Dodaj do ulubionych

BRYKSY - Bochenka-II budynek

20.05.09, 13:52
wzorem osób z I budynku przy Bochenka zakładam forum dla ludzi z II;D piszcie i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami z realizacji inwestycji;)))jak myślicie skończą na czas??????? pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów
Obserwuj wątek
    • soniah_2 Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 29.05.09, 10:57
      Witam! Cieszę się, że nareszcie ktoś wpadł na ten pomysł. Śledziłam
      po cichu losy mieszkańców Bochenka I i dowiedzialam się wielu
      interesująch rzeczy. Ciekawa jestem jak wygląda "zasiedlenie"
      naszego bloku? Ile osób zdecydowało się kupić mieszkanie?
      Odpowiadając na Twoje pytanie, myślę, że bez małego poślizgu się nie
      obejdzie...pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 08.06.09, 00:47
        Witam,

no widzę, że nie tylko ja śledzę z ukrycia losy 1-szego bloku na ich forum. Ja założyłem forum pod adresem www.bochenka.fora.pl dla wszystkich mieszkańców osiedla Malwy ale bardzo mało osób tam się ujawnia. Chciałbym tam przenieść całość dyskusji bo uważam, że takiego typu "fora" są mało profesjonalne. :)
        • Gość: beata Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 09.06.09, 00:19
          Witam przyszlych sasiadów :-) i bardzo sie ciesze,ze bedziemy miec nasz watek ..
          • Gość: beata Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 03.07.09, 18:07
            czy jest ktos jeszcze kto zakupil mieszkanie w II budynku?przed chwila zerkalam
            na ich strone i wychodzi ztego ,ze sprzedaz mieszkan w naszym bloku jest na
            poziomie 30
            zaczynam sie martwic czy nie przeplacilismy za mieszkanie bo teraz moga zejsc z
            ceny -w koncu oddanie powinno byc za 2 miesiace , a tak malo maja mieszkan
            sprzedanych

myslicie,ze moga zejsc z ceny?
            • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 11.09.09, 00:21
              już są ustalone terminy odbiorów mieszkań z drugiego bloku
              • Gość: beata Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 11.09.09, 01:03
                Lacky czy uchylisz rabka tajemnicy po ile policzyli Ci m2?
                decydowales sie na miejsce postojowe?
                no i czy odbior mieszkan = ze byl juz odbior techniczny bloku?
                • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 11.09.09, 21:54
                  odbiory mieszkań są możliwe pomimo że blok sam w sobie nie ma jeszcze odbioru technicznego przez nadzór budowlany. Płaciłem jakoś 5700zł/m2 i z tego co wiem to było mało.
                  • Gość: beata Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 11.09.09, 22:52
                    no to naprawde super bo ja chcialam VIII pietro i proponowali 6500,00zl
                    moze pietro ma znaczenie ?
                    • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 12.09.09, 11:47
                      oczywiście, im wyżej tym drożej
                      • tommek1982 Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 12.09.09, 17:13
                        tych deweloperow to cos pojeb.. naprawde 6000 za taka lokalizacje, podziwiam Was
                        ze tyle wydajecie na mieszkanie
                        • frida30 Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 12.09.09, 17:50
                          swietnie-to w takim razie ja prosze o polecenie miejsc,gdzie kupisz fajne
                          mieszkanie za 6 tys
                          • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 13.09.09, 18:15
                            to ja poprosze o taką lokalizację gdzie sprzedają mieszkania za np. 4000 zł za metr kwadrat.
                            • amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 14.09.09, 10:36
                              dla mnie cena i lokalizacja Malw jest ok - cisza i spokój oraz dobre połączenie
                              komunikacyjne z miastem;)) żeby tylko jak najszybciej podpisali z nami umowy
                              przyrzeczone i będę już całkowicie zadowolona;))) szkoda, że na naszym forum tak
                              mało osób się ujawnia, a już niedługo będziemy sąsiadami;D czy ktoś z Was ma
                              mieszkanie na V piętrze???? pozdrawiam
                              • saskia2005 Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 15.09.09, 17:36
                                Witam Sasiadów:)
                                Ja mam mieszkanko na IX pietrze, 35m. 30 wrzesnia mam odbior potem
                                remoncik noi bede mogla zaprosic na kawe. Juz nie moge sie doczekac:)
                                • Gość: pozdrowienia Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:34
                                  Niestety im wyzej tym drozej, dlatego zeby to jakos pogodzic zdecydowalismy sie na sam środek V pietro :) Pozdrawiamy :)
                                  • Gość: beata Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 15.09.09, 22:47
                                    a na V po ile ?:-)) bo my caly czas myslimy co zrobic? chcielismy wysoko ale
                                    cena za IX chca 6500zl
                                    • Gość: amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 77.236.0.* 17.09.09, 21:12
                                      hejka;)) musisz z nimi ponegocjować, może zejdą do 6 tys. powodzenia, mam
                                      nadzieje, że dołączysz do nas;D
                                      • Gość: pozdrowienia Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 16:46
                                        Jutro zaczynają sie odbiory mieszkan, kiedy zaczynacie cos działac w środku?
                                        • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 20.09.09, 18:38
                                          Już jutro :)
                                          • Gość: Kim Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 09:07
                                            Do nas jeszcze nie dzwonili, od czego to zalezy?
                                            • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 22.09.09, 20:39
                                              List polecony przychodzi i później dzwonią. Zadzwoń do biura i zapytaj. Ja dzisiaj od rana od 8.00 widziałem ciągłe wycieczki na kolejne terminy (czyli godziny) odbiorów i już tak samo jak my już wchodzą z robotą bo jest tego co nie miara. Ale mamy już prąd i do późna możemy sobie działać :)
                                              • Gość: amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 77.236.0.* 22.09.09, 21:49
                                                Lacky, a powiedz mi, czy Ty już stale tam mieszkasz, czy też prowadzisz remont z
                                                "doskoku"??? o ile to nie tajemnica;))
                                                • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 22.09.09, 22:03
                                                  na zamieszkanie nie ma jeszcze warunków. Prace prowadzą od wczesnego poranka 6-7 rano i kończę 21-22 wieczorem.
                                                  • Gość: amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 11:31
                                                    rozumiem więc, że jak warunki te się pojawią to zamieszkasz?? w sensie nie
                                                    będziesz czekał na umowę przyrzeczoną?? jest szansa, że już w listopadzie umowy
                                                    będą podpisywane (tak mi powiedział dzisiaj pan Domański:)) Trzymam go za
                                                    słowo;D pozdrawiam
                                                  • Gość: carpe diem Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.autocom.pl 23.09.09, 15:02
                                                    Lacky uchyl rabka tajemnicy ktore pietro to zagladne moze do Ciebie :-)
                                                  • Gość: amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 77.236.0.* 23.09.09, 16:57
                                                    Lacky, to może ja też wpadnę:D
                                                  • Gość: amorena Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 77.236.0.* 24.09.09, 19:57
                                                    czy działa już winda????
                                                  • Gość: Kim Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 21:21
                                                    Kto odebrał juz mieszkanie? My nadal czekamy na klucze.
                                                  • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 24.09.09, 21:58
                                                    He He :) zapraszam, 3 piętro :) Prace się posuwają w tempie ekspresowym :)
                                                  • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 26.09.09, 23:41
                                                    Kim, jak tam Twoje klucze? Masz je już w garści???
                                                  • Gość: Kim Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 213.199.198.* 27.09.09, 21:15
                                                    Lacky niestety nadal czekamy. Mam nadzieje ze o nas nie zapomnieli. A jak tam twoje mieszkanko?
                                                  • Gość: Lacky Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: *.chello.pl 27.09.09, 21:51
                                                    wciągu tego tygodnia w 4 dni można powiedzieć, że zrobiłem łazienkę, całą glazurę więc sporo. Ale i tak dużo jeszcze do zrobienia.
                                                  • Gość: Kim Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek IP: 213.199.198.* 27.09.09, 23:35
                                                    Pozazdroscic :)
                                                  • Gość: amorena ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 29.09.09, 21:31
                                                    czy macie może ciepłą wodę?? bowiem u mnie nie działa;( wiecie może kiedy
                                                    uruchomią windę??? pozdrawiam
                                                  • Gość: Kim Re: ciepła woda i winda IP: 213.199.198.* 29.09.09, 21:39
                                                    Daliscie w łape ze macie klucze czy co?
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 29.09.09, 21:50
                                                    eee no co TY!!! przecież w umowie masz zagwarantowane, że klucze dostajesz w
                                                    miesiąc po zakończeniu budowy... na Twoim miejscu zadzwoniłabym tam i wyjaśniła
                                                    sprawę...myślę, że większość ludzi odebrała już mieszkania, powodzenia;)
                                                  • Gość: Kim Re: ciepła woda i winda IP: 213.199.198.* 29.09.09, 22:16
                                                    Jutro to juz koniecznie bedziemy dzwonic. Dzieki i pozdrawiam
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:53
                                                    Już dawno bym to zrobił na Twoim miejscu. Wydawało mi się, że już wszyscy odebrali mieszkania. Ale dziś widziałem po południu, jakoś po 14. My już od prawie dwóch tygodni działamy.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:56
                                                    Amorena, co do windy to codziennie widzę, że jacyć fachowcy grzebią przy nich i nic z tego nie ma. Nie wiem ile może trwać uruchomienie windy skoro wszytsko jest już zamontowane. A dziś widziałem nawet pod blokiem samochód z jakiegoś nadzoru technicznego. Miałemnadzieję, że dziś uruchomią. Nie zazdroszczę sąsiadom z wyższych pięter jak widzę gdy wszystko dźwigają na np. 8 pietro.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:58
                                                    Aha, i co do ciepłej wody to nie wiem bo nie sprawdzałem bo jak na razie mam podpiętą zimną na tymczasowym kurku :)
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 02.10.09, 20:48
                                                    mam dobrą wiadomość dla wszystkich - OBIE WIDNY DZIAŁAJĄ;))) już sobie nimi
                                                    troszkę pojeździłam;) miejmy nadzieje, że szybko się nie zepsują...jak sprawdzi
                                                    ktoś z Was ciepłą wodę, to proszę dajcie mi znać, czy działa, bo u mnie nie i
                                                    nie wiem czy to zgłaszać... Mam jeszcze jedno pytanko, czy ktoś z Was burzył
                                                    ścianę w przedpokoju?? i czy ewentualnie zgłaszaliście to komuś, bo mi babka z
                                                    Bryksów powiedziała, że to jest karalne...więc się zastanawiam, czy tylko
                                                    straszy, czy tak jest faktycznie:D pozdrawiam Sąsiadów i życzę udanego
                                                    odpoczynku względnie pracy wykończeniowej podczas weekendu;))
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 02.10.09, 21:20
                                                    Hmm... ja nie miałem problemu z przestawianiem żadnych ścian bo wszystkie zmiany zrobiliśmy na etapie budowy bloku i mamy tak jak chcieliśmy. Nie ryzykowałbym z wyburzaniem czegokolwiek ale jak bez tego nie możesz żyć to tylko Twój wybór :)

Też dzisiaj pojeździłem sobie windami :) chrzest bojowy przeszły :)
                                                    Ale zauważyłem jedną śmieszną rzecz. Mianowicie w osobowej lektor na parterze mówi "poziom zero" a w towarowej "parter". Aha, i jeszcze jedno w osobowej jest poziom -1 a w towarowej nie ma. A wydaje mi się, że w towarowej właśnie powinna być możliwość zjazdu do parkingu podziemnego.
                                                    A co do weekendu to też będzie pracowity :)
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 03.10.09, 09:05
                                                    w euforii, że winda działa, nie zauważyłam takich szczegółów, ale faktycznie
                                                    masz rację - winda towarowa powinna jeździć na poziom -1, inaczej to trochę
                                                    bezsensu... dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
                                                  • Gość: Kim Re: ciepła woda i winda IP: 213.199.198.* 06.10.09, 21:37
                                                    Mam do was pytanie. Placiliscie im jakies pieniadze wzamian za wczesniejsze otrzymanie kluczy? Nam powiedzieli ze klucze dostali ci ktorzy wnosza jakas tam oplate przez pewnien czas a dla reszty odbiory sa w listopadzie. Bo my nadal czekamy na odbior mieszkania.
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 06.10.09, 22:29
                                                    trzeba mieć uregulowane wszystkie płatności za mieszkanie, w sensie wpłaconą
                                                    całą cenę, o innych opłatach nic mi nie wiadomo...trochę mnie dziwi to, co Wam
                                                    odpowiedzieli...powodzenia!!!
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 06.10.09, 22:57
                                                    Ja już wiem o co chodzi. Chyba. Podpisywałaś aneks do umowy, który pozwalał im przesunięcie podpisania aktu notarialnego z konca listopada do konca lutego przyszłego roku?

Opłata, o której mówisz to opłata ryczałtowa, w której są opłacone media mieszkalne do czasu utworzenia wspólnoty mieszkaniowej i objęcia administracji nad blokiem przez TBS Małopolska. Opłatę tą wnoszą Ci co już odebrali mieszkania.
                                                  • Gość: Kim Re: ciepła woda i winda IP: 213.199.198.* 06.10.09, 23:09
                                                    Wiec do listopada (mam nadzieje) Pozdrawiamy.
                                                  • Gość: Kim Re: ciepła woda i winda IP: 213.199.198.* 06.10.09, 22:59
                                                    My cała sume za mieszkanie wplacilismy. Oferowali nam aneks do umowy w ktorym trzeba bylo placic co miesiac przez pol roku 400 zł zeby wejsc na mieszkanie. Oczywiscie nie zgodzilismy sie. Wiem ze wiekszosc (jak nie wszyscy) maja klucze a my mamy czekac do listopada bo ponoc nie zdecydowalismy sie na taki aneks. Wiecie o co chodzi? Oczywiscie tez pozdrawiam.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 06.10.09, 23:24
                                                    To właśnie to co napisałem 2 posty wcześniej.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 06.10.09, 23:30
                                                    To zależy jak kto woli się ustawić. My płacimy do tej pory komuś do kieszeni za wynajem mieszkania i podjęliśmy decyzję o posiadaniu własnego mieszkania gdzie wiemy, że będziemy płacić na swoje. Koszt 400 zł/mc jest niczym w porównaniu do tego co płacimy do tej pory i przynajmniej juz teraz możemy wykańczać i niedługo jak dobrze pójdzie się lokować na swoim :)
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 12:43
                                                    Lacky ma rację, to pewnie o to chodzi;) ja wyszłam z tego samego założenia, co
                                                    Lacky i patrząc na tych, co remontują, to pewnie większość ludzi pomyślała tak
                                                    jak my;) do zobaczenia w listopadzie Kim;))pozdrawiam
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 07.10.09, 20:36
                                                    W listopadzie to ja mam zamiar się na stałe już zadomowić. Już do końca tego tygodnia chcę zakończyć większość prac niezbędnych do zamieszkania.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 07.10.09, 21:01
                                                    Zauważyłem, że 3 piętro jest w naszym bloku jest dość oblegane. Winda stoi albo na parterze albo na trójce. A dziś zauważyłem działalność sąsiada zza ściany :) ktoś coś nieźle borował :) a ja sobie po cichutku ściany malowałem :)
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:23
                                                    super;) ja też mam zamiar jak najszybciej się wprowadzić;)podobno w tym tygodniu
                                                    lub za tydzień ma chodzić komisja odbierająca budynek;D Lacky, sprawdzałeś już,
                                                    czy masz ciepłą wodę??? u mnie cały czas brak;( pozdrawiam
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: 91.199.246.* 08.10.09, 10:00
                                                    Jakby już w przyszłym tygodniu był odbiór nadzoru technicznego to na legalu od listopada możnaby zamieszkać :) Super by było.

Co do ciepłej wody to będę wiedział czy już jest może jutro lub w sobotę. Ogólnie w weekend zamykam wykończenie łazienki, biały montaż i armatura.
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 10.10.09, 21:21
                                                    Amorena, masz już ciepłą wodę ?
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 11.10.09, 09:58
                                                    niestety nie;( i mój sąsiad też nie ma;((( a Ty??
                                                  • Gość: Lacky Re: ciepła woda i winda IP: *.chello.pl 11.10.09, 16:49
                                                    Nie wiem jeszcze ale wiem chyba dlaczego nie macie :)

Mianowicie w skrzynce z zaworami na klatce przy zaworach z ciepłą wodą jest taki biały pojemniczek, od którego odchodzą 2 rury, niebieska i czerwona czyli ciepła i zimna woda. Jest to mieszalnik termiczny. Urządzenie to służy do regulacji temperatury ciepłej wody. Obecnie pewnie wszystkie są ustawione tak, by więcej dawały zimnej niż ciepłej. Zrobione jest tak pewnie ze względów bezpieczeństwa by nie poparzyć się całkowitym wrzątkiem jakby było ustawione w drugim skrajnym położeniu proporcji wody. Należy wyregulować na tym urządzeniu taką mieszankę zimnej i ciepłej by osiągnąć w kranie wymaganą temperaturę wody przy odkręconym tylko ciepłym kurku. To chyba tyle. Mam nadzieję :)
                                                  • Gość: amorena Re: ciepła woda i winda IP: 77.236.0.* 11.10.09, 21:26
                                                    dzięki za informację, będę próbować - o efektach poinformuję:) pozdrawiam i
                                                    miłej pracy w następnym tygodniu:))
                                                  • Gość: Lacku\y Postęp prac IP: *.chello.pl 15.10.09, 21:17
                                                    Nie wiem w jaki sposób mam odnieść się do postepu prac wykonczeniowych w II bloku więc kieruję zapytanie do wszytskich sąsiadów na jakim eapie są z robotami wykończeniowymi? Czy ktoś się już wprowadził czy może ktoś dopiero rozpoczyna "brudną" robotę ?
                                                  • Gość: soniah Re: Postęp prac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 13:37
                                                    Od najbliższego poniedziałku zaczynamy "brudną robotę" na ósmym.
                                                    Przy okazji wielkie dzięki dla pracujących na trzecim....pomogli
                                                    wnieść płytę kartonowo-gipsową...!!!!na ósme! Pozdrawiam wszystkich
                                                    przyszłych sąsiadów.
                                                  • Gość: amorena Re: Postęp prac IP: 77.236.0.* 17.10.09, 23:29
                                                    ja mam zamiar się wprowadzić w listopadzie;))) z tego co wiem komisja z nadzoru
                                                    już była w budynku;D mam pytanie do Was, czy nie wiecie kiedy mają zamiar
                                                    włączyć ogrzewanie???? a co do ciepłej wody, to wciąż jej nie mam, w sensie - w
                                                    ogóle nie mam wody w kranie przeznaczonym na ciepła wodę (po odkręceniu zaworu
                                                    rzecz jasna;)))
                                                    czy ktoś z Was też planuje zamieszkać już w listopadzie??? pozdrawiam wszystkich
                                                    sąsiadów;)))
                                                  • Gość: Lacky Wizyta komisji nadzoru IP: *.chello.pl 18.10.09, 10:22
                                                    Kto z Was widział lub słyszał o wizycie ludzi z nadzoru technicznego? Czy to wyssana z palca plotka czy prawda? Bo u samego źródła czyli u Bryksych nic na ten temat nie wiedzą.
                                                    Czy byłoby to możliwe, że odbiór techniczny bloku będzie tak szybko? Szczerze mówiąc nie wydaje mi się. Ale byłoby miło bo również chciałbym się jak najszybciej wprowadzić.
                                                  • Gość: Lacky Re: Wizyta komisji nadzoru IP: *.chello.pl 19.10.09, 17:19
                                                    Amorena, jak wygląda sprawa ciepłej wody? Masz już ją w kranie? Bo Twoje stwierdzenie, że jej wogóle nie ma mnie trochę zaniepokoiło. Dowiadywałaś się może u dewelopera co jest grane czy nadal spokojnie czekasz?
                                                  • Gość: amorena Re: Wizyta komisji nadzoru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.09, 08:39
                                                    woda ciepła, podobnie jak ogrzewanie ma być po uprawomocnieniu się decyzji o
                                                    samodzielności lokali;) pozdrawiam
                                                  • Gość: Lacky Re: Wizyta komisji nadzoru IP: 91.199.246.* 20.10.09, 13:08
                                                    a kiedy to ma nastapić?
                                                  • Gość: Lacky Re: Wizyta komisji nadzoru IP: *.chello.pl 20.10.09, 23:43
                                                    Już wiem wszystko. Komisja była w poprzednim tgodniu i decyzja się uprawomocnia w ciągu 14 dni więc na początku przyszłego tygodnia można liczyć na ciepło w bloku :)
                                                  • Gość: Lacky ciepło IP: 91.199.246.* 28.10.09, 13:02
                                                    kiedy w końcu będzie ciepło ???
                                                  • Gość: amorena Re: ciepło IP: 77.236.0.* 28.10.09, 23:06
                                                    no właśnie kiedy?? pisałeś że w tym tygodniu a tu nic;(((
                                                  • adwert Re: BRYKSY - Bochenka-II budynek 23.12.09, 16:16
                                                    witam! kupilem sobie mieszkanko na malwy2 (w sumie to z rynku
                                                    wtornego) ale nadal w stanie deweloperskim. w zwiazku z czym pytanie
                                                    do tych co juz to maja za soba - gdzie sie udac w sprawie czynszu,
                                                    oplat etc. , pradu ?? to moje pierwsze mieszkanie wiec tak nie do
                                                    konca jeszcze wszystko wiem, dlatego z gory dzieki za wszelkie
                                                    sugestie :) pozdrawiam
    • Gość: Ralphik sprzedam brodzik IP: *.chello.pl 28.10.09, 18:53
      Mam do sprzedania tanio brodzik - nowiutki !!
      Płytki - wymiar 90x90
      Kupiłem go w promocji z kabiną i nie wykorzystałem bo zamontowaliśmy brodzik
      głęboki.
      Chętnych proszę o maila ralphi@interia.pl
    • Gość: Ralphik Zły mail IP: *.chello.pl 28.10.09, 19:12
      sorki podałem złego maila poprawny ralphi.g@interia.pl
      • Gość: Lacky Ciepło IP: *.chello.pl 31.10.09, 00:07
        Dziś dzwoniłem do biura Bryksy z zaptaniem o termin włączenia ciepła kaloryferowego i ciepłej wody. Dowiedziałem się, że dają sobie czas najpóźniej do 15 listopada lecz mają nadzieję, że uda się wcześniej. Miejmy nadzieję, że będzie jakoś na początku miesiąca bo nie chcę marznąć a kompać się wolałbym w ciepłej niż lodowatej wodzie.
        • Gość: amorena Re: Ciepło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 08:40
          dużo osób już mieszka?? ja planuję się wprowadzić w grudniu;)))
          • Gość: Lacky Re: Ciepło IP: 91.199.246.* 02.11.09, 16:48
            dopiero w grudniu?
            • Gość: Lacky Lokatorzy IP: *.chello.pl 02.11.09, 22:13
              Witam wszystkich użytkowników tego forum.

Mam świadomość, że pewnie nie wszyscy lokatorzy drugiego bloku korzystają z tego forum. Jednak piszę do tych co korzystają.
              Chciałbym się dowiedzieć ilu nas jest? Ile osób już się wprowadziło? Ile osób jest w trakcie robót a ile osób tak jak Amorena startuje dopiero w grudniu lub jeszcze później?
              Ciekaw jestem z kim wymieniam sąsiedzkie "Dzień Dobry" :) ?
              • Gość: nowy_sąsiad Re: Lokatorzy IP: *.chello.pl 03.11.09, 12:34
                ja tez wykańczam mieszkanko na III pięterku, Lacky czy to u Ciebie wczoraj montowali drzwi ? :)
                • Gość: amorena Re: Lokatorzy IP: 213.17.128.* 03.11.09, 12:46
                  w grudniu przynajmniej będzie już ciepło:)) pozdrawiam wszystkich przyszłych
                  sąsiadów;D
            • Gość: nowy _sąsiad Re: Ciepło IP: *.chello.pl 03.11.09, 12:36
              rozmawialem dziś z Panią od Bryksego, mają w tym tygodniu zacząc grzać.
              • Gość: Lacky Re: Ciepło IP: 91.199.246.* 03.11.09, 15:57
                Ja mam drzwi już wstawione ;D
                • adik_82 Re: Ciepło 06.11.09, 21:46
                  Witam wszystkich mieszkańców. Akt notarialny podpisany, pozwolenie na
                  użytkowanie prawomocne, wspólnota utworzona nic tylko mieszkać:) szkoda, że
                  wykończenie tych kilku metrów jest takie kosztowne...
                  • Gość: carpe diem Re: Ciepło IP: *.autocom.pl 07.11.09, 02:48
                    Witam-ja wlasnie bede sie umawiac na odbior mieszkania
                    prosze napisz jak wygladal odbior techniczny?
                    byly jakies rzeczy do poprawki?

i jak jest ze wspolnota?jest juz utworzona?mimo tego,ze nas w bloku II tak malo?
                    • Gość: Lacky zamieszkanie IP: *.chello.pl 07.11.09, 09:24
                      Czyżby można już podpisywać akty notarialne? Czy Bryksy wysyła jakąś korespondencję z zaproszeniem na tą ceremonię czy samemu trzeba się upomnieć telefonicznie? /
                      Czy podpisywanie aktu odbywa się w biurze Bryksy z ich notariuszem?
                      Czy należy ponieść jakiś sporawy koszt przy podpisywaniu aktu notarialnego?
                      Jak to jest z tą wspólnotą? Już utworzona? Czy nie powinniśmy o tym być poinformowani jako lokatorzy?
                      Ciekawe kiedy udostępnią garaż podziemny?

pozdrawiam wszystkich, którzy piero będą odbierać klucze i tych, którzy borują od samego rana :)

ciepła woda to jak luksus... :)
                      • adik_82 Re: zamieszkanie 07.11.09, 20:24
                        Hej,
                        Obecnie zarząd wspólnoty tworzą 3 osoby. Te osoby jako pierwsze podpisały akt
                        notarialny, gdyż prawo mówi, że z pierwszym aktem powstaje wspólnota.
                        Zarząd jest wybrany tymczasowo i tylko po to aby związać wspólnotę.

W pierwszych miesiącach przyszłego roku będzie zwołane zebranie mieszkańców
                        bloku w którym obecny zarząd zostanie zmieniony lub pozostanie taki jaki jest.

Pozwolenie na użytkowanie powinno za kilka dni być już prawomocne więc będzie
                        można podpisywać akty. Radzę dzwonić do Byksy i pytać ich.

Akt podpisuje się u ich notariusza, koszty standardowe liczone od wartości
                        mieszkania. Za moje 47m2 około 2500.

A tak na marginesie to dziś dopiero wwiozłem płytki, oj daleka droga przede mną...:(
                        • Gość: Lacky Akt notarialny IP: *.chello.pl 07.11.09, 21:34
                          Czy opłata za akt notarialny 2500zł jaką poniosłeś to żart????

Jeśli tak to ja dziękuję za ten papier!!!Nigdy tyle nie zapłace jakiemuś bucowi za napisanie kilku zdań o prawie własności !!!
                          • Gość: myhome internet IP: 213.17.128.* 09.11.09, 14:35
                            czy ktoś z was nie podpisywał już może przypadkiem umowy na dostawę internetu do
                            mieszkania?? Które firmy obsługują nasz blok i która jest najbardziej
                            opłacalna:D?? czy u Was w mieszkaniach też nie jest rewelacyjnie gorąco czy
                            tylko z moim ogrzewaniem jest coś nie tak?? pozdrawiam wszystkich
                            • Gość: Kim Re: internet IP: 213.199.198.* 11.11.09, 15:07
                              Czyli macie juz ciepełko? Kaloryfery grzeja?
                              • Gość: Lacky Ciepełko IP: *.chello.pl 11.11.09, 18:49
                                Od kilku dni ciepełko zagościło w naszym mieszkanku. W kaloryferach jak i w kranach :)
                                • Gość: amorena droga IP: 213.17.128.* 12.11.09, 08:08
                                  nie wiem czy macie też takie spostrzeżenia jak ja, ale dojście do bloku ul.
                                  Podedworze jest dramatyczne;((( Trzeba będzie chyba wystąpić do Rady Miasta, by
                                  załatali fragment drogi na przeciwko garaży, a także by zrobili jakiś chodnik...
                                  w przeciwnym razie będzie baaardzo niebezpiecznie;((( co o tym myślicie???
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: Lacky Re: droga IP: *.chello.pl 13.11.09, 07:31
                                    Mi równiez nie podoba się ten kawałek odcinka bez chodnika ale myślę, że nie tylko Ty masz takie odczucia co do tego tematu. Samodzielnie możemy wyrażać tylko swoje zdanie ale większą moc jakiejś petycji w tej sprawie będziemy mieli jako (gdy już będą) dwie wspólnoty mieszkańców.
                                    • Gość: amorena Re: droga IP: 213.17.128.* 13.11.09, 12:50
                                      w takim razie z niecierpliwością czekam na powstanie 2 wspólnoty:D pozdrawiam
                                      • Gość: Lacky Garaż podziemny IP: *.chello.pl 16.11.09, 22:22
                                        Dziś udostępnili legalnie garaż podziemny :)
                                        • Gość: Lacky Szumoące grzejniki IP: *.chello.pl 29.11.09, 15:58
                                          Witam sąsiadów,

czy ktoś z Was obserwuje u siebie "szumienie kaloryferów"? Odgłos ten powoduje prawdopodobnie przepływający wewnątrz czynnik grzejny. Czy tak powinno być? Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tym, że słychać działanie grzejnika.
                                          • ka.bochenek Re: Szumoące grzejniki 01.12.09, 13:11
                                            Witam Szanownych Sasiadów:-)) czy wiadomo ile nas jest ?na stronie pokazuje,ze
                                            jeszcze polowa mieszkan nie jest sprzedana
                                            my sie powoli urzadzamy , widze ze ruch w bloku jest
                                            • Gość: Lacky Grzejniki szumią że oszaleć można IP: *.chello.pl 02.12.09, 23:08
                                              Czy efekt szumiących grzejników przy ustawieniu mocy grzania 3 i powyżej jest tylko u mnie???
                                              Powoli staje się to uciążliwe. Czy ktoś wie komu neleży zgłosić taki fakt lub zapytać czy to normalne???
                                              • Gość: as Re: Grzejniki szumią że oszaleć można IP: 81.219.245.* 03.12.09, 11:36
                                                u mnie też szumią, ale bez przesady... nie jest to AŻ TAKIE, BY MOŻNA BYŁO
                                                OSZALEĆ...pozdrawiam
                                                • tommek1982 Re: Grzejniki szumią że oszaleć można 03.12.09, 14:03
                                                  powiedzcie mi co maja te mieszkania na Bochenka ze deweloper za 60m2 wola 6200/m2 ??
                                                  • Gość: Lacky Re: Grzejniki szumią że oszaleć można IP: 91.199.246.* 03.12.09, 14:22
                                                    A to wg ciebie jest dużo??? czy tanio bo nie rozumiem o co pytasz.
                                              • saskia2005 Re: Grzejniki szumią że oszaleć można 04.12.09, 10:38

Najlepiej zadzwonic do administracji tel. 012 659 90 35
    • Gość: sąsiad garaż IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 15:39
      czemu tak mało aut parkuje w garażu ? czyżby większość z nas kupila samo mieszaknie bez miejsca postojowego ?
      • Gość: Lacky Re: garaż IP: 91.199.246.* 09.12.09, 17:35
        zapewne tak jest ale czy mnie to smuci? Wcale a wcale. Najważniejsze dla mnie jest fakt, że nie muszę rano skrobać szyb i w przyszłości nei będę musiał odśnieżać :)
        • Gość: amorena domofon IP: *.imsmultimedia.com.pl 18.12.09, 22:08
          witam wszystkich sąsiadów;) czy wiecie może, kiedy będzie założony domofon???
          pozdrowienia
          • Gość: Lacky Re: domofon IP: *.chello.pl 20.12.09, 19:34
            Witam,

na domofon pewnie nie szybko mozna liczyć. Mnie bardziej interesuje temat uruchomienia na nowo windy do garażu. Bo to co wypisują na tym ogłoszeniu to wg. mnie jakaś kpina!!!! Że niby amdinistracja nie ma kasy na opłacenie windy!!! Co mnie to interesuje!!! Ja za to płacę i chcę z niej korzystać. Mam nadzieję, że na zbliżającym się po nowym roku pierwszym zebraniu wspólnoty poruszony zostanie ten temat.

Pozdrawiam wszystkich sąsadów
            • Gość: ania Re: domofon IP: *.imsmultimedia.com.pl 21.12.09, 22:19
              uruchomienie 2 windy będzie się wiązało z większymi kosztami dla nas jako
              mieszkańców... konserwacja wind jest bowiem bardzo droga; może warto nadłożyć
              trochę drogi, niż więcej płacić... szkoda ze winda towarowa nie zjeżdża do
              garaży:) pozdrawiam i życzę wszystkim sąsiadom Wesołych Świąt w nowych
              mieszkaniach;)))
              • Gość: sąsiad Re: domofon IP: *.chello.pl 22.12.09, 08:07
                wiadomo , że konserwacja windy jest kosztowna ale czy w takim razie :
                1. adminstracja obnizy opłaty z okazji wyłaczenia windy ?
                2. podniesie opłaty tym , którzy kupili mieszkania , jeśli będa jeżdziły dwie windy ?
                P.S. ktos wspominal o pierwszym zebraniu wspólnoty ? czy nie doczytalem jakiejś informacji ? kiedy ma się odbyć ?
                • Gość: Lacky Re: domofon IP: 91.199.246.* 22.12.09, 09:00
                  Hehe a to dobre... jeszcze nie spotkałem nigdy podmiotu, który by z własnej woli oniżał jakiekolwiek opłaty :) oni chętnie by nam podwyższyli ale jak na razie nie mają takiego prawa. Do momentu jak ne ma ustanowionej wspólnoty to mamy koszty ryczałtowe stałe. Jak będzie wspólnota to będą mogli manipulować cenami. I dobrze byłoby aby jak najszybciej sprzedali resztę mieszkań tak byśmy mieli większość głosów w podejmowaniu uchwał na zebraniach wspólnoty. Bo jak do tej pory to większość głosów ma administrator i to on może decydować o wszystkim. A co do wspólnoty to pierwsze zebraie z jednoznacznym założeniem wspólnoty ma nastąpić na przełomie stycznia i lutego. Takie były plany pierwotne jakie poznałem miesiąc temu. Szczerze mówiąc nie pali mi się do tego by podejmować jakiekolwiek rozmowy na forum z administratorem. Im dłużej taki stan rzeczy będzie maił miejsce tym więcej spokoju będziemy mieć wszyscy.
                  • Gość: kasia i tomek Re: domofon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 14:27
                    witam wszystkich mieszkańców,
                    bylibyśmy z mężem zainteresowani kupnem mieszkania w bud2. jednak z tego co
                    widze macie jakies mniejsze i większe problemy. Czy administracja jest aż taka
                    nieudolna, ze nie można wyegzekwowac windy do garażu itd.
                    jaka jest wys. czynszu? skąd otrzymujecie ciepłą wodę i ogrzewanie? czy są to
                    sieci miejskie? jaki jest orientacyjny koszt tych medów w miesiącu zimowym? czy
                    w cenie mieszkania mieliście jakis piecyk grzewczy na wode?
                    interesuje mnie też czy okolica jest bezpieczna bo powiem szczerze to otoczenie
                    nie wygląda zbyt zachęcająco,walące się kominy i zabłocone pobocza z
                    gruzowiskiem w tle.
                    prosze o informacje rzetelne bo do tej pory slyszałam raczej niepochlebne.
                    z góry dziękujemy za informacje, powodzenia w nowym roku.
                    • Gość: Lacky garść danych IP: *.chello.pl 27.12.09, 15:05
                      Osobiście o okolicy się nie wypowiadam negatywnie bo jak na razie nic złego mi się nie przytrafiło. Krajobraz może odstraszać ale mieszka i żyje się tu całkiem fajnie. Najważniejsza dla mnie jest cisza, z dala od zgiełku dużych ulic.
                      Wszystkie media są dostarczane do mieszkań kompletne czyli ciepła i zimna woda, prąd, ciepło ogrzewnicze :) jak na razie koszt miesięczny opłat to 369 zł/mc + prąd oddzielnie. W cenie 369 zł jest czynsz, windy, nieczystości itp. mieszkalne.
                      • Gość: kasia i tomek Re: garść danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 15:18
                        dzięki za odpowiedź.
                        a powiedz czy mieszkania są opomiarowane indywidualnie? czy musialas kupic jakas
                        skrzynkę licznikową?rozumiem ze grzejnik w lazience i parapety wewnętrzne są w
                        cenie? czy wc montwałaś na rure poziomą czy pionową? a ten sklep co straszy to
                        kiedy wykończą?
                        • Gość: Lacky Re: garść danych IP: *.chello.pl 27.12.09, 18:48
                          Mieszkania są w pełni opomiarowane. Każdy wie ile zużywa mediów i ile ma za to zapłacić. To jasne, że kawałek rurki do odpływu kanalizacyjnego do pionu (który jest wmontowany w podłodze) musiałem doprowadzić. Jeszcze nie widziałem bezprzewodowej hydrauliki i kanalizacji :) :D
                          Parapety są, stalarka okienna równierz. wszystko w cenie. Czyli stan deweloperski.
                          • Gość: Sąsiad wizyta duszpasterska IP: *.chello.pl 27.12.09, 19:00
                            Witam wszystkich.

Mam takie skromne pytanko. Do jakiej parafii kościelnej należa nasze 2 bloki? Czyli z którego kościoła nas nawiedzą kolendnicy? :)
                            • Gość: ksenia Re: wizyta duszpasterska IP: *.autocom.pl 28.12.09, 00:58
                              my tez zastanawiamy sie nad zakupem mieszkania-i tutaj zwracam sie do
                              mieszkanców:-)) jestesmy zainteresowani zakupem na VIII lub IX pietrze
                              czy mozecie uchylic rabka tajemnicy ile udalo sie Wam wynegocjowac za m2?
                              czy jest szansa na ogrodzenie terenu obu budynkow i na jakas ewentualna ochrone
                              badz monitoring?
                              • Gość: Lacky Re: wizyta duszpasterska IP: 91.199.246.* 28.12.09, 08:13
                                pomysł ogrodzenia ciągnie się od jakiegoś roku jak obserwuje forum lecz do tej pory nic z tego nie wyszło i jestem pewny że i tak nic nie wyjdzie jeszcze przez dłuższy czas.
                                • Gość: ania Re: wizyta duszpasterska - do Sąsiad IP: 81.219.245.* 31.12.09, 10:45
                                  odpowiadając na Twoje pytanie należymy do tego kościółka koło głównej drogi,
                                  przynajmniej tamtejszy ksiądz nas kiedyś powitał jako nowych parafian;)) z tego
                                  co wiem kolęda jest w przyszły poniedziałek, to jest 4 i obejmuje Bochenka 16 i
                                  18, ale sprawdź to sobie jeszcze;)
                                  • Gość: Sąsiad Re: wizyta duszpasterska - do Sąsiad IP: *.chello.pl 03.01.10, 14:43
                                    Już na 100% wiadomo, że ksiądz ze swą świtą nwiedzi nas jutro wieczorem ok. godz. 20
                                    • Gość: Sąsiad Re: wizyta duszpasterska - do Sąsiad IP: *.chello.pl 04.01.10, 22:00
                                      No i już po pierwszej wizycie kolendowej.
                                      • Gość: Bochenek Re: wizyta duszpasterska - do Sąsiad IP: *.autocom.pl 05.02.10, 23:50
                                        ....ale długa cisza...
                                        na poczatku Witam Serdecznie Wszystkich sasiadów:-)
                                        i od razu mecze o pomoc -prosze napiszczcie czy w II bloku sa takie same
                                        problemy jak w I --pozwole sobie zacytowac wypowiedz jednego z mieszkanców
                                        naszego sasiadujacego bloku--
                                        Jakby tak złożyć do kupy różne przypadki które opisujemy na tym forum to wygląda
                                        na to że mamy w bloku naprawdę poważny problem z wentylacją:
                                        -"powietrze w gniazdkach"
                                        -"wieje z kanalizacji"
                                        -"wdmuchiwane powietrze przez okapy"
                                        -"nie da się otworzyć drzwi z powodu przeciągu"
                                        -"świsty w kratkach wentylacji i odpowietrzeniach w oknach"
                                        i pewnie jeszcze inne których nie wymieniłem. Mi to wygląda na sytuację błędnego
                                        ustawienia wentylacji. Tak jakby blok był zamkniętą puszką z podciśnieniem do
                                        której każdą możliwą szczelinką próbuje dostać się powietrze (zauważcie że
                                        powietrze zawsze idzie do środka chyba że się otworzy okna)

nastepna sprawa-czy nasz blok ma juz powolana wspolnote ?czy sa juz wybrane
                                        osoby,ktore sprawuja jakas funkcje "kierownicza"?
                                        kiedy jest najblizsze spotkanie mieszkanców?
                                        a na koniec Jak Wam sie mieszka?

• Gość: mieszkaniec urwane rynny IP: *.chello.pl 23.02.10, 12:30
                                          widzialem dzis alpinistów kręcących się przy bloku, czyżby wzięli się za pourywane przez lód rynny ? mamy odwilż wiec dobrze by było zeby ponaprawiali wszystko , i żeby się przestalo lać do garażu, zresztą wogole martwi mnie ta woda cieknąca po ścianach...
                                          czy wiemy juz coś o jakimś zebraniu wspólnoty ?
                                          • Gość: ania blok 12 piętorwy IP: 93.159.141.* 19.03.10, 20:17
                                            witam;) czy widzieliście może tą kartkę przy wejściu a propos planów budowy
                                            bloku 12 piętrowego? czy zamierzacie wyrazić swój sprzeciw? pozdrawiam
                                            • Gość: wrr Re: blok 12 piętorwy IP: *.autocom.pl 20.03.10, 10:36
                                              oczywiscie,ze tak- szkoda,ze Pani z Brysky zapomniala o tym wspomniec przy
                                              zakupie mieszkania -informujac,ze max 6 pietrowy blok powstanie :-(
                                              na nasze zebranie przyjdzie Reprezentant z I bloku i wtedy mozemy złozyc podpisy
                                              pod petycja
                                              • Gość: Lacky Re: blok 12 piętorwy IP: *.chello.pl 21.03.10, 08:22
                                                Ja też się podppiszę
                                                • Gość: nowy Wilgoc w garazu IP: *.chello.pl 13.06.10, 17:30
                                                  Witam.

Mieszkam tu od niedawna. Moja uwage wzbudzala od samego poczatku wilgoc w
                                                  garazach. Teraz na koncu schodow przy zejsciu do garazy te nacieki na scianach
                                                  jakie tam widzialem sa jakby odswiezone w sensie ze jest tego jakby wiecej i
                                                  jest to mocno wilgotne. Skad to sie bierze?? Ktos wie? Mowa o 16'stce.. Czy ten
                                                  teren to jakies trzesawisko?
                                                  • Gość: Lokatorka16 Re: Wilgoc w garazu IP: *.scansafe.net 28.07.10, 08:25
                                                    witam,
                                                    zgadzam się z tobą, że ta wilgoć jest okropna i powinniśmy
                                                    interweniować w tej sprawie, bo rzeczą logiczną jest, że to pójdzie
                                                    do góry. Teraz jest lato, upały a grzyb jest i nie znika, po deszczu
                                                    będzie go jeszcze więcej. Powinniśmy to załatwić przes zimą, bo jak
                                                    przyjdą mrozy to się tego nie pozbędziemy. Kolejną sprawą,
                                                    też "wodną" jest zły drenaż przed blokiem, po każdym deszczu chodnik
                                                    jest zatopiony. To też nie jest normalne. Mam nadzieję, że niedługo
                                                    będzie jakieś spotkanie i możliwe będzie poruszenie tych kwestii.
                                                  • Gość: M Oni sobie jaja robią IP: *.chello.pl 14.09.10, 13:29
                                                    Oczywiście i u mnie zacieki na ścianie przy balkonie. Naumawiałam się z babą d działu technicznego, specjalnie gnałam do domu na umówioną godzinę a tu ...nikt nie przyszedł. Telefon do pańci, a ta mi mówi że terminy im się poprzesuwały (ale o tym żeby zawiadomić to już zapomniała) i że nie wie kiedy ktoś do mnie przyjdzie (a mi tu wilgoć leci z każdym dniem coraz dalej). Łaskawie podała nr do kierownika ekipy żeby się umówić. Numer oczywiście nie odpowiada, rzeczona pani również komórki odebrać nie raczy.
                                                    ...Zapomniała tylko dodać skąd te utrudnienia - zalało niesprzedane mieszkanie na 10 (kiedy napuścili wody do kaloryferów) i podobno pozalewało ludzi na dole. Wie ktoś coś?
                                                  • cropier Re: Oni sobie jaja robią 05.09.14, 12:46
                                                    Spore opóźnienie, ale jednak! Jest w końcu dobrze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka