kliker1 12.12.08, 14:47 Witam Spotkanie z przedstawicielami Reduty w sprawie śmietnika(ów) będzie w poniedzialek 15.12.2008 o godzinie 9.00 w okolicy śmietnika(ów). Zapraszam chętnych, pozdr ks Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dopanamariana Jakie wieści po spotkaniu? 16.12.08, 08:02 Prośba do uczestników o informację! :) Odpowiedz Link Zgłoś
p_grzes Re: Jakie wieści po spotkaniu? 16.12.08, 08:45 Witam, Krotkie sprawozdanie: Smietnik I etapu wywedruje na sasiedni parking (tam gdzie sie wczesniej znajdowal). Niestety za rzeczke nie udalo sie go przesunac :(. Smietnik bloku 33 zostaje gdzie jest. Reduta ma sie zwrocic do Proinsu zeby zabudowal smietnik od dolu co ma zapobiec wydostawaniu sie smieci przez szczeliny. Mozliwe, ze uda sie go nawet obudowac sztachetami komponujacymi sie z innymi drewnianymi elementami na osiedlu. Plac zabaw na pierwszym etapie ma byc na wiosne ogrodzony. Poruszony byl rowniez problem odgrodzenia cieku wodnego - tu tez zostalo nam obiecane, ze zwroca sie do Proinsu w tej sprawie (zasugerowalismy, ze najlepiej by pasowal niski drewniany plotek, ale zobaczymy, czy Proins cokolwiek bedzie chcial zrobic). Przejazd. Reduta juz w poprzednim tygodniu rozwiesila informacje na blokach I etapu z prosba o parkowanie, w ten sposob, zeby zostawalo miejsce na swobodny przejazd. Na spotkaniu z I etapem (luty-marzec) ma byc rowniez glosowany plan poszerzenia feralnego parkingu, przez co byloby mozliwe parkowanie prostopadle. Czyli na razie jestesmy zdani na zdrowy rozsadek sasiadow z I etapu. Na koniec poruszylem kwestie ozdob swiatecznych :) - podajac przy tym konkretne rozwiazanie - prezes powiedzial, ze sie tym zajma. Jak widzicie duzo zostalo obiecane :) - zostaje czekac na realizacje. Mysle, ze nie zaszkodzi przypomniec wyzej wymienione obietnice na spotkaniu w styczniu (ktore rozniez mamy obiecane). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Jakie wieści po spotkaniu? 16.12.08, 10:12 Dzieki za relację :) Ps. Zobaczymy jak będzie z realizacją zapowiedzi. Ps2. "Kompromis" polegajacy na tym, że śmietnik I etapu wraca na stare miejsce można ewentualnie zaakceptować, chociaż... Nie chcę być odbierany jako radykał/ekstremista/upierdliwiec, ale przypomina mi się dowcip o rabinie i kozach. I etap wepchnął na swoje miejsca postojowe na naszym terenie swój śmietnik, następnie szybko "podbił stawkę" i przesunął swój śmietnik na wyłącznie już nasze miejsca postojowe. Teraz, właśnie w drodze "kompromisu" (?) śmietnik ma wrócic na nasz teren. Ja jestem średnio zadowolony z takiego rozwiazania. Ciekawe, kiedy przyjaciele z I etapu zaczną narzekać, że znowu wrzucamy im śmieci do kontenerów? Ps3. A tak juz na marginesie: czy podczas spotkania udało się uzyskać od Reduty informację, czy I etap może formalnie trzymać na swoich miejscach postojowych na naszym terenie swój smietnik, czy też powinny tam parkować wyłącznie samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
kliker1 Uzupelnienie 16.12.08, 14:23 Wedlug wyjasnien przedstawiciela Reduty - smietnik etapu I mial wg planow stac na tych miejscach postojowych gdzie przez chwile stal. Jego lokalizacja za mostkiem byla tymczasowa, wynikajaca jedynie z opoznien budowy etapu III. Dodatkowa informacja - po przelozeniu smietnika kamera ktora "kameruje" nie nasz parking ma zostac obrocona o 180 stopni, zeby obejmowala nasz parking ze smietnikiem. Jak widac choinki juz sa (przynajmniej przed blokiem 33 jest jedna). Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Uzupelnienie 16.12.08, 15:01 Ok, trzeba będzie o to jeszcze raz zapytać na spotkaniu z Redutą, na poczatku stycznia. Jakoś trudno mi uwierzyć w te wyjaśnienia. Można sobie zadac pytanie: a gdyby III etap nie powstał? Przecież to własnie mieszkańcy I etapu składali zastrzeżenia i protesty do naszej WZiZT oraz pozwolenia na budowę. I co wtedy? Gdzie stałby docelowo śmietnik I etapu? Ponadto, wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości, by I etap dostał pozwolenie na budowę (i pozwolenie na użytkowanie), bez wyraźnie określonej lokalizacji śmietnika. To co, w pozwoleniu na budowe dla I etapu było zapisane, że śmietnik będzie docelowo zainstalowany na innej działce? Dziwne. Ok, nie ma co rozkręcac afery, ale powiem szczerze, że mieszkańcy I etapu swoją bezczelnością mocno mnie poirytowali. Dlatego - chociaż wiem, że czasami dla dobra wspólnego lepiej odpuścić - czuję, że niektóre osoby z I etapu mają taki charakter, że jak im dasz palec, to wezmą całą rękę. I pewnie koniec końców jakiekolwiek ustępstwa obrócą się przeciw nam. Mam nadzieję, że się mylę. Tymczasem PAX! :) Cieszmy się zbliżającymi świętami i choinką :) Odpowiedz Link Zgłoś
p_grzes Re: Uzupelnienie 17.12.08, 09:25 Witam, No wlasnie, cieszmy sie Swietami i DWIEMA choinkami - na dziedzincu bloku 31 tez jest drzewko :). Pozdrawiam Sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
sabiptysia Re: Uzupelnienie 17.12.08, 10:22 Chyba przyznacie Drodzy Sasiedzi, ze w dzien ta choinka wyglada malo ciekawie a wrecz nieladnie- kupa kabli i nic wiecej. Strach dzieci puscic swobodnie! Jak dla mnie mogloby jej nie byc. P_grzesiu- bardzo dziekuje w imieniu swoim i meza, ze pamietales o ogrodzeniu cieku! I etap ma ogrodzony, wiec i my powinnismy miec. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczajka4 Re: Uzupelnienie 17.12.08, 20:26 Jak zwykle masz jakieś "ale"! Jeśli nie podoba Ci się choinka (cytuję - "kupa kabli"),to powieś na niej ozdoby choinkowe np. pierniczki,cukiereczki czy aniołki. Będzie wtedy wyglądać przecudnie a i dzieci będą mieć z niej radochę. A może Reduta powinna zostawić pod choinką prezenty gwiazdkowe specjalnie z dedykacją dla SABISTYSI?.........Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiptysia Re: Uzupelnienie 17.12.08, 21:17 Dziekuje za pomysl z tymi pierniczkami- wlasnie tak zrobie! A co do bezpieczenstwa tych ze kabli, to pogadamy, jak bedziesz miec swoje dzieci, bo na razie wyobrazni ci brak! Pozdrawiam jeszcze cieplej! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczajka4 Re: Uzupelnienie 17.12.08, 21:58 Za pasem Święta, sylwester i Nowy Rok. Po co się jeszcze dodatkowo goraczkować?!. Więcej optymizmu i uwagi na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiptysia Re: Uzupelnienie 17.12.08, 22:31 i kto tu pisze o goraczkowaniu? Ja wyrazilam swoje zdanie n/t choinki- ma prawo mi sie nie podobac, tak jak tobie ma prawo sie podobac- a ty na mnie naskoczylas! Prosze, nie zwracaj mi uwagi, jak mam postepowac z wlasnymi dziecmi! A odnosnie choinki, to nie jest to zly pomysl, ale powinnno to byc lepiej zrobione a nie tak, zeby sie nazywalo. Kable powinny byc ukryte i dla estetyki i dla bezpieczenstwa! AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczajka4 Re: Uzupelnienie 18.12.08, 09:25 Sabiptysia napisała: "A odnosnie choinki, to nie jest to zly pomysl, ale powinnno to byc lepiej > zrobione a nie tak, zeby sie nazywalo. Kable powinny byc ukryte i dla estetyki > i > dla bezpieczenstwa!" Witam raz jeszcze!. Gdybyś tak napisała w swoim pierwszym poście odnośnie choinki,to nie byłoby rozwinięcia tego tematu. Moją jedyną intencją było zwrócenie uwagi przed Świętami na to, żebyśmy tyle nie narzekalii na wszystko i wyrażali wszędzie gdzie się tylko da swego niezadowolenia. Niestety wszystkim nie da się dogodzić, zawsze znajdzie się ktoś, to zamiesza. A co do dzieci,to jesteś chyba trochę przewraźliwiona! Nie miałam zamiaru nikomu zwracam uwagi jak ma wychowywać swoje dzieci.(CZYTAJ TEKST ZE ZROZUMIENIEM). Chodziło mi wyłącznie o to, że jeśli leżą kable na dziedzińcu od choinki,to trzeba uważać, żeby dzieci przy nich nie biegały. Natomiast jeśli uraziłam twoją DUMĘ to bardzo przepraszam. Co złego to nie ja! Odpowiedz Link Zgłoś
przelotnick Re: Uzupelnienie 18.12.08, 09:41 :) NO TO OFICJALNIE ZAMYKAMY TEMAT CHOINKI !!! WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Uzupelnienie 18.12.08, 11:04 przelotnick - działasz niczym zawodowy, policyjny mediator :) Temat choinki zamknijmy, ale faktem jest, że odsuwając na bok kwestię estetyki - która zawsze będzie dyskusyjna, leżacy na dziedzińcu kabel bezpieczny nie jest. Jeżeli ktoś go czymś uszkodzi, co przy działajacych w nowym budynku ekipach remontowych nie jest aż tak nieprawdopodobne, to... Dzieci pilnowac należy, ale człowiek nie jest w stanie cały czas stać nad dzieckiem. A niech taki brzdąc chwyci łapką kabel z uszkodzoną izolacją :( Powtórzę jeszcze raz: estetykę odsuńmy na bok, bo mimo wszystko lepsza taka choinka niż żadna. Natomiast bezpieczeństwo to sprawa priorytetowa. Ps. Nie rozumiem dlaczego choinki nie zamontowano w taki sposób jak opisałem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35842&w=87815090 Niewielka choinka stałaby na podwyższeniu będąc lepiej wyeksponowana, dzieci by jej nie szarpały, kable byłyby bezpieczne. Co stało na przeszkodzie by tak ja na dziedzińcu zamontować? Odpowiedz Link Zgłoś
p_grzes Re: Uzupelnienie 18.12.08, 11:36 Witam, Co do sposobu zamontowania, to wlasnie sugerowalem panu z Reduty, zeby to zrobil w sposob jaki byl opisany na forum. Nie wiem dlaczego zamontowano inaczej. Byc moze nie da sie poprowadzic przewodu tak jak chcielismy. Jesli rzeczywiscie uwazacie, ze jest to niebezpieczne, proponuje zatelefonowac do Reduty i powiedziec o co chodzi. Mysle, ze klotnie na forum w niczym nie pomagaja. Szczerze mowiac, to troche jestem zaskoczony, ze choinka i kable wyzwolily az takie emocje :). No coz, nie mam dzieci, wiec moze dlatego nie widze problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przelotnick Re: Uzupelnienie 18.12.08, 12:38 :) Uczymy się na błędach - za rok zamiast choinki zrobimy bałwana (marchewka bedzie z atestem ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
to.ma.sz Re: Uzupelnienie 18.12.08, 14:23 Taaak.... a Kierownik Budowy przebrany za Świętego Mikołaja będzie rozdawał prezenty ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przelotnick Re: Spotkanie z Redutą ws śmietnika 15.12 godz 9. 19.12.08, 18:25 Witam! Spokojnie ... nie będzie o choince - będzie o śmietnikach :) Miałem dziś krótką rozmowę tel. Redutą. Sąsiedzi zza Wielkiej Wody mają dla nas propozycję: wiata zostaje na obecnym miejscu, natomiast zostaje nam udostępniony ich parking (hm... ktoś to już przewidział na spotkaniu garażowym). Ponieważ (primo) mamy demokrację (secundo) nawet skazańcowi przysługuje prawo ostatniego słowa, przystałem, by ostateczna decyzja została podjęta kolektywnie na naszym poświątecznym spotkaniu z Redutą. Tam też bedą przedstawione racje (?), którymi kierowali się zlecając przesunięcie wiaty na nasz parking oraz KONKTERTNE propozycje. Decyzja zapewne zostanie podjęta drogą głosowania. Nie trudno się spodziewać jaka będzie, niemniej na okres Świąt proponuję zawieszenie broni. Pozdrawiam i jak zwykle WESOŁYCH ŚWIĄT !!! Odpowiedz Link Zgłoś