IP: *.krak.gazeta.pl 09.01.02, 10:14
Jaką książkę ostatnio przeczytałeś(aś)? Ile książek czytasz w miesiącu? w roku? Masz coś do powiedzenia o
jakiejś książce?
gazeta.pl/krakow
Obserwuj wątek
    • Gość: orka Re: Książki IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 20:37
      Czytam bardzo duzo ksiązek. Niekiedy nawet do 12 w miesiącu. Wydaje strasznie
      dużo pieniędzy na ksiązki, kupuję na aukcjach w internecie, antykwariatach i
      giełdach np w niedzielę na Grzegórzkach. Ostatnio fascynuje mnie dwóch autorów.
      po pierwsze Arthur Hailey ("Port lotniczy" "Auto-Gang" "Bankierzy" "Ostateczna
      diagnoza" "Detektyw"). Autor rzeczywiście zna się na swoim rzemiośle. Powieści
      są robudowane, wielowątkowe, losy bohaterów idealnie czasowo się zasklepiają.
      Zainteresowałam się nim podczas czytania poradnika Alberta Zuckermana o
      sposobach konstruowania wielowątkowych powieści i rzemiośle pisarza.
      Zuckermann wymienił powieści haleya jako doskonałe kompozycyjnie, wspaniałe ze
      względu na rytmiczność akcji itp.
      Drugim autorem, któego uwielbiam ostatnio jest David Lodge ("British museum w
      posadach drży", "Zamiana", "Mały światek","Fajna robota", itp) Pełne humoru,
      pisane z angielskim przekąsem i w znakomity sposób szarfujące ironią.
      Podejrzewam, że w Krakowie powinny cieszyć się dużym powodzeniem ze względu na
      bliskosc tematyczną. Akcja wielu powiesci Lodga dzieje się w srodowisku
      akademickim, jakże bliskim nam Krakowianom.
    • kriss.forum Re: Książki 09.01.02, 22:51
      Ostatnia księżka jaką przeczytałem t bodajże "Ferdynand Wspaniały", strasznie
      kozackie arcydzieło. To się dopiero czytało! Kto jeszcze nie przeczytał, niech
      leci do biblioteki! Polecam :), serio.

Pozdrawiam,
      Kriss.
      • mikolaj7 Re: Książki 10.01.02, 19:28
        kriss.forum napisał(a):

> Ostatnia księżka jaką przeczytałem t bodajże "Ferdynand Wspaniały", strasznie
        > kozackie arcydzieło. To się dopiero czytało! Kto jeszcze nie przeczytał, niech
        > leci do biblioteki! Polecam :), serio.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Kriss.

taaak, lektura do trzeciej klasy, a jaka porywajaca :P
        jedyna ksiazka serwowana w tym wieku dzieciom w szkole,
        a warta powrotu do niej to 'Dzieci z Bullerbyn'.
    • Gość: ??? Re: Książki IP: *.olsza.krakow.pl 16.01.02, 17:19
      Coś dziwnego. Czy nikt nic nie czyta? Czy nie piszą bo czytają?
      ???
    • Gość: Yaskier Re: Książki IP: 213.77.2.* 17.01.02, 09:15
      Ja ostatnio przeczytałem parę (tzn. trzy :-)) książek Davida i Leigh Eddings.
      Opowiadają o losach czarodzieja Belgaratha. Napisane później od cyklów:
      Belgariada i Malloreon, są retrospekcją opowiadaną przez wiekoego maga.
      Polecam tym, którzy lubią dobrze napisane fantasy. ;-)
      • mikolaj7 Re: Książki 18.01.02, 17:21
        Gość portalu: Yaskier napisał(a):

> Ja ostatnio przeczytałem parę (tzn. trzy :-)) książek Davida i Leigh Eddings.
        > Opowiadają o losach czarodzieja Belgaratha. Napisane później od cyklów:
        > Belgariada i Malloreon, są retrospekcją opowiadaną przez wiekoego maga.
        > Polecam tym, którzy lubią dobrze napisane fantasy. ;-)

dobrze napisane to fantasy to przede wszytskim wladca
        pierscieni :))) a wracajac do tematu to wlasnie go koncze :)))
    • postmodern Re: Książki 19.01.02, 21:31
      Gość portalu: Gazeta napisał(a):

> Jaką książkę ostatnio przeczytałeś(aś)? Ile książek czytasz w miesiącu? w roku?
      > Masz coś do powiedzenia o
      > jakiejś książce?
      > gazeta.pl/krakow

Polecam serdecznie "MADAME" Antoniego Libery... Prawdziwa rewelacje.. Może nie
      najnowsze, ale warto!
    • Gość: wuen Re: Książki IP: *.ha3.agh.edu.pl 29.01.02, 03:35
      Co do "Madame", zgadzam się. Spędziłem nad nią noc i przedpołudnienie, aż skończyłem. Jeśli
      macie pilną robotę to nie zabierajcie się do tej książki!
      A teraz na stare lata, zostałem pensjonarką. Właśnie skończyłem powtórkę z Pani Musierowicz
      (zajęła mi tylko siedem nocy, bo niestety nie mam kompletu) i wziąłem się za "Wicehrabiego de
      Bragelonne".
      Pozdrawiam
      wuen
    • Gość: mir Re: Książki IP: *.dhs.vic.gov.au 29.01.02, 05:27
      Polecam "Ostaniego Ciecia" Glowackiego. Ksiazeczka cieniutka, moze sie wydac
      pretensjonalna, ale nalezy czytac z przymrozeniem oka.

Z powazniejszych, ale porywajacych, rzeczy polecam opowiadania zebrane Herlinga-
      Grudzinskiego. Piekny jezyk......

mir
    • Gość: X-ray Re: Książki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 08:36
      "Randka w ciemno" Kosinskiego - oto, co ostatnio przeczytalem.
    • mazer Re: Książki 29.01.02, 09:05
      Mnie najbardziej wciągają ksiązki Sapkowskiego, w przeciwieństwie do prób
      ekranizacji, ale też Oramus i jego "Senni zwyciężcy" czy "Hieny cmentarne",
      również dawny Lem z "Solaris". Z zagranicznych to nieśmiertelny Tolkien i
      Zelazny z cyklem "Amberu".
      • Gość: Redd Re: Książki IP: 213.25.103.* 31.01.02, 12:54
        To jak o ksiazkach mowa to blagam o pomoc i wskazanie miejsca pobytu Abe Kobo i
        jego "Kobiety z Wydm". Dam tyle zlota ile uniesie znalazca. Dziekuje.
    • Gość: dorkasz Re: Książki IP: 217.98.233.* 29.01.02, 10:22
      ja wlasnie czytam Anne Karenine, ale nie jest to lektura porywajaca za to
      polecam twoerczosc Jonathana Carrolla np. "dzecko na niebie" - lektura lekko
      zakrecona, ale pelna metafizyki, pokazujaca ze swiat to cos wiecej niz 3d :-)
      • nica Re: Książki 29.01.02, 10:47
        Gość portalu: dorkasz napisał(a):

> ja wlasnie czytam Anne Karenine, ale nie jest to lektura porywajaca za to
        > polecam twoerczosc Jonathana Carrolla np. "dzecko na niebie" - lektura lekko
        > zakrecona, ale pelna metafizyki, pokazujaca ze swiat to cos wiecej niz 3d :-)
        Carroll jest rewelacyjny, szczegolnie jesli przeczyta sie przynajmniej dwie jego
        ksiazki pod rzad, nie mozna przestac czytac dalej. "Wchodzi" sie w jego
        fanstastyczny swiat. Lubie tez Philipa Roth'a.
        Z ostatnio przeczytanych - " Pod mocnym aniolem" Pilcha. Utrzymana w klimacie
        ironii, co osobiscie uznaje za pozytyw. Zawiodla mnie tylko troche koncowka. Zbyt
        piekne, aby bylo prawdziwe.

• Gość: axel Re: Książki IP: 10.5.16.* 29.01.02, 15:15
          "Mercedes Benz" i "Weiser Dawidek" Pawla Huelle. "Mercedes" bardzo mi sie
          podobal.
          W tej chwili: "Shadow of the Hegemon" Orsona Scotta Carda - niezly.
          • skks Re: smutno mi 29.01.02, 15:21
            Wam to dobrze a ja nie znam literek, kto mnie nauczy? też bym coś poczytał.

:-))) skks
    • Gość: Zbigniew Europa Norman Davies? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 20:55
      Czy ktoś czytał tę książkę? Czekam na opinie zamierzam kupić i przeczytać, ale
      nie wiem czy warto.
      • Gość: wuen Re: Europa Norman Davies? IP: *.ha3.agh.edu.pl 30.01.02, 01:40
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Czy ktoś czytał tę książkę? Czekam na opinie zamierzam kupić i przeczytać, ale
        > nie wiem czy warto.
        Na pewno warto warto kupić, mieć i czytać. Ale nie wiem czy da się ją tak poprostu
        przeczytać od deski do deski. Przy wszystkich swoich zaletach: barwnym języku,
        polocie, itp... jest to jednak rzetelne opracowanie historyczne i nadaje się raczej
        do studiowania, smakowania, tu kapsułka, tam rozdział....
        Ma, ta ksiązka, jeszcze jedną zaletę: bardzo nobliwie wygląda na półce, zwłaszcza
        w zestawie z Bożym Igrzyskiem.
        wuen

• Gość: debe Re: Europa Norman Davies? IP: *.ny325.east.verizon.net 30.01.02, 06:28

> Czy ktoś czytał tę książkę? Czekam na opinie zamierzam kupić i przeczytać, ale
        > nie wiem czy warto.

Wlasnie czytam. Bardzo, bardzo polecam.
        Bozena

• Gość: agaw Re: Europa Norman Davies? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 09:02

> nie wiem czy warto.

WARTO, ale nie do przeczytania jednym ciagiem. Polecam.
      • Gość: Zbigniew Re: Europa Norman Davies? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 22:36
        Dzięki wszystkim za opinie już sobie kupiłem i zaczynam czytać fragmenty.
        pozdrawiam
    • Gość: mtq Re: Książki IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 22:27
      Polecam "Trzecią Granicę" Adama Bahdaja i w ogóle wszystkie jego książki. Są świetne i łyka się je w
      2-3 dni!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka