Dodaj do ulubionych

petla w cichym kaciku

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:52
czy w ramach remontu al 3 maja planuje sie rowniez modernizacje petli w cichym
kaciku - bo jak na razie zjeta darn z szyn na calej al 3 maja oprocz petli
wlasnie - chociaz druty na calosci ale co innego trkcja elktryczna a co
innego szyny.
a sama petla to jest cos przedziwnego az 3 rownolegle szyny ale tak blisko
dochodza do siebie ze rownoczesnie po nich tranwaje nie przejada - az prosi
sie cos z tym zrobic
Obserwuj wątek
    • Gość: pudel25 Re: petla w cichym kaciku IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 12.10.03, 23:39
      A może ktoś wie dlaczego jest tam taki dziwny układ torów i kiedy robiono tam
      ostatni remont?
      • adas29 Re: petla w cichym kaciku 13.10.03, 08:30
        Gość portalu: pudel25 napisał(a):

> A może ktoś wie dlaczego jest tam taki dziwny układ torów i kiedy robiono tam
        > ostatni remont?

Nie było na tej ulicy żadnego remontu. To jest pierwszy od czasów jego
        zbudowania (lata 60-te).
        A co do pętli to mam nadzieję, że też ją zrobią. Dwa tory wystarczą.
        • pavlack Re: petla w cichym kaciku 13.10.03, 08:43
          A ja bym zostawił trzy. Przydaje się, jak jest zatrzymanie na trasie do
          Bronowic.

Zwłaszcza, że teraz na Cichy Kącik będą mogły wjechać też bomby, a więc podczas
          ewentualnego zatrzymania do Bronowic musimy tu pomieścić 2x trósjkład + bomba
          co 10 minut + dwuskład co 10 + dwuskład co 20 minut + jeszcze liniowo 15 i 18.
          • Gość: Impuls Re: petla w cichym kaciku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 10:32
            Ja bym wogóle nie robił tam pętli, szkoda kasy, przedłużyć tramy do miasteczka,
            wtedy by woziły "coś" choćby z 50% ulgą. a tak to dalej będą wozić powietrze.
            P.S. przepraszam wszystkich których to "coś" dotyczy pozdrawiam
            • Gość: skafi Re: petla w cichym kaciku IP: *.univ / *.univ-rennes1.fr 13.10.03, 11:45
              mnie dotyczy "powietrze" ...
            • adas29 Pętla w Cichym Kąciku tylko na "15". 13.10.03, 12:47
              Na Cichym Kąciku powinna kończyć "15", a po wydłużonym torowisku do Bronowic
              powinna jechać "18" - echhhhh marzenia ściętej głowy.
      • Gość: SW Re: petla w cichym kaciku IP: *.veranet.pl / 192.168.114.* 13.10.03, 11:02
        Witam
        Ten dziwny uklad torowiska wg. mnie byl spowodowany tym ze jakis czas temu (ale
        znowu nie tak dawno skoro to pamietam) stacjonowaly tam takie fajne
        pomaranczowe tramwaje MPK-owskich sluzb technicznych. Z tego co pamietam to
        mialy one chyba nawet nadane imiona w stylu Kubuś, Kajtuś. To byly tramwajki
        sluzace do odsniezania i czyszczenia torowisk. O ile dobrze pamietam to sa
        teraz na terenie zajezdni w Podgórzu - ale pewien na 100% nie jestem. Tego oraz
        slusznosci mojej teorii. Kiedys tam na punkcie siedzial regulator, zreszta jak
        i w wielu roznych ciekawych miejscach jak np. na skrzyzowaniu Dietla i
        Starowislnej. Czyli generalnie za czasow komuny.
        Pozdrawiam
        SW
        • balsen Re: petla w cichym kaciku 13.10.03, 14:35
          Ja też coś takiego pamiętam, więc chyba ty też dobrze pamietasz.
        • Gość: Misiek K Re: petla w cichym kaciku IP: *.chello.pl 13.10.03, 16:58
          Stacjonowaly tam jeszcze pod koniec osiemdziesietaych lat, pozniej nie
          pamietam.
          nie wiem kiedy zniknely.
          Nie wiem jednak czy to akurat jest przyczyna takiego ukladu torowego i
          wlasciwie nie wiem co w nim jest dziwnego?
          Kilka wagonow mialo swoje imiona - Gucio, Bogus, Ciaptus. (kajtusia nie
          pamietam...)
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: petla w cichym kaciku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 21:07
          Ten dziwny układ torowisk może wynikać z czegoś innego. Za komuny planowano
          zabudować Błonia. Miały tam powstać osiedla. W związku z tym jeździłoby tam
          trochę tramwajów i dlatego zbudowano taką dużą pętlę. Poza tym na zachód od
          pętli usytuowana ma być chyba jakaś sala koncertowa. Ponadto bliskość stodionów
          Wisły i Cracovii. A pętla wygląda tak jak wygląda, bo kiedyś jeździły tam eNki
          i one spokojnie się mieściły. 40 lat temu nikt nie myślał, że kiedyś
          będą "większe" tramwaje.

Michał Wojtaszek
          • Gość: piter Re: petla w cichym kaciku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 21:18
            ale wszytko co piszecie nie tlumaczy dlaczego 3 tory sa ulozone tak blisko
            siebie ze nie moga po nich rownoczesnie przejechac 3 tramwaje !!!!
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: petla w cichym kaciku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 21:21
              > ale wszytko co piszecie nie tlumaczy dlaczego 3 tory sa ulozone tak blisko
              > siebie ze nie moga po nich rownoczesnie przejechac 3 tramwaje !!!!

Enki się tam spokojnie zmieszczą. Może wynika to z geometrii łuków. Było tam
              mało miejsca i po prostu nie dało się tego inaczej ustawić.

Michał Wojtaszek
        • Gość: mouset Re: petla w cichym kaciku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.10.03, 20:32
          Oj, stały, ale chyba w 1990 już nie bylo takich postojów
    • Gość: pudel25 Re: petla w cichym kaciku IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 14.10.03, 00:57
      Na stronce komunikacja.krakow.eurocity.pl wyczytałem że trasa do Cichego Kącika
      została przebudowana na normalnotorową i oddana do użytkowania 5 maja 1953
      roku. Czy to możliwe, żeby nie była remontowana od tamtego czasu?
      • kuba203 Re: petla w cichym kaciku 14.10.03, 20:24
        Gość portalu: pudel25 napisał(a):

> Czy to możliwe, żeby nie była remontowana od tamtego czasu?

Bardzo prawdopodobne, ale nic nie wiem na pewno :)
    • Gość: misiek Re: petla w cichym kaciku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 22:51
      ostro się wzieli do roboty!
      trasa do cichego rozgrzebana a na pętli tor linii 15 dziś rozokręcali i
      zabierali się za rezerwowy ... nieźle, nieźle....
      • Gość: ADAŚ Re: petla w cichym kaciku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 06:47
        No to mnie uspokoiłeś.
        Bałem się, że znów spartolą robotę i samą pętlę zostawią w spokoju.
        Ostatnio było to w modzie: Kubowice Dwieścietrzecie, Widok, Piastów itp.
        • Gość: mouset Re: petla w cichym kaciku IP: *.cyf-kr.edu.pl 16.10.03, 14:16
          Ciekaw jestem czy przełączkę zlikwidują czy wyremontują?
          • Gość: pudel25 Re: petla w cichym kaciku IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 17.10.03, 00:32
            A do czego tam jest ta przełączka? Niech mnie ktoś oświeci!
            • Gość: ADAŚ Re: petla w cichym kaciku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 05:36
              Przełączki nie będzie na pewno, no bo i po co???
              • Gość: mouset Re: petla w cichym kaciku IP: *.cm-uj.krakow.pl 21.10.03, 14:57
                Jak to po co? Dla historii
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: petla w cichym kaciku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 17:24
          > No to mnie uspokoiłeś.
          > Bałem się, że znów spartolą robotę i samą pętlę zostawią w spokoju.
          > Ostatnio było to w modzie: Kubowice Dwieścietrzecie, Widok, Piastów itp.

Bo pętle mają inny czas użytkowania. Szyny na łukach, jeszcze tak ostrych,
          zuużywają się szybciej niż na prostych odcinkach i dlatego wymienia się je
          przeważnie częściej.

A co do pętli na Cichym Kąciku, to dobrze, że się za nią wzieli. Ciekawe, jak
          po remoncie będzie wyglądać.

Michał Wojtaszek
        • kuba203 Re: petla w cichym kaciku 18.10.03, 11:26
          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Ostatnio było to w modzie: Kubowice Dwieścietrzecie,

Ta pętla była remontowana w 1995 albo 6 (bez wstrzymywania ruchu), ile razy mam
          to powtarzać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka