYNKI OBOK GK , NAPEWNO
          ZMIENICIE ZDANIE,
          JESTEM PEWNY ZE TACY LUDZIE KIEDY PRZEBUDOWYWALI WAWEL Z
          DREWNIANEGO NA MUROWANY TEZ ZAWODZILI... ``CUZ ZA ORDYNARNY
          BUNKIER``

BUHAHAHA ;) WIECEJ LUZU !
          • Gość: krakowianka słownik ortograficzny to podstawa IP: *.netcontrol.pl 09.02.08, 14:53
            jeżeli chcesz się wypowiadać, to weź do ręki słownik ort, bo naprawdę ciężko te
            błędziska ścierpieć. Może zamiast chodzić do tej galerii szukać
            rozrywki(litości-sklepy są po to,żeby robić zakupy), to poczytaj coś.
            • barnacle.bill.the.sailor Może gdyby zamiast do "galerii" chadzał do szkoły, 09.02.08, 22:01
              to by takich byków nie sadził... ?
              ;)
          • Gość: hamulcowa Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.chello.pl 09.02.08, 19:05
            No, no, ależ nasze miasto wspaniale się rozwinęło dzięki tej cud-
            galerii, po prostu szok! Rozwinęło się pod względem
            architektonicznym (mam nadzieję, że ta ikona architektury sklepowej
            wygra konkurs!), urbanistycznym, no i ów sklep stworzył tyle
            wspaniałych miejsc pracy... wcześniej to Kraków był beznadziejny i
            zapyziały, nie było gdzie pójść, gdzie się zabawić, gdzie zjeść
            hamburgera i wypić kawę, o zrobieniu zakupów już nie wspominając. No
            cóż, wstyd się przyznać, ale mnie chyba naprawdę
            bardziej "podniecają" zabytki niż GK. I jak sądzę nie jestem w tym
            odosobniona.
        • Gość: krakowianka Galerie wyburzyc.Inwestora pogonic z Polski, IP: *.netcontrol.pl 09.02.08, 14:49
          Asymetrię zamknąć" super pomysł.Zeby takiego gniota postawić, to rzeczywiście
          skandal i całkowity brak poczucia estetyki, gdzie byli urzędnicy odpowiedzialni
          za wygląd naszego miasta? Podobnie należy traktować ten klockowaty hotel,
          również teraz budujące się "miasto aniołów"- k t o n a t o d a j e z g o d
          y????? Gdzie jest NIK????
          Jak skończył u Tajstera, powinien zacząć tu.
      • Gość: daro architekt Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 19:05
        Sory ale galeria jest super! cos odswierzajacego to miejsce! Jestem architektem i wiem co mowie, musimy sie rozwijac a nie stac w miejscu a wrecz sie cofac, szkieletora tez trzeba wybudowac tak jak to zaprojektowano bo pasuje do nowego ronda! Konserwator jest zacofany!
        • Gość: behemot Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.autocom.pl 10.02.08, 22:44
          Galeria odświeżająca?
          To napisał architekt?? W zasadzie to wiele tłumaczy...
    • sherekhan Pawilon wyspiańskiego 09.02.08, 13:57
      Za postawienie tego koszmarku w środku Starego Miasta powinno się wytarzać w
      smole i pierzu architekta i władze, które na to pozwoliły.
      W ogóle nie pasuje do reszty otoczenia i szpeci okolicę.
      To się nadaje do nominowania do kategorii najgorszej architektury minionego roku.
      Konserwator pluje się w kwestii podwyższenia "szkieletora", a tu pozwoli na
      postawienie tego ohydztwa.
      • sherekhan Re: Pawilon wyspiańskiego 09.02.08, 13:59
        Oczywiście powinno być Wyspiańskiego :)
        • Gość: MadCow Re: Pawilon wyspiańskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 16:51
          Moim zdaniem pawilon jest bardzo udany, może nie jest budynkiem użytecznym, ale
          jest po prostu ładny i pasuje w tamtym miejscu.

Co do wyników - (Gazeta jest trochę do tyłu) Wyspiański i GK drugie miejsca
          (Bryła i MakaBryła roku).

Btw Angel City będzie całe w tynku tak? Kocham kreatywność projektantów...
          • Gość: havi Re: Pawilon wyspiańskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 17:41
            miasto aniołów będzie mieć elewacje klinkierowe, nawiązujące do politechniki,
          • sherekhan Re: Pawilon wyspiańskiego 09.02.08, 22:45
            "Moim zdaniem pawilon jest bardzo udany, może nie jest budynkiem użytecznym, ale
            jest po prostu ładny i pasuje w tamtym miejscu."

Nie w tym miejscu. Psuje zupełnie charakter i klimat Starego Miasta. Jest zbyt
            futurystyczny.

A z brzydkich rzeczy które powinny być napiętnowane (ale to już kilka lat temu)
            jest jeszcze koszmarna kamienica pod radiatorem na Karmelickiej na wprost wylotu
            z Siemiradzkiego.
            Temu (pseudo)architektowi to należałoby kurację smołą zastosować ale od wewnątrz.
    • Gość: student Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 14:28
      chyba lepiej żeby w centrum Krakowa stał wielki bunkier w postaci wielkiego
      kompleksu handlowego niż żeby była tam wielka dziura jak było niegdyś.. teraz aż
      miło tam się wybrać :)
      • Gość: KR Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.gemini.net.pl 09.02.08, 16:30
        sherekhan i krakowianka,

W DU..IE BYLISCIE I G...NO WIDZIELISCIE ! HAHA

A CO BYSCIE CHCIELI TAM MIEC? MUZEUM?, KOSCIOL? ZAMEK?
        NIE PODOBA SIE WAM BETON?, NO TRUDNO ZEBY BUDOWALI TERAZ Z KAMIENI

NAPISZE JESZCZER RAZ, GDYBY TAKICH JAK WY BRANO POD UWAGE TO KRAKOW
        CIAGLE BYLBY DREWNIANY BUHAHAHA... ;)

KRAKOWIANKA A TY ROBISZ ZAKUPY W SUKIENNICACH PEWNIE, PO KRAKOWSKU A
        JAK!
        • Gość: havi Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 16:37
          ty chyba tam byleś KR,
          nie neguję istnienia w ogóle tam galerii handlowej ale porównaj to co jest z poprzednim o niebo lepszym projektem tischmanna, a zobaczysz różnicę.
          • Gość: KR Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.gemini.net.pl 09.02.08, 16:58
            ZEBY NIEBYLO NIEPOROZUMIEN, NIE UWAZAM ZEBY GK TO BYLO CUDO
            -NIE PODOBAJA MI SIE PRZESZKLENIA I ELEWACJE OD PERONOW PKP
            ...ALE TO CIAGLE NARZEKACTWO ....TO JEST SMUTNE

PS. TISCHMANN, MOZE I ZROBIL JAKIES KOLOROWE RYSUNECZKI ALE SIE
            PODDAL I NIECH SPADA!

TO NASZA GALERIA I BEDZIEMY JA KOCHAC
            TYLKO IDIOTA ALBO MASOCHISTA WYBIERZE NA NAJSZEPTNIEJSZY OBIEKT
            BUDYNEK KTORY BEDZIE STAL W SRODKU JEGO MIASTA PRZEZ NASTEPNE
            STULECIA
            • Gość: hamulcowa Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.chello.pl 09.02.08, 19:13
              "Będziemy ją kochać" - co za patos przez Ciebie przemawia... wiem,
              że nie jesteś mocny w ortografii, a myślę, że odróżniasz choć liczbę
              mnogą od pojedynczej! Mów więc za siebie! W liczbie pojedynczej!
              Przyznam, że trochę smutno mi się zrobiło, że są ludzie, którzy nie
              mają kogo czy czego kochać, a mają tak wielką potrzebę uczuć, że
              kochają sklep...
          • Gość: Leccinum Pewnie, że projekt Tischmanna był lepszy. Dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 19:04
            nie został zrealizowany? Ponieważ prezydent miasta z AWS nie mógł znieść, że w
            projekcie są zaangażowani ludzie z byłej UW, Solidraność kolejowa nie chciała
            oddać ziemi Żydom,a krakowscy architekci chcieli koniecznie zarobić.
            Krakowianie, nie narzekajcie na GK bo to wasza wina.
            • Gość: XL Re: Pewnie, że projekt Tischmanna był lepszy. Dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 20:48
              Zydom im sie udało oddac teren...
        • Gość: MadCow Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 16:56
          Oo widzę, że jakiś kulturalny człowiek się wypowiada...
          Jeżeli chcesz wcisnąć ludziom, że Galeria Krakowska to perełka nowoczesnej
          architektury (bo beton w końcu, nie, kur** ziomek?) to życzę powodzenia...
          Używając argumentów na Twoim poziomie - sam w du*ie byłeś i g**no widziałeś, a
          nie ciekawą architekturę.
    • Gość: FRANCUZ Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.net.autocom.pl 09.02.08, 18:54
      W SIERPNIU PRZYJECHALA DO MNIE KOLEZANKA Z FRANCJI (REIMS), JAK
      ZOBATRZYLA PAWILON TO SIE ZAKOCHALA W NIEGO ! NIE MOGLA SIE
      NAPATRZYC JAK WYSMIENICIE ZAPROJEKTOWANE ZOSTALO OSWIETLENIE
      WEWNATRZ I ZEWNARZT BUDYNKU !!! MOWILA MI ZE W FRANCJI NAWET CZEGOS
      TAKIEGO NIE WIDZIALA...
      BARDZO SIE JEJ TEZ SPODOBALO ZIELEN NA JEDNEJ Z SCIAN I GORZE
      BUDYNKU.
      BUDYNEK SWIETNIE SIE INTEGRUJE Z OTOCZENIEM, DOLACZYC TO TEGO
      WYREMONTOWANY PLAC ! CALOSC OZYWILO TA OKOLICE.
      A GALERIA TO FAKTYCZNIE NIE CIEKAWOSC ALE GLOWNA FASADA Z TYM
      KOLOROWYM OSWIETLENIEM TO JEST TEZ NOWOSC I CIEKAWE ROZWIAZANIE !
      • Gość: iga Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 09.02.08, 21:14
        Galeria krakowska jest sliczna.To duma Krakowa.
      • Gość: POL Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.chello.pl 11.02.08, 15:07
        cyt... "> W SIERPNIU PRZYJECHALA DO MNIE KOLEZANKA Z FRANCJI (REIMS), JAK
        > ZOBATRZYLA PAWILON TO SIE ZAKOCHALA W NIEGO ! NIE MOGLA SIE
        > NAPATRZYC JAK WYSMIENICIE ZAPROJEKTOWANE ZOSTALO OSWIETLENIE
        > WEWNATRZ I ZEWNARZT BUDYNKU !!! MOWILA MI ZE W FRANCJI NAWET CZEGOS
        > TAKIEGO NIE WIDZIALA..."

jak masz koleżankę ze wsi francuskiej, która robi sery i świata nie widzi to nie
        ma sie co dziwić ze sie zachwycała... to taki zart, nie obraz sie - chodzi mi o
        to ze wielu z was myli architekturę która jest ocenana w plebiscycie z tym na
        czym sie skupia czyli na zakupach i jedzeniu hamburgerów albo twisterów, (jeden
        syf...)

nie mylcie pięknych sklepów - wnętrz ze szkaradna bryła budynku , elewacjami jak
        z koszmaru studenta 3 roku architektury politechniki białostockiej. - tyle
        miałem do powiedzenia - cześć pewnie zrozumiała pozostali nigdy nie zrozumieją
      • Gość: rosolek Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.dsl.club-internet.fr 12.02.08, 19:02
        W SIERPNIU PRZYJECHALA DO MNIE KOLEZANKA Z FRANCJI (REIMS), JAK
        > ZOBATRZYLA PAWILON TO SIE ZAKOCHALA W NIEGO ! NIE MOGLA SIE
        > NAPATRZYC JAK WYSMIENICIE ZAPROJEKTOWANE ZOSTALO OSWIETLENIE
        > WEWNATRZ I ZEWNARZT BUDYNKU !!! MOWILA MI ZE W FRANCJI NAWET CZEGOS
        > TAKIEGO NIE WIDZIALA...

Taaaak... Mijasz sie z prawda. Kolezanka z Reims ma podobny architektoniczny
        maszkaron zwany Mediateka, w samym centrum miasta - dwa kroki od Katedry.
    • Gość: krakus Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 19:45
      Dosc zagadkowe propozycje. Architektoniczny gniot oraz obiekt skazany na funkcje
      zaslony brzydkiej sciany.
      • krakow-krowodrza Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane 10.02.08, 23:30
        ale się pożarliście o głupią GK. co do placu to tak źle nie jest, ładnie zmyka
        perspektywę, przy dobrym oświetleniu odbija się w niej budynek dworca co jest
        ciekawym zabiegiem. przy takim rozwiązaniu nikt nie narzeka że bryła galerii
        przytłacza piękny i zabytkowy dworzec. razem z hotelem (w którym można sie
        doszukać podobieństw do Warszawskiego i Polonii bo chyba takie są w pobliżu)
        stworzył naprawe cichy placyk gdzie nie ma hałasu od ulic. co do reszty... no
        cóż nigdy chyba nie zostanie symbolem Krakowa ale nie zapominajmy ze w tym
        miejscu nie wiadomo co byśmy nie zrobili to i tak nie uda się tego ładnie
        wyeksponować(tak jak jest ładnie wyeksponowany stary browar). w zamian mamy coś
        co jest całkiem duże i całkiem wygodnie się po nim chodzi(no dobra można tam
        zrobić maraton takie to długie ale jednak przejrzyste). ale każdy musi przyznać
        że swoją role GK spełnia dobrze i znalazła swoje miejsce w życiu krakowian.

miałem nie pisać o GK no ale cóż(sam z niej nie jestem zachwycony ale pewne
        plusy dostrzegam)

za to Pawilon jest tym czym powinna być dla wielu GK perłą nowoczesnej
        architektury wśród starego miasta i jeszcze ładnie wyeksponowane. Pawilon
        uwielbiam, podoba mi się jego odwaga i to że ma tylko ładnie wyglądać bo zbyt
        wielkiej funkcji to on nie pełni. jest to przykład (moim zdaniem) jak w Krakowie
        powinno się budować czy to pod wawelem czy w okolicach starego miasta czy na
        podgórzu. w końcu musimy coś po sobie pozostawić. i tu się zgadzam z osobą KTóRA
        PISAłA DUżYMI LITERAMI nie możemy ciągle budować kamienic wyglądających na XIX w
        czy wcześniej trzeba iść w swoją stronę (niekoniecznie w stronę GK) w stronę
        architektury Pawilonu Wyspiańskiego.

ufff...
        • Gość: POL Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.chello.pl 11.02.08, 15:10
          Pawilon jest perłą ? hmmmmm....... uhaahahaha.............

Szkoda ze w Krakowie nie buduje sie nic ciekawego - w takiej sytuacji takie
          przeciętne projekty jak ten pawilon nazywane są perłami.
          • Gość: KR Re: Bryła 2007: Galeria i Pawilon nominowane IP: *.gemini.net.pl 11.02.08, 20:26
            HEH, DZIEKI ZA KILKA SLOW ZROZUMIENIA,
            ZAWSZE JEST BARDZO SILNA GRUPA LUDZI PRZECIWNA NOWYM TRENDOM, CZY TO
            W UBRANIACH, MALARSTWIE, ZACHOWANIACH SPOLECZNYCH ITP. SZANUJE TAKA
            POSTAWE, TAKI KONSERWATYZM. PROBLEM JAK ZWYKLE JEST W TYM ZE, CO
            ZADUZO TO NIEZDROWO.
            DLA MNIE NAJWIEKSZYM PROBLEM GK JEST JEJ OKOLICA (DZIWNYM TRAFEM
            TYM NIKT SIE NIE PRZEJMUJE, ZACZNA SIE OBURZAC DOPIERO KIEDY KTOS
            COS TAM ZROBI;) ). TE STRASZACE, BRUDNE, ROZWALAJACE SIE KAMIENICE,
            I PODWORKA BEZ ZYCIA. PRZECIEZ TO GENIALNE MIEJSCA NA NOWE ZYJACE
            CZESCI MIASTA. JA WIEM ZE TO NIEUCHRONNIE NASTAPI ALE,(TUTAJ
            NASTEPUJE WALNIECIE PIESCIA W BLAT TUZ OBOK LAPTOPIKA ;) ) CZEMU
            ZNOWU CZEKAC NA TO LATAMI?! TAK JAK NA LIKWIDACJE PSIEJ BUDY
            TAJSTERA-MAJCHERKA NA RYNALU.
            HAHA :)