Gość: Bonifacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:48 Czemu tylko te pomniki wybrano do sondażu? Jeste jeszcze pomnik psa Dżoka, Mickiewicza, Kościuszki, prasy podziemnej, Ofiar Faszyzmu, Grunwaldzki, Piotra Skrzyneckiego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WG Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.ghnet.pl 20.11.08, 23:56 O.K., to może ja przypomnę, że Rejtana przywrócono z magazynu po akcji Gazety Wyborczej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kto to jest ten Dźwigaj? IP: *.net.autocom.pl 21.11.08, 10:04 jakieś takie nieciekawe pomniki robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) ciezko bedzie wybrac IP: 79.97.133.* 21.11.08, 14:52 kazdy pomnik JPII, symbol glupoty, zacofania i elementarnego braku poczucia estetyki pretenduje do zwyciestwa. naprawde ciezka sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto to jest ten Dźwigaj? IP: *.chello.pl 22.11.08, 13:18 Czesław Dżwiga ... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 00:04 aaaaaa, ja mam juz dosc pomnikow!!!! czy w tym miescie nie mozna pisac o innych tematach niz pomniki??? Ile razy mozna powtarzac, ze cos jest kiepskie, lub mniej kiepskie, nie podoba mi sie to, dlaczego nikt sie nie zajmie ludzmi??? ja tam mysle, ze sa bardziej interesujacy niz pomniki, nawet te najladniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.citynet.pl 21.11.08, 00:18 a może by tak zamiast tego typu 'negatywnych' głosowań kumulujących złe emocje seria artykułów w gazecie o najciekawszych pomnikach na świecie na zasadzie upowszechniania dobrych wzorów? ja mam 3 propozycje: parergonn.blogspot.com/2008/11/kiedy-w-polsce-sztuka-lekka-atwa-i.html parergonn.blogspot.com/2008/06/dlaczego-pomnik-w-polsce-to-zawsze.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przecz Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 00:23 precz, precz, precz. Polowa pomnikow, jak nie wiecej nadaje sie do usuniecia NA KOSZT FUNDATOROW LUB WYKONAWCOW. Krakusy NIE PLACMY PODATKOW TYM ZLODZIELOM Z RADY MIASTA, ktorzy nie umieja administrowac pieniedzy. Po co zbierac na rakowickim, zeby odnowic mozolnie pare pieknych pomnikow, jesli miliony ida na kurestwo! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Jednak nie Mitoraj 21.11.08, 04:42 Myslalem o Mitoraju, jednak JPII na Wawelu jest przeohydny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietuszki Re: Jednak nie Mitoraj IP: 78.157.188.* 21.11.08, 15:00 popieram wstrętny ale jeszcze ten rzeżączkowy penis koło Skargi Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Jednak nie Mitoraj 21.11.08, 16:06 Gość portalu: pietuszki napisał(a): > popieram wstrętny ale jeszcze ten rzeżączkowy penis koło Skargi A moze te fallusy na Plantach przy koncu Wislnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apt73 odczepcie się od 33 krzeseł IP: *.76.classcom.pl 21.11.08, 07:32 Jedna z ciekawszych przestrzeni w mieście, prowokuje pytania, nie przeszkadza, nie ma pretensji do bycia monumentem i... ma całe morze pięknych fotografii, czego o pozostałych "dziełach" powiedzieć nie można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.fdk.airbites.pl 21.11.08, 08:19 Mitoraj albo krzesła jako najbrzdsze rzeźby? Czy wyście powariowali, kto układał tą listę?! Właśnie Mitoraj i krzesła na placu getta to najlepsze rzeźby w Krakowie! Idąc myśleniem twórców tego głosowania, do najbrzydszych powinien zaliczyć się też Adaś z płyty rynku. pewnie przez tradycję i zakorzenienie w Krakowie się nie zaliczył. Wydaje mi się, jakby twórcy poszukali wszystkich większych pomników i po prostu cisnęli je wszystkie na listę. Gratuluję, beznadziejny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.cmbg.cable.ntl.com 21.11.08, 08:33 przeciez wyborcza nie napisala ze krzesla sa najbrzydsze tylko poprosila nas czyli mieszkancow o decyzje; czytaj artykuly dokladniej; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 15:39 Jak widać w sondażu Mitoraj plasuje się dość wysoko.. Czyli jednak nie wszyscy są pełni uwielbienia dla tej skorupy z metalu postawionej pod ratuszem i wypełnianej regularnie śmieciami :) Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 dlaczego mozna głosować tylko na jedną szmirę ? 21.11.08, 08:39 to nie jest sprawiedliwe ! Dlaczego wytypowano tylko te pomniki ? przydałby sie także ranking najgorszych twórców tych pseudodzieł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakusek Re: dlaczego mozna głosować tylko na jedną szmir IP: *.chello.pl 21.11.08, 15:00 Przypuszczam,ze w takiej kategorii bezapelacyjne pierwsze miejsce zająłby jedyny "słuszny" twórca, król kurkowy Czesław Dzwigaj jakieś inne sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość propagowanie faszyzmu IP: *.chello.pl 21.11.08, 09:10 Pomnik Skargi powinien być zdemontowany, a autor stanąć przed sądem za propagowanie faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Znieslawianie faszyzmu 21.11.08, 16:08 Gość portalu: gość napisał(a): > Pomnik Skargi powinien być zdemontowany, a autor stanąć przed > sądem za propagowanie faszyzmu. Faszysci mieli lepszy gust! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 09:14 A moze by tak zrobic ranting na najgorsza gazete i redaktora w miescie !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 10:28 brawo i na najmniej kupowaną bo w tych dwóch kategoriach ten niszowy periodyk zdobywa zasłużone 1 miejsce a autorzy bardzo lubiani i cenieni w tym niszowym światku za swoje znawstwo i podejście do tematu bez dystansu pan Hajok wielki burzy murek i pan Piłat jak to Piłat umywa ręce choć historycznie to i tak lepszy niż ten Judasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd ej hm IP: 82.177.125.* 21.11.08, 12:00 zazdrośniczek? oj nieładnie, nieładnie..mamusia nie nauczyła żeby jadem zawisci nie strzykać, żmijko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Szkoda, że można zaznaczyć tylko jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 09:32 bo na prawdę trudno wybrać ten jeden najbrzydszy. zawsze moim faworytem był pomnik księdza skargi, ale jak widać pojawiła się spora konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karampuck Re: Szkoda, że można zaznaczyć tylko jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 10:07 Nic dodać nic ująć. Podpisuję się Odpowiedz Link Zgłoś
majself Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik 21.11.08, 09:33 Kiedyś przechodząc obok pomnika Piotra Skargi usłyszałam panią przewodniczkę, która wyjaśniała małoletnim: "to oto jest pomnik skargi narodu polskiego". Nie wiem, czemu czepiać się Głowy - ja tam ją lubię i przywykłam, są gorsze rzeczy na Rynku. A już "33 krzesła" całkowicie mnie wzruszają. Głosuję na Skargę narodu polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewodniczka Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: 195.213.95.* 21.11.08, 09:36 Nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 10:03 najbrzydszy pomnik w Krakowie to Gazeta Wyborcza - pomnik tamtych czas - juz minionych - gatunek na wymarciu z zanikajaca sprzedarza.... ja juz tego szłamu pałetajacego sie po mcdonaldach nie kupuje od dawna i jak wiekszosc krakusow a czasem wchodzilem na www ale dzis to moje ostatnie spotkanie nad ta trumna wyborczej.....Czemu tylko te pomniki ano temu ze tak sie panu h...akowi wymyslilo atakowac atakowac i do tego wydawałoby sie zacny posel sonik -do dzis - panie sonik alez pan sie kompromituje pan chce zebym decydowal jaki mebel kupujesz pan do stołu smieszne - placisz pan to sobie kupuj jaki chcesz co mnie do tego albo w jakim kolorze bedziesz pan malował elewacje swojego domu . no to tyle mnie juz tu nigdy nie bedzie ani moich wnukow ale oni pewnie juz bede zyc w miescie bez brukowca wyborczej- kazdego bede namawial do jeszcze wiekszej aktywnosci na polu zmniejszenia sprzedazy a juz naprawde niewiele zostało bo krakusy to ludziska myslace i tylko te 3 tysiace osob kupujacych jeszcze zostały przy milionie mieszkancow to dotarcie jest genialne hehe i oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
3cik Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik 21.11.08, 11:53 "Hehe" to rozwinięty opis Twojego wnętrza. A trzy kropki zamiast przecinków świadczą o Twoim zakompleksieniu. Myślałeś o jakiejś terapii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an.ce Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.autocom.pl 21.11.08, 10:11 zgadzam się! bardzo trudny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
tiiia Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik 21.11.08, 10:22 głosowanie tylko na jeden pomnik, to trochę ograniczona formuła tego "konkursu". Zwarzywszy na ogrom szmiry pomnikowej w Krakowie. Dlaczego nie można głosować np. na "partacza pomnikowego w Krakowie". Pan Dzwigaj pewnie byłby w czołówce. Rzeźby, które bez "sopla u dupy prezentowanej postaci" (Skarga, Piłsudski) przewróciłyby się to u niego norma. Nie wspominając o zwykłej znajomości anatomii. Gdyby zdjąć Chrystusa z krzyża z Kościoła Mariackiego (od strony małego rynku, wejście do prawej nawy bocznej) to okazałoby się, że Chrystus ma tak długie ręce jak szympans. Proponuję rozszerzyć fomułę konkursu. I liczę na to, że zakochani w swoich "gniotach" twórcy dowiedzą się co krakowianie myślą o ich potworach. A tak a propos, dlaczego nie ma w konkursie rzeźb, które wczesniej szpeciły plac przy kościele franciszkanów - tzw. wibratory? Chyba wywiezione je za miasto, widziałem je przy drodze wiodącej do Balic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOCHTON Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.chello.pl 21.11.08, 20:42 Czyżby nie paradoksem naszych czasów jest, że najgłośniej o kulturze wypowiada się chamstwo?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzepicha Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.eimperium.pl 21.11.08, 10:25 skarga jest super! naprawdę. Za to mitoraj to dno, mogliby wreszcie zabrać ten łeb mitoraja z rynku na wieczne przechowanie w jakiejś miłej wilgotnej piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
tiiia Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik 21.11.08, 10:38 nie pozostaje nic innego tylko przywołać wierszyk "Czesław, nie dźwigaj więcej takich pomników bo będą same skargi". Czy jest fajny? Zawsze przy prezentacji Krakowa znajomym pokazuję im ten pomnik. Gdy popatrzeć na niego z właściwej strony, to palec wskazujący lewej ręki Skragi wygląda jak oklapnięty penis. Zawsze rozbawiało mnie to do łez. Ten pomnik rzeczywiście jest fajny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benevolo idiotyczny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:02 Pomysł wybierania najgorszego pomnika jest idiotyczny Po pierwsze dlatego, że pomysłów złych lub najgorszych jest zazwyczaj najwięcej Po drugie - jakie sa kryteria wyboru rzeczy najgorszej? Po trzecie - sztuka to nie zawody sportowe Po czwarte - jaka korzyść wynika z wyboru czegoś najgorszego? Przybędzie od tego rzeczy najlepszych? Elelementarz pedagogiczny mówi, że jedyne przykłady, które mają sens bo pobudzają innych do podnoszenia poziomu - to są przykłady pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Pomnik Czynu Rewolucyjnego na al. Daszyńskiego IP: 212.244.242.* 21.11.08, 11:38 a czy budowę tego pomnika poddano społecznej dyskusji? jednak jego w "rankingu" GW nie uświadczycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Pomnik Czynu Rewolucyjnego na al. Daszyńskieg IP: *.eranet.pl 21.11.08, 11:47 dziwisz się??? zgadnij dlaczego? miasta.gazeta.pl/krakow/51,44425,5173052.html?i=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmich z Grobu Wybieramy najbrzydszy pomnik Majchrowskiego IP: *.2.20.195.pp.com.pl 21.11.08, 11:53 Sprawa jest oczywista. Przetrwają i są nie do zburzenia kloce z zadka architektów oszpecające Wawel. Może pomnikiem zostanie już przez Wisłę zalewany pierwszy taki na świecie pomnik dla rzeki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Merkuriusz??? IP: *.ghnet.pl 21.11.08, 12:05 zupełnie nie rozumiem, dlaczego do głosowania wytypowano kopię Merkuriusza Thorvaldsena? To akurat najładniejsza rzecz, którą postawiono tu w ostatnich latach w tzw. przestrzeni publicznej. A udalo się to bynajmniej nie miastu,tylko Czartoryskim (przypadek?). Chyba z gustami artystycznymi Gazety też jest coś jednak nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Merkuriusz??? IP: *.autocom.pl 21.11.08, 13:27 Merkuriusz jest ladny, większy od niego, swiecący się jak nagrobek, postument - niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielkka Ciężko się zdecydować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 12:08 Pytanie do sondy powinno brzmieć: "Który pomnik twoim zdaniem ujdzie" - wtedy jakoś dałoby się wytypować. Ale jak wybrać jeden najbrzydszy , gdy wszystki sa okropne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: 82.177.125.* 21.11.08, 12:17 Dwa arcydzieła które w wyjątkowy sposób zdgradowały przestrzeń publiczną to: 1. gniotowaty i pretesjonalny pomnik Skargi, ustawiony na Placu św. Marii Magdaleny, którego aranżacja była wcześniej przedmiotem licznych konkursów (trudno w to uwierzyć dziś, ale kiedys tak bywało) i który skandalicznie zdominował przepiękny kontekst architektoniczny, zasłaniajac widok na oba kościoły 2. Ołtarz Trzeciego Tysiąclecia, który w podobny sposób zdegradował malowniczy zakątek Krakowa, jeden z niewielu, który pozostał przez setki lat nienaruszony. Obiekt przeskalowany, z kiepskimi rzeźbami, z detalem rodem z Castoramy, ze swoją gigantyczną sceną (po przecież nie ołtarzem (!) ołtarz zdominował malownicze wnętrze, oraz stał sie pretekstem do budowy parkingu. Trzecim obiektem - który pozwalam sobie zgłosić do konkursu - są fallusy sprzed Papieskiego Okna - kpina, marny żart, ustawione bez analizy kompozycyjnej, bez zadnych dyskusji publicznych, bez żadnej rozwagi, w miejscu wyjątkowym, jednym z najpiękniejszych i emocjonlanie najważniejszych w mieście Jeżeli dołozyć do tego marnej rangi artystycznej i co więcej ustawiony bezprawnie pomnik naprzeciw wejścia Katedry Wawelskiej daje to dość ponury obraz gustu oraz preferencji estetycznych współczesnego krakowskiego koscioła - co piszę bez satysfakcji. Smutne i żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.chello.pl 21.11.08, 13:07 wlasnie 33 krzesla sa przykladem jak rzezba winna wygladac!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliusz Bylem w Muenster IP: *.npg.org.uk 21.11.08, 13:13 i rozumiem, ze chcielibyscie tak samo w Krakowie. Jednak to porownanie w tym kontekscie to zwyczajne kopanie lezacego. Po drugie pomniki Wielkiego Rodaka nie powinny podlegac zadnym ocenom, a tego goscia, ktory wyrzezbil trzystu ilustam Janow Pawlow Drugich zglosic do ksiegi rekordow Guinnesa. W kategorii zarobek na ludzkiej glupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Wybieramy najbrzydszy krakowski pomnik IP: *.autocom.pl 21.11.08, 13:24 Ciekawe co "autor chciał powiedzieć" włączając krzesła na pl. Zgody do konkursu, skoro - pomijając nawet gusta artystyczne (krzesła nie sa ani banalne, ani dosłowne) - są zaprzeczeniem procedur jakie towarzyszyły powstawaniu pozostałych "dziełek". Po pierwsze - na krzesła był konkurs, pod drugie - były konsultacje z mieszkańcami. Natomiast najważniejszą rzecza odrózniającą "krzesła" od reszty jest to, że pozostałe nominowane dziełka eksploatują walory zagospodarowanej, często wysokiej klasy, zawsze dobrze rozpoznawalnej przestrzeni miejskiej, w istocie nie wnosząc do niej w sensie urbanistycznym niczego wartościowego. Szcególnie odnosi się to do Mitoraja na Rynku, pomnika papieza na Wawelu, ołtarza na Skałce i Skargi. Tymczasem krzesła postawiono w zdegradowanej przestrzeni placu, który dzięki nim zaczął się zmieniać na lepsze. PS: CO z przenosinami Skargi? Grodzka wyremontowana, Skarga stał jak stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SELEKTOR Selekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 15:01 Głowiłem się na który z pomników zagłosować i głowiłem. Wybór nie był łatwy. W końcu zagłosowałem na Skargę. A oto dlaczego: Od razu skreśliłem merkuriusza i 33 krzesła (według mnie obie te realizacje są z innej kategorii) oraz Reytana (też inna kategoria). Potem skreśliłem erosa (może się podobać lub nie, ale przynajmniej nie jest szablonowy) i Piłsudskiego (bo z daleka nie widać jego wad). Pozostałym trzem pomnikom przydzieliłbym pierwsze miejsce ex aequo. Wszystkie trzy niszczą w równym stopniu najpiękniejsze zaułki starego Krakowa. Wybrałem Skargę tylko dlatego, bo widuję go najczęściej i najbardziej mi obrzydł. Odpowiedz Link Zgłoś