Gość: Niewierzewprawo IP: *.chello.pl 12.05.08, 22:32 Żeby ktoś się wreszcie odważył i rozebrał samowolkę - tego chyba właściciel nie wkalkulował. Ale wątpię żeby się przeliczył... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 22:46 No tak, wlasciciel twierdzi, ze 'Z zewnątrz nie widać, żeby cokolwiek się zmieniło' i dalej, ze tylko o 1,5 podniols dach - faktycznie nic sie zmienilo. Kompromitacja i przyklad dla nastepnych, ze wszystko mozna. Nakazac rozebrac, odwolania nic nie powinny dac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś No i dobrze, jego budynek, jego problem, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:20 stwarzanie tysięcy papierów, dzięki którym żyje cała rzesza urzędników i innych "specjalistów" Tym bardziej, że wygląda to ok, a 1,5m przy kamienicy która ma 4 metra to faktycznie niewiele. Dobrze, że za Kazimierza Wielkiego nie było tak durnego prawa, bo mielibyśmy dalej drewniane chałupki w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi-Ki Re: No i dobrze, jego budynek, jego problem, a ni IP: 195.150.133.* 13.05.08, 07:59 Co za bzdury piszesz! To nie jest kamienica na pustyni, czy w Koziej Wólce, lecz w zabytkowym centrum, w mieście wpisanym na liste UNESCO. To jest problem NAS WSZYSTKICH. Niestety dwie inne, słynne samowole (Szeroka i Szczepańska) mają się znakomicie, a ich losy prowokują innych inwestorów do tak nieodpowiedzialnych zachowań. Zysk ponad wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:55 więc przebudowy te nie mają ŻADNEGO wpływu na wygląd Krakowa. Sam konserwator czy ktoś tam, przyznał się, że musiał gdzieś tam się wdrapywać, żeby zauważyć jakieś zmiany. Więc dla mnie jest to durne czepianie się, bo urzędasy nie zarobiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył IP: *.pfeilheim.sth.ac.at 13.05.08, 09:57 O czym Ty człowieku mówisz?! Te kamienice to ZABYTKI...a te w centrum są jeszcze z czasów średniowiecza. Czy wyobrażasz sobie, że ktoś robi nadbudowę nad Sukiennicami, albo dobudowuje sobie poddasze na Wawelu? Ręce opadają jak czytam co mają do powiedzenia ludzie o swoim mieście. Centrum Krakowa jest jednym wielkim zabytkiem i powinno być chronione. Jak komuś to nie pasuje, to zawsze może zmienić miejsce zamieszkania...nawet na dowolny kraj UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cato Re: Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył IP: *.devs.futuro.pl 13.05.08, 11:17 Kolego, a ty wiesz wogóle gdzie jest Karmelicka? Sredniowiecze? Sredniowiecze to jest w magistracie a nie na Karmelickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 11:20 Pisałem o zabytkach w centrum miasta. Proponuję poszukać w internecie paru wzmianek o historii Krakowa, a potem pisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś To wytłumacz mi jaki wpływ taka przebudowa ma na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:36 zabytkowość Krakowa. Co, nagle przestanie być zabytkowy? Jak był przebudowywany w I poł xx wieku to och i ach i jeszcze o tym może ktoś napisze, a jak w I poł xxi wieku to już świat się zawali? Kurde ludzie ratują takie ruiny, że tylko rozebrać, a potem najwięcej do powiedzenia mają nawiedzeni amatorzy tzw. sztuki. A jakie to ma znaczenie czy kąt dachu wynosi 40 czy 37 stopni, czy jest wyższy czy niższy 1,5 metra?? Miasto ma żyć, a nie być zalane w formalinie. Nie tylko turysta, ale i konserwator zmiany nie zauważy, więc jakie to w ogóle ma znaczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: To wytłumacz mi jaki wpływ taka przebudowa ma IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 13:42 Ale mi nie chodzi akurat o ten konkretny przypadek. Ja patrzę na sprawę ogólnie. Takie postępowanie powoduje, że inni właściciele kamienic mogą się czuć bezkarni i też tworzyć takie samowole budowlane. Niektóre z nich mogą szpecić miasto, niektóre pozostaną niezauważone. Wszyscy wiemy, że każdy metr kwadratowy w centrum miasta jest na wagę złota, więc jeśli tylko byłaby taka możliwość, to każdy właściciel takiej kamienicy podniósłby ją o kolejne 2-3 piętra. Tu nawet nie chodzi mi tak bardzo o estetykę ulicy Karmelickiej, ale o poszanowanie prawa. Przez tą nieudolność urzędników teraz każdy będzie przekonany, że mu wszystko wolno...a do tego raczej dopuścić nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot A takie misiu... IP: 83.15.139.* 13.05.08, 13:45 ...że jesli każdy zrobi jak pan Mól albo podobnie, to W KOŃCU ktoś zauważy. A nawet wszyscy. Skoro pan Mól może dowalic dwa pięterka, to dlaczego nie sąsiad? I dlaczego dwa a nie trzy. Albo pińc. Albo w ogóle zburzyć kamienice i postawić nówkę ze styropianową elewacją? A wtedy d..a zbita Ani pan Mól nie zarobi na tiurystach, ani sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Tak myślę, że gdyby wydanie wz trało 3 miesiące, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:58 nie 3 lata, a uzgodnienia drugie 3 miesiące, a nie następne 2 lata, to nikt by prawa nie próbował omijać. Podobno w Krakowie na wz czeka się najdłużej w Polsce, a pozwolenie na budowę mimo, że mają 65 dni, tak sprytnie ten termin urzędnicy obchodzą, że wydają nawet rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Będzie o 50% więcej mieszkań IP: *.tx.res.rr.com 18.05.08, 13:04 Gość portalu: behemot napisał(a): > ...że jesli każdy zrobi jak pan Mól albo podobnie ... Jak każdy zrobi tak jak pan Mól to będzie o 50% więcej mieszkań. Polacy będą lepiej mieszkać zamiast żyć jak w średniowieczu. Cóż w tym złego? A biurokraci powinni zacząć myśleć jak ułatwić ludziom zycie, a nie jak utrudnić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył IP: 83.15.139.* 13.05.08, 13:47 Kolego, a ty wiesz wogóle gdzie jest Karmelicka? Sredniowiecze? Sredniowiecze t > o jest w magistracie a nie na Karmelickiej. Karmelicka jest w tym samym właśnie miejscu gdzie była..w średniowieczu...czy ci się to podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ice Re: Gdyby tego nie opisali nawet byś nie zauważył IP: *.range86-141.btcentralplus.com 18.05.08, 20:40 Kamienice ktore plonely w 1850 roku tez maja sredniowieczne szczyty prawda? ;) A Kamienica pod Pajakiem na Karmelickiej tez w sredniowieczu stala... sa granice smiesznosci, odwrotnie proporcjonalnie do urzedniczej beztroski..., pan, ktory przyznal sie do bezsilnosci - tego samego dnia powinien dostac wypowiedzenie z pracy, natomiast urzednik - ktory przekracza terminy i sprawia, ze Krakow wykorzystuje 10% swojego potencjalu (to ze cos w tym miescie sie dzieje - wynika z kolosalnego potencjalu miasta, a nie z wladz naszych - zaradnosci) - winien miec problem ze znalezieniem pracy na stanowiskach publicznych, jako czlowiek nie rozumiejacy istoty dzialania administracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: No i dobrze, jego budynek, jego problem, a ni IP: 193.109.212.* 13.05.08, 12:09 Proponuję nadbudówkę wieży kościoła mariackiego bo jakieś nierówne są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Nadbudówka mu przeszkadza, której nikt nie zauważy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:55 a gdzie wszyscy redaktorzy i konserwatorzy byli gdy budowano bunkier zwany galerią krakowską, który będzie straszył 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Nadbudówka mu przeszkadza, której nikt nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:37 i Sheratona tuż pod Wawelem buahaha :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ice Re: Nadbudówka mu przeszkadza, której nikt nie za IP: *.range86-141.btcentralplus.com 18.05.08, 20:57 Sheraton to architektoniczna prowokacja, w Krakowie nie ma w otoczeniu architektonicznych skarbow rownie koszmarnego budynku..., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przekolo Trzeba zmienić to durne "prawo" IP: 195.136.143.* 12.05.08, 23:39 Zgody dziesięciu urzędników powinno wymagać jakieś gruntowne przebudowanie budynku, a nie remont. Jak ktoś słusznie tutaj zauważył, za Kazimierza Wielkiego nie było takich debilnych przepisów. Miasto rozwijało się bez armi urzędników - a to co niby haotycznie powstało jednak budzi zachwyt i dziś, po prawie 700 latach. Zgadam się z tym że jeśli właściciel rażąco zmodyfikowałby budynek w stosunku do sąsiednich, to powinien być zmuszony do wycofania tych zmian, ale na litość, jeśli to jest nadbudowa o 1.5 metra, na dodatek estetycznie wykonana... to pokazuje że nie potrzeba aż tylu urzedasów. Ale oni o tym wiedzą i udają ważniaków, jacy to oni są niezbędni i ile miasto straciłoby gdyby nie oni. Prawda jest taka że powinni zostać zaprzągnięci do budowy dróg, mostów, szkół, złobków :-) itd - a nie przelewania z pustego w próżne Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Trzeba zmienić to durne "prawo" 13.05.08, 08:54 Jak sie odwolujesz do historii,to chociaz wczesniej troche poczytaj! Jaki chaos za Kazimierza Wielkiego?Juz samo lokowanie Krakowa zakladalo pewien porzadek w ukladzie ulic,co widac z lotu ptaka.Gdzie masz chaotyczna zabudowe w srodmiesciu?Uklad ulic jest prosty i czytelny,w przeciwienstwie do nowo budowanych osiedli,gdzie faktycznie panuje samowolka i bezlad.Albo bedziemy chronic zabytkowe centrum,albo pozwolimy inwestorom na samowolke i bedziemy miec na Rynku manhattan ze szklano-betonowymi klockami. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Trzeba zmienić to durne "prawo" 13.05.08, 09:18 No to przeciez uklad ulic masz zachowany. Wlasciciel nie buduje sie na ulicy tylko na swojej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Trzeba zmienić to durne "prawo" IP: *.pfeilheim.sth.ac.at 13.05.08, 10:01 Ciągle tylko "swojej" i "swojej". Jeśli coś jest zabytkiem, to jest to również własnością państwa (czyt. całego narodu), bo to nasze dziedzictwo kulturowe. Widocznie wszyscy są tak pazerni na "posiadanie swojego", że tego nie zauważają. Sorry, ale te zabytki były tu od pokoleń i BĘDĄ dla pokoleń...choćby się to komuś podobało, czy nie. Sprawa własności nie jest tu nadrzędna...i całe szczęście...dzięki temu w centrum Krakowa jezcze są jakieś zabytki, a nie same supermarkety i nowe hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzyniecki Towarzyszu! IP: *.crowley.pl 13.05.08, 10:29 Tak,'swojej' i 'swojej' bo to jest jednak prywatny budynek. Sprawa wlasnosci nie jest nadrzedna ale jest rownorzedna, a jesli myslisz ze podrzedna to znaczy ze masz nadal czerwone myslenie. Juz przeciez tak bylo, ze wszystkie budynki w rece rad no nie ? No i za komuny te budynki niszczaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Towarzyszu! IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 11:09 Przedmówca wybaczy, ale będąc urodzonym w 1984 roku nie ma możliwości, żebym miał "nadal" czerwone myślenie. Poprostu byłem już tam i ówdzie, mieszkałem w innych krajach i wiem jak to wygląda np. w Austrii. Owszem - piękne kamieniczki są w rękach ich właścicieli, ale remont jest możliwy tylko pod okiem konserwatora/architekta miasta. Ja rozumiem, że to jest czyjaś własność, ale jak już ktoś tu wcześniej napisał: centrum Krakowa jest zabytkiem, więc każdy musi się z tym liczyć, że nie ma swobody w remontach/przebudowach. I tak jak pisałem też wcześniej: tak nie pasuje, to zawsze może sprzedać i się przeprowadzić...ma wolną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Trzeba zmienić to durne "prawo" IP: *.lama.net.pl 13.05.08, 15:06 Sama sobie udowodniłas w tym momencie wyzszosc prywatnej inicjatywy od urzedniczej..teraz slumsy typy osiedle podwawelskie byly budowane za zgoda urzedniokow. rynek i srodmiescie to w prawdzie samowolka!! precz z komuną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Rynek to samowolka? IP: 83.15.139.* 13.05.08, 16:12 a to ci nowina... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Rynek to samowolka? 13.05.08, 16:14 Pewnie chodzilo mu o kamienice wokol rynku, co jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Trzeba zmienić to durne "prawo" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 08:08 Całkowicie popieram. Nowe prawo budowlane jest pilnie potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje_to_moje_i_war Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.dsV.agh.edu.pl 13.05.08, 12:11 a tobie co zazdrosc dupe sciska?. Jege kamiennica niech ja sobie nawet zburzy nic Ci do tego tak samo jak mnie. Może wreszcie ktos wygra z uzedasami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 12:38 Hmmm...po IP widać, że mieszkasz w "Strumyku", więc pewnie jesteś spoza Krakowa. Czyli Twoje opinie są tu zbędne. Zresztą po "użędasach" widać, że AGH przyszłością narodu! ;) Żeby nie było - też kończę AGH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.dsV.agh.edu.pl 13.05.08, 16:59 oj slabiutko u ciebie z tym widzeniem, a i myslenie tez Ci nie wyszlo. Moze i konczysz ale watpie bo ortografii juz w podstawowce uczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 17:05 Sorry, ale nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi. Skoro ortografii uczyli już w podstawówce, to skąd u Ciebie braki w jej znajomości? Wiesz...najbardziej mnie bawią ludzie, którzy nie potrafią się przyznać do własnego błędu, tylko koniecznie chcą "odwrócić kota ogonem"...ale w końcu najlepszą obroną jest atak. Ucz się ucz na tym naszym AGHu, bo potem jak przyjdzie zostać w Krakowie, to przyda się dobra praca przy tych cenach nieruchomości. Pozdrów ode mnie MS AGH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 22:52 No tak , ucziwy zawsze jest ofiara systemu Tak samo jest z tymi co zapłacili kary za parkowanie Ci co nie zapłacili w ciągu 5 lat sa bezkarni a ci co wierzyli w prawo zapłacili i jak prawodawca wyglada ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:40 ja np nie płacę, bo uważam, że parkingi powinny być bezpłatne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polska państwem prawa? IP: *.chello.pl 12.05.08, 22:52 Niech nikt nie pieprzy że Polska jest państwem prawa. Mozna nielegalnie budować, nielegalnie zburzyc budynek zabytkowy, nielegalnie wyciąć las pod zabudowę. Można być konserwatorem zabytków i nie reagować na ich niszczenie, mozna być dyrektorem parku i zezwalać na jego zabudowę. No bo przecież trzeba się rozwijać, a nie rzucać kłody pod nogi ludziom przedsiębiorczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hell Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 12.05.08, 23:18 Głosujcie dalej na Majchrowskiego to dalej bedzie tak samo, a nawet jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smif Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 23:27 To ciekawe, ze sposrod wszystkich wykroczen budowlanych Gazeta interesuje sie akurat tym. Ja przechodze tamtedy prawie codziennie i zwrocilem uwage na rusztowania, ale myslalem ze tylko odmalowuja boczna sciane. Nikt by nawet nie zwrocil uwagi na te 1,5m! Zadna roznica... Lepiej by sie GW zabrala za nielegalny parking na Placu Szczepanskim. Naprawde dziwie sie ze jeszcze zadne auto nie dostalo tam mandatu (zlamanie zakazu parkowania w strefie zamieszkania poza wyznaczonymi miejscami.) Widocznie Urzad Miasta ma swoich kolesi co lubia tam parkowac, a wsrod nich sa "redaktorzy"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.telia.com 12.05.08, 23:25 Winni sa w s z y s c y, ktorzy nie doprowadzili do rozbiorki skandalicznej przebudowy na ul: Szerokiej na Kazimierzu! A moze w Krakowie rzadza w wiekszosci milosnicy lodow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banderas Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:37 Gość wcale nie oszpecił budynku ani Karmelickiej. Nadbudowa wygląda bardzo ok. Na miejscu gościa zrobiłbym to samo. Widzę, że większość ludzi się tu wypowiadających na nieźle wpojone komunistyczne myślenie.... Przecież to paranoja, że gościowi przecieka jego dach, a o pozwolenie na jego wymianę musiałby się starać miesiącami, albo i latami. I mógłby jej jeszcze nie dostać. Jego własność, więc niech robi z tym co chce, tym bardziej, że się powtórzę, wcale wyglądu Karmelickiej nie oszpecił. Jak to mówił proboszcz z naszej parafii "Izraelici po wyjściu z Egiptu nie na marne wędrowali po pustyni 40 lat, przez 40 lat przebywali drogę którą można przejść na nogach w kilkanaście dni. Ale musiało wymrzeć pokolenie żyjące w niewoli, ze zniewolonym umysłem, by przyszłe pokolenie mogło stworzyć nowe państwo. Tak samo musi być z Polską po komuniźmie, musi minąć 40 lat by było normalnie". I jeszcze z Kazań Sejmowych Piotra Skargi: "Złe prawo gorsze jest niźli tyran nasroższy. Bo wżdy tyran odmienić się, abo namówić, abo umrzeć może, i jego tyraństwo ustaje. Ale złe prawo zawżdy trwa, zawżdy zabija i szkodę czyni i na duszy, i na ciele. Jest jako lew i bestyja nierozumna, którą namówić się nie da, aż ją zabić i umorzyć. Tak i złe prawo, które szkody ludziom czyni miasto pomocy, dla której wszytkie się prawa stawia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinsigo Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 12.05.08, 23:52 Z dołu wygląda to bardzo ładnie. Nie rozumiem o co konserwator kipi. Niech przybije pieczątkę gdzie trzeba i będzie spokój. Na miejscu właściciela postąpiłbym tak samo. Nie rozumiem kto na tej samowolce stracił? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem 13.05.08, 09:01 A gdyby tak jakis inwestor z fantazja chcial dobudowac na Wawelu pieterko,male 1.5m, tez bys sie z tym zgadzal?To sa zabytki,wlasnosc nas wszystkich;widzisz chyba roznice pomiedzy nowym blokiem,a stara kamienica?Kupujac zabytek nalezy sie liczyc z obostrzeniami,zwlaszcza,ze stare miasto wpisane jest na liste UNESCO,a to wiaze sie z odpowiednim postepowaniem przy remontach i konserwacji.Za duzo zmian moze spowodowac wypisanie Krakowa z tej listy.gdyby tak kazdy mogl robic co chce z kamienicami,niedlugo mielibysmy blokhausy z betonu i szkla,a nie kamienice,ktore podziwia caly swiat.Jak sobie inwestor chce cos podwyzszac,niech kupi blok na przedmiesciach i podwyzsza do woli! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem 13.05.08, 09:21 Jezeli by miasto sprzedalo inwestorowi Wawel to niech sobie buduje co mu sie podoba. Inna sprawa ze urzednikow, ktrzy klepneliby sprzedaz powywieszalbym na latarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.pfeilheim.sth.ac.at 13.05.08, 10:11 No i tu się mylisz. Nawet jeżeli zabytek jest w rękach prywatnych, to i tak wisi nad nim konserwator, który jak widać ma ograniczone pole działania i to trzeba zmienić. Czy naprawdę ludzie nie mogą zrozumieć, że posiadanie niektórych rzeczy na własność nie jest prawem nadrzędnym? Widzę, że w poglądach niektórych króluje model amerykański, gdzie własność jest prawem świętym...tylko, że ichniejsze "zabytki" mają góra 200 lat. Poszedłbym nawet dalej ze stwierdzeniami, że przez takie myślenie mamy syf na ulicach i kompletny bałagan. Wszyscy tylko dbają o SWOJE, a to co wspólne można opluć i zaśmiecić....takie to "polskie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Zabytkowy Kraków powstawał przez stulecia, żaden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:41 konserwator nad właścicielami budynków nie wisiał. Mimo chaosu inwestycyjnego przez stulecia (także xx wiek) teraz chodzisz i się tym zachwycasz. Za 100 lat w przewodniku po prostu będzie, że 100 late temu przebudowano to i to. Bez żadnych emocji, tak jak ich teraz nie ma. Dobrze, że w xix wieku ludzie mieli więcej odwagi i potrafili zrobić piękne Sukiennice z kurnikowej zabudowy. Teraz by się już nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Misiu słonko... IP: 83.15.139.* 13.05.08, 13:51 ..doucz się wreszcie. Chaos? Jaki chaos? Przynajmniej od wielkiej lokacji w civitas krakowskim obowiązywały ścisłe reguły dotyczące gabarytów budynków. A sukiennice misiu, to tacy jak ty chcieli wyburzyć. Tak samo ja wieżę ratuszową zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Behemotku słoneczko, zobacz jak Rynek wyglądał w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:02 I połowie xix wieku i ile wyburzono... Gabaryty budynków - świetny pomysł - czemu więc teraz tak nie ma, tylko trzeba uzgadniać każą pierdółkę. W myśl obecnych przepisów jeżeli wymieniasz instalacje el. w zabytkowym budynku to jest remont, ale jeżeli dokładasz chociaż jedno gniazdko to już jest rozbudowa, wymagająca wszystkich świstków i ton papieru. A spróbuj nie rozbudować instalacji, to w dzisiejszych czasach 10 urządzeń na jednym gniazdku będzie wisieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Behemotku słoneczko, zobacz jak Rynek wygląd IP: 83.15.139.* 13.05.08, 14:15 > I połowie xix wieku i ile wyburzono A wyburzono. Tzw. historia wystawiła burzycielom niezbyt pochlebną cenzurkę. A jak napisałem ci poniżej wyburzonoby i sukiennice. Gabaryty budynków - świetny pomysł - > czemu więc teraz tak nie ma, tylko trzeba uzgadniać każą pierdółkę. Pytanie do panów posłów, państwa radnych nie do urzedników. Kto wymyślil, zeby z dnia na dzień niemal unieważnić wszystkie plany zagospodarowania? To raz Dwa-w tym konkretnym przypadku rozbudowa i tak nie byłaby możliwa gdyby był MPZP. więc chodzi o to, zeby były ustalone gabaryty, czy żeby były ustalone tak, jak się widzi właścicielowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ice Re: Behemotku słoneczko, zobacz jak Rynek wygląd IP: *.range86-141.btcentralplus.com 18.05.08, 22:02 Planty kotku masz dzieki tym wyburzeniom, a i Krakow sie nieco otworzyl, nie tylko zazielenil, dzieki czemu powstaly kwartaly wokol rynku i miasto zaczelo si erozrastac, wiec o jakiej historii piszesz?, ze jakie to niezbyt pochlebne laurki wydala decydentom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.autocom.pl 13.05.08, 11:39 . Inna sprawa ze urzednikow, ktrzy klepneliby sprzedaz powywieszalbym na > latarniach. Taaak? Więc mam dokładac ze swoich podatków na utrzymanie państwowych zabytków, które są podstawą utrzymania sie takich delikwentów jak właściciel kamienicy z Karmelickiej, a oni maja prawo robić co się im żywnie podoba z obiektami stanowiącymi otoczenie tych państowych? A niby z jakiej okazji? Jeśli właściciele obiektów w zabytkowym centrum chcą miec pełną wolność niech utrzymują za SWOJE: Wawel Kościoły granitowe chodniki (mieszkańcy przedmieść chodzą po dziurawym asfalcie) itd itp Inaczej mówiąc niech zaczną ponosić realne koszty tego, ze ich hotelik/restauracja etc prosperuje w zabytkowym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem 13.05.08, 13:10 Moglbys wyjasnic o co Ci chodzi bo nie zrozumialem twojego wpisu. Tzn. Wlasiciel kamienicy przy Karmelickiej jest wlasiciele panstwowego zabytku i ty do niego doplacasz? Czy moze jestes za prywatyzacja Wawelu, kosciolow, chodnikow itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: A co tu jest do rozumienia? IP: 83.15.139.* 13.05.08, 13:18 Jest Wawel główną atrakcją Krakowa? JEST Jest Kraków miastem turystycznym? JEST Zarabia obywatel na turystach? ZARABIA Więc: a) niech się podporządkuje zasadom panującym w mieście zabytkowym, żyjącym z turystów, a więc z tego jak to miasto wygląda albo b) niech sam utrzymuje zabytki tego miasta (na których wszak zarabia), niech dopłaca do wyższego standardu ulic w centrum Bo np. ja nie zarabiam na turystach i nie mieszkam w centrum, a i na Wawel i na granitowy chodniczek przed kamienicą tego pana swoją część w podatkach placę. Jak większość zresztą mieszkańców tego miasta, w tym zapewne majętniejszych i płacących wieksze podatki od pana właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: A co tu jest do rozumienia? 13.05.08, 16:03 > Zarabia obywatel na turystach? ZARABIA Skad wiesz ze zarabia? Ja nie wiem czy tam jest sklep z pamiatkami. Placi obywatel podatki od swojej kamienicy? PLaci! Placi podatki od dzialanosci? Placi! Zaplaci kare za nadbudowe? Wliczyl to w koszta, czyli maisto sobie zarobi, moze wyremontuje jakis zabytek. Kamicica zostanie odnowiona (jej standard wzrosnie)? Tak. Wiec: a) zaplaci kare wiec sie podporzadkowal 'zasadom panującym w mieście zabytkowym' b) 'niech sam utrzymuje zabytki tego miasta (na których wszak zarabia), niech do płaca do wyższego standardu ulic w centrum' Przeciez placi (w podatkach). > Bo np. ja nie zarabiam na turystach i nie mieszkam w centrum, a i na Wawel i na > granitowy chodniczek przed kamienicą tego pana swoją część w podatkach placę. > Jak większość zresztą mieszkańców tego miasta, w tym zapewne majętniejszych i p > łacących wieksze podatki od pana właściciela. Posrednio na pewno zarabiasz. Lepsza koniunktura w miescie, gospodarka sie rozwija, wiec posrednio korzystasz na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: A co tu jest do rozumienia? IP: 83.15.139.* 13.05.08, 16:58 > Skad wiesz ze zarabia? Ja nie wiem czy tam jest sklep z pamiatkami. a potem >osrednio na pewno zarabias Bys się zdecydował, bo się plączesz.. >Przeciez placi (w podatkach) Ja tez, a jakoś nie mam granitowej kosteczki przed domem. BTW: W twojej Wielkij Brytanii nakazano niedawno rozebrać do gołej ziemi nielegalnie wybudowany "zameczek". Po 4 latach. Faszyści... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: A co tu jest do rozumienia? 13.05.08, 20:46 > > Skad wiesz ze zarabia? Ja nie wiem czy tam jest sklep z pamiatkami. > > a potem > > >osrednio na pewno zarabias > > Bys się zdecydował, bo się plączesz.. A przepraszam, myslalem ze piszesz o zyskach bezposrednich. Po napisales ze ten gosciu zarabia a ty nie. Sorry, tak to zrozumialem. > Ja tez, a jakoś nie mam granitowej kosteczki przed domem. To se uloz. Sorry, nie moja wina, ze cie inwestycje miasta omijaja. Inna sprawa czy sie tego goscia ktos pytal czy chce kosteczke czy nie. Popros go, moze ci da. > BTW: W twojej Wielkij Brytanii nakazano niedawno rozebrać do gołej ziemi nieleg > alnie wybudowany "zameczek". Po 4 latach. Faszyści... Nie znam sprawy, moglbys podac linka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korwit Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: 195.150.92.* 13.05.08, 22:36 I właśnie tak kiedyś samowolnie na Wawelu postąpił król Zygmunt August, bez pytania do zabytkowej ówcześnie gotyckiej katedry dobudował ówczesnie nowoczesne paskudztwo, czyli kaplicę zygmuntowską i o zgrozoz budowali ja italiańcy nie uwzględniając ducha polskiego i polskiej tradycji budowniczej czyli gotyku ceglanego, prawie nie znanego w Europie południowo zachodniej. Żądam stanowczo rozwalenia tej samowoli, ja chcę aby katedra miała wygląd jak za Hermana. Jak widac wszystko można doprowadzić do absurdu. A krakowskich konserwatywnych konserwatorów niech szlag trafi (czyli tłumacząc z niemieckiego na nasze, niech dostaną wylewu krwi do mózgu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jand Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.chello.pl 13.05.08, 00:29 DObrze tak krakowskim biurwom i patafianom. Ja na miejscu inwestora też bym pokazał "miedzynarodowy znak pokoju" i kazał się pocałować tam, gdzie każdy normalny Murzyn ma d..pę. I nie dlatego, że prawo należy łamać. Tylko dlatego, że te biurwy architektoniczne biorąw łapę aż miło, pija "kawkie" zamiast pracować w pocie czoła, żaden normalny inwestor nie wejdzie do Krakowa, a jak wejdzie to będzie łamac prawo. Wszystkim durniom z urzedu miasta, życzę, żeby ich szlag trafił, albo żeby trafili na antypody - tam nie będą wstrzymywać krakowskich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk Gratulacje! IP: *.187.230.134.ip.airbites.pl 13.05.08, 01:02 Cała ta historia jest po prostu genialna! Teatr absurdu do kwadratu! Gratulacje dla wszystkich zamieszanych w to przedsięwzięcie. Sczególne wyrazy podziwu kieruję do odpowiednich służb Magistratu za ich niebywałą skuteczność. Przy okazji proponuję cykliczny konkurs o "Wuzetkę roku". Nagrodą będzie ciastko i wielki podziw Krakowian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nsp Re: Gratulacje! IP: *.salwator.com.pl 13.05.08, 10:34 1. Jestem przeciwny samowoli 2. Budynek nie wygląda zle i na prawde ladnie to wykonano 3. Faktycznie urzedasy by to robily 30 lat 4. Nie mniej jest to zlamanie prawa i tak nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipilon Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 01:22 No i teraz to wszyscy mogą właścicielowi naskoczyć! Najwyżej dostanie śmiesznie małą karę finansową (tak jak właściciel nadbudowy na Szerokiej) mająca się nijak do wartości 2 kondygnacji w takiej lokalizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.wolfson.cam.ac.uk 13.05.08, 01:35 Panie Ryszardzie Mól ma Pan moje calkowite i szczere poparcie - glupie polskie prawo jest tworzone dla debili ktorym sie chce je przestrzegac i bandy urzedasow ktorej i tak trzeba placic za wszystko lapowki i odstepne; brawa dla inwestora! tak trzymac! przeciez polowa ostatnich krakowskich inwestyci byla niezgodna z przepisami a wiekszosc reklam na miescie wisi bez odpowiednich zezwolen; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryś Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: 81.219.244.* 20.05.08, 22:07 > Panie Ryszardzie Mól ma Pan moje calkowite i szczere poparcie - > glupie polskie prawo jest tworzone dla debili ktorym sie chce je > przestrzegac i bandy urzedasow ktorej i tak trzeba placic za > wszystko lapowki i odstepne; brawa dla inwestora! tak trzymac! > przeciez polowa ostatnich krakowskich inwestyci byla niezgodna z > przepisami a wiekszosc reklam na miescie wisi bez odpowiednich > zezwolen; Jak się czyta tę Twoją wypowiedź , to naprawdę nóż się w kieszeni otwiera- pan mól ma w nosie twoje poparcie, a poza tym poparcie takiego jołopa, jest nic nie warte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 05:11 I facet chyba zrobił słusznie. Jak można czekać na WZ 2 lata a potem jeszcze na pozwolenie na budowę. A efekt końcowy nieznany. Może to skłoni urzedników do uczciwej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znafffca Janczykowski - kiedy wyszedłes? IP: 195.150.63.* 13.05.08, 06:30 Szanowny Pan Jan już chwilowo na wolności? Niezmiernie się cieszymy... .... do następnego rzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM urzędnicy .... IP: *.devs.futuro.pl 13.05.08, 07:30 urzędnik, który powątpiewa w sens swojej pracy powinien być natchmiast zwolniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krół Jegomość Re: urzędnicy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 07:41 Ja to wszystkich urzędasów w dyby i pod pręgierz.Lać próżniaków po rzyci !!!!Bardzo ładne dworzyszcze mi tu mieszczanin wyrychtował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:21 Niech niesmialo zapytam, to po co wlasciwie utrzymywane jest stanowisko konserwatora ktory nic nie moze, i nic nie widzi (nawet, jezeli budowa prowadzona jest w odleglosci spaceru od jego biura)? Nie jest specjalna sztuka zauwazenie materialow budowlanych ktore musza byc dowiezione do budowy, a rozladunek nie trwa sekunde. A gdy juz powstanie kolejny pasztet, zostaje dramatyczne rozlozenie rak. Dodajmy, z naszych podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.ma.krakow.pl 13.05.08, 09:00 niestety szkoda , ze pana Janczykowskiego nie rażą rudery (od lat nie remontowane kamienice) tylko remont ruder. radze się przyjrzeć reklamon na zabytkach, tudzież dewastacjom kamienic które straszą!!!!I to w centrum Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.08, 09:34 W glowie sie nie miesci: od sierpnia zeszlego roku ktos robi cos nielegalnego i nie ma sposobu, zeby go zmusic do zaprzestania? Wszyscy stoja i przygladaja sie jak ktos lamie przepisy zamiast polozyc reke na budowie albo faceta zamknac. Inna sprawa to to, ze moze ta rozbudowa wcale nie szkodzi ani miastu ani kamienicy - nie wiem. Ale Wydzial Architektury potrzebuja lata na zalatwienie klientow. Moze by tutaj zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar I oto kolejny dowod na to ze urzednicy nie sa 13.05.08, 09:45 potrzebni. Taki urzednik klepnie przebudowe zabytkowej kamienicy na Starowislnej (vide wczorajszy artykul, z tego co pamietam nadbudowa dwoch pieter) a ukarze remont kaminicy na Karmelickiej, bo gosciu nie chcial czekac latami na zalatwienie wszystkich papierkow. Sorry, ale urzednicy tylko utrudniaja zycie ludziom a ich pozytecznisc jest zadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.pfeilheim.sth.ac.at 13.05.08, 09:50 Brawo! Mając takie prawo, każdy może być święcie przekonany, że wolno mu wszystko i nic mu za to nie grozi. To przecież jakiś kompletny absurd! Powinna być prodecura umożliwiająca rozbiórkę tego w trybie natychmiastowym. Potem się ludzie dziwią, że z Krakowa się robi Szkaradkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 10:32 Chciałem zwrócić szanownemu Panu uwagę na błąd logiczny. Otóż zgodne z prawem nie znaczy ładne. Np. osiedle Widok jest ochydne ale zgodne z prawem, Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 11:13 "Np. Osiedle Widok" nie jest zabytkiem, więc też pragnąłbym zwrócić uwagę na brak związku logicznego pomiędzy wypowiedzią Szanownego Pana, a moją. Czy w takim razie Szanowny Pan jest za tym, żeby dać właścicielom wolną rękę w podejmowaniu decyzji o rozbudowie/dobudowie/nadbudowie w ścisłym centrum miasta? Taką "wolną rękę" dostała większość developerów (bo brak jest MPZP), więc jej rezultaty może Szanowny Pan zobaczyć na takich osiedlach jak Górka Narodowa, bądź Ruczaj. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ice Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.range86-141.btcentralplus.com 18.05.08, 22:55 Kolega Dyskutant (a moze kolezanka) zapomina o dzialaniach architektonicznych pt. plombowanie - co w Krakowie stalo sie zwyczajem doprowadzajacym do zmian specjalnej troski, zmian w substancji i odbiorze pierzei zabytkowych czesto..., one tez powstawaly w zgodzie z przepisami, dyskutant widzial nadbudowe nad budynkiem obok dawnego kina Wanda?, albo uzupelnienia kwartalow w Podgorzu w okolicach ul. Zamoyskiego? o gustownym wypelnianiu luk w modernistycznej zabudowie alej, badz Kazimierza Wielkiego nie wspominajac, na ul. Starowislnej/dietla tez jest gustowna plomba narozna(!?) skutecznie kaleczaca swoja forma zmysly estetyczne obserwatorow, a zlokalizowana tuz obok kamieniczek dawnej Wesolej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem,a Starowiślna IP: 212.2.101.* 13.05.08, 10:17 Pan konserwator piekli się o 1,5 metra, a na rogu Miodowej i Starowiślnej pozwolił na podniesienie o 3 i 4 piętra!!! I to od frontu! Widać z daleka! To ile to będzie metrów??? Rzeczywiście są równi i równiejsi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1sk1 Ciekawe ime będzie miała budowa Augustianek 13.05.08, 14:34 przy ul Skałecznej przy kościele Św.Kararzyny. Bez względu jednak na wysokość tu wszystko jest legalne, a Konserwator na klęczkach błyskawicznie wydał zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 10:38 Sam buduje dom pod Krakowem i calym sercem popieram wlasciciela. Prawda jest taka ze hordy pasozytow w urzedach skutecznie blokuja kazdy proces budowlany. Moze w koncu dotrze do tej biurokratycznej holoty ze sa absolutnie niepotrzebni. Ta kamienica jest wlasnoscia prywatna i wara urzedasom od prywatnej wlasnosci. tylko upr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.autocom.pl 13.05.08, 11:16 ...małe wysypisko smieci. Po drugiej stronie składzik opon, a przy południowej granicy wystawię parkan czterometrowy. Wszytsko na MOJEJ prywatnej własności. Zobaczymy jak wtedy będziesz śpiewał o "własności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 11:22 Dokładnie! Wszyscy śpiewają o nienaruszalnym prawie własności, ale jakby ta czyjaś własność naruszała ich porządek, to od razu zrobiliby awanturę. Tak samo jest w Polsce z autostradami. Wszyscy chcą je budować, byle tylko nie obok ich domów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedruś Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.dsV.agh.edu.pl 13.05.08, 15:31 hihi :) Ty na prawdę myślisz, że jakiś urzędnik by kogoś powstrzymał przed taką budową? To gratuluje optymizmu :) Wyglądałoby to tak, że wysypisko i skład opon i tak by powstał, jedynie mógłbym cieszyć się z tych kilku lat jaką właściciele potrzebowaliby na załatwienie wszystkich zezwoleń. 90% wszystkich urzedników jest zbędnych... No ale socjalizm rządzi się swoimi prawami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 15:54 > No ale socjalizm rządzi się swoimi prawami... Jaki socjalizm człowieku?! Powiem Ci po krakowsku: weźże się zastanów co Ty piszesz. Siedzimy po uszy w kapitaliźmie, gdzie dla każdego prawo własności jest święte i każdy może sobie robić co mu się żywnie podoba, bo to jest jego własnością. Czy społeczeństwo, które szanuje dobra publiczne (łącznie z zabytkami) i dba o przestrzeń wspólną jest społeczeństwem socjalistycznym? Jeśli tak, to większość Europy jest głeboko socjalistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
milko75 Re:To ja ci obok wybuduję... 13.05.08, 16:18 A nie jest głęboko socjalistyczna? Kiedyś (miedzywojnie) gdy krakowianie chcieli uchronić jakiś fragment przed zniszczeniem (Wawel) lub zabudowaniem to robili zrzutkę i kupowali. Bardzo proste rozwiązanie i daję słowo tańsze niż zatrudnianie konserwatora, który w ciągu ostatnich dwóch miesięcy co najmniej trzy razy na tych łamach szeroko rozkładał ręcę, że niby nic nie może, a pieniądze bierze. To tylko jeden konserwator, a wydział architektury... Można długo wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 16:22 To były inne czasy. Co by zrobił właściciel prywatny, który chciałby tak właśnie "uratować" np. Wawel? Ano zrobiłby w nim pewnie hotel. To samo robią właściciele kamienic w centrum, dla których każdy dodatkowy m2 to zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
milko75 Re:To ja ci obok wybuduję... 13.05.08, 16:27 Nie zrozumiałeś co napisałem i o czym. To nie jeden obywatel odkupił tylko społeczeństwo. Nie mylić z ludem. Czyli zrzucili się ci, którzy uważali, że warto. Poza tym. Hotelu na Wawelu co prawda nie ma ale jest restauracja, kawiarnia, paru ludzi mieszka. Jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re:To ja ci obok wybuduję... IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 16:29 No może nie zrozumiałem. Ale przecież społeczeństwo "zrzuca się" na te zabytki. Tylko co z tego, jak pieniądze znikają, a konserwator nic nie może... Odpowiedz Link Zgłoś
milko75 Re:To ja ci obok wybuduję... 13.05.08, 16:35 Społeczeństwo w niewielkim procencie zrzuca się na zabytki, za to głównie finansuje darmozjadów o nazwie konserwator lub wydział architektury. Uważam, że nie powinno być _żadnej_ ochrony konserwatorskiej ani możliwości decydowania przez urzędników co, gdzie, kiedy i jak można wybudować lub wyremontować. Masz rację. Zapewne te pieniądze, które teraz płacimy tym urzędnikom lepiej by było wydać na renowacje zabytków. A jeśli społeczeństwo uzna, iż kamienicznik z Karmelickiej (lub jakiejkolwiek innej) niesłusznie chce wyburzyć/wybudować/wyremontować kamiennicę to zawsze może ją od niego odkupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re:To ja ci obok wybuduję... IP: 83.15.139.* 13.05.08, 16:53 Oczywiście. Nie nalezy tez w żadnym wypadku zatrudniac takich darmozjadów jak sędziowie i policjanci. Jeśli społeczeństwo albo osoba prywatna uzna, ze potrzebuje ochrony niech zatrudni sobie ochroniarzy. Podobnie strony mogą zrzucać się na prywatnego sędziego. Armia -oczywiście tez do rozwiązania. Kto chce-niech zakłada prywatną. Ulice-sprywatyzować-po co mam dokładać do granitowej kosteczki przed kamienica p. M., a samemu chodzić po dziurawym asfalcie przed MOIM domem. Pieknie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re:To ja ci obok wybuduję... IP: 83.15.139.* 13.05.08, 16:55 Wawelu nie wykupiono w żadnym "międzywojniu". Natomiast w II RP obowiązywało znacznie bardziej restrykcyjne pod wieloma względami prawo budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Precz z urzednicza banda IP: *.nll.se 13.05.08, 11:21 Wiekszosc n i e u d o l n y c h i skorumpowanych urzednikow nalezy do tej samej bezmyslnej bandy tlukow co i ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 11:40 Z tego co czytam gosc nie buduje wysypiska smieci tylko podnosi troche kamienice. Nie robi NIC zlego a banda ludzi z pieczatkami i tytulami sie go czepia. Ale zgodze sie ze wolnosc budowy powinna dotyczyc domow mieszkalnych a nie przemyslowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 12:46 Z tego co czytam gosc nie buduje wysypiska smieci tylko podnosi > troche kamienice. Nie robi NIC zlego Fajnie, tzn. że jak ukradne z DUŻEGO, BOGATEGO banku 1,5 tys zł to nie robię nic złego. Wszak bank jest DUŻY i BOGATY i na pewno nie zauważy nawet strat. >Ale zgodze sie ze wolnosc budowy powinna > dotyczyc domow mieszkalnych a nie przemyslowych. bo? Niby dlaczego chronic jednego delikwenta który wybudował sobie domek z ogródkiem, a nie inwestora zapewniającego kilkaset miejsc pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 13:25 "Fajnie, tzn. że jak ukradne z DUŻEGO, BOGATEGO banku 1,5 tys zł to nie robię nic złego. Wszak bank jest DUŻY i BOGATY i na pewno nie zauważy nawet strat" gosc nie kradnie tylko buduje. "Niby dlaczego chronic jednego delikwenta który wybudował sobie domek z ogródkiem, a nie inwestora zapewniającego kilkaset miejsc pracy?" dom nie wplywa w duzym stopniu na otoczenie w przeciwienstwie do np. wielkiej huty. Na przemysl, hipermarkety powinny byc przewidziane tereny w planie zaogospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 13:40 > gosc nie kradnie tylko buduje. A co za rożnica? Stwierdziłeś, że skoro łamie prawo tak, że nie widac to nie ma problemu. Troche konsekwencji... > dom nie wplywa w duzym stopniu na otoczenie w przeciwienstwie do np. > wielkiej huty. Na przemysl, hipermarkety powinny byc przewidziane > tereny w planie zaogospodarowania przestrzennego Poza hutą nie ma przemysłu? a jak to będzie fabryczka komputerów. Mała i nie truje. Ot, klasyczna w Polsce moralność Kalego się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 14:16 > A co za rożnica? > Stwierdziłeś, że skoro łamie prawo tak, że nie widac to nie ma problemu. Troche > konsekwencji... różnica jest - wolę żeby mój sąsiad budował dom sobie niż mnie okradał. > Poza hutą nie ma przemysłu? > a jak to będzie fabryczka komputerów. Mała i nie truje. ale np. generuje ruch samochodów - czyli ogranicza moją wolność i dlatego przemysł powinien być gdzie indziej zlokalizowany niż tereny budowlane. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 14:20 różnica jest - wolę żeby mój sąsiad budował dom sobie niż mnie > okradał. to sobie wól. I co to kogo obchodzi co wolisz? ale np. generuje ruch samochodów - czyli ogranicza moją wolność i > dlatego przemysł powinien być gdzie indziej zlokalizowany niż tereny > budowlane. proste. A co kogo obchodzi twoja wolność? A wolnośc inwestora od fabryki jest mniej ważna niż twoja wolnośc? Nie sądze. buduj se domek "gdzie indziej", proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 14:24 Moja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie cudza. i na odwrot. Nie robie nic co ogranicza innych. Na marginesie życzę Ci zebys musiał zmienic kiedys pokrycie dachu w swoim domu i zebys robil to zgodnie z prawem. Zmienisz zdanie na temat urzednikow jak deszcz zacznie Ci padac na glowe a WZ nie bedzie bo sie kolor dachowki nie spodobal PANU URZEDNIKOWI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 14:32 Moja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie cudza. i na odwrot. > Nie robie nic co ogranicza innych. Oj, znów ta oklepana formułka, z której nic a nic nie rozumiesz. Wolność? A co to jest wolność? Czym się różni wolność-do-budowania-fabryki-koło-domów od wolności-do-przekształcania-zabytkowego-centrum-którego-zabytkowość-jest-podstawą-egzystencji ekonomicznej-mnóstwa-ludzi? Na marginesie, nie życze cio kiedys sąsiada równie beszczelnego jak p. Mól, który postawi ci przy granicy parkan odgradzający Cie od światła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 14:48 > Wolność? A co to jest wolność? Czym się różni wolność-do-budowania- fabryki-koło > -domów od wolności-do-przekształcania-zabytkowego-centrum-którego- zabytkowość-j > est-podstawą-egzystencji ekonomicznej-mnóstwa-ludzi? Niczym sie nie rozni. i to i to powinno byc zabronione. Jednakze gosc podniosl kamienice o zaledwie 1,5m i to na dodatek w trakcie remontu ktory wykonany byc musial. (Rozpadajaca sie kamienica raczej nie podnosi wartosci turystycznej Krakowa). Inspekorzy zamiast wypowidac bzdury dla gazety raczej powinni odpowiedziec na pytanie dlaczego w Krakowie od 2004 nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Podkreslam gosc nie zrobil NIC zlego - ten remont nie wplynal na wartosc sasiednich dzialek (chyba co najwyzej podniosla sie ich wartosc) wiec nie naruszyl wolnosci innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 15:14 Niczym sie nie rozni. i to i to powinno byc zabronione No to miło, ze się zgadzamy. Jednakze > gosc podniosl kamienice o zaledwie 1,5m i to na dodatek w trakcie > remontu ktory wykonany byc musial. (Rozpadajaca sie kamienica raczej > nie podnosi wartosci turystycznej Krakowa). Rozpadająca? Rózne rzeczy mozna mówic o tej kamienicy ale z pewnoscią nie to, że się rozpada. A problem tu nie w tym, ze właściciel wykonał remont, ale w tym, że DOSKONALE zdawał sobie sprawę, że nie dostanie pozwolenia na nadbudowę. Inspekorzy zamiast > wypowidac bzdury dla gazety raczej powinni odpowiedziec na pytanie > dlaczego w Krakowie od 2004 nie ma planu zagospodarowania > przestrzennego. A co do tego mają inspektorzy? Pomijam sam fakt, że czegoś takiego jak jeden ogólny plan ustawa nie przewiduje (w kazdym razie jest to awykonalne dla wielkich miast). Są palny miejscowe. I nalezy pytac przede wszystkim radnych, a nie konserwatora zabytków, który jest urzednikiem WOJEWÓDZKIM a nie miejskim. Podkreslam gosc nie zrobil NIC zlego - ten remont nie wplynal na > wartosc sasiednich dzialek (chyba co najwyzej podniosla sie ich > wartosc) wiec nie naruszyl wolnosci innych. No i w koło macieju. Pisałeś gdzieś o wzmozeniu ruchu w związku z budową fabryki. Rozumiem, ze wg Ciebie dwa dodatkowe pietra kamienicy nie wzmożą ruchu na Karmelickiej czy Podwalu?A pomnożeone razy 100 kamienic należących do 100 panów M.? a gdzie będą ci państwo mieszkający/pracujący parkować? Na chodnikach ciasnych ulica staromiejskich realizujac swoją "wolnośc" do uzywania samochodu. A moja, pieszego wolnośc gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 15:48 > A problem tu nie w tym, ze właściciel wykonał remont, ale w tym, > że DOSKONALE zdawał sobie sprawę, że nie dostanie pozwolenia na > nadbudowę. Gosc mowi ze uzyskanie zgody ciagloby sie latami a nie ze nie dostalby. > No i w koło macieju. Pisałeś gdzieś o wzmozeniu ruchu w związku z budową fabryk > i. Rozumiem, ze wg Ciebie dwa dodatkowe pietra kamienicy nie wzmożą ruchu na Ka > rmelickiej czy Podwalu?A pomnożeone razy 100 kamienic należących do 100 panów M > .? a gdzie będą ci państwo mieszkający/pracujący parkować? Na chodnikach ciasny > ch ulica staromiejskich realizujac swoją "wolnośc" do uzywania samochodu. > A moja, pieszego wolnośc gdzie? Dobry argument ale akurat na to konserwator sie nie powoluje. Inspektor po prostu nie chcial wydac pozwolenia na podniesienie dachu o 1,5m. Gdyby nie podnosic dachu a powstaloby 100 miejsc pracy na poddaszu inspektor podejrzewam nie mialby nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walczyk-drogowy Re: Precz z urzednicza banda IP: *.spine.pl 13.05.08, 16:19 >Gosc mowi ze uzyskanie zgody ciagloby sie latami a nie ze nie dostalby. Gość mówi to, co mówi. Czyli to co w jego mniemaniu przysporzy mu sympatii takich jak Ty. Że tej zgody by nie dostał jest oczywiste i dla niego i dla każdego kto choć trochę zna regulacje prawne w tej materii. Mnie szokuje dezynwoltura z jaką ten inwestor ŁAMIE PRAWO i tę samowolę uzasadnia. A także to, jak wielu z uczestników dyskusji tę samowolę popiera. Chcę żyć w państwie prawa: szanowanego i przez urzędników i przez obywateli. Także i tych, którzy coś budują. Alternatywą jest anarchia i dominacja takiego właśnie "cwanego polactwa". Odpowiedz Link Zgłoś
milko75 Re: Precz z urzednicza banda 13.05.08, 16:22 A może alternatywą jest stworzenie mądrego i _egzekwowalnego_ prawa, które nie ingeruje w sprawy, w które nie powinno ingerować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Precz z urzednicza banda IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 16:27 Ano i o to się rozchodzi. O stworzenie takiego prawa, które będzie się dało egzekwować. To, które mamy obecnie stoi otworem dla wspomnianego wcześniej "cwaniactwa" i korupcji. Przecież patrząc na tą dyskusję z daleka, to jest ona jakaś absurdalna. Koleś jawnie się przyznaje do łamania prawa, a ludzie jeszcze mu przyklaskują...bo jaki to on odważny, że może urzędnikom grać na nosie. Tak samo jest z chwaleniem się, że zamiast mandatu dało się w łapę policjantowi (a potem narzekanie jaka to korupcja w kraju). Co to za kraj, w którym ludzie popisują się sposobami łamania prawa?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: Precz z urzednicza banda IP: 62.240.42.* 13.05.08, 16:57 > Ano i o to się rozchodzi. O stworzenie takiego prawa, które będzie się dało > egzekwować. To, które mamy obecnie stoi otworem dla wspomnianego wcześniej > "cwaniactwa" i korupcji. Nie chodzi o stworzenie prawa tylko o likwidacje setek przepisow ktore tylko i wylacznie ograniczaja ludzka przedsiebiorczosc. Setki pozwolen, zezwolen, wniosków itd. UPROSCIC to jest glowny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Precz z urzednicza banda IP: 83.15.139.* 13.05.08, 17:00 Np "nie kradnij" Jak to ogranicza ludzką przedsiębiorczość... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Precz z urzednicza banda 13.05.08, 20:49 Ty zawsze sprowadzasz wszystko do absurdu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Precz z urzednicza banda IP: *.geoinfo.tuwien.ac.at 13.05.08, 17:00 Swoją drogą, to zastanawiam się dlaczego nie ma jeszcze gotowych Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego (wiem, że dla niektórych dzielnic już są). Czy opracowanie takiego planu wymaga tyle czasu? Pieniędzy? A może zamyka to furtkę urzędnikowi, który weźmie do łapy $$$ za WuZetkę od developera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Precz z urzednicza banda IP: *.chello.pl 16.05.08, 17:35 a gdyby tak pan mól zrobił szambo na podwórku swojej kamienicy? no pięknie pięknie, prawie nie widać tylko co na to sąsiedzi?? a niech robi powiedzą anty urzędasy... a gdyby mieszkali obok? ooo... to by była inna rozmowa... jak mol buduje bezprawnie jedni mówią " niech buduje" ale gdy ich sąsiad wybuduje sobie dom zaraz przed ich oknami pierwsi biegną do nadzoru budowlanego oburzeni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomski Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: *.tvwisla.com.pl 13.05.08, 11:23 Ciekawe, że na takie potwory architektury jak np. Galeria Krakowska pozwolonia wydawane są od ręki... Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem 13.05.08, 12:44 Obywatelu Mól! Ja was obywatelu kamieniczniku rozumiem. Wy, posiadacz nieruchomośći, czujecie sie że jesteście obok prawa. Ono was nie dotyczy. Z mlekiem matki wyssaliście obywatelu kamieniczniku, ze prawo to byłó dobre za komuny, w PRLu, a teraz jak mamy kapitalizm to wy musicie cieszyc sie z wolnośći. W końcu wolność Tomku w swoim domku. Patrzać na taka arogancję wobec prawa i społeczności w której obywatelu Mól żyjecie nóż się w kieszeni otwiera i chciałoby się obnurąćz podpisać pod ustawą o nacjonalizacji nieruchomośći a was burżuju Mól wysłać do obozu reedukacyjnego, zebyście sie nauczyli co to jest dobro wspólne. Małó wam czynszu od jedengo czy dwóch banków? Te dwie kondygnacje przecież też chcecie zaminić na lokale uzytkowe w cenie średniej pensji krajowej za metr kwadratowy, bo przecież inaczej to bęziecie biedni. Czasy sanacji obywatelu Mól się skończyły. CO wy dobrze wiecie, bo za sanacji magistrat nie pozowliłby wam na taką bezczelność i chamstwo jakie prezentujecie wobec mista i prawa. Ale z drugiej strony tak krawiec kraje jak mu materii staje. Tak długo jak urzęnika za niudolność, opieszałość, lenistwo i przekupność nikt nie bęzie dyskwalifikował ze służby cywilnej tak długo takie pasożyty jak Mól będą sie dobrze miały i żaden konserwator zabytków nic im nie zrobi. Obywatel Mól, bezczelny jest, ale on popraostu korzysta z przekupstwa i nieudolnośći urzędasów magistrackich. Przede wszystkim to urzędasów i papieroprzekladaczy trzeba wywalić na zbity pysk. Niech zamiast przekłądać papierki w magistracie przekłądają oferty zatrudnienia dla bezrobotnych. Może wtedy nauczą sie szanować i pracę i pracodawcę. Obywatel Mól nauczył sie, ze jak coś jego to mu wolno co chce. Ma za sobą prawo, którego nikt nie przestrzega, nawet urzędnicy. Telewicja swego czasu pokazywała jak to nimieckie służby finansowe egzekwuja swoje uprawnienia wobec pracodawców. Wchodzi ekipa, zamyka firme i ich nic nie obchodzi. A u nas prawo swoje a życie swoje. Czy to wina Móla, ze z drugiuej strony sa nieudolni i niedouczeni urzędnicy, leniwi i nielojalni wobec pracodawcy. To nimi należy się zajć przede wszytkim. Jezelim kamienicznik, bezczelnie samowolny typu Mól spotka po drugiej stronie urzędnika, który zna swoją wartość i wie co należy do jego obowiązków to nie bezie bezczelny i anarchistycnie nastawiony do przepisów. NIe jest prawdą, ze wszystko wolno wszystkim. Gdyby tak było to miasto mogłonby wybudować przystanek trmawajowy przyposesji Móla i tłumaczyć by się mogłó, ze mają prawo bo chodnik jest ich. Wtedy Mól włóczyłby miasto pom sądach i pewenie w ostatecznośći wygrałby. Bo dbałby o swó interes. Ale miast mając leniwych i niudolnych urzędników nie podejmie żadnych kroków wobec Móla tak jak nie podjkęło żadnych wobec Szerokiej czy Szcepanskiej. Jak się ma pieniądze i pseudo-bobilitowane nazwisko, a przede wszytkim kolesiów od kieliszka i barana z różna w różnych urzędach to jest się bezkarnym. W końcu w cyzm Mól jest gorszy od Likusa? Ci "kapitaliśći" z Bożej łaski za wyjątkiem arogancji i bezczelnośći nie potrafią nic dać z siebie miastu. W końcu jedyne czego ich w domu nauczono to bezczelnośći i tego, ze są równiejsi, bo skoro ich PRL gnęnbił to oni teraz muszą to sobie odbić. Przecież nieistotne że to co robią jest sprzeczne z intersem wspólnym. Ważne że jest zgodne z ih zachłannościa a przekupienie urżędasów to jak zucenie z wielkim gestem Jagielly na tacę w kośćiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Karmelicka 9: nadbudowa ponad prawem IP: 83.15.139.* 13.05.08, 12:51 > Jezelim kamienicznik, bezczelnie samowolny typu Mól spotka po drugiej stronie > urzędnika, który zna swoją wartość Ależ spotyka. Urzednik wie, że jego wartość to pi razy oko 800 zł na ręke miesiecznie Czyli tyle ile robotnik od pana Móla dostaje w tydzień. Więc urzednik panu Mólowi może kolokwialnie mówiąc naskoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: PS IP: 83.15.139.* 13.05.08, 12:52 o robotnika budowlanego chodziło oczywiście tego co ową piękną nadbudowę realizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol punkt widzenia zależy od punktu siedzenia !! IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 22:26 a makabi to lokator z przydziału co mieszkanie za darmo od urzędników dostał w kamienicy w Krakowie. A tu się nagle skończyła darmocha i żal du.. ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp q IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:54 o, widać że tematem zajął się spec od schludnych plomb... poraz kolejny gratulujemy gw pana redaktora h*joka... Odpowiedz Link Zgłoś