Gość: Locutus IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 08.09.03, 02:45 Przeczytajcie sobie poniższy artykuł nt. komunikacji podmiejskiej, a w szczególności nt. tzw. "Modelu Krakowskiego"... :,-( infobus.com.pl/kraj_text.php?id=79 :-/ Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kuba203 Re: Model Krakowski IP: *.crowley.pl 08.09.03, 09:33 Fajnie, tylko dlaczego tam nie ma ani słowa o MPK Kraków? Przecież kilka linii jednak istnieje, i przynajmniej teoretycznie konkurują one z busami... Więc prawda nie jest aż tak brutalna, jak można w tym artykule przeczytać. A poza tym, autor powinien się w szkole nauczyć (domniemuję, że chodził), że nie ma czegoś takiego jak "aglomeracja katowicka". Jest konurbacja górnośląska, a to dość duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Model Krakowski IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 08.09.03, 11:58 Podmiejskie do piachu! Szkoda wozów dla takiej swołoczy jak wczoraj w 247 Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: Model Krakowski 08.09.03, 12:18 wg mnie autor tego artqłu nie zbadał dobrze rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Model Krakowski 08.09.03, 17:27 I mnie też się tak wydaje :-) Do wpk vel memphisa - przekaż jeśli możesz nasze uwagi autorowi (bo zapewne go znasz osobiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpk Re: Model Krakowski IP: 213.17.234.* 08.09.03, 22:59 pavlack napisał: > I mnie też się tak wydaje :-) > > Do wpk vel memphisa - przekaż jeśli możesz nasze uwagi autorowi (bo zapewne go > znasz osobiście :-) Nie uważam jakoby Bartek był specjalnym autorytetem w dziedzinie komunikacji podmiejskiej, więc proponuję się nie przejmować nieścisłościami w artykule (cieszcie się, że tego ASO nie pisał ;-P). Uwagi przekażę przy okazji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpk Re: Model Krakowski IP: 213.17.234.* 08.09.03, 22:58 Gość portalu: kuba203 napisał(a): > A poza tym, autor powinien się w szkole nauczyć (domniemuję, że chodził), że > nie ma czegoś takiego jak "aglomeracja katowicka". Jest konurbacja górnośląska, a to dość duża różnica. Proszę się tego akurat nie czepiać, chyba że chcesz kolegę Soczówkę naśladować. Formalnie jest konurbacja, natomiast zwyczajowo się mówi aglomeracja i jako nazwa pospolita jest ok. I nie górnośląska, tylko katowicka - chyba, że pomijasz Gorolowice ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Model Krakowski 09.09.03, 09:25 Ja wiem, dla mnie to trochę tak, jakby na autobus mówić zwyczajowo "tramwaj", no ale ja się nie znam, więc może masz rację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpk Re: Model Krakowski IP: 213.17.234.* 09.09.03, 15:39 kuba203 napisał: > Ja wiem, dla mnie to trochę tak, jakby na autobus mówić zwyczajowo "tramwaj", Ale tak się nie mówi ;-) Poza tym na skład wagonów kolejowych mówi się zwyczajowo "pociąg" i to też jest niepoprawne formalnie. > no ale ja się nie znam, więc może masz rację ;) Jak zdążyłem zauważyć to tylko gorole się czepiają tego typu spraw ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Model Krakowski 09.09.03, 20:50 Gość portalu: wpk napisał(a): > Poza tym na skład wagonów kolejowych mówi się zwyczajowo "pociąg" i to też jest > > niepoprawne formalnie. Pociąg jest to zestaw składający się z wagonów oraz pojazdu trakcyjnego, poruszający się po torach (lub gotowy do ruchu), odpowiednio oznakowany i osygnałowany. Definicję podałem z pamięci, więc mogłem przekręcić pojedyncze słowa, w każdym razie czym jest skład wagonów, jeśli nie pociągiem? :) Oczywiście pomijam fakt, że wg tej definicji pociągiem nie jest EN57... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpk Re: Model Krakowski IP: 213.17.234.* 09.09.03, 22:42 kuba203 napisał: > Pociąg jest to zestaw składający się z wagonów oraz pojazdu trakcyjnego, > poruszający się po torach (lub gotowy do ruchu), odpowiednio oznakowany i > osygnałowany. > Definicję podałem z pamięci, więc mogłem przekręcić pojedyncze słowa, w każdym > razie czym jest skład wagonów, jeśli nie pociągiem? :) > Oczywiście pomijam fakt, że wg tej definicji pociągiem nie jest EN57... ;) Pociąg to jest twór niematerialny, taka jednostka miary ruchowców ;-) To powyższe to jest skład wagonów i tyle ;-) A EN57 też jest składem wagonów (człony jednostki ra, rb i s to są osobne wagony) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Model Krakowski 10.09.03, 15:15 Gość portalu: wpk napisał(a): > Pociąg to jest twór niematerialny, taka jednostka miary ruchowców ;-) Czyli od dziś jeżdżę składem wagonów a nie pociągiem? ;) > To > powyższe to jest skład wagonów i tyle ;-) A EN57 też jest składem wagonów > (człony jednostki ra, rb i s to są osobne wagony) A nie czasem tylko człony wagonu? Odpowiedz Link Zgłoś