Dodaj do ulubionych

Jak dojechać?

15.06.09, 10:16
Witam przemiłych mieszkańców grodu Kraka.

Z racji, że muszę wybrać się do waszego miasta i co gorsza zrobić to
pociągiem. Jestem zmuszony poprosić was o pomoc w dotarciu w konkretne miejsce.

Jak dojechać z Dworca Głównego kolejowego do Balic na ulicę Krakowską?

Z rozkładu jazdy pociągów wiem, że mogę to zrobić koleją ale może są jeszcze
inne możliwości?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam z Wrocławia
Yater
Obserwuj wątek
    • wszystko_gra Re: Jak dojechać? 15.06.09, 10:30
      Do Balic jedzie autobus 192 i 292. A dokładnie do portu lotniczego.
      nie wiem niestety gdzie jest ulica Krakowska w Balicach ;-(((
      • nrtp Re: Jak dojechać? 15.06.09, 12:24
        Najlepiej jechać pociągiem do Balic przed lotnisko (jakieś 10 minut) i stamtąd
        wziąć taxi, gdyż miejscowość Balice jest trochę oddalona od lotniska (na
        północ). Koszt taxi będzie niewielki, a lecieć z walizką wzdłuż drogi
        kilkadziesiąt minut bezsensu. Być może jest jakiś bus do Balic, ale tego
        niestety nie wiem. A gdzie jest ul. Krakowska najlepiej sprawdzić na zumi.pl .
        Pozdrawiam
        • nrtp Re: Jak dojechać? 15.06.09, 12:52
          jest jeszcze jedna opcja, jeśli nie chcesz brać taxi spod lotniska. Przez
          miejscowość Balice jeździ autobus nr 209, kończy bieg w Morawicy. Tylko 209 nie
          jeździ z Dworca Gł. tylko z pętli Salwator, możesz więc jechać tramwajem nr 2 z
          Dworca Gł na Salwator i stamtąd autobusem 209, który jedzie przez całą
          miejscowość Balice (ma tam chyba 4 przystanki) więc pewnie kierowca by Ci
          podpowiedział gdzie wysiąść, albo ktoś w autobusie. Aczkolwiek tak podróż to
          męczarnia i strata czasu, ja bym jechał pociągiem do lotniska i brał taxi. Mam
          nadzieję, że pomogłem
          • nononr1 Re: Jak dojechać? 15.06.09, 13:29
            To bardzo interesujące co piszecie.Czyżby znów zmiana tras? Wejdź na MPK Kraków
            i sprawdź linie 152 -jedzie z Dworca Głównego z okolic skrzyżowania Basztowej,
            Pawiej ,Lubicz...Autobus 192 chyba kończy na rondzie w Hełmie ...Bilety w
            automatach na przystanku . Pociąg(busik taki fajny)jest najlepszą alternatywą.
            Nie pakuj się w busy bo każdy gdzie indziej staje a mówią wszyscy ,ze do
            Balic...Pozdro dla Wrocka:))
            • nrtp Re: Jak dojechać? 15.06.09, 13:37
              kolego nie siej fermentu, bo ani 152 ani 192 nie jedzie to Balic, najpierw
              sprawdź na mpk, a potem pisz. Tak jak pisałem wcześniej jedynie 209 jedzie przez
              MIEJSCOWOŚĆ BALICE, chyba, że ktoś nie rozumie, że port lotniczy Balice to NIE
              JEST miejscowość, gdzie chce dojechać nasz kolega z Wrocławia. Więc nawet podróż
              pociągiem do portu lotniczego Balice to nie koniec trasy, bo do MIEJSCOWOŚCI
              BALICE jest jeszcze spory kawałek.
    • ddtt Re: Jak dojechać? 15.06.09, 21:35
      Witam
      Zacząć należy od tego:
      www.krakowairport.pl/pl/60/4/176/Dojazd
      wspomóc się tym:
      www.mpk.krakow.pl/
      ponadto kursują jeszcze taksówki - stanowczo odradzam branie taksówki z postoju.
      Istnieje jeszcze firma przewozowa iCar:
      www.icarauto.pl/
      Reasumując: najszybciej pociągiem (kiedyś w kursach z Dworca Głównego na
      lotnisko przy zakupie biletu u konduktora doliczano opłatę za sprzedaż biletu,
      nie wiem jak jest teraz), z przystanku kolejowego do obu terminali kursuje autobus.
      Autobusy 292 i 208 odjeżdżają z przystanku w pobliżu dworca PKS (Dworzec Główny
      Wschód):
      maps.google.com/?ie=UTF8&ll=50.068482,19.949369&spn=0.001556,0.003455&t=h&z=18
      • ddtt Re: Jak dojechać? 15.06.09, 21:56
        Poprawka - wątki mi się pomyliły, ale część z moich rad do wykorzystania. Dodam
        jeszcze jeden link - mpkoogle.rox.pl/
        Autobusy jadące przez miejscowość Balice w większości odjeżdżają z pętli
        tramwajowej Bronowice Małe (z wyjątkiem 209, który przejeżdża koło lotniska -
        przystanku kolejowego) Przy ulicy Krakowskiej w Balicach znajdują się przystanki
        Balice Autostrada, Balice Szkoła i Balice Instytut.
        • yater2 Re: Jak dojechać? 16.06.09, 19:02
          Czyli autobusem 208 spod dworca wschód też dojadę, widzę, że staje on na
          przystanku Balice Autostrada.

Czy opłaca mi się kupić bilet całodzienny? Z tego co przeczytałem to kosztuje on
          15PLN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka