Dodaj do ulubionych

WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA

IP: 192.168.2.* 10.01.02, 23:44
Do Małopolanina - gwoli uporządkowania dyskusji.
Widzę, że nic Cię nie wyprowadza z równowagi. Ani chamskie odzywki ani drobne
uszczypliwości, typu moja o dostępie do morza dla mojego Borku Fałęckiego.
Jesteś O.K. - dopiąłeś swego, - masz osobne podforum na ten temat. Można Cię
więc tu traktować jako autorytet. Dlatego mam dla Ciebie geograficzno -
historyczne zadanie. Biorąc pod uwagę wszystko co było tu powiedziane, nakreśl
w miarę dokładnie, przebieg granic naszej Wielkiej Małopolski. Każdy, kto
będzie chciał merytorycznie tu dyskutować, powinien je prześledzić na mapie.
Mianuję Cię, myślę bez sprzeciwu pozostałych forumowiczów, Wirtualnym Wojewodą
Wirtualnej Wielkiej Małopolski. Niech przynajmniej tutaj ta nasza kraina
zaistnieje, a Ty, ważąc argumenty, decyduj, czy dane miasto, gminę albo cały
powiat do niej dołączyć lub nie. Potem poczytamy protesty lub wyrazy poparcia.
Może jest to forma zabawy, ale przynajmniej zobaczymy dokąd sięgamy. Ciekawe
jest to, że dyskusja odbywa się równolegle nie tylko w Krakowie ale i na
innych "forach", gdzie tak jak w Rzeszowie, w ogóle zadano pytanie -jaki sens
ma województwo podkarpackie? Masz więc duże pole do popisu i sporo sojuszników
w najdalszych zakątkach Małopolski( tej Wielkiej ). A więc Wojewodo do dzieła!
Pozdrawiam - Tomaszek.
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA 11.01.02, 08:00
      Gość portalu: Tomaszek napisał(a):

> Do Małopolanina - gwoli uporządkowania dyskusji.
      > Widzę, że nic Cię nie wyprowadza z równowagi. Ani chamskie odzywki ani drobne
      > uszczypliwości, typu moja o dostępie do morza dla mojego Borku Fałęckiego.
      > Jesteś O.K. - dopiąłeś swego, - masz osobne podforum na ten temat. Można Cię
      > więc tu traktować jako autorytet. Dlatego mam dla Ciebie geograficzno -
      > historyczne zadanie. Biorąc pod uwagę wszystko co było tu powiedziane, nakreśl
      > w miarę dokładnie, przebieg granic naszej Wielkiej Małopolski. Każdy, kto
      > będzie chciał merytorycznie tu dyskutować, powinien je prześledzić na mapie.
      > Mianuję Cię, myślę bez sprzeciwu pozostałych forumowiczów, Wirtualnym Wojewodą
      > Wirtualnej Wielkiej Małopolski. Niech przynajmniej tutaj ta nasza kraina
      > zaistnieje, a Ty, ważąc argumenty, decyduj, czy dane miasto, gminę albo cały
      > powiat do niej dołączyć lub nie. Potem poczytamy protesty lub wyrazy poparcia.
      > Może jest to forma zabawy, ale przynajmniej zobaczymy dokąd sięgamy. Ciekawe
      > jest to, że dyskusja odbywa się równolegle nie tylko w Krakowie ale i na
      > innych "forach", gdzie tak jak w Rzeszowie, w ogóle zadano pytanie -jaki sens
      > ma województwo podkarpackie? Masz więc duże pole do popisu i sporo sojuszników
      > w najdalszych zakątkach Małopolski( tej Wielkiej ). A więc Wojewodo do dzieła!
      > Pozdrawiam - Tomaszek.

Uporządkujmy parę spraw. Po pierwsze to nie ja wywołałem tę dyskusję ( zobacz,czy
      rozpocząłem choć jeden wątek na tym podforum). To ludzie z innych regionów są
      zainteresowani przyłączeniem do Małopolski, a że podział adm. jest ich zdaniem
      niesprawiedliwy - dlaczego mają się w niej nie znaleźć. Ja to popieram z całego
      serca.
      Byłem wielokrotnie na Podbeskidziu i zapewniam Cię, że chęć przyłączenia do
      Małopolski to nie wymysł paru uczestników forum lecz tak myśli większość (z
      pytanych przeze mnie ) ludzi. Co w tym złego, że część z nich jest tak
      zdesperowana, że zaczęła o tym głośno mówić i chce przejść do konkretów ? Czy
      uważasz, że obecny podział adm. jest ustalony na Amen?
      Przy okazji powiedz, czy jesteś za przystąpieniem do UE. Bo jeśli tak, to
      zobacz, że ponad 40 % ogółu budżetu UE idzie na pomoc dla regionów, w różnej
      formie. Właśnie wczoraj podano do publicznej wiadomości, że Małopolska dostanie z
      programu Phare 2002 najwięcej z województw ( ok.20 mln euro). W programie tym nie
      partycypują obecnie takie woj. jak Mazowieckie, czy Śląskie, którw w skali Polski
      należą do najbogatszych. Ale części składowe tych województw są często
      biedniejsze od ich central, a mimo to zostaną w tym roku bez środków z tego
      funduszu.
      Jeśli jesteś zwolennikiem UE, to wiesz, że region to w niej podstawa. Czemu więc
      do Małoplski nie mogą wejść bogate historycznie, kulturowo, o doskonałej
      infrastrukturze turystycznej powiaty, których większość mieszkańców chciała do
      Małopolski, a zostali poszkodowani w sejmie?
      I nie dochodźmy do absurdu. Wiesz doskonale, że BB i Żywiec miały wejść do
      Małopolski, do większa część ziem tych powiatów była od wieków związana z
      Małopolską.
      Skoro silne woj, jeast Ci obojętne, to proponuję Ci chociaż więcej szacunku dla
      ludzi z poza Małopolski, którzy z całej mocy walczą o przyłączenie do naszego
      województwa. Albo powiedz im wprost: góralowi, mazerowi, żywemu, shadokowi,
      krzyżakowi i innym, że nie życzysz sobie ich w naszym województwie. Tak będzie
      uczciwie, a Ty wyrazisz swoje zdanie.
      I na koniec powiedz mi, w którym poście, Twoim zdaniem, wyraziłem się
      nierzeczowo, czy też kogoś obraziłem i przeklnąłem?

Pozdrawiam Borek
      • Gość: Yahagi Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 17:48
        Hehe.. ciekawe kogo tam pytałeś o to przyłączenie...:))

W świętokrzyskim tez chcieli do Krakowa ? Znałem czterech takich, którzy
        chcieli: jeden był wojewodą (trzeba było zobaczyć, jak 'aplauz' zgotowali mu
        mieszkańcy regionu, gdy pokazał się przed UW). Pozostali byli posłami. Już nie
        są. Jeden z nich z tego co wiem dostał na zakończenie urzędowania bilet do
        Krakowa w jedną stronę....

Małopolaninie: jątrz, cietrzew, denerwuj, prowokuj, wkurzaj...... podskakuj,
        tańcz... oczekuje wyników działań na rzecz Wielkiej Małopolski, oczywiście od
        strony świętokrzyskiego. Ciekawe kogo uda Ci się zbuntowac ....?:) Ty chyba
        bardzo dawno tu nie byłeś. Przyjedź, zapraszam, postawię Ci piwo, nasze,
        lokalne, bo mamy takie... pogadasz sobie z ludźmi, ocenisz poparcie takich
        pomysłów.

Uwielbiam, gdy ktoś mi wmawia, ze należę do najbiedniejszych POLAKÓW, a wszyscy
        Wy na mnie pracujecie....:)) Ale mam frajdę :)
        • malopolanin Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA 15.02.02, 17:58
          To samo co do drs - przeczytaj, skąd są ludzie tu piszący, o co chodzi itd.
          I nie wydawaj opinii, jak nie czytasz całości.
          • Gość: Yahagi Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 19:34
            malopolanin napisał(a):

> To samo co do drs - przeczytaj, skąd są ludzie tu piszący, o co chodzi itd.
            > I nie wydawaj opinii, jak nie czytasz całości.

Jeja !!!! Ty napisałeś :
            "Byłem wielokrotnie na Podbeskidziu i zapewniam Cię, że chęć przyłączenia do
            Małopolski to nie wymysł paru uczestników forum lecz tak myśli większość (z
            pytanych przeze mnie ) ludzi. Co w tym złego, że część z nich jest tak
            zdesperowana, że zaczęła o tym głośno mówić i chce przejść do konkretów "

.. to Twoja wypowiedz, czy nie ..?? malopolanin@poczta.gazeta.pl
            to chyba ty ..???

Ja napisałem:
            "W świętokrzyskim tez chcieli do Krakowa ? Znałem czterech takich, którzy
            chcieli: jeden był wojewodą (trzeba było zobaczyć, jak 'aplauz' zgotowali mu
            mieszkańcy regionu, gdy pokazał się przed UW). Pozostali byli posłami. Już nie
            są. Jeden z nich z tego co wiem dostał na zakończenie urzędowania bilet do
            Krakowa w jedną stronę...."

To jest niemerytoryczne ...???
            Czegoś tu nie rozumiem... albo nie potrafie rozwawiać językiem zrozumiałym w
            Krakowie... nigdy, na żadnym forum się jeszcze z taką opinią nie spotkałem...
            • malopolanin Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA 15.02.02, 19:37
              Tak - ALE MÓWIŁEM O PODBESKIDZIU, A NIE woj. Świętokrzyskim ! Byłem tam i
              rozmawiałem z różnymi ludźmi, u których gościłem.
              Przeczytaj sobie opinie o wielkiej miłości do Śląska mieszkańców BB, Żywca i o
              chęci przyłączenia tych terenów do Małopolski. O tym głównie rozmawiamy na tej
              liście.
              • Gość: Yahagi Re: WIRTUALNA WIELKA MAŁOPOLSKA IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 23:44
                OK! Ja wiem o czym tu rozmawiacie, bo przeczytałem dosłownie wszystkie
                wypowiedzi w podforum POWIATY. Nie przeszkadza mi, że rozmawiacie o Żywcu,
                Bielsku czy Jaworznie. Naprawdę nie rusza mnie to; nawet jeżeli snujecie plany
                o ich przyszłości bez ich udziału; naprawdę nie wnikam, czy Oni są tym
                zainteresowani czy nie. Są - no to dobrze, nie są - nie rusza mnie to i nie
                czepiam się tego.

Chodzi mi tylko o to, żebyście nie sięgali po to, co nie Wasze, a czego nikt
                Wam nie proponuje. W miarę możliwości zachęcam abyście omijali Kazimierzę Wlk,
                Kielce itd (i chyba Radom - pewnie ktoś tamtejszy wypowie się w imieniu
                Radomia), tak długo jak nikt Was o to nie będzie prosił; OK ? Dalekie jest to
                od kultury i etyki. Tak przynajmniej nas w Kielcach uczyli.

Pozdrawiam tych, co w Krakowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka