Dodaj do ulubionych

"starówka" w Krakowie

IP: 213.76.36.* 14.01.02, 00:16
Pomijając wszelkie inne zwroty typowo warszawskie, nie drażni was, jak jakis
turysta pyts was jak można dojść na starówkę w Krakowie. Bo według mnie, to aż
w uszy kłuje. Zresztą taką samą reakcję wyzwoliła we mnie wokalistka grupy
L'ombard, gdy stwierdziła, że zawsze chciała zagrać na krakowskiej starówce. A
poza tym w Krakowie jest Stare Miasto, nie dziwi mnie więc koncepcja nadania
nazwy Nowe Miasto centrum wokól Dworca Głównego, jeśli, daj Boże ono
powstanie. ;-) zatwardziały krakus.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gandi Re: IP: *.hor.net.pl 14.01.02, 00:50
      Święta racja. Nieznajomość naszych zwrotów w reszcie kraju a zwłaszcza
      w "stolycy" rani i moje uszy. Musimy być jednak wyrozumiali. Nie wszyscy są
      doskonali i urodzili się w Krakowie( dla tych co nie zrozumieli,to taki dowcip
      żydowski a nie przejaw megalomanii)zatem miejmy miłosierdzie dla maluczkich.Aby
      zakończyć ten wątek humorystycznie przytoczę tu wypowiedż artystki o
      pseudonimie KAYAH, która na skądinąd sympatycznym koncercie odbywającym się na
      krakowskich BŁONIACH wypaliła: Świetnie się z wami bawię na tych waszych
      słynnych krakowskich......... PLANTACH!!!!!!!!!!
      Pozdrawiam wszystkich.:))))
    • Gość: waldi starowka IP: *.pkobp.pl 14.01.02, 07:49
      Zgadzam się w całej rozciągłości i też mnie szlag trafia jak ktoś mówi "strówka" ale jeszcze bardziej mnie trafiło
      jak dowiedziałem się w W-wie, że PKiN (pekin) to Wawel.
      • Gość: jmaws Re: starowka IP: 195.117.97.* 14.01.02, 08:52
        Określeniestarówka w odniesieniu do centralnej dzielnicy Krakowa jest rażąco
        nieprawidłowe i jest kalką określenia potocznego warszawskiego Starego
        Miasta.To większość osób wyczuwea i rozumie,niestety nagminnie popełniany jest
        inny błąd - używanie nazwy "Stare Miasto" na określenie dzielnicy
        Śródmieście.Ta część Krakowa,która leży w obrębie Plant zawsze nazywała się
        Śródmieście i to jest jedyna prawidłowa jej nazwa - w Krakowie nigdy nie było
        Starego Miasta - ta nazwa pochodzi z lat pięćdziesiątych XX wieku i jest
        historycznie nieprawidłowa.Zainteresowanych proszę o przeczytanie mojego postu
        z początku grudnia 2001 roku.
        • forward Re: starowka 14.01.02, 10:55
          A co wy się tak czepiać warszawian? WWA umierała na raty. Teraz to miasto
          mające jakieś 50 lat.Nigdy nie zrozumią innych.
          • kriss.forum Re: starowka 14.01.02, 12:02
            hmmmm... w takim razie ciekaw jestem dlaczemu jeden z warszawskich zespołów
            hiphopowych nazywa się "Stare Miasto" - może są z Krakowa ??? :)

Pozdrawiam,
            Kriss.
            • Gość: Krakus Re: starowka IP: *.bci.net.pl 14.01.02, 16:02
              zawsze kojarzyłem starówkę z Warszawą i innymi miastami, a Stare Miasto z
              wyłącznie z Krakowem. I jezeli ktoś mówi o starówce w Krakowie to staram się go
              poinformować, że w Krakowie jest stare miasto. Nikt nie musi wiedzieć(powinien,to
              świadczy o jego wiedzy i inteligencji, ale nie musi) , że w Krakowie jest inaczej
              niż w innych miastach. Jak jade do warszawki, kupując precla nie mówie,że chce
              bajgla tylko obważanka - kwestia przyzwyczajenia.
              Irytuje mnie również jak słyszę, że ktoś powiedział czy przeczytał BŁONIE
              zamiast BŁONIA.
              • Gość: axel Re: starowka IP: 10.5.16.* 14.01.02, 16:06
                Nazwa obwarzanek pochodzi od obwarzania (obgotowywania), nie od wazenia.
                Prawdziwy Krakus kupuje bajgla.
                • muzaaa Re: starowka 14.01.02, 16:36
                  Czy Wy przypadkiem nie przesadzacie?:) Jestem Krakowianka, ale od prawie
                  siedmiu lat nie mieszkam na stale w tym miescie. Nabralalm lekkiego dystansu do
                  spraw lokalnego patriotyzmu. Czytajac Wasze posty odnosze wrazenie ze wiekszych
                  problemow to Wy naprawde nie macie. Licytacja kto jest prawdziwym krakowianinem
                  a kto mniej jest naprawde zabawna. To naprawde nie chodzi o to w jakim sposob
                  sie wyrazamy, ale w jakim sposob czujemy. Wybaczcie, ale nie uwazam zeby
                  turysta musial uczyc sie wszystkich lokalnych zwrotow i okreslen zeby nas
                  zadowolic. Wiecie o co chodzi, to wykazcie sie chociaz mala dawka
                  wyrozumialosci i zrozumienia dla "niekrakowian". Czy glosicie hasla "Krakow dla
                  Krakowiakow"?:)
                  • Gość: pp Re: starowka IP: *.pradniki.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 19:16
                    muzaaa napisał(a):

> Czy Wy przypadkiem nie przesadzacie?:) Jestem Krakowianka, ale od prawie
                    > siedmiu lat nie mieszkam na stale w tym miescie. Nabralalm lekkiego dystansu do
                    >
                    > spraw lokalnego patriotyzmu. Czytajac Wasze posty odnosze wrazenie ze wiekszych
                    >
                    > problemow to Wy naprawde nie macie. Licytacja kto jest prawdziwym krakowianinem
                    >
                    > a kto mniej jest naprawde zabawna. To naprawde nie chodzi o to w jakim sposob
                    > sie wyrazamy, ale w jakim sposob czujemy. Wybaczcie, ale nie uwazam zeby
                    > turysta musial uczyc sie wszystkich lokalnych zwrotow i okreslen zeby nas
                    > zadowolic. Wiecie o co chodzi, to wykazcie sie chociaz mala dawka
                    > wyrozumialosci i zrozumienia dla "niekrakowian". Czy glosicie hasla "Krakow dla
                    >
                    > Krakowiakow"?:)

Od jakiegoś czasu obserwuję rodzenie się regionalnych szowinizmów, choć w
                    Krakowie jest to mało wyczuwalne. Od początku mojej bytności w tym mieście uważam
                    to miasto za otwarte, wbrew gębie przyprawianej Krakowowi przez niektóre media.
                    Myślę że jest to zjawisko z kategorii poszukiwania tożsamości przez wykorzeniony
                    naród, bo takim my Polacy po 50 latach komunizmu, potem jego upadku i uzyskania
                    świadomości swojej mizerii pod każdym względem jesteśmy. A to jest chore.
                    Życząc zdrowia, pozdrawiam

PP

• Gość: axel Re: starowka IP: 10.5.16.* 14.01.02, 19:40
                      Ja jestem za tolerancja. Sa nawet dni kiedy jestem sklonny uwierzyc w istnienie
                      zycia rozumnego poza Krakowem...
                  • Gość: Grzegorz Re: starowka IP: *.303.krakow.pl 14.01.02, 21:47
                    muzaaa napisał(a):

> Czy Wy przypadkiem nie przesadzacie?:) Jestem
                    Krakowianka, ale od prawie
                    > siedmiu lat nie mieszkam na stale w tym miescie.
                    Nabralalm lekkiego dystansu do
                    >
                    > spraw lokalnego patriotyzmu. Czytajac Wasze posty
                    [...]

;-)
                    Obawiam sie ze mieszkajac poza naszym miastem,
                    stracilas poczucie specyficznego dla tego miejsca
                    humoru i autoironii, czesto zupelnie opacznie
                    rozumianego przez postronnych ;-))))

Pozdrawiam !
                    Grzegorz
                    • muzaaa Re: starowka 14.01.02, 21:58
                      Grzegorz:) chyba masz racje, calkiem powaznie odebralam te wszystkie wywody i
                      dysputy znajdujace sie w tych postach. Niestety nie jest to pierwszy i chyba
                      ostatni watek przez ktory przewinie sie problem obwarzanka. A moze to i
                      dobrze:). Krakow jest takim miejscem na swiecie, gdzie za rok, dwa, dziesiec
                      czy piecdziesiat bedzie tak samo. Zawsze dobrze jest wracac i czuc, ze nadal
                      jest sie czescia tego miasta. Nawet ludzie, ktorzy zostali, prawie sie nie
                      zmieniaja:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka