Dodaj do ulubionych

Żywiec na Śląsku ?

22.01.02, 20:55
Jak podał kolego Fibin z forum BB w dzisiejszych Wiadomościach padło takie
właśnie sformuowanie. Co Wy na to koledzy, na tą nie pierwszą już ingorancję
dziennikarzy?
Jak L. Miller odwieszał po śnieżycy Pilicę koło Zawiercia to w Wiadomościach
też usłyszałem " Premier odwiedził zasypanych przez śnieżycę na Śląsku koło
Zawiercia".
Obserwuj wątek
    • Gość: Wilym Re: Żywiec na Śląsku ? IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 22:35
      malopolanin, nas to tez meczy! Nagle na Slasku znalazla sie Czestochowa,
      Klobuck, Zywiec, ale Opole czy Kluczbork to juz jakas tam "Opolszczyzna" (co za
      potworek jezykowy!). czas najwyzszy cos z tym zrobic!
      • Gość: Moore,MP Re: Żywiec na Śląsku ? IP: 193.0.110.* 22.01.02, 23:21
        Aż dziw bierze, że użyłeś nazw polskich, a nie "Oppeln" i "Kreuzburg"
        • slezan Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Woj. w Katowicach! 23.01.02, 10:56
          Gość portalu: Moore,MP napisał(a):

> Aż dziw bierze, że użyłeś nazw polskich, a nie "Oppeln" i "Kreuzburg"

Potwierdza sięmoje przypuszczenie wyrażone już na innym forum. Mamy do czynienia
          z prowokatorem, który ma za zadanie skompromitować ideę włączenia zachodniej
          Małopolski do woj. małopolskiego i poróżnić Ślązaków z Małopolanami. W myśl
          stosowanej przez Warszawę zasady divide et impera.
          • Gość: góral Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Woj. w Katowicach! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 11:19
            masz rację, na takie docinki bez żadnych podstaw nie ma zgody !!!
          • Gość: Moore,MP Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! IP: 193.0.110.* 23.01.02, 17:16
            Taaa, to wielki spisek Mazurów, którzy chcą skłócić Łodzian i Wilekopolan, aby
            włączyć Krosno do warmińsko - mazurskiego.
            To, że nie akceptujesz, że Bielsko jest miastem małopolskim to twój problem,
            ale łaskawie nie mów o "skłócaniu" bo na samą Białą (która nie stanowi
            samodzielnego bytu) nikt od nas nie pójdzie
            • slezan Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! 24.01.02, 14:45

> Taaa, to wielki spisek Mazurów, którzy chcą skłócić Łodzian i Wilekopolan, aby
              > włączyć Krosno do warmińsko - mazurskiego.
              > To, że nie akceptujesz, że Bielsko jest miastem małopolskim to twój problem,
              > ale łaskawie nie mów o "skłócaniu" bo na samą Białą (która nie stanowi
              > samodzielnego bytu) nikt od nas nie pójdzie

Pójść to możesz na jakieś kursy - by uzupełnić elementarne braki w edukacji -
              oraz do psychoanalityka, by pozbyć się manii wielkości. Wyraźnie odstajesz od
              poziomu tej dyskusji, więc proponuję - dokształć się lub zamilcz, by nie
              przynosić wstydu Małopolsce i Małopolanom.
              • Gość: Moore,MP Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! IP: 193.0.110.* 24.01.02, 18:43
                Biedny człowieku! czy nie widzisz, że jesteś na straconej pozycji?! Bielsko ma
                was po dziurki w nosie. Możesz sobie krzyczeć, tupać, protestowac ile wlezie, a
                i tak nie zmienisz oczywistych faktów i ich nieuniknionych skutków
                • slezan Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! 25.01.02, 09:55

> Biedny człowieku! czy nie widzisz, że jesteś na straconej pozycji?! Bielsko ma
                  > was po dziurki w nosie. Możesz sobie krzyczeć, tupać, protestowac ile wlezie, a
                  >
                  > i tak nie zmienisz oczywistych faktów i ich nieuniknionych skutków

Nie zauważyłeś, że to Ty odgrywasz tu rolę frustrata, z którym nie chcą mieć nic
                  wspólnego nawet potencjalni sojusznicy. Co do przyszłości, to nie podjemuję się
                  jej przepowiadania. Uważam, że Biała i Żywiec powinny należeć do woj.
                  małopolskiego, choć jestem przekonany, że na tym stracą i po krótkim czasie na
                  tym forum pojawią się wypowiedzi mieszkańców tych ziem utrzymane w innym duchu.
                  Ale to tylko hipoteza, którą być może zweryfikuje przyszłość.
                  Co do tego, kto kogo ma dość - słyszałeś o niejakim wojewodzie Grażyńskim, który
                  przyjechał z Twoich stron i zarządzał po 1926 r. Śląskiem jak swoim prywatnym
                  folwarkiem? Dzisiaj też mógłbym Ci pokazać wielu Twoich ziomków, którzy
                  rozpanoszyli się nam na Śląsku i siłą nie można oderwać ich od koryta. A może to
                  dla Ciebie zbyt drażliwy temat?
                  • Gość: góral Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 11:14
                    Panowie (MP i slezan), może zmienicie retorykę wypowiedzi. Ja już to zrobiłem.
                    Obaj wykazujecie frustrację i obaj nie macie racji. Po dziurki w nosie mamy już
                    takiego gadania.
                    Stan bazowy jest taki że BB jest i będzie jednym miastem czy się to komuś podoba
                    czy nie. Związki gospodarcze ze Ślaskiem są i będą, i gospodarczo, ale jako
                    partner czy inwestor Ślask jest i będzie mile widziany.
                    Natomiast zwiazki kulturowe i obyczajowe ze Śląskiem nie istnieją lub istnieją
                    marginalnie i ten kto nie uznaje tego faktu ma klapki na oczach.

Pozdrawiam
                    • slezan Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! 25.01.02, 12:50
                      Apeluj do swojego ziomka, bo ja usiłuję przywołać go do porządku już od
                      dłuższego czasu także na forum katowickim. Facet wyraźnie "wyskoczył z
                      dyskursu". Co do związków kulturowych Bielska ze Śląskiem to nie są one wcale
                      marginalne, bowiem podtrzymuje je gmina ewangelicka - stanowiąca być może
                      stosunkowo niewielki procent populacji miasta, ale bardzo aktywna (własne
                      liceum, instytucje charytatywne, wydawnictwo itp.)
                      Bielsko i Biała stanowią i stanowić będą jeden organizm miejski, co nie musi
                      wcale oznaczać, że zawsze będą należały do jednego województwa. Na którymś z
                      wątków podawałem Wam przykłady amerykańskie - Nowy Jork, Waszyngton - miast,
                      które leżą na terenie kilku stanów. Mieszkaniec NY nie przestaje być
                      nowojorczykiem tylko dlatego, że mieszka w stanie New Jersey.
                      Wydaje mi się, że przypisujecie granicom administracyjnym zbyt wielką rolę. To,
                      że Bielsko będzie należało do jednego woj., a Biała do innego nie powinno
                      powodować żadnych niedogodności dla mieszkańców. Między obiema częściami
                      aglomeracji nie wyrośnie nagle jakiś mur. Warunek jest jeden - trzeba przyjąć
                      zasadę, że miasta i powiaty zachowują w ramach województw szeroką autonomię -
                      tj. ich władze same decydują o sprawach, z którymi mogą się uporać samodzielnie.
                      Do regionu oddają pieniądze przeznaczone na realizację wspólnych zadań, co nie
                      przsezkadza im mieć wspólny z miastem położonym w sąsiednim regionie budżet na
                      inne cele. Tak np. Katowice i Sosnowiec będą wspólnie administrowały
                      połączeniami komunikacyjnymi między tymi miastami, ale już oświata będzie w obu
                      ośrodkach odrębna, by umozliwić realizację programów edukacji regionalnej
                      (innych dla Śląska, innych dla zachodniej Małopolski).
                      • Gość: góral Re: Uwaga! Prowokacja Urzędu Pow. w Gołdapi! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 13:25
                        masz rację co do wątku gminy ewangelickiej, a ja w żaden sposób nie staram się
                        jej zmarginalizować. Co do BB to jednak pozwolę sobie dalej negować Twoje
                        podejście, BB jest jednym miastem posiadającym swoją administrację a co więcej
                        mieszkańców dla których twój przykład jest i będzie abstrakcją. Po za tym
                        ewentualna zmiana przynależności woj. musi się odbyć w majestacie naszego
                        prawa, gdzie twoja propozycja nie ma żadnych podstaw.
                        Ale myślę że zmierzamy powoli w kierunku zrozumienia.

Pozdrawiam
        • Gość: michi Re: Żywiec na Śląsku ? IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 23.01.02, 11:49

> Aż dziw bierze, że użyłeś nazw polskich, a nie "Oppeln" i "Kreuzburg"

Mozna tez uzyc: Saybusch :) (nie wiem czy poprawnie napisalem)
      • Gość: mazer Re: Żywiec na Śląsku ? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.01.02, 08:33
        Cholerne poplątanie z pomieszaniem! Gdzie Rzym a gdzie Krym???

• malopolanin Re: Żywiec na Śląsku ?- Wilym 23.01.02, 10:16
        Wiesz, że i mnie to denerwuje, ale co z tego, że my nie chcemy takich granic
        województw, skoro i tak decydujący głos mają politycy. To oni o wszystkim
        decydują, nie licząc się ze zdaniem mieszkańcóe lub licząc na ich obojętność.
        • slezan Re: Telefony do redakcji 23.01.02, 11:27
          Mam następującą propozycję - po każdym historyczo-geograficznym byku redakcji
          telewizyjnej, radiowej lub prasowej, wszyscy zainteresowani powinni reagować
          wysyłając maila lub telefonując. Taka upierdliwość z czasem zmusi dziennikarzy
          do zmiany nawyków.
          • Gość: Wilym do maloplanina i slezana IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 16:29
            malopolanin! moim zdaniem media wlasnie licza na to, ze bierne spoleczenswo nie
            bedzie reagowalo na tego typu wykoslawienia. I niestety maja racje, bo w
            wieksozsci przypadkow nasze spoleczenstwo tworza jednostki ktorym generalnie
            wszystko, nieladnie mowiac, obwisa. Dlatego uwazam, ze my nawzajem powinnismy
            sie wspierac i naglasniac nasze dzialania.
            Slezan! Popieram!
            • malopolanin Wilym, slezan 23.01.02, 16:47
              I zgadza się. Takie określenie obraża przede wszystkim mieszkańców Żywca, ale i
              mieszkańcy Śląska i Małopolski mogą czuć się urażeni, jak nazywa się część
              Małopolski Śląskiem.
              Czy Wilym masz jakiś pomysł na nagłośnienie sprawy? I czy myślisz, że można z
              tego zrobić kampanię wyborczą do samorządu na Podbeskidziu, Śląsku i Małopolsce?
              Slezen - podaj mi jeśli możesz odpowiednie maile, to za każdeym razem będę słał.
          • Gość: mazer Re: Telefony do redakcji IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.01.02, 21:27
            Pomysł całkiem dobry. Popieram.
    • malopolanin Re: Żywiec na Śląsku ? - do wszystkich 23.01.02, 16:57
      Rzeczywiście trzeba coś z tym zrobić, bo jak powiedział kolega michi na forum BB
      ( tu pozwolę sobie zacytować ):

"Trzeba jednak jasno powiedziec ze za kilka gora kilkanascie lat dla wiekszosci
      Zywiec stanie sie slaski. Juz teraz spotkalem sie w pewnym okazjonalnym wydaniu
      pewnego czasopisma ze sformuowaniem "Slask Zywiecki"."

Czy nam to się podoba, czy nie, ale właśnie niedługo z Żywcem, w powszechnej
      świadomości społecznej może się stać to samo, co z Zagłębiem : większość ludzi
      myśli, że to Śląsk. Tak, jak kolega bzzzzzz napisał na forum katowickim :

"Teraz Zagłębie i Śląsk to jedno. Jesteśmy jednym województwem. Ja pochodzę z
      Katowic, mieszkam pod Sosnowcem i do tej pory byłem przekonany, że mieszkam na
      Śląsku. ".

Albo kolega tomek0374 na forum BB :
      "Starsznie mnie intryguje ten wasz lokalny patriotyzm. Co za róznica czy
      napiszą, że Żywiec jest w Małopolsce, na Śląsku, nad morzem, czy na kresach
      wschodnich. Gdzie by nie był zawsze to będzie taka sama dziura, bez szans na
      rozwój, z tymi samymi brudnymi ulicami i szarymi domami, z ludźmi
      niezadowolonymi z życia i bez szans na przyszłość..........."

I takie opinie denerwują, a przede wszystkim smucą, bardzo..... :(((

• zywy63 Re: Żywiec na Śląsku ? - do wszystkich 24.01.02, 13:36
        malopolanin napisał(a):
        > Albo kolega tomek0374 na forum BB :
        > "Starsznie mnie intryguje ten wasz lokalny patriotyzm. Co za róznica czy
        > napiszą, że Żywiec jest w Małopolsce, na Śląsku, nad morzem, czy na kresach
        > wschodnich. Gdzie by nie był zawsze to będzie taka sama dziura, bez szans na
        > rozwój, z tymi samymi brudnymi ulicami i szarymi domami, z ludźmi
        > niezadowolonymi z życia i bez szans na przyszłość..........."
        >
        > I takie opinie denerwują, a przede wszystkim smucą, bardzo..... :(((
        >
        >

A kolega Tomek zamiast wziąć swe życie we własne ręce, czeka na sponsora?

Wróciłem i znowu się włączę w nasze dyskusje. Pozdrawiam wszystkich,
        Żywy63
        • Gość: Wilym do malopolanina - czas dzialac! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 16:39
          malopolanin! Wiem z pewnego zrodla (jak najpewniejszego) ze Ruch Autonomii
          Slaska jest w stanie poprzec Wasze stowarzyszenie jak i pomoc w rozpropagowaniu
          waszych (naszych) pomyslow. RAS przygotowuje sie do wyborow samorzadowych i z
          pewnoscia w ramach tych przygotowan znajdzie sie miejsce na watek "zywecki,
          Jaworzno, itd". Najlepiej gdybyscie sie bezposrednio zwrocili do biura RASiu:
          biuro.ras@raslaska.org
          Oni tam maili nie wyrzucaja, ale sugeruje podanie swoich danych, bo anonimy sa
          wyrzucane do "kosza".
          Pozdrawaim i czekam na dalsze wiesci,

Wilym
          • malopolanin Do Wilym 24.01.02, 17:24
            Gość portalu: Wilym napisał(a):

> malopolanin! Wiem z pewnego zrodla (jak najpewniejszego) ze Ruch Autonomii
            > Slaska jest w stanie poprzec Wasze stowarzyszenie jak i pomoc w rozpropagowaniu
            >
            > waszych (naszych) pomyslow. RAS przygotowuje sie do wyborow samorzadowych i z
            > pewnoscia w ramach tych przygotowan znajdzie sie miejsce na watek "zywecki,
            > Jaworzno, itd". Najlepiej gdybyscie sie bezposrednio zwrocili do biura RASiu:
            > biuro.ras@raslaska.org
            > Oni tam maili nie wyrzucaja, ale sugeruje podanie swoich danych, bo anonimy sa
            > wyrzucane do "kosza".
            > Pozdrawaim i czekam na dalsze wiesci,
            >
            > Wilym

Wilym,
            Muszę najpierw przekazać to mieszkańcom Podbeskidzia, bo to oni powinni
            rozpocząć działania. Dzięki za info, nie wiesz co z Bielskiem ?
            Pozdrawiam

• malopolanin Re: Do Wilym 24.01.02, 17:58
              P.S. Mam nadzieję, że naprawdę się uda :)
              Pozdrawiam
            • mazer Pora działać 24.01.02, 18:26
              Ogólnie jestem za. Na rzecz prawdziwych samorządów, regionów mamy szansę
              znaleźć sprzymierzeńca i partnera.
              Co do Bielska, chciałbym siąść do stołu razem z RAŚ i spróbować porozmawiać.
              Przynajmniej tyle. Mam swiadomośc, że Bielsko może byc przysłowiową kościa
              niezgody. Dlatego w tej sprawie proponuję spokojne rowazenie racji obydwu stron.
              Na razie jestem za szukaniem porozumienia.
              • Gość: Moore,MP Re: Pora działać IP: 193.0.110.* 24.01.02, 18:46
                a jakie widzisz rozwiązanie pośrednie? pół Bielska dla małopolski, a pół dla
                śląska? Kompromis musi polegać na zaakceptowaniu przez śląsk oczywistych faktów
                w postaci woli mieszkańców
                • mazer Re: Pora działać 24.01.02, 19:01

> a jakie widzisz rozwiązanie pośrednie? pół Bielska dla małopolski, a pół dla
                  > śląska? Kompromis musi polegać na zaakceptowaniu przez śląsk oczywistych faktów
                  >
                  > w postaci woli mieszkańców

Oczywiście, że tak. Trzeba to jednak zorganizować, bo nikt za nas tego nie zrobi.
                  Podział miasta byłyby dla mnie absurdem, do kwadratu. W takim układzie wolę juz
                  całą Bielsko-Białą w woj. ślaskim.
                  • malopolanin Re: Pora działać 24.01.02, 19:32
                    BB w Śląskim???? !!!!!
                    Przecież jest oczywiste, że BB nie zostanie podzielone na dwie części. A będzie
                    szansa, na osiągnięcie porozumienia z RAŚ. Jestem jak najbardziej za rozmowami.
                    przynajmniej wstępnymi.
                    • mazer Re: Pora działać 24.01.02, 19:56
                      Pisałem o pewnej ostateczności.
                      • malopolanin Re: Pora działać - książka :) 24.01.02, 20:03
                        Rozumiem :)
                        To taka chwila odprężenia w tej poważnej dyskusji.
                        A tak serio : rozmowy, rozmowy i jeszcze raz rozmowy.
                        A nawiasem mówiąc z tych wątków możnaby utworzyć niezłą książkę o historii i
                        relacjach śląsko - małopolskich :)
                        Pomogłaby z pewnością w obaleniu pewnych stereotypów o Ślązakach i
                        Małopolaninach. Co Wy na to ? :)
                        • Gość: Moore,MP Re: Pora działać - książka :) IP: 193.0.110.* 25.01.02, 14:15
                          najlepiej wydać na CD-Romie, bo w formie papierowej to wyszłoby coś o objętości
                          "dzieł zebranych" Lenina ;) A zyski z tego wydawnictwa przeznaczyć można na
                          Naszą Słuszną Sprawę. Tylko najpierw trzebaby znaleźć wydawcę :)
                          • malopolanin Re: Pora działać - książka :) 25.01.02, 14:29
                            Może Agora ? :)
                            • Gość: Moore,MP Re: Pora działać - książka :) IP: 193.0.110.* 25.01.02, 16:24
                              juz prędzej Axel Springer Polska :)
                        • Gość: mazer Re: Pora działać - książka :) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.02, 13:02
                          Proponuję miekką oprawę i format kieszonkowy, dla poczytania w pociągu czy
                          autobusie ;-).
                  • Gość: góral Re: Pora działać IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 09:19
                    sprawa podziału BB to chwyt 'marketingowy' i w ogóle nie wchodzi w grę jako
                    element dyskusji. Jeżeli byłby on elementem przetargowym to strona która go
                    wysuwa nie jest partnerem do dyskusji, ponieważ rozmawiamy o przyszłości a nie
                    prowadzimy dyskusji historycznej.
                    A to gdzie będziemy należeć powinno być w głównej mierze wolą mieszkańców, a
                    wszelkie ankiety wskazują na wariant małopolski. Jeżeli natomiast RAŚ nie uzna
                    jedności BB i woli mieszkańców jako bazy do dalszych rozmów to nie są oni
                    poważnym partnerem w jakiejkolwiek dyskusji o przyszłości, a ufam że tak nie
                    jest.
              • Gość: góral Re: Pora działać IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 09:12
                Na pewno należy działać, natomiast czy naszym adwokatem ma być RAŚ, szczególnie
                w sprawie BB ? to odpowiedź jest raczej negatywna.
                Prawda jest natomiast taka, że Żywiec i BB to jądro subregionu, dla którego
                decyzje związane z jednym z powiatów, akceptowane będą w przypadku
                równoważności decyzji drugiego z nich. Rozmowy na temat odrębności Bielska i
                Białej to dzisiaj pusta dyskusja zmierzająca jedynie do podsycenia nastrojów
                skrajnych.
                Jeżeli natomiast RAŚ uzna decyzje mieszkańców BB i Żywca jako wiążące to mogą
                liczyć na równie obiektywne spojrzenie z naszej strony na statutowe sprawy tej
                organizacji.
                Działajmy !!!
                • Gość: Wilym do górala IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 23:45
                  Jeżeli chodzi o Żywiec i wszystko co na wschód od rzeki Białej to na pewno
                  Wasze opinie i opinie RAŚ są identyczne. Bielsko to dla RAŚ jednak miasto
                  śląskie, pomimo tego, że dzisiejsi mieszkańcy nie czują większych sentymentów w
                  stosunku do Śląska. Dlatego uważam, że należałoby najpierw ustalić listę tego
                  co nas łączy, a potem dopiero opracować "protokół rozbieżności". Myślę, że w
                  kwestii powrotu ziem małopolskich do Małopolski jestesmy naturalnymi
                  sojusznikami, natomiast góralu nie rozumiem dlaczego od uznania Waszych racji w
                  100% uzależniasz Wasze ewentualne poparcie dla tej organizacji. Nie chcę abys
                  odebrał to jako złośliwość, bo nie taki jest mój zamiar, ale uważam, że poza
                  kwestiami korekt linii granicznych, poparcie Małopolan dla RAŚ może mieć
                  charakter tylko i wyłącznie symboliczny. Dlatego wolałbym aby nie uzywać
                  kategorycznych stwierdzeń w rodzaju, "jesli oni nas nie posluchaja to my ich
                  nie poprzemy". Popierajmy sie tam, gdzie mamy wspolne cele i interesy - ani za
                  Wami ani za RAS nie stoja zadne fortuny mogace odmienic rzeczywistosc.
                  Pozdrawiam (i cieszy mnie ze udaje nam sie dyskutowac w sposob rzeczowy)
                  Wilym
                  • Gość: góral Re: do górala IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 08:36
                    myślę że problemem nas wszystkich jest bardziej niewiedza niz znajomość faktów
                    i historii. I tutaj należałoby spróbować poznać się dokładniej - my Wasz
                    związek, wy stan faktyczny naszego regionu.
                    Myslę że wtedy nasze stanwiska mogą być bardziej przyszłościowe, a mniej
                    radykalne.

pozdrawiam
                • slezan Re: Pora działać 26.01.02, 12:13
                  Z tym "jądrem subregionu" wiąże się pewien problem. Otóż Bielsko spełnia
                  funkcje minimetropolii także wobec śląskiej części powiatu ziemskiego, gdzie
                  poparcie dla starań o włączenie do woj. małopolskiego będzie raczej nikłe. I tu
                  dochodzimy do sedna problemu - jakiekolwiek rozwiązanie spowoduje bądź
                  zlekceważenie głosu części mieszkańców (za każdym razem większości na jakimś
                  terytorium), bądź podział tego, co nazywasz subregionem. Dlatego rozsądniej
                  jest rozdzielić problem powiatu żywieckiego i powiatów bielsko-bialskiego
                  (grodzkiego i ziemskiego)ponieważ w pierwszym przypadku sprawa jest prosta (nie
                  wiąże się z podziałem jednostki administracyjnej jaką jest powiat), w drugim
                  zaś skomplikowana i wymaga innego podejścia.
                  • malopolanin Re: Pora działać 26.01.02, 12:17
                    Możnaby np. Jasienicę i Jaworze włączyć do powiatu cieszyńskiego, a
                    Czechowice - Dziedzice stworzyłoby wspólny powiat z Pszczyną.
                    • slezan Re: Pora działać 26.01.02, 12:43
                      malopolanin napisał(a):

> Możnaby np. Jasienicę i Jaworze włączyć do powiatu cieszyńskiego, a
                      > Czechowice - Dziedzice stworzyłoby wspólny powiat z Pszczyną.

To też nie jest rozwiązanie idealne, przynajmniej w przypadku Czechowic-Dziedzic.
                      Nie uwzględnia bowiem różnic między dawnym pruskim i austriackim śląskiem. Sa one
                      z pewnością mniejsze niż np. między Śląskiem Austriackim a Małopolską, ale jednak
                      ludzie przywiązują do nich pewną wagę i powinny zostać one uwzględnione na
                      poziomie podziału na powiaty.
                      • Gość: mazer Re: Pora działać IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.02, 13:00
                        Faktem jest, że Bielsko jest niejako naturalnym partnerem dla Czechowic.
                        Kiedy Czechowice-Dziedzice należały do woj. katowickiego, ich mieszkańcy mieli
                        sporo zwykłych problemów w załatwianiu spraw w Pszczynie czy Katowicach.
                        Z dugiej strony przez 23 lata ten system lepiej lub gorzej funkcjonował.
                        Inna sprawa, ze do dziś Czestochowa leży blizej Bielska niz Czechowice,
                        przynajmniej dla TP.SA.
                      • malopolanin Re: Pora działać 26.01.02, 13:00
                        Więc co proponujesz, przy założeniu, że Bielsko znalazłoby się w Małopolsce ?
                        • slezan Re: Pora działać 26.01.02, 13:03
                          Musiałbym zerknąć na statystyki - liczba mieszkańców itd. Teoretycznie
                          Czechowice-D. mogłyby należeć do pow. cieszyńskiego, ale byłby to chyba powiat-
                          gigant.
                          • Gość: mazer Re: Pora działać IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.02, 13:16
                            Ale w granicach dawnego Ksiestwa Cieszyńskiego.
                            Nieco powazniej, to powiaty w Niemczech, ale i w innych panstwach Unii, mają co
                            najmniej 8 gmin w swoim składzie, a gminy te zazwyczaj też są duże. W Szwecji
                            czy w Niemczech przeprowadzano tzw. komasację gmin, gdzie łączono słabsze i
                            mniejsze w wieksze i bardzej samodzielne gospodarczo jednostki.
                          • malopolanin Re: Pora działać 27.01.02, 09:49
                            W ostateczność CZ- DZ mogłyby też stworzyć samodzielny powiat z Jasienicą,
                            Jaworzem i jeszcze jakimiś gminami. Do stworzenia powiatu trzeba przynajmniej 5
                            gmin, a stolica musi mieć co najmniej 10 tys. mieszkańców. CZ-DZ spełniają ten
                            warunek z nawiązką.
                            • Gość: Wilym powiaty IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 19:58
                              Chociaz ostatnio utworzono kilka nowych powiatow, przygotowywane sa projekty
                              redukcji ich liczby. Z tego co wiem rozwaza sie tez likwidacje podzialu na tzw.
                              powiaty grodzkie i ziemskie (sprawa ostatnio dosc zywo dyskutowana w Gliwicach
                              i Rybniku, choc w tym drugim przypadku pomysl upadl). Zmiany sa przygotowywane
                              na gorze, dlatego obawiam sie, ze gdy do nich dojdzie powstana kolejne
                              nowotworki, jak chocby planowany powiat kedzierzynski, majacy obejmowac obecne
                              powiaty kedzierzynsko-kozielski i glubczycki (woj. opolskie). Moim zdaniem
                              lepiej tworzyc duze silne i w miare zaradne jednostki niz wydzielac kolejne
                              liliputy na bazie kilku gmin. Dlatego uwazam, ze odnosnie dyskutowanego wyzej
                              tematu, byloby lepiej polaczyc Cieszyn i resztki bielskiego w jeden powiat niz
                              dzieli ten teren na dwie male jednostki. W przypadku Gornego Slaska
                              taka "komasacja" powiatow moze byc o tyle korzystna, ze:
                              - doprowadzi do polaczenia woj.opolskiego i slaskiego
                              - z tego ostatniego pozwoli wykroic powiaty nieslaskie (Jaworzno, Sosnowiec,
                              Bedzin, Zawiercie, Myszkow, Czestochowa i Klobuck), ktorych zachodnie granice w
                              zasadzie pokrywaja sie z grnicami G.Slaska (wyjatek stanowi gmina Ozarowice w
                              powiecie tarnogorskim)
                              Moze wiec warto zebrac troche wiecej informacji na ten temat i wysunac jakis
                              sensowny wspolny projekt zmian?
                              Pozdrawiam
                              Wilym
                              • malopolanin Re: powiaty 27.01.02, 20:34
                                Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Chociaz ostatnio utworzono kilka nowych powiatow, przygotowywane sa projekty
                                > redukcji ich liczby. Z tego co wiem rozwaza sie tez likwidacje podzialu na tzw.
                                >
                                > powiaty grodzkie i ziemskie (sprawa ostatnio dosc zywo dyskutowana w Gliwicach
                                > i Rybniku, choc w tym drugim przypadku pomysl upadl). Zmiany sa przygotowywane
                                > na gorze, dlatego obawiam sie, ze gdy do nich dojdzie powstana kolejne
                                > nowotworki, jak chocby planowany powiat kedzierzynski, majacy obejmowac obecne
                                > powiaty kedzierzynsko-kozielski i glubczycki (woj. opolskie). Moim zdaniem
                                > lepiej tworzyc duze silne i w miare zaradne jednostki niz wydzielac kolejne
                                > liliputy na bazie kilku gmin. Dlatego uwazam, ze odnosnie dyskutowanego wyzej
                                > tematu, byloby lepiej polaczyc Cieszyn i resztki bielskiego w jeden powiat niz
                                > dzieli ten teren na dwie male jednostki. W przypadku Gornego Slaska
                                > taka "komasacja" powiatow moze byc o tyle korzystna, ze:
                                > - doprowadzi do polaczenia woj.opolskiego i slaskiego
                                > - z tego ostatniego pozwoli wykroic powiaty nieslaskie (Jaworzno, Sosnowiec,
                                > Bedzin, Zawiercie, Myszkow, Czestochowa i Klobuck), ktorych zachodnie granice w
                                >
                                > zasadzie pokrywaja sie z grnicami G.Slaska (wyjatek stanowi gmina Ozarowice w
                                > powiecie tarnogorskim)
                                > Moze wiec warto zebrac troche wiecej informacji na ten temat i wysunac jakis
                                > sensowny wspolny projekt zmian?
                                > Pozdrawiam
                                > Wilym

Jasne Wilym.
                                Na początek proponuję więc scalenie powiatów suskiego i żywieckiego w jeden, jak
                                to miało miejsce wcześniej. Przecież te powiaty to Żywiecczyzna, niepotrzebnie
                                podzielona na dwa powiaty i województwa. Połączenie tych powiatów to także powrót
                                Żywca Żywca do Małopolski.
                                Ponownie proponuję też pogodzić Jasień i Jaworze z Cieszynem, a Dz- Cz z
                                Pszczyną. Chociaż te dwa ostatnie miasta należały do dwóch różnych zaborów, to
                                jednak pomogłoby to w dążeniu do jedności ziem śląskich.
                                Jaworzno mogłoby też utworzyć wspólny powiat z Chrzanowem.
                                • malop Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 27.01.02, 22:25
                                  Żywiec ,BB ,a nawet Zawoja i żwizek gmin Jurajskich jest w katologu
                                  regionalny jako Śląsk i Zagłębie .

Należy wysłać listy (im więce tym lepiej) do gazety co z ich wiedzą
                                  • malopolanin Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 28.01.02, 09:34
                                    Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz , to kolejna prowokacja . Podaj proszę
                                    link do tej strony, to razem zrobimy szum.
                                    • malop Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 28.01.02, 23:05
                                      malopolanin napisał(a):

> Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz , to kolejna prowokacja . Podaj proszę
                                      > link do tej strony, to razem zrobimy szum.

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=05330302&xx=48478
                                      Katalog stron gazety wyborczej

• malopolanin Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 29.01.02, 14:45
                                        Faktycznie to skandal ! Gdzie ślemy maile ?

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=05330302&xx=48478

• mazer Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 29.01.02, 20:20
                                          Ja wysłałem na adres forum@gazeta.pl
                                          • malopolanin Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 30.01.02, 10:04
                                            Też to zrobię.
                                          • malopolanin Re: Żywiec,Belsko,ZAWOJA w katalogu Gazety Wyborczej 30.01.02, 10:10
                                            Można jesszcze założyc wątek na forum skarg i zażaleń, a także "forum o forum".
                                            JUż to czynię.
                                  • malopolanin Nie zmienili :( 09.02.02, 21:55
                                    Cały czas te miasta są w kategtegorii Śląsk i Zagłębie. Zmienił się tylko link
                                    podaję:
                                    www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=05330302&xx=48829
                                • Gość: góral Re: powiaty IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 08:52
                                  Dyskusja zmierza we właściwym kierunku, natomiast spogladając na powyższe
                                  propozycje z punktu widzenia mieszkańca BB to Jaworze i Jasienica skłonne raczej
                                  byłyby uznać bardziej przynalezność z BB do ałopolski niż znaleźć się w powiecie
                                  z Cieszynem. Nie jest to żadna próba wskazania na próbę podziału ziem śląskich,
                                  jednak związek z BB jest silniejszy niż mogłoby się to wydawać i to zarówno w
                                  sferze gospodarczej jak i czysto praktycznej. Takiż związek pomiędzy BB i Żywcem
                                  był jednym z powodów znalezienia się Żywiecczyzny w woj.śląskim. Co do CZ-Dz to
                                  problem jest o wiele wyraźniejszy niż w przypadku Jasienicy i Jaworza, gdyż jest
                                  to miasto w 100% śląskie, jednak faktycznie mówi się o CzDz przed i za Wisłą, co
                                  ma podkreślać rówież pewną odrębność jeżeli nie kulturową to mentalną.
                                  Myślę jednak że znalezienie się dla CzDz na granicy województw niezależnie od
                                  strony po której się znajdą mogłoby być szansą dla tego miasta. Problem stanowi
                                  jednak dla nich komunikacja umiejscawiająca to misto przy drodze krajowej nr1,
                                  lecz bardziej na zasadzie przysiółka, gdyż komunikacja w mieście, do i z miasta
                                  jest fatalna, i na pewno z tym należałoby coś zrobić.

Pozdrawiam
                                  • malopolanin Re: powiaty 09.02.02, 22:01
                                    Jednakże Jasienica i Jaworze to Śląsk i jeśli będą chciały zostać w Śląskim, to
                                    powinny się znaleźć najlepiej w powiecie cieszyńskim.
                                    Cz-Dz natomiast powinny mimo wszystko spróbować stworzyć powiat z Pszczyną,
                                    mimo różnej przeszłości tych miast.
                                    Bo powiat Cz- Dz + Jasienica + Jaworze to będzie jednak dziwny i mały twór.
                                    Chyba, że dołączą do niego ze dwie gminy z powiatu cieszyńskiego. Wtedy
                                    będziemy mieć dwa powiaty ( cieszyński i Cz-Dz) prawie w całości leżące na
                                    Śląsku Cieszyńskim.
                                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka