Gość: nes IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.08, 23:52 A w maju 2007 tenze redaktor pisal o Hotelu Andel's: "To pierwszy w Polsce Design Hotel, uruchomiony wczoraj koło Dworca Głównego." Ile moze byc tych "pierwszych"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja to jezeli to jest hotel przez slawnego IP: *.autocom.pl 16.02.08, 00:00 zaprojektowany to gratuluje... rzeczywiscie tzreba bylo slawe, zeby takie byle co zaprojektowac i na dodatek jakze brzydkie bez zadnego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
sherekhan Re: to jezeli to jest hotel przez slawnego 17.02.08, 14:03 Określenie "Brzydkie" to komplement dla tego czegoś. Współcześni architekci mając nieporównanie większe możliwości dzięki komputerom jedyne co potrafią zaprojektować to różniej wielkości prostokąty i sześciany. Zero polotu, zero korzystania z klasycznego dorobku, zero symboliki. Klocek koło klocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hng Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.eranet.pl 16.02.08, 00:06 Skonczy sie tak samo jak z Kolhoffem. Pewnie konserator nie powoli Starckowi zaprojektowac wnetrz przy nowohuckiej bo beda zbyt barokowe, zbyt historyczne. Kraków przecież ma w dupie światowej sławy architektów. Jesteśmy niestety zaściankiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 12:57 zaściankowy jest zachwyt nad projektami II klasy które projektują sławni architekci dla polski (np już chyba seryjnie produkowany kształt dla wieżowca w wawie autorstwa zahy hadid) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.cmbg.cable.ntl.com 16.02.08, 00:08 skoro autorzy pomyslu nie maja jeszcze zgody architektow to o czym my tu w ogole rozmawiamy? ja tez bym chcial wiele rzeczy ale chcenie sobie a rzeczywistosc sobie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >Nia< Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 08:24 A nie przypomona Wam KSW na Zbłociu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mado Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 00:54 mnie bardziej ciekawi gdzie na nowohuckiej to swiatowej-slawy- cudenko ma powstac. Okna maja byc na M1 czy EC Łęg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E319 Ładniutkie to! IP: *.net.autocom.pl 16.02.08, 03:06 Całkiem sympatycznie prezentuje się bryła tego hotelu. Miejmy nadzieję, że powstanie w takiej formie, w jakiej została zaprojektowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Klocek IP: *.chello.pl 16.02.08, 09:20 Co ci się w tym klocku podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Klocek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 01:15 W tym klocku podoba mi się jego klockowata klockowatość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.pikonet.pl 16.02.08, 04:08 Ritz będzie ładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.nyc.megapath.net 16.02.08, 08:00 W jezyku polskim jest piekne slowo "projektant", a nie designer ( z cala wydziwiana odmiana slowa angielskiego po polsku. I jak wy to wymawiacie po polsku?) Jestem Krakusem zamieszkalym w Stanach i jest mi niezmiernie przykro,ze nasza mowa jest zasmiecana makaronizmami przez ludzi, ktorzy nauczyli sie kilku slow po angielsku i chca wygladac na swiatowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 14:42 Way to go, Stan Odpowiedz Link Zgłoś
szut Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? 16.02.08, 09:05 Hmm.... Ten budynek to ma byc to "ą-ę-ah-oh"? No dobra, rzecz gustu. Ale niech tego nie nazywaja wizytowka Krakowa... Czy ten pismak sadzi, ze tlumy przyjezdzajace do naszego miasta beda pedzic na Nowohucka, zeby taka "fspanialom" bryle ogladac?? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc... A to, ze przy Nowohuckiej (ciekawe, w ktorym miejscu?) to akurat mila informacja. Lepiej tam, niz w centrum, gdzie roznistego badziewia nazywanego "dizajnerstwem" nie brakuje... Dobrze, ze nie znowu Loegler et consortes, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: 77.236.12.* 16.02.08, 09:32 z kształtu to to przecież jest galeria krakowska :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmb7 Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: 91.104.17.* 16.02.08, 13:18 Dokladnie! Tak samo mi sie skojarzylo.. na razie to bryly (proste/skromniutkie, czesto brzydkie) kroluja w nowoczesnej architekturze Krakowa, czy ten trend to tak na dluzej?? Ps. patrzac na powstajacy przestarzaly i po prostu okropny stadion Wisly sadzic mozna, ze miastu zalezy na tym aby zadna nowa budowla 'nie zagrozila' swoim wygladem staremu miastu, szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.ch.uj.edu.pl 16.02.08, 09:35 Co to za bunkier na rysunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c. "mamy nadzieję..." IP: *.ramtel.pl 16.02.08, 15:59 Zupełnie nie rozumiem, po co w Krakowie (bo w Warszawie niech sobie wrzucają te architektoniczne śmieci obcokulturowych projektów): 1. drugie KSW 2. ewentualnie łaskawie projektujący nam spece od wyciskarki do cytrusów?? Taka postawa uległego, żebrającego Polaka jest nader uwłaczająca. Jakąkolwiek sławę owi projektanci już posiadają,nie daje im ona pierwszeństwa w krakowskim środowisku. Ileż w naszym mieście jest młodych, świeżych umysłów, które, gdyby im to umozliwić, z całych sił i zapałem stworzyły by niepowtarzalne, krakowskie wnętrze nie odbiegające, a może nawet wybiegające przed światowe trendy! "Mam nadzieję",że słynni Panowie przypadkiem nie znajdą czasu,zeby nawet zobaczyć ów kompromitujący Kraków projekt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: "mamy nadzieję..." IP: *.autocom.pl 16.02.08, 17:20 Jasne,precz z obcymi wpływami.Tylko nasze,swojskie chaty kryte słomą,a przed każdą koniecznie postawić chochoła i studnię z żurawiem.I zniszczyć te gnioty zbudowane w Krakowie przez cudzoziemców-kaplice Zygmuntowską,kościoły Św.Anny i Św.Piotra.Zburzyć koniecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartolomeo Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.broker.com.pl 16.02.08, 16:36 Ty lepiej już daj sobie spokój z tymi krakowskimi architektami - jedna łopera, stadion wisły oraz GK w zupełności wystarczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 21:10 No prosze... Pan Redaktor, ktorego "artykuły" od dawna śledzimy ze znajomymi znowu pisze o jakimś projekcie w fazie embrionalnej,lub jeszcze wcześniejszej. Szkoda, że nie użył znowu kongenialnego wyrażenia SCHLUDNA PLOMBA, które chyba na zawsze zagości w moim słowniku. Anty- szacun, Panie Hajok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo redaktor na żołdzie u deweloperów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 10:39 Czytuję artykuły w GW na temat architektury i także zauważyłem, że redaktor "od architektury" jest prawdopodobnie wynagradzany przez deweloperów. Na architekturze się nie zna (na pisaniu po polsku również...), pisze żenujące idiotyzmy. Dziwne, że w mieście, gdzie mieszka pewnie z kilka tysięcy architektów gazeta nie potrafi znależć i zatrudnić prawdziwego znawcy problemów architektoniczno-urbanistycznych, władajacego poprawną polszczyzną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andriej Re: redaktor na żołdzie u deweloperów? IP: *.chello.pl 18.02.08, 14:36 zgadzam sie - większość artykułów wychwalających jest sponsorowana, jeśli nie wprost po po cichu , poza murami redakcji. jak na biuro Lewicki Łatak to mogli sie bardziej postarac i zaprojektować coś naprawdę współczesnego a nie bunkier z "cegły ręcznie robionej wysokiej jakości". przeciętny projekt, nie jest zły ale nie zachwyci nikogo kto sie zna na architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo Hotel Pantheon czy Panteon? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 11:12 W języku polskim przyjęta została pisownia Panteon. Myślę, że należałoby zwrócić uwagę ojcom chrzestnym hotelu, aby nie powiększali bałaganu językowego Póki co, w Polsce uzywa się pisowni: teologia (a nie theologia),ortografia a nie np. orthographia, teoria, a nie theoria itd. Swoja drogą nazwa Hotel Pantheon (czyli hotel-światynia wszystkich bogów) ma równie pretensjonalną pisownię jak i znaczenie treściowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: 88.156.160.* 17.02.08, 12:25 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
united-europe Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? 17.02.08, 14:24 tu troche zdjec tltl.myminicity.com/env Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Brawo wreszcie Wawel odetchnie wycieczki będą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 08:14 wycieczki będą pędzić na Nowohucką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andriej Re: Brawo wreszcie Wawel odetchnie wycieczki będą IP: *.chello.pl 18.02.08, 14:38 tak - dobry żart z tymi wycieczkami na Nowohuckiej......... spadłem z krzesła prawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J1 Architekci? Arada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 22:09 Phillipe Starck i Ron ARAD. Nie są architektami, lecz designerami. Gratuluję redaktorom. W dobie internetu rzeczywiście tak trudno o elementarne wiadomości... Płacą Wam za to! Przykładajcie się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryś Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 22:37 Światową sławę to chcieli by osiągnąć Panowie Lewicki i Łatak ale ich dotychczasowe projekty w Krakowie są marne i kandydują do "archiszopy". Zaproszenie do współpracy światowej sławy architektów jest sprytną próbą osiagnięcia przez Panów Lewickiegio i Łataka podobnej sławy poprzez pokazywanie się na forum w dobrym toważystwie a nie dzięki własnym osiągnięciom. Myśle że architekci Philipp Starc i Ron Arada po obejrzeniu tego "dzieła" nie zechcą podjąć współpracy zbyt cenną mają markę w świecie. Wnętrza zaprojektowane przez Ikony współczesnego desingu ne będą pasowały do zwykłego pudełka Panów Lewickiego i Łataka. Pomysł Inwestorów z zaproszeniem architektów o światowej marce jest bardz dobry ale nie należy ograniczać tylko do wnętrz, niech zaprojektują również architekturę hotelu.To będzie miało sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Support Re: Hotel przy Nowohuckiej wizytówką Krakowa? IP: *.autocom.pl 02.03.08, 11:33 Panowie Lewicki i Łatak to jedni z najlepszych architektow Krakowie. Ich realizacje to sa poprostu swietne.Szczegolnie na uznanie zasluguje Hotel pod Wawelem.Oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś