Dodaj do ulubionych

ROZKŁAD 502 = FIKCJA

IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.10.03, 14:11
Czy jakiś cymbał nie mógłby zrobić pomiarów testowych na tej linii? Nie
bardzo rozumiem, po co w rozkładzie jest odjazd np. 13:03 spod Bagateli,
skoro i tak wiadomo, że odjedzie około 13:10 (siedem minut opóźnienia, jak
ostatnio zauważyłem, jest standardem. Wahania nie przekraczają jednej
minuty)...

Szczyt wszystkiego to piętnastominutowe opóźnienie na Pl. Wolnica (które dla
postronnych mogło wyglądać na pięciominutowe nadśpieszenie)...

Mam już tego dość! Ja rozumiem, że korki nie zależą od MPK, ale skoro
opóźnienia są dzień w dzień jednakowe, to czemu nie można UREALNIĆ rozkładów
jazdy?

Tak na marginesie: 152 ostatnio wykazuje identyczne opóźnienia pod Bagatelą :-
(

Pzdr.
LOKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 15:17
      502 jeździ tak z powodu budowy estakady i korków w Podgórzu. Można by było
      zmienić rozkład, tylko po co to robić na kilka tygodni. Poza tym te opóźnienia
      też są ciężkie do przewidzenia.
      Nie wiem, czy czytałeś ostatni tekst na mojej stronie o jeździe 502. Otóż jakiś
      tydzień temu jechałem nim do domu. Na Bieżanów miał dojechać o 16:08, a w Rynku
      Podgórskim był dopiero o 16:20. Cóż, trzeba przeczekać czas budowy tej
      estakady. Jak skończą, to może wtedy zacznie jeździć lepiej i rozkłąd jazdy
      będzie realny.

Michał Wojtaszek
      • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 02.10.03, 06:15
        Ale co ma estakada do spóźnień pod Bagatelą na trasie Pl. Centralny -> Bieżanów
        Nowy? Co ma estakada do identycznych siedmiominutowych opóźnień na #152 i
        #124??? Misiasty, o czym Ty mówisz? Przecia to brzmi jak legendarny tekst
        Ciotki o tym, że #128 jest opóźnione ze względu na korki na 29-tego Listopada...

:-/

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 17:50
          > Ale co ma estakada do spóźnień pod Bagatelą na trasie Pl. Centralny -> Bieża
          > nów Nowy? Co ma estakada do identycznych siedmiominutowych opóźnień na #152 i
          > #124??? Misiasty, o czym Ty mówisz? Przecia to brzmi jak legendarny tekst
          > Ciotki o tym, że #128 jest opóźnione ze względu na korki na 29-tego
          > Listopada..

Mówimy o linii 502. Linie 124 i inne mnie na razie nie interesują. A estakada
          ma z tym tyle wspólnego, że jak 502 przyjedzie opóźniony na Plac Centralny, to
          też opóźniony wyjedzie z niego.

Poza tym jest jeszcze jedno, czego niestety nikt tu nie zauważa, a za chwilę mi
          się pewnie jeszcze za to dostanie. Rozkład jest ok, to kierowcy powodują
          opóźnienia. Zapraszam was na Plac Centralny. Dość często wsiadam tam do 502.
          Kierowcy, przeważnie niestety wszyscy, punktualnie odjeżdżają z Placu
          Centralnego, tyle że z przystanku dla wysiadających. Objazd Placu i zatrzymanie
          na przystanku dla wsiadających powoduje, że wyjeżdżają już z 5 minutowym
          opóźnieniem. Z tego co pamiętam, raz mi się zdarzyło, że autobus dużo wcześniej
          podjechał na przystanek dla wsiadających, o dziwo była to Scania. Widzisz więc,
          że nie zawsze rozkład jazdy jest źle ułożony. Kierowcy niestety często go po
          prostu nie przestrzegają.

Michał Wojtaszek
          • Gość: Fassi Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.10.03, 17:54
            Michał! ale od Pl. Centralnego do Wiślickiej są takie czasy, że na Wiślickiej jest punktualnie, specjalnie wyjeżdżają wcześniej, by nie było nadspieszenia w jednym z znajważniejszych punktów trasy - przystanu Wiślicka
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 17:59
              > Michał! ale od Pl. Centralnego do Wiślickiej są takie czasy, że na Wiślickiej
              > jest punktualnie, specjalnie wyjeżdżają wcześniej, by nie było nadspieszenia
              > w jednym z znajważniejszych punktów trasy - przystanu Wiślicka

Po pierwsze, chyba chodziło ci o późniejszy wyjazd. Po drugie, jeżeli jest tam
              rzeczywiście tak jak myślisz, to wypadałby to poprawić.

Michał Wojtaszek
              • Gość: Fassi Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.10.03, 18:03
                Kiermani są na tye zorientowani, że wiedzą, kiedy mogą sobie pozwo;lić na te 5 minuut opóźnienia, bo zaręczam Ci, że nie każdy kurs wyjeżdża tak opóźniony, a wiem że tak jest, bo siedzę w tym cały czas i często bywam na Pl. Centr.
          • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.10.03, 01:53
            Po pierwsze - opóźnione wyjazdy już Ci wyjaśnił Fassi. A po drugie - ponieważ
            IDENTYCZNE opóźnienia występują na #124 i #152 możemy śmiało stwierdzić, że
            estakada nie ma nic do rzeczy, a cały problem polega na korkach na odcinku
            Pilotów - R. Mogilskie - Lubicz - Basztowa - Dunajewskiego. I skoro korki te są
            dzień w dzień identyczne i powodują identyczne opóźnienia, to czemu nie robi
            się pomiaru kontrolnego i nie urealni rozkładu? Ktoś tu myśli dupą nie głową
            niestety.

Pzdr.
            LOKI
    • Gość: ADAŚ Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 19:40
      Nie dość, że się spóźnia to od Dworca do Huty (i z powrotem) jest
      Z A J E B A N Y ludźmi,
      stąd koniecznie "192" do Mistrzejowic, a "428" do piachu !!!
      • bzyyk1 Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA 01.10.03, 22:44
        Może by tak "uwolnić" ulice wokół Plant z autobusów MPK, skoro tam są zawsze
        utrudnienia w ruchu powodujące spóźnienia? Po drugie, po co dublować trasy
        tramwajowe? Zrobić punkty przesiadkowe na rondach Mogilskim, Grzegórzeckim,
        Grunwaldzim oraz na Kleparzu, w okolicach Krasińskiego i Piłsudskiego,
        Starowiślnej oraz Kościuszki. Wystarczyłoby tylko dowozić ludzi do tych
        punktów i rozsądnie zkoordynować rozkłady jazdy. Przecież i tak większość
        wybiera tramwaj aby dostać się do Centrum. Mieszkańcy Gertrudy i Westerplatte
        jakoś nie narzekają na brak autobusów na tych ulicach. Może jestem naiwny w
        moich przekonaniach, ale coś trzeba zrobić z tym fantem. Nie można tylko leżeć
        i czekać, aż samo się zrobi. Dodatkowo miałoby to zbawienne skutki dla
        powietrza w tym rejonie, a co za tym idzie dla zdrowia mieszkańców i naszych
        zabytków.

Pozdrawiam
        Bzyyk Pierwszy
      • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 02.10.03, 06:38
        W Krakowie (a przynajmniej w mojej szkole) ukuło się już powiedzonko "tłok jak
        w pięćsetdwa"... mówiłem kiedyś o tym, że MPK powinno wypuścić na tę linię
        nerwoplany... nadal uważam, że miałem rację :-P

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 17:45
          > W Krakowie (a przynajmniej w mojej szkole) ukuło się już powiedzonko "tłok
          > jak w pięćsetdwa"... mówiłem kiedyś o tym, że MPK powinno wypuścić na tę
          > linię nerwoplany... nadal uważam, że miałem rację :-P

Mówisz, Neoplany. No więc tak. Mamy 5 Neoplanów w Krakowie. Jeden ma spaloną
          instalację, więc zostają cztery. Jeden musi stać na rezerwie, więc zostają
          trzy. Dajemy na 502 trzy Neoplany i albo mamy linię kursującą co 45 minut, albo
          mamy trzy Neoplany między kilkoma Jelczami i Scaniami i za przeproszeniem gówno
          nam to daje :D

502 to dziwna linia. Od zawsze jak pamiętam, jęździ beznadziejnie. Bardzo
          poprawiło się, jak zaczęli dawać Jelcze, ale teraz jak wróciły Scanie to jest
          tragedia. A co do tłoku. To też jest pewien problem. Bo raz widzę tę linię
          zapieprzoną na amen, a raz zupełnie pustą. Sądzę, że gdyby rozkład był dobrze
          przestrzegany to byłoby lepiej, bo ludzie rozkładali by się równomiernie.

Michał Wojtaszek

Michał Wojtaszek

• Gość: Fassi Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.10.03, 17:52
            a ja powtarzam to, co słyszalem wielokrotnie w 502:

"już lepszy by był przegubowy Ikarus od tych małych solówek"

dodam ze powtarzaja to pasażerowie i kiermani...

zresztą.... jak komuś nie pasuje pięćsetka wysokopodłogowa, to może poczekać na niską podłogę na innej linii, a przyspieszony może takki jeździć, w końcu chodzi o szybkie przemieszczanie, a krotkie autobusy mają utrudnioną wymiane pasażerów, co powoduje takie a nie inne opóźnienia... nie budowa estakady, tylko PASAŻEROWIE, którzy się po prostu tam nie mieszczą...

nie obwiniam ich o opóźnienia, ale stwierdzam, że przegub by się tam nadał, a Ikar jest najzwrotniejszym, przegubem - w sam raz na miasto o ciasnych skrzyżowaniach
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 17:57
              Tylko że z 502 jest problem. Dla przykładu linia 128 albo 179 obciążone są
              równomiernie i generalnie prawie na całej trasie i prawie cały dzień jest w
              nich tłok. Z 502 tak nie jest. Na na przykład rano na odcinku Bagatela -
              Bieżanów bardzo często bywa pusta. Po więc przegubowy autobus ma jeździć pusty
              pół miasta. Na prawdę w Krakowie jest wiele innych linii, na których przeguby
              są bardziej potrzebne. Sądzę, że gdyby jeździły zgodnie z rozkładem, każdy
              miałby miejsce wygodne stojące.

Michał Wojtaszek

• Gość: Fassi Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.10.03, 18:01
                Michał, pusty Ikar i tak jest tańszy od M121MB :D

a co do ich potrzebności gdzie indziej... napewno by się znalazły :)

• Gość: mj Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: 62.181.178.* 02.10.03, 19:14
                To jeżeli 502 jest w pewnych godzinach puste na odcinku Bagatela -
                Bieżanów, to moze niektóre kursy wariantowo skrócić mu np. do Placu Boh. Getta?
                • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 19:46
                  Kłopot polega na tym, że w tym samym czasie z Bieżanowa 502 jedzie pełny i nie
                  można go skrócić.

Michał Wojtaszek
                  • Gość: ADAŚ Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 19:59
                    A może jednokierunkowe "502" w zależności od pory dnia hihihi
                    • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 20:08
                      Niech jedzie do Huty, później przez Most Wandy i zaczyna znów od Bieżanowa :)
                      ROTFL :D

Michał Wojtaszek
                      • Gość: mouset Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.10.03, 20:21
                        1. scania na 502 jest normalnie jedna (07), teraz jest więcej z testów na 115
                        2. neoplany nie muszą mieć rezerwy bo bywały takie dni że jeździły wszystkie na
                        132, tam rezerwę stanowi man
                        3. dołożyć jedna brygadę na 502 w szczycie można bez problemu, wystarczy ją
                        zabrać np ze 127
                        • pavlack Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA 02.10.03, 20:30
                          Gość portalu: mouset napisał(a):

> 2. neoplany nie muszą mieć rezerwy bo bywały takie dni że jeździły wszystkie
                          na
                          >
                          > 132, tam rezerwę stanowi man

Aktualnie jeden Neoplan ma sfajczoną instalację elektryczną i prędko nie
                          wyjedzie.

I jeszcze jedna sprawa - zarówno Neoplany, Many NG313 jak i Man grzmot :D są
                          traktowane jako jeden typ taboru - niskopodłogowy przegubowy. Tak więc decyzja
                          o skierowaniu Neoplanów na 502 to nie byłaby decyzja o zmianie taboru z
                          krótkiego na 15m, a decyzja o zmianie z krótkiego na przegubowy. A wtedy
                          zapewne należałoby całe 502 uprzegubowić :D
                        • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.10.03, 01:57
                          A 502-09 nie jest czasem płaszowska normalnie?

Pzdr.
                          LOKI
                          • Gość: mouset Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 03.10.03, 08:06
                            502-01, 06, 09 - Bieńczyce
                            502-03, 04, 05, 11, 13 - Wola
                            502-07 - Płaszów
                            • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.10.03, 00:42
                              Czy to ona odjeżdża z Bieżanowa N. o 7:08 codziennie?

Pzdr.
                              LOKI
              • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.10.03, 01:56
                Nie sądzę... zatłoczenie tej linii na niektórych odcinkach urosło do rangi
                legendy już... co nie zmienia faktu, że na innych odcinkach o pewnych porach
                jeździ pustawa...

IMHO nie powinno się dwać tam przegubów, ale po prostu zwiększyć f do 10-12 w
                szczycie i 15 w międzyszczycie. I od razu zrobiłoby się idealnie :-)

Na marginesie - wczoraj jak jechałem tym opóźnionym kursem, to ze dwie osoby
                pod Bagatelą się nie upchały do środka :-> jechała oczywiście ceelelka.

Pzdr.
                LOKI
    • kuba203 Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA 02.10.03, 20:33
      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Czy jakiś cymbał nie mógłby zrobić pomiarów testowych na tej linii?

Ale dlaczego ma to robić cymbał? :DD
      • Gość: Michał Wojtaszek Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 21:51
        Niech robią, ale na rany boskie, wtedy kiedy w tym mieście będzie jakaś w miarę
        normalna sytuacja. W tej chwili przez tą estakadę jest jeden wielki burdel.
        Wczoraj, przed wczoraj i jeszcze kilka dni temu około 9 był tam zawsze korek, a
        dzisiaj już nie. Wytłumaczy mi ktoś co się stało? Niech robią pomiary ale w
        grudniu, albo nie bo wtedy spadnie znowu śnieg i znów będzie totalna blokada.
        Niech zrobią w marcu :)

Michał Wojtaszek
        • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.10.03, 01:59
          Niech robią już, bo do marca z takim burdelem nie można czekać!!!

Albo niech robią pomiary na #152 - rozwiąże to przynajmniej najbardziej mnie
          wkurwiających siedmiominutowych opóźnień pod Bagatelą w stronę Bieżanowa :-P

Pzdr.
          LOKI
      • Gość: Locutus Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 03.10.03, 02:00
        Bo w Krakowie wszelkie pomiary zawsze robią cymbały - tradycji musi się stać
        zadość...

ROTFL ;-)

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: Yasioo Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.acn.pl / 10.71.7.* 03.10.03, 13:58
          Loki, mam do Ciebie uprzejmą prośbę, żebyś odszczekał nazwanie mnie cymbałem.
          Od ponad 5 lat pracuję w firmie, która dla MPK robi pomiary i mogę Cię
          zapewnić, że robione są solidnie, co więcej mamy wewnętrzne kontrole służące
          spradzeniu wiarygodności pracowników.
          Inna sprawa, że w prasie podaje się, że "zostały wykonane pomiary i na tej
          podstawie to lub tamto". Syganlizowałem już, że przytaczane np. w sprawie
          likwidacji torowiska do Pleszowa, pomiary były wykonywane półtora roku temu. Z
          tego co pamiętam na 502 też były - 3 lata temu.
          • Gość: mouset Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: 217.96.109.* 03.10.03, 17:45
            Yasioo, Ty robisz pomiary czasu czy ilości ludu?
            • Gość: Yasioo Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.acn.pl / 10.71.7.* 03.10.03, 20:24
              I to, i to, i jeszcze kilka innych rzeczy...
              • Gość: Fassi Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 04.10.03, 10:35
                a pomiarów czasu to nie robią same komputery MPQ?? ;>

powiem Wam to, co powtarzam zawsze jeśli chodzi o pomiary czasów przez kiermanów do tej pory kierman jak mierzył czas przejazdu miął rozpiskę z rozkładem i mimo pomiaru dostawał kary, jak miał np nadśpieszenie gdzieś (mimo, iż miał właśnie to nadspieszenie skorygować), myślę że już będą dobre pomiay, bo od niedawna kiermani którzy mierzą czas przejazdu nie dostają dokłądnej rozpiski czasowej i nie mają prawa być pociągnięci do odpowiedzialnosci za ewentualną jazdę niezgodnie z rozkładem

idzie ku lepszemu Panowie!
                • Gość: mouset Re: ROZKŁAD 502 = FIKCJA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 09.10.03, 10:16
                  Ogólnie jazda bez rozpiski "na czuja" jest bez sensu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka