04.10.25, 10:53
🕊️ Czym jest eklezja? Zgromadzenie, nie instytucja
Słowo „eklezja” (gr. ἐκκλησία, ekklēsía) pojawia się w Nowym Testamencie ponad sto razy i jest kluczowym terminem dla zrozumienia istoty Kościoła. Niestety, w potocznym języku i kulturze chrześcijańskiej często utożsamia się je z budynkiem sakralnym lub zorganizowaną instytucją religijną. Tymczasem oryginalne znaczenie tego słowa jest zupełnie inne — i znacznie głębsze.

📜 Etymologia: „wywołani” ze świata
Greckie słowo ekklēsía pochodzi od dwóch rdzeni:

„ek” – „z”, „spoza”, „poza”

„kaleō” – „wołam”, „wzywam”

Zatem eklezja oznacza „tych, którzy zostali wywołani” — ludzi powołanych przez Boga, wyrwanych ze świata, aby tworzyli wspólnotę Jego ludu2. To nie budynek, lecz żywe zgromadzenie wierzących, odpowiedź na Boże wezwanie.

🧍‍♂️🧍‍♀️ Eklezja w Biblii: Lud Boży w ruchu
W Starym Testamencie hebrajskie słowo qahal (קָהָל) oznaczało zgromadzenie ludu Izraela. W greckim tłumaczeniu Biblii (Septuaginta) przetłumaczono je właśnie jako eklezja. Przykłady:

Księga Sędziów 20:2: „w zgromadzeniu ludu Bożego”

Księga Liczb 16:3: „zgromadzenie Wiekuistego” (kahal JHWH)

W Nowym Testamencie eklezja odnosi się do wspólnoty wierzących w Chrystusa — zarówno lokalnej, jak i uniwersalnej:

„Zbór Boży” (1 Kor 11:16)

„Ciało Chrystusowe” (Kol 1:24)

„Eklezja Boga żywego, filar i podpora prawdy” (1 Tm 3:15)

To pokazuje, że eklezja to ludzie — nie miejsce. To duchowa rzeczywistość, nie struktura administracyjna.

🏛️ Dlaczego nie budynek?
W żadnym miejscu Nowego Testamentu eklezja nie oznacza fizycznego budynku. Pierwsi chrześcijanie spotykali się w domach, na placach, w ukryciu — ale to nie miejsce było „Kościołem”. To oni sami byli Kościołem. Gdy Jezus mówi: „Zbuduję mój Kościół” (Mt 16:18), nie ma na myśli świątyni z kamienia, lecz społeczność ludzi wierzących.

🧩 Dlaczego nie instytucja?
Choć z czasem Kościół przyjął formę instytucjonalną, pierwotna eklezja była ruchem, nie organizacją. Nie miała hierarchii, budżetów, urzędów — miała wiarę, wspólnotę, misję. Apostołowie nie zakładali instytucji, lecz głosili Ewangelię i tworzyli wspólnoty. Paweł pisze do „eklezji Tesaloniczan” — nie do biura, lecz do ludzi.

🔍 Podsumowanie: Eklezja to lud Boży
Eklezja to „wywołani” — ludzie powołani przez Boga

To zgromadzenie wierzących, nie budynek

To wspólnota, nie instytucja

To duchowe ciało Chrystusa, nie struktura administracyjna

🧾 Czy w Ewangeliach występuje słowo „kościół”?
W polskich tłumaczeniach Biblii spotykamy słowo „kościół”, ale w oryginalnych tekstach greckich Ewangelii użyto słowa „ekklēsía” (ἐκκλησία). To słowo pojawia się tylko dwa razy w Ewangeliach — oba u Mateusza:

Mt 16,18: „Zbuduję mój Kościół” (gr. ekklēsían)

Mt 18,17: „Powiedz Kościołowi” (gr. ekklēsía)

W pozostałych Ewangeliach — Marka, Łukasza i Jana — słowo „ekklēsía” nie występuje ani razu.

🏛️ Skąd więc wzięło się słowo „kościół”?
Słowo „kościół” w języku polskim nie pochodzi bezpośrednio z greki biblijnej, lecz z późniejszych wpływów językowych:

Dotarło do polszczyzny przez język czeski: kostel

Czeski kostel pochodzi z łacińskiego castellum — czyli „gródek”, „twierdza”

Pierwsze budynki sakralne były często stawiane w warownych grodach, stąd skojarzenie z miejscem, a nie wspólnotą.

Zatem „kościół” jako budynek to termin wtórny, który wyewoluował z określenia miejsca kultu, a nie z pierwotnego znaczenia duchowego zgromadzenia.

🔍 Podsumowanie
W Ewangeliach słowo „ekklēsía” pojawia się tylko dwa razy — u Mateusza

W pozostałych Ewangeliach nie występuje wcale

Słowo „kościół” w języku polskim pochodzi z łacińskiego castellum przez czeski kostel — i odnosi się do budynku

Pierwotne znaczenie ekklēsía to zgromadzenie ludu Bożego, nie instytucja ani miejsce.

www.youtube.com/shorts/XZKbZ8ylTSY
Kościół Katolicki to synagoga w Chrystusie, która chciała surowego wyroku.

Ewangelia Mateusza 23,13–33 Jezus wypowiada serię „biada” przeciwko faryzeuszom i uczonym w Piśmie:

„Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi (…) Biada wam, przewodnicy ślepi (…) Węże, plemię żmijowe! Jakże możecie ujść potępienia w piekle?”

2. Potępienie dla tych, którzy zamykają drogę innym
W Ewangelii Mateusza Jezus wypowiada jedno z najmocniejszych „biada”:

Mt 23,13

„Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy by chcieli.”

Tu Jezus potępia religijnych przywódców, którzy przez swoją hipokryzję, legalizm i pychę utrudniają innym dostęp do Boga. To nie tylko grzech osobisty — to duchowa blokada dla innych.

www.youtube.com/shorts/XZKbZ8ylTSY

Obserwuj wątek
    • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 11:14
      Dlatego idzie odpuszczone są wasze grzechy. Bo darmo dostałem i darmo daje. Mam nadziej, że kiedyś im ten interes padnie. Bo dla mnie to oni was zbawić nie chcą, tylko sobie podporządkować.

Odpuszczanie grzechów to jedna z najgłębszych prawd zawartych w Ewangelii i fundament chrześcijańskiego życia. Warto o tym mówić, bo to nie tylko akt Bożego miłosierdzia, ale też wezwanie do przemiany serca i relacji z drugim człowiekiem.

Jezus odpuszcza grzechy, pokazując, że ma władzę, której nie rozumieli nawet uczeni w Piśmie. W Ewangelii Marka 2,5–11 czytamy:

„A Jezus, widząc wiarę ich, rzekł do paralityka: Synu, odpuszczone są ci grzechy. A byli tam niektórzy z uczonych w Piśmie, siedzący i rozważający w sercach swoich: Czemu On tak mówi? On bluźni! Któż może odpuszczać grzechy oprócz jednego Boga? A Jezus zaraz poznał duchem swoim, że tak myślą w sobie, i rzekł im: Czemu tak myślicie w sercach swoich? Cóż jest łatwiej: powiedzieć paralitykowi: Odpuszczone są ci grzechy, czy powiedzieć: Wstań, weź łoże swoje i chodź? Lecz abyście wiedzieli, że Syn Człowieczy ma moc na ziemi odpuszczać grzechy – rzekł do paralityka: Mówię ci: Wstań, weź łoże swoje i idź do domu swego.”

To pokazuje, że odpuszczenie grzechów nie jest tylko duchowym gestem – ono niesie uzdrowienie, przywraca życie, daje nowy początek.

W Ewangelii Jana 20,22–23 Jezus przekazuje tę władzę swoim uczniom:

„A to powiedziawszy, tchnął na nich i rzekł im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone; a którym zatrzymacie, są zatrzymane.”

To nie tylko przywilej, ale odpowiedzialność Kościoła – by nieść przebaczenie, a nie potępienie.

W Ewangelii Mateusza 1,21 anioł mówi do Józefa:

„Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus; albowiem On zbawi lud swój od jego grzechów.”

To jest misja Jezusa – zbawić nas od grzechów, nie przez potępienie, ale przez miłość i ofiarę.

Odpuszczenie grzechów to nie tylko dar, który otrzymujemy – to także wezwanie, byśmy sami przebaczali. W Ewangelii Mateusza 6,14–15 Jezus mówi:

„Bo jeśli odpuścicie ludziom ich przewinienia, odpuści i wam Ojciec wasz niebieski. Ale jeśli nie odpuścicie ludziom, i Ojciec wasz nie odpuści wam przewinień waszych.”

Przebaczenie to droga do wolności. Nie tylko dla tego, kto zawinił, ale też dla tego, kto nosi w sobie ból. To akt odwagi, miłości i zaufania Bogu.

Jeśli ktoś z was zmaga się z ciężarem winy albo z trudnością przebaczenia – nie jesteście sami. Ewangelia jest pełna nadziei, że każdy grzech może być odpuszczony, a każde serce może być uzdrowione.

Dla tego w domkach winko i chlebek do ręki.

I uczynię ręką nad tym winem, chociaż znak krzyża. I smacznego.
    • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 11:28

„Jesteśmy posłani do tych, co poginęli z domu Ojca.”

Nie z własnej woli, lecz z miłości, która nas przynagla. Idziemy do zagubionych, do tych, którzy odeszli, zapomnieli, zbłądzili. Niesiemy światło nadziei, słowo prawdy, obecność, która przypomina, że Ojciec wciąż czeka. Że Jego dom jest otwarty. Że nikt nie jest zbyt daleko, by nie mógł wrócić.
    • internauta81 Re: Elezja!!! 04.10.25, 15:21
      Drogi mój Petrusie Boonekampie, miem siem widzi, że waćpan pisze jedynie to co wie, a nie na odwrót.
      Prawdopodobnie jest to efekt nadużywania jedzenie i picia.Cóż, skłonność do "tłustego" ma też aspekty negatywne.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 23:41
        A co ty wiesz?
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 23:49
        Pewnie to, że KK odmówił połowie świata zbawiania. bo maja jazdy bez trzymanki.
        Dla interesów kleru. I ich manipulacji. Ja mam nieść światu odpuszczenie grzechów. a nie ich interesy. Bo tu niema co zatrzymywać. bo oni zatrzymali już wszystko. Skutecznie zamykając wam królesto niebieskie i odalając was od Boga. Obrzydzili wam Boga. Nierealnymi zakazami i nakazami. A wszystko dla mammy.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 23:51
        internauta81 napisał:

> Drogi mój Petrusie Boonekampie, miem siem widzi, że waćpan pisze jedynie to co
        > wie, a nie na odwrót.
        > Prawdopodobnie jest to efekt nadużywania jedzenie i picia.Cóż, skłonność do "tł
        > ustego" ma też aspekty negatywne.

Religia miała być dla ludzi a stała się religią dla chorych dziwaków.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 04.10.25, 23:55
        Bez obaw tu nikt żadnego jak kler numeru konta nie poda. Bo ja jak apostołowie utrzymuję się z pracy własnych rąk.
    • c2h3oh Re: Elezja!!! 05.10.25, 01:35
      Sukcesja apostolska jest niebiblijna.
      Tylko 10 apostołów mogło odpuścić grzechy wg własnego uznania (na rozruch Kościoła) - dlatego nie było sukcesji.
      W śród tych 10 byli różnic porąbańcy, nawet taki co 3 razy wyrzekł się Jezusa pomimo świadectwa jego cudów i uprzedzenia o tym
      Nawet Tomasz apostoł niedowiarek nie dostał już tej możliwości.
      Po tym odpuszczeniu, zakończonym wraz ze śmiercią 10 apostołów Chrystus przyjdzie sądzić wszystkich, żywych i umarłych.
      Wszystkich bez wyjątku.
      KK jest tylko kontenerem religii, a eucharystia i inne mechanizmy to tylko zabezpieczania tego kontenera przed zmianami obyczajów, tradycji, mentalności i czasu.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 05.10.25, 08:29
        Sukcesji dokonuje przez wybranych!!! Powołanych przez krew. Pokropionych krwią.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 05.10.25, 08:32
        Tego niestety kolejny raz mi się wyjaśnić nie chce.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 05.10.25, 09:01
        Mogę tylko zdradzić, że chodzi o zawieranie przymierza. O tym już pisałem.I nie chce mi się powtarzać. Znajdź sobie mój temat Boże Ciało.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 05.10.25, 09:38
        Ja mogę tylko dodać, że w KK sukcesja jest faktycznie nie biblijna. Bo sukcesji Bóg dokonuje przez nawiedzenia i wybory (przez krew). Kościół tego poszanować nie potrafi. Bo Bóg przy tym bawi się w głupie zabawy. Typu może to oszust może nie. I są to ludzie po fundamentach na wariackich papierach chorowici (delikatnie mówiąc) jak apostołowie. Bóg przy tych wyborach uprawia sobie gierki z kościołem. I są to ludzie po wcieleniach. Uprawa sobie takie gierki, że nawet samemu klerowi i biskupom zbrzydła ta sukcesja. Chodzi zawsze o urojoną władzę opierającą się na urojeniach. Bo Bóg jest urojeniem. To można się domyśleć, jakie do tego podejście ma kler. Aż nie zacznie ich uświadamiać, jak wybranemu naplują w ryj. Urzędami biskupimi kiedyś kupczono, więc sukcesja faktycznie jest niebiblijna. I kupczy się nimi do dzisiaj.

Niema, o co walczyć, chyba o to, żeby sobie w imię interesów kościoła hierarchicznego załatwić sobie surowy wyrok. I pojeździć samochodzikiem, zanudzić wiernych. I całe życie pajacować.
        • c2h3oh Re: Elezja!!! 09.10.25, 20:40
          Sukcesja jest niebiblijna i to jest fakt. Może i sukcesji dokonuje Bóg przez nawiedzenia i wybory (przez krew) ale informuje o niej przez proroków, a oni milczą.
          Nie twierdzę, że Eucharystia czy transsubstancjacja są zbędne, bo moim zdaniem to dzięki nim możemy teraz właśnie pisać to, o czym piszemy.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 10.10.25, 20:53
            To potem ci wyjaśnię. Obecnie kładę się spać. A do tego będę musiał się trochę bardziej wysilić. Wtajemniczę cię w jedną z największych tajemnic kościoła. Skrzętnie przed wami ukrywaną. Muszę jeszcze zrobić przelewy i idę spać. Więc cierpliwie poczekaj na odpowiedź. Jutro ci napiszę. OK
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 12.10.25, 15:34
            c2h3oh napisał:

> Sukcesja jest niebiblijna i to jest fakt. Może i sukcesji dokonuje Bóg przez na
            > wiedzenia i wybory (przez krew) ale informuje o niej przez proroków, a oni milc
            > zą.
            > Nie twierdzę, że Eucharystia czy transsubstancjacja są zbędne, bo moim zdaniem
            > to dzięki nim możemy teraz właśnie pisać to, o czym piszemy.

To mój drogi tu trzeba wprowadzić pojęcie klucze poznania. Do tego zaliczamy ewangelię. Czyli normy ingerencji w ludzkość i kościół. Czyli są to normy ożywiania wiary.

Przykład:
            „Oto Ja kładę na Syjonie kamień, kamień dobrany, węgielny, cenny, do fundamentów założony. Kto wierzy, nie potknie się.” — Izajasz 28:16

Oto kładę na Syjonie kamień węgielny, wybrany, drogocenny, a kto wierzy w niego, na pewno nie zostanie zawiedziony. Dla was zatem, którzy wierzycie, jest on cenny. Dla tych zaś, co nie wierzą, kamień, który odrzucili budujący, stał się kamieniem węgielnym — i kamieniem upadku, i skałą zgorszenia. Ci, nieposłuszni słowu, upadają, do czego zresztą są przeznaczeni.”

Oznacza to, że pewien młody człowiek, który prowadzi bardzo naganne życie, zamieni się w zgorszenie, tego świata przed wcieleniem. W kościele skałą określany jest Jezus i Piotr. Dlatego, że imię Jezus jest zakazane w większości krajów, żeby się wypełniło pismo. Będzie ta osoba miała na imię Piotr. I jak przeczytasz z powodu zgorszenia, którym się stał, zostanie odrzucony przez kościół. I do tego kamienia kościół przystępuje. Dorzuca Duch Święty tej osobie pomazanie. Czyli rangę króla.

Jezus był taki kamieniem. Dla tego świat nie wie, co Jezus robił i jakim zgorszeniem był przed wcieleniem. Dla tego jest luka w jego życiorysie. Chrześcijaństwo wymazało te lata. I za ten życiorys synagoga atakowała Jezusa.

„Pana zaś, Chrystusa, miejcie w sercach za Świętego.” 1 Liście św. Piotra 3,15

Piotr pisał te słowa, ponieważ jego życie uległo zmianie, przemianie. I wcześni Chrześcijanie chcieli zapomnieć o jego życiorysie. Dlatego obecny kościół nie wiem, co Jezus robił, zanim podjął działalność pasterską. I jest luka w jego życiorysie, przedstawiana w ewangelii. Fundamenty naszej wiary, czyli sugestie ożywiania wiary gatunku ludzkiego mają wpływ na jego wybory. I takich wyborów dokonuje, żeby wypełniło się pismo. Piotra nie ma w kościele. Bo zamienił się w skałę zgorszenia przed wcieleniem i masz właśnie możliwość z nim gadać. To jest właśnie ta sukcesja.

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 12.10.25, 16:41
            Osobiście uważam, że nasza wiara jest chora tymi fundamentami. Z jednej strony chcemy świętych wyborów, z drugiej strony kościół chce się gorszyć wyborem skały, I to jest chore. Ja najchętniej spaliłbym, te ewangelię a w szczególności naukę o kamieniu syjońskim. I napisał religię, jak trzeba. Bo dla mnie te pisma są chore. Co mają dokonywać bulwersujące wybory. Niestety te pisma i sugestie ożywiania wiary przejęliśmy od żydów. I raczej nic już z tym nie zrobimy, bo dostały się do naszej tradycji i kultury. Dla tego słuchajcie papieża. On poprowadzi kościół bez skandali, które przez te pisma i wybory dokonuje Duch Święty. Ja bym spuścił manto kościołowi za te sugestie do Boga i prośby ożywiania wiary. Bo z jednej strony, chcą fajnych wyborów z drugiej strony skandalicznych wyborów. I to jest chore. I smutne jest to, że kościół tą nauką też strzela sobie w kolano. Tak jak synagoga strzeliła sobie w kolano Jezusem. Dla mnie fundamenty powinny być lepiej przemyślane. I dla mnie ta religia jest dziwna, przez te fundamenty. Bo mi się za królewicza nie chce robić. W tym urojonym jego świecie. I mam nadzieje, że ten rzekomy Bóg puknie się w głowę i nie będzie słuchał tych chorych nauk o manieniu syjońskim. Jezus już był urojonym królem. I mi się za kolejnego urojonego króla nie chce robić. Bo to i tak dla świata nic nie znaczy i dla mnie też. I nawet dla kościoła nic to nie znaczy. Dla mnie to chora tradycja.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 12.10.25, 17:56
            Jezus już był urojonym królem. Mnie się za kolejnego urojonego królewicza nie chce robić. Bo prawda jest taka, że to nie ma sensu. Jezus już przez to znalazł się na krzyżu. I co z tego miał oprócz problemów. I męki. Szkoda na to czasu i zachodu. Niech wybiera godnych. I tych, którzy widzą w tym sens. Nie wiem, na co on liczy, chyba na kolejne jazdy bez trzymanki z jego królowaniem. Królować chcieli biskupi, to niech sobie królują, w tym urojonym świecie. Krzyż to tylko problem. I muszę przyznać szczerze. Nie rozumiem tego Boga. Rzekomego Boga. I nawet tego kościoła. I tej ewangelii, której nie chce mi się czytać a co dopiero jej uczyć. Nigdy nie chciałem być kapłanem a tym bardziej robić dla nich za jakiegoś śmiesznego panicza. Niech sobie poszukają gdzie indziej. W osobie, która widzi w tym sens. Mnie szczerze mówiąc po tym rzekomym wcieleniu i pomazaniu, kościół wystarczająco obrzydził Boga. I mógłbym być nawet samym Panem Bogiem i miałbym to w dupie. Bo j w tym sensu nie widzę tylko problem w tym urojonym świecie tego rzekomego Boga. I ja tego nie potrzebuje do szczęścia i mam nadzieje, że kościół też.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 12.10.25, 18:04
            Do szczęścia to ja potrzebuje o tym zapomnieć. I zapomnieć o tym rzekomym pomazaniu. I żyć jakby nie miało to miejsca. Bo jedno co potrafi zafundować ten Bóg człowiekowi to śmieszność i śmieszną urojoną władzę, I myśli, że będziemy na podstawie tego pajacowali o tym jego urojonym, Królestwie Bożym. Kolejnego błazna niech poszuka sobie gdzie indziej.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 12.10.25, 23:30
            Dla mnie religia jest czymś chorym. Patrząc na fundamenty, wiem jakie choróbsko kościół chce zafundować wiernym. I tego nie trzeba wyjaśniać. I ja nie mógłbym chrzcić ludzi ani bierzmować. Bo jak go poznają przy fundamentach na wariackich papierach, nie jestem w stanie się tymi ludźmi zaopiekować ani zapewnić im należnej opieki. Wielu z tych ludzi jest w KK. I sami wiedzą w zakonach jak to wygląda. Ja nie jestem za proszeniem tego rzekomego Boga, żeby okaleczał ludzi na potrzeby religijne. Odbija się to na ich zdrowiu psychicznym. Bo religia opiera się na urojeniach. Ja wolałbym przy tych fundamentach, żeby sobie z ludźmi dał spokój. Bo nie da to im szczęścia. W świecie, w którym nie ma Boga. Ci ludzie potrzebują opieki i szanuje zakony, które zajmują się tymi ludźmi. Szkoda, że przez te fundamentu zdrowie im szwankuje. Mam nadzieje, że będą regularnie brali leki. To główny temat, dla którego nie chciałbym być kapłanem. Bo cenie sobie ludzkie zdrowie a wiara ma podmyte fundamenty. I ci ludzie marnują czas na nawrócenie tych ludzi, do końca nie znając prawdy. Każdy wierny, który przyjmuje sakramenty, musi się liczyć z chorobą. I szkoda, że kościół niema tyle odpowiedzialności i odwagi, żeby to powiedzieć. Świeci, apostołowie, prorocy tak naprawdę wszyscy byli chorzy. I pewnych spraw chyba nie trzeba wyjaśniać. Mam nadzieje, że jeśli dojdzie gdzieś do nawiedzenia, to kościół się zajmie tymi ludźmi w sposób należyty i udzieli im właściwej opieki. Chodź wiem, jak to w praktyce wygląda. Wiernych prosiłbym tylko o pomoc i utrzymanie tych przywołanych w KK. Mam nadzieje, że ich obłęd i szaleństwo, jaką jest wiara. jest światu i Bogu do czegoś potrzebna. Chodź ja nie widzę w tym sensu. Wiem jedno, że należy tych ludzi teraz wspierać. Jak posłuchał ich próśb. Wiernym w modlitwach radziłbym uważać, o co proszą. Jestem zwolennikiem, jak miłuje osoby życia konsekrowanego, a nie wiernych. Bo oni nie mają pojęcia, co chcą sobie zafundować. Niestety kościół ma szalone fundamenty i szalone sugestie ożywiania wiary. Kościół z tym Bogiem cukruje i Jezusem. To nie jest takie kolorowe. Każdy powinien pamiętać, że chce się doczekać urojeń i potencjalnej choroby z tym związanej. I wielu się o tym przekonało.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 13.10.25, 12:37
            Gdyby ludzie sobie zdawali sprawę, co chcą sobie urządzić tymi sakramentami i modłami. To by się 3 raz zastanowili. Taka niestety jest prawda. Tu zawsze chodzi o urojoną władzę, urojonego Boga. Kler doskonale wie, o co chodzi. Ci, którzy są w tym zawodzie dość długo zdają sobie sprawę z tego co to umiłowanie i wybór. Mnie osobiście nie chciałby się tym zajmować. Bo zdaje sobie sprawę, że kościoły chciał, żeby świat zwariował. Tylko prawda jest taka, że przez podmyte fundamenty przez naukę, kościoły tylko tracą czas. Bo nie da się ludzi przekonać do Boga przy tych fundamentach. Jeśli nie chce ich uwierzytelniać. Ja klerowi i pastorom tak naprawdę współczuje. Ograniczam swoją działalność tylko do obserwatora. Czasem pouczę z nudów. To bardziej hobby. Raczej na poważnie się tym zajmować nie zamierzam z pewną wiedzą. Sprawy kościołów zostawiam kościołom. To ich interesy, ich biznesy. Mnie się nie chce przekonywać ludzi dla celów majątkowych i robić im całe życie kisiel z mózgu. Choć mogę to nieświadomie robić. Wypowiadając się, o religi i Bogu. Ja do wiary wole zachować należny dystans. Bo zadaje sobie sprawe z czym mam do czynienia i z jakim szaleństwem. A prawdy nie znam i nie wiem, czy chciałbym ją nawet znać. Religia to po prostu nie potrzebny problem. Nie mój cyrk nie moje małpy.
    • privus Re: Elezja!!! 09.10.25, 01:37
      Eklezja to termin pochodzący z greki (ἐκκλησία, ekklēsía), oznaczający „zgromadzenie” lub „zbór” i ma dwa główne znaczenia: było to Zgromadzenie Ludowe (Eklezja ateńska) w starożytnych Atenach, a nie zgromadzenie tuzów religijnych. Niby nie wiele, ale jednak wiele i znacznie więcej. Bo co maja do powiedzenia w tym Krk zwykli parafianie?
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 15:44
        Mój drogi przyjacielu daj im spokój. Po prostu czasu się już nie cofnie. Kościół słucha w czasie synodów. Tylko wam się nie chce w nich uczestniczyć. I czasami mi się wydaje, że wy sami nie wiecie, czego chcecie.

Synod to zgromadzenie duchownych i świeckich przedstawicieli Kościoła, które zbiera się w celu omówienia i podjęcia decyzji dotyczących spraw wiary, moralności, organizacji kościelnej lub duszpasterstwa.

✝️ Rodzaje synodów:
        Synod diecezjalny – organizowany przez biskupa w ramach jednej diecezji.

Synod prowincjalny – obejmuje kilka diecezji w jednej prowincji kościelnej.

Synod plenarny – ogólnokrajowy, gromadzi przedstawicieli całego Kościoła w danym kraju.

Synod biskupów – zwoływany przez papieża, doradza mu w sprawach dotyczących całego Kościoła katolickiego.

🕊️ Ciekawostka:
        W Kościele katolickim synody nie mają mocy prawnej samodzielnie – ich decyzje muszą być zatwierdzone przez papieża. W innych tradycjach chrześcijańskich, np. protestanckich, synody mogą mieć charakter decyzyjny i zarządczy.

Kościół stara się słuchać. Choć nie zawsze chce. Lubią się upierać i tracą przez to wiernych. To jest ich problem. Dla mnie też kościół tak zhierarchizowany. Stara się sprawiać pozory słuchania. Dla tego ja też nie biorę w nich udziału. Bo i tak zostaje w rękach biskupów i papieża. I dla mnie to szukanie wiernym zajęcia. I strata czasu. Bo ludziom ma się tylko wydawać, że mają na coś wpływ. I sobie wybiorą, co im pasuje. A resztę odrzucą.
        • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 15:57
          Dla mnie Synod to ściema. Bo i tak decyzje podejmuje papież i biskupi. Bo jest to kościół biskupów dla biskupów. Ludzie mają się w nich udzielać i myśleć, że mają na coś wpływ. Decyzje i tak podejmie hierarchia. Przez co chce wzmocnić tylko swój głos w kościele. A reszta baranów ma myśleć, że częściowo została wysłuchana. Takie śmieszne wodzenie wiernych za nos. Niech myślą, że mają coś do powiedzenia i potracą na to czas. Może to napełni kościoły i salki katechetyczne.

Dla mnie synody to kosztowne cyrki kleru. Pytamy, a i tak my biskup zrobimy swoje. To takie wodzenie za sos wiernych. Chcemy zmian odrodzenia kościoła. A i tak zrobimy swoje.

Dla mnie to zawracanie dupy.
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 16:09
            Wierni mają sobie tylko pogadać. I poudzielać się. A decyzje zostawić papieżowi i biskupom w zależności od rodzajów synodu. Taka zabawa dla frajerów. I niech myślą, że zostali wysłuchani. Tylko kosztowne to cyrki i zabawy wiernymi i klerem. Cóż coś musi się dziać. Może to nie odnowa kościoła, ale odnowa potwala. Jak to dobrze rozegrają. Ostatni synod to fiasko. Synody to takie medialne nadmuchane bańki. Starano się zrobić z tego medialne wydarzenie. A jak się przyjrzeć była to lipa na szczeblu parafialnym. I diecezjalnym.
            • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 16:13
              Synod ma wzmocnić światopoglądy papieża i biskupów. A resztę odrzucą. Takie kosztowne wodzenie za nos. Mam nadzieje, że wierni na te zabawy hierarchów i sprawienie pozoru słuchanie nie wydali dużo pieniędzy.
              • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 17:31
                Wyszło jak wyszło, było to kosztowne podejmowanie przez papieża decyzji, aby powołać się na synod, który miał wzmocnić jego głos w kościele. A reszta miała robić za tłum i robić szum.

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 17:34
                • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 17:51
                  Papież i biskupi znają głos wiernych. Bo dzielą się tym głosem wierni i duchowni i media na co dzień, Już większy wpływ na synod miały media, Bo to trzecia grupa trzymająca władzę. A ten synod był ustawką pod publikę. I teatrzykiem.
                  • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 18:25
                    Kler synod ma na co dzień. Niektórzy nawet przez 24 godziny. W swoich koszarach jak im się wierni śnią. Oni dokładnie znają waszą opinię. Bo synod to rozmowa o Kościele. Oficjalny synod to zadawanie głupich pytań. I udzielanie odpowiedzi.
                    • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 19:22
                      petrus1981rok napisał(a):

> Kler synod ma na co dzień. Niektórzy nawet przez 24 godziny. W swoich koszar
                      > ach jak im się wierni śnią. Oni dokładnie znają waszą opinię. Bo synod to rozmo
                      > wa o Kościele. Oficjalny synod to zadawanie głupich pytań. I udzielanie odpowie
                      > dzi.

Nie koszarach, tylko koszmarach.

Wystarczy pójść na religię, mszę. Poczytać gazety. Odpalić internet, włóczyć telewizor, radio. Na temat wiary, religii, kościoła trwa synod świata i codziennie przez 24 godziny na dobę. Synody to palenie głupa. I staranie się udzielić na to odpowiedzi. Papieża czasem przekonać do czegoś może 1 prorok, a nie cały synod świata. I to jest ta beka.
                      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 20:00
                        Jak się pojawi prawdziwy prorok, To KK i cały świat na synodzie będzie tylko marnował czas, pieniądze, energię elektryczną i papier.
                          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 09.10.25, 20:54
                            I na przyszłość drogi przyjacielu mniej się czepiaj kleru. Oni i tak mają wystarczająco zmartwień. A z waszym zdaniem się liczą. Tylko dajcie im żyć. I robić swoje. Mają wystarczająco ciężkie życie.

Prawda jest taka, że co by nie robili, żeby zaspokoić wasze oczekiwania i rak będzie źle i za mało. A wszystko w imię drobnych na tace.

Ok idę spać. Dobranoc. Mam nadzieje, że w koszmarach wam się synod nie przyśni.

• privus Re: Horror Vaticanus 09.10.25, 22:35
          Ta klasyfikująca wyliczanka jest niepełna, daleka od rzeczywistości i niestety bardzo myląca .
          Zapomniałeś przy tym, że - np. główni bohaterowie jednego z synodów: gnijący papież Formozus (oskarżony) oraz czerstwy papież Stefan VII (występujący jako prokurator i sędzia). Wydarzenie to przypomina scenariusz z kliniki dla chorych psychicznie, zostało zapamiętane jako synodus horrenda lub „trupi synod" - synody wcale nie muszą wyrażać woli wiernych zamykając się w jedynowładztwie i swym absolutyzmie.

Mroczne karty historii Krk obejmują w tym zakresie dzieła boże, jak:
          - Zbrojne chrześcijaństwo wczesnego średniowiecza,
          - Świętą profanacją,
          - Krucjatę na Słowian i co powodowało słowiańskie wystąpienia antykościelne,
          - Zagładę templariuszy,
          - Zakonne Siostry Diabła, który nie tylko molestował wiele dzielnych zakonnic, ale i całe ich tłumy przeciągnął
          na swoją stronę,
          - Narodziny nienawiści polsko-rosyjskiej od czasów pontyfikatu papieża Pawła V (1605-1621), poprzedzonych
          dymitriadami, czyli polsko-papieskimi próbami obsadzenia tronu Moskwy przez uzurpatorów, zwanych
          Dymitrami Samozwańcami,
          - Zaskakujące i rekordowe „Santo subito!" Karola Wojtyły,
          i wiele, wiele innych.

Także Historia bezkarności postępowania Marciala Maciela Degollado kładzie się głębokim cieniem na tej eklezyjnej wspólnocie kościelnej, w stosunku do której poza odwołaniem się do źródła nie widzę nic wspólnego z jej pierwotnym wzorem.
    • wiara700 Re: Elezja!!! 09.10.25, 21:16
      Ta dyskusja o eklezji jest kluczowa. Zgadzam się z tezą, że Kościół to ludzie, którzy zostali 'wywołani' (gr. ekklēsía), a nie budynek czy instytucja. I właśnie w tym jest problem – gdy skupiamy się na wadach instytucji lub na cierpieniu, bardzo łatwo wpadamy w pułapkę. Mój wniosek po tej dyskusji jest prosty: najważniejsza jest nasza codzienna bitwa o wiarę. To tam leży nasza odpowiedzialność, niezależnie od tego, co robią faryzeusze, których potępiał Jezus. Odkryłam, że istnieją 3 pułapki w życiu duchowym, które podkopują naszą wiarę, gdy instytucja zawodzi. To jest kontynuacja tej dyskusji. To jest ten moment, kiedy musimy zająć się swoją wiarą, a nie tylko narzekać na struktury. O tych 3 pułapkach pisałam szerzej w rozważaniu, które polecam sprawdzić. Link do analizy Tekst linku
      • privus Re: Elezja!!! 09.10.25, 22:38
        wiara700 napisała:

> ... Mój wniosek po tej dyskusji jest prosty: najważniejsza jest nasza codzienna bitwa o wiarę.

Bardziej odpowiada mi walko o czystość umysłów, a nie walka o wygładzanie bajek.
        • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 12:37
          privus napisał:

> wiara700 napisała:
          >
          > > ... Mój wniosek po tej dyskusji jest prosty: najważniejsza jest nasza cod
          > zienna bitwa o wiarę.
          >
          > Bardziej odpowiada mi walko o czystość umysłów, a nie walka o wygładzanie bajek
          > .

My dla tego badamy te sprawy. I staramy się po tych rzekomych wcieleniach dojść do prawdy. I chcemy jak każdy prowadzić normalne życie. Zdajemy sobie sprawę, z jakimi bajkami i zapędami kościołów hierarchicznych mamy do czynienia. Sprawa Boga nie jest przesądzona. Więc naucz się szacunku do ludzi wierzących.

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 14:14
          Widzę, że masz ochotę na Bajkę, to proszę.

„W tym czasie uczniowie przystąpili do Jezusa z zapytaniem: «Kto właściwie jest największy w królestwie niebieskim?» On przywołał dziecko, postawił je przed nimi i rzekł: «Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. Kto się więc uniży jak to dziecko, ten jest największy w królestwie niebieskim. I kto by przyjął jedno takie dziecko w imię moje, Mnie przyjmuje.

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 14:14
            Bo wszyscy jesteśmy jego Bogasami. I ty też.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 13:02
        Bardzo ciekawy tekst.
        • dunajec1 Re: Elezja!!! 19.10.25, 15:34
          Piotrus, a Tobie co, zmiana pogody tak dziala?
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 15:57
            dunajec1 napisał:

> Piotrus, a Tobie co, zmiana pogody tak dziala?
            >
            Co dokładnie masz na myśli?
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 16:18
            dunajec1 napisał:

>
            CZEKAM AŻ SPROSTUJESZ CO MASZ NA MYŚLI A TERAZ IDĘ WZIĄĆ PRYSZNIC I JADĘ NA SOLARIUM. JAK WRÓCĘ ODNIOSĘ SIĘ DO TEGO.

www.youtube.com/shorts/T3XTO9O3ilw
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 18:47
            dunajec1 napisał:

>
            Właśnie wróciłem z solki. I widzę cisza.

www.youtube.com/shorts/b0YOHRIJmwY
            • dunajec1 Re: Elezja!!! 19.10.25, 20:20
              Zadna cisza, czasem tak piszesz jak nawiedzony, dlatego napisalem ze zmiana pogody tak dziala, ja wiwisekcji robil nie bede, to na teraz.
              • petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 21:50
                dunajec1 napisał:

> Zadna cisza, czasem tak piszesz jak nawiedzony, dlatego napisalem ze zmiana po
                > gody tak dziala, ja wiwisekcji robil nie bede, to na teraz.
                >
                >
                Czy to jakieś aluzje.
                Jak coś się nie podoba, to zapraszam pod inne tematy innych użytkowników.
                Albo na dywanik do Gdańska.

www.youtube.com/shorts/BnFltMqvf-0

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 19.10.25, 22:01
                dunajec1 napisał:

> Zadna cisza, czasem tak piszesz jak nawiedzony, dlatego napisalem ze zmiana po
                > gody tak dziala, ja wiwisekcji robil nie bede, to na teraz.
                >
                >
                Żeby się wypowiada o nawiedzeniach, trzeba mieć minimalną wiedzę. I minimalną wiarę. A tu leżysz i kwiczysz. Twoje prywatne odczucia raczej mnie nie interesują.

Pozdrawiam i ściskam i do usłyszenia.

www.youtube.com/shorts/CFeA38G3RGM
    • jakornelia12345 Re: Elezja!!! 24.10.25, 22:59
      Po pierwsze, gościu, chrzanisz. Geneza słowa "eklezja" nie jest absolutnie związana z Biblią.
      Fakt faktem, oznacza zgromadzenie.
      Eklezja to zgromadzenie ludowe w starożytnych Atenach. I jak najbardziej było instytucją polityczną, jakbyśmy to dziś nazwali, ustawodawczą z uprawnieniami kreacyjnymi. Największe znaczenie odgrywało w V w. p.n.e.
      Przeczytaj może coś poza kościelnymi fałszerstwami. Historia starożytna to fascynujący temat.

Po drugie, jeżeli uprawiasz taki styl komunikacji, to mało komu chce się odpisywać na taki wyrz...g kościółkowych tekstów. Skoro masz zapędy misjonarskie, załóż sobie kanał na youtube.
      • petrus1981rok Re: Elezja!!! 25.10.25, 15:37
        jakornelia12345 napisała:

> Po pierwsze, gościu, chrzanisz. Geneza słowa "eklezja" nie jest absolutnie zwią
        > zana z Biblią.
        > Fakt faktem, oznacza zgromadzenie.
        > Eklezja to zgromadzenie ludowe w starożytnych Atenach. I jak najbardziej było i
        > nstytucją polityczną, jakbyśmy to dziś nazwali, ustawodawczą z uprawnieniami kr
        > eacyjnymi. Największe znaczenie odgrywało w V w. p.n.e.
        > Przeczytaj może coś poza kościelnymi fałszerstwami. Historia starożytna to fasc
        > ynujący temat.
        >
        > Po drugie, jeżeli uprawiasz taki styl komunikacji, to mało komu chce się odpisy
        > wać na taki wyrz...g kościółkowych tekstów. Skoro masz zapędy misjonarskie, za
        > łóż sobie kanał na youtube.
        Jeśli to do mnie to radzę czytać ze zrozumieniem. Nasze serca biją dla Jezusa i nie każdemu musi się to podobać. I nie będziesz mi mówił co mam robić. Jeśli było to o mnie.

• olszak-przytycki Re: Elezja!!! 25.10.25, 20:10
          To jest lanie wody.
          Można w kilku słowach objaśnić z czym się tę elezję je.
          • feelek Re: Elezja!!! 26.10.25, 13:39
            olszak-przytycki napisał(a):

> To jest lanie wody.
            > Można w kilku słowach objaśnić z czym się tę elezję je.
            ......
            To klasyka tego forum:
            coś takiego jak " elezja" nie istnieje,
            nie istnieje, a ( jak widać) powoduje mnóstwo problemów, kłótni.
            To także klasyka myślenia religijnego na tle czegoś, co nie istnieje powstaje mnóstwo problemów.
            • olszak-przytycki Re: Elezja!!! 26.10.25, 15:30
              Tak ,Feelku,chodzi prawdopodobnie o eklezję.
              • feelek Re: Elezja!!! 28.10.25, 10:50

> Tak ,Feelku,chodzi prawdopodobnie o eklezję
                ......
                Nie, Olszaku, autorowi wątku nie chodzi o eklezję, a o elezję, .
                Podjreśla ten fakt 3 wykrzyknikami
          • petrus1981rok Re: Elezja!!! 26.10.25, 15:39

> To jest lanie wody.
            > Można w kilku słowach objaśnić z czym się tę elezję je.

W jednym słowie kościół to wy.
        • jakornelia12345 Re: Elezja!!! 26.10.25, 00:31
          " I nie będziesz mi mówił co mam robić. "
          Primo, nie obrażaj mnie, zwracając się do mnie, jak do faceta. Ja kobietą jestem i jestem z tego dumna.
          Secundo, twoje serce niech sobie bije dla kogo chce, ale nie zmienisz tego, że słowo eklezja ma jak najbardziej genezę zarówno pogańską, jak i związaną z polityką.

• petrus1981rok Re: Elezja!!! 26.10.25, 15:36
            Nie odwracaj Kornelia kota ogonem.

• olszak-przytycki Re: Elezja!!! 26.10.25, 15:39
              "Eklezjologia (gr. ekklesia – Kościół, logos – słowo, nauka) – nauka o Kościele[1], nazywana także teologią Kościoła. Twórcą tego terminu jest Angelus Silesius. W ujęciu naukowym oznacza naukę o genezie, istocie, cechach, strukturach, zadaniach i celach Kościoła."

-Po polsku eklezjologia,wzięte z greki.
              • petrus1981rok Re: Elezja!!! 26.10.25, 15:42
                Określenie kościół to nowo greka wprowadzona potem, żeby dostosować to do powstałych instytucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka