Dodaj do ulubionych

Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta?

IP: *.chello.pl 14.05.08, 00:43
Taka Prawda Janczykowski blokuje wszystkie wysokie inwestycje w Krakowie, a pozwala na takie syfy jak Szeraton, Galeria Krakowska, czy najbrzydsza z nich wszystkich opera krakowska. My sie cofamy a inne miasta budują wieżowce.
Obserwuj wątek
    • Gość: mi_ma Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.net.autocom.pl 14.05.08, 00:43
      Podpisuje się pod treścią listu obiema rękoma. Również byłem petentem w tym
      domu wariatów zwanym Wydzialem Architektury i osobiście byłem świedkiem scenki
      kiedy to osoba przyjmująca petentów wyklinała na swoich kolegów w stylu, "ale
      coż to znowy wymyslili, przecież tego nie trzeba, a przynajmniej nie trzeba
      bylo jeszcze tydzień temu". Skoro sami urzędnicy tej instytucji nie zgadzaja
      sie ze sobą co do reguł postępowania to o jakiej skuteczności i fachowości ich
      pracy możemy mówić?
    • Gość: Orlik Od kiedy to IP: *.ists.pl 14.05.08, 00:49
      przebudowywanie zabytkowej substancji miasta jest jego rozwojem?
      • Gość: TKr Re: Od kiedy to IP: *.zetosa.krakow.pl 14.05.08, 01:41
        od kiedy zacznie się myśleć a nie pokwakiwać za "autorytetami"
    • Gość: bubu Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 04:50
      Smutna prawda. Tam gdzie jest bezprawie, bezprawie jest prawem. 100%
      racji UM stosując bezprawne wymagania doprowadził do sytuacji gdzie
      ludzie nie maja siły już dłużej czekać. Czekanie 2-3 lata na WZ to
      paranoja. W innych miastach np. na Śląsku czeka się w granicach 3-6
      miesięcy.
      Urzędnicy muszą zrozumieć że święte krowy są w Indiach a nie w
      Keakowie.
    • Gość: optymista Trzeba zmienić prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:17
      Określić MAKSYMALNY TERMIN ZAŁATWIENIA danej SPRAWY. Po terminie urzędnik
      powinien płacić kary za zwłokę-z własnej kieszeni. URZĘDNICY MUSZĄ POMAGAĆ
      LUDZIOM, a nie przeszkadzać i blokować, co umożliwia im obecne prawo.
    • Gość: Samowystarczalność Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:37
      Urzędników i rozdzielonych kompetencji w naszym kochanym mieście jest tyle , że
      petent już im nie jest potrzebny szczególnie w takich sprawach jak budownictwo.
      Przykład wielości uzgodnień. Droga powiatowa - w zarządzie ZDiT, kanalizacja
      MPWiK, opadówka KZK, przyłacza KZK, pobocze np. nad wałem Wiślanym w zarządzie
      wodnym. Teraz pytanie jak ile uzgodnień trzeba aby wykonać jedno przyłacze do
      domu długości 10mb ?
      Inna prosta sprawa chcesz postawić kontener na gruz, ale poniewac nie cały
      mieści się na Twojej działce i wystaje 10 cm na drogę co wówczas. Wówczas
      wdrażasz procedurę A ileśtam w której jest z 10 niepotrzebnych nikomu dokumentów
      , uzgodnień itd, szkiców . A kontener potrzebujesz na 2 godziny. Jego legalne
      postawienie to załatwienia prze 1-2 miesiące jak ktoś raczy odpowiedzieć w tym
      terminie. A co tu mówić o budowaniu!!!
      Winni to nieudolny zarząd miasta, bo on tworzy i zatwierdza procedury, nadzoruje
      urzedników oraz radni, którzy dzielnie tworzą nasze prwao lokalne oraz
      rozliczają zarząd miasta. Wcale się nie dziwię ludziom którzy po kilku latach
      walki z urzędasami robią co robią. Najgorsze jest to że walka nie polega na tym
      ,że chcemy coś zrobić wbrew prawu czy niezgodnie z procedurami walka polega
      głownie na tym, że czekamy i czekamy aby urząd cokolwiek napisał o naszym
      wniosku, ba zajął się nim. Ten paraliż to wynik strachu i wygody urzędniczej
      oraz spychologii i niekompetencji. No i jeszcze jedno w Krakowie aby szybko
      budować trzeba być znanym , bogatym i pęknym na pewno nie można być
      przeciętniakiem czyli obywatelem zwykłym mieszkańcem.
    • Gość: domator Wydział Olewania Petenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 09:02
      O ile mogę się nie zgadzać z faktem pomijania pozwoleń przez inwestorów, o tyle doskonale rozumiem irytację tych, którzy tracą - jak to autor listu napisał 30% dorosłego życia - w Wydziale Olewania Petenta. Doskonale rozumiem, bo choć ominęła mnie ta "przyjemność" starania się o WZ czy o pozwolenie miałem tę "przyjemność" załatwiania banalnej sprawy - przepisania pozwolenia z jednej osoby (sprzedającego) na drugą osobę (kupującego). Sprawa jest banalna, powinna być zgodnie z KPA załatwiona "bez zbędnej zwłoki" (art 35 KPA). W paragrafie 3 jest mowa o terminie do miesiąca dla spraw wymagających POSTĘPOWANIA WYJAŚNIAJĄCEGO. Tu chodziło tylko o otwarcie komputera, napisanie prostego pisma i dołączenie go do dokumentacji posiadanej przez Wydział. Jest ważne pozwolenie (kopia dołączona), jest dziennik budowy (kopia dołączona), jest akt notarialny (kopia dołączona) - a mimo to sprawa miała się wlec prawie dwa miesiące. Jak po miesiącu oczekiwania dostałem od urzędniczki informację, że nie mam po co dzwonić, bo jak będzie to wyśle, a jak nie dostałem to znaczy że nie ma, a zajmie się tym pewnie pod koniec miesiąca (czyli za jakieś trzy tygodnie) wkurzyłem się i "kopnąłem" (== napisałem pismo z żądaniem wyjaśnienia powołując się na zapisy z KPA). Co się okazało? Decyzję wydano następnego dnia.
      Oczywiście od razu nie można było.
      Bo nie. Petent ma potulnie stać i czekać.
      Nie była to zresztą jedyna ciekawa okazja obserwacji działania Wydziału Olewania Petenta - kilka lat temu przy innej okazji urzędnicy z uporem maniaka wysyłali pisma do osoby zmarłej, co do której zgłosiliśmy formalnie informację o spadkobiercy do którego należało kierować pisma. Każda taka wysyłka to 3 dni + 14 dni leżenia na poczcie, zwrot do Wydziału Olewania Petenta i dalsze komplikacje przy pozwoleniu (bo sąsiad nie został powiadomiony, więc dopóki MY nie znajdziemy sąsiada to Wydział Olewania Petenta odkłada nasze papiery do kurzenia na półkę).

Ktoś tu już w wątku pisał, że powinny być terminy w jakich sprawę należy załatwić. Problem w tym, że są.
      Tylko że po pierwsze urzędnik ma 150 sposobów na wyjaśnienie, dlaczego to musi trwać dłużej a po drugie poza koniecznością tłumaczenia się nie ma praktycznie żadnej sankcji karnej za przeciąganie postępowania.
    • Gość: gosc Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 09:09
      Autor tego listu gratuluje osobie, ktora lamie prawo, czy moze nawet do lamania
      prawa nawoluje?! Czy to jest juz karalne? To, ze ktos chce zarobic troche
      pieniedzy to wcale nie znaczy, ze wszyscy maja mu w tym pomagac, a jesli to jest
      sprzeczne z interesem ogolu - to wlasnie powinni mu przeszkadzac. Rabunkowa
      gospadarka Krakowa to dzialania na krotke mete i zenujace jest zajmowanie
      stanowiska inwestorow, ktorzy dzis tu, a jutro tam, chce zarobic troche kasy i
      temu podporzadkuja swoje dzialania!
      • gj_archi Re: Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? 14.05.08, 09:58
        ale co niby jest sprzeczne z interesem ogółu ? zarabianie pieniędzy ?
        inwestowanie we własną nieruchomość ? remont dachu, bo przecieka ? remont
        zniszczonej kamienicy a przy okazji wykorzystanie nieużytkowanego poddasza na
        kilka więcej mieszkań, których przecież ciągle jest mało ? działaniami na krótką
        metę nazywasz Pan adaptacje starych, sypiących się kamienic do nowych funkcji ?
        GDYBY NIE URZęDNICZY TOR PRZESZKóD MIELIBYśMY WIELOKROć WIęCEJ PIęKNIE
        WYREMONTOWANYCH ZABYTKOWYCH KAMIENIC.; A żE podniesie się kalenicę dachu 1,5m (
        zresztą akurat w przypadku Karmelickiej 9 i tak nie jest ona wyżej niż kamienicy
        obok ); urząd powinien stworzyć PLAN MIEJSCOWY, który określałby maksymalną
        wysokość kalenicy i gzymsu / attyki dla danego rejonu miasta; reszta ma zależeć
        od architekta, który po to ma uprawnienia i wiedzę, żeby zaprojektować budynek
        piękny i funkcjonalny - i niech mi nikt nie wmawia, że urzędnik wie lepiej co to
        piękno i funkcjonalność
        • Gość: behemot Re: Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: 83.15.139.* 14.05.08, 10:51
          , który po to ma uprawnienia i wiedzę, żeby zaprojektować budynek
          > piękny i funkcjonalny

A może nalezy ODEBRAĆ uprawnienia paru archietektom?
          Np. projektantom kołchozu zwanego "apartamentami" Ludwinów?

Pomijając oczywisty fakt niekompetencji urzedniczej może i tu jest "pies pogrzebany"?? W marnych kwalifikacjach krakowskich architektów?
    • Gość: gość Bzdury IP: *.chello.pl 14.05.08, 09:11
      Nie jest prawdą że urząd wydaje decyzje przez 3,4 lata. Bywaja
      sprawy w których wydaje się decyzje negatywne (z różnych
      względów: z braku nie złożenia przez inwestora pełnej dekumentacji,
      z powodu niezgodności z zasadą dobrego sąsiedztwa, z powodu
      ochrony zabytków, przyrody lub krajobrazu). Inwestor kombinuje dalej
      i składa kolejne wnioski o zabudowę. I twierdzi że urząd przez 4
      lata nie wydaje mu decyzji. Kłamie - urząd wydaje decyzje, tyle że
      sa one niekorzystne dla niego. Czasami tak bywa i tak musi byc.
      Tylko w Azji i Ameryce Południowej można budować gdzie się chce i
      jak się chce. W ten sposób powstają slumsy. Nie może byc
      przyzwolenia na taką zabudowę w Krakowie.
      • gj_archi Re: Bzdury 14.05.08, 10:04
        bzdurą jest idea wydawania wuzetek; a zasada dobrego sąsiedztwa to niby taka
        mądra ? przy budynkach mieszkalnych nie mogę zbudować sklepu - sklep tylko przy
        sklepie, szkoła tylko przy szkole, stacja paliw tylko przy stacji paliw; idąc
        tym tropem ( oczywiście zgodnie z prawem - zachęcam do szczegółowej lektury
        ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym ) stwórzmy dzielnice samych sklepów,
        stacji paliw, osiedli bez sklepów itp...pusty śmiech...
        • Gość: gość Re: Bzdury IP: *.chello.pl 14.05.08, 10:31
          A to urzędnicy magistraccy uchwalają ustawy? O to mozna mieć
          pretensje do parlamentarzystów a nie do urzędników miejskich.
          A co do przepisów: wuzetki powinny być wymagane aby nie powstała
          dowolność, a zasada dobrego sąsiedztwa powinna byc zastąpiona
          koniecznością zgodności inwestycji ze studium uwarunkowań i
          kierunków zagospodarowania przestrzennego.
    • Gość: gość portalu. Pognać pałą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 09:51
      Ktoś kiedyś powiedział " pognać urzędasów pałą, a od razu będzie się
      żyło lepiej". Patrząc na to co urzędasy wyprawiają można się zgodzić
      z tym stwierdzeniem. Jednak ktoś musi załatwiać sprawy i czuwać nad
      porządkiem. Problem w tym, że urzędnik jest po to, by załatwiać
      wszystkie sprawy szybko, sprawnie i bez zbędnej zwłoki. Niestety
      nadal w urzędach mamy ludzi nie kompetentnych i zakompleksionych.
      Ludzi którzy nie bardzo wiedzą co zrobić ze sobą samym. Ludzi,
      głupio zazdrosnych o to, że ktoś chce zrobić coś dobrego. Wreszcie
      ludzi, którzy za garść mamony zrobią wszystko i bez oczekiwania.
      Jednak przychylam się do powyższego stwierdzenia. "Pognać pałą, a
      będzie nam się żyło lepiej".
      • Gość: andrzej WZ i PnB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:09
        od dwóch lat staram się o wydanie pozwolenia na adaptację strychu,
        przy WZ trwało to "tylko" 12 miesięcy. Musiałem wnieść uwagi do
        wydanej analizy urbanistycznej która uniemozliwiała mi adaptację na
        mieszkanie. Po wniosieonych uwagach udałem się do pani Naczelnik i
        okazało się że wszystkie moje uwagi zostały przyjęte. Oczywiście
        udokumentowałem je duża ilością zdjęć bo pani inspektor zrobiła
        sobie zdjęcia z parteru i stwierdziła, że sąsiednie kamienice nie
        mają zaadaptowanych strychów. Wszedłem na dach zrobiłem zdjecia
        sporo opisałem i "okazało się", ze zabudowa poddaszy jest
        dopuszczalna.
        Teraz walczę o Pozwolenie na Budowę. Na razie złożyłem trzeci
        wniosek, pierwszy uwalony z mojej winy, nie dagadałem się z
        sąsiademi nie dostałem zgody od sąsiada na nadbudowę jego kominów.
        Drugie uwalenie już całkowicie bezprawnie, nadbudowałem sasiadowi
        kominy, dołączyłem zdjęcia a architekt napisał, że sa nadbudowane.
        Nie wystarczyło. Przy kolejnych podejściach znajdywały się kolejne
        braki. W tym stwierdzenie, żę uchwała wspólnoty sprzed dwóch lat
        jest nieaktualna. Bo do oświadczenia o prawie do dysponowania
        nieruchomością na cele budowlane musi być aktualne tzn z dnia
        napisania oświadczenia. No cóż wiele przeszedłem ale żadna wspólnota
        nie zbierze się na życzenie Pani inspektor. Uchwała jest ważna
        dopóki jej wspólnota nie odwoła. Nie ukrywam, że miałem już w
        planach zrobienie samowolnej nadbudowy jednak jeszcze mam
        cierpliwość i poczekam te pół roku.
        Tak więc w pełni rozumiem tych co łamią przepisy.
    • Gość: zzzname Re: Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:13
      Widzę, że pan Markiewicz nie ma zielonego pojęcia co to jest stan wyższej
      konieczności. Budowanie domu w stanie wyższej konieczności? Mała rada, proszę
      się z tym nie wypuszczać oficjalnie bo sąd zabije pana śmiechem.
      • Gość: Olo Re: Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:23
        Sąd niestety to też urzędnik.Tyczy to wszystkich darmozjadów
        Żerujących na naszych podatkach.Argumenty o "Państwie Prawa"
        są lekko naciągane.Sąd bierze stronę "szaraka" tylko wtedy gdy inna
        decyzja jest rażącym naruszeniem litery prawa.A i w takich
        okolicznościach różnie to bywa....
    • Gość: Max Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.gprs.plus.pl 14.05.08, 10:22
      Gratuluję odwagi i determinacji. Faktycznie czas jaki zabierają urzędnicy związany jest najczęściej z ich brakiem kompetencji i wręcz ubezwłasnowolnieniem (może zwykłym tchórzostwem)przez przełożonych. Ci ludzie (jeszcze?), nie potrafią nic zrobić jak nie mają polecenia na piśnie lub innego "dupochronu". Dramatycznie boją się o swoje posady, zdając sobie sprawę z tego, że do innej pracy nikt ich nie przyjmie! A co do p. Janczykowskiego - zezwolił na dobudowanie 3 pięter w kamienicy na rogu Starowiślnej i Miodowej i 4 (czterech) pięter w sąsiedniej, oraz wyburzenie jednej do fundamentów, a drugiej do ściany frontowej - bo tyle jej zostało z kamienicy z 1928roku. Pewnie miał w tym jakiś interes, skoro tak opóźnia inne inwestycje, i burzy się o 1,5 metra dachu!
    • Gość: Tomasz Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: 195.95.182.* 14.05.08, 10:49
      BRAWO!!!!!!
    • adfopcje1 Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? 14.05.08, 11:08
      Popieram 100 % decyzje pana Mola jak i rowniez postawe pana Markiewicza ! ! !
      Dzieki pseudodzialaniom pseudourzednikow-nierobow nie ma innego wyjscia niz
      wybrane przez pana Mola.
      Mam nadzieje ze dzialanie p. Mola bedzie przykladem dla innych. I niech tylko
      nikt nie zacznie zawracac glowy inwestorowi jakiemis przepisami blokujac
      inwestyce skutecznie na LATA.
    • Gość: Właścicel Również popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:56
      Popieram, ale oczywiście w granicach rozsądku. Sam staram się o WZ
      nanadbudowę i remont budynku, który leży w strefie ochronnej.
      Odrzucono WZ, bo dla urzędników najlepiej było by gdyby utrzymać
      budynek w stanie nie zmienionym.My jednak żyjemy w XXI wieku i nie
      koniecznie należy wszystko odtwarzać, szczególnie gdy może wyglądać
      lepiej. Nie jestem fanem nadbudów typu Hotel Monopol, ale nie widzę
      uzasadnienia zakazu zmian wizerunku budynków na lepszy. Patrząc na
      wiedeński Stefan Platz można powiedzieć że Ausriacy nie mieli
      problemu z decyzjami budowlanymi.
    • Gość: ddddddd Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.ksknet.pl 14.05.08, 16:07
      Powiało rozsądkiem, który zadko gości w Gazecie Wyborczej/Popieram
      autora listu
    • Gość: emu Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: 85.72.91.* 14.05.08, 16:39
      jestem za, jezeli trzeba czekac tyle czasu to lepiej prawo lamac i
      tyle.
    • afrika Dewelp[erzy zabudowaliby nawet Błonia gdyby mogli 14.05.08, 16:44
      Tą nadbudowe na Karmelickiej nakazałbym rozebrać - moze w koncu by ten pożal sie
      boże inwestor poszedł po rozum do głowy. Dura lex sed lex jak powiadali
      Rzymianie. Zabudowa zabytkowej tkanki miasta to nie jest żaden rozwój, tylko
      okazja do wyhaczenia kasy. Urzędnicy, nie dajcie sie zaszczekać "inwestorom".
      • Gość: brylant Re: Dewelp[erzy zabudowaliby nawet Błonia gdyby m IP: 81.219.244.* 20.05.08, 22:14
        no właśnie! rozbudowywać miasto-proszę bardzo- jest tyle miejsca, ale nie, każdy
        musi budować w obrębie plant, więc nadbudowują bez opamiętania, byle pare
        pokoików i hostel gotowy, a kamienice wyglądają tak: na powierzchni starej 2 -
        piętrowej kamienicy obdrapany tynk, dwa piętra + dwa następne w dachu dobudowane
        i jest super! Tak ma wyglądać Kraków!Ludzie opamiętajcie się!
    • Gość: śmierć z Grobli Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.2.20.195.pp.com.pl 14.05.08, 19:06
      A co z podwawelską kopalnia odkrywkową dla sprzedaży piasku? To też jaja tylko w
      głąb Krakowa. Dziubą jak wykałaczkami i sprzedają piasek a domy runa i będzie
      Majchrowski pod immunitetem!!!
    • Gość: jolka Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:49
      Jestem za tym , by Janczykowskiego dopadła wieloletnia biegunka.
    • Gość: czekajacy Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.jordan.krakow.pl 15.05.08, 17:25
      winni sa urzednicy, ich niekompetencja, arogancja, nawet lenistwo.
      gdyby dzialali sprawnie to by nie bylo powodow do lamania prawa.
      najbardziej ulubionym pismem urzednika jest" wyznacza sie nowy
      termin zalatwienia sprawy : 30 dni od uzyskania stosownych opinii od
      innych wydziałów urzedu miasta" Gratuluje właścicielowi kamienicy
      przy Karmelickiej odwagi, mnie jej brak i dlatego cierpliwie latami
      czekam.
    • Gość: Ice Listy. Kto hamuje rozbudowę tego miasta? IP: *.range86-141.btcentralplus.com 19.05.08, 01:12
      Znasz pojecie z pogranicza urbanistyki i architektury pt. rewitalizacja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka