Gość: racjonalista IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.08, 20:57 ...a poniewaz idzie kryzys to nikt zadnych pieniedzy nie bedzie chcial wydawac z budzetu gminy/powiatu/wojewodztwa/centralnego. Zatem zapomnijmy ze przez najblizsze lata cokolwiek sie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gen.Italia Małopolska dusi się zimą IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.12.08, 21:20 dopoki ogrzewanie domu weglem bedzie kosztowalo 2,5 tys a olejem opalowym 9 tys to nie ma co nawet marzyc o wymianie. gI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Obowiązkowe opłaty za wywóz smieci IP: *.net.autocom.pl 24.12.08, 21:40 Dla każdej posesji wyliczyć opłaty za wywóz śmieci w zależności od liczby osób , wtedy nie będą mieli ekonomicznej zachęty do spalania śmieci . Bo co robią ze śmieciami jeżeli dom w którym mieszka 6-8 osób co 2 tygodnie oddaje ( i za to płaci ) 120litrowy kubeł śmieci . Przecież resztę muszą palić lub wywozić do lasu . Te palone śmieci to drugi po KRUS wynalazek którym raczą nas panowie kmiecie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Obowiązkowe opłaty za wywóz smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 12:42 my też oddajemy taki kosz pełen śmieci co 2 tygodnie. Mieszkam w domku na obrzeżach Krakowa, mam dużą rodzinę. Wszyscy się mieścimy. Papierem, który został wykorzystany palimy w kominku domowym(razem z drewnem ogrodowym), na odpadki organiczne mamy mały, specjalny kompostownik na końcu ogrodu obity drewnem... staramy się nie kupować szajsu w sztucznych opakowaniach... reszta śmieci ląduje w słynnym, zgnito-zielonym koszu. I nikt nie wynosi niczego do lasu, ani nie pali śmieciami w piecu. Da się, tylko trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy_sąsiad Małopolska dusi się zimą IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.08, 23:49 wrzucić śmieci do własnego pieca jest najtaniej (i najwygodniej). Tu raczej trzeba czegoś więcej niż pieniędzy. Trzeba zmienić równocześnie postrzeganie naszego otoczenia, cały czas wręcz TRĄBIĆ o tym problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alchena maly blad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 00:08 niskiej EMISJI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SV Re: Małopolska dusi się zimą IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.08, 10:19 Ja u siebie pale tylko drzewem a na noce podkladam wegiel. Smieci czasem tez spalam ale to tylko jakis sterowpian z paczek. Tak to wyrzucam. Zachcialo sie krakowkowi zamykanych na klucz koszy to gdzies to trzeba spalac. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <--------------------=== 25.12.08, 15:44 A co to jest STEROPIAN? I co mają zamykane kosze do Twojej głupoty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Małopolska dusi się zimą IP: 193.200.46.* 25.12.08, 13:13 a cóż to się stało że po raz pierwszy nie mówi się że to huta dusi i zabija tylko zasmrodzony stary Kraków ze swoimi zapyziałymi staruchami w ich starch śmierdzących kamieniczkach robi gnój we własnym mieście.Zawsze tak było tylko dopóki huta pracowała pełną parą to mieli wymówkę i huzia na hutę.(Oczywiście huta też robiła swoje ale to było najbardziej odczuwalne w Nowej Hucie a nie na rynku w Krakowie).A przez ten cały czas ich średniowieczne myślenie i pozbywanie się w ten sposób własnych śmieci trwało zawsze.Gnój zawsze był w starym Krakowie smród w zimie zawsze był jest i będzie chyba że dopiero teraz miasto przejrzało na oczy co i kto zaniczyszcza powietrze na Krakowem.Mogą się obrażać Krakusy mnie i innym tak myślącym to lata ale tak jest,to picyki i ich domowe spalarnie śmieci robią gnój w Królewskim ponoć mieście!Wystarczy dzisiaj pojechać do rynku i wejść na wieże mariacką a zobaczycie różnokolorowy dym nad kamienicami to czego oznaka kolorowego węgla!!!!Róbcie tak dalej krakusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Małopolska dusi się zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 13:33 Nie bardzo mi się to podoba, że biedota z Podgórza i proletariat z Nowej Huty zanieczyszcza nasze wspólne powietrze. Edukować ich trzeba i dotować im nowe technologie grzewcze. Panie Prezydencie - bogaci i wykształceni do Pana apelują! W końcu płacimy najwyższe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Małopolska dusi się zimą IP: 193.200.46.* 25.12.08, 14:46 Oto co go nauczyli, to wypowiedź typowego dla Krakowa bogatego w myśli nieuczesane wykształcicha.Pochodzącego z biednego Podgórza a wychowanego w proletariackiej Nowej Hucie a i tak smrodzącego jak człowiek wykształcony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk Re: Małopolska dusi się zimą IP: 193.200.46.* 25.12.08, 14:54 o jakich ty bogaty wykształcony mówisz nowych technologiach dla huty.Co huta spala śmieci w piecach jak ty.Jak w hucie były kaloryfery i kuchnie gazowe, to ty jeszcze obiad w cebrzyku na piecu gotowałeś a kibel to wspólny miałeś na pięterku!!!Wungla ci na zimę przywieźli na podwórko bo gdyby nie łun wungiel to byś zamarzł na śmierć i Kraków straciłby wykształconą łosobę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgh Re: Małopolska dusi się zimą IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.08, 16:41 Ogrzewanie gazowe mojego domu kosztuje rocznie 10 tysiecy. Ogrzewanie drzewem (scinki odpady itd) (30 m^3) i weglem (2 tony) kosztuje mnie lekko ponad 2 tys rocznie. Jesli mi pokryjecie roznice w roku miedzy ogrzewniem gazowym a konwencjonalnym to moge przejsc na gaz. Nie stac mnie by ogrzewac gazem dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Małopolska dusi się zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 12:47 Kto ma CI co pokrywać, kto wybudował piec gazowy...? Ja mieszkam w domu i też nas nie stać na palenie gazem cały czas bo rachunki są horrendalne. Ale stosujemy metodę pół na pół - dogrzewamy kominkiem na drewno z ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lypa Re: Małopolska dusi się zimą IP: *.chello.pl 31.12.08, 10:21 Ja 160 m2 ogrzewam gazem za 3 tys. zł /zima (4m-ce). Dziwny masz ten piec... Dodam, że temperaturę mam ustawioną na 21 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Małopolska dusi się zimą IP: *.eranet.pl 25.12.08, 19:52 po nam spalarnia nasze śmieci spalimy sami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus tylko piece akumulacyjne! IP: *.multi-play.net.pl 26.12.08, 13:11 Wymieniłem w całym domu ogrzewanie na piece akumulacyjne. Koszt prawie 9 tys ale sie opłaciło. Nie zajmują dużo miejsca (niewiele więcej niż zwykły kaloryfer), ładują się w nocy na tanim prądzie (dwutaryfowy licznik) i w efekcie miesięczny koszt ogrzewania spadł mi do ok 200 zł. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: tylko piece akumulacyjne! IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.08, 13:18 Tylko nie zapomnij ze na razie to zimy nie bylo. Jak bedzie -20 za onem to CI rachunku skocza eksponencjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedługo w domku tak więc dalej podnoście opłaty za wywóz śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 18:13 o to tu idzie - ludzie nie chcą drogo płacić za śmieci więc się tego pozbywają w piecach. tak absurdy ekologiczne doprowadzają do katastrofy... Odpowiedz Link Zgłoś