Dodaj do ulubionych

Prawników proszę o pomoc

IP: *.revers.nsm.pl 28.09.03, 14:01
mama chce w testamenncie przepisać swoje mieszkanie ) aby po jej śmierci
dostała je jej wnuczka). Ma byc to testament pisemny ( spisany własnoręcznie
przez moją mamę) , jak dobrze go napisać, co zapisać aby nikt go póxniej nie
podwarzył. Notariusz nie wchodzi w rachube ponieważ mama nie wychodzi z domu
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Prawników proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 14:30
      Gość portalu: ewcia77 napisał(a):

> mama chce w testamenncie przepisać swoje mieszkanie ) aby po jej śmierci
      > dostała je jej wnuczka). Ma byc to testament pisemny ( spisany własnoręcznie
      > przez moją mamę) , jak dobrze go napisać, co zapisać aby nikt go póxniej nie
      > podwarzył. Notariusz nie wchodzi w rachube ponieważ mama nie wychodzi z domu

Tylko u notariusza.Niech przyjedzie.
    • mn7 Re: Prawników proszę o pomoc 28.09.03, 15:22
      Gość portalu: ewcia77 napisał(a):

> mama chce w testamenncie przepisać swoje mieszkanie ) aby po jej śmierci
      > dostała je jej wnuczka). Ma byc to testament pisemny ( spisany własnoręcznie
      > przez moją mamę) , jak dobrze go napisać, co zapisać aby nikt go póxniej nie
      > podwarzył. Notariusz nie wchodzi w rachube ponieważ mama nie wychodzi z domu

Doradzam jednak notariusza - przywieźcie go do domu. Jeśli nie - opracujcie dla
      mamy projekt w oparciu o dostępne wzory, z uniknięciem błędów ortograficznych
      (np. "podwarzyć").

mn

• Gość: wiosna Re: Prawników proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 15:35
        testament to zły pomysł. wnuczka zapłaci bardzo duży podatek spadkowy. mój
        dziadek przepisał na mnie mieszkanie jeszcze za życia - w grę wchodziła
        symboliczna suma (nie wiem, jak jest teraz). a w akcie darowziny wpisaliśmy, że
        dziadek ma u mnie dożywocie. notariusz jednak i tak jest potrzebny. niektórzy
        faktycznie przyjeżdżają do domu. pozdrawiam
    • Gość: Zbigniew Nigdy w testamencie ! IP: *.pil.citynet.pl / *.pil.citynet.pl 28.09.03, 17:58
      Nie jestem prawnikiem, ale czytałem gdzieś artykuł na temat testamentów i
      spadków. Po śmierci każdemu członkowi rodziny może się przypomnieć o majątku i
      każdy ma prawo coś z niego skrobnąć:(

Niech przepisze mieszkanie na Ciebie jeszcze za życia !!!
      • Gość: ewcia77 Re: Nigdy w testamencie ! IP: *.revers.nsm.pl 28.09.03, 18:00
        Dzięki za udzielone porady. Tak też myślałam że lepszy był by notariusz w tej
        sprawie. Gdzie szukać takich wzorów w necie. Czy może to chodzi o
        zachowek?????????
        • Gość: sa-bella Re: Nigdy w testamencie ! IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 18:35
          Notariusz do spisania testamentu nie jest konieczny!Testament może być spisany
          własnoręcznie (czyli przez Babcię). Powinien mieć dokładną datę i podpis (imię
          i nazwisko). Jak najdokładniej okreslić co jest komu przeznaczone.(Czyli
          np. "mieszkanie mieszczące sie przy ...., o metrażu...., którego jestem
          właścicielką, zapisuję w spadku mojej wnuczce Katarzynie Kowalskiej").
          Podatek od tego spadku zaplaci sie bez wzgledu na to, czy istniał testament,
          czy tez nie. Wnuczka będzie zwolniona z podatku od tego mieszkania, jeżeli nie
          ma ono wiecej niż 110m kwadratowych.
          Niemniej jeśli są jeszcze inni krewni Babci (dzieci i inne wnuki), to mogą być
          uprawnieni do zachowku (to tak na marginesie, bo podałaś za mało danych).
          Ktoś wczesniej wypowiadal sie, że gdyby Babcia zrobiła z mieszkania darowiznę
          to wnuczka nie zapłaciłaby podatku.To nieprawda. Poza tym darowizna i tak
          byłaby brana pod uwagę przy ewentualnym podziale spadku po śmierci babci (i
          wtedy wnuczka mogłaby już nic nie dostać).
          Uff...Nie wgłębiałam sie w szczegóły, bo wyszłaby z tego książka :)
          • forward Re: Nigdy w testamencie ! 28.09.03, 20:11
            Nie jestem prawnikiem, ale czytałem gdzieś artykuł na temat testamentów i
            spadków. Po śmierci każdemu członkowi rodziny może się przypomnieć o majątku i
            każdy ma prawo coś z niego skrobnąć:(

Niech przepisze mieszkanie na Ciebie jeszcze za życia !!!

--------------------------------------------------------------------------------
            Tak Zbigniewie masz rację, testament nawet ten sporządzony przed notariusze
            może nie zapobiec niespodziankom, poza tym można po nim sporządzić testament
            pisemny lub ustny i znieść postanowienia notarialnego, takie mamy prawo.
            Takie sprawy powinno się załatwiać za życia, przez darowiznę albo umowę
            dożywocia, zawartą również przed notariuszem. Tak jest najlepiej.

Forward
            • sabbina I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! 29.09.03, 10:23
              powaga ! Niezależnie od formy sporządzonego testamentu itp.
              Tu se- bella ma rację !
              Uprawnionymi do dziedziczenia po Twojej mamie są w pierwszej kolejności Jej
              dzieci i mąż. Powstaje pytanie, czy mąż Twojej mamy (być może to Twój tata),
              jeszcze żyje, i ile masz rodzeństwa. Każdy z nich ma prawo do zachowku, chyba,
              że został wydziedziczony przez Twoją mamę (przesłanki są wymienione w art.1008
              K.C.). A jeżeli w chwili śmierci Twojej mamy, nie żyje też uprawnione do
              dzidziczenia Twoje rodzeństwo, to też się nie ciesz, gdyż wstępni twojego
              rodzeństwa dziedziczą to uprawnienie !!!

Takie mamy porąbane prawo spadkowe i w ogóle prawo cywilne.

Nawet po śmierci człowiek nie może decydować o swojej własności !!!
              • Gość: Ewa Re: I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.09.03, 14:31
                Aż tak źle nie ma. Wnuczka swoje dostanie, ale jeżeli nie ma zgody
                w calej rodzinie na to aby to ona była spadkobiercą, to serdecznie jej współczuję.
                Wszystkim innym spadkobiercom należy się połowa tego co by im przysługiwało. (
                odgórnie) Czyli trzeba będzie ich spłacić. A jeżeli ktoś stwierdzi że on nie
                chce kasy, to szykuje się piękny i długoletni proces sądowy. Bo to że babcia
                napisze że tej i tej zapisuję moja złotą kolię nie oznacza że tak będzie. Inni
                mogą się sprzeciwić. Zdecydowanie lepiej załatwić tą sprawę jeszcze za życia
                babci. Gdy mieszkanie w chwili jej śmierci jest własnością wnuczki to nikt już
                tego ruszyć nie może.
                • sabbina Re: I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! 29.09.03, 14:54
                  z życia to trochę ryzyko !
                  bo jak wnuczce (albo jej chłopakowi) za jakiś czas babcia zacznie
                  przeszkadzać ???
                  gdzie babcia pójdzie mieszkać ???
                  P.S.
                  Przypominam kazus, kiedyś jakaś 80 - letnia kobieta we Francji zapisała
                  mieszkanie - bodajże - nawet notariuszowi, a on za to miał sie nią zajmować aż
                  do śmierci. Jak pamiętamy kobieta dożyła dobrze ponad 110, lat przeżyła przy
                  tym odbarowanego...
                  • Gość: Ewa Re: I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 30.09.03, 10:00
                    W akcie notarialnym powinna byc klauzula, zapewniajaca babci dozywotnie prawo do
                    mieszkania w tym lokalu. Po rygorem niewaznosci np.darowizny.
                    • Gość: ewcia77 Re: I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! IP: 195.117.159.* 30.09.03, 14:28
                      Dodam że tata nie żyje a ja mam siostrę . Skoro i tak by coś się należało
                      mojej siostrze również ( spadkobierca po lini prostej) i wnuczka by musiała
                      zapłacić zachowek to chyba nie warto się bawić w jakieś testamenty no chyba ,
                      ze słyszałam jeszcze o darowiźnie na nią. Ale on a jest nieletnia i nie
                      zarabia. Czy podatek od darowizny będzie mogła zapłacić dopiero gdy będzie
                      pełnoletnia.
                      • sa-bella Re: I tak wnuczka może gó...wno dostać !!! 30.09.03, 19:04
                        Z tą darowizną to nie do końca taka prosta sprawa. Jeśli wnuczka otrzyma
                        mieszkanie w postaci darowizny, to w niektórych przypadkach i tak może być
                        zobowiązana do wypłacenia zachowku osobom uprawnionym (art. 994-1001 kodeksu
                        cywilnego).
    • Gość: Mirek Ten w kropce... IP: *.introweb.nl 30.09.03, 16:22
      Mojej b.chorej Mamie sfinansowalem wykup mieszkania.Bogini biurokracja-jak
      zwykle- sie nie spieszyla i dopiero po roku zawital do skrzynki pocztowej
      wyrok sadu zatwierdzajacy Mame ,jako wlascicielke mieszkania.Z koleji Mama
      miala mnie to mieszkanie przekazac,jako ze nie bedac glownym najemca nie moglem
      go wykupic.Poniewaz w miedzyczasie przebywala w szpitalu odlozylismy
      formalnosci na pozniej.Po wyjsciu ze szpitala ja musialem tymczasowo wyjechac
      do innego dalekiego miasta ,tak ze spotkanie z notariuszem sie odwleklo.Tuz
      przed moim powrotem Mama niespodziewanie zmarla.Zakup mieszkania ja
      sfinasowalem,notariusz przy pierwszej transakcji slyszal od mojej Mamy,ze jej
      zamiarem jest przekazanie mieszkania w moje posiadanie.Mam siostre z jej corka
      zameldowane w rzeczonym mieszkaniu oraz brata ,ktory mieszka pod innym
      adresem.Jakie kroki prawne musze przedsiewziac ,zeby mieszkanie stalo sie moja
      wylaczna wlasnoscia?
      • Gość: wiosna Re: Ten w kropce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 18:32
        myślę, że najprościej będzie, jesli rodzeństwo zrzeknie się swojej części
        spadku na Twoją korzyść. oczywiście, o ile to przyzwoici ludzie (bo musieli
        przecież wiedzieć, że zapłaciłeś za mieszkanie).
    • Gość: ewa Re: Prawników proszę o pomoc IP: *.kraksystem.pl 30.09.03, 19:33
      sorki, nie jestem prawnikiem - ale wiem napewno, że notariusz może przyjść do
      domu
    • Gość: prawnik Re: Prawników proszę o pomoc IP: *.bci.net.pl 02.10.03, 16:52
      Testament zwykły pisemny musi być sporzadzony w ten sposob, ze
      powinien być napisany całości pismem RĘCZNYM, podpisany przez spadkodawce i
      opatrzony datą.

Jezeli chodzi o testament w formie aktu noatrialnego, to istnieje mozliwosc,
      aby to notariusz przyszedl to spadkodawcy, gdy ten nie moze sie do niego udac
      osobiscie z przyczyn obiektywnych (np. choroba).
    • agatta20 Re: Prawników proszę o pomoc 02.10.03, 18:44
      na testamencie muszą być podpisy dwóch świadków. ma być maksyamlnie
      szczegółowy, jak to już ktoś napisał. i koniecznie zapis - WYDZIEDZICZAM
      WSZYSTKICH KREWNYCH ZNANYCH I NIE ZNANYCH jeśli tego nie będzie, a czasem
      notariusze nie wpisują, jest prawo do potencjalnego zachowku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka