Dodaj do ulubionych

Studenci za karę będą powtarzać rok

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 22:21
to chyba jakies bzdury ?

sam sie katuje praca mgr na AGH - ale jest to nie z mojej przyczyny. po prostu moj promotorek mi cos zadaje po czym znika na 2-3 tyg. i tak jest od semestru letniego. nie mam z nim zadnego kontaktu oprocz maili.... żal.pl juz mnie nie obchodzi ocena obrony - byleby to miec za soba...
Obserwuj wątek
    • Gość: jehudi Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.238.spine.pl 05.09.08, 22:44
      Zapis nie jest sprzeczny z regulaminem, bo przecież studentowi przysługują
      jeszcze 3 miesiące... tylko na co, skoro oddać trzeba do końca września, a
      bronić się najpóźniej miesiąc później. Czyli to, że student nie może dokończyć
      pracy w późniejszym terminie nie kłóci się z tym, że dokończyć ją może. Witamy w
      Polsce!
      • Gość: Pracownik Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.chello.pl 06.09.08, 09:25
        Filozofujesz, a sprawa jest *banalnie* prosta. Chodzi o to, że niektóry studenci
        w ogóle nie uczęszczają na seminaria na 5 roku (bo praca, bo wyjazdy, bo drugi i
        trzeci kierunek itd.). Takich studentów jest co raz więcej, czasami sięga to
        50-70% wszystkich zobowiązanych do uczestniczenia w seminarium.

Najlepszym (ale pewnie nielegalnym) sposobem byłoby skreślenie takich osób z
        listy studentów na amen, ale wtedy dopiero byłaby awantura na łamach GW.

Uchwała Rady ma zmobilizować studentów do regularnej pracy nad pracą magisterską
        i przedstawiania jej fragmentów na seminariach. To wyeliminuje też coraz
        częstsze przypadki plagiatów. Student, który odda pracę, ma jeszcze czas na jej
        poprawienie i przygotowanie się do egzaminu magisterskiego.
        • Gość: Asr Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.chello.pl 06.09.08, 10:29
          Rozsądny głos...tylko cóż tego.

Zaraz Cię zakrzyczą, że "jak tak?, "im się należy...", "mają prawo..." itp...

doszło do tego, że w Polsce student ma świadomość, że "czy się stoi czy się leży
          magisterium mu się należy"...

• Gość: UJ im w oko Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 16:11
            A co powiesz na sytuacje gdy twojego promotora nie ma na uczelni. Nie mozesz na biezaco poprawiac pracy, o zmianach w prawie nikt cie nie informowal. Twoje szanse na poprawienie pracy w terminie sa raczej nikle. Jak dla mnie cala ta sprawa to zwykly skok na kase. Ktos sprytny zauwazyl, ze powtarzanie roku kosztuje. Placi sie proporcjonalnie do liczby punktow za powtarzany przedmiot. Wymyslili wiec,ze mozna studentow zmusic do powtarzania seminarium jako przedmiotu przez drobna zmiane w prawie (dodano fraze "...przez zlozenie pracy"). Przy okazji studenci powinni zapytac gdzie byl w tym czasie ich samorzad, ktory opiniuje tego typu uchwaly.
        • Gość: jehudi Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.238.spine.pl 06.09.08, 17:00
          A co kogo obchodzi, że niektórzy studenci (w tym ja, byłem raptem parę razy) nie
          uczęszczają na seminarium? Przecież to jest kwestia ustaleń z prowadzącym. Jeśli
          on twierdzi, że nie ma konieczności spotykania się co tydzień, żeby spojrzeć
          sobie głębiej w oczy przez godzinę, to jego sprawa. Byłem u promotora, który
          skreślał z listy i jeśli się jest konsekwentnym, to to działa. Jestem u
          promotora, który dał mi wolność działania i jestem mu za to wdzięczny, bo moja
          praca będzie lepsza, niż u poprzedniego.

I jakim prawem ktokolwiek bezczelnie wypomina studentom pracę, drugi kierunek i
          służbowe wyjazdy?! My to ku.wa robimy dla czystej przyjemności?! Nie, robimy to,
          bo nam pracownicy tego zasranego instytutu od pierwszego roku wmawiają, że na
          tym kierunku trzeba łapać każdą okazję, zaczynać jak najwcześniej i robić jak
          najwięcej, bo (cytuję) "nikt nie weźmie magistra bez doświadczenia" (którego
          zresztą IDiKS w ogóle nie daje).
          Z dwojga złego wolę być po licencjacie z robotą, niż magistrem bezrobotnym
          gołodupcem. tylko szkoda, że na tym ktoś ma ochotę zarabiać w imię szczytnej
          idei pogonienia do pracy.

Najlepszym, i do tego legalnym, sposobem byłoby profesjonalne działanie
          instytutu, a nie wysysanie kasy przy każdej możliwej okazji.

W jaki sposób opłata ma wyeliminować przypadki plagiatu? Jestem gotów przeczytać
          pokaźny esej na ten temat.
          • Gość: UJ im w oko Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 18:13
            Widzisz tu wlasnie jest problem jaka jest prawadziwa przyczyna tej zmiany przepisow. Moim skromnym zdaniem jezeli uczelni zalezaloby na tym a by studenci nie przeciagali terminu obrony czy w tym wypadku terminu oddania pracy to by to oglosila na poczatku roku lub ewentualnie w na poczatku II semestru. Zrobiono to jednak w momencie gdy wielu studentow nie mialo juz szansy dowiedziec sie o wyzej wymienionych zmianach. Oczywiscie wszystko jest zgodnie z prawem ale w tym wypadku prawo zostalo wykorzystane w najgorszy mozliwy sposob, tzn. zeby podstepem kogos udupic.
        • Gość: studah Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.ghnet.pl 07.09.08, 16:57
          Mimo to nie rozumiem dlaczego tylko na tym wydziale wprowadzono takie wyjątkowe
          ustalenia (innych studentów nie trzeba mobilizować?) Kojarzą mi się z Paragrafem
          22:/ Ale "wszystko jest zgodnie z prawem":/

Jestem studentem tego wydziału. Na seminaria nie miałem po co chodzić, bo mój
          promotor nie ma bladego pojęcia o tematyce mojej pracy, a trafiłem do niego, bo
          u nikogo już nie było miejsc. Fascynuje mnie temat mojej pracy... i co z tego?
          Magisterkę traktuję jako przykry obowiązek.
    • xray.inc Studenci za karę będą powtarzać rok 06.09.08, 04:12
      Ło ludzie... widzę że nie tylko na "moim" "kochanym" AP dzieją się rzeczy o
      którym nawet mędrcom po pijoku się nie śniło.
      Z tym że "u nas" jak wynikają tego typu jaja, to się je tuszuje, bo jak pismak
      zacznie węszyć to i więcej smrodów których nie brakuje wywącha, a uczelnianej
      wierchuszce na tym bynajmniej nie zależy.
      • Gość: Ola Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:47
        u mnie na UW jest taka sama sytuacja!!!
        dziekan w lipcu dał rozporządzenie, że mamy oddać prace do końca września. Tyle
        że my dowiedzieliśmy się o tym we wrześniu właśnie, bo nie były wywieszone żadne
        informacje na ten temat!!! Poza tym lipiec to czas wakacji, posesyjny urlop,
        który student odwiedza wtedy uczelnię?!
        Wg mnie to czyste granie na pieniądze. Sporo kasy wpłynie- za przedłużenie
        terminu= 1300zl, za powtarzanie roku= 1300.
      • Gość: zgorszona Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.2-0.pl 11.09.08, 21:52
        zdziwilbys sie ile smrodu jeszcze mozna wyniesc z UJ pozdrawiam :)
    • Gość: Leppiej I prawidlowo IP: *.markom.krakow.pl 06.09.08, 10:05
      Zapis pojawil sie podobno w 2007. Czyli studenci mieli co najmniej
      caly semestr na napisanie pracy.

Ja swoja oddalem w maju, bronilem sie na poczatku czerwca. Korona mi
      z glowy nie spadla.
    • Gość: lubi Biedni studenci IP: 93.157.72.* 06.09.08, 11:13
      Tego, czego nie ma w artykule, bo pewnie bylby mniej wiarygodny to
      to, ze w Rady Wydzialu tworza tez studenci, wiec chyba zalezy im na
      poinformowaniu swoich kolegow o podjetych uchwalach. Poza tym
      przysluguje im prawo glosowania, moga nie chciec takich uchwal. Ta
      zostala przeglosowana bez ani jednego glosu sprzeciwu. I juz na
      koniec, nie wierze, ze studenci dziennikarstwa nie wiedza, kiedy
      maja oddac prace, to by swiadczylo o tym, ze nie nadaja sie do tego
      zawodu. Nie wiedza jak zostac dziennikarzem?! No i retorycznie,
      dlaczego nie chca jak najszybciej skonczyc tego, jakze zlego i
      krzywdzacego ich, uniwerku?
    • Gość: student Studenci za karę będą powtarzać rok IP: 90.141.31.* 06.09.08, 14:44
      jesli taka regulacja ma obowiazywac, to powinna pojawic sie w regulaminie
      studiow dla calego UJ. Jesli od poczatku wiesz, ze musisz oddac prace do
      wrzesnia, to to zrobisz. Poza tym nie rozumiem argumentu, ze studenci
      naduzywaja przepisu o mozliwosci zlozenia pracy w grudniu. Korzystaja po
      prostu z przyslugujacego im uprawnienia. A praca zawodowa i dugi kierunek to
      nie zadne wymowki, tylko dbanie o swoja przyszlosc juz podczas studiow. Chyba
      o to chodzi, zebysmy byli zaradni i nie zasialali szeregow bezrobotnych
      absolwentow. Uczelnia nie powinna nikomu tego utrudniac. Zycze studentom UJ,
      aby sprawa rozwiazana zostala po ich mysli.
      • mimix1 Re: Studenci za karę będą powtarzać rok 06.09.08, 18:32
        wszyscy uwielbiają narzekać na poziom studiów, ale zapominają, ze na brytyjskim
        czy amerykańskim uniwersytecie oddanie pracy po terminie lub nieprzeczytanie
        zadanej lektury jest nie do pomyślenia (przejrzyjcie kilka sylabusów, gołąbk, i
        zobaczcie, czy sprostalibyście wymaganiom zaliczenia jekigokolwiek kursu).
        Rozumiem konieczność pracy zarobkowej, sama to podczas studiów robiłam, tylko
        powinien być jakiś priorytet, prawda? Swoją drogą - to droga na zagraniczne
        uniwerki stoi otworem...
        • Gość: jehudi Re: Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.238.spine.pl 06.09.08, 20:03
          Gołąbeczku, tu nie ma w ogóle rozmowy o oddaniu pracy po terminie, a już
          argument o lekturach to chyba dla podbudowania ego. Termin regulaminowy to
          grudzień i nie ma żadnego naginania go czy łamania w oddaniu po wrześniu...
    • Gość: kkkk Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.238.spine.pl 06.09.08, 19:29
      jak ktos wie, ile ma czasu to ok, lae jak nikt nie mowi o zmianach, to skad
      studenci maja to wiedziec? na stronach wydzialu nic nie ma
      a na filmoznaswstie o tym, ze prace trzeba zlozyc 30 wrzesnia powiedzieli w na
      poczatku wrzesnia
      traktujmy sie powaznie
    • carpaccio4 skoro zgodnie z prawem 06.09.08, 22:44
      to nie musi się obawiać, że go przeszorują w pierdelku
    • Gość: gosc Studenci za karę będą powtarzać rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:41
      sekretariat kierunku ekonomia zdementowal te wiadomosc, studenci maja czas do 15
      grudnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka