Dodaj do ulubionych

Segregacja: Nieczyste intencje MPO

IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.08, 22:12
ktokolwiek wymyslil te akcje, powinien od jutra trafic do wiezienia.
dziekujemy ci MPO.
Wlodarze, tak trzymac.
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: 82.160.137.* 04.09.08, 22:27
      Dopuścić i tu wolny rynek a wzajemna konkurencja wyjdzie wszystkim na dobre.
      • Gość: kr Re: Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.08, 23:43
        Ależ jest wolny rynek, choć jego większość zajmuje MPO - ludzie z przyzwyczajenia podpisują umowę z nimi.
        Ja swoją wczoraj wypowiedziałem, niestety do końca października będą jeszcze mnie obsługiwać (wypowiedzenie ma termin miesięczny od 1 dnia kolejnego miesiąca po złożeniu). W zamian biorę MIKI - na śmieciach zwykłych nie są jakoś znacząco tańsi, ale dają worki na recykling (w sumie pięć na pięć rodzajów materiałów) i zabierają je bezpłatnie. Widać prywatny potrafi wyjść na swoje z samych wpływów za surowce, MPO kalkuluje je niemal tak samo jak zwykłe.
        • Gość: zrezygnowany chodzi o promocję spalarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 01:42
          Skorumpowana i nieudolna ekipa Majchrowskiego musi uzasadnić sens spalarni. Jak
          mieszkańcy nie będą segregować odpadów (a nie będą z powodów opisanych w
          artykule), to będzie "argument" że trzeba spalać śmieci.

Zarząd MPO i rada nadzorcza, jeśli takie istnieją, powinny zostać natychmiast
          odwołane. Ale nie zostaną, bo realizują plan opisany powyżej. Ktoś na tym zarobi.
          • Gość: logik "Ja muszę być prezydenten" i bronić immunitetu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 08:56
            "Krakowska Familia" po ponownym aresztowaniu "najlepszego"
            dyrektora /według prezydenta Majchrowskiego/ POstanowiła poszerzyć
            swoje wpływy nie tylko w Krakowie ale również w Rzeczpospolitej.Na
            koszt POdatnika i przy POparciu radnych z inicjatywy prezydenta
            Krakowa założono;gazetę,telewizję internetową oraz stowarzyszenie z
            działaczami lewicowymi z doświadczeniem samorządowym i nie
            tylko.Prezesem został "Michał" vel "Nick" a doradcą Jerzy Adamik,
            służący wszechstronną pomocą "specjalista" z dużym doświadczeniem i
            zaliczonym pobytem w tym samym miejscu co
            dotychczasowy "niezatapialny" Jan T.Ojcem chrzestnyn całego
            strategicznego planu dojścia do "miejsca przeznaczenia" jest
            Aleksander Wielki Niekoronowany herbu "Kwachu".
        • Gość: Kika Re: Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: 213.180.137.* 05.09.08, 09:59
          Racja, też tak zrobię!
        • Gość: Andrzej Re: Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: *.szara.net 05.09.08, 12:39
          Ciekawe, na jakiej podstawie MIKI, podpisało z Tobą umowę na odbiór niższej
          ilości śmieci ?

Dziś bowiem istnieje przymus płacenia za wywóz śmieci,niezależnie od tego, czy
          zostały one odebrane, czy nie, przymus wynikający z
          obowiązującego miejskiego regulaminu wg którego mieszkaniec Krakowa powinien
          płacić za wywiezienie 30 litrów śmieci na osobę na tydzień, czyli 4 osobowa
          rodzina płaci w miesiącu za wywóz 480 litrów śmieci .

Moja taka właśnie rodzina produkuje w tym czasie ledwo 120 litrów - śmieci - te
          posegregowane odstawiam do dzwonów, płacąc i tak niestety za 480 l.
    • Gość: ilia Czy na pewno o to chodziło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:34
      Od wielu lat staramy się nie "produkować" nadmiernej ilości śmieci a te, których
      nie udało się uniknąć - segregować.
      Można to uznać za nasze nieszkodliwe dziwactwo, bo oszczędności z tego powodu
      nie miałam - a utrudnienia i owszem, chociażby dodatkowe pojemniki do segregacji
      i konieczność noszenia do tzw. dzwonów na drugi koniec osiedla, gdy mój kosz MPO
      zabierało w połowie pusty. Płaciłam oczywiście za kosz, a nie połowę.
      Jeżeli teraz mam do całej imprezy jeszcze dopłacić, to przepraszam, ale nie mam
      zamiaru. I nie chodzi tu o kwotę, ale o zasadę.
    • Gość: krk Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: 83.29.229.* 04.09.08, 22:42
      Wyszło jak zwykle.
      Segreguję co prawda tylko plastiki(butelki) ale zawsze coś do dzwonów mam blisko
      więc nie ma problemu wyrzucam za darmo. Przychodzi ulotka no fajnie nie będzie
      trzeba wynosić sami przyjdą.
      A tu 15 zł więcej więc poco mi to.

Czy nasze państwo nie zrozumie tego że nie na wszystkim się odrazu zarabia??
    • Gość: dla zasady Jeszcze jest czas aby wycofać podwyżkę MPO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:49
      Jeżeli tego nie zrobią, zrezygnuję z ich usług.
    • Gość: Pokpik To było smieszne gdyby nie było prawdą... IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.09.08, 22:59
      czy ktoś usilnie próbuje forsować spalarnię?

podziekujmy Majchrowskiemu i jego przydupasom urzednikom oraz radnym za to że
      skutecznie staraja się blokowac nie dopuscic do racjonalnej gospodarki odpadami
      w Krakowie.

A moze co poniektórym jest to na rękę; zupełnie jak kryzys śmieciowy w Neapolu,
      ciemne sprawki mafii
      • Gość: Paweł Re:I o to chodziło w MPO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 23:20
        Cała to akcja miała zniechęcić krakowań do segregacji,dla firmy takiej to tylko kłopot i zmniejszenie wpływu za wywoź śmieci gdyby weszła masowa segregacja mniej śmieći do wywozu.Na surowcach wtórnych mogła by zarobić MPO ale musiała by się więcej natrudzić a tej firmie się nie chce.
    • Gość: sowa A pod Krakowem MPO wydaje się być sprawne. Chwalę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 08:01
      Pod Krakowem MPO wydaje się być sprawne. Przywożą worki - ile komu potrzeba,
      odbierają osobnym transportem za darmo, płaci się tylko za śmieci niesegregowane.
    • Gość: Andrzej Segregacja: Nieczyste intencje MPO IP: *.szara.net 05.09.08, 11:15
      Zgadzając się z artykułem, dodam, że zachętą do segregowania i odstawiania
      śmieci, byłoby wprowadzenie możliwości odbioru śmieci pozostających po
      segregacji na telefon. Dziś bowiem istnieje przymus płacenia za wywóz śmieci,
      niezależnie od tego, czy zostały one odebrane, czy nie, przymus wynikający z
      obowiązującego miejskiego regulaminu wg którego mieszkaniec Krakowa powinien
      płacić za wywiezienie 30 litrów śmieci na osobę na tydzień. Po co więc je
      segregować?

Nie trzeba byłoby w takim przypadku odbierać śmieci posegregowanych od
      indywidualnych gospodarstw, gdyż ten kto segreguje, odstawiałby je do dzwonów,
      a kto nie segreguje płacił by za ich wywóz.

Jestem przekonany, że zagęszczenie sieci dzwonów konieczne w takim przypadku,
      byłoby rozwiązaniem tańszym dla miasta niż odbieranie posegregowanych śmieci
      od indywidualnych klientów, zakładając że jest ono bezpłatne, jak to planowano
      wprowadzając obecne rozwiązanie.

Zniesienie tego przymusu i ustawienie potrzebnej ilości dzwonów, skłoniłoby
      wielu właścicieli domów do sugerowania śmieci i odstawiania ich do dzwonów –
      zmniejszając ich wydatki nawet dwukrotnie, co wiem z własnego doświadczenia.
      Ci, którzy by tego nie robili płaciliby, za ich wywóz tak jak dziś.
    • Gość: dymion Jak nieczyste jak czyste IP: 195.20.2.* 05.09.08, 13:18
      Rączki umyte więc czyste! Monopol zachowany a inwestycja w śmieci to przecież
      sprawa globalna.
    • Gość: Libertów-MIKI A ja przestałem segregować-dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 21:59
      Mieszkam w domu jednorodzinnym – dwie osoby i przestałem segregować. Dlaczego? Mam pojemnik 120 litrowy. Jak segregowałem odpady (szkło,złom,plastyk,papier) a części organiczne kompostuje to praktycznie w pojemniku po m-cu odpady ledwo przykrywają dno. Zwracałem się do firmy MIKA , do Wójta gminy Mogilany ,do Przewodniczącego Rady Gminy - dajcie mi pojemnik 60 litrowy lub obecny opróżniajcie nie co m-c lecz co 2 m-ce. Wszyscy odmówili. Pytam więc-czy faktycznie komuś zależy na segregacji? Sama satysfakcja z segregacji to za mało. Musi być bodziec finansowy a opłata za opróżnianie pojemnika prawie pustego to nic innego jak wymuszony PODATEK.I z tym się nie zgadzam , dlatego przestałem segregować!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka