Dodaj do ulubionych

wydłużony 202

IP: *.autocom.pl 16.10.03, 14:53
Komunikat
dotyczy linii: 202

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. w Krakowie uprzejmie informuje
Pasażerów, że od dnia 18 października 2003r. (sobota) zostanie wydłużona
trasa linii 202 z Luborzycy do miejscowości Łosokowice

Wydłużenie trasy dotyczy wybranych (wariantowych) kursów - wyszczególnionych
w rozkładzie jazdy.

202
Al. PRZYJAŹNI - Al. Róż - Żeromskiego - Obrońców Krzyża - Kocmyrzowska -
Prusy - Sulechów - Dojazdow - Kocmyrzów - LUBORZYCA - wybranymi kursami: Wola
Luborzycka - Goszyce - Skrzeszowice - ŁOSOSKOWICE

Na odcinku Lubrzyca - Łososkowice linia 202 zatrzymuje się na następujących,
nowych przystankach:

1.
LUBORZYCA

2.
WOLA LUBORZYCKA n/ż

3.
WOLA LUBORZYCKA LAS n/ż

4.
GOSZYCE

5.
GOSZYCE REMIZA n/ż

6.
SKRZESZOWICE

7.
ŁOSOSKOWICE SZKOŁA

8.
ŁOSOSKOWICE

W związku z wprowadzeniem II strefy taryfowej na odcinku Lubrzyca ↔
Łososkowice - bilety okresowe wykupione na linię 202 przed 18.10.2003r.
zachowują ważność wyłącznie na dotychczasowej, starej trasie od Alei
Przyjaźni do Luborzycy;

Bilety okresowe wykupione po 18.10.2003r. zachowują ważność zgodnie z
informacją zamieszczoną na bilecie.

Zasady korzystania z biletów jednorazowych w strefie podmiejskiej na linii
202 nie zmieniają się - obowiązuje jak dotychczas bilet w cenie 2,60 zł
(ulgowy 1,30 zł).

Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 9150.
Obserwuj wątek
    • adas29 Dawać "222" 16.10.03, 15:18
      Eeeee tam - znowu warianty, qrde.
      Mogli zrobić "222" - taki fajniutki numerek !!!
      • Gość: christoph Re: Dawać '222' IP: *.autocom.pl 16.10.03, 15:24
        adas29 napisał:

> Eeeee tam - znowu warianty, qrde.
        > Mogli zrobić "222" - taki fajniutki numerek !!!

Popieram :-)
        • Gość: Fassi Re: Dawać '222' IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.10.03, 19:58
          to może jakieś.... nie wiem.... 702 albo cuś, jednokierunkowe, a spowrotem jako 202? bueheheh przecież MPQ lubi jednostronne linie.... HAHAHAA
          • Gość: mouset Re: Dawać '222' IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.10.03, 20:41
            Jednokierunkowy do czy z Łososkowic?
            A są tam busy?
          • krzysiek111 Re: Dawać '222' 16.10.03, 20:53

no lubi, jest ich az ..... jedna hahaha
            • Gość: mouset Jechał ktoś tym już? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 20.10.03, 15:02
              Jaka infrastruktura? Wiaty, słupki....
              • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 20:37
                Gość portalu: mouset napisał(a):

> Jaka infrastruktura? Wiaty, słupki....

Na wszystkich przystankach poza pętlą i następnym są wiaty, ale na pętli
                miejsce pod wiatę jest przygotowane. A słupki, co jest w słupkach ciekawego? :)
                W samych Łososkowicach zające dupami szczekają w kapuście (wygląda, że poza
                remizą nic innego w tej wsi nie ma, sklep co prawda jest, ale chyba nieczynny
                od kilku lat :D)
                • Gość: Fassi Re: Jechał ktoś tym już? IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.10.03, 21:21
                  podobno w Łososkowicach tak się ucieszyli na ten 202, że jak przyjechał i kierman sie skarżył, że ciężko zawracać bo gałęzie z drzewa przeszkadzają, to ludzie ze wsi społecznie przynieśli drabinę i obcięli gałązki, co by im tylko tego 202 nie zabrali
                  • Gość: ADAŚ Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 21:25
                    A mogli mieć "własną" linię "222"
                    • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 21:43
                      Hehe, ale faktycznie, niektórzy machają z podwórek w stronę autobusu, a to
                      powitanie na pętli mnie już zupełnie zaskoczyło, nie spodziewałem się takich
                      uroczystości, ale miło, że jest na świecie miejsce, gdzie nie narzekają na
                      MPK ;))
                      • Gość: ADAŚ Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 21:46
                        Jak pierwszy raz jechał ponownie podmiejski do Wieliczki, też go hucznie w
                        Drożdżowni witali.
                        Teraz modlą się, aby ich znów całkowicie nie wycofali.
                        • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 21:53
                          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Jak pierwszy raz jechał ponownie podmiejski do Wieliczki, też go hucznie w
                          > Drożdżowni witali.

No też prawda...

> Teraz modlą się, aby ich znów całkowicie nie wycofali.

To niech zaczną tymi pociągami jeździć, zamiast się modlić, bo frekwencja
                          nawet w Bieżanowie spada dramatycznie (co do tej pory wydawało mi się
                          niemożliwe)...
                      • Gość: Fassi Re: Jechał ktoś tym już? IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.10.03, 22:02
                        kuba203 napisał:

> Hehe, ale faktycznie, niektórzy machają z podwórek w stronę autobusu, a to
                        > powitanie na pętli mnie już zupełnie zaskoczyło, nie spodziewałem się takich
                        > uroczystości, ale miło, że jest na świecie miejsce, gdzie nie narzekają na
                        > MPK ;))

jak pierwszy raz na Karniowa pojechał 212 to też go witali "chlebem i solą"

dla takich wiosek regularny miejski autobus to skarb, szczeólnie że rozklekotany bus z łososkowic do TOMEXu kosztuje 2.50
                        • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 22:19
                          Gość portalu: Fassi napisał(a):

> dla takich wiosek regularny miejski autobus to skarb, szczeólnie że
                          rozklekotan
                          > y bus z łososkowic do TOMEXu kosztuje 2.50

W sumie tyle, co MPK, ale w takim razie dlaczego w autobusie spotkałem
                          wyłącznie młodzież i emerytów? Pewnie busiarz teraz obniży ceny, pozostaje
                          usunąć pasożyta.
                          Hmmmm, Wieliczka miała skarb, a wybrała busy...
                          • Gość: Fassi Re: Jechał ktoś tym już? IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.10.03, 22:23
                            widziałeś młodzież i emerytów, bo osoby w średnim wieku mają tam auta :D
                            • Gość: Misiek K Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.chello.pl 20.10.03, 22:30
                              Poza tym mlodziez i emeryci maja ulgi.
                              a mlodziez to przewaznie mlodziez szkolna ktora ma taki czy inny abonament.
                              widziales kiedys busiarza ktory by mial ulgi i bilety okresowe??
                              • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 22:32
                                Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> Poza tym mlodziez i emeryci maja ulgi.
                                > a mlodziez to przewaznie mlodziez szkolna ktora ma taki czy inny abonament.
                                > widziales kiedys busiarza ktory by mial ulgi i bilety okresowe??

No to właśnie piszę, że busiarz kosztuje tylko 10gr mniej od MPK i nie ma
                                abonamentu, a mimo tego MPK jeżdżą sami ulgowi...
                                • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.10.03, 14:31
                                  I dlatego jest do kitu z kasą, precz z ulgami!
                            • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 20.10.03, 22:31

> widziałeś młodzież i emerytów, bo osoby w średnim wieku mają tam auta :D

No może faktycznie, ale chyba na pewno nie wszyscy, tak nigdzie nie ma :)
                              • Gość: Fassi Re: Jechał ktoś tym już? IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.10.03, 23:23
                                zdecydowana większość wozi tyłki luksusowymi autami, np dyrektor pewnego szpitala....
                          • pavlack Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 15:52
                            kuba203 napisał:

> Hmmmm, Wieliczka miała skarb, a wybrała busy...

Na wielickie busy jest jeden prosty (niekoniecznie tani) sposób:
                            1) 502 robimy przegubowe co 15 (lub 12 minut) szczyt, 15 poza, 20 soboty i
                            święta
                            2) 204 likwidacja lub skrócenie do Rżąki
                            3) Na 502 oczywiście taryfa miejska
                            4) Busy padają po 2 miesiącach
                            5) Skutek uboczny - linia kolejowa do Wieliczki zostaje zamknięta też po 2
                            miesiącach.

No ale niestety na to potrzeba kasy, no i oczywiście chęci ze strony Wieliczki.
                            • Gość: ADAŚ Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 18:11
                              No właśnie, kasa w porównaniu z chęciami tych żydów z Wieliczki zdaje się być
                              pryszczem.
                            • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:32
                              pavlack napisał:

> 5) Skutek uboczny - linia kolejowa do Wieliczki zostaje zamknięta też po 2
                              > miesiącach.

No chyba Ci się coś pomieszało (delikatnie mówiąc), chcesz mi zabrać i 502, i
                              pociąg??? Nigdy się na to nie zgodzę.
                              • pavlack Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:35
                                Zara zara, czy ja gdzieś napisałem, że 502 będzie omijał Bieżanów? :D
                                • Gość: ADAŚ Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 21:37
                                  Zara zara a gdzie jest Bieżanów ???
                                  W okolicach Pavlackowic czyżby hihihi???
                                • pavlack Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:38
                                  Teraz popatrzyłem, i zauważyłem, że zapomniałem nawet trasy tego 502 napisać :D
                                  A ten na mnie jeszcze krzyczy za to, że mu 502 zrobiłem przegubowe co 12
                                  minut :D

A tak na poważnie - trasa do Szpitala bez zmian, następnie: Teligi -
                                  Ćwiklińskiej - Mała Góra - Wielicka i dalej do Wieliczki.
                                  • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:43
                                    pavlack napisał:

> Teraz popatrzyłem, i zauważyłem, że zapomniałem nawet trasy tego 502
                                    napisać :D
                                    > A ten na mnie jeszcze krzyczy za to, że mu 502 zrobiłem przegubowe co 12
                                    > minut :D

No bo z Twojego postu jasno wynikało, że 502 ma pojechać do Wieliczki :)

> A tak na poważnie - trasa do Szpitala bez zmian, następnie: Teligi -
                                    > Ćwiklińskiej - Mała Góra - Wielicka i dalej do Wieliczki.

Tak z kolei omija Rżąkę, bez sensu ;P Poza tym z Wieliczki nikt by nie chciał
                                    jeździć przez Bieżanów.
                                    • pavlack Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:45
                                      No to puszczamy to 502 Wielicką, a Kuba sobie chodzi do tramwaju :D
                                      • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 21.10.03, 21:50
                                        pavlack napisał:

> No to puszczamy to 502 Wielicką, a Kuba sobie chodzi do tramwaju :D

Nigdy, 502 bym odżałował, ale skoro napisałeś, że padnie pociąg, to nie oddam
                                        ani jednego fotela z tego autobusu ;)
                                      • Gość: ADAŚ Do Wieliczki więcej linii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 21:51
                                        Do Wieliczki nawet trzy linie to byłby hit.
                                        "204". Druga "214" przez aleje. Trzecia "224" jak kiedyś "184" do
                                        Grzegórzeckiej i dalej na północ. A wtedy busy WON
                                        • Gość: ADAŚ Re: Do Wieliczki więcej linii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 21:55
                                          Aha, nawet przy takim pokryciu linii tramwajowych ŻADNA nie straciłaby.
                                          Patrzcie na te pierrrrrrrrrrdolone busy. To NIE SĄ ludzie, którzy mają karty
                                          MPK.
                                      • Gość: Locutus Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.10.03, 01:43
                                        Mnie się bardzo podoba wariant z Ćwiklińskiej i Małą Górą - mam nadzieję, że na
                                        tej ostatniej stawałby pod cmentarzem w Bieżanowie... to by był najlepszy
                                        pomysł pod słońcem - miałbym do autobusu pół minuty drogi :-D

Pzdr.
                                        LOKI
                              • Gość: Misiek K Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.chello.pl 21.10.03, 21:37
                                > No chyba Ci się coś pomieszało (delikatnie mówiąc), chcesz mi zabrać i 502, i
                                > pociąg??? Nigdy się na to nie zgodzę.

Jakbym mial miec dzieki temu przeguba na 502 i to co 12 minut w szczycie to
                                chetnie
                                pod jednym warunkiem - NIE ALB'A!!!
                                moze byc wóz drabiniasty z "kuniem" ale nie alb'a ;)
                                • Gość: Locutus Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.10.03, 01:45
                                  Oczywiście że ALBa i oczywiście, że przez Ćwiklińskiej i Małą Górę :-P

ROTFL

Pozdrawiam.
                                  LOKI (żeby stworzyć nowe trza zburzyć stare)
                                • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.10.03, 14:34
                                  A skąd tabor na 502? Wieliczka kupi?
                            • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.10.03, 14:33
                              Busy i tak się wcisną, bo bniżą ceny, np bus do Zbydniowic z Matecznego
                              kosztuje zlotówkę!!!!
                              • bzyyk1 Re: Jechał ktoś tym już? 01.11.03, 00:20

> Busy i tak się wcisną, bo bniżą ceny, np bus do Zbydniowic z Matecznego
                                > kosztuje zlotówkę!!!!

A nasze kochane inaczej MPK nie chce zrobić biletu abonamentowego na wszystkie
                                linie miejskie + wybraną linię strefową. Dlaczego mam płacić 131,50 pln( bilet
                                sieciowy 80 + bilet na jedną linie miejską 51,50). To jest chore. Zrobić jeden
                                bilet za jakąś atrakcyjną cenę i po kłopocie.
                      • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.10.03, 14:30
                        kuba203 napisał:

> Hehe, ale faktycznie, niektórzy machają z podwórek w stronę autobusu, a to
                        > powitanie na pętli mnie już zupełnie zaskoczyło, nie spodziewałem się takich
                        > uroczystości, ale miło, że jest na świecie miejsce, gdzie nie narzekają na
                        > MPK ;))

Hmmmmmmmm wynika z tego że tam chyba nic nie jeździło, a sklep pewnie był
                        obwoźny. Zrobili WC na pętli czy kiermana do domu zapraszaja?
                        • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 23.10.03, 16:54

> Hmmmmmmmm wynika z tego że tam chyba nic nie jeździło, a sklep pewnie był
                          > obwoźny.

Jest PKS bodaj 3 razy dziennie :)

> Zrobili WC na pętli czy kiermana do domu zapraszaja?

E, skąd WC by się wzięło, nie ma nic (są krzaczki) :D Jak ja byłem, zaprosili
                          kiermana do remizy na kawę (bo akurat trwała tam impreza na cześć 202) :)
                          • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.ghnet.pl 23.10.03, 21:39
                            Qrde ale feta, chyba równie porządną urządzę jak na Kuźnicę coś ludzkiego
                            dojedzie
                  • bzyyk1 Re: Jechał ktoś tym już? 01.11.03, 00:03

> podobno w Łososkowicach tak się ucieszyli na ten 202, że jak przyjechał i
                    kierm
                    > an sie skarżył, że ciężko zawracać bo gałęzie z drzewa przeszkadzają, to
                    ludzie
                    > ze wsi społecznie przynieśli drabinę i obcięli gałązki, co by im tylko tego
                    20
                    > 2 nie zabrali

Dziwisz się szczęściu tych ludzi? Przecież to cywilizacja wkroczyła na te
                    tereny ;))
                    • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.11.03, 09:45
                      Zaraz im potną rozkład, to entuzjazm opadnie
                • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.cm-uj.krakow.pl 22.10.03, 14:28
                  jak to? wiaty są w obu kierunkach ???? nowe czy z odzysku?
                  • kuba203 Re: Jechał ktoś tym już? 23.10.03, 16:50

> jak to? wiaty są w obu kierunkach ???? nowe czy z odzysku?

W kierunku Krakowa wszędzie, w przeciwnym nie wszędzie chyba, stare blaszane
                    po PKSie zostały :) A na pierwszym przystanku od pętli wiaty nie ma, bo...
                    stoi 50 metrów przed przystankiem :D
                    • Gość: mouset Re: Jechał ktoś tym już? IP: *.ghnet.pl 23.10.03, 21:38
                      To i tak dobrze
    • Gość: zgadnijcie kto Re: wydłużony 202 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 19:50
      Widać, że Kocmyrzów to porządna gmina i dba o mieszkańców. Kilka lat temu 212,
      teraz wydłużenie 202... Nie to co Wielka Wieś. W 1987 roku w Giebułtowie też
      220 był witany entuzjastycznie. W końcu ludzie sami go sobie wywalczyli. Chyba
      nie przypuszczali, że 13 lat później demokratycznie wybrana przez nich rada
      gminy im tą linię zabierze. No cóż, są gminy lepsze i gorsze.
      • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.10.03, 22:48
        mnie najbardziej podoba się pomysł linii strefowej do PROSZOWIC :D
        • pudel25 Re: wydłużony 202 24.10.03, 23:56

> mnie najbardziej podoba się pomysł linii strefowej do PROSZOWIC :D

Był już taki 241 Pleszów - Proszowice
          • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.10.03, 23:59
            ja go nie pamiętam, możesz przybliżyć lata funkcjonowania?

a pomysł powstal reanimacji powstał niedawno :D
            • pudel25 Re: wydłużony 202 25.10.03, 00:06

> ja go nie pamiętam, możesz przybliżyć lata funkcjonowania?
              >
              > a pomysł powstal reanimacji powstał niedawno :D

Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale to mogło być około 1993r, wydaje mi się że
              nie kursował nawet przez jeden rok, ale myśle że ktoś na tym forum wie coś
              więcej.
              • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.10.03, 00:18
                OKi :)

jakoś dziwnie sobie tej linii nie przypominam, a przecież pewnie MAB Ją obsłuiwało,a wiec moja była zajezdnia ...
                • pudel25 Re: wydłużony 202 25.10.03, 00:28

> OKi :)
                  >
                  > jakoś dziwnie sobie tej linii nie przypominam, a przecież pewnie MAB Ją
                  obsłuiw
                  > ało,a wiec moja była zajezdnia ...

Nie jestem pewien , ale chyba następcą 241 było "E" do Nowego Brzeska.
                  • Gość: ADAŚ Re: wydłużony 202 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 00:33
                    Troszkę z innej beczki
                    Proszę uświadomić Adasia, gdzie w Krakowie są Pudelowice.
                    To pytanie kieruję do Mr Pudla25.
                    • pudel25 Re: wydłużony 202 25.10.03, 00:37
                      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Troszkę z innej beczki
                      > Proszę uświadomić Adasia, gdzie w Krakowie są Pudelowice.
                      > To pytanie kieruję do Mr Pudla25.

Pudelowice są tam gdzie dojeżdza 153 i 159:) Pozdrawiam.
                      • Gość: ADAŚ Re: wydłużony 202 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 00:42
                        Czyli "136" jedzie tranzytem przez Pudelowice z Yogowic do Pawlakowic.
                        "10" to FAUSTYNOWICE - PUDELOWICE.
                      • Gość: Locutus Re: wydłużony 202 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.10.03, 00:43
                        Chyba PUDLOWICE (bez tego e) :-P
                        • pudel25 Re: wydłużony 202 25.10.03, 00:50
                          Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Chyba PUDLOWICE (bez tego e) :-P

No w sumie wole tak! (bez "e")
                          • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.10.03, 07:46
                            bhehehehehe :P
                            • Gość: mouset Wielka Wieś IP: 217.96.109.* 26.10.03, 08:33
                              Powinni sobie wymyslić i stworzyć:
                              236 do Tomaszowic
                              246 do Wielkiej Wsi p. Giebułtów
                              256 do Bedkowic
                              266 do Białego Kościoła, na każdą linię 1 wóz.

Tyle tylko że MPQ zaproponowałoby do Bronowic, a bus jedzie do centrum.....
                          • krzysiek111 Re: wydłużony 202 28.10.03, 08:35
                            pudel25 napisał:

> Gość portalu: Locutus napisał(a):
                            >
                            > > Chyba PUDLOWICE (bez tego e) :-P
                            >
                            > No w sumie wole tak! (bez "e")

proponuje meeting, w koncu jest nas 3-4 osoby z rejonu petli 153,159. Hę ?
            • Gość: Karol37 Re: wydłużony 202 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 20:00
              Fassi dobry pomysł z Proszowicami, ale czy brałeś pod uwagę fakt, że od
              granicy miasta do granicy Proszowic jest 30 kilometrów. Mam znajomą w pracy
              która codziennie dojeżdza z tego właśnie miasta do pracy w Krakowie i szlag ją
              trafia. Pierd...na busiarnia robi tam co chce, rozkład jazdy wygląda tak "
              chcę to jadę, niechcę to nie jadę". Fakt nasz PKS jedzie do Proszowic jednym
              kursem o 22:15 (odjazd z Ronda Kocmyrzowskiego), ale jest tak zarypany ludźmi,
              że szok. Każdy woli zapłacić 2 PLN w PKS niż 3 PLN busiarzowi, ale co z tego
              jak taki kurs jest jeden. Kiedyś rozmawiałem z koleżanką na temat jej dojazdów
              i z tego co ona mówi przydał by sie jakiś stały bus.
              Fassi, jeśli chodzi o 241. Dokładnie pamiętam tą linię. Powstała we wrześniu
              1989 r i kursowała na trasie: Pleszów-Igołomia-Wawrzeńczyce-Nowe Brzesko-
              Kowala-Proszowice. Pętla w Proszowicach była usytuowana bardzo niefortunie bo
              przy szpitalu. Ponoć PKS nie zgodził się na korzystanie ze swojego dworca
              który usytuowany jest w samym centrum Proszowic, szpital natomiast jest na
              uboczu miasta. Linię obsługiwały tylko Migi z obecnej KB, częstotliwość w
              ciągu całego dnia to kurs co ok 2,5 godziny. Hulała tylko jedna brygada,
              przejazd z Pleszowa do Proszowic trwał ok. 50-55 minut. Czestotliwość czasem
              rozciągała się do 3 godzin ponieważ kursy 241 skoordynowane były z ówczesną
              linią 211 kursującą do Igołomii. Dlaczego padła? Powód był prosty, kto chciał
              jechać z Proszowic do Krakowa no około (przez Kowale i Nowe Brzesko) i potem
              jeszcze tramwajem z Pleszowa. Poza tym pętla w Proszowicach też była
              niewypałem. Wtedy jeszcze w miarę normalnie kursował PKS i wszystko to złożyło
              się na przemianowanie tej linii na pośpieszną E i zmianę jej trasy na Nowe
              Brzesko- Rondo Mogilskie.
              Teraz ewentualnie planując taką linię skierował bym ją po trasie busiarni tj
              przez Wzgórza, Kocmyrzów, Biurków i tak dalej do Proszowic. Pętla musiała by
              być w centrum, choć i szpital wchodził by w grę, gdyż autobus musiał by
              przejechać przez całe Proszowice żeby dotrzeć do szpitala, wcześniej 241
              jechała tylko obrzeżami miasta przez krótki dystans i zaraz opuszczała miasto.
              Ogólnie pomysł extra, tylko chyba do realizacji w sferze marzeń.

PZDR.
              Karol37
              • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.10.03, 21:21
                ja myślę że pętlę z powodzeniem możnaby zorganizować przy Targu, trasa oczywiście nie przez Brzesko, choć powiem że by mi się akurat tam przydała, ale.... od czego mam własny środek transportu

co do tych 30 kilometrów - jak się z wójtem dogadają, to i te 30 lkilosów się będzie opłacać, szczególnie że busiarnia rzeczywiście robi tam co chce, a ludzi wozi jak worki z ziemniakami

faktycznie - usytuowanie pętli pod szpitalem było niezbyt szczęśliwe, ale przecież teraz koło dworca PKSu jest parking płatny i kawałek niepłatnego, te niepłatny mógłby z powodzeniem zastąpić pętlę, myślę że Wójt nie miałby nic przeciwko
                • Gość: Karol37 Re: wydłużony 202 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 22:10

> co do tych 30 kilometrów - jak się z wójtem dogadają, to i te 30 lkilosów
                  się będzie opłacać, szczególnie że busiarnia rzeczywiście robi tam co chce, a
                  ludzi wozi jak worki z ziemniakami

Fassi, ale z tego co wiem od znajomej Policja coraz częściej robi naloty na
                  busiarnię. Z reguły patrol stoi w okolicach dawnej mleczarni na
                  Kocmyrzowskiej, najczęściej jednak stoją na granicy miasta ( krakowscy
                  niebiescy), w kocmyrzowie tamtejsza Policja także często robi naloty, częściej
                  niż krakowska. To samo co kocmyrzowscy policjanci robią ci z Proszowic.
                  Ostatnio moja znajoma czekała ponad półtorej godziny na busa, wszystkie busy
                  były zatrzymywane w okolicy cmentarza w Proszowicach, "nadprogramowi"
                  pasażerowie opuszczali bus a kierowca na oczach tych wyproszonych pasażerów
                  użerał się z policjantami w sprawie mandatu, ponoć rzucał hasła, że odbierają
                  mu chleb itp. Moja znajoma obserwowała tę żenadę i mówiła mi że z każdego busa
                  wychodziło ok. 10 osób "nadprogramowych". Dwa busy wogóle zostały opróżnione z
                  pasażerów ze względu na ich stan techniczny. Kiedy moja znajoma przychodzi do
                  pracy i zaczyna opowiadać co się dzieję w busach, to aż się prosi, żeby tego
                  posłuchał niejeden psioczący na MPK. Wcale tu nie mam zamiaru bronić MPK bo
                  oni jak każda firma ma jakieś grzeszki na sumieniu. Tylko co zrobić ma
                  człowiek skazany na busiarnię? Kupić sobie samochód - wiadomo najwygodniejsza
                  odpowiedź, tylko nie zawsze taka dobra.
                  To tyle, PRECZ Z BUSAMI.

Karol37
                  • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.10.03, 22:23
                    policja to tam jest za mało, a puki co ITD ma spoor roboty, a przydałoby się żeby ich było z 5 razy wiecej i conajmniej jednak komórka zajmująca się tylko busiarnią
                    • Gość: mouset Re: wydłużony 202 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 27.10.03, 09:40
                      Wystarczą niezaplanowane akcje wozow ITD i 7-8 policyjnych w czterech
                      kwartałach miasta
                      • Gość: christoph Re: wydłużony 202 IP: *.autocom.pl 27.10.03, 22:09
                        I wtedy większość busów (chwilowo) zniknie z ulic a po zakończeniu akcji
                        policji wszystko wróci do normy... :-((
                        • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.10.03, 22:10
                          ja myślę, że powinni tak zmodyfikować prawo, żeby kary byly nie 300 złotych za przewóz 10 nadprogramowych osób, ale po 300 za każdą, zaraz by się to skończyło!
                          • Gość: mouset Re: wydłużony 202 IP: *.ghnet.pl 27.10.03, 22:24
                            nie, nie, tym w złym stanie technicznym lub z nadkompletem zabierac dowodzik
                            rej. a masowość akcji spowoduje że nie uciekną busiory jebane
                            • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.10.03, 22:34
                              jak na Kleparzu staje ITD to jest PUSTO i pojawia się conajwyżej jedne bus na dwie godziny, a jak nie ma ITD - hulaj dusza, miejsca nie ma na nic
                              • Gość: mouset Re: wydłużony 202 IP: *.ghnet.pl 27.10.03, 22:35
                                Bo nie powinno stać na Kleparzu, ale na jasnogórskiej, w Toniach i na
                                Pasterniku, i mamy wszystkich ćwoków w garści
                                • Gość: Fassi Re: wydłużony 202 IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.10.03, 22:43
                                  i zabietrać dowody a auta na parking policyjny, anie dopuszczać czaowo do ruchu!
              • krzysiek111 Re: wydłużony 202 28.10.03, 08:41
                Gość portalu: Karol37 napisał(a):

Linię obsługiwały tylko Migi z obecnej KB, częstotliwość w
                > ciągu całego dnia to kurs co ok 2,5 godziny. Hulała tylko jedna brygada,
                > przejazd z Pleszowa do Proszowic trwał ok. 50-55 minut. Czestotliwość czasem
                > rozciągała się do 3 godzin ponieważ kursy 241 skoordynowane były z ówczesną
                > linią 211 kursującą do Igołomii.

Ja mam obraz Scanii 111 na 241. Nie wiem tylko czy to możliwe ;->> W każdym
                razie dodam jeszcze, że chyba od momentu uruchomienia linii 241 linia 211
                stała się szczytową, kursującą od poniedziałku do piątku. Wykonywała chyba
                tylko 6 kursów ZTCP
                • pudel25 Re: wydłużony 202 29.10.03, 23:15
                  Ja pamietam jak Scanie 111 śmigały na lini 142.
                  • Gość: christoph Re: wydłużony 202 IP: *.autocom.pl 29.10.03, 23:33
                    Scanie 111 z Bieńczyc pamiętam tylko na 198
                    • pudel25 Re: wydłużony 202 29.10.03, 23:39
                      Na 198 to przewarzały Many.
                      • Gość: christoph Re: wydłużony 202 IP: *.autocom.pl 29.10.03, 23:47
                        pudel25 napisał:

> Na 198 to przewarzały Many.

Tak, ale Scanie też się zdarzały.
                        A co do tych Manów to tylko raz miałem okazję przejechać się tym, właśnie na
                        linii 198.
                        • pudel25 Re: wydłużony 202 30.10.03, 00:00
                          A ja Maniki pamiętam nawet dobrze, jeździły na: B, 123, 153, 138, 159, często
                          nimi jeździłem.
                          • Gość: christoph Re: wydłużony 202 IP: *.autocom.pl 30.10.03, 00:17
                            Pamiętam je na B, 154, 159, 194, 198. Ale jechałem nim tylko raz na 198 (o ile
                            dobrze pamiętam to był to 16601)
                            • Gość: mouset Re: wydłużony 202 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.10.03, 08:46
                              W 1995 na 198 jexdziły czasami wszystkie 4
                              • Gość: christoph Re: wydłużony 202 IP: *.autocom.pl 30.10.03, 20:14
                                Wydawało mi się, że w 1995 jeździły już tylko 16601 i 16603
                                • Gość: mouset Re: wydłużony 202 IP: *.ghnet.pl 30.10.03, 20:21
                                  16604 na pewno jeździł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka